pühapäev, aprill 30, 2017

Pullerits: Oh õudust, lihavastased muutuvad ka spordis üha sõnakamaks!

See oli küll Klubilt Tartu Maraton löök otse lagipähe. Ei, täpsemini mats makku. Nädalavahetuse eel saatis klubi laiali pressiteate pealkirjaga «Tartu Jooksumaraton üllatab osalisi lihavaba menüüga». See algab nii:

«Järgmisel pühapäeval peetaval 35. Tartu Jooksumaratonil pakutakse esmakordselt Eesti rahvaspordiüritustel osalistele lisaks tavapärastele toitudele ka lihavaba menüüd.»

See on tõesti üllatus, ja ebameeldiv: lihavastasus on ametlikult ja avalikult jõudnud ka spordiüritustele.

Aga mida teeb õige eesti mees? Õige eesti mees sööb liha: vaadake selle kinnituseks Rakvere lihakombinaadi «Lihakõne» reklaami, mis on tõeliselt kaunis mehelik ülistus ja ood liha söömisele, kus muu seas kõlab ka võimas skandeeriv lause: «See on kõne, mis on täis rauda, jõudu ja proteiini!»

Tänases, laupäevases Postimehe Arteris avaldan pika loo «Eesti mees peab liha saama! Naine ka», mis veebis on suurema tõmbejõu saavutamiskes pealkirjastatud «Lihasööjate kaitseks: kui sööd ainult porgandit, siis sured varsti ära».

Kuid ma olen aus ja õiglane: see pole ainult Klubi Tartu Maraton süü, et nüüd on Eesti spordivõitlustel ka nn lihavabadus kanda kinnitanud. Loeme pressiteadet edasi: «Enne otsuse langetamist viidi varasemalt Tartu Maratoni Kuubiku sarja üritustel osalenute seas läbi küsitlus. Küsimustikule vastas üle 1200 inimese, kes said toite hinnata täpsete koostisosade põhjal ning valida oma eelistuse. Lihavaba menüüd soovis Kuubiku sarja üritustel näha ligi viiendik vastanutest.»

Olgem veel kord täpsed: viiendik küsimustikule vastanutest ei tähenda tingimata, et iga viies, kes võistlustel osaleb. Neil, kes menüüga seni rahul, pole ju motivatsiooni vastata ning muutusi ehk taimetoitu nõuda. Kuid kahtlemata ei ole lihavabaduse pooldajaid vähe, mis ongi tegelik põhjus muretsemiseks.

Mida lihavastasus kaasa toob, seda illustreerib mu Arteri-loos tuntud jooksja Olga Andrejeva (parempoolsel fotol vasakul), kes tunnistas mulle intervjuus, et tema veendumuse kohaselt on põhjus, miks ta kuu aega tagasi Poolas maratoni joosta ei jõudnud ja pidi katkestama, nimelt just see, et kuna ta ei söö juba viis-kuus aastat liha, oli rauasisaldus ta veres just liha mittesöömise tõttu kukkunud sisuliselt nulli peale. (Täpsemalt lugege minu Arteri-loost, ei hakka seda ümber jutustama – hoiame siin aega kokku.)

Kuid olgu mainitud, et olen aus ja õiglane, nagu alati. Oma Arteri-loos teen juttu ka ultratriatleet Rait Ratasepast, kes rääkis mulle intervjuus, kuidas tema on juba üle kolme aasta taimetoitlane ning kuidas see on talle sobinud: kehakaal on alanenud ligi kümme kilo, taastumine treeningutest kiirenenud ning tulemused läinud järjest paremaks. Kuid samuti ausa ja õiglase mehena rääkis Ratasepp, kuidas taimetoitlus nõuab talt äärmiselt suurt ja põhjalikku möllamist (tema sõna!), sest ta peab sellega pidevalt tegelema, katsetama ja analüüsima ja uurima ning tagatipuks annab ta aasta jooksul kümmekond vereproovi – sest enesetunne valetab ja petab, märkis Ratasepp –, et veenduda, ega midagi hulluks pole läinud. Kui paljud taimetoitlased näevad sama suurt ja põhjalikku vaeva, nagu Ratasepp?

Oletan, et vähe, sest toitumine on Ratasepale tema harrastuses a ja o ning ta on oma tegemistes äärmiselt teaduslik ja metoodiline, s.t professionaalne. Ses osas Eestis kindlasti äärmiselt erandlik.

Niisiis on põhjust muretseda, mida lihavastased endaga tegelikult teevad. Karta on, et nad ei anna endalegi aru. Näete, Andrejeval kulus viis-kuus aastat, enne kui aru sai, kuhu ta lihast loobumisega oli end viinud – ja tema on ikkagi suure ambitsiooniga jooksja, läks kuu eest Poolasse üritama maratonijooksus MM-normi 2:45 täitmist.

Liiati, nagu räägivad mu loos Eesti toitumisasjatundjad, on taimetoitlus ja selle äärmuslik vorm veganlus (fotol vasakul) otsesõnu kahjulikud. Üks neist tunnistas intervjuuväliselt, et oleks isegi parem, kui ma taimetoitlastest üldse ei kurjutaks, sest noil on komme tõusta tagajalgadele, s.t minna arutult ägedaks. Miks taimetoitlus on halb, on kokkuvõetav loos toodud ühe lausega: «Kuna toitumissoovitused jagavad toidu päritolult taimseks ja loomseks, pole toitumisteadlaste jaoks küsimust: normaalne tervislik toitumine sisaldab ka loomset päritolu toitu ehk liha.» Taimetoitlased kuulutavad seepeale, et liha saab asendada, mille peale aga Eesti juhtivaid toitumiseksperte professor Raivo Vokk lausub lühidalt: «Ühtegi toitu ei saa asendada.»

See on väga ärevusttekitav, kui lähtuda Klubi Tartu Maraton küsitlusest, et Eesti harrastussportlaste seas on siginenud suur hulk lihavastaseid. Kahju on sellest, et Klubi Tartu Maraton taimetoitu pakkudes nende lihavastasusele vaid hagu juurde kütab. Küsimus Klubile Tartu Maraton: aga mis saab siis, kui juhtub, et mõni mittelihasööja nende pikal ja kurnaval võistlustel pikaajalise nn lihavabaduse tagajärjel kokku kukub? Kas sellist ohvrit on Klubi Tartu Maraton üritusele vaja? Vaevalt...

Niisiis peaks Klubi Tartu Maraton lööma selja sirgeks ning teatama, et senikaua, nagu ma oma looski viitan, kui normaalne tervislik toitumine sisaldab ka loomset päritolu toitu ehk liha, ei vaata Klubi Tartu Maraton oma menüüd ümber ning liha pakutavast toidust välja ei võta. Loomulikult, ega see, kas finišis (sic!) pakutavas toidus on liha või mitte, muuda kellegi sooritust võistluse kestel. Kuid küsimus ei olegi selles. Küsimus on selles, millise signaali saadab Eesti inimestele Eesti suurima harrastusspordisarja korraldaja. See signaal peab olema selline, mis toetab normaalset tervislikku toitumist – mis, nagu korduvalt öeldud, sisaldab ka liha. Kõik muu on käsitletav eba- ja pseudoteaduslikele, suure kahjupotentsiaaliga moetrendidele järelemõtlematu kaasakiitmise ja -aitamisena.

Olles aus ja õiglane, tunnistan, et õnneks pole Klubi Tartu Maraton veel kogu täiega ühe järjekordse vähemuse mõju alla sattunud. Pressiteatest saab lugeda, et kuigi jooksumaratonil saavad osalised pärast finišit valida lihaga või lihata seljankade ja pirukate vahel, «tuleb ära mainida, et lihavaba menüü ei tähenda täielikku taimetoitu ega veganlust, kuna toodetes võib leiduda loomseid rasvu või muna».

Nii et lihavastased, olge valvel: loomsed rasvad võivad rünnata teid tasahilju. Kuid ärge kartke! Mis te arvate, kas surete loomsete rasvade pärast ära või? Ei te sure. Hoopis ühel teisel põhjusel heidate hinge – lugege mu Arteri-loost, mida ütleb restorani Pull omanik Enn Tobreluts: «Kui sööd ainult porgandit ja kapsast, siis sured varsti ära. Toituma peab mitmekülgselt, millegagi ei tohi üle pingutada.»

Foto 1: Võistlusjärgne keha kinnitamine. Foto autor: Tarmo Haud / Klubi Tartu Maraton
Foto 2: Hõrgutav liha paneb suu vett jooksma! Grillmeister Rain Käärst. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Rain Käärst liha grillimas. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Olga Andrejeva (vasakul) mullusel Tartu jooksumaratonil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Ultratriatleet Rait Ratasepp. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 6: Veganburgerite müük järelhaagisest Viljandis. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Foto 7: Tallinna teeninduskooli rohelised söögis aprillis 2016. Foto autor: Alar Truu, Õhtuleht/Scanpix
Foto 8: Tartu jooksumaratoni Ketneri toitlustuspunkt. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 9: Vegani toit ja suur küsimus: kui vegani toit ei sisalda liha, siis miks peavad veganid oma toidu tegema sellise, et see oleks vähemalt välimuse järgi justkui liha? Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix

108 Kommentaarid:

At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

LIHA POOLT!
Kirjutan 100 käega alla üleskutsele lõpetada see lollus. Inimesel on teravad hambad ja tublimatel spordimeestel kange noku, millest järeldub et liha peab saama ja parem kui kohe. Miks olid vanad kreeklased edukad vallutussõdalased? Sest sõid rohkelt liha.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Jooksmine, isegi kui seda teha aeglaselt ultramaratoni tempos on väga energiat sööv ala. Lihavalku saab kuuldavasti asendada pähklite ja seemnetega. Aga siis peab seda sööma kilode viisi. Ei mängi välja

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Lõvisid ja muid kiskjaid võiks ju ka sundida taimetoitlasteks. Varsti hakkavad loomaaias lõvid rohtu sööma.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Paluks selliseid haledaid taimetoitlus-propaganda-päevakuid mitte läbi viia. Siin blogis esinevad Pullerits, Paul, Roobert, Martin Kägu ja paljud teised, kes olemuselt isalõvi mudelid inimlooma pehmes nahas.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kogemata juhtusin peale - Ueli Steck hukkunud täna. Ilmakuulus mägironija, turnis 2 tunniga Eigeri seinast üles. Absoluutselt kõvemaid võhmamehi maailmas. Pani joostes Eigeri tippu. Vaadake Youtuubi videotes on see olemas. Hirmus! Sest kilomeetrite kõrgusel kus vähe õhku seal minestab niisamagi ära.

 
At 15:49, Anonymous Rivo said...

Njaa. Lugesin ka Priit Pulleritsu artikli. Ühelt poolt justkui täitsa talutav kirjatükk, arvestades Priit Pulleritsu stiili või võrreldes mõne hiljutise kirjatükiga. Ja samas on see nii vale selliselt asju vaadata - et polegi nii hull kui võinuks.

See artikkel on taas hea pilt sellest, kuidas ajakirjaniku hoiakud ja ka vähene informeeritus takistavad tasakaalus lugu tegemast - segatoitujatel nagu poleks terviseprobleeme (mis on ka TAI andmebasides välja toodud), võrdlus lambaga ja evolutsioon (nagu me sööks täna nii nagu 20-50-100 aastat tagasi) või seegi, et on rida sportlasi ning uuringuid, mis "normaalsele" toitumisele peaks vastukaaluks panema.

Palju on lisandunud uut infot, uuringuid, teised meile sarnased riigid näitavad toitumissoovitustega eeskuju, kuid selle kajastamise asemel kiidavad liha ärimehed, kelle äri edu selle müümisest sõltub. Lisaks toitainetele on täiesti eraldi teema veel see, kuidas tänase toitumisega enda tervist läbi keskkonna laastamise hävitamine. Mõistagi hävitame nii ka end.

Ikka püütakse loomset mitte tarbijat maalida kui ullikesena (kes käib salaja restoranis liha mugimas), kuigi terviseandmed ja sportlikud tulemused (ja kui sportlane end juba ära toidab, mis siis tavainimesel) näitavad, et loomsest loobumine annab nagu uued võimed. Ka Rait on korduvalt kirjeldanud, kuidas menüü vahetus on ta sellisele tasemele üldse viinudki.

Niiet palju kära, aga sellist kära on viimaste aastate jooksul korduvalt juba olnud. Nõrk.

 
At 16:14, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits
siduge see geopoliitikaga. Geopoliitiline olukord nõuab meilt lihasöömist. Ainult lihaga suudame vastu panna Venemaa agressioonile (ja Lehaim Navalny v Michael Khodorkovsky Putini asemele upitada).

Lennard Kämna, 1.81 m, 65 kg, on Tour de Romandie tänasel, tuuri viimasel etapil (18 km eraldistardist) sõitnud väga kõva aja. Kämna on ainult 20-aastane!

Muide, mis need meie U23 poiste näidud olidki? Mida hr Mandri noormeestele süüa annab?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Kelk on nonde küsitlustega väheke liiale läinud. Küsitlused ja uuringud on muidugi üldisemalt saanud mingiks imevahendiks, millega avalikkusele lajatada. Kui kuulata, mida rahvasportlased söögiks tahavad või kuidas rattasõitu ohutumaks teha, siis saad mingi jabura kõverpeegelduse spinatisupi ja õhupallidega varustatud tempomeistrite karnevalist. Kelk ajagu julgelt oma rida edasi.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Senjöör Martäänil jälle õigus. Tegu on geopoliitiliselt äreva olukorraga nii füüsilises kui psühholoogilises plaanis. Nii ruumis kui ajas. Platsdarmiks uute ajalooliste realiteetide ja jõujoonte fikseerimisele on valitud just meie väikse Maarjamaa pind. Seega peame valmis olema agressiivseks kaitserünnakuks salakavaluse kehastuse enda vastu. Kuidas nii keeruka ülesandega toime tulla? Keegi ei tea. Keegi ehk siiski teab?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Ärev geopoliitiline olukord nõuab meilt resursside koondamist ja võitlusvaimu süstimist noortekoondise hingedesse, õnneks pakub härra Pullerits meile selleks puhuks sobivat platsdarmi tsiklistide õilsameelse blogi näol. Siin ja sealpool mõttelist murrangujoont. Üksiku võitlust külmas küljetuules. Ajalugu tuleb meid mäletama kui rahvusliku meeleheitliku vastupanu viimast kantsi ja bastioni. Põhja läheme me niikuinii, hea on seda teha vaprate senjööridega õlg-õla kõrval marssides marseljeesi noodid kuivanud huultel.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Paraku eks ole sellel kõigel ka omad tagajärjed. Tutvusringkonnas on nii mitmedki suured lihasõbrad juba nooremas eas kotid varna riputanud ja siis noor naine peab käima külapealt vajaduste rahuldajat otsimas, smal ajal kui mees kuskil Delfi kommentaariumis taimetoitlasi nuhtleb.Samas suur osa juba keskealisi taimetoitlasi käivad oma tantralaagrites ja nühkimisel niipea lõppu ei paista.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

No kelle asi?!
Palju toitlasi rajal on? 2%?...10%?
Sama hea on jaurata et naised ei tohiks osaleda. Äkki keegi kukub, vōi ei saa hiljem lapsi. kas Kelk ka selle eest vastutab?

Saluveerlikult saadaksin ma Pulleritsu psühholoogi juurde uuringule. Heade kavatsustega inimest aidata.
Järjest rohkem tundub Kelgul õigust mitte sellist skisofreenikut joonele lubada. Jahh sellest vōib tulla probleeme, kuid tundub et see risk kaalub üle hilisema aastate pikkuse pori kallamise.

Kaido

 
At 19:50, Anonymous Vinston, harrastaja said...

Astana läheb Giro 2017 peale 8 mehega. See on päris õnnestunud käik miu meelest. Delikaatsus ja peened kombed on ikka veel au sees selles külmas maailmas.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Sõber Kaido ole aupaklik härra Pulleritsu vastu, ära tule meid solvama.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Ajast olete maja jäänud, ei ole esmakordset ses midagi, isegi Tartus toimunud jooksuvõistlusel (osalejaid seal küll ainult mõnisada ehk) pakuti juba eelmine aasta eraldi lihaga ja lihata suppi :) Sel aastal pakuti Parkmetsas lisaks supile aga juba ploffi :)

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Auuu, lihata supp!!??
Ma olen nõus kõigega, sellega et mind siin lödipüksiks ja sitakotiks nimetatakse. Sellega et mind pedeks sõimatakse kui ei julge gruppi vedama minna. Ja palju muuga. Kuid argumenteerimist lihata supi ja karvaste kaenlaaluste üle? Palun ei!

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Ja see et Astana 8 mehega läheb ja 1 numbri lahkunud Scarponi auks jagamata jätab, annab ka vastuse et meeskond läheb ilma liidrita sellele sõidule vastu

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, taimetoitlasel on kaks teed: hobune või lehm. Esimene sööb kogu aeg, isegi magab seistes, teine ahmib tohutus koguses rohtu sisse ja mälub seda hiljem läbi. Inimesel on sapipõis, nagu teistelgi kiskijatel. See tähendab, et inimene pole bioloogiliselt loodud rohusööjaks. Ongi kõik. Kui täiskavanu end piitsutab, siis on see tema mure, kuid palun ärge piinake lapsi!!!

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Minu 2 veganist sõpra väidavad et on veganid mitte just tervise pärast vaid neile ei meeldi kuidas loomi koheldakse. Küsisisn kuidas neil tervis on- väidavad et ok isegi vitamiine ei võta. Isiklikult arvan et nad võltsivad mulle on eluaeg tambitud et liha on inimesele eluliselt vajalik
Olen ise ka mõelnud et karusloomade kasvatuste ja kandmise vastu saaksid täie rinnaga protestida ainult veganid

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

20:56 vale jutt
Ilma liidrita pole üldse mõtet starti minna. Arvan, et mansa siseselt on liider siiski määratud. Sellise klausliga vaid et keegi kuskil ei avalikusta nime. Targalt tegutsetud. Säilitatakse pieteet lahkunud ratturi suhtes.
Sest põhimõtteliselt, avalikkusel ei ole ju vaja liidri nime teada. Eks nupukamad arvavad selle ära esimestel etappidel vaadates kes pundi lõpus sõidab.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Hea 21:24, ütle oma sõpradele et mingu nad ka õige *****, kassi saba alla noh.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et Taaramäe ära vajus. Mingi anne mehes ikka oli kui kunagi hästi mäkke sõitis.

 
At 21:46, Anonymous Martin said...

Reedel siis Sitsiilias Giro avalöök ehk Grande Partenza. Quintana? Nibali? Kruijswijk? Mida suudavad Astana mehed Pello Bilbao ja Tanel Kangert?

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

to 21.06
Nii selge ja mustvalge asi siiski ei ole. Looduses on näiteks gorillad, inimesele üsna lähedane liik...enamasti taimetoitlased loomad, kuigi organism on kohanenud ka liha söömiseks, selles mõttes inimesele sarnased... See tähendab tegelikult et organism kohaneb toiduvalikuga ja areneb vastavalt sellele, mitte ei ole lukustatud muingi toiduvalikuga.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin korraks üle et enamik inimlaste sugukonda kuuluvaid imetajaid on valdavalt taimetoidulised...seega on inimene samast sugukonnast oma suure liha tarbimisega pigem erand

 
At 22:21, Anonymous Martin said...

Tanel Kangertilt Tour de Romandie viimaselt etapilt eraldistardis korralik tulemus. Siiski, 1:37 etapivõitjast taga. TT tähtsus tuuridel tõuseb. Uno sprint di gruppo sileda maa etapi finišis pole Kangerti leib. Pakun Kangertile kohta 35-40. vahemikus.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Girol 2 ITT-d, neist teine ja kogu tuuri viimane Monza ringrajal! Cataldol kui TT spetsil on eeldused Astana liidriks saada, just nimelt saada, sest pole harvad ka juhud, kui mansa valib liidri sõidu käigus. Kehvem variant küll, kuid antud juhul ilmselt paratamatu. Kanks peab kadudeta jõudma esimesse TT-sse (10. etapp) ja seal tuleb panna veri ninast, vaevalt, et eelnevatel etappidel õnnestub sotid klaariks saada, ehk edu saavutada meeskonnakaaslaste ees. Ehk esiteks: tuleb oma kamandas possa sisse võtta ja alles siis minna GC peale välja. Saab tulema karm olelusvõitlus, samas elu võimalus.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu hüsteeria jättis algul mulje, et JM menüüs ongi ainult lihavabad toidud. Tegelt tehti lihtsalt valik laiemaks, kõik saavad võtta oma eelistuse. See on nagu spordiajakirjandus - kui tahad otse ütlemist, siis võtad Pahvi, kui tahad emotsiooni, siis võtad Kruusi, kui tahad nauditavat teksti, siis võtad Pressi, kui tahad pealiskaudsust, siis võtad Martinsoni, kui tahad mõistlikku juttu, siis võtad Paju, kui tahad vikerkaarevärve, siis võtad Gregori, kui tahad faktitäpsust, siis võtad Osila, kui tahad tsirkust, siis võtad Pulleritsu.

 
At 02:35, Anonymous Vello said...

Pulleritsu ohtrad kirjutised meenutavad üht raskekujulist toitumishäiret. Nimelt, kui inimene ajab regulaarselt näpud kurku. Oksevoog on ohter. Aga eks seal ole vahel positiivsetki.

Tänane kilvaküsimus: Venemaa president Putin räägib (natuke) ka eesti keelt. Mida oskab Putin eesti keeles öelda? Võitjale hulk aerovarustust (kiiver, spets lenks, kingakatted, kombe).

 
At 06:07, Anonymous Anonüümne said...

Tere, tere vana kere!

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole see mida pakub 06:07
Hoopis - tõ chto, ochujel chtoli!

 
At 10:02, Anonymous Seenior semiootik said...

Öise vahtkonna liige 00.56, lubage täiendada. Loetelu on teil ilus ja tabav, ainult et kõige lõpus lähete rappa ega taba biiti. Kõige täpsemalt kõlaks lõpp siiski nii: ja kui tahate seda kõike ja korraga, mis eelmistes head, siis võtad Pulleritsu. Siin pole midagi arutada, asi lihtsalt on nii, et Priit on spordist kirjutavate ajakirjanike seas kahtlemata parim kirjutaja ja kõige põhjalikum reporter ning parima stiilitunnetuse ja korrektseima ning mitmekesiseima kaunima emakeelega. No vaadake kasvõi neid blogikandeid, mis on ilmselt muu töö kõrvalt kiirkorras tehtud. Tegelt on need äärmiselt nauditavad, efektselt argumenteeritud, kreatiivselt ja põnevalt kirja pandud. Ega muidu teiesugused sitakotid ja lödipüksid käiks siin alatasa kiibitsemas.

 
At 10:04, Anonymous Seenior semiootik said...

Ahjaa, unustasin lisada, et just selle pärast, mis just kirja panin, käib ka minusugune spordikauge erudiit siin teie kambas sportlikku naudingut "varastamas".

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ikka on kuskil kallutataud jõud...
Priit oma Kelgu-vihas kirjutab sellest, et on ilma lihata supp, kuid pressiteates on kirjas, et kohapeal on valida lihaga ja lihata toidu vahel.

Kes ja kus on kallutatud ning õel?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Semiootik kirjutab õigust. Senjöör Pullerits on teiste eesti tsuradega võrreldes GIGANT. ja ülivõimas

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Loll oled või, üle-eelmine??? Lugeda ei näe või??? Osta prillid! Priit ju kirjutanud selgelt, et on nii ja naa sugune supp, tõi ka selgelt välja, milles on tuum ja mis on probleem. Loe veelkord, lollpea! See on USKUMATU, milliseid funktsionaalse lugemisoskuseta tüüpe siin ringi tuiab. Imestan Priidu kannatlikkuse üle selliste tohmanitega midagi üldse arutada. Aga ta ju ülikoolis pedagoog ka, ilmselt harjunud igasuguste lollidega.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Nõus, Pullerits kirjutab omapäraselt. Aga kes võtab teda tõsiselt?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Nii see on, Pullerits kirjutab kulda ning sedaviisi et laiad elanikkonna kihid leiavad oma- nii erudiit semiootikud kui vähese haridusega sitakotid emajõe vaestekvartali tagant.

 
At 12:03, Anonymous Vello said...

6:07, molodets! Õige vastus.
8:50, i vam spasibo! Teile eriauhind (üllatus).
Auhinnad saate kätte "Postimehe" toimetusest. Küsige Pulleritsu, märksõnadeks on küsimused vastus (ka 8:50 oma).

 
At 12:31, Anonymous Martin said...

23:14, Giro viimane etapp, ITT siiski vaid algab Monza vormelirajal. Läheb sealt Milaano Toomkirikuni. Kui see on sama trass, mis Strade Biancal, siis sinna ikka annab üles kangutada. Peagrupis püsimisega Kangertil loodetavasti ei tule ületamatuid raskusi. Kusagil eest ära sõita või finisseuri etendada tundub aga koosseisu vaadates pea võimatu. Kangerti trump on stabiilsus. Taaramäe kombel "hullu panema" hakata pole mõistlik. Paaril-kolmel etapil võiks küll üritada 20 või isegi 10 sisse sõita.

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Tere ilusal vabal päeval kÕigile. Vaatan, et Rivo on eile jätnud pika sissekande, kuid käsitleb valesti objektiivsuse nõuet. Tema arust on objektiivne see, kui ma taimetoitluse kohta ka tingimata häid sõnu ütleks. Ei mingil juhul! Sest nagu ma sissekandes autoriteetidele viitasin, siis tervislik toitumine, mida tervise- ja toitumiseksperdid soovitavad, on mitmekülgne ehk sisaldab nii taimset kui loomset päritolu toitu. Lülitada toidust välja loomset päritolu produktid on igapidi vale, seda ei toeta ükski soovitus. Vaadake, Rivo ja teised ka, see ei ole objektiivsus, kui üks pool räägib tarka juttu ja tasakaalustamiseks lisame ka rumala jutu. See on ebaojektiivsus ja kallutamine kõige puhtamal kujul. Seni kui toitumiseksperdid, kellel on kahtlemata käes kõik uuringud, millele ka Rivo viitab, ei tule välja jutuga, et liha võib ja tasub välja lülitada, on tegemist taimetoidufanaatikute propaganda ja ebaobjektiivse infoga.
Tegelikult ongi taimetoitlus ja eriti selle äärmusvorm, veganlus, puhas vaimne häire, nagu siin varem seda sõna kasutati (ehkki teises, vales kontekstis). Tegin paar nädalat tagasi Arterile loo, kus näitasin, mida laastavat toob kaasa kehakaalu pidev jälgimine ja alandamine, ning seal rääkis üks paljunäinud arst, kuidas väga paljud noored eesti sportlased on sattunud oma toitumiseksperimentidega psühholoogiliselt ummikusse - see on vaimne haigus, head inimesed. Seetõttu on ka rumal taguda uut rauda, et las täiskasvanud inimene teeb, mida tahab, aga ärgu lastele midagi peale surugu. Tegelikult tuleks ka täiskasvanud inimestele aru pähe taguda, sest seda ei saa ühiskonnas, eriti praeguses geopoliitilises situatsioonis, nagu viitab kommentaator Martin, tolereerida, et osa elanikkonnast tegutseb enesehävitamisega.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Otse silmaauku repliik, härra Pullerits see viimane.

 
At 12:52, Anonymous Mitte Martin, mitte pedast said...

Enesehävitamise ekstreemseim vorm on rattaralli. 1 protsent startijatest lõpetab arstide hoole all. Veganite puhul on see protsent aastas väiksem. Suitsetajate puhul samuti. Miks nõutakse suitsupakkidele voodoo õudakatest pärit pilte, kuid rattaralli reklaamis on naeratavad tegelased? Millal sekkub tarbijakaitseamet nagu ta tegi seda videomänguri Taneli performanci puhul?

 
At 13:40, Anonymous Rivo said...

Priit, vau, taimetoitlus on vaimne häire. Tõesti vau.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Ära imesta midagi, Rivo. Kõik algab peast. Kui inimene võtab vastu otsuse, et ta liha ei söö, kuigi tervislikuks ja täisväärtuslikuks toitumiseks on see vajalik ja seda teavad kõik, siis kuidagi muidu kui nimetada seda vaimseks häireks ei saa seda ebatervislikku, ebateaduslikku ja rumalat ning kahjulikku peas vastu võetud otsust nimetada. Priidul on jälle õigus -- inimene on peast soe ja vaimult häiritud.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Kirjaoskus on kah vaimne häire. Ammu see oli kui 99% kirjasõna ei mõistnud. Isegi lapsed ei suuda lugeda. Mul vanaisa ütles ikka, et söö liha siis muskel läheb pringiks. Üldiselt oli lapsena ikka liha vastik. Taimetoit oli aga ok. Eriti vastik oli sealiha. Nii mõeldes, on lihasöömine üks õpitud hälve. Vast on tainetoitlastel õigus? Miks peame lastele vägisi liha söötna kui on toimivaid alternatiivseid toiduaineid?

 
At 19:15, Anonymous Martin said...

Tegin täna väikese kevadise rattamatka Tallinna ümbruses. Lihapraadimise lõhna on kõik kohad täis! BBQ on moes. Kantserogeenne kõrvetatud liha aga on tervisele kahjulik. Quinoa on väga hea taimetoit. Maitsev, toitev, kombineeritav mitmesuguste muude toiduainetega. Maailma Terviseorganisatsioon kuulutas 2013. aasta "Quinoa aastaks".

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Oh ah Martin, kas sa ei tea mis on ameerika? Ameerika on chrysler, ameerika on moab, ameerika on NY, kuid mis peamine, ameerika on BBQ! Iga euroopa bakalaureus teab seda. Kas guru Priimägi pole seda teile siis (veel) rääkinud?
Kui tahad ameerika tüdruku südame võita õpi ära esmased BBQ võtted. Lihtne nagu laul, eks?

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits!

Tear down this wall!

We want to live a free and happy life!

 
At 21:11, Anonymous Vello, Hardi Tiiduse mälumänguklubi said...

Kilba! 2017. a suurtuuride üks favoriite on Colombia rattar Nairo Quintana. Quintana kasutas möödunud aasta Tour de France-il erilise "lisandiga", sooritusvõimet väidetavalt tõstvaid rattapükse. Küsime: mis on Quintanal püksis?

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Ah et Rait.R on siis vaimse häirega supertriatleet?

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on TM asja suhtes ju samal pool. Ütlevad, et vegansupp ja mida kõike, kuid panevad sisse loomseid värke. Ajavad niiöelda hamba verele neil veganitel. Vegan võtab sealt ampsu ja ongi orgi otsas. Taas üks inimhing päästetud.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga nimi raiuti täna jälle kivisse.
Noorhärral on nädalaga kolm võitu kotis. Kelle huve ta siin esindab ja kas see aitab kaasa meie maastikujooksu arengule?
Kas Mukunga liha sööb?

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme on sellest kirjutanud. Võttis usuliini pidi Hollandi mõjukate tegelastega ühendust ja - voila! - EV kodamigra ametnike tõrksus viisa andmisel kadus nagu pühitud.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Keenias süüakse kitseliha.
Libeeria lihasööjad -> Ebola.

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

EV allub kirikule? President oleks võinud selle tänujumalateenistuse ikka läbi teha. Loogiline oleks ju, et Tiidrek oleks palunud tõrksate abi nt Presidendilt, aga targa inimesena pöördus nende poole, kellelt kindlasti abi saab. Karm värk. Eestlastele võivad kõik mõjukad pähe istuda.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Lihavihkajad on need, kes Brüsseli korporantidele sobivaid veterinaarnõudeid kehtestavad. Hoia aga kanal ja seal püssi kogu aeg oimukohal, et ühelegi ametnikule silma ette ei satuks... samal ajal on KOVi ametnike ring Oma Riigiga nii õhuke, et pädevatele küsimustele pole aega või oskust vastata.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Härra Mukunga on meie oludega silmnähtavalt hästi kohanenud: rõõmsameelne võitja ütles, et ümber Viljandi järve jookse kui Keenia radadel. Maru poiss! Hr Nurme pistku maakeelne pühakiri poisile pihku ja järgmine intervjuu ongi juba kenas eesti keeles. Ja näete, taimetoitlane Ratasepp sai ligi 5 minutiga pähe. Kommentaarid on liigsed.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordiajakirjanduse viletsus - mitmeid artikleid nba-st, euroopa vutist, kohalikest sportmängudest, raskekaalu poksist vähemalt 2 artiklit. (olgem ausad keda tänases spordiuputuses mingite briti ja usa neegrite poks huvitab?) mida aga ei ole on kevade tähtsaim rahvaspordisündmus Viljandi järve jooks.

 
At 11:38, Anonymous MargusM said...

Toitumisspetsialistid Priit&Co, räägite muudkui lihast kuid selgitage siis millejaoks täpsemalt liha kasulik on, mis selle asendamatuks teeb? Palju on optimaalne nädalas liha süüa?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Tänane uudis pole siiski seotud mitte lihaga vaid keerukate lisanditega mida lihast ei pruugi saada. Kogu kergejõustiku rekorditeraamat pistetakse põlema, sest vanasti ei pruukinud olla söömisharjumused ausad. Söödi kõike mida taheti, isegi liha. Rekordiraamatu põletamise valguses on hea küsida, et kas on õige üldse pidada rekordite arvestust? Iga aasta leitakse uusi dopingaineid, mis varem olid legaalsed. Seega ei ole ajahamba ees ka tänased testitud sportlased puhtad, sest järgmiste aastate reeglid on veelgi karmimad. Paremal juhul saab rekordeid arvestada ainult dekaadi ulatuses ja sedagi eeldusel, et kõik keelatud ained on igaljuhul avastatavad praeguste testimise metoodikatega. Kas aga on, kas süsteem on kindel, kas võime dopinguküttidele kindlad olla või on ka süsteemis kallutatud jõud? Palju küsimusi ja mitte ühtegi vastust. Ja keegi ei julge nendele ka kunagi rahuldavalt vastata. Sport meenutab praeguse korralduse juures hasartmängu, kus petised teavad kuidas süsteemi reeglite vahelt läbi pugeda ja nende aukude abil tõmmatakse ullikestel nahk üle kõrvade.

 
At 11:51, Blogger Priit Pullerits said...

Lp MargusM, hea meelega vastan teile. Nädalavahetusel tähistasime Antoniuse hotelli restoranis venna suurt juubelit. Võtsin seal veiseliha antrekoodi ja vaat, kui selle ära sõin, siis tundsin, et kõht on korralikult täis, kohe väga tugev tunne tekkis. Oleks ainult idusid järanud, järaksin neid seal siiamaani, et kõhu põhja midagigi saada. Pidage silmas ja jätke meelde: inimene ei ole lammas!

 
At 12:15, Anonymous MargusM said...

..me räägime ikkagi liha vajalikkusest ja kasulikkusest, eks?
See mis tunne teil Antoniuse hotellis tekkis ei puutu asjasse, mäletate oma kirjutist: "..enesetunne valetab ja petab, märkis Ratasepp" Sama kehtib ka liha söömise kohta.
Tugev tunne tekib ka siis kui süüa üks korralik- omlett, kodujuustusalat, kasvõi korralik ports putru! Viimast üllatuslikult mehed toiduks ei pea, miks küll?
Ehk siis küsimused Priidule kui uue aja toitumisspetsialistile:
1. Millejaoks täpsemalt liha kasulik on?
2. Mis selle asendamatuks teeb?
3. Palju on optimaalne nädalas liha süüa?

PS. Et ei tekiks valearusaama, ma söön ise ka liha kuid küsimus on liha kvaliteedis ja optimaalsetes kogustes.
PPS. Minuarust on täiesti arusaamatu see ühest äärmusest teise hüplemine, et kui liha ei söö siis on ainuvõimalik variant idude järamine. Harige ennast hr. Pullerits!

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Mis rekorditesse puutub .... Paula Radcliffe kukkus hädaldama kuidas tema väärikust tallatakse kui rekord nullitakse. Kas naise joostud 2:15 on puhtalt sooritatud? Kui on, siis oli Paula selline poissnaine nagu Caster Semenya, naiste klassis võistlev mees?? Kui palju kõvem oli P Radcliffe treening, et tänased neegrinaised jooksumasinad ei pääse 2:15 lähedalegi?

 
At 13:08, Anonymous Ilvard Isu, Märja teine harrastajate diviis said...

Minu toitumisspetsialist soovitab alati võtta kuiva antrekoodi asemel ribipiirkonnast ikka rasva ja ribiga tükk, ikka vähemalt sama suur kui salatikauss. Kartuli või erimakaroni surub kelner nagunii peale.

Praegu on meil suusaklubil jõudekogumisaja lävepakk ees, kohe hakkame jõudu tegema. Mitu grammi seal Antooniuse praes liha on, milliseid veisekraamiga sööklaid veel võhmameestele soovitate?

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

Lp MargusM, oma esitatud küsimustele leiate vastuse minu suurepärasest loost lihasöömise kaitseks, kus räägivad tõepoolest Eesti toitumise asjatundjad (jagan ja toetan nende öeldut):
http://pluss.postimees.ee/4094091/lihasoojate-kaitseks-kui-sood-ainult-porgandit-siis-sured-varsti-ara
Huvitav, meil on suured lood sel teemal olemas, aga ikka tulevad inimesed esitama elementaarseid küsimusi, mis näitab, et nad ikka üldse ei jälgi, mis elus toimub ja mida kirjutatakse, enamik elab oma kitsarinnaliste kogukondlike eelarvamuste küüsis vist?
Lisaks soovitan tänases Postimehes lugeda lugu "Taimetoitlus võib õpilastele kaasa tuua terviseriskid". Sealt saate samuti teada, miks on vaja liha süüa.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Mida hr Pullerits venna sünnal antrekoodi kõrvale võttis, kas oivaline punavein, mida siinsed sitakotid endale lubada ei saa või koguni väike terav? Kui ütlete A, siis tuleb ka B öelda. Laduge aga spordimehe menüü tervenisti letti. Vennale, muidugist, palju aastaid!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, su viidatud artikkel ütleb teaduslikult selgelt, et taimetoitlaste nuhtlus on kaltsiumi (ehk piima) puudus.

 
At 13:53, Anonymous Risto Mehine said...

Paula on ilus naine.

http://sport.postimees.ee/4098157/maratonilegend-maailmarekordite-kustutamisest-argpukslik-samm?_ga=2.211981204.1235723147.1493722199-316727790.1487086663

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Kaltsiumi saab köögiviljadest, nii et väide ei pea paika.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Risto - eks igaühele on kuskil keegi.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Kõige iroonilisem on see, et enamlevinuimat ja arstide poolt soovitatuimat D-vitamiini saab lambavilla lipiididest (jah, lamba higist) ning see ei kõlba taimetoitlastele. D-vitamiini võtavad nad aga ilmtingimata endale ravimiriiulilt lisaks.

14:11 - loetlege 3500kCal tarvitava suusataja, näiteks meie blogipatrooni kaltsiumivajaduse täitmine ühe päeva jooksul. Toiduaine (värske/töödeldud), kogus, saadav kaltsium ja summa. Mitte võtta seda kriitilise kommentaarina, vaid ausalt - tehke näide.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Härra Jürgen Ligi kirjutab oma bloogis et enamik sitakotte on ka idioodid ning meie siin teame hästi et maestrol on vägagi õigus.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles argpükslikku on kui naiste 100 - 800m tulemused tühistatakse. Kui tänased ilma steroidi abita sportlased ei saa neile ligilähedalegi. Samuti kaugus ja kõrgus. Kõrguse rekord on bulgaarlannal ja tehtud kui bulgaaria kergejõustik oli absoluutses tipus. Kolmikhüppe meeste MR oli nende käes jne.
10000m hiinlanna MR on ikka veel kehtiv? Kuigi ta võeti hiljem vahele?

 
At 14:35, Anonymous Kaido said...

Priit, mulle tundub, et infot võiksite juurde hankida teiegi.

Kuidas kommenteerite näiteks neid lugusid - http://www.aripaev.ee/uudised/2016/03/28/uuring-taimetoit-saastab-miljoneid-elusid-ja-triljoneid-eurosid või http://www.aripaev.ee/uudised/2015/12/01/piim--voib-tekitada-vahki

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Nutikate maailm.
Hakkab tasapisi välja kooruma. Näiteks PP blogi kogenud tsiklistidele hästi tuntud söör Wiggins. Ja tema edukus. Lasi endale mingi haiguse inkrimineerida ja asus seda ravima ainetega mis dopinimekirja kuuluvad. Kuna tal oli HAIGUS, siis kõik oli JOKK. Siinsed isatsiklistid kindlasti teadsid mis mäng käib, kuid pidasid diskreetselt moka maas.

 
At 15:03, Anonymous MargusM said...

Priit, tegeled siin spinnimise ehk iseenda "suurte lugude" haipimisega selmet muutuda konstruktiivsemaks. Lihas on väga vähe asendamatut, kuid mis see on seda sa ei tea..
Jätkuvalt on sinu lähenemise probleem see et korrutad paari fakti ja kerid mingi otsitud fiktsiooni sellele ümber, populistlik olemuslugu on sinu zanr.
Tahad olla arvestatav, palun väga- sul Dexa andmed olemas, võta ette aastane tasakaalustatud toitumise programm ja vaata kuhu jõuad, lisa sellele veel sportliku vormi tendentsid ja hakkab juba reaalselt huvitavat sisuloomet blogile saama!
NB! Tasakaalustatud toitumine ei ole taimetoitlus vaid söömine põhiliselt oma kaalu kuid ka energiakulupõhiselt (ntx vastupidavusaladel)!

Priit, esitasin kolm lihtsat küsimust ja sa ei suuda nendelegi oma sõnadega vastata, jääb mulje et sa pole seda endalegi selgeks suutnud teha. Loe oma ristviited läbi ja proovi uuesti..

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Noma ei saa aru. Meid aeti trennis ikka arsti juurde tõendi järgi, et me terved oleme ja võime osaleda treeningutes. Siin aga tuleb välja, et medaleid jagatakse hoopis haigetele. Kas ei peaks olema ikka nii, et kui sportlasel on meditsiiniline dopingu olukord, et ta siis ei võistle tervete purikatega? Võiks ju teha kohe sellise klassi - doktori paberiga haiged ja las võistlevad seal omaette. Kas näiteks terved inimesed peavad võistlema nendega kes kasutavad verevedeldajaid ja muid retseptiga kardiosüsteemi tuunimise medikamente? Ja läheme veel radikaalsemaks - kas purgist manustatavad vitamiinid on OK? Olge inimesed, sööge normaalselt ja ärge treenige üle ning te ei pea purkide viisi endale lisandeid sisse ahmima. Pealegi viib ületreenimine parandamatute tervisekahjudeni nagu näeme ülepingutanud blogiperemehe näitel, kes ei suuda isegi aksepteerida alandliku Kelgu lepituskirja ja osaleda 5 km jooksul (oma raha eest loomulikult).

 
At 15:08, Anonymous Priit said...

Kaidole lisaks, ka lugupeetud teaduskirjandus on kajastanud http://www.sciencemag.org/news/2016/04/veganism-could-save-world-new-study-argues

 
At 15:13, Anonymous Uugu said...

14:35, ei viitsinud teie viidatud lugu isegi lugema hakata, kuna pealkiri ütles juba kõik olulise ära. Kõik, suures pildis.
Detailide viimistlemise ja poleerimisega pole käesoleval ülikiirel ja robustselt infomahukal ajajärgul inimestel aega tegeleda.

Teie viide: "Uuring: taimetoit saastab miljoneid elusid ja triljoneid eurosid."
Ja te sööte endiselt seda niivõrd saastavat kräppi?! Päriselt?

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga on tore poiss.
https://www.facebook.com/mukungawachira/

Jääme ootama, millal ta jõuab Arteri esikaanele.


 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Spordiajakirjanduse mäed ja orud Suure Võhmamehe tragöödia projektsioonis. Nagu siin keegi virises (või kuskil mujal?) kuidas Delfi suutis kirjutada asjast keeleliselt vigase ja valefaktidest kubiseva artikli pühapäeval. Seevastu kui nauditav tekst ka mittespetsialisti silmale on lühike NYT -s ilmunud artikkel. (tõsi kirjutaja ise on alpinismispordi giid). Googeldada Ueli Steck. Kuigi meil eestil mägironimise kultuur laiade rahvahulkade seas puudub, siis mõningast ettekujutust sellest ülevast spordist omavad need, kes käinud Alpides ja ehk ka Eigeri kuulsat põhjaseina näinud. Aga viimane sõna siin jääb loomulikult kirjasõna gurule härra Pulleritsule (kes tunneb isiklikult idaranniku kvaliteetajakirjanduse NYT WP NYF köögipoolt ja knihve).

 
At 17:01, Anonymous Martin, geobiopolitoloog (magistrand) said...

Nice try - kind of. Siiski, hr Pullerits, kõvale üritamisele vaatamata ei saa teist 1. järgu arvamusliidrit. Teid ei kutsuta TV stuudiosse, teie kommentaare ja repliike ei avaldata Päevalehes, Delfis, EE-s. (Oma Arteris võite kasvõi kaanest kaaneni kirjutada). Teiega ei tehta plug-in-e raadios. Teist ei tehta isegi pilapilte. Toitusmisküsimustes kutsutakse kas ülikooli toitumisteadlane, kes asja jaga, noori kenasid mehi on ka selles vallas, või siis mõni edukas noor kena meeskokk või siis Riigikogust mõni poliitik. Neegrite teemal ja homoküsimuses kutsutakse Varro Vooglaid. Teie olete nagu Villu Päärt või Ahto Lobjakas, või kõik need arvukad ajakirjanikud, kes oma tööd teevad ja igapäevast leiba teenivad. Päärdust tugevam, Lobjakast nõrgem. See on teie tase. OK, on ka positiivsemat. Verepulm rattarallil. Keskenduge sellele. Selles teemas teil praktiliselt puuduvad looduslikud vaenlased ja konkurendid.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas kommenteerivad meie kaitsestrateegia spetsialistid uut geostratosfäärilist olukorda kus frau Merkel Moskvas ja terendavad MRP2 ja Gazovaja Trassa2. IdaUkraina kogemuse saab edukalt kopeerida Eesti-Läti joonele. VV valmistub viimaseks hüppeks enne globaalset katastroofi lähis-idas.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

17.09
Mine tõmba oma paanika saag metsas uuesti käima ja ulu koos sellega!

 
At 17:42, Anonymous Martin, üliõpilane, Tallinn said...

Hea 17:09, leidke veebiavarustest Jaan Kaplinski blogi ja lugege sealt mõistujuttu "Lihasööja bakter". See võib pakkuda vastust teie küsimustele.

Rahvuslikult mõtlevad, oma füüsilise vormi eest hoolt kandvad eesti mehed! Kas koondume Varro Vooglaiu ja Indrek Neivelti selja taha? Paksude valitsus minema?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei, me koondume Priit Pulleritsu ja tema sihvakate ohvitseride selja taha. Suure tõenäosusega on Varro Vooglaid PP leegioni mees. Otsene alluv.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet valitsust niisama kõksida, valis- ja sisepoliitilist kursi muutust saab esile tuua ikkagi peale järgmisi parlamendi valimisi, kui ortodokside liider Ratas ja poluvernik Helme oma baasvalijad välja suudab tuua - KE 30% ja EKRE 15% peaks asja ära ajama küll.

 
At 21:08, Blogger Priit Pullerits said...

Täna siis esimene grupitrenn pärast mullu kogu Eestit vapustanud rangluumurdu. Pelotoni mehed panid tempot ka pisut peale, läksime 5 km lõike (nii Endomondo oma statistika jaotab) keskmisega 36-38 km/h. Sutsu oleks võinud siiski kiiremini sõita, siis oleks trennis pinget ka tekkinud. Praegu oli suht stabiilne ja rahulik veeremine.

 
At 21:20, Anonymous Jats said...

Krt. tuleb jaht või ei tule? ...tuleb lahing või ei tule, kaua me ootame?
Nii ikka ei sobi et näitad vaenlasele rusikat ja siis poed ise põõsa taha peitu...ja kui küsitakse et mis sa tahtsid, siis suundub näpp suvalises suunas ja värisev hääl kogeleb "toitumisteadlased, nemad"

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Millist liha peaksid sööma võhmamehed?
Rattamehed?
Suusamehed?
Jooksumehed?

 
At 22:50, Anonymous Luisa said...

Mina sõin täna lihast kõhu nii täis, et m_nn ei mahu ka enam p__se! Mulle meeldib.

 
At 23:32, Anonymous MargusM said...

Priit, Endomondos valite Laps ja paremal servas on aken kus saab valida 1, 2, 5, 10km.
Imelik et sõidukaarti ei näita, kas trenn jõgeva mnt suunal?

 
At 23:39, Anonymous Mõnu tüümianiga said...

Tänan hommikuse meeldetuletuse eest, käisime pärast tööd poodis ja nüüd on terve pere kered õndsalt kodumaist loomaliha täis. Elus peab ikka mõnu olema!

Loodetavasti varsti juba suusaradadel näeme.

 
At 23:45, Anonymous Martin, vegan raamatupood-kohvikus REaD, Tallinn said...

Mis siis teha, kui 36-38 km/h sõit Teile igav ja higisekski ei võta?
Peaksite Taaramäele mõned tunnid andma. Ehk "Taarakas" hakkab siis taas kiiremini sõitma.

Siin aga Teile üks tõeline maiuspala. Enjoy!

 
At 23:49, Anonymous Martin said...

Naiste kriteeriumisõit USAs New Yorkis.

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Oleks pidanud seal Pelotoni trennis ise ees 5km kaupa 38-40. km/h tõmbama. Küll need jalad siis pehmeks oleksid siis läinud ja "pinget" saanud.
"Tõmban ise, ei viitsi siin loksuda!"
Priit mis te sinna grupitrenni ronite kui seal sellised lödipüksid, kes pealegi valesti trenni teevad?

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

" ... mullu kogu Eestit vapustanud rangluumurdu...."
Pool Eestist ei tunne Pulleritsu ja ülejäänud pooltest ei tea enamus midagi rangluumurrust. Ei tule meelde, et peale selle blogi seda üldse kuskil mujal oleks mainutud.

Priidu eneseupitus tuletab meelde ühte nõukogude-aegset Arkadi Raikini etüüdi, kus üks mees räägib teisele: " Mina pean sinust lugu ja sina pead ju minust lugu? Järelikult oleme mõlemad lugupeetud inimesed!"

Sealt see Priidu üle-eestiline tuntus ...

 
At 10:26, Blogger Priit Pullerits said...

Halvad päevad Eesti rattaspordis:

Eestit kahel korral olümpiamängudel esindanud endine tipprattur Janek Tombak astus täna kelmuses süüdistatuna kohtu ette.

 
At 10:33, Anonymous Kalle said...

No mida demagoogiat. Kuidas puutub või laieneb Tombaku kelmus rattasporti? Ehk miks on rattaspordil seepärast halvad päevad, et endine proff kohtu all?

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

Hahahaa, naera ribadeks 09.36 oi-küll-mina-olen-ninatark jutu peale!!! Oma ignorantsust demonstreerite, muud ei midagi. Palun väga, siin on juhtumi kajastus nii Postimehes kui Delfis, Eesti kahes suurimas portaalis - ja teie ei tea midagi... koopas elate või?

http://sport.postimees.ee/3779581/priit-pullerits-sai-treeningsoidul-tosise-vigastuse

http://publik.delfi.ee/news/inimesed/tervisesporti-harrastav-priit-pullerits-kaotas-jalgratta-ule-kontrolli-ning-sai-tosiselt-vigastada?id=75181071

Noh, suu nüüd kinni, mh?

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Veel üks ignorant lisaks 09:36, nimelt Kalle 10:33. Palun lugege lugu läbi ka ikkagi. Seal on kirjas ju, mis on kahel korral Eestit rattasõidus olümpial esindanud Tombaku probleemide üks suur osa - rattariiete äri. ma võiksin anda siin ühe hea mehe nime, kes sellest Tombaku asjast rattavärgiga seoses täpsemalt võib rääkida, aga ma tean, et ta ei taha siin kõigile sellest pasundada, endine kolleeg talle ikkagi...

 
At 10:54, Anonymous Kalle said...

Huvitav suhtlemisstiil keskealisel mehel, selline teismelise tasemel kraaklemine. Inimene küsib küsimused ja sellele vastus on sildistamine, nimede nimetamine.

Jah, Tombak on kohtus, kuid miks peaksid seetõttu rattaspordil halvad päevad olema? Miks mitte kõikidel Janekitel? Miks mitte kõikidel rattariiete müüjail? Miks mitte kõikidel tellijail?

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Ohh, Kalle-Kalle, nii halb kaotaja oled. Taunid sildistamuist - aga ise sildistad! Püüad vastata - aga peksad täiega demagoogiat! Mine ja arene!

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Kalle on siin uus, ta ei tea, kes on kunn, AjaO, kes deliidib, läheb atröövi, paneb pöördukse pauguga kinni ja oi kui palju asju veel.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe Girole ei lähe millest on väga kahju sest nüüd pole kelllegi kaasa elada.
Eelmistele kadedatele sitakottidele niipalju et hr Pullerits on teist 10x kuulsam ja parem ja suuremeelsem. Tema läheb ajalukku kui Eesti ajakirjanduse ja rahvaspordi isa ja teerajaja. Teie aga mitte kuseloikugi.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

to 11:51 -
ajaloos on ka Hitler, Stalin ja Pol Pot. Ega kõik ei tahagi ajalukku saada.

to Priit 10:35 -
kas antud viited on tõesti kogu rahva huvipunktis? Läks sul endalgi tünnikene, ennem kui leidsid ja siia lisasid ...

Kas on valus, et "kogu Eesti iidoliks" ei ole?

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Tombaku ettevõtmistes viltu läinu osas on ratturid oma kogemused juba ise kirja pannud, ei pea mingite Endiste Postimehe Kolleegide Anonüümseid Avaldamatusi vaka all taga igatsema: http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=86&t=50600&sid=4a0412117771555be5f446cd8b27058a

 

Postita kommentaar

<< Esileht