esmaspäev, jaanuar 29, 2018

Pullerits: Kuidas saada lahti liiga aeglasest trennitempost?

Lõppenud nädala teise pooleni polnud suusarajal erilist minekut. Seda ei näidanud ainult nigel ülesastumine Lemeksi suusatalve teisel etapil, 4,8 km vabatehnikasõidus; seda näitas ka treeningute tempo. Tempo oli aeglasevõitu ja jaksu ka eriti polnud. Mida teha?

Tuleb jalad otsustavalt kõhu alt välja võtta. Niisiis reede, töönädal läbi – aeg kiirust tõsta. Sõitsin Tähtvere spordipargis 20 ringi (igal ringil neli tõusunukki; ilma jõepoolsete topeltpaunadeta, kus looduslik lumi on hävinud) ehk 15,57 km 1:00.59ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 15,27 km/h. Endomondo teatas, et parandasin sel hooajal oma 10 km parimat aega 4.05ga.

Laupäeva hommikul mõtlesin, et kuna reede õhtul sai kõvemini sõidetud, treenin rahulikumalt. Liiati tundsin hommikul, et keha on rammestunud ja väsinud. 36-minutiline jalutuskäik koeraga (2,7 km) veidi ergutas, aga mitte palju. Ent kui suusad alla panin, võtsin hoo kohe üles – ja tundsin, et ohoo, suudan küll. Kui kella pealt ringi aegu ka vaatad, ja kui oled esimeste ringidega normaalse hoo sisse saanud, ei siis enam nii kergesti järele anna. Tegin Tähtvere spordipargis 28 ringi ehk 21,4 km 1:22,4ga, keskmine kiirus 15,32 km/h. Endomondo teatas, et parandasin sel hooajal oma 20 km parimat aega eelmise nädal reedest tervelt 13.42ga.

Pühapäeva hommikul oli samasugune tunne nagu laupäeval. Alustasin hommikul taas koeraga jalutuskäigust, sedapuhku 41 minutit (2,85 km; tempot dikteerib koer Candy [fotol vasakul]). Seejärel sõitsin rattaga spordiparki ning võtsin seal Suusavendade staabis lae alt vanad Atomicud. Kohe hakkas ka lörtsi tuiskama, nii et läbi prillide läks nähtavus väga viletsaks.

Aga sain taas esimesest ringist alates vajaliku hoo üles ning hoidsin seda lõpuni. Läbisin 32 ringi ehk 24,7 km 1:33.16ga (keskmine kiirus 15,89 km/h). Kahjuks läks Endomondo, mille panin suusakombinesooni varrukasse – no mujale pole ju panna, kui kombega rajale lähed; paksud dressid oleks küll liiast, need takistavad liikumist ja ajavad higiseks –, mingisuguste puudete tõttu korrast ära ning lõpetas 9 km järel töötamise, kuid nii palju siiski fikseeris, et parandasin sel hooajal oma 5 km parimat aega 1.43ga.

Kui näitajad kokku lõin, sain eelmise nädala trenniajaks 7:12.15 ning läbitud suusakilomeetrite arvuks 102,6 (lisaks 14 minutit kodus staatilisi kereharjutusi). Koos üle-eelmise nädala teise poolega olen nüüd tänavu suusatanud 169 km. Suuskadel olen olnud viimasest 11 päevast kümnel.

Kuid ajast ja kilomeetritest olulisem on see, kuidas uus käik sisse saada ning aeglane trennitempo kiiremaks ajada, sest ega siin aega põhja laduda ole. Kes põhja hakkab laduma, see saab maikuuks ehk vormi. Selleks ajaks on juba ammu rattahooaeg käimas. Uue käigu saab sisse nii, kui trennis kohe esimestest sammudest ja tõugetest alates kiirus üles võtta. Kes aeglaselt ja rahulikult alustab, see vantsima jääbki.

Lõpetuseks aga hoopis üks teisest ooperist küsimus. Siin näete autosõitu Los Angeleses kuulsal Hollywoodi ja Sunseti bulvaril. Järsku hakkavad inimesed Hollywood Blvd-l karjuma ja jooksma, nagu oleks pomm plahvatanud või toimunud terroriakt. Kes saab aru, mis seal lahti on? Mis juhtus?

Foto 1: Rootsi noor suusataja Moa Lundgren. Foto autor: imago/Bildbyran/Scanpix
Foto 2: Šveitsi suusataja Jovian Hediger Seefeldis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Kääbusšnautser Morgensilber Eye Candy ajab õuna taga. Foto autor: Kairi Pullerits  
Foto 4: Vaadake, kas tunnete ära, kes on sel Seefeldis tehtud maailma meessprinterite pildil kes. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Prantsuse suusataja Lucas Chavanat Seefeldis. Foto autor: AFP/Scanpix

37 Kommentaarid:

At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Kes põhja hakkab laduma, see saab maikuuks ehk vormi.

Talvised tulemused laotakse suvel ja suvised talvel- kui üritad täna veel talviste tulemuste nimel rapsida siis see on täiesti lootusetu üritus.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Surm aitab alati!

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Tsirkus jätkub. Martinson kirjutab kuidas kogu meedia uue superstaari Ott Tänaku ümber keerleb. Oh jah.
Aga tegelikult? Tänases infouputuse maailmas on tähtsust vaid võitjal. Loeb keegi väljamaa lehti ja portaale? Seal on kirjas et Monte Carlo võitis Ogier ja punkt. Ei sõnagi sellest et uus valitseja ja meister on tegelikult eestlane Tänak (nagu annab meile mõista Martinson).

Aga noh, kui meie rahvale sellest piisab, siis olgu nii.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on Martinsoni idiootsuste kommenteerimisel? See mees on ammu tõestanud seda, et ta on kretiin ja ega ta ennast muuta kavatse.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits on suur mees ja avara hingega. Tema blogis võib oma muresid kurtmas käia küll.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

13:22, aitäh! Mure. Kohtun aegajalt väga kõrge östrogeenitasemega mittesuusatajannaga. Olen atraktiivne aga no ütleme nii, et ma ei soovi osaleda tema östrogeenialandamise teraapilises protsessis. Kas on mingit sõnalist loitsu, mis mõjub koheselt?

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

13:30 teie murel on lahendus. Sõnalist loitsu ei ole. Küll on olemas efektiivne füsioteraapiline loits.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

13:43 - Kardan, et ma ei suuda füsioteraapilises loitsus soovitava tempoga pikalt püsida. Mulle sobib pigem aeglane ja rahulik tempo. Siin blogis promotakse järjekindlalt aga kiiret künka otsa ronimist. Pealegi tulemusetult. Võitu ju ei tule. Loeb aga ainult võit. Kaasajal peaks olema miskid ajuloputuse meetodid. Peremees oskab kindlasti kaasa rääkida. Sellel alal pole Eestis paremat eksperti.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Sõnalist loitsu ei ole.

Lambajutt!
Ütled vaid et raha ei ole (ja ei tule) ning tselluliit ei tülita sind enam iial.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Võtsin täna vastu kurva otsuse mitte Tartu Maratonil see aasta osaleda. Tartu Maraton on tore aga minna sinna 25km trenni pealt on vastutustundetu.
Priidu moodi kuskil 34 ringi tiirutada? Nu andke andeks. Isegi 25m basseinis 40 otsa teha tundub palju mõtestatum tegevus, kui 800m suusaringil kilomeetrite kogumine. Lund pole. Pole midagi teha sõidan ratast edasi. Muidu pikka iga klubi Tartu Maratonile. Te ei pea mitte uksi kinni panema.
p.s. lumevaesed talved suunasid mu kui suusataja rattasõidu juurde. Väga meeldib nüüd.

Huu

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Esimesega nõus. Mis aitab tõmblemine 3 nädalat ennem suurimat võistlust. Suvel oleks pidanud rullidel paaristõukeid raiuma. Nüüd on see rong juba ammu läinud.

 
At 15:26, Anonymous reklaamjutt said...

If Kindlustuse isikukahjude grupijuhi Kadri Puna sõnul märkame pärast aastavahetust paljudes spordiklubides rohkem rahvast ja kergliiklusteedel tihedamat liikumist, sest inimesed alustatavad mõne uue harrastusega.

„Aktiivne liikumine on muidugi väga tervitatav. Siiski tuletame meelde, et liiga äkiline spordiga alustamine ja õhinaga valesti valitud koormused ei ole hea lahendus. Seda näitab ka meie statistika. Eriti siis, kui inimene ei ole pikalt olnud aktiivse eluviisiga, võib suveks kiiresti vormi saamise hind olla kahjuks päris kõrge. Andke oma kehale aega uue spordiharrastusega harjumiseks ja vaadake üle oma argirutiin, et seda enda kasuks aktiivsemalt tööle panna,“ ütles Kadri Puna.

Soovitusi, kuidas tervisespordiga ohutult alustada:

Alusta treeningutega mõõdukalt ja sujuvalt. Anna kehale aega harjuda, et tekiks regulaarse treenimise harjumus.
Alusta jõukohaste koormustega. Veendu, et sooritad harjutusi õigesti.
Enne intensiivsemat treeningut tee piisavalt soojendusharjutusi ja treeningu lõppedes venitusharjutusi, et lihased jõuaksid taastuda.
Õues sportides ole ettevaatlik, sest talvel juhtub palju õnnetusi libedatel teedel kukkudes.
Vali traumade vältimiseks õiged jalanõud ja õige riietus, eriti õues ja külmema ilmaga sportides.
Võta aega treeningust taastumiseks. Pea meeles, et hea tervise alus on füüsiline aktiivsus, tasakaalustatud toitumine ja piisav puhkus.
Kontrolli, et oled oma õnnetusjuhtumikindlustuse lepingus märkinud ka selle, et tegeled spordiga ning et Sinu kindlustus katab spordivigastustega seotud kulud.

 
At 15:30, Anonymous Enn, vana suusahunt said...

to 13:30 Mina arvan, et teil on 2 sõnalist loitsu. Esimene kindlustab hea läbisaamise ka edaspidiseks, teine võib lõppeda inetult. Kui tahate tast kenasti lahti saada, siis öelge talle, et olete gei. Kui aga skandaali tahate siis olge lihtsalt aus. Ma ei välista muidugi, et see esimene variant ongi puhas tõde!

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Kes arvab et Eestit vaevavateks probleemideks on Metoo ja muu praht?
Lugege mida kirjutab Postimehes Ivan Makarov. Mis või kes on tegelikult "vene kogukond".
Millal jõuab meisse teadmine et me vaid MÄNGIME riiki? Kõik need 27 aastat.

A la Urmas Paeti reis Uus-Meremaale sealset Eesti saatkonda avama.

Miks ei kirjuta sama mis Ivan Makarov 170 euro tunnihinna paulkeresed? Eesti mehed kel kalli sisustusega kodud, kuid kes arvavad et keegi teine peab vaeva nägema selle nimel et nende lapsed nendega tulevikus eesti keeles räägiksid.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

15:30 ajab sisukat iva. Hääletoon peaks olema esimese variandi puhul väga malbe või järsk?

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

15:30 on tüüpiline alistuja. Kas arvate et naisterahvas ei taipa et olete gei või mitte. Aus eesti mees võtaks asja ette otsekoheselt. Ehk nagu eespool spetsialist räägib, alustaks vaikse ja ühtlase tempoga misjärel spurdiks otse mäkke. Maksimaalse tempoga, nii et pirrud mõlemast otsast lausa lõkendavad. Raginal nagu vene karu läbi võsa murrab.

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Herr Huu, teil on aega veel 2. veebruarini ümber mõelda, seni saate end 70 euro eest kirja panna - seda muidugi ilma igasuguse garantiita, et maraton toimub. Ka mina ei näe Tehvandi ringil tiirutavas maratonis mingit mõtet; trenni küll võib tiirul teha, kui paremat varianti pole, sest trennis peabki vaeva nägema, aga võistlus - see peab olema pidupäev. Kuid pidupäev ringil - nalja teete või??

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval Alutagusel hooaja avapauk!

P.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Jälle kasutab Pullekas ilma mingi häbita kundtlund, aga keegi ei pea seda millekski!

 
At 08:42, Anonymous MargusM said...

Priit, ehk meenutad millal viimati sinu jaoks mõni võistlus pidupäev oli? No ei tule ühtegi positiivset võistlus sissekannet meelde..

Huu´le tervitused ratturite kogukonnast.

 
At 12:43, Blogger Siin said...

Ei igatse Priidu hiigelaegu taga. Viimane positiivne võistlus oli vist Baruto rattaga Tartu Rattamaraton.
Olime siis kõik siin kuu aega järjest sitakotid, lödipüksid, tsainikud jne.
Läheb me sõber liig kergelt õhku täis nagu konn peale edukat etteastet.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

12:43 mida sa sitakott öelda tahtsid? P Pullerits on kunn ja autoriteet. Tema hiilgeajad kestavad nüüd ja aegade lõpuni. Ükski rähniperse ei tule teda kritiseerima ega isegi vihjama mitte.

 
At 16:10, Blogger Priit Pullerits said...

Teadmiseks kõigile jooksusõpradele:

pärast pikaajalist jooksjate survet ja pahameelt, et Tartu jooksumaraton pole mingi maratonijooks, on tänavusest võistlus ümber nimetatud maastikumaratoniks. Lisandub ka 42 km distants.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Lugu on nii, et kui Endomondo või mõni teine programm pole sõitu salvestanud, pole ka mingit sõitu toimunud. PP võib küll tagantjärgi seletada, kuid faktid kõnelevad teist keelt. PP sõitis 9 km ja punkt, ei meetritki rohkem. Ei ole vaja siin blogilugejaid petta oma väljamõeldud sõitudega. Tõejärgses ühiskonnas, erinevalt vale-eelsest ilmast, enam mehe sõnast ei piisa ja seda isegi PP puhul, vaja on virtuaalset tõendusmaterjali toimunud suusatamisest. Kus need tõendid on?

 
At 16:16, Anonymous MargusM said...

13.40 sõnastame siis sinu heaks ümber, muidu veel solvud..
"Läheb me sõber liig kergelt õhku täis nagu kunn peale edukat etteastet."
ei kesta ükski hiilgeaeg igavesti,veetilk uuristab kõrbe Moabi ja universumid kustuvad.. hiilgeaeg on subjektiivne hetk igavikus, hääbuv hetk.

rähniperse.. hea, elav fantaasia. Naersin kohe südamest : )

 
At 16:54, Anonymous Anti, Aegviidust said...

Eestis on ainult üks tõeline maastikumaraton ja see ei toimu Lõuna-Eesti asfalt- ja kruusateedel. Eelmisel aastal võitis selle muide kõva norrakas.

 
At 16:57, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Väga kõrge östrogeenitasemega mittesuusatajannale paneks Pirita poistest iga üks ühe kõva rahmaka! Kunstlume rada on ju meil sees ja poisid on saanud juba testot üles pumbata Tamme ringi tõusu paaris üles paugutades! Suusatajannasid ei saa ju tülitada nii kibedal ja kontsentreeritud treeningperioodil, kui meil käsil on enne suurt mõõduvõttu...

 
At 18:06, Anonymous MargusM said...

Te Purakalised hoidke ikka fookust ja ärge laske end kõrvalrajale tõmmata. Muidu on õigel hetkel puraka asemel hoopis pirakas..
Siin ühe hitimeistri elust võiks ju õppust võtta.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Kolhoosi põllul on kaks väikest lumehunnikut, tiikides vett napib, kas Suur Mõõduvõtt ikka toimub?

 
At 23:44, Anonymous MargusM said...

toimub ikka, seekord Tähtvere sprindiringil ! Hea arvet ka pidada- ring ja kilt, ring ja kilt ..niimoodi 63 korda.

NB! seda kollast lumehunnikut ärge palun sööge!

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Kõvema purakaga vennad Pirital lasevad künkast üles ikka paaristõuge ja jalaga vasakule, paaristõuge ja jalaga paremale ja paaristõuge ja jalaga vasakule kuni otsa saab. Siis tuleb kohe järgmine kes teeb sama.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/om18/uudised/lati-olumpialootus-nimetas-venemaa-sportlasi-varasteks?id=80964719

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits! Ärge laske natsidel võimust võtta!

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Pigem on probleemiks hoopis kommunismi taganutjad ja Venemaa-sõbralike meeleolude levitajad. Selliste vastu aitab vaid füüsiline vägivald Vabadussõja näitel.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Täna-homme saab seitsmekümnega nime kirja.

https://www.instagram.com/p/BeknW26FGO2/?taken-by=klubitartumaraton

Kas toimub?

https://www.yr.no/sted/Estland/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4_vald/langtidsvarsel.html

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Kelgujuttu:
https://vikerraadio.err.ee/raadioklipp/5a71dd6114f03636c0623600

Kas Pullerits paneb 70-ga end kirja?

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Klassikasõidus ei pea jäljes sõitma. Kurvis "lõigata" tohib kuni rajamärgiseni. Kui kurvis on tehtud klassikajälg, ei tohi seal sõita pooluisku. Pooluisk on lubatud ainult nendes kurvides, kus pole tehtud klassikajälge.

 

Postita kommentaar

<< Esileht