teisipäev, november 07, 2017

Pullerits: Kas Eesti spordiajakirjandus on tasakaalust väljas?

Elupilt nr üks.
Kolleeg saatis esmaspäeva õhtul kirja: «Ei tea, kas naerda või nutta! Mis oli tänaõhtune [AK spordisaate] esiuudis? Arvasid ära? Muidugi, see oli lihtne. Aga mis oli AK Spordi teine uudis? Ohjah.»
Jutt käis jalgpallist. 

Elupilt nr kaks.
Kui olin eile kohtunud olümpiamedalimeeste Erki Noole, Gerd Kanteri ja Allar Levandiga (vasakpoolsel fotol paremal), astusid mulle mõni minut hiljem hanereas vastu kaks spordiajakirjanikku ja fotograaf. «Tere, mehed! Kuhu minek?» küsisin. Kõige viimane heitis kavala pilgu üle õla ja teatas, varjamatult väljakutsuvalt: «Jalgpalli kajastama.» Kutsus mindki kaasa.
Tänan, ei! (Kuigi ega ta, olen veendunud, oma kutset tõsiselt mõelnudki.) 

Elupilt nr kolm.
Eelmisel nädalal kirjutasin ERRi jalgpalli kajastamise asjus kriitilise kolumni. Tükk aega püsis vaikus. Selge pilt, tõdesin – ega sellele kommentaarile olegi võimalik oponeerida, sest nii vastuvaidlematu nurga alt oli see kirjutatud. Kui siis järsku tuli kõne ERRist. Ahaa, keegi ikka pidas vajalikuks midagi vastu öelda! Vestlus muutus aja kulgedes üha pingelisemaks ja teravamaks.
Aga mulle ei meeldi inimestega kakelda. Lõpetasime siiski sõbraliku ja kollegiaalse noodiga. 

Elupilt nr neli.
Umbes aasta tagasi kutsus Eesti jalgpalliajakirjanike liit mind oma liikmetele esinema. Tegin Tallinna vanalinna ühes kõrtsis neile näidetega illustreeritud ettekande, kus tõin välja, et jalgpalliajakirjanikud on ajakirjanikele kohatult emotsionaalsed ning liiga erapoolikud – nad pole ajakirjanikud, vaid pigem fännid. Aga kuulajad olid viisakad, ei hakanud vahele karjuma ega välja vilistama. Loomulikult vaidlesid vastu, kui olin lõpetanud, nii et koondise värske peatreener Martin Reim (fotol ülal vasakul) pidi oma ettekande algusega viibima.
Mis mind aga enim üllatas – see oli jalgpalliajakirjanike meeletu arv. Neid tuli kohale 16-17, ja nagu mulle öeldi, siis mitte kõik ei saanud mind tööülesannete tõttu kuulama tulla.
Kas Eesti on tõesti jalgpalliriik? Nagu mingi Kreeka või, kus spordilehed on otsast lõpuni täidetud jalgpalliga?

Ausõna, aga olen Eestist mõelnud ikka hulga paremini.

Elupiltide kokkuvõte.
Eesti spordiajakirjanikud peaks endale kainelt aru andma, et kodumaine jalgpall ei huvita peaaegu mitte kedagi. Kogu see trummipõrin Eesti lõppenud meistrivõistluste, mõne klubi kadumise ja mõne liitumise (fotol all vasakul), mõne turniiritabeli tagaotsa pudenemise ja mõne kõrgemasse liigasse tõusmise üle on on tüütu ja väsitav. Neile väikestele tõsiasjadele pühendatud leheruum ja eetriaeg on absoluutselt proportsioonist väljas võrreldes sellega, kui paljud neile sündmustele kaasa elavad. Kust ma tean?

Ma ju vaatan ka spordiuudiseid. Ja nii palju mu silmad ikka seletavad, et kui FC Flora sai võidukarika, siis neid, kellega selle üle rõõmu jagada, oli tribüünidel näha heal juhul sadakond (fotol paremal). Isegi kahju võis hakata jalgpallureist: näevad kevadest sügiseni vaeva ja siis, kui lõpuks turniirivõit tuleb, ei lähe see rahvale peaaegu üldse korda. Võrrelge toda pilti korvpalliga, mille kodune liiga on samuti muutunud – valus on seda öelda – haletsusväärseks. Aga vähemasti käib rahvast ikka saalides ning kui on otsustavad, play-offi mängud, siis on tribüünid publikust tulvil.

Veel kord neile, kes ikka asjast aru ei saa: see, millele ma olen viimasel ajal tähelepanu juhtinud, on tõsiasi, et Eesti jalgpall on lähtudes rahva huvist selle vastu absoluutselt ülekajastatud. Asi, nagu öeldakse, on balansist väljas.

Ausõna, ma ei taha jalgpalli teemal rohkem kirjutada. See muutub endalegi tüütuks. Huvitav, et jalgpalli professionaalsetele kajastajatele ei ole see kõik, mis nad teevad, veel tüütuks muutunud. Ja kui ei ole, siis kas see on piisav põhjus ka publikut tüüdata?

Oma meelte jahutamiseks kuluks neilgi ära käia Jääkarbi kanjonis - ehk aitab see saada elust arusaamise kainemaks?

Foto 1: Publik elab kaasa Eesti meistriliiga viimasele mängule FC Flora ja Levadia vahel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Allar Levandi ulatamas Eesti parima naissportlase auhinda Ksenija Baltale. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Levadia poolehoidjad turvamehe kontrolliva pilgu all. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Eesti jalgpallikoondise peatreener pressikonverentsil enne mängu Kreeka vastu. Foto autor: Imago Sport / Scanpix
Foto 5: FC Flora oma fännidega pärast Eesti meistri karika kättesaamist. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 6: Eesti jalgpalliklubid FC Levadia ja FC Infonet avalikustasid tingimused, mille alusel nad 2018. aasta hooaja eel ühinevad. Pildil (vasakult) Dmitri Skiperski, Aleksandar Rogic, Andrew Leshkin, Viktor Levada, Sergei Hohlov-Simson ja Sergei Pareiko. Foto autor: Jaanus Lensment, Postimees/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Ma loeks tegelikult heameelega, et kui mitmele kontvõõrale naisterahvale meie vutipoisid on käe jalgevahele toppinud. Palju on meie vutipoiste skoor naiste osas, mitmesse väravasse on oma pallid sisse torgatud. Selle teema kajastamine oma pikantsete seikadega tõstaks vutimeeste populaarsust mitmetes kordades. Pealegi ratturid peavad ju koguaeg trenni tegem, et konkurentsis püsida. Jalgpallurid tegelevad väljakul ainult näitlemisega.

 
At 12:23, Anonymous Tarlap said...

Väga hea artikkel. Suurepärane, et asja on analüüsitud tunnete tasandilt. Juba aastaid hakkab valusasti silma kommentaatorijuntsude punnitatud entusiasm. Püütakse olla "nagu välismaa omad". Ei mõisteta et vastupidiselt väljamaa pelledele ei ole kodueestlasele jalgpall identiteedi küsimus. Me ei ela kaasa hõisates ja hurraatades.
Mis veel häirib? Arvustatakse mõnda vastasmeeskonna käiku väljakul stiilis oi oi oleks pidanud hoopis edasi söötma sellise üleoleva tooniga. Kord juhtus see Portugali vastu kui Eesti oli 0 4 taga. Tv vaataja mõtleb aga et kust võtad sina poisike povvari arvustada mitu taset osavamat võistkonda/riiki. Ühe rumala käigu võivad nad teha kuid sellele järgnevad käigud mis lõpevad meie vastu resultatiivselt. Kujutad siis pilti kuidas vastase kommentaatorid kommivad ah neid eestlasi tõmbab tillist iga nurga alt.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin eile ERR-st filmi Leninist. Ainult vead vigade otsa. Tagantjärele tarkusega suudame kõik neid sündmusi osatada. Ometi jätkus sellil ressurssi vaatamata vigadele haarata võim. Keda kotivad vead. Vead on halamiseks nõrkadele. Tugevatel on vigadest poogen. Tehakse ära. Sama ka spordis. Eesti vutimängijad on tugevad ainult voodis. Kirjutage siis parem sellest.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

V I Lenin oli geenius. Suurepärane organisaator ja kaasakiskuja. Kõrgkoolis partei ajaloo kursusel tema teoseid ju lugesite? Idee töörahva lastest insenerid ja tippjuhid koolitada oli ju suurepärane. Tasuta ka veel. See et sionistid, baltisaksa liiakasuvõtjad jms. küüned enda poole seltskond vahele ronis polnud Iljitši süü.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

12:28 aga kust sa tead et Eesti vutimehed on tugevad voodis? Kas nad ise ütlesid sulle või käisid pealt vaatamas?

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Tore artikkel, kirjutamisrõõmu oli ilmselt palju. Aga kas selle teksti abil saab midagi muuta? Ei saa. Mis mõtet on kulutada aega tühjale rapsimisele.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

13:28 just, selle asemel, et vinguda võiks blogiperemees haarata telefoni ja teha vutimeestega ühe asjaliku intervjuu mis kõnetaks kasvõi blogilugejaid. Panna nö märk maha. Näidata klassi. Lüüa palluritele intervjuuga väravasse, armutult.

 
At 14:40, Anonymous Kalmer said...

13:34 oled ikka valus tuhajuhan küll. Milles vutimehed süüdi? Kes vutimehi süüdistab? Miks peaks PP nendega intervjuu tegema? Isegi lammas pole nii loll nagu sina.

 
At 14:51, Anonymous Kalmer said...

PP teeb ju teile selgeks et võttis kõik need isehakanud vutižurnalistid ette ja õpetas nagu isa lapsele et ärge tehke ennast ja oma tööandjaid lolliks eesti tavalisest spordist jalgpallist jumalust tehes. Meil on laulupidu, meil on Ivo Linna ja Anne Veski, meil on koorilaul, meil on olümpiavõitjad kreeka-rooma maadluses ja males. See et teistel rahvastel pole muud kui haisvad sokid ja higine jalgpall pole meie süü.
Väärikus sõbrad, hoidke oma väärikust, ärgem laskugem primitiivse karjamängu tasemele. Juba seltsimees Stalin ütles et nõukogude korrale on vajalikum 1 Dunajevski kui 5 tankidiviisi. Mõelge sõbrad selle üle ja tänage mõttes härra Pulleritsu kes näeb kurja vaeva teie harimisel mis näib lõputu tööna.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Pange tähele, Padre juhib mängu isegi siis kui teda ennast kohal ei ole. See on suure juhi tunnus.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

12:57 - Seda kui tugevad on vutiässad voodis las küsib padre. Midagi nad seal ju paugutada ometi suudavad. Las tunnistavad üles kui tugevad nad seal on. Väljakul pole neist niikuinii eeskuju. Mart Poom oli aga tema istus kah enamiku aja meeste liigas varumeeste pingil. Kaks poega näitab, et tal on voodis tugevust piisavalt.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ärgem kaugenegem teemast, härrased sitakotid. Küsimus on meid kõiki ümbritseva keskkonna puhtana hoidmine. Just nimelt tv krapist ja internetist kostuv mittevajalik informatsioon. Mitte ainult jalgpall, vaid ka korvpall pole süüst puhas. Kui palju on artikleid teemal "endine kalevlane McNamara viskas Makedoonias 23 punkti"? Sitaks palju solkimaks üldist pilti. Mis see meie asi on kus leegionär oma karjääri jätkab? Sugulane ta kellelegi ju ei olnud. Mõne vallaslapse ehk treis valmis aga need on lasteaias alles.
Hea näide on Viljar Voog tänases Postimehes. Artikli pealkiri "Berni imest on elus vaid üks mees" ja sisuks Saksa 1954a jalkakoondis. Eks see saksa meediast tõlgitud on ja augutäiteks käib küll. Aga kas lugejate peale on mõeldud? Vaevalt küll. Mis on eesti inimesel asja saksa taatitega?

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Kalmer ütles: ...võttis kõik need isehakanud vutižurnalistid ette ja õpetas nagu isa lapsele et ärge tehke ennast ja oma tööandjaid lolliks eesti tavalisest spordist jalgpallist jumalust tehes.

Kallis Kalmer, milline vutižurnalist või nende tööandja võtab Pulleritsu tõsiselt??? Isegi oma lehes laseb Järvela&Co ilma segamata edasi.

 
At 16:37, Anonymous Insaider said...

Aha et lasevad segamata edasi?? No mul on infi, et homme kohtub hr Pullerits Tartus hr Nuutmanniga ja siis pannakse usutavasti jõujooned selgesti paika, millisele poisikesele seal kui palju sõnaõigust ja leheruumi üldse jääb. Suur Padre ütleb veelgi suuremale Nuutmannile oma arvamuse ja nii pannakse asjale tempel peale. Ma ei usu eluilmas, et Padre on saanud seda jalgpallisõda ilma suuremate jõudude toetuseta ja heakskiiduta pidada. Ma usun surmkindlalt, et tal on kõva seljatagune, sest muidu oleks talle ammu öeldud, et kuule, äkki võtaks tuure vähemaks. Aga ei ole öeldud. Järelikult kellelegi on ta tegevus kas või by default meele järele.

Aga nüüd olen teile niigi palju lobisenud. Edasi mõelge ise....kui aju küünib.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

teeb kadedaks küll - tahaks ka skoorida aga koorivad vaid jalgpallurid. jalgpalliajakirjanikele jääb vähemalt kiibitsemise rõõm

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks härra Nuutmann ütlema või veel keegi? Ratas või Antsip? Kas see ei jääks siiski žurnalistide õlule ja nende ülemuste? Või lisaks miljonile kirjutati ka alla lepingule et jalgpallist kujundatakse Eestis "kogukondade asi"?

Isegui kui selline oleks, oleks asi surnult sündinud. Sest vaid rikkad vallad, linnad, piirkonnad suudavad ülal pidada muidusööjate punti mis vaid paisub ja paisub. Mängijatele lisaks veel mingi järelkasvu farm, treenerid massöörid mänedžerid, asjamehed ja naised ... rahvast saab olema palju kes kõik palka tahavad.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis seljatagune? Peep Pahv kes tahaks jalka asemel korvpalli esiuudiseks? (milleks meile ka korvpall kui on olemas selline võrkpall?)
Kogu asi algab ja lõpeb vimmast, et miks Pohlak maksis MM'i ülekanded ETV's ise kinni? Miks jalgrattaliit ei osta Touri ekraanile?
Raha selleks ei jätku, ega ole.
Ja lisaks paranoia et Pohlak ostis sellega ERR'ilt spordiuudiseid juurde. "Külavutist" on ETV's kogu aeg räägitud ja ka vahelduva eduga näidatud.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Ah et Pohlak isiklikult maksab kogu tsirkuse kinni?
Jalkakoondis sõidab preemiareisile Vaikse ookeani eksootilistele saartele. See on siis preemiaks 1:0 võidu eest Gibraltari üle.
Kuhu sõitis naiste vehklemiskoondis maailmameistrid preemiareisile? Okei saame aru et oma pohlakut ja fifa rahasid vehklejatel pole.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Lepime nüüd kokku, et ei kirjuta vutist igavat möga. See ongi padre sõnum. Kirjutame ainult seda, mis silma särama paneb ka juhul kui need mehed ei ole vutimängijad. Lihtne, eks!

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks Padre kokkuvõtvat kommentaari mis sulgeb muidumökitajate suud.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Mind huvitab hoopis enam, et kelle kaunis selg seal Levandiga ühel fotol on?

 
At 21:40, Blogger Priit Pullerits said...

See foto allkirjas ju kirjas!

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas võhmamehed ei tunne ära, et see preili Balta selg.

 
At 10:42, Anonymous Ants said...

Läheks nüüd olulisemate teemade juurde. Kui palju kilomeetreid on poistel koos rullidel, kui palju tunde imikat?

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Scanpixil pilte küll. Andke aga lisa.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti keegi naudib imemist imikat tehes? Las see jääb prodele, kes rahuldavad oma ego ja arendavad sportlaskarjääri. Härra Pruuli ütles padrepäeva diskussioonil, et 35 eluaastaks on meestel kkarjääri ja egoprobleemid lahendatud. Palju siin neid alla 35 aastaseid üldse on. Ants peaks oma vanamoelise nimega olema väga tõenäoliselt 45+ tuuris, kuna Eesti 3000 Antsust vaid 200 on nooremad kui 45 aastat. Seega paras pereloomise iga, hr Pruuli definitsiooni järgi. Aitab imist, otsi nüüd noored naised üles ja hakka Eesti iivet suurendama!

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Käed tõmbuvad rusikasse. Neelatamine on valus. Ei mõista, miks Priidu pikaaegne kolleeg Kalle Muuli lubas meie juhi ja õpetaja teotamist oma raamatus. Kas siis raske oli see lõik välja jätta või.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti nii? Kes on väike Muul suure Padre kõrval? Õhk, tühi õhk.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Mitte kellelgi pole Eestis nii palju sõpru ja toetajaid kui härra Pulleritsul.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Indeed, Padre made his move - Kanepi raamat korjatakse müügist ära. Mõni nimetab seda kitsarinnalisuseks, mõni jälla oma privaatsuse kaitseks.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Oh ei, mehed, jälle ei taba te biiti.

Kuulake, ma ütlen teile suure tõe:

see, mida preili Kanepi Muuli raamatus ette heidab, et Pullerits nimetas teda ühes kolumnis hüsteeriliseks eideks, saab ju tolles raamatus kirjeldatu põhjal (heitlus söömise, kehakaalu, treenerite, meestega, tujudega jne, jne) hoopis kinnituse, et hr kolumnist tabas naelapea pihta - nätaki!

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest ka. Kogenud ajakirjanikuna pani Padre kõigist täpsema diagnoosi.

 
At 18:09, Blogger Priit Pullerits said...

Maailm on täis hullust ehk seksuaalse ahistamise juhtumite paljastamist. Tean ühte sellist Eesti spordis. Mõtlen hommikuks välja, kuidas selle infoga talitada ja annan siis siin teada.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea Priit. Vihja sellest meile ka.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Paar päeva tagasi esimese kanali spordiuudistes kohe alguses jälle pikalt jalgpallimöla, enne kui kossu- ja epeenaised eetrisse saivad.
Kaua võib?

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Mitu kuud tagasi Priit und viimati nägi? Kas unenägu ununes või oli lihtsalt nii üle võlli, et käsi ei tõuse seda kirja panema? Vahet pole. Igatahes KK nimetas teda väikeseks. Võib-olla mõtles ta seda ees rippuvat ripatsit. Tal ju suur kogemus treeneritega ja näeb inimesi läbi.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Vaadata ainult omal riisikol!

https://elu24.postimees.ee/4304349/venemaa-tugevaim-naine-on-tagasi-ja-tal-on-voimas-sonum-iga-naine-on-seksikas?gallery=112445&image=7294385

Ärge ära ehmuge, kui naine 1:22 peal suu lahti teeb!

 
At 10:10, Blogger Siin said...

Vaesed isata orvud on kaaperdanud selle blogi, sama edukalt kui EKRE poisid delfi.
Nõuavad isalt kaasa määgimise eest tunnustust.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

to 09:19 -

Palun siia nii rämedat porri mitte panna!!!
Ma vaatasin just hirmuga voodi alla ja hirmu judinad käivad üle keha ...

PS. Natuke Ohhootat oleks OK!

 
At 05:26, Blogger Unknown said...

adidas tubular
yeezy
basketball shoes
adidas eqt support adv
michael kors outlet online
bape clothing
michael kors factory outlet
hogan outlet
michael kors outlet online
hermes handbags

 
At 08:05, Blogger Unknown said...

cheap ray ban sunglasses
nike shoes
bengals jersey
ray ban sunglasses outlet
uggs outlet
browns jerseys
cheap nike shoes
cheap ray bans
christian louboutin outlet
kate spade handbags

 
At 03:52, Blogger Nelly Cekaii said...

Manfaat gula merah untuk ayam aduan Dalam melatih Sabung Ayam Milik Kita

 

Postita kommentaar

<< Esileht