teisipäev, jaanuar 23, 2018

Pullerits: Miks ma kuulsa eksinud poliitikust spordimehe liistule tõmbasin?

Jürgen Ligi hakkab ära vajuma. Üksteist aastat tagasi, kui esitasin talle avaliku väljakutse ning panin siin blogis päev enne Tartu maratoni üles nimekirja, kellele maratonil ära teen, troonis Ligi, kõva renomeega spordimees – 1500 meetri jooksu isiklik rekord ikkagi 3.50,4! – tolle nimekirja tipus. Pidasin sõna. Alistasin kõik, kelle nimed alistatavate hulgas enne maratoni välja kuulutasin. Mäletan, et möödusin Ligist, kes startis numbriga 337 (ja mina numbriga 734) kuskil seal, kus rada tegi mingi külavahetee ja talu juures võsa kõrval s-tähekujulise jõnksaku. Läksin mööda ja tagasi enam ei vaadanud. Lõpuks võitsin teda üheksa minutiga. Minu aeg 3:34.16 ja koht 213., Ligi aeg 3:43.27 ja koht 322. Ligi hilisem kommentaar minu kohta: «Vaatasin, et oskab suusatada küll.»

Nii tihedalt pole Ligi mul suusavõistlustel enam kannul olnud.

Ent isegi rohkem kui spordimeest olen teda hinnanud otsekohese poliitikuna, kes ei karda asju näkku öelda, ka teravalt ja värvikalt, ega pelga liikuda vastuvoolu; olen hinnanud seda, et ta on rahanduses asjatundja ja kriitilise meele esindaja, kes raha lennukilt ei külva. Majanduspoliitiliselt maailmavaatelt on ta selge parempoolne ehk teisisõnu kõike seda, mida ei ole sotsid. See on minu silmis olnud suur pluss.

Aga nüüd on Ligi hämmastaval kombel ära vajunud. Ja ma ei räägi suusatamisest, vaid väljenduvast maailmavaatest. Kahjuks on juhtunud nii, et Ligist on saanud tema enda tahtmata minister Urmas Reinsalule kambakat korraldava kamba mitteformaalne ninamees. Miks see nii on läinud, on iseküsimus, on väga keeruline küsimus, kus paljud nüansid jäävad peidetuks ega pääse päevavalguse kätte. Aga kahjuks tuleb tõdeda, nagu tõden tänase Postimehe teise külje arvamusloos «Jürgen Ligi langemine»: «Ligi mitteformaalne kerkimine Reinsalule kambakategijate ninameheks õõnestab tema kaine mõistusega mehe mainet seda rohkem, et viimase ajani jättis ta mulje poliitikust, kes odavate populaarsete vooludega kaasa ei jookse. Nüüd on temast saanud lääne kõige totramate topeltmoraaliga suundumuste kandja, nn radikaalselt progressiivse karja hääletoru.»

Te küllap imestate, miks võtsin ette just Ligi, spordimehe, endise keskmaajooksja ja koolivenna (MHG ’77), kui Reinsalule kambaka korraldajaid on teisigi. Aga sellepärast nagu samuti kolumnis seletan, et vastaste hulgast tulebki välja valida just ninamees, kõige tugevam – ja olgem ausad, ega Kaja Kallase (fotol vasakul) või Hanno Pevkuri seisukoht antud küsimuses huvita kedagi; sest ikkagi Ligi on tolle kamba alfaisane. Ja nii ma siis otsustasingi, et kui avalikult võitlusse astun, siis ikka kamba kõige tugevama vastu. Võitlema peab ju väärikalt!

Loomulikult reageeris Ligi juba kirjutise veebis ilmumise õhtupoolikul, s.o eile. Aga see on juba omaette, erateema, kuidas me edasised asjaajamised on käinud. See pole avalik ja seetõttu siin seda ei kirjelda. Aumeeste värk.

Mis on siin teile laiem sõnum? See, et kui te lugesite kunstlume teemal kirjutist ja arvasite, et olen põlvist nõtkuma löönud, siis tegite kiire ja ennatliku järelduse. Ei, võitluslikkus on säilinud ja nagu tänasest kolumnist lugeda saate, muutunud veelgi jõulisemaks, selgemaks, sirgjoonelisemaks. Kunstlumi, tunnistage endale, on tänase teemaga võrreldes köki-möki koogelmoogel.

Milline on teie panus, et tõmmata pidurit Eesti ühiskonnas pead tõstvale lintšimise mentaliteedile ja kutsuda poliitikuid korrale?

Foto 1: Jürgen Ligi 2010. aasta augustis Pühajärve TriStar111 triatloni lõpusirgel. Foto autor: andres Ehrenpreis, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jürgen Ligi teadus- ja haridusministrina 2016. aasta sügisel Tartu Ülikoolis õppeaasta avaaktusel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kaja Kallas ja Jürgen Ligi Reformierakonna volikogul hotellis Euroopa möödunud laupäeval. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot-oot! Kuidas on kunstlumi koogel-moogel! Ei vingerda nüüd kuhugi minema faktist, et üleeelmises postis materdasid kunstlund ja eelmises juba kasutasid seda muretult. Selgrootus on registreeritud, kirja pandud ja ei kao enam kuhugile!

 
At 14:59, Anonymous Kaarel, Pulleritsu ustav semu Põlva lippkonnast said...

Ligist ei ole vastupidiselt Pulleritsule eestlaste maleva ühendajat. See mees seisab egoistlikult enda ja oma reformiklanni huvide eest. See kuidas jooksis uuele reformi liidrile oma piiritut ustavust saba liputama oli väga piinlik vaadata.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul läks eelmise teema all palavaks, argumendid said otsa ja mees vahetas teemat. Mis näitab selgelt, et mitte ainult Ligiga pole asjalood kehvasti vaid blogiperemees peaks oma asjad ka pisut kriitilisema pilguga üle vaatama

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

No vaatame selle jõutreeningu ikka lõpuni. Meie ei käi võimujõusaalides. Meie ei tea, et kes kellega mida teha tahab. Meie ei tea seda, et kas keegi lubas kellegile sel nädalal sula. See on libe teema. Minu meelest on see kõik üks kunstlik lumi. Reinsalu ei haukunud ju ometi treeninguta. See värk on vikerkaarelisem kui meile paistab. Ja oleme ausad. Selle mängu kõrval on Ligi kallal võtmine lapse lalin. Vaht. Eks leheruumi on millegiga vaja ju täita ja nopped elujõusaalist sobivad selleks nagu valatud. Jätame need naljad. Räägime parem, et mis mõte on praegu suuski murda. Kus on asja tuum, kas Riigikogu jõusaali trenazööride vedrud on rikki läinud ja moraalselt vananenud ning opositsioonil on lumepuudusel tekkinud üleliigseid energiaserve? Miks ei lase opositsioon toimetada? Tegelikku põhjust paluks. Kahjuks siis kui suusad pingest ragisevad on asjaosaliste ilusad suud kinni.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Kõik muu ei ole enam oluline! Ainuke asi on see, et viimane sirgeseljaliste jõrmide meeste esikõneleja käib nüüd ringi jalad kunstlumeämbrites!

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/events/131111550906625/

24.02. kõik koos Lätti!

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Ligi on professionaalne poliitik.
Tema erakond on opositsioonis. Need on faktid.
Loomulikult tuleb igat sellist tekkinud olukorda ära kasutada , kui see vähekenegi annab lootust enda erakonna võimule tagasi ubimisel.
Oleks imelik kui ta ei osaleks sellises aktsioonis.Oleks sama absurdne kui börsimaakler jätaks kaubitsemata magusa aktsiaga, või ajakirjanik kirjutamata loo millele temal on ligipääs.
Ligi on ikka Ligi, üks värvikamaid tegelasi meie igaval poliitika põllul.
Ja paistab et sa pead varem või hiljem Ekre mehena valima kas oled Ligi sõber või liigud temast vaadetes eemale. Tema erakord toetab sinu vihatud pedesid ja pagulasi ja "multikultit". Tee valik Priit. Veel üks "sõber" vähem?

Huu

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Vertikaalne lihtsalt ei allu horisontaalsele.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Kuuma poliitilise jama kallal urgitsemine on nagu sooja ja aurava mõmmiku toidutuletise nokkimine. Sel ajal kui isukalt seda kogumit näpid tagument uppis, vaatab mõmmik su selja taga juba, et kas sa soovid, et ta sulle taha keeraks. Sellelt distantsilt aga ära enam ei jookse.

 
At 01:24, Anonymous MargusM said...

Huu tabab biiti, ma lausa täpsustaksin et Priidu valikud on veel nutusemad: Ligi ja Reinsalu või Ekre

see Läti üritus paistab ikka absurdne.. ostetakse Eestist kütust et minna Lätti ostma kütust ja alxi ning kõige lõpuks on nad nii hoolivad:
"Lühidalt kokku võttes üritan anda enda pisikese osa selleks, et muuta nii enda, oma pere kui ka kõigi Teie elu paremaks."
Elu muutub paremaks juues alxi ja põletades kütust? no ma ei tea, mindagu ja suusatagu! Andku ürituseks kuluv raha otse oma perele või annetagu mõnele abivajajale.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Villu Tamme kunagi laulis nii: "eesti mees tahab benstu ja viina ja spermat välja lennutada, juhti kes valetaks, et varsti saabub õnn.."

 
At 10:54, Anonymous MargusM said...

ja Kulo laulis et " ..täna jälle me joome bensiini"
ehh, olid ajad : )

 
At 11:02, Anonymous MargusM said...

vaikselt hakkab hargnema ka Ligi dzotile viskumise põhjus, VEB fondi teema küteti uuesti kuumaks "Algatajate üks motiive on teha keeruliseks Siim Kallase tagasitulek suurde poliitikasse"
Kui see surmasõlm harutatud saaks oleks ikka ime küll. Ardo kahuks juba maksis eluga selle eest..

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

PP tegi selle artikliga vanale konkurendile soomust. Tõi ta tule alt välja. Vana jesuiitide trikk. Kas meie, terava ninaga tõhud läksime haneks? Ega vist. Tegelik põhjus minister lahti kangutada on ikka mujal.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Kes Lemeksil protokollis ei ole, sellel põlved nõtkuvad ja selg päris sirge ikka ei ole!

 
At 12:08, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike air jordan
polo ralph lauren
kate spade outlet
cheap jordans
rayban sunglasses
true religion jeans
mulberry handbags
jordan shoes
polo ralph lauren
converse shoes

 
At 04:02, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
golden state warriors jerseys
coach outlet
ecco outlet
basketball shoes
true religion outlet
chicago bulls jersey
cheap basketball shoes
michael kors outlet
polo lacoste
mbt shoes outlet

 
At 04:41, Blogger Unknown said...

20180607 xiaoou
kyrie 4
gucci outlet online
true religion jeans
jordan shoes
michael?kors?outlet?online
coach outlet
lebron shoes
broncos jerseys
michael kors outlet online
off white clothing

 
At 04:32, Blogger Unknown said...

www0705
manolo blahnik outlet
kate spade outlet
air max 90
fitflops sale clearance
ugg boots
swarovski outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
polo ralph lauren
diesel jeans

 
At 07:47, Blogger Unknown said...

off-white
nike air max
links of london
kobe 9
john wall shoes
air force ones
air max 90
balenciaga
yeezy boost 350
michael kors purses

 
At 05:09, Blogger jeje said...

moncler jackets
giuseppe zanotti sneakers
ralph lauren outlet
christian louboutin sale
canada goose outlet
true religion jeans
golden goose shoes
tory burch handbags
canada goose jackets
ray ban sunglasses

 
At 05:45, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
giuseppe zanotti
coach outlet online
nike shoes for women
pandora
louboutin shoes
dsquared2
canada goose jackets
mbt shoes outlet
coach outlet
ralph lauren uk

 
At 16:12, Blogger Unknown said...

2018809 leilei3915
mont blanc pens
canada goose jackets
rolex replica watches
pandora outlet
canada goose
pandora charms outlet
michael kors outlet online
ugg boots
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry

 
At 10:06, Blogger miki said...

0814jejeLa semelle affiche chaussure nike femme 2017 air max 95 des lignes modernes et lisses, en plus d'une disposition de couleur noire / rouge / asics chaussures de ville argentée, mais la finition noire et douce de la couronne en forme de nike air jordan 1 mid nouveau deep burgundy poire fournit une adresse conventionnelle. Après la Grande Dépression, quand la asics gel lyte pas cher femme Seconde Guerre mondiale a commencé, de nombreux appels ont été adidas zx 750 moins cher faits à Dickie et Williamson pour faire des uniformes pour les soldats outre-mer. basket nike garon air max 2017 La chaussure Nike Air Force 1-Air Jordan 12 en haricot asics gel noosa tri 10 Baskets vert noir a été lancée le 2 janvier 2008 et vendue au prix de 160 $.

 
At 05:40, Blogger Unknown said...

www0912

oakley sunglasses
pandora jewelry
nike shoes outlet
fitflops clearance
christian louboutin shoes
ferragamo belt
jordan 4
ugg outlet
off white clothing
coach outlet


 
At 06:30, Blogger Unknown said...

goyard bag sale
lebron james shoes
adidas store
lebron 13
goyard bags
yeezy boost 350 v2
kobe shoes
yeezy
yeezys
yeezy

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

christmas presents
pandora outlet
nike shoes outlet
tod's outlet
true religion
coach outlet
yeezy boots 350
canada goose outlet
ralph lauren polo
prada shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht