laupäev, detsember 30, 2017

Pullerits: Kingitus uueks aastaks – tere tulemast Moabi rattaekspeditsioonile!

Tundub, et mõned mehed on hakanud aru saama, et mõne asjaga läheb kiireks. Nimelt kuulsin sügisel, pool aastat pärast seda, kui ühe reisifirma plaan viia suvalised rattasõiduhuvilised Utah’sse Moabi, maailma maastikuratturite paradiisi ja mekasse, oli vastu taevast lennanud, sest kõvasid kulusid arvestades jäi osalushuvi leigeks, et siiski leidub mehi, kellel on saanud Itaalias ja Hispaanias laagerdamisest villand ning kes mõlgutavad mõtteid kaugemast ja eksootilisemast paigast, nagu seda on Ameerika. Iseasi, kas nad teavad, mida maksab unistuse elluviimine.

Jõulude ajal avaldasin siin küllap paljudele šokeeriva ja entusiasmi jahutava üksikasjalise ülevaate, kui palju maksab neljale inimesele veidi rohkem kui kahe nädala pikkune reis Edela-Ameerikasse Colorado platoole (seal asub Moab geograafiliselt). Kuid on siiski vaks vahet, kas teha perekondlik autoreis või võtta ette individuaalne rattaekspeditsioon. Kuluartiklid kujunevad üksjagu erinevaks.

Aga miks siis asjaga kiireks läheb? Küsimus ei ole üksnes ja põrmugi selles, et Moabi ümbrus on looduslikult pööraselt ilus ja imeline (küsige teistelt, kes seal käinud on, nagu Pärtel Piirimäe, Silver Eensaar, Jaanus Laidvee, Kristina Herodes). Asi on hoopis selles, et on karta, et Moab siseneb peagi buumitsüklisse. Viimati, nii tänavu suvel kui mullu kevadel, nägin seal nii uute ööbimispaikade kui uute elamute ehitamist. Kevadel 2016, kui korraldasin Moabi ligi kahe ja poole nädala pikkuse rattaseikluse, nägin, kuidas paljud ratturid ööbisid lageda taeva all telklates. Esiteks seepärast, et nii saab hinda alla lüüa, ja teiseks seepärast, et kevadel on sealkandis igasugu seiklejate tippaeg ning ööbimispaiku lihtsalt napib.

Näiteks soovisin saada majakest ühes elupaigas, kus olin ööbinud kevadel 2012, kui käisime sealkandis luureekspeditsioonil Jaanus Laidveega, aga kolm kuud varem, kui 2016 kevadel tolle kohaga ühendust võtsin, sain vastuse, et nad on kogu kevadeks juba reserveeritud. Õnneks oli mul tagataskus varuvariant ning seal näkkas. Muidu tulnuks hakata ööbimiskohta otsima Green Riveris, mis jääb Moabist 84 km kaugusele, sest eramajutajad küsivad Moabis lausa sada dollarit öö eest, paljud palju rohkemgi. Aga eks sõitke iga päev tund ja rohkem ühes ja siis jälle teises suunas – ära tüütab ja väsitab ning väärt aega röövib.

Lisaks tuleb enne Moabi minekut aegsasti arvestada, et sa ei läheks sinna Easter Jeep Safari ajal, mil linn on täis sadu maasturifänne ja -hulle ning kõik ööbimispaigad on nende poolt hõivatud. Tänavu toimub Ameerika vägevamaid maasturiüritusi märtsi viimasel nädalal (24. märts kuni 1. aprill), aga 2016 toimus 19.-27. märts. Tookord saabusin Moabi 28. märtsi õhtuks.

Saan aru, kui te kannatus kipub juba katkema, ning palute nüüd, et lööksin faktid letti. Palun väga! Siin on Eesti, kindlasti kogu Baltimaade, tõenäoliselt terve Euroopa, aga võib-olla kogu maailma parim ja põhjalikem ülevaade, mida maksab rattaekspeditsioon maailmakuulsasse Moabi. Igaks juhuks olgu liiga kiirete ja ekslike järelduste ennetamiseks siinkohal rõhutatud, et lennupiletid olid tasuta - need kinkis vend 50. aasta juubeliks. Siiski jätan avaldamata, mis on see kõige soodsam ööbimispaik, ning samuti ei avalda rattasõidupäevade marsruutide ülevaadet, sest need teadmised on n-ö ekstrainfo (nüüdisajal öeldaks, et see info jääb paywalli taha).

Niisiis, tere tulemast Moabi rattaekspeditsioonile!

26. märts: lend Tartu-Helsingi-Göteborg
27. märts: lend Göteborg-London-Los Angeles-Las Vegas
28. märts: autosõit Las Vegas-Moab (735 km)
29. märts kuni 13. aprill: 16 päeva rattasõitu Moabis
14. aprill: autosõit Moab-Las Vegas
15.-16. aprill: lend Las Vegas-Los Angeles-London-Göteborg
17. aprill: lend Göteborg-Stockholm-Tallinn

Autosõit GMC Terrainiga kokku 3007 km, sh Moabis ja selle ümbruses 1443 km
Keskmine auto läbisõit päevas 158 km
Bensiini kulu 282,5 liitrit (74,6 gallonit)
Keskmine galloni hind 2.124 dollarit (1.93 eurot)
Keskmine liitri hind 0.51 eurot
Kütusele kulus kokku 144.10 eurot (158.52 dollarit)
Auto keskmine kütusekulu 9,4 l / 100 km 

Rattaga läbisõit Moabis 733 km
Päeva keskmine läbisõit rattaga 45,8 km
Rattasõitudel veedetud koguaeg 99:51
Rattaga puhas sõiduaeg 65:59 ehk keskmiselt 4:07 päevas
Keskmine kiirus 11,1 km/h

Ööbimised
17 ööd Moabis
Ühe öö hind Moabis 32.22 eurot (35.50 dollarit)
2 ööd El Cortezi hotellis Las Vegases
2 ööd Göteborgis tasuta
1 öö lennukis 

Toidukulu 19 päevaga 282.18 dollarit ehk keskmiselt 14.85 dollarit (13.47 eurot) päevas.

Kõik kulud

Lennupiletid: tasuta
Autorent (koos kindlustusega) 19 päevaks - 585.40 eurot (653.44 dollarit)
Auto kütusekulu - 144.10 eurot (158.52 dollarit)
Ratta transport lennukiga tagasisuunal - 133.95 eurot (150.00 dollarit)
Tervise ja ohtliku spordiala kindlustus - 87.65 eurot
Ööbimine Moabis (17 ööd) - 547.75 eurot (603.62 dollarit)
Ööbimine Las Vegases (2 ööd hotellis) - 63.90 eurot (70.84 dollarit)
Ratta pakkimine ja lisavarustus - 70.00 eurot
Toit - 256.06 eurot (282.18 dollarit)
Rattasõidu topograafilised kaardid - 23.44 eurot (25.86 dollarit)
Parkide pääsmed ja load - 30.85 eurot (34.00 dollarit)
Esmatarbekaubad jms - 34.06 eurot (37.54 dollarit)
Raamatud - 42.77 eurot (47.13 dollarit)
Kingitused - 130.97 eurot (144.33 dollarit)
Bussipilet Tallinn-Tartu - 12.00 eurot

Kokku 2162.90 eurot
Foto 1: Hurrah Passil Chicken Corners Roadi algul, taamal Colorado jõgi.
Foto 2: Monitor Butte'i taustal.
Foto 3: Determination Towers.
Foto 4: Maantee 191 läbi Moabi.
Foto 5: Maastur Wipe-Outi mäel Merrimac Butte'i taustal.
Foto 6: Ratturid alustamas tõusu Shaferi teel.
Foto 7: Ratturid õhtupoolikul pärast lörtsisadu Circle O rajal.
Foto 8: GMC Terraini maastur Navajo Rocksi rattaradade võrgustiku parklas Lone Mesa taustal.
Foto 9: Vaade Bartlett Overlookilt Hidden Canyonile.
Foto 10: Liivakivimoodustis Hurrah Passi lähistel.
Kõigi fotode autor Priit Pullerits; fotod tehtud 2016. aasta kevadel

64 Kommentaarid:

At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Ohtlikud on inimesed kes toodud kingitused sendi pealt märkmikku kirja panevad.
Hind ameerika kohta ilus, kuid odav lõbu see kindlasti pole.
Kiire kalkull ütles et selle raha eest olen saanud 3x10 päevased laagreid Lõuna-Euroopas enda jaoks korraldada. p.s. seda koos lennupiletitega

Huu

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Moab on suure ajalooga paik. Seal on vändatud kinofilmid The Legend of Rio Grande, Comancheros ja The Slaughter of the Innocents.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Rattale nelad alla ja Lõuna-Eesti kruusateid avastama. Annab täiesti uue perspektiivi rattasõidule.

 
At 16:03, Blogger Priit Pullerits said...

Neid filme on ikka palju rohkem: Thelma ja Louise, Indiana Jones and the Last Crusade, Con Air, Mission Impossible II, Austin Powers III, City Slickers II, The Lone Ranger ja loomuikult 127 Hours.

Huu, küsimus ei ole kvantiteedis, vaid kvaliteedis. Seepärast olegi lisanud videosid, et mõned mehed, kui kasutada toortõlget vene keelest, teatud kehaosa sõrmega ei võrdleks.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Kõik kulud- lennupiletid tasuta? Aga kui nt vennapoeg oleks ööbimised kinni maksnud, kas siis oleks selle kulu ka maha võtnud? Siin pole ju jutt sellest, palju sulle see sõit maksma läks, vaid mis on umbkaudne hind sellel reisil ükskõik kellele. Igaühel võib olla keegi, kes mingi osa kinni maksab, aga see pole ju tasuta transport?

 
At 16:47, Anonymous Roberto said...

Mis sa tänitad. Lennupiletite hind pole konstant. Uuri erinevatest portaalidest mis piletid maksavad ja palu mõnda teise klassi last, et see piletite hinna Pulleritsu rehnutile juurde liidaks. Tundub et sul omal käib see veits üle jõu.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

to Roberto -
nii nagu majutuse hinnad on hooajast/üritustest sõltuvad, nii ka lennupiletite hinnad konkreetsesse sihtkohta.
Tuleks ikka anda just sellel ajahetkel toimunud lendude hind, mitte hakata midagi ise leiutama. Üldjuhul paned nii tegeliku hinnaga võrreldes puusse.
Oled vist vähe reisinud või kasutasid ka kingitud pileteid?

 
At 17:10, Anonymous Roberto said...

Vastupidi. Olen väga palju reisinud, et teada, et piletite hind sõltub rohkem ostmise hetkest, kui sellest millal lend toimub. Kusjuures, ei kehti, mida varem seda odavam. Majutus on soojas kuivas kliimas üldse triviaalne kulu. Sõltub sellest kui palju mugavust vajad (loe kui pehmo oled).Võibolla tasuks maasturi asemel kaaluda matkaauto rentimist. Ise panustan villas elamise asemel rohkem korralikule toitumisele. Välitingimustes annab suurepäraselt kokata, kasutades selleks kasvõi gaasipriimust näiteks

 
At 17:58, Blogger Priit Pullerits said...

Toon vaidlusse selgust.

Lennupiletite hind oli tookord umbes 400-500 eurot. Aga pean ütlema, et mu vend on väga osav heade soodusdiilide väljapeilimisel, sest ta reisib palju, kogu maailma risti-põiki läbi lennanud ja tunneb seda bisnist.

Teisalt võite maha arvestada näiteks mu isiklike ostude ja kingituste hinnad, need on väga individuaalsed.

Robertole, et miks maastur: seepärast, et sinna mahub MTB ilusti peale, ei pea midagi juppideks võtma - jõuab trailheadile, tõstad ratta maha, sadulasse ja tuld!; teiseks, mõned kohad, kuhu tahtsin rattaga sõitma minna, nõuavad ligipääsuks maasturit, sedaaniga jääks jänni.

Ööbimispaik oli Moabi soodsaim, ehkki spartalik. Mugavust taga ei ajanud, samas oli täielik privaatsus. Telekas oli, aga kordagi ei vaadanud (milleks?!); külmkapp oli ja radikas ka oli; kemps ja duširuum oli üldhoones, 40 m ümber nurga, aga ei pidanud kordagi järjekorras ootama.

Toiduga ise ei jännanud, võtsin valmissöögid, sest ei tahtnud väärt rattasõiduaega kokkamisele kulutada (lisaks poes toiduainete ostmine...).

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

No matkaautod on väga paljud samuti nelikveoga ja rattakinnituskonksud olemas. Maastur on muidugi parema läbivusega, aga matkaauto pluss on selles, et kuhu iganes sa kohale logistad on sul kodu kaasas.

 
At 20:47, Blogger Priit Pullerits said...

Mu kodu oli Moabis, sealkandis pole vaja liikuvat kodu, kõik rajad on max 15-20 km linnast.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Fantastiline, TÜ õppejõud ei tea kus asub Edela-Ameerika! Wiki väidab, et kerge vaimse alaarengu puhul on inimene võimeline isegi kõrghariduse omandama, kuid saadud teadmisi loovalt rakendada ei suuda. Parandame siis kõrbekunni alaarenenud osa. Nimelt pidas ta siiski silmas edela-angloameerikat. Kitsamalt Edela-USA-d. Kurb kui õppejõud avalikus ruumis jama ajab. Pisar tuleb silma. Loodetavasti võtab õppust ja järgmine kord räägib targemat juttu. Tõsi, et kõnekäänus räägitakse ameerikas käimise puhul just angloameerikas viibimisest. Kõnekäänus olevatele sõnadele pole siiski mingit põhjust suuri tähti omistada. Nii palju võiks ajakirjanik emakeelest ikka teada. Teabki. Kahjuks reaalteaduse osas koperdab nagu Keskerakonna auesimees oma jalgadel.

 
At 10:40, Blogger Priit Pullerits said...

Te pole ilmselgelt kuulnud sellisest määratlusest nagu American Southwest, mis pole pelgalt geograafiline, vaid tähistab palju laiemalt, sh kultuurilooliselt ja ka nt klimaatiliselt toda piirkonda, mis hõlmab Utah, Arizona, samuti suurema jao Nevadast, New Mexicost ja Coloradost. Pole hullu - nüüs siis saite teada.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Tahate öelda, et hr Kalm suri lihtsalt vanadusse või?

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Harime blogiperemeest-jänkifiili eesti keelt korrektselt tarbima.

American tähendab eesti keeles ameeriklasi (inimesi). American Southwest tähendabki ameeriklaste edelat ehk siis erinevates käänetes ameeriklaste edelas, ameeriklaste edelasse. Konkreetses kirjapildis ei ole see võrdne edelaameeriklasega, mis tähendab pigem peruulasi. Lihtsalt ära kirjuta jama, võta ennat kokku, tunnista viga, paranda ära ja läheme Eestis eesti keelega edasi nii, et kõigile oleks su otseväärtõlked üheselt arusaadavad. Eestlasi iseloomustab inglise keelest tõlkimisel äärmine lohakus ja laiskus korrektseid vasteid leida. Kahjuks pole ka blogiperemees selles osas mingi meeldiv erand.

Lisalugemiseks loe, mida räägitakse tegelikult Southwestist Wikis:
Americans are citizens of the United States of America.[47] The country is home to people of many different national origins. As a result, many Americans do not equate their nationality with ethnicity, but with citizenship and allegiance.[47] Although citizens make up the majority of Americans, non-citizen residents, dual citizens, and expatriates may also claim an American identity.

English-speakers, and even speakers of many other languages, typically use the term "American" to exclusively mean people of the United States; this developed from its original use to differentiate English people of the American colonies from English people of England.[49] The word "American" can also refer to people from the Americas in general

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuule grammofoob tõmba uttu. Blogiperemees-jänkifiil on kunn ja iidol. Kui ta kirjutab southwest, siis meie loeme southwest ja oleme õnnelikud. Kui ta kõnnib kõrvade peal siis sedasama teeme meiegi. Sel lihtsal põhjusel et tema on kunn ja suusarahva isa. Katsu et sa rohkem siia kärnast nina ei pista.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Peremees jahub lollidele Peruust ja lollid on tänulikud.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Mida ütlevad kohalikud kui päevitunud, musklis, heas sportlikus vormis eesti mehed hakkavad nende traile tolmutama ja hotellides ööbima?
Mulle küll ei meeldiks kui lehmapoegade seas tuleks populaarseks meie haanja metsad ja rajad.

 
At 18:32, Anonymous MargusM said...

16:18 ega nad siia tule, Haanja metsad on neile liiga rasked- pinnas pehme ja mingid puud pöösad, isegi vadet pole (?) ..seda tõestab ka jänkufiili hakkamasaamine metsaradadel.

Peruu on väga huvitav iidse kultuuriga maa, Nazca, Machu Pichu, jne.. Siin pole pinnasesse uuristatud jõekäikudel küll eriti miskit vastu panna, ainult mõne lindprii kirju elulugu..

Head aastavahetust kõigile!

 
At 01:02, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Head uut spordi aastat seltsimehed võitlejad!

 
At 01:39, Anonymous Anonüümne said...

Head uut aastat, Kägu ja ka teised võhmamehed!

 
At 02:44, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased on väga ebausklikud. Seetõttu tuleb alati kamraadidele soovida libedalt perse minemist uuel aastal! Siin mõned hingeldajad on ikka nõrgad ja lati väga alla lasknud. Sihukest lipitsemist võite vabalt oma isikukoodiga avaldada.

 
At 03:06, Anonymous Anonüümne said...

Kvaniteet ja kvaliteet.
Kõik need Moabi aastad ja tulem? Oleks siis tehnilise poole pealt arengut , kui käiakse ennast lihvimas maailma parimatel radadel.
Tulem on see mis näitas EC sõidetud Lähte noorte etapp. Tehniliste oskuste poolest katastroof.
Miks Moabi ronida, kui kõik need pärlid mööda külge maha jooksevad ja nu ikka midagi ei õpi?
Odavam oleks alustada koduhoovis kahe lauajupi ja euro alusega.

 
At 12:53, Blogger Priit Pullerits said...

Head uut sportlikku aastat kõigile!

Eelmisele: te ei ole ikka veel pihta saanud, mis vahe on Moabil ja... Lähtel jms-l. Moabi ei ole mõtet minna mingeid oskusi lihvima, pilk rajal kinni ja vaateulatus vaid pool meetrit rajast vasakule või paremale. Moabi mõte on hoopis milleski muus. Nimelt selles, et sõidad veidi, siis pead kinni, naudid ümbrust, võtad seljakotist söögi ja joogi, pead pikniku, sõidad pisut edasi, imetled uusi erakordseid vaateid, mida Eestis kuskil ei näe, kui tahad, siis jälle sööd ja jood, siis uue imelise kohani. Lühidalt: Moab on erakordse, Eestis ja Euroopas nägematu ja olematu looduse nautimine. Moab on seiklus teistsugustes oludes. Lähed ja vaatad, kuhu välja jõuad, ei näe tundide kaupa kedagi, võib isegi väike närvipinge tekkida, et oled muust maailmast nii eraldatud, nagu miljonite valgusaastate kaugusel - aga selles kogu asja võlu ongi: saata kogu see maailm, mis Eestis on alati vähem kui poole tunni kaugusel ükskõik mis kohast (mõni tee, majake jms), kus see ja teine. Minge näiteks White Rim Drive'ile, mida olen teinud džiibiga, ja te olete poole ööpäeva kaugusel tsivilisatsioonist, või minge The Maze'i Kanjonimaa rahvuspargis, ja te olete rohkem kui ööpäeva kaugusel tsivilisatsioonist. See on seiklus, ekspeditsioon, maadeavastaja tunne metsikus looduses - midagi sellist, mida Eestis ega ka üleasustatud Euroopas kuskil ei koge. Kas seal sõita rattaga kuskilt alla või läbi nii- või naamoodi või ratast üldse käe kõrval lükata - sellel ei ole mingit tähtsust. Sest, nagu siin seletasin piisavalt põhjalikult, on Moabi mõte hoopis muus.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Hämmastav, et viimane Moabi reis siis ilma ratta sõiduta oli.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Siin jookseb veelahe meie südametes. Sa kas oled moabi-mees ehk meie mees või oled oss. Muide, legendaarne Sergio Leone väntas Moabis dokumentaalse tagapõhjaga seiklusfilmi pealkirjaga "The Lynching of The Corrupted Meer". Kahjuks viis vikatimees vanameistri endaga kaasa enne kui linateos valmis sai.

 
At 14:10, Anonymous MargusM said...

Priidule tänud täpsustamast oma eesmärke M-s. Sellest selgub ka erinevus rattamehe ja rattaturisti vahel. Rattamehed sõidavad sinna radasid nautima ja jääb aega ka loodust näha. Priit aga naudib loodust ja puterdab pimedaks oma hütti tagasi.
Lihtsustatult öeldes on esimestel nautimiseks üks mõõde rohkem. Oma vilumuse rakendamine ja nautimine on miskit milleni Priit Moabis ei küüni. Thats it.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Võhmameestele head uut aastat samuti musklimeestele ning ka moabimeestele. Multimehedki on tublid mehed ja neile ka rohkem kõike head.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas need neli ilma rattata ekspeditsioonil olid PP, proua, tütar ja peigmees?

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on peigmees?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

jep, püüab ajaga kaasas käia : )

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

No mis seal muud õelda, et tubli mees see Priit siis ju

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Pidasin silmas tütre peigmeest
15:30

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Sitakotid olete, blogiperemehe eraelu on puutumatu. Nagu mingid delfi jänesed, väärikust pole teil küünevõrdki. Saite nüüd normi täis ilgutud?

 
At 19:42, Blogger Priit Pullerits said...

14:10 MargusM - ja nii räägib mees, kes ise pole Moabis käinudki. Kes pole isegi Utah's käinud. Ei ole tal tõsiseltvõetav jutt. Ta ei tea ju, mis mehed seal koos käivad, pole neist ühtki näinud... Aga põhjapanevate järeldustega on kõva esinema küll.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

PP, mitu kilomeetrit möödunud aastal rattast tuli?

Endomondo andmetel olid parimad harrastajad 14000 ja 8300(naine).

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

30 km ratast tuli ära. Pole paha. Parem kui üldse mitte, muidu ei julgeks siia blogisse tullagi.

 
At 10:27, Blogger Priit Pullerits said...

21:45, need on väga kõvad näitajad - aga ometi mitte midagi sellist, mida kadetseda. Jagage need läbi tundidega ja te saate pöörase arvu tunde, mille inimene on veetnud ratast vändates - minul oleks sellest ajast kahju, sest elus, uskuge, on nii palju muud huvitavat ja arendavat ja kordumatut, kui lihtsalt tunde ja tunde päevast päeva pedaalida.

Soovin uueks aastaks kõigile, et teiegi avastaksite, et elu pole ainult kogutud kilomeetrid ja tunnid, vaid elus on palju rohkemat - kas või looduse nautimine ja avastamine Utah's Moabis... võis mis iganes ja kus iganes teile meeldib. Võtke elu laiemalt!

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

to 12.40
Sina jahh, kes Pulleritsu lolli järjekindlusega oma isaks peab.
Mine otsi oma isa ülesse. See on võimalik. Tee korjandus, ava arve. Praegu nagu veel jõulu aja moodi pisut, inimesed annavad lahkesti õige asja eest.
Asi on õige, sest saab üks inimene ravitud tema hälbest. Üks päästetud elu.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd ajab Priit jälle joga. Tuli välja uue teooriaga , mis pole absoluutselt loogilises seoses varasema jutuga.
Priit väidab et käib Moabis võileiba söömas ja vaateid nautimas?!
Mida kuradit?
Aastaid rääkinud sellest kuidas Moabis tunde rattaseljas rassib ja meie sugune töllmokk sellisele mahvile vastu ei pea. Aastaid kirunud Euroopa laagerdajaid et miks te seal käite. Tähendab milleks üldse käia alustuseks. No jah kui käia , siis ikka Moabi jne.
Nüüd tuleb välja et käib seal võileiba söömas. ja vaateid vaatamas.

 
At 11:37, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Moab on inimesele vägev eneseületus. Proovige ise endale ettekujutada, et lähete džiibiga White Rim Drive'ile ja te olete poole ööpäeva kaugusel tsivilisatsioonist. Mina sellist asja küll ei julge teha. See on jõukohane vaid tõelistele kangelastele.
Ainus mida julgen teha on siin blogis lugeda ja vahel harva ka kirjutada ning imestada blogiperemehe vahvate seikluste üle. Mu enda nädalatepikkused rattareisid ning päevi kestnud jalgsirännakud seljakoti ja relvaga tunduvad selle kõige kõrval naeruväärsetena. Ei küündi ma ikka neisse taevastesse kõrgustesse kuhu otsekui noor jumal on tõusnud rahva isa ja vaba maailma vaime liider lugupeetud PP.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Säinas paneb valusalt jah. Kujutate ette, et olete WRD-l kust dziibiga tuleb sõita 2 tundi, et jõuda esimese majani või kõndida jala 3,5 tundi, et kohtuda autoga inimestega. See on karm. Alutagusel saad autoga ikka tunniga esimese majani, tõsi kui tõld ära laguneb, siis tuleb 5-6 tundi vantsida.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Millal Pulleritsu juhitav ekspeditsioon teisele mandrile teele läheb?
Kui palju sinna tuusik maksab?

 
At 12:23, Anonymous MargusM said...

..mul endal ka tunne et varsti ei julge maanteele trenni minnagi kui relva kaasas pole, mis veel maastikusõidult oodata, toores loodus ümberringi. Ehk annate nõu mis relvaga tuleval aastal Lähte Maratonile peale minna?

Säinas on kõva Eesti mees! Tema pääseks juba kelgumäelt Stiiven Siigali trenni
https://youtu.be/teAFIo7YP00?t=3m59s
mina pean veel harjutama, seni mängin munakannelt!

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Säinas on jah kõva mees. Mitte nii kõva kui Padre Pullerits ja tema lähimad võitluskaaslased, aga väga kõva ikka.

 
At 13:35, Anonymous Isafiguur Leopold. said...

Lgp Margus! Emm nagu te ise oma nime lõppu kirjutate. Tehke rohkem trenni ja ärge ohkige. Kui suudate rusikaga kase maha võtta nagu näiteks hr Pullerits, pole teil relva tarvis. PS. jätke need pehmomängud nagu munakannel jne. maha. Proovige alanud aastal olla rohkem hr Pulleritsu moodi. Mõelge kuidas teil on vedanud, et teil selline juht ja õpetaja on. Võibolla saab teistki kunagi vähemalt sama tubli mees nagu hr. Säinas.

 
At 14:57, Blogger Priit Pullerits said...

Karmel Killandi seletas eile AKs Eesti hümni ärajätmisest tekkinud meelepaha sellega, et - nagu tänapäeval saanud halvaks kombeks - otsus hümn ära jätta jäi õigel ajal kommunikeerimata. Küsimus: tähendab, et kui sellest oleks paar päeva enne aastavahetust teada antud, oleks kõik olnud okei? Vastus: ei oleks! Mida oleks Killandilt AKs oodanud, oleks olnud lause: tunnistan, et otsus Eesti hümn ära jätta oli vale, palun selle pärast andeks kogu eesti rahva ees, ning luban, et teen omalt poolt kõik, et järgmisel aastavahetusel kõlaks Eesti hümn taas, nagu see oli kõlanud seni igal aastavahetusel. Praegune Killandi sõnavõtt jätab mulje, et vähemasti ETV-l ei olegi plaanis ka edaspidi hümni mängida, vaid selle asemel saadab ETV varakult, õigeaegselt rahvale teate, et unustage ära oma Eesti hümn!

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Nii on härra Pullerits. Hümni ärajäämine oli ette kavatsetud.

 
At 15:33, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege seda:
https://kultuur.postimees.ee/4362027/priit-pullerits-arvustab-vahur-kersna-saadet-urmas-otist

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Jõuline lugu.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Õdede najal nutmine on Pulleritsi kontrolli all.

 
At 16:10, Blogger Priit Pullerits said...

15:57, aga on veel jõulisemaid lugusid, nagu see:

https://www.postimees.ee/4361675/helme-avalik-kiri-presidendile-teie-ametiaega-iseloomustab-traditsioonide-lammutamine-ja-vaen-rahvusriigi-vastu?_ga=2.149824373.216670022.1514643681-809111270.1510944499

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

3:33 PP, üldjoontes saite asjale pihta aga esimese 20 minuti nüansid vajavad võib-olla veelkord ülevaatamist. Siis mõistate. Ei ole vaja kõike piiratud aja tingimustes lahti lugeda, eriti kui väga lakoonilist kokkuvõtet ei õnnestunud linti võtta nagu saate autor soovis. Jah, ilmselt märk nõrkusest aga mis teha, nii on. Esimese 20 minuti sees joonistus selgelt välja põhjus kuulsuse vajaduseks. Detailne vastus jäi küll ütlemata aga kui võtta siia kõrvale motivatsiooni õpetuste ABC-d, siis just sellist elu õpetataksegi elama. Maksimaalse edu nimel on vaja piiramatut egoismi mis sunnib ohverdama isiklik elu. Nagu sportlane kes endale mängitava hümni kuulmise nimel ohverdab oma tervise, pere ja tuleviku. Kõik selleks, et särada eredalt lühikese ajaperioodi jooksul. Inimene kes murdub karjääri segavate faktorite mõju tõttu, selle karjäär jääbki madalaks. Valikute küsimus. Kas meeldida kõigile oma egota baleriini kombel, kes peab olema lõputult nõtke ja paindlik toetajate soovide suhtes või omada ego ja suruda seda halastamatult peale kõigile, kes ette jäävad. Selge ju, et viimasel juhul ei jää su ümber inimesi, kellest oleks abi või kelle nimel inimlikest probleemidest välja tulla. Meie jaoks on just see lohutuseks, et me ei saavuta pimestavaimat tippu ja omame võimalust elada kaua.

Mihhail Gorbatšovi ja Armand Hammeri intervjueerimise tehnika oli samalaadne. Mõlemad olid tohutu mõjuga isiksused, kuid miskipärast Urmas ala(hi)ndas Mihhaili ego oma lõppsõnas. Karta on, et hilisemas elus mängis see tõesti kätte kui isegi Priit nõnda arvab. Peab ikka teadma, kes on su tegelaskuju loonud ja kelle nööri otsas lendad.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Sellist kirjutist oli väga vaja küll. Liberastide lammutamist on näha kaugele, kuid eestlastele iseloomulik et keegi ei julge ütelda et kuningas alasti.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

https://m.postimees.ee/section/406/4362049

Aga selline lugu? Mida arvate? Isiklikult arvan et sellised kambaga peksmised peaks rängalt ÜLE karistama. Isegi kui kannatanud ei ole väga verised, isegi kui peks jäi pooleli. Süüdlased väga kauaks istuma teistele sarnastele kukkedele hoiatuseks et grupi vägivalda välja juurida. Kas kujuneme Venemaaks? Lähis-Idaks?

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hästi kirjutatud resümee, lp 16:20. Võib-olla oli selles Oti iga hinna eest ülespoole pürgimises olematu isa kompenseerimist, sekka väiksest linnast päritolu, kindlasti ka ülisuur enesearmastus - seega, tegureid võis olla palju, võta nüüd kinni, milline neist võis olla peamine.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

"Teadlased" hoos, oleks võinud kirjutamata jätta. Aasta esimene black igatahes tehtud.

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Liigub kaks erinevat versiooni, kas Volli pani suusad auto najale või oli jõudnud panna juba autosse.

 
At 09:40, Anonymous Meenub tore laulusalm... said...

Loits - Raiugem Ruunideks

Taevalael, põhjala katusel
Asub me taassünni säng
Rusutud mõistuse matustel
Vormistub ärksuseks kogunend äng

Valede vanduja määndugu maas
Vaenuhääl lämbugu eos
Iid-ammu tapetud tõusevad taas
Saagem siis üheks nii sõnas kui teos

Tapreiga võõraile vestame
Lugusi jäärapäisusest
Võitlusist muistsetest (kui kestame)
Külmusest, Tunnete jäisusest

Haavad, mis lööme, ei armistu
Mõtteis nad raiume ruunideks
Võõrsilt tulnuile kalmistuks
Saagu me maa...

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Kes meie omadest olümpiale sõidab?
Mitu murdmaasuusatajat OMile pääseb?
Kas õunakaupmehel on veel võimalus?

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas Suur Mõõduvõtt jääb sel aastal ära?

http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

https://sport.postimees.ee/4359695/eesti-vajab-ilmakindlat-lumetootmise-susteemi

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes ilmub ka asjalikke lugusid. Vagiinajuttude vahele paigutatuna.
https://m.postimees.ee/section/127/4363191

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan mõistvat seda erutust, 20:26, aga te nagu panite vähe tuharasse oma viitega.
Kuidas oleks aga nõnda: vagiinajuttide vahele paugutama!
Noo, on ikka märksa teine tera, mis?

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

https://m.postimees.ee/section/127/4363191

 

Postita kommentaar

<< Esileht