pühapäev, detsember 04, 2016

Pullerits: Kust saab Eesti põhjalikemat lumeinfot? Ikka siit!

Laupäeva pärastlõunal helistasin Vahur Teppanile. Kuidas ma oma suusad kätte saan, tahtsin küsida. Olin viinud eelmise, novembri esimese poole lumetsükli ajal oma nn mulla-Fischerid Suusavendade staapi hooldusele, sest nonde põhjad lausa narmendasid. Nädalavahetusel leidsin, et võiks ju minna mullasuuskadega proovima, kuidas õhukesel lumekihil sõita saab.

Aga selgus, et Teppan on Põhja-Soomes. Ei saanud ta mind kuidagi aidata.

Võtsin siis oma Atomicud näppu ja läksin nondega rajale, et äkki kannatab siiski sõita. Vaatasin, et treeningtöö juba käis. Kalle Kiiranen tuli hoogsal sammul, aga veel hoogsamal sammul tuli üks minustki pikem mees, kel rattakostüümi meenutavad valge-oranžid dressid seljas ning mingi firmanimi ???Baltics seljale kirjutatud. Juba eelmise lumetsükli ajal olin märganud tolle mehe jõulist minekut.

Loomulikult ei olnud kuskilt teavet võtta, milliste suuskadega Tähtvere spordipargis sõita kannatab ja kas üldse. See viis ühele mõttele.

Eelmisel kuul, millest ka ei kirjutanud, keeras kommentaariumis arutelu alatasa sellele, et kust saab lumeinfot. Igast ilmakaarest tuli süüdistusi ja etteheiteid, et varasemad lumeinfo saamise kohad on rivist väljas. Mõned agaramad nõudsid, et võtaksin teema üles ja paneksin suure kella külge. Ja veel parem, kui oma tutvusi ja sidemeid kasutades vanad lumeinfokeskkonnad taas tööle lükkaksin, utsitasid mõned.

Ütlen otse ja keerutamata: pole minu asi teiste veebikülgedel elu sees hoida. Igaüks vaadaku, kuidas ise oma asjadega hakkama saab. Minu hobiasi on see blogi siin.

Niisiis, kui mujalt lumeinfot ei saa, võite minugi poolest hakata seda vahetama ja levitama siin. Mul ei ole midagi selle vastu. Samuti saate vabalt kommenteerida.

Et see ei jääks suusoojaks ettepanekuks, teen siin otsa lahti. 

Tartu Tähtvere spordipark. Laupäeval Lauri ringil uisurada sisse sõidetud, klassikajälg puudus. Sai sõita trennisuuskadega, kuid mitmes kohas, eriti dendropargipoolsel nn tagasirgel tuli vaadata, et suuskadega üksikutele mullatükkidele peale ei sõidaks. Läbisin tunni ja veerandiga 15 ringi ehk Endomondo järgi 15,8 km. Algul sõitsin ringe kiirusega veidi üle viie minuti, seejärel keskmiselt 4.50ga. 

Tartu Tähtvere spordipark. Pühapäeval Lauri ringil uisurada kõvasti sisse ja lumekiht õhukeseks sõidetud, mõnes kohas seetõttu halb kantida, sest tagasirgel lume all laupäevaga võrreldes rohkem mulda väljas. Samuti oli tagasirgel palju oksarisu, mille vahel tuli laveerida. 850-meetrisel ovaalil õhuke, kuid tugev lumekate, ent kurvides oli paljudes kohtades asfalt välja kanditud, aga sõita sai küll, kui vaatasid, kuhu suusa asetad. Jõeäärsel tagasirgel sai väga edukalt mogrenit lasta. Kepid lõid siiski pidevalt läbi lume vastu asfalti. Suusatajaid oli näha ka 1,3 km pikkusel sprindiringil, kuid ise sinna ei läinud. Klassikajälge kusagil ei olnud. Läbisin pooleteise tunniga peaaegu 21 km, kokku tegin 15 Lauri ringi (alustasin 4.40ga ringi kohta ning lõpus sõitsin ringe kiirusega 4.20-4.25) ja kuus ovaaliringi.

Prognoos: kui lund ei lisandu, kulutatakse senine lumekiht veelgi õhemaks ning targem on trennisuuskade asemel sõitma minna mullasuuskadega. Kuid lumekahurid Emajõe ääres töötasid juba laupäeva lõunast saadik ja olid töös ka pühapäeval.

Kas on piisavalt informatiivne lumeinfo? Või soovite videopilti ka, nagu andsin esimese lumetsükli ajal? Näiteks seda ilusa ilmaga?

Algus on tehtud, palun väga, nüüd on teie võimalus siit edasi minna. Loomulikult annan ka ise edaspidi infot juurde.

Fotod 1 ja 2: Lähte kunstlumering novembri keskel. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Suusatajad Holstre-Polli radadel. Isikuandmete ja isikute kaitsmise nimel nimesid ei avalda. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 4: Suusataja 7. novembril Tartus Tähtvere spordipargi ovaalil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Mitme blogilugeja lemmiksuusataja ameeriklanna Mikaela Shiffrin. Foto autor: BuxxFoto.com / Scanpix

37 Kommentaarid:

At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb tunnistada, et vasakpoolne Holstre-Polli suusataja on kobedam kui Priit Pulleritsu lemmiksuusataja Mikaela Shiffrin.

 
At 19:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Shiffrin ei ole minu lemmik. Olen ta pilte pannud siia selleks, et ta fänne siin veenda: temast vaimustumine, kui tsiteerida Shakespeare'i, on much ado about nothing.

 
At 19:37, Anonymous Martin said...

"kurvides oli paljudes kohtades asfalt välja kanditud, aga sõita sai küll" -- Priit Pullerits, suusaharrastaja, Tähtvere

Jah, siit on hea edasi minna. Sõitsin täna rongiga Balti jaamast Nõmmele ja jalutasin värsket talveõhku hingates Hiiu-Astangu kergliiklusteel. Teate, mehed, nägin ka kahte suusatajat. Kergliiklustee oli puhtaks lükatud ja liivatatud. Aga mehed sõitsid. rullikutega.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, Martin, pole suusatamiseks ebasobivat ilma, on ainult küsimus, kas minna hommikul või õhtul, või nii hommikul kui õhtul. Lihtne.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Objektiivsuse huvides oleksite pidanud ka preili Vonni pildi siia panema. Teame, et ka tema pole teie lemmik. Tekib küsimus, kes siis teie lemmik on, ah?

PS. Mulgimaa piigad panid seekord Shiffrinile pähe.

 
At 20:23, Blogger Priit Pullerits said...

Seda ma tahtsingi näidata, et ega keegi eestlannadele vastu saa.

Aga palun pange siia ka lumeinfot! Shiffrini teema on nüüd kuulutatud lõppenuks. Aamen

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Haabneeme ja rohuneeme radadel suusatada ei saa.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Aura Keskuses täna suusatada ei saanud.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Tln suusatada ei saa, kas Nõmmel ka lund tehakse, ei tea.
Aga TH äpardused ikka jätkuvad, soomlased on ikka kahtlaselt heas vormis:
http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/video-meie-omadel-ikka-juhtub-eesti-suusataja-oskas-tousu-peal-suusa-kaotada?id=76485501

 
At 03:52, Anonymous Lumeinimene said...

Eestlaste restoran pandi kinni ja Pullerits on see mees, kes uksel pakub-aga tulge võtke sihvkasid!

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Mammastes käis pühapäeval hoogne lumetegu, suusatamist veel ei täheldanud.
Rajainfot võiks siin avaldada küll, saaks kogu vajaliku info ühest kohast,
hoiab klõpsimise pealt kokku.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Eile sai Kekkosel väga mõnusasti sõita matkatempos, lund oli terve raja ulatuses piisavalt. Tänane sula teeb ilmselt puhta töö...

 
At 09:33, Blogger Priit Pullerits said...

Praegu Tartu-Tallinna lõigul totaalne häving, vihm ja tuul. Suusad taas nurka.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui sa tahad, et siin kommentaarides tõest, reaalajas lumeinfot saab, siis peaksid kommentaaridele kuupäevad külge panema. Praegu on ainult kellaajad. Ja kui kahe blogikande vahel on mitu päeva, siis käi ja keri kommentaare edasi-tagasi, et aru saada, millal see kirjutatud on.
See sai nüüd küll konstruktiivne.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Aga Priit, uuri palun välja kas Haabneeme terviseraja äärde ka on plaanis kunagi jõulinnakut rajada? Et kaluriküla mees ei peaks lõua tõmbamise, keretõstete ja veel mõnede üke harjutuste pärast üle jõe Pirita terviseradadele sõitma.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Mina selliseid kaluriküla mehi ei tunne. Mina tunnen hoopis teistsuguseid kaluriküla mehi. Selliseid, kes ise paar posti maasse kaevavad, kui tahtmine lõuga tõmmata tuleb. Kätekõverduste jaoks ei postigi vaja ja hantlite asemel on kalakastid.

 
At 12:09, Anonymous Spordisõber, pole Terviseradadega seotud said...

Tuleb siiski jätkata või ka paljudel lumesõpradel alustada sissekannete tegemist terviserajad.ee keskkonda.
Senikaua kui keegi teine ei pane püsti uut ja paremat terviklikku keskkonda, jääb see parimaks ja ülevaatlikumaks infoallikaks.
On selle ülesehituse ja kasutajamugavusega kuidas on, aga olulisemad osad - rajameistrite info ja sõitjate kommentaarid - on sealt ilusti leitavad ja mida rohkem neid olema saab, seda kasulikumaks ja paremaks keskkond muutub.
Kuna inimene oma loomuses hoiab ikka pigem vanast kinni kui katsetab uut, siis kindlasti on ka selles oma roll, et vana keskkond oli "hea" ja uus "paha".
Olles nüüd ise mõnda aega uut keskkonda kasutanud nii arvutis kui telefonis, siis saab öelda, et oma põhiülesande täidab ta ära küll ja info on reeglina olemas olnud (vähemalt rajameistri info).
Kui hakkab järjest rohkem lisanduma ka radade kasutajate kommentaare, siis mina ei oska väga nuriseda.

Lugupidamisega,
Pikaaegne ERRi keskkonna nn heavy user, nüüd aga ka uuega harjunud.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Meil Lähtel vajub jalg rajast läbi, aeg saunajuttudeks.

PP, miks ei võiks stammkundedega intervjuusid teha? Ma pole Harku Karvajalast näiteks Estoloppetite lõppemise järel piuksugi kuulnud, Maamehe identiteet on täiesti maha pandud, palju lumesõdalasi vaikivad. Mis meeste paaristõugetest on saand, kas on kohalikest talvedest loobutud ja pandud ennast worldloppetitele välissoldatiteks kirja, kogutakse rasva mõne tuleva põlistalve jaoks, palju suusarullidel suvel laagreid läks?

Korraldagem saunajutuaeg!

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Karvajalal kadus jutuisu ära juba pärast esimest Estoloppeti sõitu. Paar piuksu tuli veel kuid masendus TRM-i ärajäämisest pani jutuvada täitsa kinni. Rasva tuleb koguda, kui tahad kaua elada. Mehed, käes on lõuna aeg, sööge ikka korralikult kõht täis, muidu jäätegi alamõõdulisteks.

 
At 13:53, Anonymous MargusM said...

..kahjuks on Priit hõivatud säravate inimeste intervjueerimisega, sest ainult sealt paistab hiilgust ja tuntust ka tema peale. Karvajalad ja Maamehed, kes neid tunneb peale meie?

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuhu jäi Taavi intervjuus jutt edasi tormamise asemel tagasi astumisest? Kas mulle tundub ainult, et ajakirjanik sööb ettesöödetud palukesi või avaldab Priit lisaks soravale lobisemisele ainult neid lauseid, millele intervjueeritav dabroo on andnud artikli ülevaatusel? Kui nii, siis võiks Priit vabalt näiteks presidendi pressiteadete tegija olla. Pidevad välisreisid, majutus korralikes hotellides ja kellegil poleks irisemist, et Priit on reklaamirahadega kinnimakstud oma blogikannetes.

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

Polnud meil Taavi Rõivasega mingit kokkulepet, millest tohib küsida ja millest ei või. Meie riigis on ajakirjandus vaba!

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga võhmamehed, kas me mitte pole juba pool päeva natuke lugupidamatust üles näidanud? Oleme, oleme.

Me pole ju veel isa Toolikule õnne soovinud, aga just täna on sel teenekal suusamehel ja treeneril tähtpäev.

Parandame kiiresti vea ja teeme kõik kooris. Nii, kolm neli:
Palju õnne ja pikki aastaid, Anatoli!

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, pildil ja pildil on siiski suur vahe. Kõik sõltub (kallutatud) valikust - millest tuleneb siis ka järeldus.
Teatavasti ütleb ju ka tuntud laulusalm, et "tagant kaedes kena daam või kergelt olla naabri Jaan".
Aga kuidas kommenteerid näiteks seda ja seda?

Või kui ka need ei ole esteetiliselt kenad, siis kas tohiks paluda mõnd pilti kellestki, kes vanameistri arvates selleks kvalifitseerub?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Jah, täna on meil üks Tšeljabinski oblastist pärit sünnipäevalaps.

http://www.esbl.ee/biograafia/Anatoli_%8Amigun

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

PP on üksikul saarel, leiab rannalt pudeli, sealt tuleb välja džinn, kes küsib kas Mikaela või Lindsay? Või paneb PP korgi peale tagasi ja viskab pudeli vastu kivi?

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Väike, aga oluline parandus, 20:33, Lindsey siiski.

Aga toodud ülesanne on kahtlemata huvitav ja intrigeeriv ja jääme ootele, kuidas vanameister selle lahendab.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

PP-l teeb vastamise raskemaks ka asjaolu, et siia on siginenud ei tea mis asjaoludel võrdõiguslased ja puritaanid ning blogi lugejaskond on kaugelt suurem, kui see väärt on.

 
At 22:34, Anonymous Martin, üliõpilane said...

12:09 on ilmekas näide eestlaste leplikust lambalikkusest.
Olgu ülesehitusega ja kasutajamugavusega nagu on, aga tema on juba ära harjunud ja ei nurise!
Inimene harjub kõigega. Ka Putini Venemaaga.
Mõni lõunapoolsem rahvus oleks tänavatel mässamas!
Lambaeestlasele sekundeerib blogiomanik 9:33, hädaldades paaniliselt "Tartu-Tallinn lõigul valitsevast kaosest" ja teatab suuskade (s.o relvade) nurkaviskamisest.
Ei jätku eestlastes mässumeelt. Seetõttu on meid ka ajaloos nii palju erinevatest suundadest alistatud.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Vaikus.
Peremees, kas netoaja kirjatükk jääb sahtlisse?

Kui palju on neid, kes hiljemalt reedel end Suureks Mõõduvõtuks kirja panevad?
Ilmaennustajad , kas sõit võib jälle ära jääda?
KTM infot toimumisgarantii kohta ei jaga, kodulehel on endiselt viimane uudis vana kepiteema.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Mina panen ennast kindlasti kirja. Kõhutunne ütleb ja leevikese madal lend ka viitab, et tuleb lumerohke ja entusiastlik talv.

 
At 18:17, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses outlet
canada goose uk
nmd adidas
canada goose outlet
rayban
coach factory outlet
yeezy boost 350
michael kors outlet clearance
doudoune moncler
christian louboutin
20170217caiyan

 
At 13:25, Blogger Unknown said...

polo ralph lauren
polo ralph lauren outlet online
pandora charms
adidas nmd
cheap jordans
burberry outlet canada
giuseppe zanotti sneakers
polo ralph lauren
burberry sale
yeezy boost 350
xushengda0619

 
At 05:41, Blogger Unknown said...

http://www.uggoutlet.uk
lebron james shoes
ultra boost 3.0
nike air force 1
michael kors handbags
kyrie irving shoes
jordans for cheap
under armour curry 3
adidas stan smith
air jordan

 
At 06:16, Blogger raybanoutlet001 said...

ugg boots
kate spade sale
jordan 4
nike trainers
miami heat jersey
michael kors uk
los angeles lakers jerseys
ugg boots
jordan shoes
ugg outlet
2017.8.26

 
At 11:17, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
moncler jackets
carolina panthers jersey
jordan 8
philadelphia eagles jerseys
bengals jersey
ralph lauren outlet
nba jerseys wholesale
fitflops
jordan shoes

 
At 04:28, Blogger adidas nmd said...

nike outlet
browns jerseys
ray ban sunglasses
rolex replica
dolphins jerseys
mlb jerseys
coach factory outlet
nike outlet store
fitflops sale clearance
ralph lauren outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht