teisipäev, juuli 18, 2017

Pullerits: Kuraditosin põhjust, miks seiklussoonega spordimehed peaks oma eluvaadet muutma

Hoolimata mu pingutustest viimastel nädalatel ei saa olla kindel, et kõigile on põhisõnum ikkagi kohale jõudnud. Inimesed on ju nii jäärapäised ega taha kuulda midagi uut. Seetõttu teen seekord lihtsalt, võtan punktide kaupa lühidalt kokku, miks Moab Utah’s on koht üle teiste. (Fotol vasakul vaade tükikesele Canyonlandsi rahvuspargist, all voolamas Green River ehk Roheline jõgi.)

1.    Moabis pole teisi eestlasi. Seega pole neid, kes tuleks su rahu rikkuma, sinuga suhtlema, asjatama, midagi küsima või tahtma või lihtsalt oma sotsialiseerimisnälga kustutama. Saab jumalikus rahus olla.

2.    Moabis pole üldse palju inimesi. Umbes viis tuhat. See tähendab, et keegi ei ela sul seljas ega kukil, kõigile jagub ruumi. Palju on privaatsust ja eraldatust. (Fotol paremal Kolme klatšimoori kuju Archesi rahvuspargis.)

3.    Moabis ja selle lähedal on võimalik täiesti omaette olla. Kuna inimesi elab siin vähe, aga maad ja põnevust on igas suunas palju, siis võid juba linna piiril (just: linna piiril!) minna loodusesse – näiteks Courthouse Washi või Faux Fallsi äärde – ja avastada, et ei näe tundide kaupa mitte ainsatki hingelist. Hing puhkab.

4.    Moabi ümbruse loodus on mitmekesine. Siin on kanjonid ja mesad, pehme liiv ja mitut värvi liivakivi, aga on ka rohkem kui 3000-meetrised mäed, rääkimata maailmakuulsast Colorado jõest (fotol vasakul).

5.    Moabis on ilm soe, päikseline ja kuiv. Sellist olukorda nagu Eestis, kus kuuldavasti püsib temperatuur suvel pidevalt alla 20 kraadi ning vihmapilved sõuavad iga päev üle taevakaare, Moabis ei kohta. Siin tõused hommikul üles ja ei pea isegi aknast välja vaatama, sest tead kindla peale – väljas valitseb suur suvi. Suvi, mis algab juba aprillis ja kestab novembri alguseni.

6.    Moabis on lõputult igasuguseid radasid. Ükskõik, kas tahad matkata või rattaga vändata, ATV või džiibiga (fotol paremal) sõita – igaks otstarbeks leidub kümneid teid ja radasid. Ja neid tehakse muudkui juurde. Mul on kaasas raamat, kus on kirjeldatud üle 60 džiibiraja, ja teine raamat, kus on detailselt kirjeldatud üle poolesaja rattaraja – ja neis raamatuis pole kirjas sugugi kõik, mis siinkandis leidub.

7.    Moab pakub seiklus- ja rännuhimulistele lõputult võimalusi. Lisaks sellele, et Moab on maasturimeeste meka ja maastikuratturite paradiis, isegi MTB capital of the world, on see unelmate paik mägironijatele, raftijatele, ratsutajatele jne jne. (Fotol vasakul vaade tükikesele Canyonlandsi rahvuspargist ja Shaferi rajale all kanjonis.)

8.    Moab on just sedasorti linn, kuhu kogunevad outdoors recreation entusiastid. Nii et just siin koged end hingelähedases kogukonnas. Siin ei kohta uhkeid rikkureid, sest noil pole siin midagi teha ja end kellelegi näidata, samuti ei kohta siin vaeseid ja kerjuseid ega ka igasugu hellikuid ja saamatuid, kes linnamugavusteta hukka saavad. (Fotol ülal paremal tee Canyonlandi rahvuspargis üle Island in the Sky mesa.)

9.    Moabis (fotol vasakul; taamal piki Moabi lääneserva kulgev 200-300 meetri kõrgune Moab Rim), erinevalt näiteks Los Angelesest või Las Vegasest, aga ka Tartust ja Tallinnast, pole liiklusummikuid – v.a kaunitel hommikutel Archesi rahvuspargi sissepääsu ees – ega parkimisprobleeme.

10.    Moabis (fotol paremal) on piiramatu valik ööbimisvõimalusi. Alates telkimiskohtadest kanjonite suudmes või Colorado jõe kaldal, mille eest tuleb maksta 10-15 dollarit (kaugemais kantides võib koha leida ka tasuta, ent siis pole sul loota peldikutki) ning lõpetades maja üürimisega, mille eest tuleb maksta rohkem kui tuhat dollarit nädalas. Ise valid!

11.    Moabis (fotol vasakul) pole kuigi palju suuri hotelli- ja toitlustuskette, v.a näiteks Comfort Suites, Fairfield Inn & Suites, Hampton Inn, Quality Inn ja Holiday Inn Express või McDonald’s, Burger King ja Wendy’s. Palju on n-ö väikesi sõltumatuid tegijaid, mistõttu linn pole langenud korporatsioonide mõju ja kontrolli alla.

12.    Moabis (fotol paremal) pole klassivahesid. Jah, siin on rajoone, mis näevad paljudest teistest uuemad ja paremad välja (sh minu elupaik La Camino põiktänaval), aga sealsamas kõrval kohtab rohkelt ka oldtimerite vanu ja räämas elamisi, mis lisavad linnale Metsiku Lääne aurat. Siin ei pea keegi tundma end halvasti. (Fotol all vasakul Park Avenue ots Archesi rahvuspargis.)

13.    Moabis tunned klassikalist väikelinna tunnet ehk small-town feelingut. Siin pole ühistransporti, siin pole taksosid, pole isegi õiget lennujaama, kuigi Salt Lake Cityst, mis jääb nelja tunni autosõidu kaugusele, pisilennuk siiski lendab – aga see on nii tilluke ja lennujaam jääb linnast 25 km põhja poole, nii et selle mõju ei ole kuidagi tunda. (Kohalikud ütlesid, et too väidetavalt subsideeritud lennuliin Salt Lake Cityst Moabi on käivitatud peaasjalikult selleks, et oleks mingigi kiirem ühendus mõne suurema kohaga.) Ülejäänud suuremad lähemad linnad, Denver ja Las Vegas, jäävad vastavalt viie-kuu ja seitsme autosõidu tunni kaugusele. See aga tähendab, et igaüks Moabi juba ei satu – ja see tõsiasi, Moabi eraldatus, tagabki, et Moab jääb selliseks, nagu see on. Seda karget, karmi ja kaunist paika tsivilisatsioon juba niisama kergelt ei riku.

Aga loomulikult jätkake nüüd oma juttudega, et Moab on mõttetu kivikõrb. Jõudu selleks! Tunnistan: ei ole minugi võimuses pimedaid nägijaks teha. Või avanesid mõnel silmad siiski nüüd rohkem?

Kõigi fotode kõik õigused kuuluvad Priit Pulleritsule.

28 Kommentaarid:

At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus. Ja kes mögisema hakkab selle sääremarju närigu Moabi šaakal!

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

...ja ma parem ei hakka üldse lisama, mida ja kust teeb nonde sõnavõtjatega poison spider või rattlesnake! Ai, see saab olema kohutav ja valus.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Ma parem ei hakka siin sõna võtma sest eelmises postituses ähvardati mind arizona skorpioni välkkiire nõelamisega noku piirkonda. Vaatasin googlist järele et tulemuseks on kiire ja piinarikas surm. Arizona skorpioni mürk viib nõrgema gringo kel vastavaid entsüüme pole 20 minutiga liivahannuse manu. Päris kõhe perspektiiv.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP-l oli seal matkates vastumürk kaasas?

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Never. Just be careful and watch your step.

 
At 10:53, Anonymous Einno said...

"pole teisi eestlasi. Seega pole neid, kes tuleks su rahu rikkuma, sinuga suhtlema, asjatama, midagi küsima või tahtma või lihtsalt oma sotsialiseerimisnälga kustutama"

So-soh! Sellist pealetikkujat-sönaahistajat eestlast meie maapiirkonnas küll ei tunta. Sihukeste eskapismiilmingutest pungil soovidega soovitan ikka meite manu Saaremaale tulleije, mitte ükski mees ei lähe teise mehega ilma assjate juttule. Nuud ameeriklassed tükivad ju iga tühja tähja pärast ligi ja kipuvad lorima nakkama, nende mannu küll eip soovita mina menna. Ükski vastumürk loria-ajaja vastu ei aita, need on mürgile immunuunsusse saavutannud!

 
At 10:59, Anonymous Tädi Maali said...

Hr Pullerits!
Meie siin naabri Meetaga ikka arutame ja mõtleme, et mis hull asi see küll olema peab, mis inimeselooma südasuvel, kui Eestis ilmad ilusad ja merevesi soe, kuhugi kaugele pärakolkasse ajab? Meie siin Meetaga käime rannas ja naudime kenasid ilmasid, teeme sporti ja päevitame. Üleeile tegime rattaga 3 ringi ümber viljandi järve näituseks. Meitel on elu tsill ja grill nagu noored tavatsevad rääkida, samal ajal , kui teie seal jumalast hüljatud maal arutul hulgal raha kulutate, põrgukuumust kannatate ,kiskjate ja mürgiste putukatega võitlete. Mõteleme ikka , et ju teie olete miskisel missioonil ja tööandja maksab teile selle tervise ja eluga riskimise korralikult kinni. Loodame, et see raha ikka on väärt seda põndakut teie niigi juba logisevale tervisele. Teie peaks mõtlema, et olete juba küpses keskeas meesterahvas ja jätma sellised arutud tembud noorematele.
Tervitades Maali ja Meeta Karksi kandist

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Onju mõnus. Mõnus, kui keegi jooksu, suusatamise, rattasõidu ajal külje alla ei uju ja sinuga rääkima ei hakka. Jäta see postitus endale meelde, kui jälle mõne võõra kaasvõistlejaga juttu puhuma tuled. Aga muidu mõnus lugeda neist autosõidutundidest, mis mõne suurema linnani jäävad. Tallinnast on Moskvasse ka kümme autosõidutundi.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Moabis pole merd, seal ei saa purjelauaga surfata.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Et Koloraado herilane teid keele peale nõelaks, va targutajad. Härra Pullerits on ameerikas missioonil ja pole teie asi ninatarka mängida.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi et Kolorado susi Priidule magamiskotti ei kakiks. Need on väga kättemaksuhimulised loomad.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

10:53
Te pole Saaremaalt, puha võõras keel.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Booring,veri booring!

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Millal spordiblogi taaselustatakse?

 
At 09:53, Blogger Priit Pullerits said...

Soon, rather soon. Rather sooner than later. So far enjoy summer! (That's irony, of course. Good luck to enjoy summer in Estonia.)

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Taarapoiss jälle hädas. Väikerahvas ei saa endale lubada talentide raiskamist. Ma rääkisin juba 3 aastat tagasi et poiss oleks tulnud võtta senjöör Pulleritsu ISIKLIKU šefluse alla. Või Vahur Teppani. Oleks pannud mehe aeroobset sõitma ja seejärel intervallidega piinanud ja enne hooaja algust alpimajja viinud. Täna oleks meil Giro ja TdF kolmekordne võitja omast käest võtta.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsu isikliku hoole all on kogu eesti spordirahvas, tema üksikute tähekestega ei tegele ja õige ka.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Hoiame pöialt et winnipegi hunt Priidu seljakoti peale ei kuseks. Väga pahasti haisep pärast. Aga soovime peatset koju jõudmist.

 
At 16:13, Anonymous MargusM said...

Las kuseb siis ei lubata lennuki peale ja Priit saab ümbermaailmareisi ette võtta. Peale seda pole ainult Moab tema oma vaid terve maailm. Lisaks üllitab Petrone kirjastuse alt raamatu "Minu maailm" , vähemalt 3 köiteline, millega pannakse punkt sellele seeriale.
Mulle ka ei meeldi Eestis mõningad asjad kuid kas meil selliseid parastajaid siia ikka vaja on? Kui Moabis on rahu ja vaikus siis las jääbki sinna, ehk muutub ajapikku positiivsemaks..

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Loodame siiski et ei kuse. Priit tõmbab väitsa üle pahategija kõrisõlme ja nülib naha ülejäänud sitakottidele ja luuseritele meeles pidamiseks.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits on kunn ja mitte ükski punanahk nigro ega šaakal suuda teda teelt väärata. Seega sitakotid asjata intrigeerite siin.

 
At 19:43, Blogger Priit Pullerits said...

Thanks for support. Keep it cool and up!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul hea võimalus tuua EV100 sünnipäevaks Koloraado hundi nahk. See ei ole sul mingi pajalapp või käpikud.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra Pullerits on kõva jahimees? Kas naha viib Kerstile või pannakse see rippu PM toimetuse seinale?

 
At 22:39, Anonymous MargusM said...

..oleme siis ka rahul kui saab seinale naelutada Kentuki lõvi naha või hädapärast mõned Buffalo hot wings'id : )

 
At 04:16, Blogger Unknown said...

cheap jordan shoes
adidas ultra boost
huarache shoes
adidas eqt support adv
air jordan 6
adidas neo online shop
reebok outlet
yeezy boost
adidas superstar
adidas stan smith

 
At 04:06, Blogger adidas nmd said...

air max 2015
michael kors uk
michael kors handbags
gucci sito ufficiale
cheap oakley sunglasses
hugo boss outlet
cleveland cavaliers
ugg outlet
uggs outlet
ray ban sunglasses

 
At 08:12, Blogger Unknown said...

armani outlet
oklahoma city thunder
polo ralph lauren
ugg outlet
instyler max
christian louboutin sale
ferragamo shoes
nike air max
coach outlet online
mbt shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht