laupäev, jaanuar 28, 2017

Pullerits: Mis kasulikke nippe õpetas Eesti parimaid uisusõitjaid Kaspar Kokk?

Vahur Teppan võttis mikrofoni ja kuulutas laupäeva keskpäeval üle Tähtvere spordipargi: «Priit Pullerits, sa ei sõida ilusti!»

Mis te arvate, et ta jahmatas sellega mind? Ohh ei. Olin eelmisel õhtul töönädala lõpus kella poole kaheksa paiku rattaga koju sõites tema Suusavendade hooldemajast (mis peagi saab SuusaAkadeemia majaks koos Limpa suusakooli ja Fischer racing centeriga) läbi põiganud ning avaldanud arvamust, et nüüd tuleb ikka midagi ette võtta, sest asi on tõsine. Teppan ütles, et tulgu ma järgmise päeva keskpäevaks sprindiringile, küll siis seal õpetust saan.

Kaspar Kokk, kümne aasta taguste Sapporo MM-võistluste 11. mees 50 km ühisstardist sõidus (fotol vasakul esiplaanil), sedapuhku hele müts peas, tegi soojenduseks kaks 1,3 km pikkust ringi ning kogus siis huvilised enda ümber. Hoolimata udust ja meeletust niiskusest ja kergest tuulest ilmus kohale kuraditosinkond meest, kõik pealtnäha tugevad suusatajad, firma- ja klubidressid seljas, kuid kes sellegipoolest ei arva, et ükski õppetund oleks liiast. Liiati õppetund, mille saab täiesti tasuta. Ja nii kõvalt mehelt nagu Kaspar Kokk, kes on ilmselt Eesti üks aegade parimaid vabatehnikasõitjaid.

Seadsin end Kokaga otse vastakuti (nina vastu lina, kui kasutada kinoväljendust), et ükski väärt infokild kaotsi ei läheks.

«Ilu on vaataja silmades,» ütles Kokk algatuseks Teppani minu-teemalise kommentaari kohta. Ja lisas, et tähtsam kui ilu on see, kui kiiresti keegi suuskadel edasi liigub. Sõidustiil on igaühel erinev, tõdes Kokk, mis tuleneb näiteks füsioloogilisest eripärast, kuid on mitmed põhiasjad, mis kehtivad igaühe puhul. Neid asuski ta õpetama. (Kuna kirjeldan tundi peast, mälu järgi, siis kõik, kes osa võtsid, on siin teretulnud asju täpsustama, kui peaksin kuskil olema pisut ebatäpne.) 

Esiteks: libisemine ja raskuse ülekanne. Üks põhihädasid algajatel on see, et keharaskus jääb ebamääraselt kahe jala vahele. Selleks, et raskust õigesti üle kanda, tuleb puusadest vasakule-paremale liigutades kaasa aidata, nõksutada. Selleks, et libisemine oleks korralik, tuleb tugijalga – seda, mis libiseb – põlvest veidi ette kõverdada, nii et põlv katab ülalt vaadates varbaotsad ära. Kokk soovitas mul ka õlgu ettepoole viia.

Kõik see kokku, nagu aru saate, tähendab reitele suurt koormust. Jah, kui klassikat sõidetakse tänapäeval peamiselt õlavöötme ja kätega, siis uisku pigem jalgadega, nentis Kokk. Ning tõsi on see, et reied ongi sõidu ajal väga palju pinges. Millal siis jalgu puhata ja lõdvestada, esitas Kokk retoorilise küsimuse. Ja vastas: «Puhkad pärast võistlust.» Seda ka muidugi, kuid sõidu ajal saab puhata ja jalgu lõdvestada siis, kui tõugata jalaga pikalt lõpuni välja – siis järgnebki lõdvestusfaas. 

Teiseks: kätetöö Mogreni variandi ajal. Enamiku põhihäda on see, et keppidega toetatakse lihtsalt lumme, ilma et nendega korralikult hoogu antaks. Kokk näitas ette, kuidas käed tuleb hooga, lausa inertsist vahetult tõuke eel enam-vähem sirgetena ette viia ning siis kepid hooga lumme lajatada. Tähelepanu pidi pöörama sellele, et keppe hoidvad käed ei asuks passiivselt külgedel puusadest ees ega ka pikka aega ettesirutatuna. Veel kord: käed tuleb tuua puusade tagant hoog ette ning lüüa nendega siis saadud inertsist kepid lumme.

Kui pärisin, mida kepid tõuke lõpus tegema jäävad, selgitas Kokk, et need jäävadki vargsi tahapoole, et oodata seal õiget aega, mil need ette tuua. 

Kolmandaks: kätetöö tõusu sõites. Siin tegi Kokk kõigil kõvasti korrektuure. Minu viga oli see, et eespool liikuv vasak käsi käis liiga küljele ning teine, parem käsi jäi tagapool liiga passiivseks. Kokk suunas, et viiksin mõlemad käed keha lähedalt rohkem ettepoole ja otse, et siis läheks kätetöö ikka rohkem täie ette. Seda elementi, tundus, et oli kõige lihtsam parandada.

Ega üle kolme asja ükski inimene ühest tunnist meelde jätta suuda. Aga need kolm asja olid väärt, et tundi tulla. Ja see kõik oli, nagu märkisin, täiesti tasuta. Järeldus: ju siis kõik ülejäänud, kes tundi ei tulnud, maksavad omast taskust eratreenereile. Või veelgi tõesem järeldus: pigem on nad endast ja oma uisutehnikast liiga heal, põhjendamatult heal arvamusel.

Ühtekokku sõitsin täna, laupäeval, nii uisku kui klassikat vaid minuti vähem kui kaks tundi ja läbisin ligi 26 km.

Foto 1: Kaspar Kokk 2010. aasta Vancouveri olümpial suusavahetusega sõidus. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Kaspar Kokk Sapporo MM-võistlustel 50 km ühisstardist sõidus. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Fotod 3-5: Kaspar Kokk treenimas novembris 2007. aastal Otepääl. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 6 ja 7: Kaspar Kokk (nr 5) sõitmas tõusu 2010. aasta detsembris Eesti meistrivõistlustel suusavahetusega sõidus. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

83 Kommentaarid:

At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas oled märganud et alates detsembri lõpust on Team Haanja facebooki lehel täielik vaikus. Enne hooaja algust ja esimeste startide ajal tehti iga päev mitmeid postitusi. Nyyd kui hooaeg keskel ja toimuvad veits tähtsamad sõidud pole nädalate viisi ühtegi postitust. Milles asi?

 
At 20:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ju pole millestki kirjutada ega teatada. Aga tühja sest. Tegeleme siin oma kodus oma asjadega, näiteks uisutehnika lihvimisega, see oma ihule palju lähemal kui Team Haanja vms.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Tervist kõigile!Küsiks härra Pulleritus ja kõigi teiste Tartu suusatajate käest, et kas kuskil oleks võimalik suuski hoiustada? Otsest soovi mingi klubiga liituda ei ole, tahaks lihtsalt hoida kuskil suuski, et ei peaks bussiga sõites pidevalt neid vedama. Olen pärit Tallinnast, aga hetkel resideerun Tartus ja vahel tuleb ikka suusahimu peale :)

 
At 10:37, Anonymous Kiiktoolis Kalle, Võhmatu põhik. said...

09:33 sealsamas Supilinna/Tähtvere suusapargi parklas on selliste talveasjade ajamiseks vastav putka, vaadake kasvõi sellesama blogi kahte eelmist postitust.

Aga võhmamehed - kas sel nädalavahetusel Pustimehele üldse punkte annate? Peevalehe LP kirjutab "Kuhu kaob keskealise mehe kirg teha rasket trenni ja järgida ranget toidusedelit? Tihti ind raugeb ja vaevaga kaotatud kilod pressivad kärmelt vöö vahele tagasi." ja "Meie seas liiguvad (haa!) pealtnäha tavalised inimesed, kes istuvad iga päev kaheksa tundi kontoritoolil, aga mahutavad selle kõrvale teisegi elu: nad teevad iga päev trenni, mõni päev isegi mitu korda." (Raul Ranne ja Maris Meiessaar - täiesti sobilikud nimed ka meie blogioratooriumisse!)

 
At 11:59, Anonymous Josh said...

Hey, Priit!
I've been reading your blog for some time now. You appear to be a man of great determination. However, how do you find time for the snow park. The Arter, your day job, being as it is - it's ultimate crap, man - I'd expect your better work of improving it. Aren't snow hills for kiddies, right?

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Nonii, Lucifer on rääkinud.

 
At 14:16, Anonymous MargusM said...

Keegi rattasõidu ainukest taliala ka jälgib? Väike positiivne üllatus et N eliidis Rebane ei võitnud. Kui eile oli lumine siis täna on porine: ) M23 huvitav võistlus, loodan et Elite saab olema crazy ride! Parim võitlu!

 
At 14:21, Anonymous Martin said...

Vuelta Espana 2016 eepiline 15. etapp.

Hooaeg 2017. pole enam kaugel!

 
At 15:20, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, pühapäeval 25 sprindiringi, Endomondo järgi 29,7 km, aga tegelikult 32,5 km veidi ala 2:04. Viimasel veerandtunnil, tunnistan, hakkas jaks raugema. Aga panin ka ühes jutis, söömata ja joomata, kellel selle peale ikka aega raisata ja keha peab pingsate oludega ju kohanema ka.

 
At 15:52, Anonymous Veiko said...

Ja mõte?

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

15:52 Mille mõte? Trenni mõte? Konkreetse trenni mõte? Elu mõte?

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Sõltuvuse rahuldamine. Betoonkuudist põgenemine. Mugriliku privaattsooni nautimine, millest hurtšovkas on puudus. Boonuseks blogis kõvatamine. Siin pole ühelegi punktile midagi ette heita. Valikute küsimus. kes siin probleemi näeb, see ilmselt on ülekaaluline, külluses suplev ja elust irdunud, omas mullis elav naudingute sõltlane, kellel kõik olemas ja soovide täitumine moblapuute kaugusel. Paljud meist on sellised?

 
At 16:40, Anonymous MargusM said...

Trennispetsialisti lollus kuubis: "panin ka ühes jutis, söömata ja joomata, kellel selle peale ikka aega raisata ja keha peab pingsate oludega ju kohanema ka"
Mis selle mõte oli? Valmistute Otepää etapiks?
Martin, kui sa veel ei tea, rattahooaeg on juba alanud ; )

 
At 16:42, Anonymous Vainer, Võhmatu said...

Aint Sorokin on siuke. A kui ta kunagi ükski kord suusatamist proovib ja propagandisti ameti kõrvalt muu elu maitse suhu saab, on isegi temal lootust mõista. Kirjutamishullude vilosoofide mitmetest köidetest ja räpastest poliitpugemistest elu mõistma ei saa.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Endomondo järgi 29,7 km, aga tegelikult 32,5 km

Ikka oma joru :))
Vaata oma endomondo kaarti pealt kuidas suusarada ei ühti kurvides taustkaarti või -fotoga-suusarada ei ole 1.3 km, seda ongi tublisti õgvendatud,suviseid kaari sirgemaks ja lühemaks tõmmatud. Kolmapäevasel võistlusel loeti ringi pikkuseks 1.25km, uisuring peaks sellest mõnikümmend meetrit lühem olema.
Usalda endomondot,tahad-ümarda ülespoole või pane natuke juurde- petad ennast vähem kui ringi pikkust 1.3 -seks pidades.

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

Hiljuti näitas seesama Endomondo täpselt samal rajal täpselt sama pika, 25 ringi trenni pikkuseks 30,1 km. Ligi pool kilomeetrit erinevus... nii palju siis Endomondo täpsusest ja usaldusväärsusest, sm 18:32.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa Priit jälle jaurad usaldusega? Täpsemalt öeldes on su GPS-i usaldusväärsus -5%. Ajakirjaniku hinnang eksib samas aga +4%. Seega antud juhul paneb nõuka haridusega ajakirjaniku täpsus 1%-ga ameerikast imporditud tehnoloogiale ära.

Ma avastasin ka, et see GPS tudiseb palju. Leidsin, et kui setingutes sättida aparaati mõõtma venelaste ja ameeriklaste tehnoloogia järgi siis läks tudisemine 2 korda väiksemaks ja teekonnamõõtmise usaldusväärsus paranes kah 2 korda. Ehk siis vana tõde, et maailmapilt saab selgem kui lääne propale panna alati vastukaaluks ka vene propa.

 
At 20:29, Anonymous MargusM said...

PP kirjuta neile Endomondosse ja kaeble seal, kui suudad end ära tõestada siis ehk saad premium versiooni 1kuuks. Ilmselgelt on sul tüvitekstid lugemata või endale selgeks tegemata jäänud. Siin on sulle ka juba mitu kuud seda tehnika toimist seletatud, millest sa aru ei saa?
Täna eile toimusid rattasõidu ainukesel talialal MM, olid huvitavad sõidud ja ootamatult said mõlemas eliidisõidus MMsärgid belglaste selga.
Kas PP eilsest N eliit sõidust kirjutab ka artikli "Alfaemaste veresaun" ning hakkab UCI-lt nõudma rohkem ohutust ja vigastuste statistika avaldamist?

 
At 20:34, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Hr Pulleritsu jutt jumala õige GPS tehnoloogial põhinevad mõõteriistad pole täpisriistad. Kõigil kes ajavad endiselt mingit töra, soovitan otsida mõni tuttav tehnilist taipu ja teadmisi omab inimene ja lasta asi endale selgeks teha.

 
At 21:07, Anonymous Martin said...

Tegelikult ei ole mingit erilist põhjust, miks juba ratast ei võiks välja lükata.
Nendest rattavõistlustest võiks Pullerits kirjutada küll. Aga ei kirjuta. Mingi Endomondo mõõtmise jura
http://www.bikeradar.com/
http://www.cyclingnews.com/

 
At 21:31, Anonymous Risto said...

http://sport.postimees.ee/3995923/usa-telekanal-paljastab-rattaraami-sisse-peidetava-mootori-leiutaja-sai-kaks-miljonit-dollarit-vaikimistasu

 
At 21:54, Anonymous L said...

Mis need belglased nüüd ikka nii ootamatud olid, meeste sõidus oli ju kaks kindlat favoriiti ja vA on see hooaeg ikka hästi pannud (jah, ka vdP on olnud heas hoos aga tema hädaks ongi peetud just moti langust, kui peaks mõni apsakas juhtuma; nii ka täna).

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Eestis ka mõni raamisise mootoriga ratas on?
Mõni kohalik töökoda teenust osutab?
Palju maksab?

 
At 22:24, Blogger Priit Pullerits said...

Nädalavahetus läks taas täie ette. Kokku üle nelja tunni puhast trenniaega, lisaks tehnikatund Kaspar Kokalt. Priima!

 
At 22:34, Anonymous Martin said...

Giro 2017 on 100s! Teatatakse, et Abu Dhabi Tour hakkab taas, juba kuu aja pärast http://www.giroditalia.it/eng/news/grande-attesa-per-labu-dhabi-tour/ Jabel Hafeet 1025 m mägi, kus, nagu kõik teavad, Tanel KANGERT (AST) möödunud aastal supersõidu tegi. Huvitav, kas Kangert läheb tuurivõitja tiitlit "kaitsma" kui kasutada Ahto Jaksoni terminit? Kõik maailma tipud praktiliselt on end Abu Dhabi 2017-le üles andnud.

 
At 23:59, Anonymous Vello said...

Õhtust! Rattameeste hulgas kilvamehi ka leidub?

KÜSIMUS 1: Millise rattamargiga sõidab Tanel Kangert (Astana Pro Team)? (2017. a)
Vihjeks niipalju, et Eestis selliseid rattaid teadupärast ei müüda.

KÜSIMUS 2: Millised brändi rattasärgiga sõidab Tanel Kangert? (2017. a)

 
At 00:15, Anonymous Ärni said...

Ratas: Argon18
https://www.argon18bike.com/en/athletes/teams/astana-pro-team

Riietus: Giordana
https://www.instagram.com/p/BPtBjKDD1VR/?taken-by=giordanacycling

Võhmameestele:
https://www.instagram.com/p/BN4BBwDA7Ya/?taken-by=t_kngrt

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Vello, vähemalt üks "selline pill" on meil registris.

http://m.postimees.ee/section/2421/3666093

Tootja koduleht näitab edasimüüjat ka Eestisse.

 
At 08:56, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas seletada, et Team Haanja mehed, kes peaks MMi ja Otepää MK lähenedes üha teravamasse vormi minema, kaotavad 30 km klassikatehnikas (meie trump!) ühisstardist sõidus (peaks olema kergem, tempotegijad ju pidevalt võtta) võitjale ligi 7, 8 ja 8,5 minutit? Mida nüüd arvata sokkide söömisest?

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Ühisstart meie trump? Millal see nii oli? Soovitan võtta mäluvitamiine.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

"... nii palju siis Endomondo täpsusest ja usaldusväärsusest, sm 18:32."

Ehk siis sinu mõõdetud ringid 1.18 ja 1.20, mul SEL nädalavahetusel klassikarajal 1.24 ja 1.25,trummi äss 1.26 - pole üldsegi paha, arvestades et variatsioone kuidas rada läbida on lõputult. Juba ühe suurema kaarega võib 20 meetrit võita või kaotada aga rajal on neid erinevas suuruses jõnksukesi kokku 10-13!

Aja aga ratas välja ja mõõda OMA liikumistee üle..

 
At 09:54, Anonymous Kalle, Võhmatu said...

08:56 - miks meie trump? Ega praegusele suusakoondisele tollase suusakoondise verd süstlaga veeni ei panda, miks see peaks trump olema?

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole saladus, et endomondo eksib sellisel kurvilisel lõigus teepikkusega umbes 5%. Võrrelduna nt Garmini spetsriistaga, Fenix-ga nt. Kui Priit teistega võistleb või ka ainult endale rekordeid laob ja tahab tõest tulemust, on iga kilomeeter arvel ja ka suur vahe, kas keskmine kiirus oli 14 või 16. Nii et tulebki käsitsi tulemust korrigeerida ja natuke km-eid juurde kirjutada, sest kui viga on teada, tuleb see parandada. Eriti, kui konkurentide andmed on nt sellesama Garminiga saadud.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Oojaa, Sõõruka memuaarid tulevad meelde, kuidas ta kastika roolis kilomeetreid keris, et kombekalt kütust maha kanda. No aga lihtsalt kõigile pada ajada oma km-ga, kui kõik võivad tuimalt Endomondo numbreid võrrelda ning ei pea blogis keksimist üldse uurimagi - milleks see? Soovitan tõepärasuse huvides manipuleerida ka Endomondo km-e. Nad lausa soosivad seda. Ja tööandjalt võiksid küsida iga km eest palgalisa €-s Siis jääb ainult Endomondos sõõrikuid kirjutada ja papp jookseb.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

to 10:22
See kõik on teada ja on mõistlik arvesse võtta .
Antud juhul on lihtsalt juures veel ka asjaolu et talvine suusarada ja suvised ringid(kust on pärit ametlik ringipikkus 1.3 )ei kattu, suusaring ongi tiba lühem sõltumata mõõtjast või mõõtmismeetodist.

 
At 11:50, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, ta ikka oskate üllatada. Halvast küljest. Ma kirjutan selgesti, et Eesti suusatajate trump on olnud klassikatehnika, aga 09:18 oskab ikkagi välja lugeda, nagu ma kirjutanuks, et trump on ühisstart, soovitades mul võtta mäluvitamiine. Öelge nüüd, kes veel vähegi arukad, mida selliste lollidega ette võtta!

Team Haanja pooldajad, vaatan, on vait kui sukad; neid oli siin talve algul üksjagu, kes TH-le kiitust laulsid, aga nüüd ei kuule neilt miskit, eriti pärast nädalavahetuse suuri kaotusi. Miks vaikite, mehed, kas jätate oma lemmikud tõesti nelja tuule käte, ei tormagi neid kaitsma, et kõik on hästi, kõik on hea?

Endomondost. Selle ebausaldusväärsuses saab hästi veenduda näiteks koera jalutades. Pange Endomondo käima, jalutage, koer peatub. Mõne aja pärast peatub ka Endomondo. Aga on juhtunud, et Endomondo ei peatugi. Teinekord peatub, kui kõnnid edasi ja mingit peatust pole olnudki. Ja siis restart - mõnikord tuleb restart kiirelt, paari sekundi järel pärast peatust. Aga teinekord, olen vaadanud, et olen kõndinud 30 meetrit ja rohkemgi, enne kui Endomondo taaskäivitub. Samuti on hästi näha pärast joonistatud rada vaadates, et mitmed sõõrid ja paunad on tegelikult sirgeks joonistatud. Nii need meetrid kaovadki. Lühidalt: Endomondo ei ole usaldusväärne ja ei toimi ka usaldusväärselt - lugege veel kord koera jalutamise näidet, kui aru ei saa, miks.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Iseenesest on Priit hea näide silmaklappidega inimesest. Ja tõesti, miks peab inimene häälestama Endomondo programmis kõiki parameetreid manuaalselt, kui seda võiks teha mõttetult kallis ja tark telefon ise. No aga näed ei saa hakkama. Kelle tõmbame liistule? PP on ju ullike kes ei tea, et ühisstardis klassika on meie meeste konnasilm kogu aeg olnud ning trumpala on olnud eraldistardi klassika, järelikult tõmbame konksu otsa nõrgalt progetud ja liigset sättimist vajava Endomondo progejate tiimi. Kedagi üksi ei hakka võlla ajama aga esmalt kuulutame boikoti kogu endomondo App-i lahendusele. Miks promotakse ajakirjanikule silmnähtavat saasta? Kas tõesti otsitakse rumalaid, kes sellisel tasemel proge eest veel hakkavad maksma premium versiooni eest? Jaa, see on hea küsimus. Tegelikult PP ei tea, et Endomondo suudab hästi kuvada ainult statistikat. Neil on suurepärane veebi treeningpäevik mida on mugav arvutis sirvida. Andmete sisestamisel on aga täpsusepededel tarvis seda teha selleks mõeldud riistadega või häälestada parameetrid nii, et ei toimuks näiteks auto-stop/-start. Hoobilt kaoks ära probleem koera pissitamistega. Öko reziimilt tuleks oma aparaat timmida nt iga sekund parameetreid salvestama, jne. Samas võiks ju ikkagi Endomondo olla ise nii tark, et tema assistant pakuks välja täppisseadistust rohkem ja kiiresti trenni vuhtivatele tegelastele, kes teevad seda kurvilisel rajal. See ei ole ju raketiteadus vaid arendajate ignorantsus. Hei progejad, saite idee, tehke nüüd selline thumbjuuseritele mõeldud Tumbomondo valmis. Priit oleks tänulik.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

to 11:50
Lülita seadetes auto-stopp välja mees -sealt need sinu imelised meetrid siis tulevadki :)
Just suusatamises-aeglastel tõusudel - kipub endo arvama et sa oled seisma jäänud ja peatab ajuti mõõtmise.
Ka igasugu wifid ja andmesided pole endomondo jaoks üldse vajalikud, võivad häireid tekitada.

Jalutades ja eriti just paigal seistes on gepsurakendused suhteliselt kõige ebatäpsemad distantsi mõõtma.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Näri näri TH kallal.
Mida Teppanid siis see aasta korda suutnud saata? Kelle nad suutnud maailma tippu treenida? Ega Eesti koondise peatreeneri amet ei piirdu lootusetule Pulleritsule suusatmise õpetamisena. Eestis paarsada palju asjalikumat suusatajat kellega tegeleda.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/3996691/estoloppeti-avaloeoek-luekkub-veelgi-edasi

Jälle!

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

12:14, pikk traktaat, lühike kokkuvõte järgmine: mis krd-i äpp see on, mida veel peab häälestama ja seadistama ja näppima ja käppima? Mis, kas ma pean olema mingi programmeerija või? Krt, tehku asi, mida saab kasutada, mis on valmis. Kujutate ette, et ostate auto ja siis peate hakkama seadistama ja näppima, et pidur ja sidur ja gaas ikka õigel ajal töötaksid, kui neid vajutate, mitte mingi viivisega. Või öelgu Endomondo siis kohe, et see on poolik variant, mis neil on, siis teaks ma kohe, et ei hakka sellisega, mis 30 km peale eksib kahe kilomeetriga - see on ju 6,3%!!!-, ennast üldse vaevama.

Aha et mis Teppanid teevad, küsib 13:35. No mina ei tea küll teist eesti meest peale noorima Teppani, kes oleks talvel nii palju lapsi suuskadele pannud ja nii paljudele suusatamist õpetanud, nagu tema. Tema tegevusest on Eesti suusatamisele ja selle tulevikule kümneid kordi rohkem kasu kui Team Haanjast, eriti arvestades Team Haanja praeguseid tulemusi.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Lahedas stiilis sõnavõtt, 12:14. :D
Täname, tegite esmaspäevase raske olemise tublisti meeldivamaks.
Olge terve!

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes on ka avalöök juba tehtud! Kaljuveer kangutas Pahvi lahti, kes on järgmine?
Terv.Tom

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Vale mehe kangutas. Aga nüüd on mõne mehe heatujulisuse põhjus teada.

 
At 15:14, Blogger Priit Pullerits said...

Teil on valeinfo, 14:38, ei olnud seal mingit kangutamist.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes, et Pahv Kaljuveri vastu välja vahetatakse, mõtlesin endamisi, et edaspidi tehakse Postimehe sporditoimetuses "üliseksikate" bikiinipiltide galeriide asemel lugusi ainult sellest, palju üks või teine sportlane teenib. And guess what? Lähen PM spordi lehele ja esimese asjana vaatab vastu pealkiri "Kui suured on X-mängude auhinnarahad?".
Ja nüüd hakkabki nii olema???

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Eheh, 15:18 Kas vastuse küsimusele said? Ja ei hakkagi saama. Nüüd esitatakse huvitavaid küsimusi pealkirjades ja nämmutatakse, et miks seda küll kõike teada ei saa.

Noh aga Priit pole ju ajakirjanikule omaselt asjade käiguga kursis. Samas loeme lausa PP tsitaate ERR-s: "Pahv ütles ERR-ile, et lahkumine tuli talle ootamatult, kuid see vormistati kokkuleppega. "Põhjuseks on Eesti Meedia sporditoimetuse loomine," ütles Pahv. "Sain sellest teada täna hommikul.""

Kui see pole Priidu meelest kangutamine, siis nii lõdva sõnavaraga meest näen tõesti esmakordselt.

 
At 16:09, Anonymous MargusM said...

Kas tõesti Priit vaatab seda kõike pealt jalga kõlgutades pealt?
herr Pullerits, valige pool ja asuge rünnakule oma täpselt sihitud postitustega. Vastane tuleb ikka jalust maha ja rinnuni mutta tampida. Kui hätta jääte siis kirjutage kübersportlasele, ehk leiab lõunapausist aega ka konnatiigis juhtuva jaoks. Muuseas kuidas tal läheb, kas kaevab ikka edasi? Vastasel juhul kuidagi nõrk sooritus ja tekkib küsimus et kas ajakirjanikul tasus ikka kriminaalsele teele selle kõige pärast minna.. ei saa isegi Vilepuhuja 4järgu ordenit.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Ehheehh. Pole see mingi info see on lihtsalt "arvamus" nagu Teilgi kombeks. See lihtsalt paistab nii, nagu ka kõik järgnev. Kaljuveer tuli ja Pahv lendas ja PP asus kabuhirmus Kaljuveeri kiitma.
ERR'is oli ju ka, et sporditoimetusest läksid kõik kes ei mõelnud nii kui Kaljuveer. Lõpuks oleks juhtkond ka kinga saanud kui neil poleks mune olnud ja nad poleks ise esimest sammu astunud.
Lisaks OM on nii kui nii igand sestap pagan seda teab mis oleks selle eest mõistlik hind.
Terv.Tom

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Rahu Priit. Alaveri taktika on konkurentide uinutamine. Kui Nuudel MM-l punuma paneb ja täpiks tõmbab, siis ei hakka keegi järele rabelema ning võit on meie.
Endomondost. Mis vahet sellel on mitu km sõita või vändata. Loeb ikkagi trenni aeg ja intensiivsus. Kovaltchiku käest ka Otepääl küsiti palju km aastas trennis läbib. Ta ei teadnudki kuid teadis täpselt mitu tundi trenni oli teinud.
Teet

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Northug kaotas võitjale 3 mintsaga, kas sellest saab järeldada, et MM-il tast asja pole? Kärbil hooaeg edeneb, koht paraneb - Falunis 49. koht.
PP, hoia sokid söögivalmis!

 
At 17:33, Anonymous Vello, "Aravete kilb" korralduskomitee aseesimees said...

00:15, õiged vastused! On näha, et olete rattaalal asjatundja

15:27, "lõdva sõnavaraga mees" - väga hea iseloomustus!

@Pullerits, blogi kommentaarium pole koht teie trennipäevikule. Keda teie ringitamised ja tunnid-minutid huvitavad? Mitte kedagi! Sama lugu Endomondoga.

Ajakirjanduses kehtiv lihtne reegel: ajakirjanik, kes ei suuda teemat leida, saab varem või hiljem kinga. Õppige.

 
At 19:06, Blogger Priit Pullerits said...

Kui kaua ma pean neid sokke söögivalmis hoidma, 16:44? Selle ajaga, nov kuni jaan lõpp, võinuks TH juba minu sokke järama hakata, seni pole essugi tulnud, kui kaua veel ootama peame?
Kärp pole Northug. Northug võib äkki 3 min tagasi võtta, aga Kärp ligi 7st... hea, kui kaks võtab. Kuhu see viiks? Ei kusagile. Pandagu sokid valmis.
Huvitav, et TH teemal on jätkuvalt enamik argpükslikult vait. Uisutehnikast, mis peateema, pole siin ammugi kellestki kaasarääkijat.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ja murdmaasuusatamine. Mõttesse tuli OM, kus erilist tähtsust ei ole omanud alati tulemus, vaid riigi esindamine.Kuna eestil hetkel küllap ainus proff on T.Mannimaa ja seda tulemustepõhjal, siis ülejäänud kohad võiks premeerimisega anda hoopis tublidele harrastajatele. Miks? Eks mitmed pullivennad ole juba küllaga reisinud. Suuresti on murekoht muidugi lahendatav, kuid eeldab uusi andekaid noori ja vanad võiks tunda rõõmu rahvaspordiüritustel,kus konkurents on samuti neid alandavalt tugev. Olen irooniline, aga kui ikka südamega kõike ei tehta ja seda ka suusaliidu osas, siis toredaid suusasõite jagub peale MM etappide küllaga.

 
At 21:26, Anonymous Valdemar, said...

Vastus kustutatud küsimusele:
Häda selles, et need tublid suusamehed on nii mitmelgi korral oma sõidu öösel enne tähtsat starti ära teinud – nõrk närvikava. Kui mainida vaid Koka põrumist Liberci MMi (2009) teatesõidus, kus me läksime püüdma 6. kohta, kuid olime Andrussi ja Jacki vahetuse järel koguni medalis kinni, siis tuli Koka +2 minutit esimestele ja kõik. Pulleritsu üks märjemaid öid oli enne 2011a Tartu maratoni starti. Mees, kes Nõukogude armees -40 pakasega väljas palja torso väel kusemas käis, kaotas miskipärast -20 kraadise suusasõidu eel enesevalitsuse, soovitades suusasõpradel starti mitte minna, peale selle sai PP kehvasti määritud suusad, ähmis olles ei mõistnud ta neid TPs isegi ümber määrida, kannatas lõpuni. Ise mäletan toda sõitu kui kõige ilusamat maratoni: stardis külmakraade nii -21, finišis -10 kanti, rada nagu raudtee, päike, rohkesti lund maastikul...ehh, mehed, kas me nii ilusat maratoni veel kunagi näeme...

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

-21 ei ole rahvale. See on psühoosi all kannatajatele. Aja peale sellise ilmaga sõitmine on ainult prodele. Fanaatikud peaks ikka mõistma, et sellisel tasemel üritus saab toimuda ainult memmerättide osalusel. Nende diskrimineerimine karmide oludega ei ole säärasele üritusele sünnis. Esmalt peaksid kelgukoerad andma toimumise garantii iga ilmaga ja siis saavad ka memmerätid oma osalemise moto ja moti valmis panna. Mõtetu on süüdistada nõrku kui korraldajale käib üritus üle pea.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Saab näha, kui kaua kurikuulus ehitaja sinna MTÜsse raha pumpab. See tsirkus kestab kindlasti olümpiani. Ja kui sealt teatesõidu 10. koht tuleb, siis läheb see komejant edasi.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas Risto Mehine lahkub ka PMi sporditoimetusest?
Kas kokkuhoiuprogramm algas? OMidele pannakse kõva papp huugama ja kuskilt tuleb hakkata kärpima.

 
At 23:35, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, millistel võistlustel te uisutreeningutega kogutud vormi realiseerida kavatsete? Millised on hooaja tähtsamad võistlused teie jaoks?

Abu Dhabi Tour 2017 alguseni on ainult 25 päeva! Esimene etapp kulgeb kõrbes! Düünides üles alla! Teine etapp on Abu Dhabi pilvelõhkujate vahel. Seejärel kolmas etapp, lõputõusuga kuulsale Jebel Hafeet mäe otsa (1045 m). 11 km tõusu 6-11%. Neljas ja viimane etapp on Yas Marina vormelirajal.

"The most prestigious jersey, the Red Jersey worn by the leader of General Classification by time, will be sponsored by Al Maryah Island. In October it was won by the Estonian Tanel Kangert." http://www.abudhabitour.com/news.php?n=MzA4

 
At 23:41, Anonymous Martin said...

Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Steven Kruiswijk, Tejay Van Garderen, Romain Bardet... sprinteritd Mark Cavendish, Marcel Kittel, Elia Viviani.
Hooaja esimesele suurel võistlusel Abu Dhabi tuuril tahavad kindlasti kõik ässad "märgi maha saada". Noored aga end näidata. Mida suudab Tanel Kangert? NImekirja vaadates on selge, et sügisese tuurivõidu kaitsmine saab olema peaaegu võimatu ülesanne.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Martin, kas düünides üles alla sõidetakse jätkuvalt selliste atribuutidega?
Teie kui spetsialist olete ikka kursis, ma loodan.

Ja kuidas paistavad selles valguses Kanksi šansid, head?
Või on ka Astana meestel väiksed vigurid ja viled ja torud tööriistakastis...

 
At 23:49, Anonymous Martin said...

P.S. Võib küll vaatajaid tuua, kuid see, mida Kaljuveer teeb, ei ole ajakirjandus.

 
At 00:09, Anonymous Martin said...

Mootoriga ratastest ei tea midagi, kui Spordipartner, kust see uudis pärineb, müüb on veebilehel kaupu "Ergutid ja spetsiaaltooted", "Stimulandid" jne. Järelikult on turgu. Muidu ei müüdaks. Siis pole ime, et Tartu rattarallil end ja teisi sandiks söidetaks.
http://www.spordipartner.ee/76-ergutid-ja-spetsiaaltooted
Huvitav, kas spetsiaalaineid ka Tähtvere ringil tarbitakse?

 
At 00:12, Anonymous Martin, spordiimagoloog said...

Nutrend EXPLOSIN 9 g Pre-Workout Booster. Pullerits peaks seda võtma. Enne trenni 2 kapslit.
Või Nutrend CARNIFORM Shot 60 ml. See annab hobuse jõu.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

See on tõesti parem viide, sest ERR oli sisu ebamõistlikult palju ära kohitsenud.
KAHTLUS – SKY MEESKOND VÕIS 2015. AASTA TOURIL KASUTADA MEHAANILIST DOPINGUT

Elagu ainetevaba sport!

 
At 00:44, Anonymous Anonüümne said...

Veelkord Priit.
Miks kurat peaks TH tegelema eestis järelkasvu..laste kasvatamisega. Sama hea nõuda, et sina peaksid oma raha eest õpetama koolis lastele õigekirja. Mis oleks ilus tegevus, aga keegi ei tohiks iriseda kui sa seda ei tee.
Sa oled algusest peale TH ette heitnud , et nad ei tegele lastega/ noortega/ järelkasvuga. Saa kord aru, kui raske see küll olla saab! Professionaalne meeskond ei pea tegelema eestis järelkasvu kasvatamisega!

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

Rünnakule Priit ! Vahendeid valimata . Omasid tuleb kaitsta kui Pahv või Teppan, või Oolo , või Raudseppa rünnatakse.
Kasutatada võib nii Postimehe töökohta, kui ka siinset blogi. Tuld!

 
At 00:54, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Kas olete mõelnud, et mõnigi neist, kes teist mööda uhavad, võivad olla Maximize BETALAMAXi (müüb Spordipartner) laksu all?

Hea 00:48, kriminaalsüüdistuse saanud Oolol on hea kaitsja. Aivar Pilve nimi ei vaja tutvustamist.

 
At 01:47, Anonymous Anonüümne said...

Just 00.17 Sky rattatiim koos seal toimetavate taustajõududega ning üks kurikuulus kodukamara suusatreener on väga soe kooslus, lausa kuldseid medaleid väärt kooslus.

 
At 08:21, Blogger Priit Pullerits said...

00:44, rahu, ainult rahu. Viimati ju kirjutasin sulaselgelt (14:25), et laste suusatama õpetamisest on Eesti suusatamisele ja selle tulevikule kümneid kordi rohkem kasu kui Team Haanjast. Kust te seda võtate, et ma kirjutasin, et Team Haanja peaks Eestis tegema järelkasvuga??? Ei ole ma seda öelnud, vaadake veel kord minu kirjutatut kl 14:25! Me oleme siin juba pikki aegu rääkinud funktsionaalse lugemisoskuse ehk tekstist arusaamise võimekusest, aga teile ei ole endiselt selle vajalikkus kohale jõudnud. Kordan teile veel kord: laste suusatama õpetamisest on Eesti suusatamisele ja selle tulevikule kümneid kordi rohkem kasu kui Team Haanjast. Team Haanja on mõttetu ja perspektiivitu raha tuulde loopimise projekt. Punkt.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Teate Priit ma ei viitsi teie varasemaid postitusi lapata. Kus te heidate ette et TH ei tegele järelkasvuga.
Laskuda seal juures minu lugemisoskust kritiseerima on labane. Suur mees peaks ise mäletama mis ta öelnud, veel rohkem kirja pannud ja seinale riputanud.

Puhta Annuse enda raha, mis teie asi on kuidas ta seda seaduste raames kulutab?
Kui teie ostate mõtetu ameerika auto ei tule mina vinguma et te raha olete valesti kulutanud.

 
At 11:49, Anonymous MargusM said...

siin 10:25 täiesti õigus, varasemalt on PP justnimelt järelkasvuga tegelematust TH-le etteheitnud. Vaja ikka mäluvitamiine võtta!

Endomondost.. "mis krd-i äpp see on, mida veel peab häälestama.."
istute autosse- kas istme ja rooli sätite enda järgi?
ostate arvuti, telefoni, kontoritooli.. uue Pacifica - kas neid sätite enda kasutusharjumuste järgi?
Mis probleem selle Endomondo endale sobivaks sättimisega on? Ei saa hakkama? FAQ tüvitekstid ikka on läbiloetud? Siinsed abistavad-nõuandvad kommentaarid ka?
Ise olen siiamaani ka Endomondot kasutanud ja kui vaja korrigeerid distantsi ära, kogu lugu. See viimase lisakilomeetri tagaajamine on mõttetu, ega Endomondo mind vormis hoia ikka mina ise pean sellega hakkama saama.

 
At 12:00, Blogger Priit Pullerits said...

Eilne Endomondo kogemus: tulin õhtul koeraga jalutamast, unustasin Endomondo kinni vajutada, istusin köögilaua taha sööma - ja mis mõne aja pärast avastasin: Endomondo oli kogu aeg edasi käinud, kuigi olin juba kümme minutit ühe koha peal istunud! Nooh, mis seadistamist siin vaja on?? Puhas it-praak!!!

 
At 15:58, Anonymous MargusM said...

..ja jõuamegi siisnes blogosfääris mitmeid kordi ja erinevatel seltsimeestel tekkinud küsimuseni, lihtsalt püüdes mõista sellist käitumist:

Milleks on vaja koeraga jalutamisi Endomondosse panna?
Kas siit saab veel edasi minna? Jah saab, prügi väljaviimised ka Endomondosse.

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

Küsimus pole selles, MM. Küsimus on selles, miks Emondo sitta keerab!

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

IT-praak on see, miks Endomondot just tasuta turundatatakse. Tegelikult on ärimudel veebilehes millele on vaja teha promo tasuta äppiga. Tasuta asjad nagu ikka, on mõeldud ahvatlemiseks kuid tegelikult nuhivad kasutaja järgi ning profileerivad ja salvestavad kogu infi, et siis reklaamiandjate või nuhkbüroode käest raha küsida. Tähtis on , et see enamvähem töötaks ning enamus sellest aru ei saaks, et sellel on mõned tüütud lisaomadused.

 
At 08:19, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
polo ralph lauren
beats by dre
cheap ray bans
gucci bags
longchamp outlet
hollister clothing
tiffany jewellery
nike free run
oakley sunglasses
20170214lck

 
At 14:29, Blogger Unknown said...

クロムハーツ
air jordan shoes
michael kors outlet store
michael kors factory outlet
air max 2016
nike air max 2017
michael kors handbags
adidas neo
adidas nmd uk
nike huarache

 
At 07:51, Blogger Unknown said...

cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin
ray-ban sunglasses
coach outlet online
gucci outlet
ray ban sunglasses
nike mercurial
oakley sunglasses
longchamp handbags
chanyuan2017.03.27

 
At 05:53, Blogger Unknown said...

jordan shoes
yeezy
adidas store
timberland shoes
air jordan shoes
kobe basketball shoes
air jordans
kobe basketball shoes
cartier bracelet
curry 2

 
At 06:29, Blogger raybanoutlet001 said...

cleveland cavaliers jerseys
michael kors outlet
ray ban sunglasses outlet
yeezy boost 350 white
michael kors handbags
rolex replica watches
hugo boss sale
replica watches
michael kors handbags
cheap basketball shoes

 
At 11:24, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
true religion outlet store
michael kors handbags
redskins jerseys
gucci sito ufficiale
coach outlet store
air huarache
oakland raiders jerseys
true religion outlet store

 
At 10:31, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin sale
christian louboutin shoes
carolina panthers jersey
gucci borse
coach outlet store online
coach outlet
nike huarache
lions jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht