esmaspäev, jaanuar 15, 2018

Pullerits: Kuidas korraldada alatule ründajale resoluutne vasturünnak?

Kas teate, mis tuleb kergelt, aga läheb raskelt?

Õige: nohu. Kusjuures tuleb salakavalalt. Näiteks pistsin neljapäeval palja pea ja ülikonnas kere tööl 15 sekundiks välja, lageda taeva alla – ja sellest piisas. Sama reha, mis aastaid tagasi, mil sõitsin Aivar Otsaltiga (400 meetri mark 47,26), kui ta oli veel prefekt, varakevadel Tartust Tallinna, astusin kesklinnas autost välja, ja selle aja jooksul, mil salli kaela, mütsi pähe ja mantli selga jõudsin panna, oli tuul juba nii palju mind räsinud, et haigeks jäingi, või teine juhtum enne seda, kui talvel viisin kodus prügiämbrit välja – tosin meetrit konteinerini ja teist sama palju tagasi –, ei pannud piisavalt riidesse ja haigus puges sisse.

Juba õhtul läks nina imelikuks, reede hommikuks oli kipitav ja laupäeval jooksis vett juba pidurdamatult. Mis teha? Kindel oli see, mida mitte teha: sporti.

Mõni ütleb nüüd, et mida väike sport halba oleks teinud. Esiteks, väljas oli -10 kraadi ja see on ärritunud ning põletikus hingamisteedele kurjast. Teiseks, pigem kaotada paar päeva ravides, kui minna sportima, teha seda nagunii n-ö pooleteraga, praktilise tuluta, ja siis ikka jääda tõbiseks – ja siis juba kapitaalselt.

Niisiis, mida teha?

Tegin igasugu trikke. Juba reedel otsisin välja Mihkel Zilmeri salaretsepti, kuidas tuleb organismile korraldada vasturünnak, kui tunned, et haigus ajab ligi. Võtsin nimekirja vajalikest ainetest näppu ja läksin apteeki ning lasin apteekril purgid letile tõsta. Arve 19 eurot – säh sulle siis, vaat mis haigusega võitlus maksma läheb. Tegin ettenähtud kuuri läbi, kuid ei tundnud, et see oleks asja paremaks teinud. Või siiski? Äkki oli paranemine kas või see, et asi ei läinud väga hulluks.

Aga öösel suurt magada küll ei saanud. Läbi nina hingata polnud võimalik. Eks hingake läbi suu – see ju kuivab kohe ära. Väga ebameeldiv.

Laupäeval otsustasin: nädalavahetusel nina välja ei pista. Isegi koeraga mitte. Soojad sokid jalga, dressid samuti, et keha püsiks soojas. Kolm korda päevas tegin jalgadele ja kätele kuumaveevanni, nii et nahk tõmbus kergelt punaseks. Sel oli selgelt hingamisteedele puhastavalt mõjuv toime. Lisaks jõin rohkelt teed, meega. Ja manustasin vitamiine. Aega sisustasin Moabi ümbruse ühest ilusamast teest videot kokku lõigates.

Pühapäeva hommikul tõdesin, et vool ninast pole enam endine. Pidas paremini. See on märk, et haiguse algfaas on möödas. Hoidsin endiselt keha soojas ja jõin meega teed. Paar tabletti paratsetamooli võtsin ka. Õhtuks läks asi selgelt ülesmäge. Nii et täna, esmaspäeva hommikul, sain isegi tööle sõita. Tallinna. Õnneks autoga, jäi ära tavapärane liikumine ratta ja rongiga, mis poleks kindlasti olnud tervislik.

Kuid nädalavahetus läks ikkagi tuksi. Ent tühja sest: mõnikord tulebki ohverdada veidi aega, et võita hiljem rohkem aega, kas pole nii? Vaevalt konkurendidki eriti palju suusakilometraaži kogusid. Kui üldse.

Fotod 1-4: Suusavahetusega sõit Eesti meistrivõistlustel Haanjas. Pildil Andreas Veerpalu (nr 101), Alvar Johannes Alev (nr 102), Algo Kärp (nr 103), Kaarel Kasper Kõrge (nr 104), Jincai Shang (Hiina, nr 105) ja Karl Erik Rabakukk (nr 106). Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Konkurendid (ajaloolane, sparthlatlonil osalenu jne) tegid 101 km jooksuotsa laupäeva öösel...

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt küsime, et millal Priit viimati haige oli? Blogi kannetest näeme, et 2014. Võib-olla ka hiljem. Kuid esmalt paneme tähele, et kui Priidu treeningkoormus oli suurim, siis kimbutasid teda ka tihti mitmesugused tervisehädad. Nüüd kus koormus on kõigi aegade madalam on üllatav selline vastuvõtlikus haigustele. Mingi jama. Kas tõesti vanus? Või on probleemiks intensiivsus? Keskmise treeningupäeva kilometraaž 38,58 km (31,14; 41,78; 40,88) ütleb meile, et vaatamata väiksematele tundide hulgale on treeningu korra maht sama. Vähenenud kogumahu puhul toimetab tõenäoliselt organism intensiivsemalt ja survestab rohkem immuunsüsteemi. Selline mõte jääb haiguspilti lugedes pärast video vaatamist kummitama. Haigus on tõsine, sest kui keegi teist raatsib neid uusi videosid kuulata, siis alguses minutikene andunult Priidu teksti kuultates, käib seejärel kõlaritest tsunami läbi ja kõik seierid löövad põhja ning Priidu jutuvada upub klassikalise muusika valikusse. Eks ta ole. Selge, et haigus on pähe kõvasti löönud. Oleks, et mingi ajutine praak. Aga nii jätkub see kõigis viimastes videotes. Soovin autorile kiiret tervenemist!

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Tänases lehes vilksatavad nimed Alaver Bernsdski .... Seletage palun lühidalt et kui B tõi venemaalt hgh -d, siis mis roll oli TÜ keemialaboril? Panid midagi juurde või võtsid ära? Või oli neil oma hgh valmis keedetud?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Mu arvamused ses osas tavaliselt vastakad, kas ikka külma saamine see mis nohu ja muud jura tekitab. Kahtlustan ka viiruseid mis löristama võtab terve kontori korruse.

Huu

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Vanemad põlvkonnad suusamehi ravisid viinaga nii nohu kui külmavõetud varbaid. Mida te noored sitakotid selle kohta ütlete?
Doktor Pullerits on kahjuks isegi esiisade tarkusest lahti ütelnud. Oli kunagi Tallinnas üks suusamees, Ants oli nimi, vibalik, hästi kõhn, umbes nii 1953 sündinud. Ravis kõiki hädasid viinaga. Tubli mees oli. Rääkis muistseid lugusid ja õpetas noortele klassikalist sammu. Ei tea kus ta täna on.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

13:34 - ega see vibalik ometi Ants ei ole? Ja üleüldse, vanasti polnud suusakilomeetrite lund tarvis.

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mitte Ants, vaid Hans - Hans Gross. Sünniaasta 1925. Oli mu klassiõe isa. Isegi sai tema juures käidud korduvalt, nii Tartus kui Otepääl, nii õpilasena kui tööinimesena. Tal oli Otepääl mäe otsas ja järve kaldal äge suvila. Jagas palju väärt nippe, näiteks seda, kuidas väikest sõrme teatud kohast pigistades une vastu saada. Ta tütar Kadri-Ann oli omal ajal Eesti lootusandvamaid suusatajaid, sõitis juba siis Adidastega, kui me teised mingite puidust Visudega dendros jändasime. Aga süda ei pidanud koormustele vastu, pidi varakult lõpetama. Ükskord, enne Salt Lake'i olümpiat, käisin Otepääl tema pool, et jagaks klassikanippe ja avaks taustu, ta proua keetis nii ägeda rohelise tee, et ma olin täitsa audis, pidin mõneks ajaks suisa pikali viskama. Aga võtsin peagi taas jalad alla. Ohh, olid need alles ajad, neist võiks pikalt põnevaid lugusid pajatada... Hans Gross oli džentelmen. Kahjuks lahkus meie hulgast 2014.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Ants elas kuskil harjumaal/Tallinnas. Väga autonoomne mees oli. Üksinda, üheski satsis ei olnud, sitakottide ja kommarite peale sülitas. Tallinn Keila maratoni sõitis tont teab mis ettevõtte mansas. Vaid Uno Leistiga teretas.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Ei austata siin blogis endisaegade suusahiiglasi. Kes oli esimene Eesti rahvusvahelise klassi suusataja? Vassili Krassikov.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,miks tänapäeval keegi Adidastega ei sõida?

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Millal kolhoos omad kahurid ostab?

https://sport.postimees.ee/4375719/indrek-kelgu-terav-vastulause-mati-alaverile-kas-eesti-suusatamine-vajab-kilomeetrist-labivettinud-kunstlumerada-voi-tartu-maratoni-traditsiooni?_ga=2.143042035.79206483.1516010040-316727790.1487086663

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Töötajate arv:
11 (seisuga 31.12.2017)

Käive:
187 295.41 EUR (perioodil 01.09.2017 - 30.11.2017)

Palju lumekahur maksab?

 
At 20:19, Blogger Priit Pullerits said...

25 000, lugege mu blogi, alles hiljuti, eelmisel nädalal, kirjutasin kahuri hinnast.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid, kui palju maksab kuupmeetri lume tootmine?
Ja kui suure raha eest saaks selle 10.veebruaril Nuustakul maha müüa?

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Nohuga on ju lihtne - kui ravid, saad 7 päevaga jagu, kui ei ravi, siis läheb nädal ära!

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Sa ei pea nohu, köha ega peavalu piisavaks põhjuseks, et trennist loobuda.
...
Kas tuleb tuttav ette???

 
At 10:05, Blogger Priit Pullerits said...

Sõitsin täna hommikul kella poole kümne ajal rattaga läbi Tähtvere spordipargist, et vaadata, kuidas seis on. Kahurid vaikisid. Kahest künkast kummastki peaaegu pool oli lumega kaetud, Emajõe-poolsel paunal oli ka lund, aga et see suur väli seal sõidukõlbulikuks teha, läheb veel aega. Üks mees isegi suusatas, aga ega see eriti suusatamise moodi olnud - mitte et suusatajal olnuks miskit viga, kuid lumekatte olemasolu võimaldas tal pigem lihtsalt kulgemist või liikumist, ei enamat.

Ei tule sel aastal seda lumetalve kuidagi. EMHI prognoos: täna ei saja, homme vist sajab saartel ja mandril on saju tõenäosus väike, ülehomme võib vaid vahetevahel lund tulla, reedel ja laupäeval sajab kohati, aga kui sajab, siis on alati lisaks tugev tuul, mis ei lase lumel kinnistuda, vaid puhub selle minema üle lagedamate kohtade. Aga hullem on see, et juba homme hakkab külm taanduma ja ülehomsest kaob sootuks, temperatuur kerkib -4 ja -1 kanti, uue nädala algul lausa nulli kanti, mis tähendab, et kui neljapäevaks pole vajalikus koguses lund toodetud, siis lähiajal seda juurde teha ei saa. Järeldused tehke ise.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Ja nüüd usume kõike, mida EMHI räägib?

 
At 11:14, Blogger Priit Pullerits said...

EMHI on siin usaldusväärseim allikas igal juhul.

Aga muidugi ei pea te EMHIt uskuma. Te uskuge, et juba ülehomme läheb sulaks, hakkab vihma sadama, temperatuur läheb selgelt plusspoolele. Uskuge siis seda!

Aga äge on see, kuidas ajakirjandus on Kanepist ja Kontaveidist juba pöördesse läinud. Täna kirjutab Postimehe sporditoimetus üle pooleteise külje loo pealkirjaga "Tennisepiigad ajaloolise saavutuse lävel". Pidage nüüd hoogu, mehed. Nad on alles esimese ringi läbinud. Et omavahel kokku minna, peavad nad mõlemad ka kaks järgmist mängu võitma. Kui suur on selle tõenäosus? Mingi 25% vist, kas pole?

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

23:42 me nii värsket nalja ei teadnudki.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Rajamasin on lund laiali lükkamas, õhtuks on võib-olla mingi ring olemas.
11:00

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Kahuri hind on 25 tonni.

2. vooru regamistasu on 70 eur. 360 pikamaa sõitjat "ostavad" ühe kahuri.

Või kahe vooru hinnavahe 20 euri, 1250 täiendavat registreerijat ja papp on koos.


Millal klubi oma kahuritega ise lund tootma hakkab?

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis ilgemalt on ajakirjandus käpuli autoralli ees. Iga suvaline garaaži uudis ja mõne tundmatu rallika kääksatus tehakse kohe artikliks. Jäle!

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult on asi selles, 12:12, et ajakirjandus on minetanud selle olulise rolli, mis tal varem oli - valida välja see, mis tõesti väärib kajastamist, ja heita kõrvale see, mis ei vääri. Ehk olla filter elu ja inimeste vahel ning hoida filtreerides kokku inimeste aega. Praegu läheb põhimõtteliselt tõesti iga mehe iga krääksatus kaubaks. Tulemus ongi paljude inimeste jaoks kahjuks see, mida eelmine kommentaator oma viimase sõnaga väljendab.

 
At 13:04, Anonymous MargusM said...

suht jäle on ka see kui Postimehe ajakirjanik käib kuskil nurgataga (mida see blogi on..) oma kolleege Postimehest taga käätsatamas.
Priit kas sa sporditoimetusele silmast silma ka julged oma arvamuse välja öelda? ..ja mis sellest muutub?

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

to 11:59
Rahast,meeldetuletuseks.

https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2015/12/11

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

MargusM ära rögise. On küllalt artikleid kuhu kirjutaja ei julge alla kirjutada vaid kleebitakse lihtsalt postimees sport peale, kuna väljalastud lugu on nii piinlik.
See blogi ei ole nurga tagune. Siin käib kiibitsemas kogu nn libaeliit süda põues värisemas.

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

See MargusM jälle ülbab siin, vahepeal sai juba temast rahu. Jah, Margus Emm, ma olen sporditoimetusele alates sügisest mitu koolitust läbi viinud, neist mõned on olnud õige kriitilised. Aga seal on arusaajad mehed, mõistavad, et kriitika viib edasi.

 
At 06:01, Blogger Unknown said...

www0912

kate spade outlet
pandora
kate spade outlet
manolo blahnik
moncler outlet
golden goose
christian louboutin
salomon shoes
ugg boots clearance
nike huarache


 
At 04:31, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht