teisipäev, märts 21, 2017

Pullerits: Kes tuleb valida hooaja parimaks murdmaasuusatajaks?

Raske ettegi kujutada, aga eelmisel aastal sain veel sel nädalal, enne kui sõitsin ära Utah’sse Moabi rattaga seiklema, tiirutada muretult Tähtvere kunstlumeringil. Äsjasel nädalavahetusel väntasin sealt rattaga mööda. Suusarajast olid alles vaid hallikaspruunid riismed.

Niisiis, tõmbame hooajale joone alla, ulatades ühtlasi abikäe Eesti Suusaliidule, kes hakkab peagi valima hooaja parimat murdmaasuusatajat. Kes see võiks olla?

Kohe kindlasti, mitte mingil juhul, ei tule hooaja parimate valimisel arvesse Team Haanja liikmed. Mitte sellepärast, et nad on ESLiga sõjajalal, vaid seepärast, et nende hooaeg ebaõnnestus. Totaalselt. Eesmärgid jäid saavutamata. Isegi nende peatreener Anti Saarepuu, kes terve hooaja püüdis viletsa ja mageda mängu juures teha head nägu, pidi pärast hooaja põhivõistlust, Lahti MMi telekaamera ees aru andes sõnu otsima: «Täna oleme selles seisus, ega siin midagi...» Ja lisas: «Kokkuvõttes midagi väga positiivset siit MM-ilt kaasa võtta ei ole.» Ja veel: «Pigem me ebaõnnestusime.»

Olgu see selgelt välja öeldud: ei saa valida parimaks kedagi seda, kes ebaõnnestujate hulgast kõige vähem ebaõnnestus. See ei oleks üksnes kurioosne, see oleks lausa absurdne. Mõistate, suusaliidu ametimehed?

Niisiis tuleb parimat otsida nende tippude hulgast, kes alt ei läinud. Peeter Kümmel? Ei, tema hooaeg läks paraku tühja. Kein Einaste? Tubli, et tagasi rajale tuli, aga sellest jääb väheks. Siim Sellis? Ausalt öeldes ei mäletagi, et ta kuskil väga võistelnud oleks. Martti Himma? Estoloppetitel rahvasuusatajate ees võidutsemine pole päris see...

Kes meil siis üldse üle jääb? Kas parim tuleb jätta välja kuulutamata?

Võtke või jätke, süüdistage mind erapoolikuses või milles tahes, aga ainsana jääb sõelale Vahur Teppan. Põhjendan.

Lõppenud nädalavahetusel sai ta Eesti meistrivõistlustel teatesprindis koos mittesprinter Karel Tammjärvega hõbemedali, kaotades vaid Eesti sprindikoondise kahele parimale, paarile Raido Ränkel ja Marko Kilp. Teatesõidus sai ta koos Tammjärve ja Peeter Kümmeliga esikoha (fotol vasakul, lipuga) kusjuures klassikadistantsi avavahetuse kiireima sõitjana edestas ta ka Eesti koondislastest Lahti MMil parima koha saavutanud Algo Kärpi. 50 km maratonis püsis ta 40 km esikoha konkurentsis, aga midagi pole teha – kui ikka peaaegu üldse treeninud ei ole, siis 50 km lõpuni ei kesta. Kuid sõita mittetreenijana 40 km võrdselt treenijatega näitab iseenesest mehe tegelikku võimekust ja suutlikkust.

Ja siis muidugi ülivõimsad esitused rohke osalejaskonnaga Lemeksi talvistel suusaetappidel Tartus, kus ta tõestas oma võimekust sellega, et alistas klassikatehnikasõidus hooaja põhistartideks tippvormi koguva Tammjärve ning jättis mõlemal korral, kui Kümmel starti tuli, ka tema selja taha. Kusjuures hooaja finaal, 12 km ühisstardist vabatehnikasõit oli eriti muljetavaldav nii ökonoomsuselt, taktikaliselt taibukuselt kui kiirendusvõimekuselt.

Ja need võidud tulid kõik ilma, et ma oleks Teppanit kordagi suusaradadel treenimas näinud – kusjuures ma viibisin enamiku vabast ajast suuskadel. Mida ma aga kogu aeg nägin, oli see, kuidas Teppan ehitas, korraldas, asjatas, kommenteeris, abistas.

Seega läheb minu hääl Eesti selle talve parima suusataja valikul Vahur Teppanile. Kes on poolt ja kes on vastu? Aga, palun, argumenteeritult!

Fotod 1-3: Eesti meistrivõistluste 3x10 km teatesõidu avavahetuse sõitjad laupäeval Jõulumäel. Fotode autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 4: Vahur Teppan (lipuga) tähistamas laupäeval Jõulumäel Eesti meistrivõistluste 3x10 km teatesõidu võitu. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 5: Vahur Teppan Tartus Tähtvere spordipargis sel talvel oma kätega ehitatud Limpa suusakoolis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

41 Kommentaarid:

At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Toetan härra Pulleritsu. Hooaja parim on Vahur Teppan. Suurepärased etteasted ja üllatusmoment oli see see.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Tatjana Mannima
kah priit

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

V Teppan kui rahvuslikult mõtlev kõiki stiile valdav võhmamees sobib väga parimaks suusatajaks. Ei ole ju teisi.

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

Naistest Mannima, siin pole kahtlust. Aga meie arutelu käigu meie ehk meeste kategoorias.

 
At 10:42, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Len Väljas

Põhjendan:
Lahti MM Team Sprint 6. koht.
MK-etapivõit Team Sprindis.
MK-etapi 3. koht meeste teates.
(Lisaks muud korralikud kohad.)
Eesti veri ja Eesti meel.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Lissaboni poolmaratoni võitis valge uus-meremaalane. Edasi tuli traditsiooniline patarei aafriklasi ja araablasi, nagu pikamaajooksudel tavaks. Seda väikest imet aga meie jooksuportaalist ja T Nurme blogist välja ei loe. Meie jooksjatega seotud sotsiaalmeedia on ülimalt nõrk. Väga igav ja kuiv. JPortaali pidaja argpüks lõpetas kommentaaridki.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Parim suusataja - tulemustest lähtuvalt kahevõistleja Ilves.

Midagi pole teha, loevad MK punktikohad.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Kahevõistlus on tilulilu. Kui Ilvese konkurssi võtame siis tuleb keegi ütleb et hoopis Sildaru oli aasta parim suusataja.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

PP ise kui tubli eneseületaja on parimate esikümnes. Arvesse läheb see, et on väheseid mehi kes ei treeni enda mugavusstsoonis.

 
At 13:01, Anonymous Imre said...

Kui ühed on ebaõnnestujad ja teised ebaõnnestujatest nõrgemad, kas siis üleüldse saab kedagi paremaks valida. See arutelu taandub ja lõppkokkuvõttes mandub pehmode poolt kultiveeritud arenemistaseme, pealehakkamise ning hea tahte väljenduse hindamisele ja hinnangutele, mitte mees-mehe vastu võitlusele. Ehk lõppkokkuvõttes jõuame selliste hoiakute levitamise lätteni, milleks on kooliõpilaste hindamiskriteeriumid, kus oluline ei ole mitte niivõrd tulemus, kui see, milline on su seis võrreldes eilsega. Seda teavad kõik, kuhu selliste hoiakute najal Eesti laste füüsilise aktiivsuse ja sellest tuleneva võimekusega on jõutud. Tugev ei saa olla keegi sellepärast, et ta mitte midagi selle heaks ei teinud ega ka see, kes on valesti teinud.

 
At 13:18, Anonymous Kusta, Kadjaste külavanema nõunik. said...

Tegelikult tuleks hooaja parim sportlane ikkagi valida hooaja tähtsaima ja kaalukaima võistluse põhjal, milleks oli kahtlemata Lahti MM. Samas peab Pulleritsuga nõustuma, et Eesti koondislaste jaoks oli see siiski mõningate mööndustega lati alt läbi minek. Algo Kärbi üks sähvatus ja ongi kõik. Samas teiselt poolt Vahur Teppani Eesti meistrivõistluste medalid on mõlemad teatesõidus st ei ole individuaalsed. Kahtlemata on Teppan imetlusväärse potensiaaliga meees ja lausa kahetsusväärne on, et ta ei leidnud motivatsiooni pikemalt tippspordiga tegeleda. Siiski Teppani parimaks kuulutamine oleks väga subjektiivne. Mina jätaks parima meesmurdmasuusataja üldse valimata, sest tegelikult pole ühtegi, kes päriselt kvalifitseeruks.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

13:01 tabab biiti. PP on jälle feilinud. Sobivate kandidaatide puudumise korral tuleb autasu jätta väljastamata, punkt. Nominente võib esitada, kuid autasu tuleb jätta väljastamata!

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui tase on selline et rahv. võistlustele ei ole asja, aga parima murdmaamehe tahaks välja selgitada ikka, siis ei jää muud kui kohalike meeste satsist valida. Nii et Teppan ikkagi.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Parimate valimine on nagu pidu katku ajal. Pole ju tulemusi. Mannima näitas MM'l oma reaalset taset, kaotades 30 km sõidus võitjale 8 minutit ja teenides 163.30 FIS punkti. Koondisesse kuulumise norm on olnud naistele aastaid 70 (keskmist). Seega on ta sellest tasemest kaugel, et üldse koondises olla. PP sümpaatia on muidugi arusaadav, kui arvestada seda, et proua Mannima avameelse telefoniintervjuu andis ja oma pettumust TH ridadesse mitte kuulumise kohta väljendas. Meeste puhul on koondisesse kuulumise norm veelgi karmim, 50 (keskmist). Peale Kilbi pole rahvusvahelise taseme suusatajate kontekstis kellestki rääkida.

 
At 13:50, Blogger Priit Pullerits said...

"...ja oma pettumust TH ridadesse mitte kuulumise kohta väljendas"
Midagi sellist Tatjana Mannima mulle küll ei rääkinud. Ärge mõelge asju välja! Rääkisime sellest, kas Tartu maratonil keegi eliitsõitjate keppide pikkust ka mõõtis.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole rahv taseme keskmikkugi meil enam suusatajate seas. Nagu korvpalliski ei oska kedagi nimetada. Vene? Pole mehest enam pärast Zalgirist kuulda.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Kes on hooaja parim harrastussuusataja? Parim mees ja parim naine.

Otepää Harrastajate MK võitja arvesse ei lähe, sest tegemist on proffiga, missest, et teiselt alalt.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

2016 - 2017 parimate murdmaasuusatajate esikolmik on Teppan, Pullerits, vana Veerpalu. Argumente ei hakka eraldi välja tooma, emotsionaalne arvamus kulub ka marjaks ära.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Eestikatelt võttis Ränkel kõige rohkem esikohti (4), silmad peas ka MK-l. MK arvestuses on Kilp meie parim, paraku kohalikelt meistrivõistlustelt vaid üks medal, sprinditeate kuld. MMi parim oli Kärp, eestikatelt 1. 15+15 ja 3. maratonis. Üldiselt läks MM ja MK kõigil ühtlaselt puusse. Nii et paneks Ränkeli parimaks.
Kuigi tuleb nõustuda meestega - tänavu parimat ei valikski. Ja teiseks, mis moraalne õigus oleks suusaliidul murdmaad üldse hinnata.
Priidult ebaprofessionaalne arvamus.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Eesti talisport on surnd ja ei vea ka üks vigursuusataja välja tulgu või omi kuld. Tuleks keskenduda pooleldi tehnilistele aladele nagu jalgratas sõudmine vehklemine, sinna kuhu aafriklased niipea järele ei tule.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Olen endiselt veendumusel et 15 km klassika eraldistardis pole Andrus Veerpalule vastast. Teatesõitude aegu ei saa võrrelda. Erinevad vahetused, erinev taktika, kas sõidad koos või ei sõida jne jne. Klassika eraldistardi valitseja AV, Sprindi valitseja Vahur Teppan. Vabatehnika lahtine...

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas valida Eestile parimat suusatajat?
Asi on tegelikult imelihtne, sest on ainult üks mees, kes oskab sellele küsimusele vastata, st teab vastust.

Niisiis. Ilus märtsikuine õhtupoolik, sooja 25 kraadi, päike lõõskab krae vahele, näod higist leemendavad, kõigil kotid sügelevad. Lumest mitte märkigi.
Toimumispaik: Kääriku renoveerimist ootava spordikompleksi rannaspordi väljak, täpsemini indiaca plats.

Mehed suusaliidust seisavad arglikult pead ja sabad sorus, piidlevad puujuuri ja on üldse kuidagi vähe saamatu moega.
KUNI... suusastaadioni abihoone meeldivatest jahedatest ruumidest astub välja, rivi ette, üks sihvakas ja meeldivalt pruuni Moabi-päevitusega mees, kes alustab kõlaval ning selgel häälel.
"Mehed! Otsige... ... ..."

Kuidas ja mis edasi toimub, sellele peaks vihje leidma siit.

 
At 01:29, Anonymous Martin said...

David Rockefeller... Meid on tabanud raske kaotus. Vara, liiga vara viis saatus maailma eliidi hulgast väljapaistva pankuri ja filantroobi, tänu kellele on meie demokraatlikus ajakirjanduses unikaalne nähtus nimega "Priit Pullerits". David Rockefeller elas tsaar Nikolai II "Verise" ajal. Elas terroristi ja kommunistliku türannia rajaja Vladimir Iljitš Lenini ajal. Elas Jossif Vissarionovitš Stalini, Leonid Iljitš Brežnevi, Juri Vladimirovitš Andropovi, Konstantin Ustinovitš Tšernenko, Mihhail Sergejevitš Gorbatšovi ajal. Elas veel päris kõbusalt Boriss Nikolajevitš Jeltsini ajal.
Aga näe, Vladimir Vladimirovitš Putini ajal ajas sussid püsti, kapitalistlik vereimeja sihuke!

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Too sihvakas Moabi päevitusega mees alustaks hoopis nõnda - Mehed! Ma olen teis pettunud! - ning mehed seisaks vaikides, pead kergelt longus ning mõistaks, et tol sihvakal mehel on õigus. ...

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Me oleme siin Rockefelleri fondile tänulikud, sest saime noore ajakirjaniku näol sõõmu värsket läänt ja uut kvaliteeti, uut hingamist.

 
At 11:49, Anonymous 1273 said...

Keegi seletab ära mis teema selle 1273 Rockefeller street lauluga oli? Kas tegu oli tänupalvega saadud abi eest? Kes peal PP veel seda abi said? Palju on Eestis neid tänulikke? Kas tänulikud hääletasid selle laulu Eesti esindajaks Eurovisioonil? Kuidas on see sellisel juhul võimalik, kas rahaga võib osta suvalist esikohta? Nt ostad ära eriti uudse dopingumeistri ja paned oma mehe suusakunniks? Vasta Priit, sina oled sellest rahast otseselt kasu saanud, sina tead!

 
At 11:59, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea, 11:06, te juhatate sisse järjekordse teema. Loete mu mõtteid ja kavatsusi? Valmimas on kirjutis "Kogu tõde minu ja Rockefellerite seostest". Coming soon to the screens near you!

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

PP on seal Rockefellerite sepikojas kõrgetasemelist lobbimist õppinud. Kas mitte Vahur Teppani kui inside-mehe suusakuningaks aranžeerimise katse ei ole selle tunnistajaks? Mitte et VT suusakuningaks ei sobiks. Sobib küll, kuid esilemarsi oleks pidanud läbi viima "võõraste kätega". Samas, ausus maksab ka midagi ja kindlasti R fondis võeti seda arvestuse allhoovusesse.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Salamisi ootaks kirjutisi suurel ja rahvuslikul teemal "Eesti spordile õlg alla".
Sest kahjuks talvesporti meil enam ei ole (K Sildaru inivõimete piiride ületused ei kvalifitseeru olgem ausad). Kaua saame loodustreostavat autosporti viljelda? Vihje on O.Tänaku suunas. Ehk siis et rallimehe esikümne kohad ei ole asi millest suuremat uhkust tunda a la oleme spordirahvas. Sõudmine ja vehklemine meil maailma tasemel, kuid jällegi, need on alad milles vaid asjaosalised kodus. Mis oleks sportmäng, millega regulaarselt tiitlivõistlustele pääseks? Jalgpall see igatahes ei ole. Siin oleks spekuleerimist ja jagelemist mitme kirjutise jagu.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

11:59
Loodan, et see postitus jääb ära, sest eesti meest ei huvita mingi inglane.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis inglane? Kes on inglane? PP, vana Rockef või keegi kolmas?

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas teadsite, et Tõnu Mikiver harrastas jalgrattasõitu?

 
At 22:09, Anonymous Slavka said...

11:01, kas kommentaariumi sulges Jakson või Narmont?

Mina hääletan südikate noorsuusatajate poolt - keegi neile FISilt dopa-õigusi ei kavatse osta, väikses riigis pole suusatarvete müügi viljastamiseks tootjate kontrolli all olevates organites Kangelasi luua, aga noored ikka siiralt pingutavad. Rattalainele sel aastal samadel põhjustel suusalt ümber ei häälestu, seal on kõik vanad rikkaverelised koos oma Kontineerunud Toiduga.

Tervitusi jooksuportaali kaaskommijatele, kellel suud kinni.

 
At 09:44, Blogger raybanoutlet001 said...

nike tn pas cher
texans jerseys
buffalo bills jerseys
abercrombie and fitch
san antonio spurs
oakley sunglasses
polo ralph lauren
nike huarache
ed hardy uk
nike huarache
2017.3.29

 
At 09:57, Blogger expertshelp said...

Every season of the year brings with it a bundle of joy, although there are some challenges that people face from time to time. I do think that everyone have the right to choose which time of the year they should do what and why. I find this post to be very professional, interesting and fascinating.
Writing Newsletters for Corporations

 
At 11:57, Blogger Unknown said...

mont blanc outlet
nba jerseys
ralph lauren outlet
nike huarache
nike shoes
hugo boss suits
ugg outlet
nike air max 90
michael kors outlet
toms shoes
20170803

 
At 05:30, Blogger Unknown said...

air max 90
nike mercurial
nike roshe run
nike air force 1 low
nike air force
fitflops clearance
pandora jewelry
lebron 14
patriots jersey
gucci belts

 
At 06:11, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
new orleans saints jerseys
jacksonville jaguars jersey
ugg boots
mont blanc outlet
oakley sunglasses
michael kors bags
oakley sunglasses
michael kors outlet
houston texans jerseys
2017.8.26

 
At 11:08, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
chargers jerseys
ray ban sunglasses outlet
ralph lauren outlet
adidas yeezy
coach factory outlet
coach handbags
chiefs jersey
dolce and gabbana outlet
nike outlet store

 
At 04:35, Blogger Unknown said...

real jordans for sale cheap
stephen curry shoes
kd shoes
pandora jewelry
golden goose outlet
nfl jerseys
fitflops sale
chrome hearts online
kyrie irving shoes
cheap nfl jerseys china

 
At 10:15, Blogger raybanoutlet001 said...

jacksonville jaguars jersey
ray ban sunglasses outlet
oakley sunglasses wholesale
mbt shoes
true religion outlet store
longchamp handbags
bills jerseys
michael kors outlet
armani exchange
mbt shoes outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht