esmaspäev, november 27, 2017

Pullerits: Kas juriidiline kähmlus ohustab suusahooaja avapauku?

Vaid veidi rohkem kui kaks kuud on jäänud Estoloppeti suusasarja alguseni – peaks ju treenima hakkama! –, aga spordimehed on äraootaval seisukohal. Esimesele etapile, Viru maratonile 27. jaanuaril on end seni kirja pannud vaid kolm suusatajat, neist üks liiati lühemale distantsile. Kas inimesed on ettevaatlikud, kaheldes mulluse kogemuse põhjal, kas talv ikka tuleb? Või on asi selles, et Viru maratoni toimumise kohta valitseb siiani vähene selgus?

Ega isegi veel suusatamisele mõtle. Lõppenud nädala saldo ratta seljas sai selline – ja olgu etteruttavalt öeldud, et lõpp vajus ikka üsna ära.

Neljapäeval MTB-rattaga (Trekiga, millega sõidan aasta ringi, mitte Cube’iga, mis on talveks konserveeritud) Tähtvere ja dendropargis 1:26, kokku 30,4 km.
Reedel taas MTB-rattaga sealsamas 1:22.40, kokku 29,6 km. 
Laupäeval ajasin maanteeratta välja, aga avastasin, et rehvid tühjavõitu – sõitsin nendega ettevaatlikult Zeppelini keskuse Hawaii Expressi (sest rattamehed olid A&T Spordist lahkunud ja kaks neiut enda asemele valvesse jätnud), lasin kummid ilusasti täis lüüa, aga kui ligi 50 km sai sõidetud, noist paar kilomeetrit külmas sajus, mis järsku kaela tuli, tabas halb üllatus – esirehv jooksis tühjaks. Ligi tosin kilomeetrit sõitsin koju tühja esirehviga, kandes keharaskust sadulas maksimaalselt tagumisele jooksule. Kokku 2:03.10ga 60,7 km. 
Pühapäeval, kui väljas oli märg-märg, ajasin taas MTB-Treki välja ja sõitsin 1:17.20ga 28 km, aga pärast olin pealaest jalatallani mudane, nii et kõik riided, isegi New Balance’i tossud, läksid pessu (Trek on tavapedaalidega, sest käin Trekiga ka tööl, isegi Tallinnas), ning pärast tuli ka ratast kõvasti küürida, et sellega linna vahel üldse liigelda kõlbaks.

Kokku lõppenud nädala nelja viimase päevaga rattasõitu 6:09.10, mille jooksul läbisin 148,7 km.

Aga suusatamine? Äraootav seisukoht selle alaga seoses on mõistetav, arvestades vihmast suve ja sügist – loogiliselt võttes on alust kahtluseks, kas ka talv mitte vesine ei tule. Ent küsimus on pigem selles, kas Viru maraton saab juriidikast lähtudes üldse toimuda.

Teada on, et Mõedaku spordibaasi, Viru maratoni võistluskeskuse üle käivad kohtuvaidlused. Ja Evi Torm, kes on aastaid Viru maratoni korraldamist vedanud, tunnistas mulle, et kui vaidlused käivad, siis tema lollustega tegelda ei viitsi, sest tal on niigi tegemist. Sest pole kindlust, et kui kohtuveskid jahvatavad, siis seal mingit võistlust üldse läbi viia annab. Seetõttu kaldus ta seisukohale, et Viru maraton tuleb ära jätta.

Aga Vahur Leemets, Viru maratoni teine korraldaja, oli teistsugusel arvamusel. Nimelt: et maraton tuleb ikka ära teha.

Mis te arvate, kumma seisukoht jäi peale?

Sedapuhku Leemetsa seisukoht. Niisiis, olgu see siin valjult välja öeldud: Viru maraton järgmise aasta 27. jaanuaril toimub (kui ilmaolud ikkagi lubavad).

Nüüd on küsimus selles, kus Viru maraton toimub.

Mõedakul küll mitte. Selle kandi võite algaval talvel maha kanda. Uue aasta Viru maraton stardib ja lõpeb Neerutis Pariisi puhkekülas. Seal, kus kaks aastat tagasi algas ja lõppes Tamsalu-Neeruti maraton.

Aga rada ei saa olema sama, mis oli üle-eelmisel talvel Tamsalu-Neeruti maratonil. Rajaga on üleüldse lood veel lahtised. Leemetsa sõnul on ideaalis plaanis valmistada ette 21 km pikkune ring, mida tuleb läbida kaks korda. Aga Torm ei välistanud varianti, et tuleb näiteks 25 ja 15 km pikkune ring. Detsembri alguses on korraldajail kavas läbi viia talgupäev, mille jooksul nad uurivad Tormi sõnul lähemalt, kust raja saab teha.

Leemets rääkis mulle, et uue hooaja Viru ja Tamsalu maratonil tuleb 9-11 km kattuvat rada, kuid selle erinevusega, et neil osadel sõidetakse eri maratonidel eri suunas. Raja põhjad on tema kinnitusel niidetud, lähiajal tuleb veel siin-seal raja ääres pisut võsaraiet teha.

Nüüd on kaks võimalust. Kas lähete kohe treenima ja siis panete nime Viru maratonile kirja – või teete vastupidi. Kes minult vihjet või isiklikku eeskuju ootab, siis tänase seisuga ei julge küll talve tulekusse panustada, mistõttu jätkan pedaalimist. Kiirused ka sadulas suuremad, kui imikat tehes või asfalti toksides.

Fotod 1-3: Eesti meistrivõistlused maastikurattakrossis tänavu suvel Valgehobusemäel. Fotode autor: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja / Scanpix
Foto 4: Mõedaku spordibaas mullu veebruari keskel. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 5: Viru maratoni start 2015. aasta 24. jaanuaril. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 5: 2015. aasta Viru maraton. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Ja kõige lõpus üks väike video ka.

39 Kommentaarid:

At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

1. Kaua võtab aega, et täiskasvanud mees suudaks jalgratta rehvi täis saada?
Vastusevariant-1: võta jalgratta kõrvalt pump, kruti ventiilikork maha (optional), kruti ventiil lahti, ühenda, pumpa max ~10 sekundit, ühenda lahti, ventiilikork peale (optional).
Vastusevariant-2: vt PP blogi

2. Kas Kube konserveerimiseks käidi ka AT Spordis midagi tegemas? Palju maksis?

 
At 11:23, Blogger Priit Pullerits said...

1. Mul ei ole maanteeratta nõelja ventiili jaoks pumpa vastava otsaga, muidu loomulikult lööksin ise rehvid täis.
2. Jah, ikka. Mitte palju.

 
At 11:37, Blogger Lauri Peil said...

Priit, kui 9. detsembri Tartu JõuluKrossil starti tuled (kostüümis või ilma, oma valik), siis korraldajad kingivad sulle pumbaotsiku, mis sobib nii Presta Kui Schraderi ventiilidele.

 
At 11:49, Blogger Priit Pullerits said...

Väga ahvatlev ettepanek, Lauri. Kas jõuluvana punase ja valgete äärtega kostüümi kapitaalpesu pärast võistlust on ka osalejaile pärast tagatud? Mul läks eile ikka üksjagu aega ja vaeva, et Rein Taaramäelt ostetud (mitte tasuta saadud!) Katjuša vest seljale pritsinud sügispori plekkidest puhtaks saada. Sada protsenti puhtaks ei saanudki...

 
At 12:37, Blogger Lauri Peil said...

Oma kostüümi eest hoolitseb ikka igaüks ise. Muda ei tohiks siiski rajal palju olla, kui veel natuke külma ka teeb, siis jäävad riided täiesti puhtaks.
Et siis 9. detsembril joonel?

 
At 12:48, Anonymous MargusM said...

Priit ega rattasõitu need paar plekki mis jäid ei takista : )
nüüd tuleks selgusele saada kas su rattapump on võimeline 8at pumpama, kui mitte siis pole ka Lauri pakutavast otsikust kasu.
Otsik maksab ~10eur, selle võiksid sa jõuludeks isegi endale lubada! Pump alates ~35eur.

Kuidas nimetatakse maanteeratta nõeljat ventiili?
a) Presta
b) Dunlop
c) Scrader

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, teeme reklaami kah. Kui ikka ei ole õiget otsa, siis tuleb taskust 2,50 välja otsida ja postiga saadavad koju (+4,50) või pakiautomaati(+2,50). Jubin ise on selline.

Õpeta nagu väikest last. Eks ta ole. Vanus muudkui kasvab ja mida vanemaks, seda lapselikumaks kipuvad inimesed muutuma.

 
At 14:40, Anonymous MargusM said...

to 13.46 see on kehv valik, tihend kipub ära kaduma ja tuleb otsikut ventiili otsas hoida muidu tuleb ära kui pumbast litaka paned..

ise pidasin sellist silmas:
https://www.veloplus.ee/et/toode/pumbaots-sks-multivalve-pakendis-20763

 
At 15:05, Blogger Tarmo Gede said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

http://www.micro.ee/et/a/abs-2-chuck-hp-punane
See töötab kindlalt, endal on. Ei ripu küljes, vaid keeratav.

 
At 15:50, Anonymous Vootele, kibestunud võhmamees Dünamo koondis said...

Jätke nüüd see ventiili jutt keda see huvitab? Miks on noored meil alatreenitud? Suusk, laskesuusk ja kahevõistlus. Tahtmist on, aga lihased ei tule järgi? Kuidas siis nii? Kas treeneritarkus eestimaalt kadund? Mingitel suvalistel fritsudel töötab lihas nagu kulda, miks meie meestel ei?
Hakkas silma et laskesuusas on väga palju osavõtjaid riike. Eesotsas troonivad norra saksa austriale lisaks ukr bel czs slovakia slovenia ... kogu idaeuroopa. On vist välja nuputanud mis alal populaarsus sponsorid ja seejärel palgaraha. Näiteks tundub et saksa on jätnud tavasuusa selja taha ja panustab ainult kahevõistlusele ja laskesuusale. Daaa.
Eesti laskesuusa mansa läks optimistlikult peale aga ju ei tulnud tulemust. Kui vaadata pressikal neid ümarate põskedega eesti tüdrukuid siis jutt on mõnus, naljatlemist jätkub, aga pilt ära ei peta. Profisporti eriti naiste oma nunnutades ei tee.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Valida on, kas sõita tühja kummiga või täis kummiga. Noored on alatreenitud, sellepärast, et nende juhendajad keskenduvad vaid medalitele.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Võistlusmoment tekib üleüldse sellega, et nt mingi kõva loll võidab mingi võistluse ja siis targemad vennad vaatavad, et nii ikka ei lähe, liiga loll ja liiga ees.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Adapterijutt viimasel minutil:
https://www.youtube.com/watch?v=9Ux08bz43qY

Saad kauplusest T. pargi servas, maksab ~mitte midagi (veebikaubamajas hetkel 85 senti).

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed-mehed, nii kaotab asi ehk see blogi mõtte, kui suurtes asjades, nagu Tanel Kangerti kümme küsimust, olete tumm-tumm, aga mingist tühisest ventiilist võite päev otsa joristada. On siin suure pildi mehi ka ikka, ahuu?

Lauri, palun võtke üks mehine konkreetne seisukoht, milline ventiil on õige ja parim! Kas ahvatlete mind tõesti mingi 85-sendise jupstükiga või pakute 10-eurost kvaliteettoodangut (hinnad kommentaaridest)? Kas see ongi kogu osaluspakett? Vähevõitu nagu selle eest, et ma tolle krossi suureks kirjutaks, kas või pärismeediasse...

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti on sellise külma sopaga mõnus nädalas sellist kilometraazi pedaalida?
Ja kui lund ei tule, siis nii kevadeni?

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Eesti siseneb mingisse senitundmatusse aega. Mida see endast täpsemalt kujutab, keegi vist ei tea. Sopaga pedaalimine, vähemalt oled elus ja naudid ilma. Paljud näevad selle taga kohe tonti, et nagu konkurent, võtab tema raha ära. Liigne materjalism on kõiki natuke rikkunud. Ja kui Priit eelistab käia pumpamas teeninduses, tuleb tema vahetu suhtlemise soovi heaks kiita.

 
At 18:19, Anonymous MargusM said...

..kahjuks suur pilt on väga kurb, Priit pommib tublilt võistluste organiseerijalt meelehead välja! Vastik, vastik!
Ja seda üksikut kohtumist Kanxiga ei tasu nüüd üle haipida, me mõistame et olid ajast maas, tore et natuke järgi said.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Pommimine on ok aga korraldaja pakub ju Priidule pistist, täpsemalt reklaamkingitust. Suures pildis ei muuda see midagi aga mulje on vastik.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Suur pilt on kurb tõesti. Tahaks nutta aga pisarad on kangeks kuivand. Täpselt nagu suusatippude lihased.

 
At 19:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kuis see sopp nüüd külm on? Ärge olge nannipunnid: kui mul spetsvarustuseta misagi häda pole, siis teil, spetsialistidel, ei saa ju ammugi olla.

Väga õige, 18.48, mina ei pommi misagi, hoopis korraldaja pakkus pistist. Ma vaid uurisin, kui suureks pistiseks ta on valmis. No mõelge ise: mina ja jõuluvanariietuses rattal - see pole ju tõsiseltvõetav. Eeto tsõrk!

 
At 19:51, Blogger Lauri Peil said...

Mnjah, kas ma peaks ennast nüüd politseisse üles andma?

Ehh ajakirjanikud ja faktide kontrollijad....
***
Pistis ehk altkäemaks: Altkäemaks on nii rahaline kui muu hüve (kingitused, koolitusreisid, soodustused jms), mida ametiisik saab teenistusülesannete rikkumise eest. Altkäemaksu eesmärgid on erinevad, seda antakse nii selleks, et kiirendada teatud protsesse (speed money), kui selleks, et saada teavet, teenust jm, mis vastasel juhul poleks kättesaadav, või selleks, et ära hoida mõne teo tagajärge (nt lubade äravõtmine).
***

Loen ühtepidi ja loen teistpidi ja no ei leia seda kohta, kus ma oleks pistist pakkunud. Ei ole isegi vihjanud, et vastutasuks Priit sellest üritusest kirjutada võiks, ainus pakkumine oli, et tulgu Priit starti (ka kostüüm pole kohustuslik!) ja ta saab jõulukingiks vidina, mille puudumise taha siiani kodune kummide pumpamine jäänud. Õige rattur ei läheks ka trenni ilma (eriti sügisel!), et pump kaasa oleks võetud aga no kuskilt peab ju alustama, saaks siis kodusegi pumba töökorda...

Mis ventiilidesse puutub, siis ega võistlusratastel eriti peale Presta midagi valida olegi, Schrader rohkem ikka linnarataste teema. Pumbaotsik oleks olnud korralik, eelpoolmainitud Lezyne toodang.

Hunt temaga, pakkumine sai tehtud, JõuluKross toimub igal juhul ja iga ilmaga, Priidu osalusest see ei sõltu. Inimesed tulevad kohale ja neil on lõbus, kui keegi valib selle asemel üksi maanteel nühkimise, siis mis teha, igale oma... Over and out.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

http://www.korruptsioon.ee/et/arikorruptsioon-ja-riskide-juhtimine - wiki on uuendamata ja Lauri käsitlus on eksitav. Seaduse mittetundmine ei vabasta vastutusest. Puhtsüdamlikku ülestunnistust võetakse kindlasti arvesse kaasuses kus blogiperemees omab olulist mõjuvõimu. Eks uurimise käigus selguvad täpsemad hüve andmise motiivid. Suure tõenäosusega on tegu labase ürituse sisuturundamise katsega minnes mööda PM-i müügiosakonna tingimustest. Raske juhtum.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks saab veel kõigile osalejatele rattapumba otsikuid kinkides süüteost priiks. Veel on võimalik oma patutegu heastada.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei, lihtsalt ajakirjanik ei või olla kellegagi liiga suur sõber, kaotab veidi oma vabadust kirjutajana.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Seaduse teed on keerulised. Hoiatuseks on soovitav jälgida hindude pedantsust seaduste jälgimisel. Heas füüsilises vormis eestimaalased on 5 aastat koos hindudega sealseid seadusi olnud sunnitud selgeks tegema ja tänagi keegi ei tea millal poisid koju lastakse. Seadused ei pruugi meeldida aga nende ignoreerimine võib teinekord avaldada väga sügavat muljet. Isegi sellest pole abi kui su kodumaa valitsuse liikmed aktiivselt asjaga tegelevad. Kui ikka on kohapeal karistus teo eest ette nähtud siis enne õige mehena minema ei pruugigi saada kui aeg on reaalselt ära istutud. Kahju oleks kui austatud üritusekorraldaja paragrahvide vahele jääb ja need tema organiseerimise kihku peatavad.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, jäin viivuks tukkuma ja ärgates meenus äsjanähtud kummaline uni..

Okaskera paterdab mööda lehemärga metsarada ja vastu tulevad kolm sõpra: kaval rebane, pime nugis ja vana mäger, kes enamasti valust küürus.
Okaskera vänderdab teel kahtlaselt vasemale ja paremale, ikka siia ja sinna ning põrutab lõpuks ikkagi pimedale nugisele otsa.
"Mis nüüd, tuuliskera! Kuhu sedasi tormad, pimeloom?", pahandab nugis.
"Oled sa kretiin või mis?!", teravmeelitseb mäger.
"Poisid, ärge nüüd nii kurjustage, kas kallis okaskera mitte ei otsi emast siili?", meelitab reinuvader.
"Ei, hoopis otsin ventiili.
Mul on kumm tühi, aga mul pole ei ventiili ega adapterit. Pump siiski on...", turtsub ärritunud okaskera.
"Aaa... no siis küll jah", õhkavad kõik kui ühest suust ja loivavad edasi.

Taamal udu seest kostab varsti vaevu veel kõrvu ära: No nugis, ole nüüd nii kena ja võta see kuradi kork ükskord pealt ära!

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis õigus on tööandjal (jur isikul) eraisikule töö- ja palgapakkumist teha, samuti korruptsioon? Et kui sa oled siin 5 päeva nädalas, siis väike meelehea selle eest, palga näol. Vaba inimene tänavalt haaratakse skeemi, mille üle tal hiljem kontroll puudub. Mis siis, et inimesel oleks raha vaja, pole ilus tülitada.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

normaalses ettevõttes on korruptsioonitondi ohjamiskavas kirjas milline summa tähendab altkäemaksu. Väga kahtlane, et maks 10 eurone vidin selleks kvalifitseeruks.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult on tark öelda avalikus kohas välja korruptiivse pakkumise kogusumma.

Eriti tark on panna lehte kuulutus, et maksan kumm otsas kepi eest kenale müüjale sellise summa.

Häbelikumad pakkujad otsivadki võimalust, et väita jubina hind naeruväärseks ning kasutavad ohvri asjatundmatust ära nt kuldse musi kinkimisega. Jah, just musiks nimetavad tsiklistid seda jubinat slängis.

 
At 09:06, Blogger Priit Pullerits said...

Hmm, njah, tuleb välja, et see pagana ventiili jupstükk on siin keeranud sellise skeemi ja probleemi kokku, et enam susi ka ei söö... Oli seda kõike nüüd vaja, Lauri? Ise mõtlesin, nagu ikka heasoovlikult, et räägin kasulikku infot, kus ja kuidas Viru maraton toimub, aga kõiki erutab hoopis mingi ventiil, mida mõned mehed näinudki pole. No saa sa neist lugejatest tänapäeval aru...

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Kus ja kuidas pole oluline, peamine on, KAS maraton toimub?
Kuni seda infot pole, tuleb tegeleda elulisemate asjadega, mis ei takistaks ometi harrastajal rattaga sõitma minekust.
Ohjah, küll see mugavussport jooksmine on ikka mõnus, tossud jalga ja tuld!

NB! Äkki saaks vahelduseks ka ühe pildi:
1. Hiiumaalt
2. Horvaatiast
3. Toomemäelt

 
At 15:51, Anonymous MargusM said...

Priit ise oled selle väljapressimis supi endale kokku keetnud, Lauri lahkest südamest soovis sulle korraldajete poolt pumbaotsiku kinkida kuid sina asusid väljapressima.
Loe oma 17:14 kommentaari, kes pressib osalusmeelehead välja? Fakt!

Lauril lisaks õige tähelepanek et õigel ratturil pump ja vajalikud abivahendid tagataaskus või sadulakotis.
Kirjuta päkapikule ja pane kiri naise sussi sisse : ) ..teine variant on kohe bike24.com lahti teha.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Ärevus on normaalne, kuid tore, kui seda on toetamas teadmine, et maailm on sisenemas kestliku kahanemise faasi, või midagi sellist. See on siis see suur hoovus, mille vastu eriti ei saa. Hoia kere kõva ja ligi maad ja vaata, kuidas läbi saad! Raadio Elmar ka abiks. Eri ühiskonnakihud suruvad veel majanduskasvule, kuid sotsiaalne sidusus ei toeta seda enam.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Päris karmid tegelased need nugis, mäger ja reinuvader kolmekesi. :D
Pole tükk aega nii naernud, tänan emotsiooni eest.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis vaidlused seal Mõedakul käivad, pole kuulnudki vist?

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Ihihii

 
At 08:47, Blogger Unknown said...

dallas cowboys jerseys
true religion outlet
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap mlb jerseys
coach outlet online
polo ralph lauren outlet
nike store
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses

 
At 06:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
polo ralph lauren
ralph lauren outlet
ralph lauren outlet
supreme clothing
coach outlet
yeezy shoes
michael kors outlet
coach factory outlet
saics running shoes
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht