neljapäev, jaanuar 18, 2018

Pullerits: Lõpetage kunstlumehullus, enne kui pole hilja!

«Mõelge nüüd korra kainelt: toota kunstlund, talvel ... See on ju absurd!» alustan tänast kolumni Tartu Postimehes.

Keegi peab ju pilgu kaineks saama ja teisi ka oma sõgedast mullist välja aitama. Asi on hull seepärast, et paljud on oma kitsasse enda väljamõeldud maailma kinni jäänud. Ja too tilluke maailm tiirleb ümber küsimuse, kas piisab ikka külmakraade ja kas lumi saab ikka toodetud.

Lugege mu kolumni, kus argumenteerin, miks kunstlume tootmine on arutu ja perspektiivitu tegevus. Nagu ma jõuliselt ütlen: «See on väikeste inimeste meeleheitlik püüd kujundada oma minimaailma jonnakalt enda tahtmise järgi, kui maailma suured loodusjõud on otsustanud teisiti.»

Kui te mu kolumni rahulikult loete ja minuga kaasa mõtlete, mis pole teile loodetavasti liiga raske, jõuate samale järeldusele mis minagi, et lume tootmine käib suuresti selleks, et hoida, maksku mis maksab, elus Tartu maratoni, mida loodusjõud enam elus hoida ei soovi või jaksa. Teate ju isegi: viimase nelja aasta jooksul on täispikal looduslikul rajal toimunud ainult üksainus Tartu maraton. Ja kunstlund on vaja lihtsalt selleks, et äkki juhul, kui maraton mingi ime läbi toimub – või toimub suurte jõupingutustega kunstlikul rajal, nagu mullu –, siis on inimesed saanud selleks ajaks kas või paar nädalat väikestel kunstlumeringidel tiirutada ja valmistuda.

Milleks seda vaja on? Milleks vägisi punnida, kui loodus saadab juba aastaid selgeid signaale, et lõpetage ära, enam pole need ajad, kus looduses käisid asjad kindlat rada pidi nagu kellavärk? Selle asemel, kui lund pole ja maa on must, võiks inimesed rahulikult rattaga sõita või joosta või käia jäätunud veekogudel uisutamas, nagu käis Art Soonets oma semudega eelmisel nädalavahetusel (ja kukkus jääst läbi ning sai märjaks, aga sellest ärme räägime).

Me räägime rahast, mida kunstlume tegemine maksab. (Otepää valla toetus Tehvandil lume tegemiseks: 6000 eurot. Raha vedeleb maas...) Me räägime juba ka loodusreostusest, mis sellega kaasneb, kui – mäletate? – Tartu maratoniks tehti mullu diisligeneraatoritega diislilund. Üldiselt käituvad inimesed enesekeskselt, nagu homset ei tulekski, mõeldes ainult sellele, et saaks lumi tehtud, saaks lumi tehtud, et maraton ikka toimuks, et maraton ikka toimuks, saaks lumi tehtud... Aga mis see kunstlik lume ponnistamine tekitab loodusele? Loodusele, mis on niigi saatnud juba signaali, et lõpetage ära oma kunstlik suusahullus?!

Kahjuks suuri märke ei oska enam keegi lugeda. Sest kõik on lumehaigusest sõgedad, näevad silme ees vaid lumehelbekesi.

Uurisin asja. Sügisel rääkisin tosina Eesti bioloogi, zooloogi, ökoloogi ja muu loodusteadlasega ning kirjutasin suurepäraselt jõulise ja lihtsasti arusaadava loo, mis näitab, et loodus on keeruline ökosüsteem, kus on väga ohtlik tekitada inimtahtest tulenevalt kõrvalekaldeid. Sest nende kallete tagajärjed võivad olla pöördumatud. (Eks nad juba olegi, sest mille muu pärast meil talviti enam eriti lund ei saja.) Nüüd helistasin kunstlume tootmise tagajärgede uurimiseks Eesti Maaülikooli limnoloogiaprofessorile Ingmar Otile. Tahtsin tema vaatenurga lisada ka Postimehes ilmuvasse kommentaari, kuid seal jäi selleks liiga napilt ruumi. Seega siis räägib ta siin.

Professor Ott ütles, et tema käest on kõigi nende aastate jooksul küsinud lumetootjad vaid korra, kuidas lume tootmine, kus tooraineks on vesi, mõjub loodusele. See juhtus aastaid tagasi Viljandis. Tollest ajast peale on kõik lumetootjad talitanud isepäiselt, ilmutamata mingitki sügavamat huvi, mida nende kitsalt üksnes inimeste huvidest lähtuv tegevus põhjustab loodusele ja looduse tasakaalule.

Professor Ott ütles, et kui lume tootmise tulemusel veekogu vee tase ei alane, siis ei tee sealt vee ammutamine midagi halba. «Aga kui alaneb, siis see paneb põntsu,» lausus ta. Ning lisas, et igal juhul peab seda arutama ja arvestama, mida veekogudest kunstlume tootmiseks vee võtmine loodusele tekitab.

Professor Ott selgitas, et kui veekogu on hästi suur - näiteks nii suur, nagu Viljandi järv (fotol ülal paremal), pakun omalt poolt -, ei ole ka viie sentimeetri suurune veetaseme alanemine midagi hullu ja veekogu ökosüsteemi see ei mõjuta. «Mida rohkem veekogus vett, seda paremini ökosüsteem säilib,» seletas ta. Aga kui rääkida väikestest veekogudest, näiteks tiikidest, on viiesentimeetrine veetaseme alanemine professor Oti sõnul suur probleem.

Mulle meenub ammune, aastatetagune lugu, kuidas Otepääl olla kunstlume tootmiseks kõik ümberkaudsed veekogud veest kõvasti tühjemaks imetud. See on inimese ahnus ja egoism, mis paneb teda niiviisi talitama. Kui see tõele vastab, siis on see looduse kallal vägivallatsemine. Kuid ega loodus ole võlgu jäänud. Teame ju, kui mitu võistlust on Otepääl ära jäänud, sest loodus pole lasknud neid läbi viia. Viimati juhtus see tänavu esimesel nädalavahetusel. See on tõlgendatav looduse kättemaksuna inimestele, kes ajavad ainult oma tahtmist taga, kas või nui neljaks, ega hooli sellest, mida nad loodusele põhjustavad. Ometi on meil ilus vanasõna: narri põldu üks kord, narrib põld sind üheksa korda vastu. Sama, paistab, et käib ka veekogude, talvede ja lume kohta kohta.

Fotod: Lumekahurid ja kunstlume laialilükkamine traktoriga 16. jaanuaril Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Viljandi järv selle nädala algul. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 6: Kunstlume tootmine tunamullu jaanuarialgul Tartumaal Lähtel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

63 Kommentaarid:

At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Doktor Pulleritsult väga jõuline, sisuline ja argumenteeritud seisukohavõtt.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast ta doktor on? Pole nagu kuulnud. Pigem tundub kellegi (miks mitte doktori) manipuleeriva avaldusena.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maraton on viimane eestluse tala ja see on vaja lammutada.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui Don Quijotte võitles tuuleveskitega, siis Priit Pullerits võitleb lumeveskitega.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

14:19
Eks näkku- ja seljataga parastajaid on ikka leidunud.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas isiklikuks tarbeks võib lund toota? Kasvõi natukenegi? See ju ei toiks keskkonda niiväga saastada? Päris salalumega ei tahaks ka nagu vanas eas jändama hakata...

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti on Art Soonets ikka Padre Pulleritsu võitluskaaslane, mitte ei aja koos semudega mingit oma oportunistlikku liini. Vist ei pea meelde tuletama et eestluse jõud on ühises tegemises rahvuslike eesmärkide täitmise nimel.

 
At 15:00, Anonymous Kusta, Kadjaste külavanema nõunik. said...

Hr Pullerits , vahel on teist raske aru saada. Nagu oleks põhimõttekindel mees ja siis nagu pole ka. Euroopas on hetkel naiste ahistamine ja peksmine. Nn uuseurooplased korraldavad suuremate pidustuste (jõulud aastavahetus jne) isegi vastava sisulisi mänge nn „taharrush gamea“, ehk siis eestikeeli maha-taha mängud ning peksa ka. Euroopas on ausees ka pederastia ,lodevus ja muud kõlvatused. Just nende kriteeriumide alusel valiti vabariigi aastapäeva pidustusi korraldama hr Ojasoo- Eesti tuntuim naisteahistaja ja perverssete vaatemängude lavastaja. Teie toetate seda kahel käel, kuna sellised asjad on hetkel trendikad. Arusaadav, et mees peab olema trendikas ja käima ajaga kaasas. Samas miks olete te vanades mõtetes kinni lumetootmise kohapealt? Tänapäeval ju suusaüritusi korraldataksegi suures osas ainult kunstlumel ja paikades kus lund looduslikult pole või siis napib. Trendikas tegevus. Majandusinimesed räägivad, kuidas niimoodi luuakse töökohti ja elavdatakse majandust . Samas propageeritakse talisporti, suureneb „übervisserite“ tootmine ja müük jne. Mille krdi pärast te sellele vastu olete. Te ju ometi mõistate, etet kui on loodud spordikeskused, palgatud töötajad, soetatud tehnika, siis ei saa ju 4-5 aastat lasta kõigel varjusurmas olla, et siis loodusliku lume tekkimisel jälle kõik taaskäivitada

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Võiks ikkagi kirjutada, miks Soonets märjaks sai, kas nabani, kaelani, üle pea, kas päästevarustus oli jne. Uisutamine on viimased 2 nädalat teema olnud, mitte suusatamine.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Nägi jälle unes Kelku, tabletid ka võtmata?

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit vaatab suuremalt. Tema unistab, et talispordikeskused laiali laguneksid ja töötajad emigreeruksid. Siis mõnede aastate pärast on hea lagunenud rajatiste asemel uut betooni valada kas siis basseinide või uute trendikate tegevuste tarvis. Tegelikult valmistab Priit ette pinnast treki rajamiseks. Ma arvan, et treki võiks rajada Tallinnas Narva mnt 126 lageda nõlva alla seal vananenud betoonehitise asemel. Miks peab seal nõlval kunstlumega suusatajaid poputama?

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Kudjape külarahvalt tubli analüüs, aga arvestage sellega et härra Pulleritsul käes on ohjad ja tuumanupp.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Hr Ojasoo ei taibanud ära öelda pakkumisele.

 
At 16:50, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mina peaks hr Pulleritsust väga lugu oleks temaga selles kunstlume mõtetuse vallas 100% nõus,kui mees alatasa ei uhkeldaks sellega, et teda kutsuti ühele või teisele kunstlumel toimuvale võistlusele osalema. Kui mees ütleks sellepeale selge ja valju häälega:" Stopp selline tegevus on keskkonda saastav ja mõttetu, ma ei osale selles hulluses!" Samas ei sõida mees ka keskkonnasõbraliku puusuusaga, mida libisemise parandamiseks alt hülge rasvaga töödeldakse ( loomulikult on hüljes elanud vabana õnneliku elu ja surnud loomulikku surma). Kui poleks kunst lund siis kahtlane ,kas "suusavennad " hoiaks oma putkat käigus ja hooldaks ajakirjaniku härra "übervissereid" üli mürgise ja keskkonnaohtliku keemiaga. Kindlasti ei saaks nad seda enam teha tasuta, sest vähene tarbimine vähendaks tootmist ja kergitaks hindu.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Kägu lendab kõrgelt! Ma ainult täpsustaks, et kindlasti on ka puusuusk toodetud tormiga murdunud puust. Muidu aga vahvalt lendab, raip. Head sahistamist!

 
At 17:22, Blogger Priit Pullerits said...

No ma näen, et meestel on lõpuks kork pealt lennanud - lund ju sajab ja tehakse - ning senine mustast maast tingitud stress, mis väljendus kibedas ärapanemises, on asendunud bravuurika ärplemise ja analüüsiga.

Lp Kusta, Kadjaste külavanema nõunik, ma toetan hr Ojasood seepärast, et kaitsta teda vasakliberaalide ja kanakarja vihakõnest nõretavate kallaletungide eest. Ma olen ju humanist!

Lp 15:17, Soonets lendas Kärevere silla juures Emajõe luhtadel kõhuli. Tuli välja, et jääkihi alla oli veel teine jääkiht, aga nonde vahel vesi - eriti salakaval situatsioon. Rind märg, kindad märjad. Aga need jäätusid külma tuule käes ära ja polnud häda midagi, kirjeldas Soonets. Vaat nii kõvast puust mees!

Väga õige, 16:30. Ja isegi kui mõni mees arvab, et tal on ka tuumanupp, siis minu tuumanupp on igal juhul suurem. Ei usu? Ma võin igakell teha nii, et mõnest te tuumakast sõnavõtust ei jää siin märki ega isegi märga plekki järele. Aga proovige teie minu mõne sõnavõtuga nii teha. Niisiis, jah, 16:30-l on tuumakas õigus.

Lp kehakultuurlane Kägu: kui kunstlumi juba tehtud, oleks veelgi suurem lollus see jõude sulama jätta ja seda mitte kasutada. Loomulikult teen kaasa, kui korraldajad kutsuvad (kuigi alati ei viitsi, ükskord suvel Jõulumäel ütlesin ära, see oli vast mingi 2-3-4 aastat tagasi).

Ja üks asi veel, kõigile: on ainult ühed "übervisserid", ja need on teadagi kel. Teistel on lihtsalt Fischerid. Palun siin edaspidi taktitundeliselt asjadel vahet teha.

Täna tahtsin jätta suusad pärast hommikust sõitu Suusavendade hooldemajja. Sain küsimuse, sellise retoorilisepoolse, et "oleneb, mis diil mul Vahkaga on". (Vahka on mõne mehe suus Vahur Teppan, kui keegi ei tea. Mina kasutan ikka lugupidavalt ametlikku pärisnime.) Vastasin, et "minu arvates on mul Vahur Teppaniga eluaegne diil". Rohkem küsimusi mulle polnud. Tõstsin suusad ja kepid lae alla hoiule. (Kui järgmine kord tulen, on need loodetavasti ilusasti ära hooldatud, mitte ei juhtu nii nagu täna, mil pidin ise ühe kaabitsaga ühelt suusalt suvist parakat ära lükkama.)

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Kapten Kägu ja tema külm loogika.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Ojasoo on ju ise üks vasakliberaal. Miks teda kaitsta?

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas lootust on sel talvel püksid märjaks saada nagu semu Soonets sai?

 
At 19:34, Anonymous WinWin said...

Pealik lubas just kakerdamisvõimalust Otepäält Elvasse. Ei kõla just motiveerivalt. Äkki asendaks ürituse fatbike sõiduga tuttaval rajal? Rahvas tuleks kokku. Tala jääks kõvaks. Kaupmehed saaks arendada käivet uute artiklitega. Kelgul jääks nägu ette ja blogipidaja saaks oma tahtmise.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Priidik, kuda nad su keppe hooldavad? Lükkavad viiliga otsad üle või triigivad rihmad ära?

 
At 22:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tea, aga küll nad midagi välja mõtlevad.

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Ma igaksjuhuks täpsustan, et ega Vahka, ei ole äkki ikkagi sotsiaaldemokraat Rainer Vakra? Kõva jooksumees oli omal ajal, nüüd vist ajab sellist natuke lillahõngulist poliitikat?

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Millal sul see R Vakra kõva jooksumees oli?

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Rainer Vakra on ta tulnud Eesti meistriks 4x400 m teatejooksus 2001. On jooksnud korduvalt alla 2 minuti 800 meetrit, 1500 4.07,46 400 54,77. Nii et kõva jooksumees, mitte segi ajada väga kõvaga ( nagu Pullerits) ja ülikõvaga nagu maailma tipud.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Panustamise korral oleks noor Pullerits 1500m kõigil eestimaalastel selja prügiseks teinud about 3:40 joostes. Tšikin pani silma peale ja ennustas edu. Kahjuks sukeldus PP õpingutesse ja töösse.

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Priidul ikka meeldib Kelgu kallal norida? Priidu lahendus : lõpetame Tartu maratonid , sest märgid näitavad? Valib mõnusalt mõõdupuuks viimased 4 aastat. Demagoog.
Paneme Tartu Ülikooli kinni, arstid jooksevad soome ja ajakirjandusest kedagi tulemas peale ei ole.

Huu

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

...ja ajakirjandusest kedagi tulemas peale ei ole (Huu, 01:00)...

Mis inimesed need küll sellised on, kes niiviisi lahmivad.

Mõningaid mu hiljutisi ja äsjaseid tudengeid Eesti ajakirjanduses, näiteks:

Postimehe uuriv toimetus:
Jaanus Piirsalu
Joosep Värk
Villu Päärt
Oliver Kund
Tiina Kaukvere
Mari Mets

Postimehe uudistetoimetus:
Elisabeth Kungla
Anna Põld
Helen Mihelson
Kadri Kuulpak
Liis Velsker
Nele-Mai Olup

"Pealtnägija" meeskond:
Kristjan Pihl
Taavi Eilat

Edasi otsige ise, tegin teile otsa lihtsalt lahti.

 
At 09:44, Blogger Siin said...

Lahmime teie eeskujul.
Loetlete ajakirjanikke ? Tore.
Ei viitsi loetleda tuhandeid osalejaid, kes maratonil osaleda soovivad. Otsite ehk need nimed ise ülesse.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui paneme mõne sirge seljaga ja nn iganenud vaadetega mehe asja tegema, siis keeratakse Brüsselist rahakraanid kinni ( lume tegemise jaoks ei jää enam äkki üldse) ja mis veel hullem ei anta meile enam pagulasi ka mitte.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Kes ära tunneb, võtku omale?

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Lühike mälu ja tohutu hädaldamine, maraton on ka varem kolm aastat järjest ära jäänud.
Milles küsimus?

 
At 13:22, Blogger Siin said...

Tohutu hädaldamine tõesti . 21 saj. Pseudoprobleemide ja meedia ülereageeringuga. Lund ei ole? Mis siis, pole esimene kord viimase 40 aasta jooksul.
Maratoni kontor selle pärast kinni panna?
Purjus olete?

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Las härra Pullerits koos oma semudega otsustab kas tuleb TM või ei tule. Nii oleks kõige õiglasem.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Las hr Pullerits üksi otsustab. Info jookseb temani kokku. Semud võivad teda kallutada erapooliklusele.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas esseekonkurss edeneb? Žürii esimehena ei saa sa muidugi otse öelda et tase on sitt.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui inimene on PP loengut kuulanud ja töötab nüüd Postimehes, siis ongi tõsiseltvõetav ajakirjanik või???

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Millal "pikahabemega mees" Suure Mõõduvõtu toimumisgarantii annab?

https://sport.err.ee/655034/tartu-maratoni-eel-tehvandil-seiskusid-lumekahurid-sest-vesi-sai-otsa

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Hetke seisuga on TSM-le kirja pannud:

Pikk distants - 1949 osalejat
Lühike distants - 384 osalejat
Kokku 2333

 
At 20:27, Anonymous Loodusemees said...

Uskumatu! Indrek Kelk räägib "Ringvaates" nagu lapsesuu, saamata ega andmata aru, mis ta räägib. Ta räägib: "Jama on ainult see, et eile lumekahurid seiskusid, sest nüüd on küll külm, aga vesi sai otsa! Nädal Tehvandil lumetegemist tähendab seda, et Tehvandil lumetiigid on kuivaks tõmmatud, külma tõttu uut vett peale ei tule."

Et lihtsalt ülbitseme looduse kallal, eks? Et kuradile ökoloogia ja kõik muud elusorganismid? Kas see pole ääretu egotsentrilisus? Need võivad olla lumetiigid või mis iganes, aga kahtlemata on ka seal oma elu kujunenud ning need on kujunenud osaks Otepää kõrgustiku ökosüsteemist. Kas või seepärast, et too vesi on sinna kokku kogutud kahtlemata muu arvelt, näiteks mujalt ära juhitud ja sinna koondatud.

 
At 20:45, Blogger Priit Pullerits said...

Lubatagu omalt poolt ka tagasihoidlikult vee otsasaamise teemat kommenteerida.

Mu sissekandes viidatud teadlaste kriitilises loos rääkisid teadlased, et on rumal ja kahjulik muru täiesti ära pügada, et tark on jätta alati mingi umbrohtunud ja pügamata murulapp, sest seal saab ehe loodus veidigi hingamisruumi. Aga meil tõmmatakse tiigid veest tühjaks ja näib, et kellegi asi ka ei ole. Sest meie tahame lund teha!

Las ma räägin teile veelaikude tähtsusest. Utah's on sellised asjad nagu potholes. Need on liivakivis kausjad lohud, kuhu koguneb veidi vett vihma järel, ja seal on see kirjutamata reegel, et mitte ükski maastikurattur ei sõida sealt eales läbi, sest nois tillukestes veesilmades on samuti elu, mis on ökosüsteemile väga oluline. Seal austatakse loodust, austavad spordimehed. Aga meil, kahjuks, tõmmatakse tiigid tilgatumaks ja siis kurdetakse ka, et ai, vesi sai otsa. Uskumatu!

Aga las ma räägin teile veel Utah'st. Seal on selline pinnas nagu cryptobiotic soil. Ja mitte ükski aus jalgrattur ega matkaja ei astu sellele kunagi poole tallagi, sest seda pinnast on väga vaja, et kõrbe ökosüsteem saaks toimida. Kõik hoiavad seda, keegi, kel vähegi vastutustunnet, ei lõhu seda. Aga meil tõmmatakse tiigid veest tühjaks ja siis hädaldatakse, et pagan, otsa sai, vaat kus jama.

Mul tekib tõrksus selliste spordivõistluste vastu, mida teevad keskkonna suhtes lugupidamatust ilmutavad inimesed. Mul on kurb kuulda ja lugeda, kuidas loodusega käiakse ringi, mõeldes ainult enda kitsastele huvidele ja tahtmistele.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Poleks TM eesotsas Keleku, oleks PP täiesti suva nendest tiikidest.
Aastaid on vett võetud ja mitte ainult Tehvandil ja aastaid on PP rõõmuga kunstlumel suuska sõitnud. Aga nüüd võttis lihtsalt Kelk vett.)))

See on lihtsalt halenaljakas.

Olge mureta, järgmise nädal tuleb sula ja see valge looduslik lumi kaob.

 
At 22:31, Blogger Siin said...

Priit ära plära. Kõrbes ka imetakse kaktusest vedelikku. Keegi ei plaani neist seal lund toota.
Vastutustundetu , intrigeeriv möla.
Mis on su ristikäigude eesmärgid Kelgu vastu? Keegi oma jope (Teppan vms.) tema asemele saada? Lapsik jonn pärast seda, kui rattarallil maoli panid? See ei olnud Kelgu süü!
Mis te seal Lõuna-Eestis ussitate? Olgem inimesed. Kõik su vihavaenlased tegelevad ju sama asjaga seal.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu tsitaat:"Lp kehakultuurlane Kägu: kui kunstlumi juba tehtud, oleks veelgi suurem lollus see jõude sulama jätta ja seda mitte kasutada. Loomulikult teen kaasa, kui korraldajad kutsuvad (kuigi alati ei viitsi, ükskord suvel Jõulumäel ütlesin ära, see oli vast mingi 2-3-4 aastat tagasi). "
Just selle krdima selgroou mõtteviisi tõttu seda kunstlund toodetaksegi. Väga paljud leiavad, et see on totrus, aga ikka kasutatakse. Kui oleks põhimõttekindlaid ja selgroogu omavaid suusamehi, kes keelduksid kunstlumel suusatamast, ega siis teda toodetakski. Pole tarbimist ja nõudlust, küll tootminegi kaob.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit ökomees?
Mida kuradit, seda ma küll ei oodanud. Ennem oleks oodanud et priit oleks Sotsiks hakanud.
Mees kes sõitnud aastaid ameeriklastega ja parastanud öko auto mehi ajab nüüd sellist juttu?
Mida kõike on inimene nõus tegema et oma vainlasele ära teha.

Huu

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

Kunstlume tegemine on kindlasti vähem loodust saastvam kui trükimeedias kasutatav paberi tootmine ja ajalehe trükkimine. See kirjatükk on jälle selline tüüpine "ajakirjandus", kus tikitulega otsitakse mingid argumendid ning puhutakse need suureks õhupalliks. Üks tiik tõmmatakse veest tühjaks... kui palju RMK metsade "asfalteerimise" projekt loodust mõjutab? Tuleks ikka tegeleda oluliste asjadega. Ühe liigi veest saavad sajad kui mitte tuhanded inimesed suusamõnusid nautida.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, need jutud "öko-tiikidest" on tegelikult suur jama, sest need Tehvandi tiigid rajati just lume tootmise vee kogumiseks, mitte mingisuguse öko-möko keskkonna loomiseks.

See on samalaadne võrdlus nagu elumaja ehitamine inimesele ja kui sinna hiired kolivad, siis ajame inimesed välja, sest nad segavad hiirte populatsiooni antud hoones!
Lapsik ja piinlik!

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Otepää ja keskkonnaamet on muidugi omaette teema... Ütleme nii, et kui Tallinnas tahad midagi teha, siis kolmandik on sulas. Otepää looduspargi aladel käib kõik sulas.

 
At 14:22, Anonymous MargusM said...

Priit, kas tuulelipp on jälle suunda muutnud?
Pole sinu varasematest aastatest selliseid sisukohti justkui täheldanud..
Teisalt, see mis kuskil kõrbeaugus kuld on meil Eestil lihtsalt muld.
Kõik on suhteline, ntx Jaapanis väärtustatakse männipuitu, meie kütame sellega ahjusid. Aasias, Ameerikas on normaalne nn väärispuud mida meie siinpool maakera kalli hinnaga väärtustame.
Kokkuvõtlikult, kui maailma rändad siis ole teadlik ja lugupidav kohaliku kultuuriruumi suhtes, see võib erineda meie omast kohati 180kraadi.

Tahad kõva mees olla siis võta ette mõni tõesti suur ja määrav probleem Eestis ja tegele sellega võiduka lõpuni. ntx võta ette tselluloositehase jõuline läbisurumine.
Praegune Kelgu materdamine on ikka piinlikkust tekitav, kes see ikka oma sõbraga nii käitub?

Toetan Kägu ja teisigi, paar sihtotstarbelist tiiki pole probleemi koht!

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Sellu tehasega on nii, et valida tuleb lahkem pool või jääda vait ja erapooletuks. Tark inimene mõtleks nii, et mis me seda sellu ainult toodame. Võtame japsidest eeskuju ja teeme ühe suure allinn äri. Sellust teeme kohapeal kvaliteet paberit. Sinna trükime kvaliteet pildid ja jutud ja paneme püsti euroopa kvaliteet paberipõhise äri, mida täidab sisuturunduse juttudega Tartu ajakurjanik. Kõlab nagu piisavalt aus plaan?!

 
At 17:00, Anonymous Kaarel, kõikide semu said...

PP endine hea semu P Piirimäe on teinud kõva 100km tulemuse. Miks me sellest midagi ei tea?

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Ma täitsa kardan Priidu järgmist lugu. Mis naivismiga ta seekord välja tuleb ja kus suunas seekord tuulelipp keeramas on.
Õnneks on saadud veidi loodusliku ja palju kustlund. Millel mees loodetavasti suusatada on saanud


Huu

 
At 13:57, Anonymous MargusM said...

Tähtveres on lund ja rahvast piisavalt. ilm on super, -4c.
Sõidetakse ka puusuuskade ja nõukaaegsete alumiinium keppidega.
Meeleolu on "töine".

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Ootame et Padre ise kommenteerib elu, ilma ja olukorda Eestimaal.
Vaid sellel on väärtust.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Tartu maratoni korraldajad istuvad tõesti tühjaksimetud tiikide kaldal ja ootavad sinna vee tulekut? Sest ideaalse talveilmaga- nagu eile ja täna - ei ole Elva ja Palu vahel maratoni rajal keegi suusarada rajamasinaga üle teinud ja kohati on ca 6-8 cm kohevat lund rajal. Tartu maratoni lehel ka vaid 18.jaan. info kuigi rajamasin olevat ikka Otepäält Paluni eile käinud- selle oleks siis nad ikka võinud kodulehele panna üles.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit on juba suusatanud 66.6 km-i. Tehke järgi ja siis tulge muljetama.

Väga head suusailmad olid. Loodame nagu ikka, parimat tulevasteks nädalateks.

Keegi teab, mis ovaalil Priit suuska keerutab?

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

15:50, kogu papp läheb lumetootmisele, rajamasina paak aga on tühi.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas naudib ka suusatamist või ainult teistele ärategemise vaimust 66 km uhanud!?

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas osaled mingis Endomondo Challenge-is? Et pidevalt "gaas põhjas"?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

16:11, Priit suusatab ikka Tähtvere pargis, ega tema ometi Tehvandil ja Mammastes ei käi, vanake harjunud siledat maad nühkima.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Küll Pullerits teil, sitakottidel selja prügiseks teeb. Siis nutate kibedasti ja roomate vabandust paluma. Aga selline hetk tuleb varem või hiljem.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas see pole jääkarude mõnitamine, nagu Õhtulehes kirjutati, neil pole ka lund, ja meie juht teeb esimese lumega 70 km? Alustada tuleks plastiku ümbertöötlemisest, Neste andmetel ainult 14% plastikust töödeldakse uuesti. Kus on mõistlikkus, tasakaal? Nagu aru võib saada, siis asi ongi ainult ärapanemises. Selg prügiseks, kogu argument.

 
At 21:17, Blogger Priit Pullerits said...

Ülevaade tuleb, tuleb, paneme märgi maha, siis on näha, kas kellelgi on veel tahtmist sealt edasi minna või pannakse veelgi rohkem juurde.

 

Postita kommentaar

<< Esileht