kolmapäev, jaanuar 10, 2018

Pullerits: Millal hakkavad (lume)kahurid rääkima?

Hämmastav, aga tõsi: Eestis on võimalik jahtida neid, kelle süül ei saa suusatada. Just seda tegi kolleeg Jüri Saar, kes taris viis päeva tagasi päevavalgele, miks ei ole Tehvandil piisavalt lund. Ja pange tähele, ta ei otsinud süüdlasi taevast, vaid maa pealt, omade seast. Nimelt: kelle süül jäi eelmise talve lõpus tootmata kunstlumi, mille oleks saanud nüüd, sügisel, saanud laotada Tehvandi radadele, et olnuks mingigi lootus pidada maha kahevõistluse MK-etapp, rääkimata harjutamisvõimaluse pakkumisest suusahuvilistele ja -hulludele.

Ja nüüd läheb asi eriti intrigeerivaks. Nimelt, Tehvandi nüüdses lumepuuduses võib olla süüdi mullune Tartu maraton, mis oli vaja, nui neljaks, kuuekilomeetrisel ringil maha pidada. Sinna see lumi läkski. Ja seda möönab ka kolleeg Saare loos Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk. Tsiteerin:

««Muidugi võime vaadata asjale nii, et kui Tehvandi poleks teinud lund Tartu maratoni raja katmiseks, vaid hunnikusse, siis oleks midagi võib-olla nüüd alles olnud,» arutles Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk.» (Fotol paremal nr 307 Priit Pullerits.)

Aga kuluaarides räägitakse veel ühest võimalusest. Et Alar Arukuusk, Tehvandi spordikeskuse juht mullu märtsi alguseni, kelle asemele siis tuli Jaak Mae, ei näinud piisavalt motivatsiooni uuele mehele lund ette tegema hakata. Inimlikult täiesti arusaadav, kui oled Tehvandi keskust juhtinud 15 aastat, ja juhtinud pealtnäha edukalt, ning siis öeldakse: head aega! Loomulikult ei hakka siis nahast välja rabelema.

Niisiis olemegi olukorras, kus jaanuarist on juba kolmandik möödas, Tartu maratonini on jäänud kõigest viis ja pool nädalat ning lund ei ole ja ega lumepilvi vähemasti sel nädalal paista ka.

Praegu on akuutne küsimus selles, millal saab lumekahurid tulistama panna. Helistasin Tähtvere spordipargi juhatajale Marti Viilule, kes ütles, et nende kaks kahurit on töövalmis, ja avaldas lootust, et ehk homme, neljapäeva õhtul läheb nii külmaks, et saab ööl vastu reedet kahurid tööle panna.

Viilu ütles, et selleks, et mingitki lund toota, peab õhutemperatuur olema vähemalt viis külmakraadi. Ta viitas Jaak Maele, kes on öelnud, et kui külmakraade on ainult kolm, tuleb kahuritest üksnes lumeudu, mil praktilist väärtust ei ole. Selleks, et korralikult lund toota, on vaja 7-10 külmakraadi.

Küsisin Viilult, kui palju läheb -7 kuni -10 kraadi tingimustes alates kahurite käima panemisest aega, kuni saaks Tähtvere spordipargi 850-meetrise ovaali lumega kaetud ja suusatatavaks. Ta vastas, et 10-12 päeva. Et lume tootmine võtab vähemalt 5-6 päeva ja laiali vedamine 2-3 päeva – aga seda parimal juhul. Niisiis, kui eeldame, et ööl vastu reedet saab hakata lund tegema, siis suusatama saab ovaalil hakata parimal juhul ületuleva nädala algusest, 22. jaanuarist (see on minu kalkulatsioon, mitte Viilu oma!).

Viilu rääkis, et esialgu on kavatsus hakata lund tootma keset spordiparki, et saada valmis umbes 400-meetrine suusaring, mis kulgeb stardi- ja finišialal ning läheb üle väiksema mäe (selle, millest sõidetakse üles-alla kaks korda [fotol vasakul]).

Ühtlasi rääkis Viilu, et valmis on projekt, mille järgi saaks tuua torud Emajõe äärest ovaali äärde ning soetada kahele kahurile lisaks veel kaks, kuid selle maksumus küünib 400 000 euroni (ühe lumekahuri hind on umbes 25 000 eurot), mistõttu ei ole põhjust loota, et selle elluviimine algaks varem kui tuleval või ületuleval aastal. Uue projekti realiseerudes saaks hakata lund tootma otse ovaalile ning jääks ära laiali vedamise vajadus. (Seevastu Moabi lähedal, vaadake, on vesi viidud lausa üle kõrge kivise mäeaheliku ning keegi ei räägi mingitest projektidest ega kuludest.)

Seni kui looduslikku lund pole, pidi saama suusatada Jõulumäel, kus on valmis 1,3 km pikkune ja kolme meetri laiune rada klassika- ja uistehnikas sõitmiseks, ning Narva all Pähklimäe terviserada vabatehnikas kehva suusaga sõitmiseks.

Foto 1: Tehvandi staadion 6. jaanuaril 2018. Täna pole pilt põrmugi valgem. Foto autor: Maarius Suviste, Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix
Foto 2: Mullune Tartu maraton, paremal nr 307 Priit Pullerits. Foto autor: Reigo Teervalt, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Tehvandi staadionilt väljuv suusarada 4. jaanuaril 2018. Täna pole pilt põrmugi valgem. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Suusataja Tartu dendropargis looduslikul lumel 2016. aasta 8. novembril. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Lumine Tähtvere spordipark mullu 6. detsembril. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mine arsti juurde!
Isegi Tehvandi probleemidesse üritad Kelku sisse suruda. Ega ta ilma Tehvandi meeste nõusolekuta poleks seda lund oma rajale saanud - enamus rajast oligi tegelikult Tehvandil treenijate oma, mitte "TM omandus".

Usu mind, hea psühhiaater aitab sul Selle IKelgu-foobiaga toime tulla ...

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan soovitamast, aga mul ei ole Kelgu-foobiat. Üks näide. Sügisel sõitsin rattaga tööle, kui raekoja taga, seal, kus Lossi tänav ristub Ülikooli tänavaga, tuli mulle kesklinna poolt rattaga vastu Indrek Kelk. Nägin teda juba eemalt ning hüüdsin lahkelt naeratades selge häälega "Tere hommikust!". Ma ei kuulnud, et tema oleks omapoolse tervitusega vastanud, ega näinud ka mingit lahket ega sõbralikku miimikat.
Ajakirjandus koosneb detailidest. Uskuge, detaile ma oskan näha ja märgata.

 
At 11:35, Anonymous MargusM said...

Priit, sa oled vist süüdimatu.
Kuna te pole omavahel vaherahu sõlminud siis selline liba keep smiling on piisavalt võlts et mitte vahetada "sõbralikke miimikaid".
..kahjuks märkad sa subjektiivseid mitte objektiivseid detaile.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks härra Mae ennast tülitama mingi kahevõistluse MK etapi organiseerimisega? Pealegi, ka härra Annus alles suhteliselt hiljuti nõudis kellegi Ago Markvadti eemaldamist suusaliidu juhatusest, mida aga millekipärast ei tehtud.

 
At 12:05, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei ole inimene, kes kannab rusikat taskus. Mina olen selle poolt, et lahkhelid tuleb ära klaarida. Aga kui teine poole seda ei taha, siis ega ma teda muuta saa. Olen omalt poolt kommunikeerinud nii otse kui sõprade vahendusel avatust ja head tahet. Pole sellele samasugust vastureaktsiooni saanud.

Veel kord ja üheselt ning kõigile selgelt ja avalikult: minu taga ühegi vastuolu ega pinge lahendamine ei seisa.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Lund on alati ette tehtud märtsis, aga kuna märts oli soe, ongi põhjus seal.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Foto 4 on tehtud tulevikus(t). Vägev!

 
At 15:39, Anonymous Ville Käbidemes, Plaani said...

Tulin üle umbes aasta blogi külastama. Ah et pole inimene, "kes kannab rusikat taskus." Aga kapis rusikat hoiate ja iga kord, kui kodust välja minnes selle kapist kaasa võtmata jätate, peaks vastaspool eelmised korrad ära unustama ning omal initsiatiivil maha matma? Naljanina.

Aga suusatama sõitke perega nädalavahetusel Haanjasse, lumeolud on püsivalt tervisetreeninguid võimaldavad. Mis siis, et kapishoidja blogis seda võib-olla ei mainitud.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei või. Usud PP jutust kübet ja saad ikka kubeme lohku tõmmatud. Peremees jahub: "Seevastu Moabi lähedal, vaadake, on vesi viidud lausa üle kõrge kivise mäeaheliku ning keegi ei räägi mingitest projektidest ega kuludest."

Tegelik lugu on aga selline, et 100 aastat tagasi läks Sheley 250 meetri pikkuse liivakivitunneli uuristamine pekki ja sellega jätkati 70 aastat hiljem, mille käigus lasti tuulde 4 miljonit toonast taala eesmärgiga teha veereservuaar ja tagada joogiveega varustamine kuhu iganes sealkandis. Aga üldiselt võib öelda, et see on ikka jube igav vaatamisväärsus, mille peale sealkandis aega raisata.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/45/maraton/osalejad/

Kes Pulleritsu eest osavõtutasu maksab?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

https://www.ulakas-kaunitar.ee/eesnaarmemassaaz/
Hr Pullerits võibolla saate oma probleemidele abi sellelt neti lehelt.
Lugupidamisega Elmar, spordimees ja ravitseja

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Moka kõbinat on siin hakanud rohkelt tulema. Unustate vist kes siin on kunn, kapten ja esimees.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Usu Priit üle Moabi veetud vesi on vägagi rahasse arvutatud. Ameerikat tundva inimesena peaksid teadma kui kiirelt jänkid kõik dollaritesse arvutavad. Olgu selleks maavärin, tugev tuul, tulekakahju, liiklusõnnetus.
p.s. Moabi vesi ei ole sinu sõbra Trumpi rajatud.

Huu

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Millal kolhoos endale ise lund tootma hakkab?

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea ja tabav arvamuslugu Postimehes

 
At 20:43, Blogger Priit Pullerits said...

Täna oli hea rattasõidu ilm. Tegin õhtul pärast tööd MTBga 1:14, põikasin A&T Spordist ka läbi, et osta ketiõli.

Kuid tähtsam igasugustest sõitmistest ja kilomeetritest on see, et homses Postimehes annan järjekordse litaka sõgeda ja meeleheitele langenud vasakliberaalse peavalumeedia põhimõttelageda oportunismi ja kriitikavaba meele kohta. Selle blogi lugejatele juba täna õhtul eksklusiiv:

https://arvamus.postimees.ee/4370635/priit-pullerits-kuri-geenius-saab-oraakliks?_ga=2.174791970.1273754467.1515503360-809111270.1510944499

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Et lasta ketti õlitada ikka? Õige mees ei määri oma kätt ei keti ega õliga, selleks on teised, kellele selle eest maksta.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Kett tuleb pärast õlitamist lapiga puhtaks nühkida. See on selle protseduuri kõige sibim tegevus. Vaevalt kirjamees oma näppe sellega määrib.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Haanjas saab suusatada valgustatud 3,7km rajal

 
At 23:19, Anonymous Paul, kuldsete kätega mees said...

Teil on vale arvamus! Õige mees on see kelle jalgrattal teised keti tasuta ära määrivad!
Parimal juhul ta kiidab neid pärast oma blogis.

 
At 07:24, Blogger Priit Pullerits said...

Nii see tõesti on.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa veel persepühkijat pole palganud?

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kolgakülas on pea kogu see aega detsembri algusest sõita saanud. Kummardus hr Mändmetsale ja teistele asjaosalistele.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Eila tuli kurb uudis, et Aivar ei stardi olümpial. Kes siis teatesõidus ankrumees on ja kastanid tulest toob? Kuhu Algo kadunud on?

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Alpimajast otsisid?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Algo alles 32, pidi ju olema merskonna liider. Nüüd pole meest kuuldagi.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin blogis mõni ka näppu aja pulsil hoiab? Rein tõmbas uue klubi särgi selga. See on ju uudis. Kuidas ausmees Froomi dopingusaaga edeneb?

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui vana on Kevin Uljaste?

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

Kolmkümmend kaks, viimane taks.

 
At 00:58, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Meie poisid treenivad. Kolmapäeviti, reedeti muidugi intervallid kaldalt kaldale Ambrosemäel. Vana kobras ei anna näole lahtise veega. Grupp on muidugi kokku kuivanud, noori on vähe peale tulnud, aga on paar Lasnamäe Eesti poissi, keda õiget rada mööda veame. Samas, pehme maa võimaldab head kaevikute kaevamist. Oleme liini edasi arendanud, praegu on töö käimas Purde liinil, kuhu oleme ka pannud miine, et kui seal nõlva peal liigute, siis risti asetatud koerajunnid on markerid, kust võiks tagasi tõmmata. Praegu ei ole vool liinil veel sees. All Maarjamäel Reinsalu objektil poisid suurte masinatega peal ja vibratsioon võib "paugu lahti lüüa".

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas vana hea suusablogi on ellu ärkamas?

Spetsialistid, kas kisub sinna poole, et Koreasse mängudele saab ainult kolm murdmaameest ja teatesõiduga on jokk.

Kas Pullerits stardib nädalavahetusel eestikatel veteranide klassis?

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Tšehhi kaunitar Koukalova ei sõida olümpiale. Sellest on kahju.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Vene ajal polnud poes mingeid vahepulkasid, inimestel oli omal mõistus peas. Vahepulgad tropistavad.

 
At 04:01, Blogger Unknown said...

calvin klein underwear
ultra boost
lacoste outlet
paul george shoes
air force ones
moncler sale
golden goose
cheap nba jerseys
links of london
adidas nmd

 
At 06:00, Blogger Unknown said...

www0912


kate spade outlet
pandora
kate spade outlet
manolo blahnik
moncler outlet
golden goose
christian louboutin
salomon shoes
ugg boots clearance
nike huarache

 

Postita kommentaar

<< Esileht