kolmapäev, jaanuar 24, 2018

Pullerits: Rõõmustagem! Eesti suusatamise päästja on tagasi!

Jah, mul on hea uudis: ta on tagasi! Taipasin seda eile juba enne, kui õhtul kella poole seitsme paiku suusa- ja määrdestaapi sisse astusin. Üks suur märk andis ta varakult ära.

Aga enne, kui jätkame, teeme põike Tongasse, kelle suusataja (suusataja?) Pita Taufatofua ähvardas Andreas Veerpalult (fotol vasakul) olümpiakoha ära võtta. Mis on selle mehe tase, et olümpiasüsteem eelistab teda Eesti tänavusele kahekordsele meistrile?

Vaadake toda võistlust Islandil, kus Tonga mees täitis väidetavalt olümpianormi. Tegu oli 10 km vabatehnikas sõiduga, Tonga mees sai kaheksa startinu seas kuuenda koha ajaga 34.56, kaotades võitjale islandlasele Dagur Benediktssonile viis ja pool minutit. Tuleb tõele au anda, et Tonga mees suusatas kiiremini kui ma eile rahulikul treeningul, kus Endomondo teatas, et mu kiireima 5 km aeg oli 20.59. Aga ma ei püri ka olümpiale. Tonga mees käis Islandil just olümpianormi taga ajamas.

Ent too aeg ja koht Islandil, isegi võrreldes minu vaikse trennitempoga, ei ütle Tonga mehe (parempoolsel fotol paremal) taseme kohta iseenesest veel midagi. Vaatame tolle võistluse võitnud islandlase Daguri tulemusi. Dagur sõitis novembri lõpus Norras FISi võistlusel 15 km vabalt 42.55ga ja sai 156 lõpetanu seas 148. koha. Ta kaotas võitjale Anders Gloeersenile Norrast 8.15. Gloeersen oli alustanud hooaega Beitostölenis FISi võistlustel 15 km vaba- ja klassikasõidus, kus kohal oli Norra paremik, vastavalt 10. ja 15 kohaga, kaotust võitjale minut ja veerand ning poolteist minutit, ning Norra koondisse ja Norra paremate hulka ei mahtunud.

See on nüüd hästi jäme arvutus, aga võtame 1.15+8.15+5.30+2.45 (kaks viimast liidetavat on Tonga mehe kaotus 10 km sõidus ja sellest tuletatud lisakaotus, kui distants olnuks 15 km) ning saame tulemuse, et Tonga mees kaotaks maailma parematele 15 km vabatehnikas 17.45 ehk nagu suusatajad ütlevad, siis kilt ja mint – tegelikult rohkemgi. Laias laastus sama palju kaotasin tippvormis Andrus Veerpalule, kui osalesin aastaid tagasi Mammastes Eesti meistrivõistlustel 15 km klassikasõidus. Mis tähendab, et Tonga mehe tase on umbes sama, mis oli minu tase aastaid tagasi (tänavuse taseme kohta puudub veel ülevaade, sest pole võistelnud). Ja selline mees läheb olümpiale...

Enne võiks olümpiale saata selle mehe, kelle kohta eile avastasin, et ta on tagasi. (Kuigi tema ei ole ka tänavu veel kordagi võistelnud.)

Astusin Suusavendade / Suusaakadeemia / Limpa suusakooli majja (fotol vasakul) sisse, lõin jalad tugevasti vastu matti lumest puhtaks, seda tagamõttega, et mees, kes minust kahe meetri kaugusel laste suuski seina äärde seaks, pöörduks ja vaataks, kes tuli. Aga ta tegi töö enne lõpuni, siis pöördus – ja vastastikune tervitus oli siiras ja rõõmus. Surusime käe teineteisele mehiselt pihku. Jah, Vahur Teppan, Hiina suusakoondise abitreener, on tagasi! Sellele viitas juba suur värviliste kirjadega valge suusabuss Suusavendade hoone ees.

See tähendab, et nüüd tekib lootus kvaliteetseks arenguhüppeks. Seni olin niisama rajal tiirutanud. Vaadanud, kuidas endine kolleeg Postimehest Sille Rell lendas rajal mööda. Vaadanud, kuidas füsioterapeut Margus Mustimets, kes mind korduvalt jalule aidanud, surus samuti mööda. Mööda oleks läinud ka Ergo Rästas, kes tol mälestusväärsel Mammaste võistlusel mind kohe esimeste kilomeetritega kinni püüdis, aga ma lõpetasin enne targu trenni ära (hüva, tema ka). Niisiis, tehnika on longanud. Eile ei saanud avakilomeetreil vasakut Atomicu isegi kantima. Kuid Teppanil on imetabane võime lennult märgata, kus peitub viga, ning seda lühikese täpse nõuandega korrigeerida.

Te vaid vaadake Haanjas peetud Eesti meistrivõistluste tulemuste järgi, mis tasemele on Teppan suutnud Hiina suusatajad lühikese ajaga viia. Kusjuures nende kõige kõvem mees ei osalenud. Nädalavahetusel nägin ka Teppani ema, Tartu abilinnapead Tiia Teppanit, kelle nägu säras, kui poja tegemisi Hiinas mainis. Kostsin talle seepeale, et kirjutasin juba mullu kevadel, et Vahur Teppan oleks Eesti suusatamise päästja. «Aga kes mind kuulab,» lisasin irooniliselt. «Kõik usuvad, et on ise kõige targemad ning et Pullerits on loll.» Mille peale, et ma taban asju sisimas alati õigesti, abilinnapea Teppan tõdes: «Sul on hea kõhutunne.»

Teppan ei sõida Lõuna-Koreasse olümpiale. Hiinal on seal veel vähem kohti kui Eestil. Ta jääb olümpia ajaks, veebruari lõpuni, Eestisse. Siis on, kellelt suusarajal nõu küsida. Kui vihm ja soe ja tuul lund enne ära ei hävita.

Foto 1: Andreas Veerpalu pühapäeval Planicas MK-etapil. Foto autor: Ziga Zupan / Sportida / SIPA ( Scanpix
Foto 2: Pita Taufatofua (paremal sinises) võistlemas Rio olümpial taekwondos. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Vahur Teppan ja Jaanus Kunts mullu veebruaris Suusavendade majas Tartus Tähtvere spordipargi kõrval. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Anti Saarepuu õnnitleb Andreas Veerpalu Eesti meistritiitli puhul suusavahetusega sõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Eesti Meedia / Scanpix

34 Kommentaarid:

At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Mati ilmselt arvab hoopis midagi muud.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on terav intuitsioon. Ka mulle tundus juba aastaid tagasi et Vahur Teppan on meie uus fredkudu, meie uus ilmarkullam.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Meil siin on oma Tonga skandaal, kus karistussalklased nüpeldava kuningliku perekonna au määrimise pärast isamaalike jõude aga peremees räägib joonealustes tegeelastest. Miks blogiperemehel pole mehisust oluliste probleemide kallal tõsisemalt tegeleda ja valib hoopis meelelahutsliku mudaliiga tegelase oma ande demosstreerimiseks?

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Rumal oled või, eelmine? Eilset sissekannet lugesid? Seal oli sulle viide olulisele teemale. Mine ja loe!

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit, memmerätt peas kunstlumel tiirutades vormi ei kogu!

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ei olnud eilses kandes midagi kirjas sisulisest kuninga ründamise motiivist tuletatud vasturünnakust. Eilne jutt klassifitseerub blogilugejate eksitamiseks infolahinguväljal. Nii on.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

14:44 peab nõustuma.

 
At 15:02, Blogger Priit Pullerits said...

Paneme siis lingi ka:
https://arvamus.postimees.ee/4383593/priit-pullerits-jurgen-ligi-langemine?_ga=2.122568459.145665237.1516547220-809111270.1510944499

Ja küsime nagu Kennedy: mida oled sina teinud selle riigi kursi keeramise ja kujundamise heaks?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Kennedy oli demagoog selle küsimuse esitamisel, selmet esitada küsimus peeglisse hakkas hoopis pärima asjasse mittepuutuvatelt. Milline võimalus on madrusel jätta kapteni käsk teostamata? Ei ole. Saab ainult rummi tarbida ja kanakarja kambakat orgunnida. Või. Võimalik on teadlikult hiilida käsuahelatest mööda, orgunnida vandenõu, peita ennast vette lahkuva paadi taha ja põgeneda vandeseltslastega neegrinaistesse süütust kaotama. Ehk siis korra rikkumise stiimul peab olema vägevam eeldatavast karistusest vahelejäämisel. No ja milline oleks meie stiimul?

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

See lahtilaskmise jutt on pullikakk. Me ei ole ameerika, aga kujutleme justkui oleksime. Ning selle edasirääkimiseks ei pea mingit advokaadi nime kasutama. Meil on juba kahjuks juurdunud läänelik enesetsensuur ja -salgamine. Kardame varju seinal.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane ärkab hommikul mõttega, keda täna tagasi astuma sundida?
Või siis hirmuga, et ega ometi mind sunni keegi täna tagasi astuma.

Huu

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit: "Ja küsime nagu Kennedy: mida oled sina teinud selle riigi kursi keeramise ja kujundamise heaks?"

Kas selleks kõlbaks härra Pulleritsu reis odava alkoholi ja bensiisni järgi Lätti?

Huu

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas ka sina oled juba käinud Lätis alkot ja bensiini ostmas? Alustuseks sobib ka see samm. Esimene samm on alati väike ja arglik. Küll need edasised ka tulevad.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Ei mõista kuis Vahur Teppan eesti suusatmist päästaks?
Mis ta teeks?
Mis oleks ühe aasta tulemuseks?
Miks ei suutnud isa Teppan panna ei türklasi (kelle treener ta oli) , ega ka nüüd eestlasi "lendama"?

Vahur terane ja aktiivne inimene. Eesti suusatamise päästja pateetikaga vaid blameerite oma "sõpra"

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Mis sellest homme hommikuks järgi jääb?

http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tule ära rahva sekka! Olgugi Jürgen sulle vana kamraad, aga küll need erakondlased isekeskis hakkama saavad. Vii veel nende eest nahk ka turule.

 
At 20:51, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Priit sitast saia tehakse vaid väljamõeldud rahva juttutes. Igasuguse kvaliteetse toote eelduseks, on head tootmistingimused, kvaliteetne materjal ja osav meister. Tuues paralleele Eesti suusatamisega, siis hetkel null seis. Meil pole lund, meil pole andekaid suusatajaid, meil pole rahalisi vahendeid, meil pole motivatsiooni ja pole ka treenerit ( see viimane on kõige väiksem ja kergemini kõrvaldatav mure).
Olen arvamusel, et ka keskpärane treener suudab üliandeka sportlase absoluutsesse tippu viia, aga üli hea treener keskpärast sportlast mitte kunagi. Vähemasti kestvusalade puhul küll mitte. Olen arvamusel, et treenigu neid meie mehi , kes tahes, Northuge ja Kläbosid neist ei tule. Treener saab aidata parandada tehnikat, aidata õiget sportlasele sobivate treening kavade ja õige rütmiga, aga ta ei saa oluliselt mõjutada sportlase hapnikutarbimisvõimet, sprinteriomadusi jne. See et Teppan on leidnud põhjatuid inimressursse omavast Hiinast mõne heade füüsiliste eeldustega sportlase ja pannud nad keskpärasel tasemel suusatama, ei tee temast veel mingit üli head treenerit. Vot , kui hiinlased peaks Pjöngjangi olümpialt murdmaasuusatamises medaleid võitma ( muidugi mitte selliseid Karneyenka stiilis medaleid), siis tuleks Vahuri kvaliteet treenerina tõsiselt üle vaadata.

 
At 21:19, Anonymous MargusM said...

Priit, sa oled minuteada globalist, vähemalt nii sa oled siin plogosfääris välja hõiganud! globalistidel pole ju kodumaad ja riigipiire, on terve planeet.. ehk siis kuidas sulle üks pisike Eesti ikkagi korda saab minna?

Pealegi,riigi kaubabilansi puudujääk on ~860milj aastas ja siis te töllid tulete rääkima mingist üllast Läti alkotuurist!

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Kõva spordimees 8 mm lindi pealt.

https://etv2.err.ee/v/kultuur/8_mm_elu/saated/ead86721-ae2c-42c4-9d92-7fc35fe9ea80/8-mm-elu-2-1314-eesti-2015

 
At 22:02, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM käib siin minu kohta kommimas, aga ei tea siiani ega saa aru, kes ma olen. Ütlen otse tema kohta: on ikka loll töll.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tegi hooaja avapaugu.

http://suusahullud.ee/wp-content/uploads/2018/01/II-etapp-esialgne.pdf

 
At 22:34, Anonymous MargusM said...

kui ma ei eksi siis kuskil Moabi reisi kommentaariumis ülistasid globaalset tarbimist ja alavääristasid Eesti majanduse eest seismist.
Üks asi on see kes sa ise arvad end olevat, teine asi aga kuidas see teistele välja paistab (eks see kehtib ka minu puhul)
Tuulelipu puhul ongi väga raske aru saada kellega on tegemist, peale selle et on tuulelipp.. täitsa vabalt võib ka töll olla.

Selmet mind lolliks nimetada argumenteeri parem "Läti protest" ära. Siiamaani pole protesti ratsionaalset kasu EV-le lugeda saanud, ainult mingi pateetilis-emotsionaalne vaht. Kas HighQ ikka veab välja?

 
At 23:19, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Hr MargusM, mina ei oleks teie suhtes nii kriitiline, nagu hr Pullerits, sest teie sulest tuleb sageli ka üsna arukat teksti, aga otsida protestist ratsionaalset kasu pole vist eriti mõtekas?. Protesti eesmärk on väljendada, oma kodaniku allumatusest ja mitte rahuolu valitsuse tegevuse vastu. Ühtlasi ka soov juhtida tähelepanu tõsisele "probleemile". Minu arvates, ei taandu "probleem" pelgalt Läti odavale alkoholile ja kütusele. sest ka Soomes(rääkimata paljudest teistest EL liikmesriikidest)on kütus odavam kui meil.Tõeline "Probleem" on pigem selles, et valitsuselt tuleb riburadapidi rumalaid ja riigi majandust pärssivaid otsuseid

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

Üha rohkem kuulsaid sportlike näitsikuid on "hädas" sellega,et keegi varastab ja avaldab vastu nende tahtmist neist siivutuid pilte. Olen mõtelnud, et miks üldse peab endast selliseid pilte tegema ja lisaks veel hoidma neid kukil nuti telefonid või arvuti kõvakettal? Äkki neil ikka on siemine soov kogu maailmale oma võlusid demonstreerida, aga pole piisavalt julgust teha seda otse ja avalikult? Parem, kui jääb mulje, et keegi varastas need pildid ja avaldas vastu tahmist. Huvitav, kui meie Kerstist peaks sihukesed pildid kuhugi netiavarusse lekkima, et kas siis Priit avaldaks neid ka oma blogis? Igatahes kui Priit kavatseb tulevikus oma blogis mõne vanema tuntud daami aktfotosid eksponeerida, siis oleks tore kui nendele eelneks mingi hoiatus. Mul lihtsalt on tunne, et ma ei taha neid näha.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Aga veerpalupoisi tase on ka sama nagu tema rahvasportlasest isa tase, aga ikkagi sõidab olümpiale

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Meie enda kahanevatest alkoholiaktsiisidest toituvad propaganda-ametnikud/kogukondade tõmbkommentaatorid paistavad igas suuremas foorumis ja blogis. Kuna nad ei esita muud kui tööandjast peapropagandisti ettekirjutatut ning ei saa oma peaga mõelda, peabki nende etteastetest loll mulje jääma.

Nägite, kuidas KeitPentusRosimannusAutorollo ja Krossi naine sobival hetkel oma kaua ja põhjalikult ette valmistatud propagandaga

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Kägu puhul nõus. See, see Teppani Hiina ime ongi. Lõputust valikust leida spordimehi kes suudavad manduva eesti suusatamisega võistelda. Ja kui hiinlased Olüpial medalile või kuue hulka suusatamises paugutama hakkavad, alles siis võime tunnistada pildi muutumist.
Paraku on eesti spordist selline tähelepanek. Kui eestlane teeb sulle näiteks jalkas pähe peaksid olema murelik. Sest see tähendab seda et "päris vastastelt " saad veel suurema litaka.
Loodame et suusatmisega nii ei ole.

Huu

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Priidikul number protukollis, saab selja sirgu ajada!

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Metsavana: ahvenauim näitab, et veebruaris on miinuskraadid, kuid suvest on veel vara rääkida.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu meeskond sel aastal osaleb?
Kuidas blogipoja vorm on?

https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2018/01/23/

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

TH müts, kas seda saab poest osta?

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27173247_2012013935722349_71908137964434734_o.jpg?oh=3323dd0fc550e875f5b0cf3280845d17&oe=5AE30E87

 
At 00:11, Anonymous AL said...

Ühiskond ei seisa ainult majanduse peal püsti. Selle mugavusühiskonna pärast on tekkinunud palju "lödipükse" ja "lumehelbekesi" ja sellega paraku kaasneb õigete spordimeeste väljasuremine. Kõige hullem on see, et väheneb sündimus ja rahvastiku püsima jäämine on küsimärgi all. Nii, et hr. Kägu kui oled riigimees ja spordimees, siis mõtle hoolikalt mille najal meie rahvas veel edasi püsib.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Ahsoo, et siis PP on Veerpalu fänn. Täitsa äge! Nüüd saab siis ta Korea sündmustele kaasaelada. Aga. Koread kajastab PM ja K2. Kuigi TV-s näen ekraanilt mitu päeva jääb OM-ni on sel süsteemil funtamentaalne viga. See on sisuturundus. Eile näiteks tegin selle talve kiiremad suusaringid ja sobivalt pärast pesu ja sööki toimus mingi laulusaade. Pärast toimetamist astun tv ette ja siis hakkas saates reklaam. 1-2-3 reklaami vaatasin ära ja sellega saade minu jaoks lõppes sest leidsin uue programmi ning enam tagasi ei vaadanud. Tundsin puudust innovatsioonist. Te teate küll seda time-shift aktiveerimist. No ei olnud erilist huvi mässata. Mulle oleks piisanud sellest kui ekraanil oleks jooksnud Korea sündmuse asemel countdown selle kohta, et mitu minutit on jäänud saate jätkumiseni nagu Youtubis. Imelik oleks seda rahvaalgatusena Riigikogus seaduseks vormistada. Meediamagnaadid võiks midagi teha ka ilma ettekirjutuseta.

 
At 08:15, Blogger yanmaneee said...

longchamp
yeezy boost
goyard
timberland outlet
true religion jeans
nike air huarache
stephen curry 5
pandora jewelry
nike roshe one
tory burch outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht