kolmapäev, detsember 20, 2017

Pullerits: Kuidas sundida dopingu pruukimisest teadjaid vaikima?

Kas te ei ole mõelnud, et juhul kui Chris Froome (fotol keskel) kasutas dopingut, millest me teame vaid väikest kildu, siis mis moodi on võimalik, et see, mis kõrvaliste pilkude eest kaitstuna toimub, kogu täiega välja ei leki? Lance Armstrongi puhul ka tükk aega ei lekkinud. Kuidas saavutavad asjaosalised selle, et kõik peavad suu?

Hammustasin selle läbi. Ja teen teile näitlikult selgeks.

Oletame – tõepoolest, pelgalt oletame, igasuguseid teadaolevaid fakte eirates, lihtsalt teema emotsionaalselt lugejaile lähendamise nimel –, et Eesti sportlane Andres Viirsalu (täiesti suvaline nimi, ei mingit seost Andrus Veerpaluga!) on aastaid lõiganud kasu HGF-1st. Kes sellest teavad? Lisaks sportlasele treener ja arst ning ilmselt ka teadlane, kellelt on küsitud nõu, ja varustaja, kes on hormooni hankinud. Seega kuulub teadjate ringi vähemalt viis inimest.

Aga me teame, et piisab ainult kolmest inimesest, et asi võiks hakata lekkima. Kui Taavi Rõivas kaldus Malaisias tantsides külmkappide vahele, siis see, mis seal toimus, on teada ainult kahele inimesele. Kui Rõivasel oleks jätkunud närvi ja ta oleks öelnud, et midagi polnud ja midagi ei juhtunud, oleks sama hästi võinud uskuda, et väidetava kannatanu jutt on meelepete, luul ja laim. Aga kui seda, mis kappide vahel toimus, oleks näinud kolmas isik, olnuks senisel süüdlasel keerulisem vastu väidelda, et ta käed ei läinud rändama allapoole partneri vööd.

Kuid meie kujuteldavas olukorras on kokku vähemalt viis inimest...

Ja kindlasti ei ole neid ainult viis. Kahtlemata on neid rohkem. Konstrueerime veel paar tegelast lisaks, nagu näiteks sportlased Tiit Parusk, Aigar Vehemaa, Ahti Kaarepuu. Kas te usute, et nad tõesti asjast midagi ei tea? Eriti Jaan Pae (veel üks väljamõeldud tegelane teistele lisaks), kes võistelnud ja treeninud Viirsaluga sama treeneri käe alla juba noorusajast saadik? See on ju ohtlik, kui nad teavad asjust, millest nad teadma ei pea. Sest neil võib tekkida soov: tahan ka HGF-1e, sest tahan samuti paremaks saada ja võitma hakata! Mis jääb üle?

Kui tiimi pealik on nutikas – ja seda ta on, sest muidu poleks ta pealik, liiati edukas pealik –, siis haarab ta ka teised kampa. Annab noile samuti oma jao väärt kraami. Ehkki teab, et ega see noid aita – nad pole nii andekad ja töökad, kui tiimi esinumber. Kuid kodurahu huvides on parem, kui kõigil on tunne, et kõiki koheldakse justkui võrdselt.

Aga pealik näeb kaugemale ette. Ta teab, et kui kõik on saanud võluravimit proovida, pole karta, et keegi läheb suud pruukima. Sest nad on ju ise samuti «määritud». Osalised vandenõus. Milline sportlane läheks kuulutama, ükskõik kui pahane ta pealiku peale pole, kui too teda näiteks teatemeeskonda ei pannud või mõnele tähtsale võistlusele kaasa ei võtnud, et kõik on dopingupatused, kui ta ise on seda samamoodi? See tähendaks ju enda sportlikku enesetappu. Koguni topeltmõrva. Esiteks nulliks ta iseenda ja teiseks saaks tema peale metsikult vihaseks nood, kelle võiduka iidoli ta sopaga üle valas. Temast saaks ühiskonnas paaria.

Ent oletame, et kõik ikkagi ei saanud väärt kraami proovida. Sest seda ei jätkunud või polnud mõtet seda koondise liidrist vähemvõimekate peale raisata või oli targem riske vähendada – sest mida vähem on koondises keelatud aineid pruukinuid, sest väikem on tõenäosus, et keegi mingi tööõnnetuse tagajärjel sisse kukub. Kuid samas suureneb oht, et kellelgi, kes koondise köögipoolt näinud, hakkab kunagi südametunnistus piinama ning ta otsustab – tegelikult ükskõik mis põhjusel – kõik, mida teab, välja laduda. Mis moodi sellistel suu lukku panna?

Meil ei ole ju mingi maffiariik ega Venemaa, kus see, kes sõna võtab, leiab õnnetu otsa. Pole veel kuulnud ühestki suusatajast, kes oleks kodus kukkunud suusakepi teraviku otsa, nii et kepp lõu alt läbi kolba tungiks, ega jalgratturist, kes rattaketti pestes oleks end sellega kogemata üles poonud.

Vaikima panna saab leebemal moel. Me ju teame neid mooduseid. Tuleb koondise kõigi liikmete eest ühtviisi hästi hoolitseda, et nad tunneks ja teaks, kui hästi nad tegelikult tavainimestega võrreldes elavad. Korralik sponsorraha. Isiklik nimeliste kirjadega sõiduauto. Hea maine ajakirjanduse vahendusel rahva silmis ja üldsuse tähelepanu. Need vähem ja rohkem materiaalsed tõsiasjad aitavad kindlasti südametunnistuspiinu leevendada.

Meil väikses Eestis see nii muidugi ei käi. Aga kes usub, et see ei käi niimoodi näiteks rikastes rattatiimides, kus sõidab ka paljastatud inglane Froome?

Foto 1: Chris Froome (keskel) tänavuse Tour de France'i lõpuetapil Pariisis. Foto autor. PA Wire / PA Images / Scanpix
Foto 2: ROKI president sakslane Thomas Bach. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Venemaa kelgutamisföderatsiooni president Natalja Gart Moskvas Venemaa olümpiakomitee hoone ees. Foto autor: TASS/Scanpix
Foto 4: Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov. Foto autor: TASS/Scanpix

18 Kommentaarid:

At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Mis on selle loo mõte?

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas blogiperemees on sportlaste aastalõpugaalal kohal? Priipääse sinna olemas?
Millal hallide lokkidega õhtujuht mõne naisterahva vastu vahetatakse?

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Proua Natalia Gart päästab postituse. Rohkem selliseid föderatsiooni presidente! Ja juttu polegi vaja.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada oli algselt nende siin toodud patustajatega ühes paadis keegi hr. Kriit Rulleprits.
Kuna talle loobuti süstla edasisest pakkumisest ning tema sporditulemused hakkasid langema, otsustas hakata lekitama.
Või lekitas hoopis selle pärast, et tal hakkasid hormoonpreparaatide liigsest tarvitamisest luud hõrenema ning sellega kaasnevad teadupärast kergelt luumurrud?

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Asendame loos sõna GBH näiteks sõnaga kokaiin. Redigeerime teksti sellest nimisõnast lähtuvalt sobivaks. Saame, et narkotsi probleem on siiani lahendamata. Paljud kirjanikud ka Eesti tuntud kirjanikud on selle probleemi küljes. Nad kirjutavad soppa. Ega sellist jura ei saagi selge peaga kokku kompileerida. Samas probleem on. Need patustajad suudavad mingi imega olla edukamad. Selge viide, et panevad koos kirjastajatega koos omale aineid põske ja istuvad sama varustusketi otsas. Ega muidu ju keegi seda soppa ei levitaks. Nii on. Ja selle asemel, et oma jama üle häbeneda, nad hoopis ülbitsevad ülejäänud halli massi üle irvitades, et elama peab oskama. Siin ei ole ühtegi viidet Priit Pulleritsule. Aonet mõtisklemiseks. Punkt.

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr 2, mehel on olümpiasarved peas. Väga naljakas.

 
At 10:25, Anonymous From knowledgable quarters said...

Dear friends and enemies,
I keep my profile low to hide my tracks. But this post hits the nail! I read it with the help of degital translator after the post was called to my attn by my onetime teammates. Having long-lasting personal experience in the field mentioned, I can say that it's been all like it has been described here. I don't know who informed the author, but the person definitely knew what he was talking about.
Keep a good job going!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kus siis patu pesakond? Mis spordiala? Kergejõustik? Raskejõustik? Sõudmine?

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Kulturism? Kas naised seal tõmbavad enne võistlust rasva naha alt välja kuidas? Ikka mitte just väga lubatud rohtudega. Aga et see suurem skandaal oleks? Ei tea.

 
At 13:49, Anonymous MargusM said...

lihtsalt oletame et "P" on venelaste palgal..
*NL sõjavägi läbitud eeskujulikult
*käis juba noorena ´Meerikamaal pinda ette valmistamas (tänu punaste tütrele)
*Eesti sai vabaks, vahetas plaati- uued ajad, uud -ismid, kattevarjuna toetab Reffe
*läbi "ajakirjanduse" on hea hoida näppu pulsil (mõjuagent 07)
*käib M kohas väidetavalt puhkusel kuid kes teab mis informatsiooni talle kivide alla jäetakse.. või laotakse kive morsekoodiks..
*omab kontakte Vahva Karu häkkeriga kes mõjutasid ka US presidendivalimisi, ülekuulamisele pole kutsutud ja sai viisa nagu naksti, no problemo nagu ütlevad mehhiklased.

 
At 13:55, Anonymous Peeter Lynch, Pulleritsu blogi senior kommentator said...

Väga hea kokkuvõtlik lugu (2.osa) Froome juhtumist. Salbutamoli on söödud rattaringkondades juba 30 aastat. Ning ka sellega vahele jäädud. Lubatud sissehingamise kõrval tehakse ka vastavat süsti, mis mõjub kaalu langetavalt. Vahele jäädes ei ole võimalik täpselt määrata hingamise ja süstimise vahekorda, nõnda et väga nutikas on rääkida et sõin tabletti veidi rohkem. Tegelikkuses on käidud süstimas.
Froome ajab nüüd süü arsti kaela, aga Pulleritsul on õigus kui ta statueerib et siin on tegemist külmaverelise suuremahulise tahtliku pettusega.

https://pvcycling.wordpress.com/2017/12/20/the-truth-about-chris-froomes-doping-part-2/

 
At 16:08, Anonymous Vana Kult said...

Tuletame meelde ilusaid aegu kus otsene viide Toomas Savile seoses dopinguga - http://epl.delfi.ee/news/eesti/ee-eestlane-vottis-dopingut?id=50870298

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Pigem langeb vari Jalakule. Just selline lause et massaazki kuulutatakse dopinguks viitab et mehel ei lastud oma suuurejoonelisi ideid ellu viia. Oli ta Kalevi kossumeeskonna treener? 1991 dopikontrolli liidu siseselt küll ei olnud.

 
At 04:02, Blogger Unknown said...

nike mercurial
asics sneakers
kobe 9
nike roshe run
kate spade outlet
asics running shoes
chrome hearts outlet
hermes birkin
puma fenty
kobe 11

 
At 08:13, Blogger Unknown said...

adidas stan smith
cheap nfl jerseys
nike dunk shoes
nike sneakers for women
adidas nmd
led shoes
adidas zx flux
michael kors outlet
caterpillar boots
gucci belts

 
At 10:48, Blogger Unknown said...

www0416coach outlet
christian louboutin sale
mbt shoes
canada goose
christian louboutin shoes
coach factory outlet
baltimore ravens jerseys
49ers jersey
nike tn
bengals jersey

 
At 12:17, Blogger Unknown said...

qzz0419
michael kors handbags
kate spade outlet
ecco shoes
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
fitflops sale
air huarache
fitflop shoes
true religion outlet store
coach outlet

 
At 05:34, Blogger Unknown said...

cheap jordans
retro jordans
nike huarache
oakley sunglasses
air max 90
birkin bag
http://www.kobeshoes.uk
nike roshe
hermes belt
vans shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht