reede, jaanuar 12, 2018

Pullerits: Veel üks selline talv nagu mullu ja...?

Täna oli selline hommik, et täitsa «lambist» helistas Jaak Mae (selles mõttes, et ei teadnud ta kõnet oodata) – teile ka ikka aeg-ajalt olümpia- ja MM-medalite mehed helistavad, loodan, eks? –, sest tal oli ajada minuga veidi bisnisjuttu (mida ma siin edasi ei räägi, sest teatud asjad peavad jääma rangelt konfidentsiaalseks), aga ilmselt ei ole tal midagi selle vastu, kui annan teada, mis moodi on ta pannud Tehvandil (lume)kahurid rääkima.

Mae (fotol ülal paremal) teatas, et juba neljapäeva pärastlõunal kella neljast on kümme kahurit töös, neist kolm Tehvandi staadionil, ülejäänud Kunimäel, Tordikarbi juures, vanas lasketiirus ja kaks suusahüppemäel. Mae sõnul on plaan toota võimalikult palju lund otse rajale, sest laialivedu võtaks veel omajagu aega, aga aega on vähe – tänaseks ju rohkem kui kolmandik jaanuari möödas ning hommikul oli Tartus maa nii must, et aja või võidusõiduratas jälle õue. Meenutage siin, kui ilus oli Otepääl mullu veebruari keskel, kui Maega ühistrenni tegime!

Mae (fotol vasakul) ütles, et Tehvandil keskendub lumetootmine keskendub eeskätt laskesuusatajate vajaduste ja huvide rahuldamisele, sest juba vähem kui kahe nädala pärast, 25. jaanuaril, algavad Otepääl noorte ja juunioride MM-võistlused. Nii on selge, et kui Klubi Tartu Maraton tahab ka oma üritust jälle kohalikul ringil läbi viia, nagu mullu, tuleb neil oma kahurid appi saata. Mitte mingil juhul ei saa nad noid kahureid aga Tähtvere spordipargist, sest nood kuuluvad ikka hoopis teisele sihtasutusele, mille ülesanne on ennekõik Tartus minunimeline ovaal lumega katta.

Kui suured siis on lootused, et Eestis suusamaratonid toimuvad? EMHI prognoos ütleb, et enne järgmise nädala kolmapäeva lumesadu oodata ei ole, ja kui siis sajabki, on sadu vähene. Kunstlume tootmise tingimused püsivad tuleva nädala neljapäevani soodsad, siis aga hakkab temperatuur tõusma tagasi nulli alla. «Kokkuvõtvalt tuleb jaanuar keskmisest tunduvalt soojem (norm -5,2..-0,7°C),» seisab EMHI lehel. «Enamuse ajast kõigub õhutemperatuur nulli lähedal.» Ja lisab: «Sajupäevi on rohkesti ning enamasti sajab lörtsi ja vihma.»

Niisiis: suure tõenäosusega jääb Viru maraton, mis peaks toimuma juba kahe nädala pärast, 27. jaanuaril algusega Pariisi puhkekülas, lume puudusel ära. Küsimus on pigem selles, kas sama saatus ootab ka nädal hiljem, 4. veebruariks plaanitud Tamsalu-Neeruti maratoni. Veebruari keskpaigast märtsi alguseni näitavad suuremad prognoosid vähemasti Tartu kandis stabiilselt kergeid plusskraade. Mis tekitab küsimuse: kas suusatalvest üldse asja saab?

Kui minevikus leidub õppetunde tulevikuks, siis vaadakem eilsesse ja üleeilsesse. Aastail 2009-2013 ehk viis talve järjest toimusid kõik kuus Estoloppeti maratoni. Seejärel läks asi käest (andmed Estoloppeti ametlikust trükisest):

2014 – toimusid vaid Viru ja Alutaguse maraton, Tallinna maraton toimus matkana;

2015 – ära jäid Tallinna ja Haanja maraton;

2016 – toimumata jäi talve tippsündmus, Tartu maraton:

2017 – ettenähtud mahus ei toimunud ükski maraton: Tartu maraton toimus Tehvandi ringil pooliku pikkusega, Alutaguse maraton toimus 10-kilomeetrisel ringil (kolm ringi) ning Tallinna maraton, kus tulemuse sai kirja erakordselt vähe, 305 osalejat (viimati oli sellest väiksem tulemuse saanute arv 1998. aastal, mil Tallinna maratonil sai aja ja koha 262 suusatajat), piirdus jäiste olude tõttu ühe ringiga kahe asemel, ning Tamsalu-Neeruti maraton peeti matkana.

Nagu öeldakse: veel üks selline talv nagu mullune (kõik märgid näitavad, et jah, seesugune see tuleb) ning suusatamisest jääb vaid lapsepõlvemälestus. Või näete kuskil märke, et ei peaks selle talve osas nii pessimistlik olema? Tõenäoliselt sõidate enne Grand Canyoni äärde (fotol ülal paremal), kui sõidate Eestis mõne täispikkuses maratoni. (Lugeja soovil ka päikseloojangu eelne kanjon.)

Foto 1: Sellisest valgest lumest, nagu mullu veebruari keskel MK-etapiks valmistudes, võib Tehvandi spordikeskuse juhatuse liige Jaak Mae (pildil) praegu ainult unistada. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae mullu 19. jaanuaril Kunimäe tõusul klassikajälge uurimas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Lumesadu mullu 5. detsembril Pärnus Papiniidul. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits mullu juuni lõpus Arizonas Suure kanjoni ääres. Foto: Priit Pulleritsu erakogu

54 Kommentaarid:

At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Jumal nüüd karistab Eesti suusarahvast Mati ja Tooliku sohitempude eest. Ja ega see Jaak Mae ka patust päris puhas pole.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Teletorni pilvekaamera näitab miskit hägusat valget ollust Pirita Spordikeskuse kohal. Kas tõesti on sealsed lumekahurid tööle pandud? On siin kedagi kes oskab kaasa rääkida? Õhtul muidugi saab oma silmaga üle kontrollida aga äkki keegi teab, kus värsket infot täna Pirita oludest jagatakse. Terviserjad.ee on tumm tumm, kohalik koduleht on ka kuu aega varjusumas. Kunagi oli miski Err suusafooruma aga mälu järgi maeti see projekt maha. Ehk keegi aitab õigele teele juhatada.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa peaksid lumest rahulikumalt rääkima, mitte nii hüsteeriliselt, nagu see oleks sinu või kellegi teise isklik omand nagu rahakotikaaned.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Jumal ootab ka lumega, kuni ERR lumeinfo leht taastub.

 
At 14:42, Blogger Priit Pullerits said...

No mis jälle viga, 14:35?! Ma räägin faktidele toetudes. See, et faktid on karmid, ei tee minu juttu veel mitterahulikuks.

 
At 15:15, Blogger Siin said...

Priit on mulle helistanud ka mehed ja businest pakkunud, üks neist oli jalgrattas liidu hõbe. On sul selliseid mehi, kes sulle ise helistavad?
Moraal. Ära kekka , sa ei ole enam 11 aastane, see kõlab küpses eas mehe puhul naeruväärselt.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Jälgime soovitusi ja vaatame suurepärase Grand Canyoni vaateid videost ja üllatume. Kas probleem on ainult operaatoris ja tehnikas või tõesti avanebki päise päeva ajal kalju veerelt nii lahja vaade? Kerge vaevaga leiame netist samadest kohtadest hoopis mahlasemaid pilte ja seega tekib küsimus, et kas elamuse saamiseks tuleks tõesti oodata loojangu või päikse tõusu aegset kuldset tundi ning muul ajal selle paiga külasamine on puhas ajaraisk või esmalt tuleks soetada normaalne tehnika ja siis alles operaatoriks hakata?

 
At 15:59, Blogger Priit Pullerits said...

Need videod on enda jaoks tehtud, need ei pretendeeri Nat Geo kanalil miljonite hinge kinni lööma. Aga teistega jagada võib neid ju ikkagi.
Kindlasti on tehnika primitiivne (GoPro Hero+ kaamera toki otsas) ja operaator pole ka pingutanud midagi erilist luua, sest ta ei olnud vaatefilmi tegemas, vaid lihtsalt oma silmaga olustikku nautimas.
Ma ei ütleks, et päikseloojang on seal kauneim ja parim aeg. (Lisasin sissekandesse juurde ka teise video, mille lõpus on päikseloojang näha - vaadake, no ei ole midagi erilist.)
Suur kanjon on esimesel korral ohooo!, aga järgmistel kordadel jääb kindlalt Utah' Red Rock and Canyon Countryle alla. Suure kanjoni häda on see, et see on liiga suur, hõlmamatu, sa oled selle ääres nagu tolmukübe. Utah' imedemaa on ses osas palju muljetavaldavam, sest imed on lähemal ja vahetumalt tajutavad.
Kas suutsin asju veidi seletada?

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Mnjah, vastus nagu oli ja ei olnud kah. Küsime siis niipidi, et kui sa ise vaatad seda videot, siis kas mälupildi järgi tunduski vaade olevat selline nagu videost näha või palju ägedam (nähtavas vaatenurgas). Vastuse sain vaid niipalju, et videos tõesti oli loojang lahja.

Teisisõnu, et kas sisuliselt on need sadade kasutajate poolt tehtud ilupildid Internetis, rohke detailsuse ja värvide mänguga, huviliste petmine turunduslikel eesmärkidel või on seal ka paljale silmale avanemas miskit erilist, mis pildis kuidagi välja ei paista?

15:19

 
At 16:25, Anonymous Keskealine valge mees said...

Minust on saamas paaria, loen. Ja kui ma seisan näoga kartulipõllu poole, siis ma tunnen, et mulle rohkem ei mahukski, sellest on juba küllalt. Ei taha Utahi, tahan kartulimardikaid.

 
At 16:51, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 15:19 ja 16:15:
selle kohta öeldakse, et oma silm on kuningas. Aga saan aru, et tahate mult justkui garantiikirja, et kas on mõtet oma silma Suure kanjoni äärde kuningaks pürgima viia.
Alati, kui võrdlete näiteks postkaarte, näete, et kui palju te ka ei pinguta oma pilti tehes, siis postkaardid on alati palju ilusamad. Seal on esiteks pildid proffide tehtud ja teiseks värvid ilmselt krutitud. Mina pole proff ja värve ka ei kruti.
Tõsi on see, et keskpäevases valguses, nagu videol, on värvid kõige tuhmimad ja kontuurid kõige hajusamad. Teine asi on suvi. Suvel on sageli palavuses - ja seal on väga palav, üle 30 kraadi - justkui mingi virvendus värvidele filtriks ees. Usun, et kõige paremad värvid ja terasemad kontuurid saate näiteks kargel kevad- või sügishommikul või -õhtul.
Kuid vaade vaateks. Kõige parema tunnetuse saab ikka siis, kui ise matkama minna. Minge ja matkake näiteks Suure kanjoni põhja ja üles tagasi. Olen seda korra teinud ja see on ikka hoopis midagi muud, kui äärelt vahtida.
Kas nüüd suutsin paremini vastata?

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal, kui noored mehed siin oma kirsturaha Suure Mere taha matmisest vesistavad, toimub briti meedias spordile väärikas arutelu: alaliidu juht peab kala mädanema hakkamise põhjuseks room-vroom-Froome'i dopingupanemise lekitajat, aga mitte süstematiseeritud ainetepanu ja rattajuppide müüjatele sobivaid poodiumikohti.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Noh, jah garantiid just ei soovinud aga vastuse sain ära. Kokkuvõtteks võib öelda, et Oleviste vaateplatvormilt on oluliselt rohkem vaadata ja värve on kah rohkem.

15:19 ja 16:15

 
At 17:30, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kes tahavad oma sportliku rutiini pisut vaheldust, ei pea sellepärast tingimata kaugele Meerika maale sõitma. Nüüd kus väljas külmakraadid, võtke tritsud kaasa ja mõne soojärvekese või suuremate laugaste peale. Korralik elamus garanteeritud. Jõulude ajal oli oluliselt soojem ja mingit läbivajumisohtu polnud. Reeglina on soodes tiba külmem kui mujal ümbruskonnas ja madalad soojärvekesed jäätuvad väga kiiresti

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

...mina seda soovitust küll ei annaks, sest kui mõni läbi jää vajub ja ära upub, on kerge mind süüdistada inimese surma suhu kihutamises. Selle eest võib kohtu alla minna. Seetõttu: inimesed, ärge minge jääle uisutama!

 
At 17:56, Anonymous Kägu said...

Hr Pullerits kordades suurem oht on langeda terrorismi või mõne muu õnnetusjuhtumi ohvriks toimides teie juhiste järgi, ehk siis reisida tänapäeva ebastabiilses maailmas teisele poole maakera. Sügise poole ja talvealgusel vast tekkinud jää on oluliselt sitkem, kui kevadine, mis võib ilma hoiatamata järsult murduda. sügisene jää enne murdumist pragiseb korralikult ja annab aega ohtlikust kohast eemale liuelda. Loomulikult ei agiteeri ma kedagi ja soovitan kasutada ka turvavarustust( vestid nöörid jne) ja mitte minna üksi. Samas on ilmselge, et see ettevõtmine võib siiski tänapäeva ühiskonna steriilses keskkonnas sportima harjunud inimesele liig olla. Lisaks läbi jää vajumisele, on oht saada osooni mürgitus, külmetuda, ära eksida või langeda mõne metslooma rünnakuohvriks jne.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

5L tühi kanister seljakotti, vastab 50N vestile, jäänaelad ka. Sobilikud kohad on praegu hoopis sügisese suurvee all olnud luhad.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt igaks juhuks: Laskesuusa MM Otepääl algab veebruari lõpus.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt on kõrini nendest Moabi videotest. Kui Youtube'i statistikat vaadata, siis ka teistel. Pea natuke vahet.

 
At 09:20, Blogger Priit Pullerits said...

Te ei pea neid ju vaatama. Mõni jälle tahab vaadata, vt statistika, ja kui ma neile seda annan, siis teilt ei võta küll see midagi ära.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamise Eesti MV protokollis annavad tooni hiinlased. Kas ongi meie suusatamisega lõpp? Pole suusatajaid, pole lund

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis juba jaanuariks kumm tühi? Hooaeg algas ju imeliselt, tiim Haanja poisid olid lootusrikkad ja laskesuusa poolelt oli Tobrelutsu vunts rõõmsalt kikkis. Kuidas siis nüüd 6 nädalaga lontis?

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa üldse enan aru..., kuidas need hiinlannad võistlusele peale said? Ok, oleks mingi suva võistlus. Et siis minna võivad kõik, kes Eestis viibivad? Võistluste mõte kaob ära. EMV.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu see mõte sul kaob? Hiinad ju väljaspool arvestust. Ega see Hung Xi eesti meistriks tulnud.

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Mis te imestate hiinlaste üle?! Nende treener on ju Vahur Teppan! Ma rääkisin ja kirjutasin juba mullu kevadel, et Eesti suusatamise päästja leitud - Vahur Teppan! -, aga kes mind kuulab, kõik on ise nii jube targad. Saite nüüd oma tarkusega! Nüüd saavad eestlased isegi hiinlastelt suusas suhkamit...

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Õige härra Pullerits. Kui nüüd Hiina murdmaasuusas norrat koinima hakkab siis peame härra Teppani suure raha eest tagasi ostma.

 
At 17:49, Anonymous SalmeJumps said...

Hiinlased hiinlasteks, aga vaadake, kes on neljandal kohal enne eestlasi:
17-aastane Läti tüdruk!

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Ega asjad enne ei parane kui Pullerits alaliidu juhiks ja Vahur T peatreeneriks. Pandame.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Padre Pullerits on kunn, mitte mingi hale alaliidu esimees.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutselt oleks Pullerits suusaliidu juht oleks detsembrist -märstini 60cm lund radadel ja me ei peaks süüdlast otsima, miks lund ei saja ega ole.
Jah Vahur Teppan peatreeneriks oleks ta tulemused ta isast 4x paremad.
Mis viga olla hiinlaste treener, teha valikud sellise materjali hulgast. Nii treener palju ja milliseid sa tahad? , mis 10 ..anname sulle 200 üks parem kui teine.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Puraka brigaadile tehakse lund
https://tallinn.postimees.ee/4374355/galerii-kahurid-toid-inimesed-valja-talveroome-nautima?gallery=116537&image=7482629

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

See on jahu, valge ju.

 
At 12:24, Anonymous MargusM said...

Jajah.. Tartu Milli 10 milli läks vastu taevast ja nüüd sajab jahuna alla. Veel on teadmata kas on kõrgema sordi jahu või mitte.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Kes õpetab Postimehe ajakirjanikke niimoodi kirjutama? Kurat lugu ühest kõvast Kanada kiiruisutajast, mida imet sinna eesti autsaiderite nimesid toppida?

https://m.postimees.ee/section/3507/4374685

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

MargusM, kas pidi naljakas olema?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Kalliks läheb see suusatamine. Ei räägi siin võimalikust suusapaari hinnast.
Aga sõita me 21. sajandil ei saa ,kui hirmkallist kunstlund toota. Meeldiva liikumisala väärtus ja mõtekus kukub sellega kolinal.

Huu

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

1988 aasta Old Toomas Rally stardinimekiri: https://www.ewrc-results.com/entries/23578-old-toomas-rally-1988/

2018 Eesti Meistrivõistlused murdmaasuusatamises stardinimekiri:
https://www.suusaliit.ee/bw_client_files/suusaliit/public/competition_result_file/572_MS_2018_M_SVS_start.pdf

Nõuka ajal ralli sõitmiseks olid paremad tingimused kui tänasel päeval suusatamiseks? Või olid mehed lihtsalt kõvemad?

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Oleks Priit noorena rallit sõitma hakanud poleks meil täna mingit suusablogi ega rattajutte. Moabist rääkimata. Amatöörspordi asemel istuksime kodus ja onaneeriks tühja.

 
At 18:08, Blogger Priit Pullerits said...

Eesti suusatamise meistrivõistlused - masendav: SVSis sai tulemuse 8 Eesti meest ja 5 naist. Eile naiste seas ka vabatehnikas vaid 5 tulemust, neist viimasena olümpial käinud Triin Ojaste.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Ka varasematel aastatel on alla kümne osaleja olnud. Pikk trend allamäe suunas. Aga mida teha?

Kas mitte mõned suusakunnid loobusid tour de skist eesmärgiga Eesti meistrikatel TEGUSID teha? Nüüd on võitja noor Veerpalu, kes oli mk-del meie meestest viimane.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

See veel puudus et onanistid suusablogi vallutaksid. Hoidku jumal!

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti talisport 2018 on kõigi aegade kehvem? 90 -tel tegid kahevõistlejad midagi ja Elmo Kassin sõitis 10 sisse. Aga täna? Olümpiale delegatsioon saadetakse aga parim koht tuleb kurlingutiimilt?

 
At 20:33, Anonymous Enn, vana suusahunt said...

Soovin tänada hr Kägu,härrat kes kirjutas 18:32 ja loomulikult hr Pulleritsu. Mehed pakkusid välja suurepärase idee. See nädalavahetus siis ca 6 tundi uisutamist Soomaa jõeluhtadel ja 2-l erineval soojärvel. Ülivinge kogemus, mida kindlasti kavatsen korrata. ühtlasi julgen kõigile soovitada neid suusasaapa külge kinnituvaid uisuraudasid. Täitsa tegijad asjad. Minupärast jäägu see lumi taeva, aga andku ilmataat veel külma.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Õige Enn, suusahuntide pere liige. Esimesena tuleks siiski tänada härra Pulleritsu, teisena härra Kägu, kes räägib vähe, aga asja.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Veerpalu poeg tuli nädalavahetusel 2 kordseks Eesti meistriks. Oleks vanamees ise ja Pullerits stardis olnud, poleks poisil 3ndast kohast kõrgemale asja olnud

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

See oli ikka puhta laulupidu, mis nädalavahetusel rabades ja luhtadel toimus... Pole seda lund vajagi, piisab külmast!

 
At 01:18, Anonymous Padre paaž, ville pihus pole said...

Ville Arike ütleb, kuidas suusatamisega lood on. Lugege ja kuuletuge.

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui uisutamas käite, ärge laulge ometi, ärge olgi nii naiivsed.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Miks ei või uisutades laulda?

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit ka ei laula.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa promod siin artiklitena igasuguseid asju, vahel ka sellist halli möga ...
Panen siia sinu tööandjalt ühe lingi ja loodan, et ei pahanda -
https://arvamus.postimees.ee/4373203/peeter-espak-orjapidamine-kui-eesti-uus-ideaal?_ga=2.14167863.1002766096.1514566635-864537425.1512076513

Minu arust igate mõistlik jutt, või mis?

 
At 11:35, Blogger Priit Pullerits said...

On mõistlik jutt, väga mõistlik jutt. Mul on olnud tükk aega plaanis ligilähedaselt samast asjast kirjutada, aga teise nurga alt.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Kellel seal ville pihus on?

 
At 04:02, Blogger Unknown said...

calvin klein underwear
ultra boost
lacoste outlet
paul george shoes
air force ones
moncler sale
golden goose
cheap nba jerseys
links of london
adidas nmd

 

Postita kommentaar

<< Esileht