teisipäev, märts 13, 2018

Pullerits: Kust võttis Vahur Teppan julguse esitada mulle suusatamises väljakutse?

Mõnikord tuleb pauk justkui täitsa tühja koha pealt. Oma arust ei kirjutanud ma teisipäevase Postimehe arvamusküljel, kus nimetasin Eesti spordi süsteemitust arengumaale iseloomulikuks, midagi erakordset. Aga vastukaja on suur. Inimesed – olümpiavõitjatest ja treeneritest tavaliste ajakirjanikeni, kes pole kunagi spordist huvitunudki – astuvad ligi, helistavad ja saadavad sõnumeid, et öelda: hea lugu!

Eile õhtul, kui mu lugu oli juba Postimehe veebis loetav ning tulin suusatamast – tunni ja kümne minutiga ligi 16 kilomeetrit –, ei astunud mulle Suusavendade / Suusaakadeemia / Limpa suusakooli staabis ligi valges pikkade käistega alussärgis Vahur Teppan. Ta istus baaripukki meenutaval toolil edasi, vaatas mulle pikalt otsa ja kordas siis seda, mida oli öelnud rohkem kui kaks nädalat tagasi, enne seda, kui mu kõhus seiklema läinud neerukivi mind voodisse surus: et tahab minuga pidada suusatamises mees mehe vastu võistluse.

On ikka Teppanil enesekindlust või on see lausa jultumus! Sest ta oli suusavõistluse juurde pannud ühe lisatingimuse: et tema suusatab minu vastu tagurpidi!

Ja kuulutas, et võidab mind tagurpidi suusatades, kui mina suusatan õiget pidi.

Kas see on tõesti võimalik?

Aga eile lisas ta veel ühe tingimuse, mida rohkem kui kahe nädala taguses esmapakkumises ei sisaldunud: et ta võidab mind tagurpidi suusatamises isegi suusakeppe kasutamata.

Mis järgmiseks? Et ta võidab mind tagurpidi ja ilma keppideta ja takkaotsa kinnisilmi?

Selgus, et see polnud tõesti temalt veel kõik. Teppan nõudis, et ka mina pean sõitma ilma suusakeppideta. Aga seda tingimust ta esimesel korral küll ei maininud! Kas lõi kartma ja sai aru, et seadis endale liiga ambitsioonika eesmärgi, mistõttu hakkas nüüd ka mulle lisatingimusi seadma?

Ilma keppideta ei võida ta mind kindlasti. Tahaks näha, kuidas ta arendab tagurpidi suusatades kiirust 16-18 km/h. On see tõesti võimalik? Üks Teppanile lähedane inimene ütles, et tegemist on hullu mehega, et äkki võtab kätte ja teebki endale tagurpidi suusatamise selgeks, sest tema puhul ei või milleski liiga kindel olla.

Teppan tõmbas Suusavendade / Suusaakadeemia / Limpa suusakooli staabis ukseava kõrval rippuva kalendri 25. märtsi kuupäevale ringi ümber ja teatas, et see on see päev, kui ta tuleb minu vastu tagurpidi suusatama. Kui ei usu, võite ise minna ja oma silmaga järele vaadata. Aga ärge raisake selle peale aega. Ma ei luiska teile. Pigem seletage ära, millele tugineb Teppani usk, et ta suudab mind võita: ma näen siin küll ainult igasuguse mõõdutundeta enesekindlust.

Uurisin ühelt endiselt tippsuusatajalt, kes võitnud Eesti meistrivõistlustel kõvasti üle poolesaja medali, kas Teppani uljast ettepanekut ja kindlahäälset lubadust tasub karta. Ta ütles, et see on ikkagi väga enesekindel avaldus. Ja avaldas arvamust, et kui on veel sulatingimused, siis läheb tal tagurpidi sõites eriti raskeks, sest suusa ots võib lume alla kaduda ja siis on asi halb. Ning avaldas arvamust, et võiks väljakutse vastu võtta küll.

Aga ikkagi peab siin olema mingi trikk, kui Teppan nii enesekindlalt käitub. Huvitav, milline? Ta ei esita ju mulle väljakutset teadmisega, et ta kaotab. Ta peab uskuma ja eeldama, et tal on võiduvõimalus suur. Millele see usk küll tugineb?

Fotod 1 ja 2: Vahur Teppan suusatamas 2012. aasta jaanuaris Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Vahur Teppan suusatamas 2012. aasta jaanuaris Otepääl. Fotode autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Sellist artiklit võib kirjutada igal talvel 3 tükki. See on olukorra konstanteering. Aga mis edasi? Nimetatud riikidel kõigil on oma trump olemas. Skandinaavia maadel kindel lumi ja teistel slaalomiks sobivad mäed. Vaid Tšehhil ei midagi, kuid rahvast 8 milj ja vana kesk euroopa tööstusmaana on neil küllalt pappi ehitada hokiks ja kurlinguks sobivaid halle ja vigursuusaks vajalikku küngast. Ei olegi teist sobivat riiki millega Eestit võrrelda. Leedu ja Läti ehk. No more.
Kust võtavad läti leedu nii kõva laskesuusatamise? Mõtlemise koht. Leedu laskesuusa 13.koht on palju kõvem kui meie kahevõistluse 16.koht. Kui meil meeslaskesuusataja 13.kohaga koju tulnuks oleks meil uus kroonimata kuningas J Ligi kõrval.
Mis edasi saab? Suusatamise alasid pole mõtet lumepuudusel punnida. Kõik uisutajad ka Saksamaale elama ei pääse. Ehitada vigursuusa park ja kunstlumega see aastaringselt töös hoida? Tõsine rahvas ei pea seda trikitamist õigeks spordiks. Ega ta olegi.

Mida siis teha? Kas nimetatud kuulsatel treeneritel ja asjapulkadel ideid ei ole?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Vahur on väga hea suusataja. Sina ei ole väga hea suusataja. Seetõttu ta sind võidabki. Nii vähesest nagu siin tingimuste kohta kirjas on, saab aru, et Vahuril peab olema suusatamise ajal selg ees. Küll aga mitte seda, et mis pidi tal suusad jalas peavad olema.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Ka Padre on hea suusataja. Seekord saab semu Vahur küll haleda koti. Padre teeb tal selja prügiseks nagu ei kunagi enne.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Keegi selle võidusõidu kindlasti kaotab aga blogi lugejaskond loodetavasti võidab meelierutava reportaaži siin blogis lugemiseks!

LauriK

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Lükkasin auguga kollase põhjaga visseritele pulli pärast sidemed NIS plaadile tagurpidi peale; selg sõidusuunda ja hokimeeste kombel tagurpidi käik. Suusakepid segavad pigem..
ca 50 m distantsil gps- järgi tipud 13,8 km/ h. Sulalumeplögas. Enne sellist jama suuskadel proovinud polnud. Suusamees ka pole. Pulleritsu olen TM-l võitnud.
Katse järeldus: lühimaa distantsil panustan Teppanile. Temal on koordinatsiooni, Pulleritsul pole.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav mida lubas semu Teppan et Padret motiveerida? Kui kaotab, siis määrib järgmise olümpiaadini Tartu Hai suuski? Ja vihmase ilmaga viib koera pissile?

 
At 20:29, Anonymous MargusM said...

Priit, isegi kui see sulle nii tundub siis pauk ei tule kunagi tühja koha pealt.
See tuletas mulle meelde ühe naljaka ütluse:
"kui unepealt tuleb pauk ära siis on paugupealt uni läinud"

Igastahes võid arvestada et pigem panustan Teppanile.
Kas võistlus toimub klassika- või uisustiilis?

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

MargusM, räägi täpsemalt mida sa seal paugutad läbi une?

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Postimees teeb otseülekande ka oma lehel, seda aksiooni tahaks näha.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Oleme ausad, millal Priit viimati ise suuski määris? Kas pole mitte nii, et hästi määritud suusad koos õigete struktuuriraudadega ja sobiliku koordinatsiooniga mehega on võidukombinatsiooniks ca kilomeetrisel distantsil? Paneme selle veel vastupidi, määrime peremehe suusad tänase ilmaga aga võistluse teeme homme kui ilm on hoopis teine ning ongi võit taskus. Teisisõnu tekitab teadmine konow how kindlustunde. Loomulikult teame ka seda, et tegelikult ainult teadmistele tuginedes lähevad pooled asjad untsu. On vaja ka õnne ja vältida ebaõnne. Kas (eba)õnne on võimalik kontrollida, selles on küsimus? Tavaliselt on nii, et kui inimesed lähevad silmnähtavalt ülbeks, siis libisevad nad kiiresti alasse millest nad arvavad teadvat piisavalt, kuid tegelikult nad ei teagi, et nad ei tea sellest alast teatud piirist alates midagi ja veel hullem, teavad lausa valesti. Seega võib arvata, et Priit libises kuskil üle piiri, kaotas kontrolli ja Vahur arbitreerib selle vea lihtsalt ära. Võib muidugi olla ka, et Vahur usub lihtsalt enesekindlust. Enesekindlus on relv, mis meeldib fortuunale. Rahvatarkus ütleb, et julge pealehakkamine on pool võitu ning et valged alustavad ja võidavad või et julge hundi rind on rasvane! Millega üritab Priit fortuunat võluda või ongi ainuke plaan minna nagu tall ohvrikivile? Viimane aeg on mõelda intervalltreeningute plaanile, tasemel mis võivad oma lemmiktegevusel kõrvad pea alla suruda. Ilma selliseks plaaniks valmisolekuta on ju mõttetu suuski joonele sättidagi.

Igatahes jah, esmapilgul kus Priitu tabavad ebaõnne intsidendid võrdeliselt vanuse kogunemisega on vähe lootust, et ta suudab selja sirgeks lüüa ja võita Vahurit ning riskida sellega, et peab edaspidi ise omi suuske nühkima või selle tegevuse eest märkimisväärset summat välja käima hakkama. Loomulikult on alati alternatiivid, kas on aga julgust neid alternatiive proovida, eriti kui nad ongi ebamugavamad võimalused?

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Siin tegi Teppan juba enne "võistluse" algust 1:0 Pulleritsule ära. Viimasel kõht hirmust lahti, uurib- siit ja sealt asjatundjate nõu. Ei imesta, et pimeduse varjus teeb Tätveres keppideta madalstardist kiirendusi jpm. Blogikanne nagu aabitsanäide, kuidas näevad välja tegelased, kellel endal teadmisi, analüüsivõimet ja enesekindlustki napib. Mentaalne pehmo, juunõu;))
Ei imesta üldse, kui Vahur juba stardis pulle lihtviisil rajalt välja surub v. külili lükkab- jokk igal juhul ning lubadus täidetud:))

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Vahur Teppan on kahtlemata tubli suusamees, kuid ilmselgelt ei näe ta suurt pilti. Varsti tuleb kevad, tuleb mühinal ja suured asjad saavad juhtuma. Venemaal valitakse presidenti, Eestimaal siblitakse ringi nagu peata kanad. Kas see on meie huvides? Ei ole. Las Padre saab terveks ja asub jälle vägesid juhatama. Nagu kuningale kohane. Teppan aga jahmerdagu endasuguste poisikeste seltskonnas. Nii on kõigile parem.

 
At 09:46, Anonymous MargusM said...

9.35 Priit on õhuvõngutaja ja Teppan tegudemees, selles ongi erinevus.
Jääb selgusetuks kumb siis jahmerdab..

 
At 10:05, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Kallid võhmamehed, head emakeelepäeva!
Kas oskuste testimiseks teete etteütluse kaasa kell 10:30?
Samuti Priit?

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, emakeelepäeva puhul selline litakas siis tänases lehes:

https://tartu.postimees.ee/4437969/priit-pullerits-oudne-kui-arst-poleks-eestlane

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Kallis Mirjam!
Aitüma et meid nii toreda nimega meelitad. Tegelikult oleme rohkem s..takotid. Etteütlust ei teinud sest ei teadnud. Padre ka ei ütelnud. Oleks keegi võinud eila hoiatada.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Miks on emakeele etteütluses anglitsismid? hitt-teos, retseptsioon /eesti keeles vastuvõtmine/.
Meedia on niigi täis "moodsat" eesti keelt - inspireerima, deklareerima, atraktiivne jne jne. Miks topitakse etteütlus täis trikke? Sidesõnasid ja jutumärke. Sellise etteütluse eesmärk peaks olema mitte vigu välja meelitada vaid õpetada inimestele ilusat eestikeelset lauseehitust. Ning seda et täiskasvanud inimesed ei kirjutaks "vot". Joptvõi! see on vene keel. Eestikeelne vaste on vaat, aga ei, ikka see venekeelne hüppab esimesena.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Mina ka ei hakkaks nina arvuti tagant püsti tõstma, kui nõuka-aegne klient on tagurpidi suusatades alistatav. Kindlasti on nõutud teenuse kvaliteet ja valmidusolek teenuse eest ostmiseks täpselt samas balansis, no võta siis selline olukord naeratades vastu ja neela alla...

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

12:23 mis sa õiendad eesti keelega. Kui ei meeldi siis räägi ise ilma võõrsõnadeta rangelt eestikeelsete põlissõnadega.

Võtame su jutu ette mõttetute võõrsõnadega:

anglitsism - inglise keelend;
meedia - ajakirjandus (kitsamalt esitatud jutu mõttes);
trikke - kavalusi;

Seega oled oma mõtetes juba ajupestud ja EKRE mõistes kadunud hing. Esmalt on vaja sind saata rahvusliku puhastustule laagrisse, kust sunniviisiliselt kõik mittepõlissõnad sõnavarast välja roogitakse. Alles siis saame rääkida eestimeelsetest ja püha eesti keelt kõnelevatest eestlastest.

 
At 16:17, Blogger Priit Pullerits said...

Sain täna kirja reaktsioonina oma teisipäevasele avalikule sõnavõtule, et Eesti spordis puudub süsteem. Kirjutati nii:

Eesti spordi süsteemsus ja areng on EOK poolt määratletud kindlate sektorite kaupa ja kui seda vaadata, siis ei paista küll kuidagi välja, et Eesti spordis puudub süsteem. Kõik vajalikud küljed spordi ja liikumisharrastuse arendamiseks, medalite võitmiseks on EOK poolt tagatud.

Seega saab siit vastuseid Eesti sporti puudutavate küsimuste kohta.

*EOK täitevkomitee kinnitatud komisjonid ja nende juhid:*

* Tippspordi ja kvaliteetspordi komisjon – Tõnu Tõniste
* Regionaalspordi, liikumisharrastuse ja sportliku elustiili komisjon
– Helir-Valdor Seeder
* Spordi taristu ja Eesti spordimaja komisjon – Riho Terras
* Komisjon «Sport kultuuri osana» – Kristjan Järvi
* Turunduskomisjon – Oliver Kruuda
* Kommunikatsiooni komisjon – Marko Kaljuveer
* Komisjon «Treenerid-kohtunikud-vabatahtlikud» – Mati Alaver
* Sport koolis ja üliõpilasspordi komisjon – Mihhail Kõlvart
* Juriidiline komisjon – Hanno Pevkur
* Rahastamise- ja strateegiakomisjon – Reet Hääl
* Teaduse, meditsiini ja antidopingu komisjon – Karol Kovanen
* Võistkondlike sportmängude komisjon – Anne Rei
* Komisjon «Sport ja riigikaitse» – Riho Terras
* Spordiorganisatsioonide arengu ja klubilise liikumise komisjon –
Toomas Tõnise
* Paraolümpia ja eriolümpia komisjon – Urmas Paet
* Regionaalspordi komisjon – Helir-Valdor Seeder
* Tehnikaspordialade komisjon – Oliver Kruuda
* Sportlaskomisjon – Gerd Kanter

Ma vastasin nii:
Süsteem võib ju olla, aga kui see ei suuda toota medaleid ja ei suuda toota isegi esitosina tulemusi, siis on järelikult s*tt süsteem, kas pole nii?

Teie otsustate: kummal on õigus, kas kirja saatjal või mul.

 
At 16:37, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Arvestades, kui palju Teppan Pulleritsust muidu üle on, siis, sõltub muidugi läbitava distantsi pikkusest ja rajaprofiilist, aga Pullerits peaks ikkagi kotti saama. Kindlasti paneb Teppan klambrid suusale tagurpidi ja muudab nende asukohta. Ilmselt tuleb kasuks klambreid võimalikult palju sõidu suunas nihutada. Aga üritus ise on vahva ja sellest võiks suisa teleülekande teha.Vähemasti väärib see õhtustes spordiuudistes väikest vidoklippi. Kunagi nüpeldas Tammiste Taltsi tenniseväljakul ,võttes meie rammumehe lumelabidaga vastu. Pulleritsul ei puudu kindlasti võidu shanss, sest tagurpidi liikudes võib näituseks lumme takerduda ja kukkuda.

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

EOK oma komisjonidega on pelgalt kroonu asutus. Nojah, jagavad raha. Aga raha üksi ei jookse ega suusata. Süsteem, mis toodab medaleid on midagi muud. Innustunud treenerid, hea õhkkond, normaalne infra. See on emotsioon, mingi seletamatu aura. Ah?
Ega vist polegi muud näidet rebida kui vehklemine. Kõval tasemel oli fehtovanie meil ka nõuka ajal, aga kuidas suudeti seda hoida käimas vaesel EV ajal? Ikka traditsioon ja olemasolevad treenerid.

Mis veel? Mister Pullerits, sisusse on vaja tungida. Nakitseda välja see salapärane säsi, müstiline miski ja kirjutada karm lugu teistele õpetuseks ja innustuseks.

Oli ju tore kohtumine missis Beljajevaga. Teha veel üks ja koos tema treeneriga. Ei ole vaja persoonilugu verinoorte sportlastega. See ei anna meile midagi. Nemad on tulem.


Kus on põhjus? Tuleks teha teemalugu härra Kaabermaaga. Kuidas tegi mees naiskonna kes MMil võitis venemaa rumeenia ja finaalis hiina? Siia on suur koer maetud.


Mujalt maailmas on lugusid küll kuidas algatuseks toodi välismaalt treener ja siis kannatlikult ehitati "oma" ala.

Viimasel ajal palju kiitust saanud uisutamine ei sobi näiteks tuua. 2 sportlast on saksamaa keskuse toodang.

 
At 17:21, Anonymous Georg, võhmameeste sõber said...

Mehed, jätke see kammajaa. Ei ole ilus esitada Padrele väljakutse hooaja lõpul, eriti veel kui kuningas on alavormis ja lausa tõvevoodis. Ei ole soliidne käitumine, ei ole.
Miks ei teinud te seda jaanuaris? Sest siis oleksite suhkamit saanud terve minutiga.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

17.07 pn kenast suurele pildile pihta saamas. Pullerits, tundub, võib lausa tõe otsa komistada seda siiski märkamata.
EOK pole teema. Ametnike, ärimeeste ja poliitikute armee, kes enamasti ühiskondlikus korras ( olematute) rahade jagamisega tegeleb.
Vundament, baas ja arukalt suunatud materjal ( lapsed) on puudu!. Fanaatilised treenerid, asjatundlikud lapsevanemad, tasakaalus hariduskorraldus. Regulaarne liikumisharrastus vanematega mudilasest peale.
Teppan oma suusabussi tuuridega on teinud tegusid õiges suunas. Võidumees igal juhul.

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

OM temaatika on ületähtsustatud. Poliitikute ja helgel oksal poputatavate ärikate PR. Ajakirjandus on nende lakei.

Siiras on mõte, et inimesed tegelegu aladega mis neile meeldivad. Ärge piirake oma huvisid ajakirjanduse haibiga. Elu on palju värvirikkam. Ja kui tulete omal alal staariks siis olge õnnelikud ja proovige seda õnne ka teistega jagada ning entusiasmi pisikut rahvale süstida. Siis ongi hästi. Hästi on ka siis kui tulemust ei tule. Peaasi, et saavutate rahulolu. Don't worry, be happy!

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Üldse ei ole sellist ettepanekut vaja teha. Mida see annab? Ettepaneku vastuvõtjal on hea meel, et saab ennast lolliks teha, isegi kui võidab? Tunda end nagu teisest loomaliigist.

 
At 21:54, Anonymous MargusM said...

19.28 kuldsed sõnad rahvasportlastele, nn.proffidele on siiski eesmärgid ja näidikud vajalikud. Seda`nd küll et rõõm oma alast peab olema ja jääma muidu on ikka väga tuim nühkimine.

Infrast rääkides siis näiteks rattaliidus on minuarust asjalood halenaljakad:
suure ehitusfirma juht on pukis ja velotrekk laguneb. Eesti meistrikaid korraldatakse Helsingi trekil ja trennis käiakse Lätis. Samalajal on maantee grupisõidu peasponsoriks smuugeldatud 10000eur eest tundmatu nimega firma (omanik loomulikult Rand&co)
#absurd

 
At 22:11, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, ma ei teadnudki, et Lätis on velotrekk. Kus kohas? Äkki valgustate?

Minu teada ei ole Lätis mingit trekki. Küll on trekk Leedus.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

MargusM- kui liidu juhiga seotud erafirma sponsib 10K mingit võistlust, siis millises kohas tuleb mängu absurd?!? Tore ju, kui keegi toetab. Ei saa nagu su loogikast aru.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

MargusM, kas mistahes spordisündmuse kuld-, pea- tava vm. sponsorite hulgas on sedavõrd äge konkurents, et sinna pääseb ainult “ smuugeldades”;))??! Irw.
Ja toetamiste mõte ehk ongi tundmatutest tuntuks saamine?! Või mis?
Ära enam peale võta, eks!

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Nunu, pole mina näinud koolilapsi massiliselt proffideks saamas. Teeme selgeks. Proff on kloun, meelelahutaja, amet. Igaüks on vaba omale ametit valima. Jätame neile, kes tahavadki tegeleda amatöörina selle õiguse ja ärme sea kommertsameteid rahvuskangelasteks. Selline suhtumine on väär ja ei võimalda liikumisharrastuse kui rahva tervise kosutaja põhieesmärgi saavutamist. Profisport on tsirkusest eraldunud äri. Meid siin aga huvitab esmalt rahva elukvaliteedi tõstmine toonuses oleva lihaskonna abil. OM ei täida seda vajadust. Selle peab kui tervise sandistaja keelustama. Meil ülistatakse absurdselt spordivigastuste käes vaevlevaid nn kangelasi. Neile tuleb kaasatunda ja hoiatuseks noortele rääkida, et sandistumine ongi tippsportlase saatus.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

22.57, kui lastel pole liikumisharjumust, koordinatsiooni ja kiirust ( mida vanemas eas raske arendada), pole ka nende proff/ klounide hulka asja, isegi kui tahaks. Mootor ja lihaskond ei vea välja. Kui lapsena ca 20 h nädalas loomulikku tagahoovisporti on puudu, ei aita ka väljamaa treener ega hunnikud raha. Lihtne.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Ainuke variant Teppanil võita on 100m distantsil. Pikemal maal on see väga ebatõenäoline.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Murjani on Lätis, mitte Leedus.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Ma tahan ka miljardäride sekka saada, kes annavad klounidele tööd ja leiba aga no vott ei vea kuidagi välja. Pole hiilanud õigel ajal õiges kohas erilise nutikuse, nahaalsuse ja hoovuste tunnetamisega. Sinna see ongi kadunud. Mis teha. Kas ongi sellest kellegil kahju? Ei ole. Samuti pole meil kahju kui meil ei kasva peale uut klounide põlvkonda. Peame leppima, et olemegi sitakotid kes jörisevad hümni aastavahetusel šampanjat kulistades.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Proffide kasvatamine on nagu kohustusliku kirjanduse lastele kaela surumine. Sotsialistlik pärand. Tüviseepidega tutvumine. Või mis see Tõde ja Õigus siis on? Sama mõttetu on lapsi sundida vutti taguma, kus pealetükkivamad ruineerivad teiste lõbu. Või liduda normide nimel. Kookis käivad lapsed ikkagi arvutamist, kirjutamist ja lugemist õppimas, silmaringi avardamas, mitte normatiivide nimel rügamas. Koolist on vaja saada juhised kuidas armeekõlbulikuks kasvada. Kui armeel on vaja kangelasi, siis peab armee ise panustama kohustuslike võistluste korraldamisse. Tänapäeval on hinnatud nupule vajutajad kes tundetult vastaseid elimineerivad ja nõnda heidutavad. Vaja on inimesi kes robotitega töö ära teevad. Pole vaja enam maadlejaid ja kangi rapsijaid. Nagu on kadunud ära rahvajuttude vestmise komme ja asendunud muude literatuuridega, nii ka spordis on rõhk uutel tõmbavatel aladel, espordil. Rahvas valib oma huvidega, et mis on äge. EOK ei suuda sundida omaks võtma moest kaduvaid alasid, mida tehakse surevast inertsist. Sellele pole vaja enam panustada. Senised panused on luhts läinud. Tunnistame seda. Meie au ja uhkus tugineb nõuka pärandil. EOK on toonaste funktsionäride kuldne langevari.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Teppan tõmbab koti pähe kuni 90m distantsil! Pealegi, mis viga nii kotti pähe tõmmata, kui käed ja silmad on koti jaoks vabad, per*e hoolitseb suusatamise eest täielikult.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlemata on V Teppan väga julge Eesti mees, kuid sellegipoolest, esitada prauhti jõuline väljakutse Padrele endale??? Otse, lahtise tekstiga, ilma eelsoojendust tegemata. Kas mitte siin väikest kokkuleppe poega peidus ei ole? Selline väljakutse praegusel poliitiliselt äreval ajal?

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

13:13 pakub, et Teppanit topitakse EOK-d juhtima ja enne tehakse lavastust, kino, tsirkust? Vaevalt, et siin blogis keegi lavastaja on. Keegi peab ju esitama tellimuse. Leidma toetajad, kes mänguga kaasa lähevad. Ratas nühkis aastaid enne PM kohale saamist võistlusi orgunnida. Ja ta oli juba varem keegi, piisava tuntusega. Teppani tase oleks kokkuleppe puhul Tartu volikogu liige, väga heal juhul saaks kõva kampaaniaga Riigikogusse. Seega EOK jätame antud valemist välja. Ja oot- oot, kas Vahur pole mitte orav, reformar juba tosin aastat? Teisisõnu nõme poliitiline aktsioon, millega blogija entusiasmiga kaasa mängib, vuihh!

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Isamaaline võitleja, mitmekülgne spordimees Jürgen R Ligi on saanud hakkama jõulise väljaütlemisega. Kas avaldame kollektiivselt tunnustust või noogutame lühidalt - maladets Koša!

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Jürgen Ligi tegi täna sellise avalduse parasiitsõna "osas" suhtes, et mul jäi positiivses mõttes suu lahti. Olen pikemat aega sama probleemi peale mõelnud ja üksi olnud nende samade mõtetega, mille ta täna nii hästi sõnastas. Parasiitsõna "osas" sööb välja palju paremaid, väljendusrikkamaid sõnu, kaotab ära võimaluse meie keele käänetele, mõtetele jne. Tänud, Jürgen,et olid täna olemas! Ole meheks!

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Jättes Jürgeni jutustiili ja kõnekrambi teema kõrvale, siis oli tegu omapärase heietusega. Vanaemalik manitsemine, et selle toel mõned lisahääled järgmine aasta saada. Sitakotilikult väljendades - Jürgen on võimeline paremateks kõnedeks!

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Seda, et kas pole paha mõte kui saadame suusablogi petitsiooni Kimile ja Trumpile EV100 tähistamise raames teostama edukaid rahuläbirääkimisi Padre kodulinnas ajaloolises majas. Kord on seal rahu sõlmimine õnnestunud, seega on paik hea auraga. Blogi sitakotid ja putinistid tulevad vabatahtlikult rattaturvadeks ning hoiavad silma peal kõikuval ja treeningutest hoiduval elemendil. Siinsel rahval oleks kohe stiimul treeninguteks sest lödipüksid sõela ei läbiks. Hakkaksime korraldama ühistreeninguid tõrvikute valguses, et anda omapoolne panus leppimisele oponentide sinasõprusele. Maailm oleks õnnelikum ja meie tugevamad! Win-win.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

22:21 on tubli mees,

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Läbirääkimistega ei tasu pikalt venitada. Pakume kokkuleppe allkirjastamiseks 4. aprillil hilemalt kell 4 pärastlõunal. Tuleb mis tuleb ja saab tibakese selgemaks mida tulevikust oodata.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

18:59
Ütlete, et Jürgen Ligi a) esines kehvalt, b) on üldse kehva mees, et kasutab seda kõnet valimiste huvides ära, kuid c) on lausa võimeline paremateks kõnedeks. Punktid b ja c on vastandlikud.

Minu arust ta räägibki keele arengust ja keele taandarengust samuti. Inimene, kes suudab sellest rääkida, järelikult midagi ikka mõistab!?? Teie arvates on Ligi egotsentriline?

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

On küll liginullenergiaga riigigümnaasium ja seal lösutamiseks kott -toolid, aga
vaat suuski lastele anda pole. Suusatunnis kästakse kegliiklusteed pidi kõndida.
Huvitav, et isegi aastatel 1941-44 tuli 4 klassilise kooli lastel talvel kehalise tunnis suusatada.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

9:16 Kas Jürgen väärib kohta poliitikas või avalduvad tema anded paremini emakeele propageerimisel?

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Suur kevad on tulemas. Aga keda saata Moskvasse kroonimispidustustele? Ega ometi Kerstit ja Eikit? Loomulikult mitte. Ainukesed mehed (ma mõtlen siin MEHED) keda poleks häbi saata Kremli lossi vaibale kingitusi viima on härrased Ligi ja Pullerits. Tõsised Eesti mehed kes teeninud oma kannused nii sõjaväes kui riigi teenistuses. Sportlased, terava sõnaga mehed, mitte mingid tuulelipud. Ma usun et nõustute, seltsimehed võhmamehed erinevates Eestimaa nurkades.

 

Postita kommentaar

<< Esileht