pühapäev, september 10, 2017

Pullerits: Miks Eesti jagab spordis raha välismaalastele?

Ma kuulsin sellest mehest esimest korda, aga see, mida ta pärast Eesti maratonijooksu meistritiitli võitmist ütles, vääris kuulamist. Nimelt ütles värske maratonijooksu Eesti meister Argo Jõesoo (2:28.15; fotol paremal) pärast Tallinnas finišeerimist, et tema Keenia sportlaste osalemist ei poolda.

«Selline asi mind häiris. Öeldakse, et tuuakse Eesti taset hoidma – mis taset see hoiab, kui ma ei näegi teda? Raivo Allaga vedasime üksteist ja võitlesime omavahel, aga kui paar kilomeetrit mingi mees ees ära läheb – see ei motiveeri mind,» ütles Jõesoo Postimehele. Ta jäi keenialaste järel neljandaks, edestades Eesti meistrivõistluste arvestuses Raivo Allat (+2.31) ja Taavi Tamburit (+3.23).

Kuigi Jõesoo ei täpsustanud, on asi ilmselt rahalises auhinnas. Ja ma saan temast aru ning toetan tema kriitikat sada protsenti. Miks peame me oma jooksu-, aga ka muudel võistlustel jagama valdavalt Eesti inimeste osavõtumaksu, Eesti sponsorite ja ilmselt ka Eesti avalikust sektorist tuleva raha välismaalastele (fotol vasakul)? See raha kuluks ära meie oma Eesti sportlastele, kellel pole teadupärast raha kunagi liiga palju. Aga iga euro mõnele välismaalasele tähendab euro võrra vähem raha Eesti sportlastele.

Muidugi on korraldajate asi, kellele ja kui palju nad preemiat maksavad. Aga on minu õigus avalikult ja kõvasti välja öelda, et mulle see ei meeldi. Ja usun, et paljudele teistele peale Jõesoo ka. Eesti rahvaspordi- ja massivõistlustel mingu auhinnaraha ikka kohalike, Eesti sportlaste premeerimiseks ja toetamiseks. Täpselt nagu Klubi Tartu Maraton üritustel lähevad Postimehe auhinnad ainult ja üksnes Eesti sportlastele, isegi kui nad jäävad 10.-12. kohale (auhinnatseremooniale kutsub KTM tosin parimat meest).

Nüüd üleskutse tõelistele Eesti meestele. Kavatsen välismaalastele preemiaraha jagamise kriitikaga avalikult välja tulla, aga et see pauk saaks kõva ja valus, siis loodan, et panete õla alla ning pakute omalt poolt ka laskemoona, millega võiksin teema jõuliselt avalikkuse huviorbiiti lennutada. Anname vastse Eesti maratonimeistri väljakäidud kriitika toetuseks ning Eesti massi- ja rahvaspordivõistluste preemiaraha jagamise põhimõtete pihta tuld! Kas toetate? Loodan, et ka Raivo Alla, kes varemgi siin sisukalt sõna võtnud, ei hoia nüüdki suud lukus.

Foto 1: Argo Jõesoo on tulnud Eesti meistriks maratonijooksus. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix 
Foto 2: Välismaalased SEB Tallinna maratoni finišis. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix 
Foto 3: Keenia jooksja SEB Tallinna maratonil. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix 
Foto 4: Foto graafid huvituvad maratonijooksus Eesti meistriks tulnud Argo Jõesoost. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix

81 Kommentaarid:

At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas pead normaalseks, et kui Eesti rattureid ei lubataks TdF-le, Eesti korvpallureid teoorias NBA-sse jne, sest konkreetse riigi kodanik peaks võistlema ainult oma riigis?
Selle asemel, et tugevamaid endale eeskujuks seada, leitakse, et konkurente peaks olema vähem.
Isegi hiinlased on vist senini Jan-Ove Waldnerist pigem heal arvamusel?

Lauri

 
At 22:43, Blogger Priit Pullerits said...

Eesti ratturid tugevdavad välismaa meeskondi ja Eesti (!!??) korvpallurid teoorias (sic!) NBAd, mis mõlemad tahavad olla maailmas omas vallas suurimad võistlused. Eesti mingi maraton või rattavõistlus, mis ei ole mõeldud proffidele, nagu TdF või NBA, ei kannata nendega võrdlust ning seal peaks tõesti tegema vahet, kellele raha jagada.
Igatahes aitäh, Lauri, vastuargumenti pakkumast, aga siin see ei päde seekord.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Lühidalt: mind ei häiri. Mitte lihtsalt seepärast, et linnamaratonide formaat on juba selline, aga pigem seetõttu, et sporditegemise motivatsioonina rahalist auhinda silme ees hoida on libe tee. Pierre de Coubertin poleks seda heaks kiitnud nagu ka üldisemat tänapäevast kommet spordist kui mängust tööd ja äri teha. See nudib lisaks mängulisusele ja ära ka sporditegemise vaimse dimensiooni, millest Priitki nüüd Puusilla-Kaarna loos mingit helki heitis.
Maratonijooksus ongi mustanahalised tõelised meistrid, mitte pelgad mänedžeride poolt maale toodud jooksuloomad meile tsirkuses plaksutamiseks.
Jõesoo on väga sümpaatne spordimees, ma ei üritanud siin talle mingit varju heita. Mulle meeldib, et ta oma arvamuse julgelt välja ütles, sest keenialaste "röövretkesid" saabki erinevate nurkade alt näha.

Raivo

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Natuke pean täiendama seda, et aafriklaste sattumine Tallinasse on mõistagi ise jooksuäri üks tagajärg. Pole päris nii, et nad ostavad lennupileti ja võtavad hotelli - muidugi nad manageeritakse siia, et jooksusündmuse taset tõsta või eksootikat müüa. Aga nad teenivad sellega õnne korral korraliku rahasumma, millega kodus Keeniat pere ülal pidada. Valge mehe koorem - tahad tsirkust, siis anna ka leiba; või lase puhtaverelistel egotrippida ja lepi kesisema showga.

Raivo

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

-> Pullerits 22:43: Ja aafriklased või kes iganes - tugevdavad meie jooksuvõistluste taset.
Keegi ei keela mõnel filantroopil anda eriauhindu parimaile Eestlastest lõpetajaile.

Minu arust on see väga EKRElik võiks öelda isegi madalalubaline plära, et meie omad (näikes majanduspagulased) lähevad teevad tööd või tugevdavad mida iganes, aga kui siia soovitakse tulla, siis lööme ukse kinni.
Analoogne olukorraga, kus meie joodik-lumpen oodini sõdalased üritasid Helsingis pagulaste vastast meeleavaldust korraldada .

Aga võta aga teema avalikus meedias üles, saab nalja :D

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Tsirkuses on ju küll tore elevanti vaatamas käia.

Oota, ei, kaasaegsed aktivistid tahavad kah elevantide ja ahvide tsirkuses piinamist ära keelata. Pullerits, kas leiate siit ühise joone?

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Välismaalasi ei peaks ära keelama aga kindlasti ei peaks korraldajad neid siia ekstra kohale tooma.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis motivatsioon peaks minul eestlasena olema osaleda võistlusel kui Argo Jõesoo teeb tulemus mis on masendavalt kehv? Eesti meister või asi! Mis eeskuju ta peaks eestlastele pakkuma. Mine tee trenni, mitte ära hala nagu eit. 2:28:15 ongi tipptaseme jaoks väga sitt tulemus.

Aga iseenesest Argo Jõesoo tõstatab olulise küsimuse - miks peaks üldse osalema kui ei võida?

Mulle tundub, et värske Eesti meister koos PP on langenud tüüpilisse pehmolõksu ning süüdistab iseenda saamatuses teisi.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Argo Jõesoo on väga tubli! Samas Eestikate võitmine ei tähendagi kunagi rahalist auhinda. See ongi normaalsus. Praegu on kenasti näha, mis tasemel on Eesti jooksu tipptase. See on aus. Pole vaja ajada mingit mula, et eestlased on tegijad. Tuleb tegeleda oma hobiga nii, et see meeldib aga mitte noolida miskeid rahalisi stiimuleid. Kasina taseme puhul peab leidma endale sponsorid, kes on õnnelikud puhtatõulise välejala saavutustega. Ilmselt saavad need olla ainult kohalikule turule orienteeritud ärimehed.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit,

Olgem terminites korrektsed :-). Keda pead silmas termini "proff" all? Kas seda inimest, kes saab spordiüritusel osalemise eest kas oma tööandjalt või võistluse korraldajalt rahalise ning teatud tingimustel ka maksustatud tasu või inimest, kes on sportlike võimete poolest maailmas olulisel kohal (misiganes see siis ka ei ole)?

Kellele üldse on võistlus mõeldud? Kõik ei saa võita; NBA on pigem frantsiis mitte võistlus (ehkki olümpiamängud on näidanud, et suletud liigast tulevad parimad pallurid), kus ka tugevamate võistkondade s.t nende omanike huvides on see, et eksisteerib ka mõni nõrgem võistkond. Kedagi ei huvitaks, kui Warriors ja Cavaliers mängiksid ainult omavahel 82 mängu. Pakun, et välismaalastest pallurid viivad NBA-st aastas välja u. 200 miljonit dollarit (näiteks Rudy Goberti aastapalk on u. 20 miljonit, Porzingisel võib mõne aasta pärast olla juba 30 miljonit). Muidugi, võimalik, et mõni ameeriklane käib plakatiga vehkimas, et "miks meie raha antakse välismaalastele".

TdF ei vaataks keegi, kui seal osaleksid ainult need, kellel on reaalsed võiduvõimalused s.t maksimum 10 ratturit. TdF on samasugune kommertsüritus nagu Sügisjooks või Tartu Rattamaraton või Haanja100. IMHO on see korraldaja otsustada, keda võislusel laseb osaleda(kui osalejate arv on piiratud). Eestile oleks see ainult hea, kui Tartu Rattamaraton ja Haanja100 oleks sama populaarsed kui Vasaloppet või kui turg näeks ette, et seal saaks küsida sama suurt osavõtumaksu, mida Nepaal küsib Everesti vallutamise eest.

Seega, Eestile teeks see ainult head, kui Sügijooksu maratoni distants oleks sama populaarne kui New Yorki, Pariisi või Tokyo maraton.

Lauri

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

09:26 ei tea ilmselt, mida tähendab jooksutreening üleüldse, ammugi seda miks mustad peajagu ees teistest. Eide halamisest on igal juhul sitem sellise kõva mehe jutt, kelle tahtejõulised purtsatused kommentaariumist voodiservalegi kaugemale ei ulatu - jooksurajale ei jäämõistagi midagi enam varuks.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsult hea artikkel Postimehes Ratassepast, kõik küsimused mida vaja küsitud.
Ise imestasin härra taseme kohta üsna kehva täispika triatloni rekordi kohta alla 9 h. peaks olema temal puusalt tulistada.
Pole originaalne mõte oli ühes varasemas kommentaaris aga tõepoolest võiks teha pigem ultrajookse (spartathlon) oleks 10x kuulsam ja saaks oma emotsiooni ka kätte.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Oleme siin mehed vana teema juures tagasi. Ei saa valged ükskõik kui ennastsalgava treeninguga aafriklaste araablaste vastu ja kommertsettevõte maksab neile meelsasti auhinnaraha ja nii jääb.
Meil ju jooksusid küll kus rahaline auhind ning neegreid EI osale. Välja arvatud Mukunga. Mukungaga seoses võib pahandada vaid T Nurme peale kes ta siia kogu hooajaks munsterdab.
Ons see neegrite mänedžer kes tahes kes nende pealt endale tasu teenib, kätt ette ei pane, sest tegu on ettevõtlusega.
Nagu eespool öeldud, siis miski ei keela parimatele kohalikele preemiat maksta, et kohalike koorekiht kokku meelitada.

Nii, aga spekuleerime et Tallinna maraton aafriklasi ja araablasi starti ei luba. Jutt sellest levib ja naabermaade parimad leiavad endale ootamatu võimaluse raha teenida. Seega on tallinna oodata parimaid vene poola saksa ungari rumeenia maratoonareid. Meie mehed jälle preemiarahast ilma. Tuleb ka vananev britt Mo Farah kes suurtel maratonidel enam võitma ei pääse aga Tallinnas 2:13-ga suveräänne võitja oleks. Tulevad siia auhinna järele euroopa riike esindavad aafriklased, kui kuulevad et keenia passiga vendasid starti ei lubata.

Nii ehk naa ei mängi välja. Kõige rohkem kannatavad siin jah kohalikud tippjooksjad ning olles ise aastaid tagasi vabariigi tipp siis tean et asi pole niivõrd auhinnarahades kui just psühholoogiline. Sa tead et esikolmik teeb kohe stardist alates sääred ja sina jooksed parimagi vormi korral seal 5-6 kohal.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Nõus jah et parem olla kuulus ultrajooksja kui mingi nišiala guinnessi rekord.
Sport peaks jääma tajutavuse piiridesse. Okei on näiteks 24 tunni jooks. Publik suudab sellega samastuda. Aga 8 ööpäeva kestev ellujäämise-üritus? Kus rebid end läbi veriste jalgade, taustameeskond sind masseerimas ja remontimas ajal kui ise juba magad. See EI OLE sport.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Ei leia seda Pulleritsu artiklit! Aidake!

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

to 10:58

Ma tean väga hästi mida tähendab tipus olemine. See tähendab seda, et lapsest peale tuleb hullumeelselt pingutada ning lisaks on vaja ka geneetiliselt sobivat materjali, mida üldse saaks hakata vormima.

Mina annan endale aru, et mul sobivad kehalised eeldused puuduvad ja ma olen ka lapsest peale jooksurajal laisk olnud. See ongi põhjus miks ma ei võida. Samal põhjusel ei võida ka teie ega värske Eesti meister maailmamaistaabis mitte kunagi. Aga võita tahaks. Ning kui ausalt konkureerides võita ei suuda siis hakkavadki pähe pesa tegema imelikult vildakad mõtted, et kuidas saaks ikkagi kasvõi kavalusega võita. Ja nii jõutaksegi piiranguteni või muu sellise kraamini. Sest enesele on oi kui raske tunnistada, et ma olen jooksjana sitakott ja tippu pole mul asja.

Ja püüdke palun vahet teha kahel asjal. Inimesena ma hindan värsket Eesti meistrit kõrgelt ja Eesti kontekstis tunnustan tema tulemust. Siiralt ja ausalt. Kuid maailma mastaabis pole paraku tema tulemus suurt midagi väärt.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe artikkel "Kelle jaoks Tallinna Maraton"?
Miks kirjutab Postimees onlainis spordist keegi Merili Luuk? Kaugele näha et tüdruk ei taipa spordist mitte midagi. Kasutatud sõnad, laused on väga eemal tegelikkusest. Kõik kes ise ükskõik mis tasemel sportinud tunnevad õõvastust.

Võetakse keegi nimi, kelle najal pekstakse tühja vahtu. Tundub et selle aasta maraton läheb ajalukku kuna keegi Jane Salumäe osales? Teda nimetatakse Eesti spordiajaloo kõigi aegade edukamaks pikamaajookjaks? Huh! Ja et pealtvaatajad ergutasid?

Tiidrek Nurme va maailmaparandaja. Linnamaraton jäägu eelkõige kohalikele. Tallin pole sul mingi NY või Berliin!

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Mukungat ja tema maaletoojat me teame.

Kes need teised mustad poisid siia tõi, mõni kohalik manager, kes pappi teenib?

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu lood Arteris:

http://pluss.postimees.ee/4235167/ultramees-rait-ratasepp-mind-ei-huvita-asjad-mind-huvitavad-emotsioonid-ja-vaba-aeg

http://naine24.postimees.ee/4210081/ei-uhtki-paeva-trennita-ainult-hulludele?_ga=2.60738925.1128671326.1505110350-316727790.1487086663

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Toetan PP algatust.
Minule ei lähe üldse korda kui võidu jooksevad kaugete maade võistlejad, ma ei tea neist midagi ja ei huvita ka. Kui eestlased võistlevad, siis on juba põnevam. Ja kui eestlane võidab lätlast, soomalast või rootslast, siis on juba rõõmus meel.

A.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

-> A
Aga enne tuleb ikka kontrollida, et need lätlased, soomlased või rootslased ei oleks paremad meie omadest!!
Hea oleks neil lasta hommikul üks maraton kontrolliks joosta, et veenduda nende tasemes.
Siis on eriti rõõmus meel...

 
At 13:07, Anonymous Imre said...

Miks me sellisel juhul räägime ainult Tallinna Maratonist? Määratleme siis üleüldse jooksude tasemed ja sellest tulenevalt sinna lubatud võistlejad. Alles jäävad mõned riiklikud jooksud, kuhu lubame üksnes Eestlased sõltumata elukohast. Seejärel määratleme piirkondliku tasemega võistlused ja külajooksud, kus tohivad ainult konkreetse piirkonna või küla elanikud joosta. Seejuures peab ta ka selles külas elama, mitte omama pelgalt sissekirjutust. See annab võimaluse ka küla elanikel tunda võidurõõmu ega riku motivatsiooni. Olles võitnud enda küla jooksu avaneb jooksjal võimalus võistelda piirkondlikul võistlusel ning kõige tugevamad saavad lõpuks pääsme riiklikule võistlusele. Kuid milline šokk tabab siis, kui suurvõistlusel, kui nendelt kõvadelt riiklikud ja külajooksude tähtedelt juba stardisirgel eest ära joostakse? Kas siis võtavad esimese 500 meetri järel sussid jalast ja tormavad ajakirjanikele kurtma seda suurt ebaõiglust?

Siit mõtet edasi arendades võiks suurvõistlustele lubada puhtalt hooaja tulemuste järgi ja lõpetades aafrika riikide piiramise, kes võivad ainult loetud arvul võistlejaid starti lubada. Siis kujuneksid need nähtavasti üksnes paari riigi maavõistluseks ja eestlastel ei tekikski võimalust kunagi sinna pääseda, sest kolmanda ja neljanda järgu aafriklased on meist valgusaastate kaugusel ning juba stardisirgel röövivad motivatsiooni.

Arvestades müüti, et valge ei saa aafriklastele nagunii vastu, siis võiks Eestis jooksuharrastuse rahastuse üleüldse ära lõpetada ja keskenduda üksnes aladele, kus on võimalused suures spordis silma paista. Sest muidu lihtsalt kühveldatakse raha musta auku, kus tulemust ei ole ega teki ka võimalust.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, ütelge oma spetsialisti sõna!

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Kus on kehakultuurlane Kägu? Temal võiks olla elegantne lahendus tagataskus.

 
At 17:13, Blogger Priit Pullerits said...

Ütlen, ütlen, 15:33, aga las enne laovad vastalised kõik oma argumendid letti, siis võtame need ühekaupa ette. Praegu on nende vastuväited veel vähe nõrgavõitu.

 
At 18:04, Blogger Heiki said...

Isiklikult pole selle vastu kui võõraid siia võistlema kutsutakse aga kui seda tehakse egiidi all - tõstame kohalike sportlaste taset - siis ei saa need võõrad kohe stardist minema tormata. Eilne võistlus maratonis ei arendanud Eesti sporti aga Nurme võitlus Mukungaga poole lühemal maal küll.
Endale jäigi pigem Jõesoo kommentaarist mulje, et ta pole pahane mitte rahast ilma jäämisele aga selline mäekõrgune vahe ei arenda kedagi. Saanuks ta koos mustadega 40 km koos joosta, siis olnuks teine olukord.

 
At 18:08, Anonymous Kalmer, Eesti tšempion tule ja korruptsiooni tõrjumises said...

Häid ja lõplikke lahendusi ses asjas kahjuks ei ole. Saaks teha nii et kohalikud ehk ev passiga parimatele oma auhinnalaud ja ongi kõik.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas mõni blogilugeja haarab sule?
Pullerits lubab väärt auhindu.

http://sport.postimees.ee/4228927/postimees-kuulutas-valja-olumpiaessee-konkursi

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pruul, see argument tõstame kohalike taset ei ole tulnud "süüdlastelt", pigem asjatundmatutelt kommentaatoritelt.
Tundub et te pole jooksusporti harrastanud. Maanteejooksus võistled sa iseendaga. Kes on taseme võrra paremad, neid sa ei näe kui soojendusel ja pärast riietusruumis.

See kõvemalt konkurendilt õppimine ei päde. Kus on meie naistrekiratturid, kas Erika Salumäe ei olnud eeskuju? Kui Kanter lõpetab, siis on eesti kettaheide taas tühjuses tagasi.
Nurme ja Mukunga ei arenda midagi. Kui keegi noor saab kõva sponsori mis võimaldab koos Nurmega talvakuud Keenias sitsida, siis küll.
See parematelt õppimine pädeb ainult sportmängudes.

 
At 19:29, Blogger Riho said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Riho, pikk jutt aga tolku mitte midagi. See sinu toodud stsenaarium on utoopia.
Ega siis korraldaja nii umpa ka ei ole et väljast tulnud võitjale vaid vimpli ulatab. See oleks skandaal, ning keegi ei riski sellega.
2:09 ei ole juba ammu maailmaklass. Suured maratonid kus tipud raha noolimas võidetakse KUNI 2:06 ajaga. 2:09 on teise ešeloni aafriklaste tulemus.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Umbes kümmekond aastat tagasi oli Eesti maratoni meistrikad üritus, kust keegi eriti osavõtta ei tahtnud. Sihikindla töö tulemusena on toonasest nurgatagusest üritusest kujundatud sündmus, mis läheb korda tuhandetele inimestele. See miks Eesti meister üldse eetriaega sai, erinevalt kümne aasta tagusest ajast, ongi tänu neile kiiretele välismaalastele. Ning tänu neile välismaalastele jäi ta silma ka ehk mõnelegi sponsorile.
SEB maratoni edukast turundusest tõuseb kasu kõigile ja siit tasub õppida ka teistel Eesti suurematel võistlustele. Kui nt Tartu rattaralli stardijoonele õnnestuks meelitada mõni tipptasemel maailmanimi saaks ehk ka ürituse kandepinda laiendada. Suurem kandepind = rohkem raha = õnn õuel.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas need Keenia jooksjad on härra Nurme sõbrad?

Kui suure osa auhinnarahast nad röövisid, et kaugelt maalt siiasõit end ära tasub?

 
At 20:48, Blogger Riho said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Iga arvestatava linnamaratoni imagot tõstab korralik tulemus. Tulemuse teeb kõrgest klassist maratoonar. Kõrgest klassist jooksja saad nt. Tallinnasse meelitada ainult rahaga. Ütleme,et Tallinna Maratono võitja auhinnaraha on 3000eur ja selle eest ei saagi rohkem kui 2.09 aja. Tahad 2:06 saada, pead 10x rohkem maksma. Selle 3000eur pärast sellise tasemega aafriklased siia tulevadki, pluss ajaboonuse raha. Kõik on tore aga Eesti mehed jäävad üsna tühjade pihkudega. Korraldajal on võimalus käituda nagu paljudel Saksa maratonidel, et kohalikele jooksjatele on oma auhinnafond. Paraku meil siin pole aru saadud kui raske on maratonitreening, et hea tulemus teha. Maratonis saab tulemust teha max. 3x aastas, ettevalmistus kestab ligi 6kuud ja ühe vigastuse või haigusega võib kõik tühja minna. Ühesõnaga probleem on olemas ja Eesti jooksukorraldajatele mõtteainet.
Ja see kes tuleb rääkima, et tänapäeva tippsport ei ole töö, siis eksib väga.
Ja tasemed on erinevad, paljud ei jõua maailma tippu aga see ei tähenda, et nad ei anna oma maksimumi. Ja kui sa oled hetkel oma riigi parim, siis väärtustagu seda.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Palju eesti meister eila auhinnaraha teenis?

 
At 23:15, Blogger Heiki said...

Siin samas tsiteeris Priit Eesti meistri sõnu - Öeldakse, et tuuakse Eesti taset hoidma – mis taset see hoiab, kui ma ei näegi teda?

Ehk siis kui tõesti oli nurin selle üle, et kohale tuuakse mehed, kes lihtsalt ära jooksevad, siis see on asjalik etteheide. Loomulikult ei oleks õige panna kätt ette kui mõni 2:05 jooksja soovib kohale tulla aga teda spetsiaalselt kutsuda ei tundu õige.

Edasi jätkus värske meistri tsitaat selgitusega, kus ta kirjeldas, et vaheldumisi Allaga veeti teineteist. Üks-kaks meest pundis tõstnuks sportliku taset ja teinud võistluse huvitavamaks ka pealtvaatajale.

 
At 09:24, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, mehed, enne kui sõna võtate, tehke ikka eeltööd ka. Teil pole isegi aimu, kes kui palju teenis, aga muudkui targutate.

Lugu nii: esikuuikumehed teenivad auhinnaraha vastavalt 8000, 7000, 6000, 4500, 3500 ja 2000 eurot (miinus käibemaks 20 protsenti) juhul, kui jooksevad aja alla 2:11. Maksimumi teenis seega vaid esikohamees, kes jooksis 2:09 sisse.

Järgmised lävendid olid vastavalt 2:13 ja 2:15 (ei hakka summasid välja tooma, otsige ise), milleni keegi ei küündinud.

Alates teise koha mehest tuleb teenitud raha kategooriast "Kui tulemus jääb väljapoole ajalimiite", mis on 1.-6. kohani 2000, 1000, 800, 500, 300 ja 100 eurot.

Niisiis meeste osas on kulu 8000 esimesele ja 2700 ülejäänutele. Ilmselt oli see korraldajatele halb üllatus, et võitja jooksis alla 2:11 - mis, pange tähele - tähendab, et korraldaja lõikas aafriklasi starti lubades endale näppu, sest kui parima keenialase tase olnuks nagu ülejäänutel, olnuks väljaminek meestele kokku 4700 eurot nüüdse 10 700 asemel ehk rohkem kui kaks korda vähem. Säh siis kiireid mehi starti kutsumast! Eks järgmine aasta maksa tavaosalejad selle kuni 5 euro võrra suurema stardimaksuga kinni?

 
At 10:40, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Ettepanekud järgmiseks aastaks:
- kiireid aafriklasi starti mitte kutsuda;
- lävend tõmmata 2 tunni ja 30 minuti peale;
- kõigile, kes jooksevad kiiremini ja pole puhastverd eestlased, tuleb kaikad kodarasse loopida.

Vaid nii on lootust, et meie jooksjad saavad oma valatud higi ja vaeva eest vääriliselt tasutud ning eestimaine sport puhkeb õitsele. Lisaks tuleb peale jooksu lõppu eestlasest võitjale sinilillidest pärg pähe panna ja teda austuse märgiks kolm tiiru ümber vabaduse ausamba kätel kanda. Ja pärast on pidu. Lippude ja lauluga. Saab ka tantsida ning jagatakse tanguputru ning kamakäkki.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

PP peab oma võistluse tegema, ainult nii saab õieti korraldada ja auhinnaraha jagada)))

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Et siis keegi maksab käibemaksu. Nojah. See tähendab, et keenialased on km-kohustuslased ja osutavad jooksu korraldajale lihtsalt teenust. Tavaline teenuse osutamise leping, nagu aiamööbli valmistamine või raamatu kirjutamine. Teenuse ostmine ei ole sportlik auhind! See on hoopis teine asi, küll need lepingupooled ise teavad, milles kokku lepivad, eraasi ikkagi.

 
At 11:16, Blogger Priit Pullerits said...

Üks terane mees ka siin, kes sisuliselt kaasa mõtleb - tubli, 11:11. Muidugi mitte käibe-, vaid ikka tulumaks. Nimest hoolimata ikka 20 protsenti.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Teeme pärast jooksuäbarikele, sorri, prohvidele artikkli vorpimist ning nende rahateenimise kergemaks tegemist ka teistele midagi. Näiteks tahaks väga hakata jalgrattaid tegema ja müüma, äkki kirjutaks artikkli, et väjamaa rattavirmad kes paremaid teevad, siin eestis ära keelata, et ma ikka pappi saaksin. Ma ei arene ju üldse selles ratabisnisisn, kui tulevad siia need immigrandid oma 8-9 kg ratastega, aa mul on vaid MIG keevitus ning oskus vaid terast keevitada.... Tavaika!!!

 
At 11:29, Anonymous MargusM said...

Kas preemiaraha makstakse võitjale kui eraisikule või saab seda ka OÜ-tada?
Praegu tõi välejalg riigile 1200eur sisse. (2000 puhul oleks 400eur)
Kanepi US.võidu summalt on maksud juba päris hulk raha..

 
At 11:33, Anonymous Carta Blanca said...

Justkui oma raha loetakse? Täna juba teisipäev aga ikka halatakse detailide kallal. Teeks parem selgeks, et kas sport on mäng ja kui sport on mäng (sest spordialad on olümpiamängude osa), siis tegemist on ju liivakastiga kus möllatakse nii, et paratamatult lendab liiva silma. Võite nutta aga korraldajaid see ving ei koti. Nemad ütlevad milliste reeglite järgi peab tegutsema. Lähme parem edasi. Tänapäeva maailmas on sport muutunud mängulisest aspektist ebahuvitavaks. Näiteks oskab keegi kokku arvestada, et palju oli jooksurajal pealtvaatajaid ja palju jooksjaid? See suhe on osalejate poole tugevalt kiivas. Või võtame näiteks orienteerumise. Seal isegi keegi ei näe võsaraiujaid rajal ning finishi sirgel ergutavad ainult kaassportlased ja treenerid. Seega ei ühtegi maksulist pealtvaatajat. Vaat see on probleem. Inimesed liigutavad oma lõbuks ning ainsaks kaaslaseks on kell kellega võidu lipata. Ei minda konkreetselt kedagi veristama peale enda. Võtame nt mudajooksud. Vaarutakse läbi alandavate taksitusribade ja lastakse ennat kottida nagu rebased koolialgust tähistavates detovtsiinades. Kuidas seda nimetada? Tegemist ju pesueht masohismiga. Ja mille nimel? Just see küsimus näitab, et tegelikult on inimesed madala eneshinnanguga. Nad tegelevad tööajal mõttetustega ja kotivad raha nimel kaaslasi ning nagu keskajal läksid patuoinad kirikusse annetama, lähevad nüüd patukotid sadomaso üritustele, kus saavad rahulduse sellest, et neid endid kotitakse ning samas saavad ka täiendavat inspiratsiooni oma põhitegevuseks ehk teiste kottimisteks. Vot see on sihukeste ürituste tegelik mõte. Võtke või jätke aga enne vaadake peeglisse sest just selle pärast te neid jubedusi fännate. Mõne patukoti patukoorem on nii suur, et ei suuda leppida enam korraga ühe maratoniga vaid peab tegema lausa 10 aironmänni. Loomulikult pole see meie asi. Eks igaüks elab nagu oskab. Ainult, et mis on selle kõige juures meie asi, kui vaadata pole neis üritustes peale 100 või 200 m või 4x100 või 4x200 jooksu finaali midagi. See on ainuke ala, kus on ka vaatemängu isegi siis kui omad ei osale. Ülejäänud alad sobivad hästi totalisaatoritel panuste tegemiseks, et mingigi põnevus oleks. Seega mehed, on aeg teha mõttetus spordis revolutsiooni. Võtame spordi juppideks lahti ja paneb uutmoodi kokku tagasi nii, et asjal oleks iva. Juurutame kasvõi VTK laadsed järgunormid ja anname järgunormide alistajatele aastaks käibemaksu soodustust. Normi alistajad saavad käibemaksu soodustust 50%, alade võitjad saavad aga aasta jooksul tehtud kuludelt käibemaksu tagasi ning pool makstud käibemaksust ka preemiana puhtalt taskusse. Ja et veteranid ennast ahistatuna ei tunneks, siis arvestust peetakse mitte absoluutarvestuses vaid eaklassides. See on hea punkt kust alustada spordimajandust puhtalt lehelt.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

kui pealkirjas töstataud probleemi lahata, siis välismaistele jooksjatele makstud raha on ju pisku selle körval, mida makstakse välismaalastest pallimängijatele näiteks.
kah priit

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetusel võtavad endised jalgpallurid Kõrvemaal rattarajal mõõtu, kohal on ka blogipoeg.
Kas blogiperemees ka stardis on või läheb Kelgu teatesõidule?

 
At 12:16, Anonymous Kuljabin Viktor said...

Asja nimi on kapitalismus ja avatud-piirid-globalismus. Tallinna maraton tahab olla nagu stockholmi, berliini -misiganes pärismaraton. Kui osavõtjaid on tuhandetes, siis leidub tippude kohalemeelitamiseks ka raha. Samas miski ei keela suvalisel firmal preemiaraha välja käia. See 8000 tonni on ju nii pisku. Ma imestan et see 2:09 mees nii väikese auhinna peale kohale tuli. Mõne euroopa ameerika linnamaratonilt oleks sellise sooritusega 30 tonni võinud teenida.
Isegi kuivalt, ilma kohalike osavõturahasid arvestamata on SEB pangale keenlastele kulutatud ütleme 50 tonni kommiraha.
Me võime siin ju mingeid maksutrikke nuputada, aga väljamaalaste tulekut Tallinna ei hoia me ära mingi väega.
Jah, Tln maraton saab nüüd kiidelda ilusa võiduajaga, aga et see oleks iseenesest jooksjate kohalemeelitamise argument ei päde. Mitte ainult mustad, vaid ka valged tippmaratoonarid vaatavad kõigepealt ikka oodatavat töötasu.

Eraldi teema on eesti pikamaajooksu tase ja areng. EKJL oleks pidanud sponsori otsima et see oleks tasustanud eestlastest parimaid. SEE oleks motivaator, mitte suvaliste keenlaste kohalelennutamine. Paljud siin kommivad midagi et eesti jooksjad võtku jalad kõhu alt välja. Pikamaajooksu tippajad on viimase 20 aastaga viidud nii kõrgele, et heaoluühiskonna valged neid ei saavuta. Jah Galen Rupp küll, aga vaadake kuidas mees välja näeb, samasugune piitspeenike nagu savanni neegrid.

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ei mingit teatesõitu! Igaüks olgu ikka ise enda eest väljas!
Lp kah Priit - olen järjekindel ehk teisisõnu: olen kirjutanud varem korduvalt ka selle vastu, et meile ei veetaks siia välismaa pallimängijaid, sest võtame korvpalli, kus neid on suhtelistelt mängijate arvuga ilmselt kõige rohkem: kas Eesti korvpalli tase on seetõttu tõusnud, nagu on väidetud, et välismaalased tõstavad taset? Selleks ei pea isegi Eesti korvpalli vaatama, et teada ja vastata - ei ole! See taseme mittetõusmine on isegi ala mittevaatajale näha - nii halb on seis hoolimata juttudest, et välismängijad tõstavad kogu ala taset.
Sama ka jooksus - no kelle taset tõstsid need kolm keenialast???

Kokkuvõtteks: te võite mulle vastu vaielda palju tahes, aga kokkuvõttes on mul alati õigus. Nii on see siin alati olnud. Miks peaks see edaspidi muutuma?

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, teie kommentaari kokkuvõte on väga õige.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on maksud segamini nagu kapsapudru.
Maha läheb ikka tulumaks 20%
Ja auhinnainfo on siin:
http://www.jooks.ee/et/tallinna-maraton/auhinnad

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Kohalikus korvpalliski õitseb kapitalismus. Omanik tahab raha teha kohe, seda saab mingi aeg leegionäridega teha. Siia paradigmasse aga ei mahu kohaliku noorte järelkasvu kasvatamine. Eks asi läheb nii et leegionärid TEEVAD omanikule raha, mida too saab kohaliku jrelkasvu tarvis kulutada, aga omanik tahab kalli autoga sõita. Tema naine ka. Eesti turg on liiga väike et auto ja tubli järelkasvu korraga saaks.

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, mehed, Stockholmi maratoni korraldajad tahtsid kaks aastat tagasi teha sedasama, millest ma räägin ja millele viitas ilmselt ka maratonimeister. Aga miks sellest asja ei saanud: sest kohe lasid mingid tüübid käiku süüdistuse rassismis. ja loomulikult tõmbasid korraldajad saba jalge vahele ja loobusid plaanist.
https://www.theguardian.com/sport/2015/apr/23/stockholm-marathon-prize-money-nordic-runners

Sama juhtus Hollandis kuus aastat tagasi Utrechti maratonil:
https://www.theguardian.com/sport/2011/apr/24/dutch-marathon-kenyans

See on hull värk ja haige ühiskond, et vähemustest kisakõrid määravad, lastes lendu idiootse süüdistuse rassismis, kuidas kainelt mõtlevad inimesed käituma peavad. Minu meelest tuleks lihtsalt neid kisakõrisid ignoreerida ja ajada oma asja edasi ja küll siis on varsti näha, et kui kisa ei aita ja midagi ei muuda, siis see idiootne rassismikisa jääb ka lõpuks vaiksemaks. Aga mida rohkem selle ees põlvi nõtkutada ja alla anda, seda rohkem nood kisajad tuult tiibadesse saavad.

Kokkuvõttes: see, et aafriklased viivad raha ära, ei meeldi ka Euroopa üliliberaalsete riikide, nagu seda on Rootsi ja Holland, suurt maratonide korraldajatele. Ent peamine takitus, mis neil seda teha ei lase, on kisakõrid, kes karjuvad: rassism, rassism!

Küsin vastu: kas see ei ole vihakõne, kui teisi kogu aeg rassistideks süüdistada?

Tahaks näha, kuhu ja kuidas siinsed "targad" nüüd arutelu viivad?

 
At 13:45, Anonymous Kalmer, vana m*nn said...

Härra Pullerits, olen suur teie talendi austaja ja tarkuse kummardaja, aga teie 13:17 kommentaariga ei nõustu. Tegemist on meile armsa globaalse maailmaga, mitte rassismiga.
Aafriklased võiksid viriseda et miks peetakse taliolümpiat? Neil ei ole seal ju mingit lööki.
Tõsi on ka see et aafriklaste managerid kes neid võistlema toovad on needsamad rootslastest ja hollandlastest ärimehed.
Väljapääs oleks et auhinnad oleks imepisikesed mis ei õigusta kohalesõitmist. Siis hakkaks ju kohalikud tipud virisema, et nad ei saa oma "suure töö" eest tasustatud.

Tegelikult on need rootsi ja hollandi korraldajad VÕI sees. Kui räägid sponsorile et Bekele koos oma hõimlastega tuleb võistlema, siis sponsor läheb kergemini pehmeks.
Rassismisüüdistused on pinnavirvendus meedias. Kardina taga juhib vägesid RAHA. Küll SEB pank ja Lilliallik oskavad arvestada mis neile kasulik. Ajakirjanike vigin teemal "aga kohalik sport jääb vaeslapse ossa" on neile nagu hane selga vesi. SEB Tallinna maraton on kommertvõistlus. Palju nende raha välismaalastele läheb pole meie asi. Võib arvata et pappi saab Lilliallik ka Tallinna LV-st, ehk meie kõigi taskust, siin on süüdi juba ametnik, kes raha eraldab.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Kui ei lubata keenlastel kohale tulla, siis võtavad auhinnaraha kohalikud somaallased ja marokolased. Jälle valged eurooplased ilma. Või näiteks pesueht britt Mo Farah. Maailm on ebaõiglane. Pole midagi parata. Kui aafriklastele keeld panna, siis tulevad Tallinna manti noolima parimad venelased ja ukrainlased. Praegu nad ei tule, sest teada on et standardne pakk 3-6 2:15 taseme aafriklast osaleb. Jälle meie poisid ilma.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Keenialane olgu Aafrikas ja eestlane Eestis. Nii ei lähe asjad sassi. Sellist ilmaimet pole veel enne nähtud, et ühele põllule pandaks rukis ja arbuusid kõrvuti kasvama. Ma ütlen, et miskit head sellest ei tule. Aeg on meie isade maal jälle ohjad omakätte võtta ning kõik koerakoonlased ja peninukid minemakihutada. Kord tuleb majja lüüa ja meie riik jälle suureks teha.
Ja alustada tuleks esmalt Tartu Ülikoolist, selles patu peasast, kus sajad ja sajad võõrad inimesed on meile sissepugenud. Sealt saab kõik see häda alguse. Peninukid tulevad varastavad meie teadmised ära ja pärast vaid irivitavad näkku.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased kuuldavasti korjavad Soomes malevõistluste auhindu. On või ei ole ebaõiglane?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Ülikool on patu pesa ja ajaleht Postimees silmakirjalikkuse ja multikulti verstapost.

 
At 14:25, Anonymous MargusM said...

..lisan natuke puid juurde:
Kas siis oleks OK kui aafriklane on enne ära kodustatud ehk kodakondne, kas siis oleks võistlus õiglasem?
Millised kriteeriumid me ikkagi lähtestame: dna test, eesti keele eksam vähemalt hindele 4, valge nahk, heledad juuksed..

See et kommertsürituse raames peeti ka Eesti meistrivõistlused, see on juba jooksjate ja kohaliku kergejõustikuliidu traagika. (kulude kokkuhoid?)

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Jah Margus, ei ole õiglane. Meil on geneetiline händikäpp aafriklastega võrreldes pikamaajooksus. Aga alati on meil võimalus minna orienteerujaks ja suusatajaks. Kahjuks küll Tall maratoni sarnast võistlust neil aladel ei tehta. Ok, Tartu suusamaraton, kus käivad manti võtmas tugevama reielihasega norrakad.

Aga jooksja te Margus ei ole, sest teie jutt traagikast ja kulude kokkuhoiust on asjatundmatu.

 
At 14:40, Blogger Priit Pullerits said...

Probleemi lahendaks see, kui sport naaseks oma algjuurte juurde. Et võitja saab medali, talle lauldakse hurraa ja pilt pannakse lehte - ja ongi kõik. Aga millegipärast on spordist tehtud elatusallikas. Kas teile on, mehed, sport elatusallikas? Vaat ei ole. Aga miks siis mingitele keenialastele või kellele iganes teisele peaks olema? Mingu ja õppigu ja saagu amet ja siis, kui aega üle jääb, tehku trenni ning jooksku enda ego rahuldamiseks ja isiklikuks kuulsuseks - nii, nagu meie siin kõik teeme.
Ja vaatame, kas neist üldse siis enam jooksumehi on.

Mis nüüd kostate, vilusuufihakatised?

 
At 14:56, Anonymous Siim said...

Ja nüüd tuleb litakas vastu vahtimist.

Pavel Loskutov - 1999 ja 2001 Frankfurdi maratoni võitja, 1999 Helsinki maratoni võitja, 2001 ja 2004 Seouli (Soul) maratoni võitja ja 2002 Pariisi maratoni teine ning seal sündis tal ka isiklik rekord 2:08:53.

Noh Priit Pullerits, algaja vilusuuf, kuidas kommenteerid? Hetke aktuaalse teemaga analoogiat tabad?

 
At 15:18, Anonymous Klaus Kinski, erootikakunn said...

Eesti sport on kassi kusenire. Postimehes on V Voogi suurustleva pealkirjaga artikkel Eesti käsipalluritest Saksamaal. Ära on toodud Kieli ja Hannoveri klubide matši skoor ja mitu väravat meie poisid viskasid. Mehed, ma tean te olete patrioodid, aga käsi südamele ja tunnistage ausalt kellel jätkub kannatust see Voogi ülipikk artikkel saksa käsipalli hetkeolukorrast läbi lugeda? Asjast huvitatud on vaid mängijad ja nende perekonnaliikmed. Kas pole nii?
Kuhu ma tahan välja tüürida on vaatevinkel spordile kui viimasele rahvuse ühendajale Laulupeo kõrval. Mis oleks kui Läti asemel oleks Eesti korvpallimeeskond euroopat paugutamas? Mis oleks kui Leedu asemel oleks Eesti higistanud olümpia korvpalli poolfinaalis? Anname endale aru et võrkpall käsipall ja saalibändi on teisejärgulised sportmängud korvpalliga võrreldes. (kuningas jalgpallist ärme siin räägi, Eesti ei saavuta tänu kliimale ja ressursi vähesusele midagi olulist).
Aafriklaste jooksudele kommertsvõistlustel me kätt ette ei pane. Aga kas meie eesmärgistatud ponnistustest piisaks et Eesti kossukoondis olgu või kodustatud mulatiga mängiks 7 aasta pärast euroopakatel? Kas meie ponnistustest piisaks et tuleviku karvane 2meetrine jõujuurikas valiks käsipalli asemel korvpalli?

Kaua me ikka Erika Salumäe ja Erki Noole medalitel liugu laseme?
Sportmängud on see mis rahva rõkkama paneb. Kelly Sildaru võib ühel olümpial 6 kulda kotti panna, kuid uskuge mind, võistkonna medal on ikka SEE, mis annab rahvusele korrakski tiivad selga.

Ühele rahvast ühendavale sportmängule kargu alla ajamine ei tohiks kuningas Pulleritsule ja tema tublidele adjutantidele olla ülesaamatu ülesanne. Ning ärme hakka popsilikult muiguma a la võrkpallis oleme praegu tugevad bla-nla-blaa ...
On ikka vaks vahet kas olla korvpallis euroopa keskmik või võrkpallis euroopa keskmik. Võtame või immitsi vaatevinklist. Võime olla võrgus lausa euroopa meistrid, kuid naabrite leedu lätakate silmis oleme ikka voodimärgajad kui korvpall meil nullipoiss.

 
At 15:28, Anonymous Klaus K said...

Härra Pullerits, teile on lihtne vastu vaielda, tänapäeval on tööd vähe. Ei saa vastu seista kui sport valitakse tööks. Osad valivad ju multikulti ja liberaalse demokraatia endale palgatööks (ja need pole mitte keenlased vaid meie lihased vennad eestlased). Vaat see on valus, sest sellised alatud tüübid võitlevad rahvusriigi vastu ja saavad selle eest isegi makstud.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

Mis jutt, et tööd vähe, Klaus? Lehti üldse ei loe või? Oli ju uudis, et üle 12 000 töökoha on täitmata Tallinnas ja lähiümbruses. Andke aga tööle takka!

Aga see on küll õige kriitika, et osad meie seast on valinud tööks multikulti ja liberaalse demokraatia jms. Kas te, mehed, teate, mis sõjaolukorras sellistega teatud asutuse seina taga tehtaks?

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Meie meedia töötakt - igasse kalendripäeva vähemalt üks natsiuudis ja vähemalt kaks homouudist :
http://m.lemmikloom.delfi.ee/article.php?id=79481362

 
At 16:31, Anonymous Klaus K said...

Härra Pullerits teil on raudne loogika. Minusugusel sitakotil pole üldse mõtet teiega vaielda. Niikuinii jään pikalt alla.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Sa Klaus oled ikka väga ülbe tüüp kui arvasid et võid härra Pulleritsu endaga poksida.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Ütle siis et Postimees ja TÜ ei ole Eesti multikultistamise vedurid:
http://m.postimees.ee/section/127/4239595

Õudus tuleb peale sellist juttu lugedes.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Rahvas ta näha maailmakuulsaid isiksusi. Kui Tlna maratonile tuua Mo Farah, Haile Gebreselassie, Kenenisa Bekele vms, siis oleks asja pointi. Mingi suvaline vend Keeniast, kelle nime ka keegi ei tea peale maratoni mitte keegi, neid pole siia tõesti vaja sisse tuua. Mis see meile juurde annab, ainult statistikasse aja, et on võidetud selle ajaga ja tänu sellele annab tulevikus ehk veelgi paremini tlna maratoni müüa kuulsatele jooksjatele. Suusamaratonil ma vaataks 10 korda enne maailma suurte nimede heitlust, kui Tammjärve ja Kärbi duelli. Aga kui suur nimi pole ja lihtsalt jooksed kiiresti, selliseid siia pole tõesti vaja :) Nad jäävad ju isiksustena ka meile kaugeks, ei ole intervjuusid enne ega ka pärast. Tiidreku sõber on juba oma poiss, las tema jookseb, tema läheb rahvale oluliselt rohkem korda kui need teised Keenia poisid. Korraldajad kutsugu edaspidigi kiireid jooksjaid, aga tingimusel, et see kiire jooksja oleks isiksus.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

19:55, väga asjatundmatu tekst. Gebre ja Bekele jooksud on juba ammu joostud. Suurte maratonide võidud on sadu tuhandeid taalasid, Tallinna 8k on ikka väga närune ja veel klausliga et peab jooksma alla teatud aja. Ma isegi imestan et Kiprotich, kui ta on ikka see kuulus Kipro, mitte mingi kuues nõbu siia jooksma tuli. Ei tule siia Tallinna ennast kulutama ükski tänase päeva tipp. Oktoober ja november on suurte rahamaratonide aeg. Mehed teevad praegu viimaseid mahutrenne.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Mo Farahile tuleb praegu kindlasti pakkumisi pea kõigilt maailma maratonidelt. Kui Chicago ja Berliin pakuvad 270 000 taala pluss veel isiklik mitte avalikustatav kingitus, kusjuures ilma mingi totaka alla 2:10 limiitajata, siis miks peaks ta valima 8000 eurose idaeuroopa tundmatu maratoni? See et keegi siin 2:09 jooksis pole mingi argument. Aga kui rada oli 350m lühem? Pikal sirgel oli just sellel päeval taganttuul?

 
At 21:12, Blogger Priit Pullerits said...

Või et rahvas tahab näha kuulsusi. Tartu Tammestaadionil tegi trenni Robert Griffin kolmas, aga kas oli peale minu ka vaatajaid ja mehega rääkijaid? Tutkit! Ässad tulevad ise tasuta kohale ja siis ka ei tulda vaatama... mees, muide, kõrvalalana jooksnud 4OO tõkkeid 49 algusse. Aga kui palju tal muid trofeesid, miljonitest rääkimata! Või et rahvas tahab kuulsusi näha....

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Kes kurat on Robert Griffin?

Ja enne kui lahmima hakkate, mõelge ikka hoolikalt, et kas ta ikka on nii tuntud nimi pakkumaks eestlastele huvi.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Ütle sama ka New Yorgis, Berliini ja Londomis maratonil. Las jäägu raha kohalikele.
Tegu lahtiste võistlustega ja kiirem saab auhinna.
Ma arvasin et Varrost rumalamaid ei ole olemas. On..ja alustab järjekordse sürreaalse kampaaniaga.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Griffin on Türil sündinud Grete Šadeiko mees. Ja pealegi on ta jänkivuti spets, mis meil on lihtsalt out.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Ott räägib http://sport.postimees.ee/4241585/analuus-3-jareldust-nomme-kalju-purustavast-4-0-voidust-fc-flora-ule , et staadionil oli 876 vaatajat. WTF! Just ERR näitas, et täidetud oli vaid 1% toolidest. Kas PM reporter on tarbinud mõnuaineid, mis kordistab nägemise aistinguid? Mehed, teie leht toodab ainult kinnimakstud reklaami. Miks sellist jura üldse publitseeritakse?

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

"Ei mingit teatesõitu! Igaüks olgu ikka ise enda eest väljas!"

Jälle mõtles ümber? Uskumatu ebastabiilsus üle 50 aastase inimese kohta. Ise keksis siin alles paar aastat tagasi sama mehe korraldatud suusasõidu järel nagu Julk-Jüri jalalt -jalale ja praalis, kui tema kaasmeeskond TTV, UVEX, TUTU mis iganes 10 hulka tuli või üritas tulla

Ja väide:
Minul on alati õigus.
Ebaloogilisemat lauset vast keegi suudab välja mõelda.

 
At 10:00, Anonymous Imre said...

Kui asi on üksnes rahas, siis peaksime lõpetame üleüldse võistlustel auhinnaraha eraldamise ära ja määrame igakuise stipendiumi, mis tagab stabiilse sissetuleku ja võimaluse trenni teha. Sellisel juhul väldime ohtu, kus keegi võõras ja kauge või lihtsalt soovimatu võtab justkui meile määratud raha ära. Kuid kas see tagab ka arengu? Kui paljud viimased Eesti maratonimeistrid on suutnud oma taset parandada või isegi hoida? Meistritiitel peaks ju ometi olema argument, millega ametnikke ja sponsoreid külastada. Sportlase avalik tunnistamine, et Eesti meistril ei ole motivatsiooni teistega koos võistelda ja ei teki kunagi ka olukord, kus joostaks võrdselt maailma tippudega, röövib ka sponsorite ning avalikkuse huvi seda sportlast toetada. See näitab ka ambitsioonitust. Miks peaks keegi kaasa elama sportlasele, kes tunnistab end juba stardis lööduks? Kui näiteks mehiste meeste spordialal poksis satuks mõni Eesti poksija Mayweatheriga vastamisi, siis kas peaks ta pärast kellalööki ajama selja sirgu ja laskma käed lonti hädaldades, kui terav löök ja tugev jõud vastasel on või andma seni vastu, kuni jõudu jätkub? Kummale variandile rohkem kaasa elatakse? Ambitsioonituse puudumisel jääbki sportlane paremal juhul keskpäraseks ja sobibki pigem külajookse jooksma. Keskpärase jooksja toetamine sel põhjusel, et ta tahab joosta, ei ole põhjendatud. Siinjuures on soovitus tööle minna igati asjakohane.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit paneb segast jh. Räägib mingist pesudokuulsusest. Eestlaste jaoks ta seda siiski on. Ma ei ütle seda, et ta pole omal alal kõva mees. Aga sportlik tase ei loe, kuulus peab olema. Too Bolt kohale, Messi kohale, Ronaldo kohale, küll sa siis näed mis juhtuma hakkab. Pole vaja siis isegi reklaami teha. NBAst võid ka mõne venna kohale tuua. Samas sa võid mõne mitme kordse OMi võitja ka kohale kutsuda ratsutamises vms alal, keegi ei tule teda vaatama. Priit peab enne ikka aru saama, et kes on kuulsus.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Mitu korda nädalas sa ise suudad sörkima jõuda? Ma ei räägi 2x päevas jooksmisest vaid sörkimisest ja mitu kilomeetrit suudad joosta 3.30 tempos ? Kui saad kasvõi 1 kilomeetriga hakkama, siis räägi edasi kui kehv mees keegi on!! Targuta vähem ja hoia oma suu kinni kui ise niipaljugi ei jõua!

Tippsportlane ei pea peale söömise, treenimise ja puhkamise suurt midagi tegema. Tavaline sportlane peab lisaks veel tööl käima, seega treeningute kvaliteet ja tingimused on ebavõrdsed. Kui meie sportlastelt kõik korralikumad auhinnarahad ära eest võetakse, siis selleks et saada laagrites käia ja sarnaselt treenida, peab jällegi energiat ise mujale kulutama, et leida selleks vahendeid.


 

Postita kommentaar

<< Esileht