neljapäev, märts 09, 2017

Pullerits: Kuidas ässade suusasõit mind sõnatuks võttis?

Kaks tundi enne starti läks hädaabikõne Vahur Teppanile. Ikka talle, kellele teisele. «Vahur, mis mu suuskadest saab?» Tema SuusaAkadeemia määrdemaja olnuks justkui kevadpuhkusele läinud. Mitu korda olin eelnevail päevil oma käega järele katsunud, et uks on kinni. See tähendas, et suusad olid ettevalmistamata, aga suusatalve lõppakord, Lemeksi sarja kaheksas etapp, ühisstardist vabatehnikas sõit, ootas kolmapäeval ees (fotol ülal vasakul; vasakul nr 161 Priit Pullerits).

Teppan ütles, et tulgu ma enne starti kohale, küll ta siis püüab mu suusad ära määrida.

Pool tundi enne starti ilmusingi platsi. Teppan askeldas mööda Tähtvere spordipargi sprindirada ringi, sikutas trosse ja toksis vaiu maasse. Ja siis mina veel oma suusamurega...

Ta ütles, et saigi platsil kõik valmis ja tormas siis oma hooldehoonesse. Hõikasin veel tagant järele, et võtsin oma auguga Fischerid juba laealuselt õrrelt maha ja seadsin suusapukkide kõrvale. Ise läksin samal ajal Atomicel rajaga tutvuma ja nahka märjaks tegema.

Teppan oli valmis teinud väidetavalt kolmekilomeetrise raja, kus sprindiringi tuli sõita harjumuspärasele vastupidises suunas, lisaks oli rajal üks teravnurkne ja kaks 180-kraadist pööret, üks neist liiati laskumise all. Siin saab nalja ja tsirkust, mõtlesin. Kolmekilomeetrist ringi tuli läbida neli korda, ja arvestades, et ilm oli pehme, plaanisin minna esimesse ühisstarti, sest sel juhul on rada loodetavasti veel vähegi tahke.

Kümme minutit enne starti saatis Teppan mu ettevalmistatud Fischerid käskjalaga otse rajale. Panin need alla. Kõik käis ja töötas nagu kellavärk. Püsisin graafikus.

Nagu arvata võiski, polnud esimeses ühisstardis (fotol vasakul) – stardid anti igal täistunnil kella neljast seitsmeni – palju kihutajaid kohal, mida lootsingi, sest muidu võiks minna rüselemiseks ja ragistamiseks. Läbisin ringe järgmise kiirusega (esimese ringi aeg on enamikul kõige aeglasem, sest stardi järel tuli läbida umbes kahesajameetrine paun):

8.56,6 – 8.32,1 – 8.32,8 – 8.33,5 = 34.35,0

Teppan, kes täitis taas lisaks peakorraldajale ka kommentaatori rolli, kuulutas, et kõik, kes edestavad mind nelja minutiga, saavad medali. (Fotol paremal nr 147 Rein Vares.)

Kuna seekord polnud ma võistlusele eelregistreerinud (oma viga ja hooletus!), mistõttu pidin maksma täishinda, mis on üle 60 protsendi rohkem kui eelregistreerimise hind, tulin mõttele, et kui olen maksnud peaaegu kaks korda rohkem kui seni tavaliselt, pean ka kaks korda rohkem sõita saama. Küsisin Teppanilt, kas see on lubatud ja võimalik.

Teppan kaalus veidi ja leidis, et kuna mu esimene aeg on nii vilets, siis neid, kes selle nelja minutiga üle sõidavad, võib tulla lõpuks liiga palju, mis tähendab, et ta peab liiga palju raha kulutama medalite tegemiseks, andis mulle lootuses, et äkki sõidan teisel korral paremini, oma nõusoleku – aga ainult juhul, kui seda kinnitab ka tema vend, ajavõtukohtunik Jaak Teppan. Ta kinnitas.

Teine, kella viiene start oli juba kõvemast puust. Seal tuli tempomeistriks endine Eesti koondislane Timo Simonlatser. Küsimus oli tegelikult selles, kas ta suudab mulle, kordussõitjale, ringi sisse teha.

Ei suutnud. Mis siis, et mu teine sõit tuli pärast vähem kui 25-minutilist puhkepausi märksa aeglasem kui esimene:

9.38,6 – 8.51,4 – 8.57,6 – 9.04,6 = 36.32,2

Ja siis tuli põhisõit. See oli päeva nael ja selles peitub ka siinse sissekande iva. (Minu tulemus ei peaks huvitama kedagi.) Starti tulid Vahur Teppan, Peeter Kümmel, Martti Himma, Margus Ader, Kristjan Oolo, Sander Linnus, Toomas Kandimaa jpt.

See oli kõige ägedam sõit, mida ma viimastel aastatel näinud olen. Seda saab kirjeldada esteetiliselt üksnes ülivõrretes. Just seda, mis puudutab esimest kolme, kes teisel ringil läksid ülejäänutel eest: vedamas Teppan, tema järel Kümmel ja Himma.

Liikusin rattaga raja ääres ühest punktist teise ja jälgisin meeste tegutsemist. See võttis sõnatuks. Milline nauditav tehnika! Vahe isegi nendega, kes sõitsid neljandal ja viiendal kohal, oli kolossaalne. Endast ja teistest ei hakka parem rääkimagi. Aga kõige hämmastavam oli meeletu ökonoomsus. Jälgisin näiteks, kuidas Teppan sprindiringi tõuse võttis. Seal, kus enamik teisi rapsib tõusuvarianti, läks tema imeliselt kergelt, justkui vaevumärgatavalt libistades mängeldes üles, nagu hoiaks end koguni tagasi. Ütleks nii: minusugused ja teised vehivad ja rügavad palju rohkem kui nimetatud esikolmik, aga tolku ei ole sellest pea mingisugust. Esimese kolme mehe minek oli imeliselt kerge ja sujuv.

Ja siis muidugi kulminatsioon viimasel ringil, sprindiraja tõusudel. Teppan hoidis alates kolmandast ringist kolmandat kohta. Lasi ülejäänud kahel ees tempot dikteerida. Eelviimasel tõusul hüppas aga korraks kitsalt rajalt vasakule välja, vastassuunavööndisse, ja lükkas end kolme-nelja tõukega teisele kohale. Ma ei tea, mis toimus künka taga kaare peal, aga kui kolmik teiselt poolt taas künkale tuli ja sealt laskuma hakkas, oli Teppan juba kõige ees. Ega ta asjata mulle paar nädalat tagasi väitnud, et kui läheksime kahekesi Lähte radadele, võidaks ta mind ainuüksi laskumisel vähemalt 15 sekundit – sest ta oskab aktiivselt mäest alla sõita. Ma ei kahtle selles.

Himma loobus viimases kurvis esikohaheitlusest. Teppan aga suutis oma edu Kümmeli ees hoida. Lõpuks võitis ta teda nelja kümnendikuga. Ajad vastavalt 25.51,9 ja 25.52,3.

Küsisin pärast, kas tema plaan oligi liidergrupis kõige taga passida ja siis lõpukiirendusele panustada. Tagasihoidlikuna, nagu ta minu arust on, ütles ta lihtsalt, et tal oli üle platsi suusk. Jah, nägin, et ilmselt oli küll. Aga sel juhul küsin, miks siis mina tema ettevalmistatud suuskadega ei võitnud – isegi omas vanuseklassis mitte?

Vastus: ju siis ei oska enam pingutada. Nagu oskab näiteks Kristjan Oolo, kes ületas nelja mehe lõpuheitluses finišijoone esimesena – Margus Ader oskas end tos kiirenduses paarkümmend meetrit enne lõppu käpuli kukutada – ja niipea, kui seisma jäi, tühjendas sisikonna valgele lumele. Oli too «pakk» selle suusatalve lõppakord?

Ja lisaküsimus: kui Vahur Teppan suudab võistlust korraldades ja kommenteerides – ja ärme unusta minu suuskade määrimist! – võita Peeter Kümmelit, kes on Eesti koondise tasemel suusataja ehk konkurent Team Haanja meestele, tegemata seejuures peaaegu üldse trenni («Sa võiks ju ka rohkem trenni teha ja Eesti tasemel võistelda?» pärisin hiljuti Teppanilt, mispeale ta vastas retooriliselt: «Aga kes siis lastega tegeleb?», pidades silmas Limpa suusakooli tundide läbiviimist), siis mul on küll küsimus, kas Team Haanja ikka väärib ärimees Annuselt toda hiigelspondeeringut, mis suudab toota tulemust, mis on sisuliselt jõukohane ka mittetreenivale, kuid tööd tegevale endisele suusamehele? Ehk mida Annus ikkagi kinni maksab?

Fotod: Priit Pullerits (nr 161) Lemeksi suusatalve viimasel etapil, 12 km ühisstardist vabatehnikasõidus Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

56 Kommentaarid:

At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Oi-oi, Priit, ainuüksi selle avaldatud fraasi eest - "... hüppas aga korraks kitsalt rajalt vasakule välja, vastassuunavööndisse, ja ..." - peaks Teppan su suuskade määrimise lõpetama. See on piisav tema diskvalifitseerimaks!

Ja sa ise võtad asja rahulikult? Alles see oli mõni aasta tagasi, kus sa siin blogis jaurasid ja võitlesid TRR-l vastassuunas sõitmise vastu ...
Kas oled kätte pehmoks läinud?

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit jäta juba teiste raha lugemine. Pole sinu asi kellesse Annus OMA raha investeerib.

 
At 21:16, Anonymous Kalju said...

Vaat need lood (too viidatud kah) on spordiblogi väärilised kirjutised. Hästi sõnastatud, üldsegi mitte hüsteeriliselt, parastavalt, ent vajalik kriitika on öeldud. Hr Sergei Lavrov ütleks sellepeale, professionaalselt tehtud, mitte vaid emotsioonidel põhinev.

Nagu ise nägite, kiidetud leping suusaliiduga on kasutu, ei saa Kümmel sõidetud väljamaal ega Tähtveres.

 
At 21:29, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 19:20, proovisin ise ka omas sõidus samal tõusul sama lükkega mööduda, nagu Teppan, aga pole nii tugev. Rada oligi kitsas, 180-kurvis läksin korduvalt vastassuunavööndisse. Aga keegi ei lõiganud, ei mina ega Vahur.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, leping on nagu pass, kui seda pole, arvaksin, et teie olete ülestõusnud Komissarov. Ilma lepinguta eksitad publikut.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Vahur Teppan näitas oma head laskumistehnikat ka Eestimaa Talimängudel Tehvandil ...

 
At 00:59, Anonymous Martin, "Usume Veerpalu" & "Rein on tegija" said...

Taaramäe Tirreno-Adriatico mitmepäevasõidu 2. etapil 173. koha. 13 minutit pakki.
Postimehe ja Delfi veergudel aga on mees kangelane.
Õppige, suusatajad!

 
At 01:06, Anonymous Martin said...

Taaramäe enne võistlust: "Panen kõigile ära!". pärast võistlust: Krt, vVorm on s.tt!"
Kangert enne võistlust: "Vorm pole kõige parem". pärast võistlust: "Näe, jah, panin ära" (kui sedagi)

 
At 08:03, Anonymous Martin said...

13 minutit pakki. Taaramäe Delfile: S.tt lahti (haigus)

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

See on imelik jah, et meie profid on tasemelt enam vähem samad, mis parimad harrastajad.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas vastassuunavööndis sõitmine on siis nüüdsest lubatud ?

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Aasta susareportaaž! Paremat olen ainult omas seltskonnas raja ääres kaasa elades 2017 kogenud, tänud kirjutajale ja sõitjale. Jõudsin objetilt ise tund-poolteist pärast sõitude lõppu sinna Tähtverre, uskumatu, et ilma ühegi vea ja korraliku klassikajäljega lõpuks maha saadi. Märtsiks! Järelikult osatakse küll, aga ressurssi hoitakse kinni. Tuleb neid Dendro ja Tähtvere projekte toetada!

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Kümmel kaotas Teppanile ehk Eesti koondise mees kaotas asjaarmastajale. Juhtus see nö päevak-võistlusel.
Kui palju kordi on juhtunud, et Priit Pulleritsu (Eesti koondise mees) kirjutised blogis (päevak-võistlusel) jäävad lahejmaks mõne tavalise blogipidaja (asjaarmastaja) juttudest?

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

11:00 - seda ei juhtu mitte kunagi.

 
At 12:50, Anonymous MargusM said...

juhtub ikka küll, nii mõnegi blogi on asjalikum (pädevam) kui see siin.Tõsi on et nad kirjutavad harvemini ja siis kui ikka midagi öelda ka on.

 
At 13:06, Anonymous MargusM said...

to 10:43
Tähtveres on klassikajälg enamus aega sees olnud. Mida sa hämad märtsikuust?
Rajad on tõesti head, selle eest tuleb KTM-i tänada.

Priit, vaadake oma postituse laskumispilti : nr147 laskub ja teie seisate, kas selg ei paindu?

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole Pulleritsu blogi. See tundub olevat Teppani ja tema suusaputka blogi.

 
At 13:55, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, asjata kiidate seoses Tähtvere radadega KTMi. Neil pole Tähtvere radade tegemise ja hooldamisega mingit pistmist, selleks on M Viilu organisatsioon.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Siiski-siiski, pärast KTMi lastesõitude ettevalmistusi on radade kvaliteet hoopis teises korras. Eks Viilu organisatsioon võis KTMi tellimusel teostaja olla või mitte olla, aga see näitabki, et linn alarahastab meie armastatud spordirada ning ei lase rajameistril teha seda, mida ta tehniliselt ja oskuslikult võib-olla juba novembrist alates pakkuda oleks saanud.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

13:12 - kommentaarium on avatud, tõstatage oma kohaliku klubi ja raja teemad üles; puhuge teema suureks ja näete kohe, kuidas blogipidaja asjast postituse teeb. Haanjas, Äkkes ja Jõulumäel toimub näiteks palju asju, mis oleks väärt esile toomist. Aga Tartus ongi vist ainult selle ühe diagnoosile viitava nimega klubi tegevused ja teise palju vanema noortesporti hoogustava klubi tegemised püünel, kellest siis veel rääkida - tooge heaga esile!

 
At 14:33, Anonymous Lembit, käsipall said...

Kas Teppan järgmisel nädalal eestikatel osaleb? Sprinditeade (k), teade ja 50km (v). Kui ta nii heas on, näidaku oma tegelik tase ette. Teadetes võtku kampa Kilgi sitzpresidendid - Kokk, Oolo või Eensaar. Suur vastasseis TH versus nö suusaakadeemia saagu teoks. Pullekas puhuks asja suureks ja võtaks samas osa seeniorite sõidust. Teete ära?

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Mina teeks ära! ja isegi kui peaks mingi jama juhtuma, et Teppan ja Co ei võida, küll ma siis oskan selle juba siin nii ära kirjutada, et kõigile jääb mulje, et tegelikult just nemad võitsid. Uurin Teppanilt asja, õhtul näen teda. Aga kas te eile lehes minu suurt suusatamispilti nägite? Kes ei näinud, saab SuusaAkadeemia seina peal näha!

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

OK, Priidul õigus, Tähtvere radadega tegeleb tõesti "M.Viilu organisatsioon" nimega SA Tähtvere Puhkepark kuigi olen kindel et nad ka KTM-ga omavahel suhtlevad ja plaane peavad.
Vahur Teppan on ju tubli mees, ärgem teda nüüd mutta ka materdagem. Tegeleb suusaspordi edendamisega selle "backround" poole peal ehk siis järelkasv.. See et ta koondises pole on siiski tema vaba tahe ja sisetunde küsimus, see ei peaks olema meie kritiseerida. Mõnikord tekib vahel endalgi küllastumus sellest Vahurdamisest kuid eks meist igalühel on omad fännid, temal on selleks Priit kes oma üliõhinaga alati kasuks ei tule.. fännide värk, mul kodus ka teismeline möllab täiega : ) Tuleb ära kannatada.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Prit miks enamus artklite pealkirju küsimus vormis?

 
At 17:01, Anonymous Ivo said...

Pullerits, millal raha saadad? Tuhat suusataja tölli, mis lubasid, on koos?

Pea meeles, sinu osa on 5 € igast 50 €-st. Palveta, et ma ei peaks Marbella meeste poole pöörduma.

Ela hästi. Vt ka eelmise postituse alla.

Ivo
Costa del Sol, ESPANA

 
At 17:29, Blogger Priit Pullerits said...

16:57 - sellepärast, et ise küsin, ise vastan.
Ivo, mulle ei ole küll keegi mingeid ümbrikuid toonud, rahast rääkimata; ainus, mis saabus viimastel päevadel, oli kutse betoonipäevadele.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Hr Annuselt?

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

See'p see on, kui rahaümbrikud on "kadunud", siis tuleb kutse betoonipäevadele õige nobedalt.

 
At 18:34, Blogger Priit Pullerits said...

Ausalt mehed, tuli jah kutse betoonipäevadele. Too on ainumas ümbrik, mida olen näinud.
Tähtveres lumi täitsa must, suusatamisega nüüd küll puuks. Ratta selga? Millal tulevad meil betoonteed? Asfalt kevadeks nii auklik...

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Ahnii, noo siis läheb juba kõvemaks betooni panemiseks.

 
At 21:36, Anonymous Aleksander, venelane said...

Ühesõnaga Ivo on rahadest ilma! Vôibolla oleks pidanud Pulleritsule 50 % pakkuma? 5 euri iga 50 pealt on ikka neetult niru raha jagamine. Selle raha eest lojaalset partnerit ei saa!

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Mehed! Homne maiuspala.
FIS World Cup Holmenkollen Men's 50 km C Mst
Bon Appétit.
Pakume võitjat ka?

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Traditsioonid... (video)

 
At 23:17, Anonymous Betoonrull said...

Priit, mis betoonteed? Meil siin Tallinnas tehti pärast sõda kah betoonteid. Siiani ei kavatse keegi neid asendada. Sõida hommikuti nagu mööda klikiaegset raudteed. Ei tegele sellega riik ega linn. Rattaga pole amortideta võimalik sellel sõita. Aga kuna kõik teavad, et esmaklassilise mittepõrutava betoontee ehitamine on kallis, siis saame Priidu promost aru nii, et ta pakub betooni propaganda võimalust oma blogis/tööandja lehes. Mõte on hea. Kui betoonisõpradel jätkub pappi TH rahaga üleujutamiseks, siis peaks seda jaguma ka sõbralike sisuturundusartiklite tootmiseks. Ja kui vaatame betoonisõprade peateemasid järgmine nädal, siis need on suurehitised. Pilvelõhkujad. Kus? Venemaal! Venelastel aga raha on. Peterburi kerkib Euroopa kõrgeim ehitis, kust allavaadates näeb kõrgelt ka üle Tallinna teletorni. Seda kõike ehitatakse eestlastele müüdava gaasi rahaga. Meie maksame sellest osa kinni. Oleks ju aus, kui natuke sinna betooni valatavat raha ka meile tagasi tuleks kohalikku ajakirjandusse. RT agendi moodi toimetav Martin ei kanna ju nii hästi välja kui PP, järelikult on vaja raha suunata PP tegemistesse. Ivo juriidika afäär kukkus läbi. Ei tulnud sealt Priidule uue ratta raha. Seega on pinnas gaasiraha siia sisenemiseks soodne.

Pealegi nagu teame värskest Ilvese esinemisest kongressis, et ameeriklased on tõe vaka all hoidmisega hädas ja plaanivad restruktureerida oma süsteemi tõega hakkama saamiseks. Milline ajaloo vingerpuss - ameeriklaste sõnavabaduse abil lõhuti Reagani meeskonna eestvedamisel maha kommunistide betoonmüür (pakkudes venelastele vastutasuks igavest abi kontrolli hoidmisel oma riigis) ja nüüd peljatakse sõnavabadust kui kapitalistliku establismenti murdjat. Tekib küsimus, et kas osapooled pole kokkuleppeid austanud? Muide THI väitis seal, et KGB järglaste võsaoperatsioon, kohas kus piiri suutis tabada vaid treenitud piirivalvur, oli sõjaline agressioon ning samasugune Eesti vastane agressioon on see, kui venelased treenivad õppuste käigus Rootsi ründamist. Kas pole mitte huvitav sõnade tähenduse rõhuga manipulatsioon, millest kongressmännid kindlasti aru ei saanud? Seega Vene poolel on vaja nüüd leida hädasti kõrgkvalifitseeritud jänkifiile, keda oma rahavoogudega manipuleerida kirjutama kasvõi tõelisest betoonist ning luua sellega vari RT agentuur, kes loob sobivat betoonplatvormi alternatiivse kanali tõele.

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

Ja mida....spordiblogi....

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Suusatootja Rossignol ning elektroonikavalmistaja PIQ tutvustasid nutisuuska, mis annab kasutajale infot selle kohta, kuidas ta sõit kulgeb.

http://geenius.ee/uudis/rossignoli-nutisuusad-peaksid-su-soiduoskusi-oluliselt-parandama/

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

Eesti esimene SwimRun – Pühajärve SwimRun Baltic Challenge

12km pikkusel põhidistantsil tuleb jooksu ca 10km jagu ning ujuma peab ca 2km. Pikim ujumislõik on ca 400 meetrit ning pikim jooksulõik ca 3km. Kokku jääb rajale 10 jooksu- ning 9 ujumislõiku – nii esimene, kui viimane lõik rajast läbitakse joostes.

http://marathon100.com/uudised/vaata/mida-kujutab-endast-puhajarve-swimrun-challenge

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

Ürituse nimi ongi SupleSörgi? Kas lõpus on sooja kördi asemel siis mingi külm pajukadakainglise jamps kah, või ei pakuta midagi?

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

2km jooksutossudega ujuda on vist päris lõbus ))
Tundub, et labidad ja pääste poid keha ümber ka kõik lubatud.

 
At 02:59, Anonymous Martin said...

Hallikas-määrdunud blödi. Õigemini selle riismed. Postimehe toimetuse aknast välja vaadates ei ole lund märgatagi. Ajakirjanik Pullerits istub oma töölaua taga. Elegantses ja hubases avakontoris on õhtueelsel tunnil vähe liikumist. Tartu on tegelikult väike linn. Ülikool, PRIA, Rahvusarhiiv. Sortsuke tööstust. Ongi kõik. Ja Tartu maraton. Eestluse jaoks märgilise tähtsusega "suusalaulupidu", mis toimunud juba 1969. aastast. Klubi Tartu Maraton kontor pole siit, Küüni tänavalt kaugel. Pulleritsu tööala seinal on riputatud fotod. Pullerits kohtumas Seb Coega. Pullerits maastikurattal USA-s Utahi kanjonis. Bikiinides Playboy kaunitarid. Jah, sooline võrdõiguslikus, neegri- ja LGBT-armastus pole provintsilinnas veel juurdunud. Pullerits suusatamas. Ajakirjanik on suur kestvusspordi harrastaja.
Lund aga ei ole. Varasematel aastatel käis märtsis veel vilgas suusaelu. Klubi Tartu Maraton, provintsilinna tähtettevõtte ja suurim tööandja, on kriisi tuultes. Teist aastat ollakse sunnitud väljalubatud maraton ära jätma.
Pullerits jätab usaldusäratava, meeldiva mulje. Tumesinine "navy blue" pin stripe ülikond, punane lips, korrektselt seitlisse kammitud blondid juuksed. Prillitatud näol Ameerikas õppinud mehed keep smiling.
Samas on ajakirjanik Pullerits üks Tartu kardetumaid mehi. "Pulleritsu kirjutised vähendavad meie ürituste osavõtjate arvu," ütleb Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk. Väljapaistvalt produktiivse sulega ajakirjanik on tähtsal kohal Postimehes, põhilise osa oma produktsioonist levitab aga ülipopulaarse blogi kaudu. Rünnakute all on nii Tartu Maratoni korraldajad kui ka Eesti suusakoondis auväärse Mati Alaveri, Aivar Rehemaa ja suusakoondise suursponsoritega eesotsas. Kontoris on soe. Heledasti valgustatud akende taga on hämarduv Tartu.
Lund aga ei ole. Räbalad, millel 63 km pikkust tuhandete meedia ja riikliku propaganda poolt natsionalismi vahtu keerutatud õpetajad, projektijuhid, poliitilised "broilerd" ja "kuked", juhatuste liikmed, "alfaisased", pohmellist tudengid, paadisikutajatest matkajad, triatleedid ja pensionärid helilooja Rene Eespere kirjutatud horstwesselliku "Maratonile!" ülevate helide saatel ühisstardist saaksid Lõuna-Eesti lumiste põldude ja metsade vahel looklevale härmas suusarajale minna, on läbi viia praktiliselt võimatud.
Suusaharrastajad on aga osavõtutasu maksnud. 50 kuni sadakond eurot on maratoni osavõtumaks. Maksta tuleb graafiku järgi, kuni aasta ette. Tuhanded on maksnud. Kokku sajad tuhanded eurod, millele suusamaratoni teenuse näol katet ei ole.

 
At 03:02, Anonymous M said...

Ajakirjanik Pullerits on tuntud ka mitmete Pressinõukogus ja Avaliku Sõna Nõukogus peetud vaidluste kaudu. Vahel võitnud, vahel ajakirjanduskohtus alla jäänud. Võib-olla just sellel pinnal tekkis Postimehe vanemtoimetajal kontakt jurist Ivoga. Ivo Oberschneider, noor, andekas jurist. Tõusev täht advokaatide suletud kastisüsteemis. Räägitakse, et Oberschneider on õige pea Aivar Pilve, Varuli ja Raski etableerunud büroodele kannaleastuja. Ivol on kontor prestiižses Roosikrantsi ärimajas. Vähemalt nii seisab kirjas tema allkirjastatud pöördumistes, mis Pulleritsu populaarse blogi kaudu alates juba novembrist suusasõpradele pidevalt kuulutatud. Ivo kutsub Tartu maratonile registreerunud suusaharrastajaid osavõtumaksu tagasi nõudma. Võlaõigusseadus annab sellise õiguskaitsevahendi rakendamise võimaluse, kui kaup on kehv või teenuse osutaja ei ole oma tööd korralikult teenud. Teenust aga ei ole.
Võlgade väljanõudmisele spetsialiseerunud Ivo haistis korraliku äri tegemise võimalust. Maratonikorraldaja Kelk on maratoni juhendisse sisse kirjutanud klauslid, mis teda täielikult kaitsevad, osavõtutasu maksnud suusasõbrale aga ei jäta mingeid õigusi. Võlaõiguse tundja Ivo teab, et kohtus on need klauslid kergesti ümber lükatavad. Ta võib seda juristina korraldada. Muidugi vastava teenustasu eest. Ivol puudub aga kanal suusatajatega ühenduse võtmiseks. Suusatajad (kestvussportlased ei ole väga intelligentne mass, rattaharrastajad on erand) on Pulleritsu populaarse suusablogi lugejad. Meestel tekib plaan.
Töö spetsiifika tõttu peab Ivo tihti Eestist eemal viibima. Seetõttu pidi raha toodama Postimehe kontorisse, lugejate kirjade sildi all.
Kasum ühisest ärist pidi jaotatama pooleks. Eesti äriajamise iseärasus on aga see, et kui ühise tegutsemise peaeesmärgiks on klientidele tünga teha, siis lisaks püüab üks äripartner teist, tihti aga ka mõlemad üksteist haneks tõmmata. Kahtlase taustaga "jurist" ja ajakirjanik leppisid kokku, et skeemi väljamõtleja saab 90%, ajakirjanik kui vahenduskanali pakkuja 10%. Nüüd väidab ajakirjanik Pullerits, et pole mingit raha saanud. Ükski suusasõber ei olevat üleskutse peale 50 € teenustasu koos ostetud suusamäärete ja jõusaali ostukviitungite ja maratoni osavõtutasu tagastamise avaldust Postimehe toimetusse toonud. Ivo seda ei usu ja saadab Hispaaniast Päikeserannikult vihaseid kirju nõudmisega raha üle kanda. Pullerits olevat lubanud, et blogi kaudu suudab agiteerida tuhat suusasõpra avaldust esitama. 50 000 €. Ivo ähvardab Marbella mehed peale saata. Tüüpiline Eesti äri.
Toimetuse elegantne kontor on heledalt valgustatud. Akende taga hämardub depressiivine provitsilinn, liiguvad inimesed ja tuututavad autod. Närviliselt laseb ajakirjanik Pullerits sõrmedel üle laptopi klaviatuuri käia. Äritegemine Eestis pole kerge. Lumest on alles ainult räbalad. Äripartnerite vahelisest usaldusest ka. S-tt suusailm, nagu ütlevad suusaharrastajad.

 
At 07:30, Anonymous Anonüümne said...

Istu, kaks, martinpoiss.
1969 :))

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Päris hea seekord, Martin-poja.
Tuleb küll, kui natuke pikemalt sulge närida. :)

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mis toimub?
Kõik näpivad niisama?!

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/4036263/postimehe-otsepilt-kelly-sildaru-hakkab-x-maengudel-voitlema-medali-eest?_ga=1.133892238.1061060267.1462105808

 
At 19:57, Anonymous Enrico said...

Hr Annus tahab valitud seltskonnale demonstreerida oma betoonitöö kindlust. Ka helikindlust. Näitusel tehakse ka kohapeal üks betoonivalamine.

 
At 20:17, Blogger Priit Pullerits said...

Kas betooni valatakse Team Haanja järjekordne sponsorsumma?
Täna keskpäeval suuska 15,4 km 1:10.40ga rahulikult.

 
At 21:42, Anonymous Martin said...

Ilmselt on tegu sakraalse aktiga. Äri edenemiseks tuleb Jumalatele ohverdada. Annus saab sellest aru.

Muide, Linnar Priimägi Globaalkulturoloogia Fondi värske uurimuse kohaselt peetakse 21. sajandi peamised sõjad lume pärast. Globaalne kliimasoojenemine on toonud kaasa lumeressursside kokkusulamise. Eriti puudutab see suusatama-kelgutama harjunud rahvaid. Eestis on olukord ülikriitiline. Ennustataksegi Eesti konflikti Venemaaga lume pärast. Kas selles, nn. Lumesõjas peaks väikesel Eestil liitlaste abiga haarata endale Siberi lumerikkad alad, või saadakse haledalt peksa, seda analüütikud ei riski ennustada.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Tuli meelde, et Euroloppeti sarjas ongi kuu aja pärast tulemas 50km suusamaraton vabas tehnikas, Handi-Mansimaal.
Tulevikus hakataksegi meil suvepuhkuste asemel võtma kuuajalisi talvepuhkusi ja veetma seda Dr Holdeni talve-lumelaagrites Siberi aladel.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Dr Holdeni Talvelaager 2018:
- Siberi pakane -30 C,
- elamine 40 mehe kaupa soojustamata barakkides (millega võrreldes Pulleritsu Moabi hütid on ****-hotell)
- 100 km suusamatk iga päeva
- äratus kl 6, fizzarjadka a la Russe (nn "golõi tors")
- troikaga sõit
- õhtul banja ja tule ääres istumine balalaika saatel
H: 2280 €

 
At 01:15, Anonymous Anonüümne said...

Hullumeelne tempo täna Holmenkolleni 50km-s klassikas.
Tsipa üle kahe tunni.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Hullumeelne tempo jah, aga vähemalt sama hullumeelne oli ka Lahtis, kus vabatehnikamaratoni võitis Alex Harvey ajaga 1.46,28,9.
Loomad...

 
At 12:11, Anonymous Martin said...

17:30. Kõigil vaadata!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

12:11 - ostke järelvaatamine, saate korralikke suusasõite nautida ja ei pea riknenud liha tagajärgedega tegelema.

 
At 14:37, Blogger Unknown said...

michael jordan shoes
michael kors outlet
new england patriots jersey
michael kors handbags
michael kors outlet
longchamp outlet
kobe basketball shoes
michael kors outlet
nike huarache
nike roshe one

 
At 09:53, Blogger raybanoutlet001 said...

los angeles lakers jerseys
minnesota vikings jerseys
michael kors handbags wholesale
armani exchange outlet
nike tn pas cher
carolina jerseys
raiders jerseys
cheap nfl jerseys wholesale
ralph lauren outlet online
valentino shoes
2017.3.29

 

Postita kommentaar

<< Esileht