neljapäev, november 09, 2017

Pullerits: Mida teha seksuaalse ahistamisega Eesti spordis?

Hämmastav, et Kaia Kanepi (fotol vasakul) voodiseikluste kajastamisel on juba mitmendat päeva järjest rõhuasetused paigast ära. Seniajani on räägitud Kanepist kui nõrgemast poolest, kui ohvrist. Kanepi puhul on see aga vale lähenemine. Asi on hoopis vastupidi.

Kanepi pole treenitavana mitte nõrgemal, vaid treenerist palju tugevamal positsioonil. Me ju teame, kuidas Kanepi alalõpmata treenereid vahetas. Nii et tegelikult oli Silver Karjus treenerina palju nõrgemal positsioonil. See sõltus ju täiesti Kanepi otsusest, keda ta treenerina pidas ja keda mitte, kellele treeneri ametis palka maksis ja kellele mitte, kelle vallandas ja kelle ametisse võttis. Võimupositsioonil oli Kanepi.

Üllatav, et sel teemal pole keegi õigeid vahekordi märganud.

Miks ei ole, imestate nüüd küllap ise ka, kui olen te silmad avanud. Aga seepärast, et seesuguste teemade – seksuaalne ahistamine ja võim – vaatlemine käib rangelt läbi stereotüüpse prisma: mees – siga, naine – ohver. Kuid elu ei ole nii mustvalge.

Ent Kanepi lugu on tühi-tähi, sest tunnistab ta ju isegi oma raamatus, et lubas Karjusel endale läheneda, sest «[m]u elus pole juba ammu ühtki lähedast inimest olnud». Tean Eesti spordis ahistamislugu, kus teine pool pole ligiajamisega päri olnud.

Aastaid tagasi tegin lugu ühe spordiala käekäigust. Usutlesin väga paljusid inimesi, nii mehi kui naisi. Kui järsku hakkasid naised rääkima ühe treeneri teatavat laadi huvist ja käitumisest. Seda asja ma enam päris täpselt ei mäleta, aga mälu järgi justkui meenub, et teatavat laadi huvi ja käitumine ilmnes siis, kui treener oli pudelisse vaadanud.

Kui sellist asja oleks mulle rääkinud üks naissportlane, oleks võinud sellesse juttu skepsisega suhtuda. Et tont teab, mis seal oli, ja kas üks osapool nägi asju ikka nii, nagu ta neid kirjeldas, või pani muist juurde. Aga seesugustest juhtumitest rääkisid mulle üksteistest sõltumatult ka mitmed teised allikad – antud juhul ohvrid.

Juhtunud olukordadest oli juba aastaid möödas. Nad ei soovinud vanu asju suure kella külge panna. Olid, nagu öeldakse, oma eluga edasi läinud. Ja kuna materiaalseid tõendeid polnud, ei olnud mul loo autorina ka alust kedagi avalikult süüdistada.

Aga kui keegi asjaosalistest nood juhtumid nüüd päevavalgele peaks tooma, võrduks see sisuldasa tuumapommi plahvatusega. Jutt ei käi mingitest tundmatutest tegelastest.

Miks siis sportlased mulle noist juhtumitest rääkisid? Sellepärast, et ma tolles alas kujunenud olukorrast paremini aru saaksin. Nad pidasid seda vajalikuks, et ma juhtunud protsesse paremini mõistaks. Lubasin sportlastele, nagu nad palusid, et ma nende läbielamistest oma loos ei kirjuta ja jätan asjad enda teada. Mida ma olen ka teinud ja teen ka edaspidi. Sest see, millest siin jutt, on teiste inimeste elu ja noil inimestel peab olema õigus ise oma elu üle otsustada, mida teistega jagada ja mida mitte. Kinnitan oma allikaile siinkohal, juhul kui nad seda siin loevad, et pean jätkuvalt neile antud lubadusest kinni.

Miks ma siis üldse sel teemal siin kirjutan, kui ma seda, mida tean, konkreetselt letti ei löö?

Kuidas oleks sellise vastusega: aga sellepärast, et Ameerikast on lahti läinud ja nüüd ka Eestisse jõudnud nõiajaht, mis on väga juhuslik – kas te tõesti arvate, et Harvey Weinsteini ja Kevin Spacey (fotol paremal), Taavi Rõivase, Laura Kõrgemäe ja Kaia Kanepi juhtumid on ainsad omasugused? Ärge olge lihtsameelsed – loomulikult mitte! Kui kõik seda laadi juhtumid avalikuks teha, siis kas olete kindlad, et enamik inimestest endale ränka plekki külge ei saa, et Eestis jääb üldse alles määrimata nimega inimesi?

Seepärast las jäädagi nood aastaid tagasi mulle räägitud lood minu teada. Kes nõuab mult vastupidist, vaadaku esmalt enda senine elu põhjalikult üle – olete te kindel, et keegi pole tajunud te mõnes sammus, teos, žestis, pilgus, lauses midagi ahistavat? Eks püüdke end kaitsta, kui keegi peaks teid milleski ammuses süüdistama.

Fotod 1 ja 2: Kaia Kanepi mängimas ameeriklanna Madison Keysiga USA lahtistel meistrivõistlustel tänavu sügisel New Yorgis. Fotode autor: AP/Scanpix ja Reuters/Scanpix
Foto 3: FEMENi protest naiste seksuaalse ahistamise vastu 2009. aastal Kiievis Ukraina haridusministeeriumi hoone ees. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Näitleja Kevin Spacey. Foto autor: AP/Scanpix

41 Kommentaarid:

At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit rehabiliteerib ahistajaid nagu ekskommarid rehabiliteerisid KGB kaastöölisi. Kui KGB on minevik, siis ahistajad on olevik ja homne päev. Nad ei lõpeta enne kui nende nimed on avalikustatud, seni aga panevad mõnuga edasi. Ajakirjanik pakub katust. Tegelikult on nende faktide teadmine ajakirjanikule hea väljapressimise vahend. Kui süüdistatav koostööd ei tee sobilikus teemas, siis tõmmatakse vanad asjad kalevi alt välja ja riputatakse üles. Tegemist siis ju ajakirjandusliku ühiskonna manipuleerimisega.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas ma mäletan õigesti, et Postimees ju hiljuti tegi antud teemasse puutuva inimesega intervjuu?

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea et PP siin asja ausalt välja kirjutab. Tõsi, see treeneritepoolne noorte naiste ahistamine spordis on teada, aga nüüd antud juhtum ei lange standardsesse šablooni (vana meestreener ahistamas verinoort tüdrukut kuskil võistkonnaalal). Kogu loo "setup" lonkab, ehk ei ole väga usutav. Kuidas siis ei suutnud treener kommunikeerida reketi vahetust? Treener saab koha tribüünil suhteliselt platsi lähedale. Vaevalt oli pealtvaatajaid platsil sedavõrd palju et tennisist poleks hüüet kuulnud. Väheusutav et suhted olid nii tulised, et Karjus rõvedalt vanduma pidi? Vaevalt nad esimest korda ühes toas elasid. Profitennisist nüüd nii rahapuuduses ka pole, et kahte hotellituba ei saa ostetud. See ikka kergejõustiklaste, vehklejate ja selliste õigesti vaeste osa. Ei taha siin kuidagi ahistajaid õigustada, kuid Kanepi keiss on tavapärasest erinev.
Weinsteini ja "suure maailma" haide loosse sisse toomine Priit ei ole hea lahendus. Nimetatud tüübid on raha- ja toitumisahela tipus olevad alfad. Nende juhtum ei ole võrreldav "meie Kaia võitlustega". Pigem on siin K Muuli ärivaistuga tegemist. Soolati ja pipardati lugu üles ja hea juhuse tõttu sattus kokku suure maailma paljastustega.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Jälle tahavad diletandid PP blogis võimu võtta...
Kuidas siis ei suutnud treener kommunikeerida reketi vahetust? Treener saab koha tribüünil suhteliselt platsi lähedale. Vaevalt oli pealtvaatajaid platsil sedavõrd palju et tennisist poleks hüüet kuulnud.
Tennises ei tohi treener tribüünilt sportlasele sisulist nõu anda. Üritatakse kasutada kavalaid märke.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre mängib meiega järjekordselt kassi ja hiirt.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Andke tuhat andeks blogi peremees ja lugejad aga vahetan teie loal korraks teemat
EI TULE MEIE KONNATIIGIST SHOW'd
Peatselt toimuva Eesti tennisenaiste suure vastasseisu ootuses tehakse veidi reklaami. A Vaher kirjutab Postimehes varasematest vastasseisudest .... ee Võsand, Busch, Ani, mängijad kes hilisajaloos meie tipud olnud. Aga et suured vastasseisud?
Eesti spordis on ainult üks suur vastasseis olnud ja see oli Talts versus Tammiste.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, ma siiski ei unustaks siinkohal vastasseisu Pullerits versus Eesti.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits versus baltikumi sitakotid

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits vs Rootsi (Põhjala) memmepojad-sotsialistid

 
At 16:55, Blogger Priit Pullerits said...

Mnajh, jälle ei taha mõned mind kuulda võtta - viitan siin esimesele kommenteerijale. Vaadake, mis kõik tuleb: seksuaalsete ahistajate nimekirja on lisandunud Steven Seagal ja Dustin Hoffman. Kes järgmiseks? Kui sellele laviinile seal piiri ei panda, siis ei jää alles mitte ühtegi meest, kelle nimi säiliks puhtana, ega ühtegi filmi, mida saab tulevikus vaadata ja näidata. Mille üle ma, muide, ei kurda, sest ammu on selge, et Hollywood on üks ennast teistest paremaks ja nn progressiivsemaks pidav ultravasakliberaalide kants, mille õhku lendamise üle nüüd ei pea küll keegi pisaraid valama. Ammu olnuks aeg.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

No mis parata härra Pullerits. Me ehk siiski ei peaks kaasa tundma ollivuudi staradele, on nad siis süüdi või süütud. Küll nad seal isekeskis ära lahendavad. Meile eestisse see "laine" pole ju veel jõudnud. Või on? Pole tähele pannud.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Priiduga pean seekord nõustuma. Seksuaalahistamise teema on popp-hipp. Loomulikult on see teema millest tuleks rääkida, nagu ka kodu vägivallast, kuid praegune mis toimub hakkab probleemile endale vastu töötama ja seda naerivääristama.
Kõik meedia välja anded võistlevad üksteise võidu ahistamis lugudega. Keskendugem reaalsusele , et Laura Kõrgemäe sugused vampiirid saaks trellide taha. Ärme kargle tühja.

Kanepi. Ka selles teemas Priiduga nõus. Tegemist psüühiliselt kohutavalt ebastabiilse sportlasega. Ma ei räägi siin võistlustnärvist, ega läbipõlemisest. Tegu kahjuks millegi veelgi tõsisemaga. Sinna jäi ka edu ja stabiilsus, kehaliselt oli Kaia ülivõimas.

Huu

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Oh sa vana jogurt Eesti saab jalgpallis nii et tolmab. Nii nagu meie Gibraltari harrastuskalamehi loputame nii saame ise naabritelt pika suhkami. Jätelikult kõik mis Padre rääkis eestlastest kui läbikukkunud jalgpallirahvast on õige ja tegelik.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Kanepi asub aegadevahelises lõhes, sealt tuleb temasse vastuolulisus, kõrge ja madal enesehinnang ühekorraga, sees mässab sellise situatsiooni vastu. Maaelu taustaga ja peene tennisemäng, sealt vastuolud, muidu hea tüdruk. Vähemalt austab Eesti põhiseadust, majanduskasv/ edukus pole peamine.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

19.45 Pole see et eestlased lootusetud jalgpallurid miski Padre vms. iganes monopol, ega piire kompiv, ainulaadne väide. Iga idioot ka teab ja näeb seda. Iga meeskond kellega eestlased suudavad võrdselt mängima, peaksid muret tundma. Nii juhtus kuulsa Venemaa, kui kuulsa Hollandi mänguga. Mõlemad meeskonnad näitasid järgmisel kuul äärmiselt viletsat mängu ka teiste vastaste vastu.
Tegu meeskonna alaga. Ka uus "Veerpalu" siin suurt ei aitaks, et tervet meeskonda edu saadaks.

Huu

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole sport ega showbisnes kuidagi erilised eluvaldkonnad. Juhtub taolisi teemasid ka märksa proosalisemates sfäärides, ajakirjanduses näiteks. Minge Tartus TÜ peahoone lähistele ja küsige mõne ca 50-a inimese käest, et kas ta teab mõnda seika, kus ülemuse positsioonil olev ajakirjanik on teisest soost alluvaid pannud ebamugavust tundma.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre on monopol, tõe monopol. Padre ütleb kuidas asjad on, teised kiibitsevad ja kopeerivad. PM-s oli headel aegadel keegi Merit Kopli. Raadiointervjuus laias õige suure razmahhiga. Paari nädala pärast putkasid minema kogu juhtkond, Merit K kaasa arvatud. Padre jäi varemeid korrastama. Südametunnistusega mees.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

to. 22:41
sa vaene isata laps

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Olen paar nädalat blogi avalikku statistikat spideri abil jälginud. 22:41 kommentaar viis otsad lõplikult kokku. Padret ülistvate aadresside nimed annavad huvitava mustri. Soovitan blogiomanikul statistika link esilehelt maha võtta.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr 3, tahaksin sellele eidele taha keerata.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Juhan Liiv olevat öelnud, et tema ei saa naist keppida, kui vitul on vale lõhn. Minu jaoks on vale lõhn naisel, kes on tarvitanud narkootikume.

 
At 12:11, Anonymous Vladimir said...

Юрий Бородавко: «Черноусов сдает своих товарищей, желая получить медаль Сочи-2014»

Теги Сочи-2014 лыжные гонки сборная России (лыжные гонки) Александр Легков Юрий Бородавко Илья Черноусов Максим Вылегжанин
Тренер сборной России по лыжным гонкам Юрий Бородавко завил о том, что отстранение российских спортсменов является «заказом», а лыжник Илья Черноусов «сдает своих партнеров и товарищей», чтобы получить золото Сочи-2014.

Напомним, лыжники Александр Легков и Максим Вылегжанин, отстраненные МОК, были лишены золота и серебра марафона Сочи-2014. Золото должно перейти россиянину Илье Черноусову, который занял на «полтиннике» третье место.

«Тут все ясно и понятно: они отрабатывают полученный заказ, который получили. А спортсмены тут самые бесправные люди, и они страдают. Там, где зона ответственности WADA, спортсмены выполнили все требования. Они пришли на контроль, сдали анализы. WADA должно нести ответственность за эти пробы, а все переложили на спортсменов и еще пытаются принизить значимость нашей страны, выставляя ее как допинговую державу.

Чтобы наша страна и наши спортсмены были защищены, во всех комитетах должны быть наши представители. Мы этого, к сожалению, не имеем. В результате члены этих комитетов поднимают вопросы в отношении нас и голосуют, а мы не имеем возможности защитить себя.

Что касается Ильи Черноусова, то он может быть спокоен только по одной причине: он тоже в этом заговоре, сдает своих партнеров и товарищей, с которыми долго шел к вершине. Теперь смотрит, похихикивая, желая получить эту медаль. Может быть, он один из тех анонимных информаторов как раз. От него ведь не было ни одного комментария в поддержку спортсменов, которые, собственно, и вытянули его к этой медали», – заявил Бородавко.

 
At 12:27, Blogger Priit Pullerits said...

Jajah, kõik on vandenõu... Käigu see Borodavko õige...

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Talisport seljatas jalgpalli!

Lausa mõnu oli täna hommikul lugeda Postimeest, kus lehekülje võrra jalgpallist eespool kajastati tunduvalt olulisemat talisporti. Jutuks oli lumelaua Big Air, curlingʼu segapaarismäng, kiiruisutamise ühisstart, mäesuusatamise segateatesõit. Tänu PP poolt tule andmisele loksuvadki asjad õigesse kohta. Tähtsamad alad kõigepealt!

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

EE: Küll on kena Kelguga..

"Kelk on rahulik. Tallinnas ei ole temaga mõtet võidu sõita, sest pealinlastel on kogu aeg nii kiire ja see Sangastest pärit maamehehingega Kelgule ei meeldi. Kuhu te jooksete, tallinlased? Tartus osatakse aega maha võtta, süveneda. Ükski tartlane ei tule sulle ütlema: „Tule eest ära, mul on kiire!“

Küll tuleb Tartus Priit Pullerits ütlema kurjasti, kui ta tasuta starti ei saa. Aga Kelk ainult muheleb Pulleritsu krutskite peale. Ja siis jälle tõsineb, sest Pulleritsu kirjutised mõjuvad aeg-ajalt nagu sääsehammustused – ei tahaks ta peale aega raisata, sest korraldustööd on alati sigapalju teha. Aga peab, muidu piniseb tindiimeja veel pikalt edasi. Ent Pulleritsu-suguste „alfaisaste“ aeg hakkab mööda saama niikuinii."

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures panete tähele, et sel piniseval alfal on unenägu ununenud. Kas pole see mitte tähendusrikas märk vaikivast enesetsensuurist. Ajakirjanik, mai äss!

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne julge lugu Postimehes, respekt.

 
At 22:29, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, sedapuhku siis selline kolumn Postimehes, kivistunud poliitikale miinipanijatest:

https://arvamus.postimees.ee/4306141/priit-pullerits-miinipanijate-pealetung?_ga=2.129824260.981729988.1509432745-1107269603.1479062068

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on siis unenäos käsi sees.

 
At 10:34, Anonymous Juri said...

Ei tohi lubada olukorda, kus inimeste reputatsiooni ja elu saab üheainsa kuulujutuga hävitada. Tõsine süüdistus nõuab tõsiseid tõendeid ja üheainsa psüühiliselt ebastabiilse inimese jutt seda kindlasti ei ole. Kuriteo ohvriks langenud inimesed peavad pöörduma politseisse nii ruttu kui võimalik, mitte ajalehte 10 aastat hiljem.

Ja Priidule suur aitäh meie teise suure probleemi jutuks võtmise eest. Tõepoolest, Vene Koll on meie riigi arengu üks kõige suurimaid probleeme. Vene Kolliga hirmutades saab meie inimesi panna tegema selliseid lolluseid et kahju on suurem kui reaalne Venemaa kallaletung.

Kui palju on meil narkosurmasid, alkoholisurmasid, enesetappe, ületöötamisest põhjustatud õnnetusi ja muid väljamaalt peale surutud majanduspoliitika kibedaid viljasid ? Mee ajame oma "progressiivset" majanduspoliitikat peamiselt põhjusel, et muidu meie liitlased ei kaitse meid.

Krt meil oleks odavam Venemaaga sõda maha pidada kui praeguse majanduspoliitikaga jätkata.

 
At 09:24, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
adidas store
michael kors factory outlet
michael kors handbags
yeezy boost
huarache shoes
vibram fivefingers
longchamp handbags
nike mercurial vapor
moncler outlet

 
At 10:16, Blogger Unknown said...

www0416cheap jordans
coach outlet
new york jets jerseys
indianapolis colts jerseys
nike huarache
nike shoes
cheap ray bans
cheap oakley sunglasses
miami heat
air max 90

 
At 12:11, Blogger Unknown said...

qzz0419
christian louboutin shoes
chicago bears jerseys
michael kors outlet
true religion jeans
tn pas cher
dsquared clothing
air jordan shoes
coach outlet online
adidas outlet store
louboutin outlet

 
At 04:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
issey miyake perfume
kate spade outlet
coach outlet online
kate spade outlet online
fitflops sale
coach outlet online
hermes belt
nike outlet
true religion outlet
adidas yeezy

 
At 05:13, Blogger Unknown said...

golden goose
links of london
yeezy
curry shoes
links of london sale
iniki
longchamp handbags
nike air force 1
nike hyperdunk 2017
nike zoom

 
At 05:59, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
true religion jeans
true religion outlet
nike factory outlet
coach outlet
jordans
nike factory store
adidas superstar
michael kors outlet online
nike chaussure femme
zzzzz2018.5.19

 
At 05:25, Blogger Unknown said...

www0525

air max 90
kevin durant shoes
adidas wings
air max trainers
fitflops
oakley sunglasses
michael kors handbags
true religion outlet
coach handbags
asics shoes

 
At 05:09, Blogger Unknown said...

qzz0606
kate spade outlet
oakley sunglasses
polo ralph lauren
mbt shoes
jordan shoes
michael kors outlet
minnetonka outlet
fila shoes
coach factory outlet
jeep shoes

 
At 08:53, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
huaraches
jordans
kate spade outlet online
true religion outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
hugo boss sale
off-white clothing
fitflops sale clearance
ugg boots on sale 70% off

 
At 05:20, Blogger jeje said...

adidas outlet online
nike chaussure
ugg boots clearance
ugg boots uk
adidas nmd
moncler online
coach outlet
kate spade
louboutin shoes
canada goose outlet

 
At 06:20, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 

Postita kommentaar

<< Esileht