neljapäev, detsember 21, 2017

Pullerits: Plahvatusohtlikud küsimused. Kas keegi julgeb vastata?

Mõni info, mida mustalt turult kogutud, on nii plahvatusohtlik – nagu pommi valmistamise materjal –, et seda on targem käsitleda äärmiselt ettevaatlikult, kui viga ei taha saada. Seepärast olgu see info siin käideldud ääri-veeri.

Mis rolli mängib Tartu Ülikoolis õppinud Aldis Cirulis Eesti teatava spordiala ja maailma rattaproffidele teada olevate tulemuse parandamise võtete kommunikeerimise ahelas? Cirulis töötas sajandi algul Deutsche Telekomi profimeeskonna arstina ning on tihedates sidemetes Briti terava jalaga sprintija-spurtija Mark Cavendishiga.

Kas ühe Eestile palju kuulsust toonud spordiala eestvedajal õnnestus eelmisel aastal saada side sakslase Helge Riepenhofiga, kes on olnud pikka aega selliste profitiimide, nagu Team T-Mobile, Team Columbia-Highroad ja Team HTC arst, samuti Saksa olümpiakoondise arst Pekingi ja Londoni olümpial ning kes nüüd on AS Roma jalgpallimeeskonna arst?

See ei ole ju ometi tõsi, et Eesti spordiski on ühe nimeka sportlase puhul kasutatud samasuguseid puhastusvõtteid, nagu nüüd teame, et kasutasid ühel hiljutisel olümpial ühe teise riigi sportlased?

Kas see võib olla tõsi, et kui Eesti teatud spordialal oli vaja hankida teatud sorti hormooni, siis seda aitas hankida üks tuntud arst (ei, jutt pole Bernadskist, sest Bernadski pole tuntud)?

Kas tõesti on tõsi, et üks Eesti talispordiala esindaja sai olümpiale suuresti tänu sellele, et kui ta poleks saanud, siis oleks tema toetajate ringist üks tulnud lagedale infoga, mis oleks kogu talvemuinasjutu klosetist alla lasknud?

Kas tõesti tõmbas WADA Andrus Veerpalu liistule seetõttu, et tema treener Mati Alaver oli astunud läbirääkimistesse Venemaa koondisega, aga skandinaavlased poleks seda saanud lubada, et Alaveri teatud oskusteave, mille väljapaistvaim tulemus on väga täpne ja jõuline tippvormi ajastamine, oleks rännanud sedasi Venemaale, mida näiteks Norra poleks saanud endale lubada?

Alt kolmanda küsimuse vastus on: ei, ei ole tõsi. Kahe allika teineteisest sõltumatu jutt, et ta oli seda teemat puudutanud saunalaval praalides, on tõsi, aga ühe allika sõnul selle nüansiga, et ta olla tegelikult öelnud, et kasutab oma erialases töös samasuguseid aineid, mida mõned sportlasedki; teine allikas oli tõlgendanud noid sõnu valesti, nagu oleks ta öelnud, et varustab sportlasi ainetega, mida kasutab argitöös. (Ja tagatipuks on käinud infoallikate jutust tähenduslikult läbi teatud värvi MB, mis, olgu täpsustatud, ei ole seotud antud juhtumi keskmes oleva arstiga.)

Niisiis, lähtudes eelmisest lõigust peame siinkohal õigluse huvides uskuma, et ka ülejäänud küsimustele on vastused, mis näitavad, et need küsimused on alusetud. Või arvate teisiti, et siiski ei ole?

Ütleme nii: ma ei tea enam, keda uskuda ja keda mitte. Mul on ainult küsimused. (Küsimine pole ju kuritegu.) Küsimused, mis tulevad infost, mida mulle on viimastel päevadel toodud. Ma ei ütle, kes on toonud. Mitte mingil juhul. Aga olen püüdnud infot kontrollida.

Foto 1: Belgia rattaäss Eddy Merckx 1969. aasta 4. juunil hotellitoas pärast seda, kui ta on Itaalia velotuuril andnud positiivse dopinguproovi. Foto autor: TopFoto.co.uk/Scanpix
Foto 2: Saksa DV 400 meetri tõkkejooksjad Birgit Uibel (vasakul) ja Petra Pfaff enne finaaljooksu starti 1982. aasta EM-võistlustel Ateenas. Hiljem selgus, et Uibel oli SDV ametliku dopinguprogrami ohver. Talle oli keelatud aineid antud 15. eluaastast. Foto autor: picture alliance / Wolfgang Weih / Scanpix
Foto 3: Soome suusatajad (vasakult) Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Sami Repo ja Mika MyllylŠä pärast esikoha võitmist 4x10 km teatesõidus 2001. aasta MM-võistlustel Lahtis. Immonen andis positiivse dopinguproovi ja Soome nelik jäi kuldmedalitest ilma. Foto autor: Lehtikuva/Scanpix
Foto 4: USA profirattur Lance Armstrong väljub 2002. aasta Tour de France'i 16. etapi järel dopinguproovi andmise bussist. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5. Soome suusataja Jari Isometsä võistlemas 2004. aasta veebruaris, esimest korda pärast positiivse dopinguproovi andmist. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix

37 Kommentaarid:

At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes oli see salapärane olümpiale pääsenu?

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav et see oskusteabe olemasolu oli kuulujutuna päris laialt teada, Venemaal, Skandinaavias ... kus veel?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Enamus spordis "dopinguainena" käsitletavaid aineid on meditsiinis tavalised ravimid. Nende kasutamise mõjusust ja iseärasusi saab täiesti legaalselt uurida. Iseasi, kui seda teavet hakatakse kasutama spordis tulemuste parandamiseks.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Viidatud artikkel Cirulisele on ikka väga paljusid vihjeid sisaldav. Aga aasta oli ka 2001. Täna küll sellist kirjutada ei saaks.
Kas võib öelda et Tartu Ülikoolil on maailmas TEATUD LAADI kuulsus?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Eesti nokia siis, et raha ei haise

 
At 15:38, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Tõnu Keesi ammuses loos on palju huvitavat. Cirulise nime ei ole TÜ lõpetajate nimekirjas, vaatas järele uuriv kolleeg. Ju sai mingi osa infi siit kätte ja läks oma teed - ja selline kõrghariduseta mees võetakse D Telekomi arstiks?! Aga lugege tähelepanelikult: ta ei ole DTs ametlikult keegi.
Siin ongi trikk.
Asjad, millest me siin räägime, ei käi otse, vaid vahendajate kaudu. Kui C oli tagaplaanile hoidev vahendaja, on Tõnu Kees suutnud teha imet, et mehe rambivalgusse tiris.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru miks oli saksa tiimil mingit vahendajat vaja? Kas omad keemialaborid ei suutnud ainet sünteesida või arstid apteegist vajalikku osta? Või ei tohtinud tiimi ametlikud arstid oma ausa nime all midagi hankida? Sel juhul siis on idaeuroopa nimetud vahendajad vajalikud. Aga doktor Pullerits, millal tulevad vastused?

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Varastest IGF-1 ehk insuliinipõhise kasvuhormooni uuringutest ja muudest veres sisalduvate hormoonide talitusest sportlaste puhul TÜs vt:
Influence of insulin-like growth factor-1 and leptin on bone mineral content in healthy premenopausal women.
Jürimäe J, Jürimäe T.
Responses of blood hormones to the maximal rowing ergometer test in college rowers
J Jurimae · T Jurimae

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Küsime veel :
Kui venemaalt toodi mingi hgh materjal (nagu meedias mainiti), siis kas TÜ keemia talendid modifitseerisid seda või oli Alaveri nõu hau lihtsalt edukas doseerimise režiim?
Kes ja kus saavutatud nõu haud edasi kasutab ja arendab? Head asja ei saa ju raisku lasta? Või on hgh doping juba eilne päev?

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu on kadunud Algo Kärp? Oli ta meie parim talv või kaks tagasi?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Nagu aru saada, siis on blogipidaja segaduses.

Aga võib-olla oligi see "tundmatuks jääda sooviva allika" eesmärk?
Palju infot, tõesed nimed ja faktid segamini mittetõeste vihjetega ... tüüpiline eriteenistuste infooperatsiooni klassika.
(Vihje pole ju valetamine - kõigest arvamus!)

 
At 20:58, Anonymous Jaan said...

Ei mingit infot, ainult tühipaljas kõvatamine küsimustega. Umbes nagu Kersna, kes kõvatab väidetava Oti kohta saladuse teadmisega aga teistele ei räägi - see on ju tühipaljas kõvatamine. Kui tead, siis räägi ja kui ei tea, siis pole mõtet tühja loba ajada.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Seda me, Jaan, ka juba teadsime. Vaata enne Kersna saade ära.

 
At 00:37, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu AR kadunud on? 4-aastat olümpiatoetust ja kas härra OMile jõuabki?

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

AR tegeleb õuna äriga

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

Plahvatusohtlikud küsimused, aga kas mes siis pauku kardame? Minu arust võik Kaak Jae käest ka otse küsida, nt 10 korda, viimaks murdub. Doping, kui seda sisse võetakse, kuulub ju rahvale, see on lihtsalt suure rahvaarmastuse väljendus.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi julgeb küsida?

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Doktor Pullerits viib ellu salateenistuste klassikalist psühholoogilist rünnakut - hirmuõhkkonnas esitatud vastuseta küsimused signaliseerivad vaid üht - küsijad on juba Liivahannuse juures kostil.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Triin?

 
At 13:07, Anonymous Mehine Risto said...

Häid pühi, võhmamehed!

https://elu24.postimees.ee/4353013/top-10-parimad-fitnessimodellid-2017?_ga=2.83784854.1654537638.1513806181-316727790.1487086663

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ma aru saan, siis keegi on dopingut pannud. Kes see täpselt olla võis, seda teavad vaid vähesed väljavalitud.
Rasked ajad...

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Nii peaks täpsem olema - Päris paljud teavad, aga ainult üks pabistab.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Te mehed ei mõista olukorra tõsidust. Ei pea tingimata küsimusi esitama ega vastama. Piisab ka sellest, kui oled suusablogi kommentaariumis et arvestada sellega et peagi tuleb tee Liivahannuse juurde jalge alla võtta.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Surm, uue elu jätk.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Järelikult ikka võib küsimusi esitada, kuna mittemidagi tehes tuleb Liivahannus niikuinii. Kes siis pani seda dop-i? Liivahannus ise pani. Need nn dopivennad just kasutavad sellist nõrkust ära, ja panevad dopi edasi. Piir on tõesti kusagil. Rahvas muutub dopist tropiks.

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Siin vahepeal küsiti Algo Kärbi kohta.
Mees on täitsa võistelnud. Saanud dets keskel Austrias Alpen Cupil sprindis 110. koha (FIS-punkte 162!), 15 km klassikas 34. (kaotust võitjale 2.05) ja vabatehnikas 56. koha, FIS-punkte vastavalt 66 ja 88. Pole just paljulubav hooaja algus...
Aivar Rehemaaga on küll sandim lugu. Tema viimane võistlus on 12. märtsist Albus...

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas see sponsor on kurikuulus ehitaja?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Huh! Härra Pullerits ka tagasi. Ma juba kartsin et Liivahannus ...

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis see tähendab?

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Tekitatakse mulli.

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit Sullesits (välja mõeldud tegelane), Mis jura te nüüd kirjutate?
Ma ei mõsita seost Veerpalu ja Froome vahel. Täpsustage , kui sel miski seos on. Ma tõesti ei saa sellisest hüplevast loogikast aru.
Selle uduga seljatate nö. dopinguspetsid? Võtke ennast kokku mees.
Huu

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Seoseid otsige Lätis, küll kaudseid, kuid siisi. Mõned on otsinud ning ilmselt ka leidnud.
Kartetavasti äid ka jäljed. Miks asja senini hoiti, ei tea.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

ÕIS tunneb ainult ühte Cirulist, kellel on UT-ga vaid põgus side olnud aastal 2011. Kui jälgi pole just eriti hoolikalt peidetud/hävitatud, siis on selles loos midagi nihu.

 
At 02:55, Blogger Unknown said...

2018319 leilei3915
ed hardy clothing
uggs outlet
polo ralph lauren outlet
christian louboutin uk
prada outlet stores
fred perry clothing
christian louboutin outlet
tory burch handbags
ferragamo shoes
michael kors outlet

 
At 05:13, Blogger yanmaneee said...

longchamp
yeezy boost
reebok shoes
links of london
jordan 12
michael kors factory outlet
kobe 11
pandora jewelry
moncler jackets
goyard

 
At 04:11, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
ralph lauren outlet
nike outlet store
converse trainers
ferragamo shoes
prada shoes
dsquared2
canada goose outlet
nike shoes
nike blazer
coach outlet

 
At 05:59, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
coach outlet
pandora outlet
ray ban sunglasses
soccer shoes
nike trainers
issey miyake perfume
pandora
polo homme pas chère
nike shoes
ultra boost

 

Postita kommentaar

<< Esileht