laupäev, detsember 24, 2016

Pullerits: Kuidas ma leidsin jõulurahuks surmapõlgurist ratturi?

Ja mõned mehed mõtlevad, et nad on Eestis osavad ja julged rattasõitjad... Mõelgu veel kord. Põhjalikult ja enesekriitiliselt.

Mina (parempoolsel fotol vasakul), olgu öeldud, ei ole osav ega liiga julge. Aga ma leidsin mehe, kes seda tõeliselt on. Palju-palju rohkem kui ükskõik kes ratturitest Eestis.

Vaadake, kuidas ma sõitsin legendaarsel Porcupine Rimi rajal ettevaatlikult. Sest piisab, kui korra vääratad - kukud kakssada meetrit alla kanjonisse ja oledki surmalaps. Ja ega mul kogemust ka ole, et sellistel radadel kihutada. Ning tagatipuks polnud kihutamine mu Moabi legendaarsel rattaekspeditsioonil eesmärk. Eesmärk oli loodust nautida, aga kui kihutad, siis ei näe peale ees vonkleva raja mitte midagi.

Ent vaadake, kuidas sõidavad samal rajal (fotol vasakul) vilunud mehed. Olge hoiatatud: ainuüksi vaatamisest võib mõnes kohas hirm peale tulla. Kusjuures neil pole isegi mingeid erilisi kaitsmeid peal! Kui olin surmapõlgurliku sõidu ära vaadanud, teatasin sõitjale Nate Hillsile:

«See oli hullumeelne!»

«Aitäh vaatamast!» tänas ta.

«Mulle tundub, et sa mängid surmaga,» avaldasin arvamust. «Sõitsin sama rada sel kevadel ning võtsin kanjoni serval aeglaselt ja rahulikult. Sa pead olema pööraselt julge, et niiviisi sõita. Hämmastav!»

«All in a day's work friend,» vastas Nate rahuliku endastmõistetavusega. «We have a few runs down this one.» Mida iganes ta sellega mõtles.

Siis vaatasin Nate Hillsi laskumist Moabi teisel kuulsal radade võrgustikul, Amasa Backil, mööda Captain Ahabi rada (fotol paremal), mis on ühesuunaline ja mida soovitatakse ainult ekspertidele. Pärast kommenteerisin Hillsile:

«Ma sõitsin ka Captain Ahabi rada kevadel ning laskusin sinust vähemalt kümme korda aeglasemalt. See, kuidas sina laskud – see on uskumatu! Mul tuli hirm peale ainuüksi selle vaatamisest. Sa oled tõeline Moabi Meister!»

«Kyle on kõva mees!» lükkas Hills au endalt tema ees kihutanud Kyle Mearsile.

«Sina ka!» kinnitasin talle.

Kyle Mearsi Moabis sõidetud ajad on Stravas tõesti kõrgel kohal.

Siis heitsin pilgu Hazard County rajale, mis on ilmselt kõige lihtsam osa Moabi ühest pikimast üldiselt laskuvast radade süsteemist, the Whole Enchiladast. Ma ei saanud kevadel Hazard County rada sõita, sest see on kõrgel mägedes ning oli aprillis veel kohati lume all ja sopane. Hillsi videol on aga üks naljakas ja üks päris valus, dramaatiline koht. Mul oli talle öelda järgmist:

«Mulle meeldivad su rattavideod. Sel videol oli naljakas, kuidas lehm viimasel sekundil sul eest ära tõmbas. Veidi hiljem aga nägin, et isegi sinusugused profid võivad üsna lihtsal rajalõigul kukkuda. Kuid paistis, et su semu ei saanud isegi liiga tõsiselt viga – või ei pannud ta oma murdunud luid tähelegi?»

Nate Hills: «Tavaliselt võtavadki lehmad kõrvale... Igaüks kukub aeg-ajalt. Tookord oli Kyle’i päev, aga polnud hullu.»

Vahelduseks närvikõdile otsustasin vaadata, mida teevad ässad Moabi ühel pealtnäha lihtsamal rajal, milleks on Bartlett Slickrock (fotol paremal) Õigemini, seal ei olegi rada, seal saavad ratturid niisama freeridingut teha. Sõitsin seal, nagu muudelgi radadel, rahulikult, et nautida slickrocki imelisi kontuure. Aga vaadake, mida Nate Hills tegi! See pani mind küsima:

«Huvitav, kas sa mõnikord hirmu ka tunned? Teed üheainsa vea ja lõpetadki luumurruga. Ma murdsin sel suvel rangluu ja viis roiet, kui lendasin üsna väikesel kiirusel, umbes 22 miili tunnis, parempööret tehes maanteerattal sadulast. Aga hüpata rattaga niimoodi, nagu sina seda teed... see on sajaprotsendiline riskimine kogu aeg, kas pole? Aga jah, Bartlett Slickrock on lõbus koht, proovisin seda kevadel pühapäevasõitja tempoga. Kuid Jedi Slickrock, mis asub teisel pool džiibiteed, on veelgi ilusam.» (Jedi Slickrock fotol all vasakul.)

Nate Hills: «Ma ei mõtle ohtudele. Olen oma võimetes lihtsalt kindel. Ma olen ka aastate jooksul terve hulga luid murdnud. See on hind, mis tuleb mõnikord lõbu eest maksta. Minu jaoks tasub see kõik lõpuks siiski ära. Maanteerattasõit hirmutab mind isegi rohkem kui see [Moabi ohtlikel radadel kihutamine]. Maastikurajal ei ole ju autojuhte, kes räägivad sõidu ajal mobiiliga. Seal on minu arust palju ohutum!»

Nii, nüüd olen teile vahendanud veidi sissevaadet Ameerika rattaässade mõttemaailma ja suhtumistesse. Teie võiksite aga välja laduda need Eesti sõitjate nimed, kes Nate Hillsiga sama osavalt ja julgelt kihutavad. (Soovitan vaadata ka teisi Nate Hillsi rattasõitude videosid, et veelgi täiuslikum pilt ette saada!) Eks ma püüa siis noid mehi Hillsiga kokku viia, et saaksid võtta Moabi radadel tema sappa – näis, kas püsivad kannul ja jäävad püsti! Kui ei, siis peame arveldama nii, et mina ikka igal juhul plussi jääks. Kui jah, siis jäävad Hillsiga samal tasemel mehed plussi. Diil?

Ahjaa, üks soovitus ka jõuludeks. Vaadake reedel ilmunud Arteris mu lugu noortest ja ka mitte nii noortest tuntud eesti meestest, kes on alkoholist loobunud. Nagu üks neist selgelt ütleb: alkohol on täiesti mõttetu! Ja nagu mitu neist sedastavad: joomine ei ole enam cool. Kaineid jõule, spordimehed! Olete ikka spordimehed?

Ja siin ka pühadepuhune suur intervjuu, kus üks tuntud mees räägib, kuidas karm haigus ta elu kardinaalselt muutis.

Foto 1: Priit Pullerits (vasakul) koos Coloradost pärit ratturiga Sand Flatsi teel Porcupine Rimi rattaraja keskosa lähistel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: LPS ehk Lower Porcupine Singletrack laskub siin järsult alla paremale. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 3 ja 4: Vaade Captain Ahabi raja servalt Kane'i oja kanjonisse. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 5: Bartlett Slickrock. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Jedi Slickrock. Leia pildil Priit Pulleritsu jalgratas! Foto autor: Priit Pullerits

38 Kommentaarid:

At 13:32, Anonymous Martin, TLÜ spordipolitoloogia tudeng said...

Porcupine on jama. Blogiomanikul on veidi screw loose Utah, Moabi kohapealt.
Aga see pole peamine.
Aga hr Pullerits, kas teie julgeksite oma populaarses, laialt loetavas ja muu meedia poolt teravalt jälgitavas, tsiteeritavas ja kasutatavas - kusjuures tsitaadi või idee allika äramärkimine kipub mõnel väljaandel vahel ununema - blogis - kas teie julgeksite oma blogis välja kuulutada, et Tartu Maraton 2017 jääb lumepuuduse tõttu pidamata?
Sest kusagil tuleb see varem või hiljem välja kuulutada. Kui Kelk ei taha maratoni korraldada libiseva graafiku alusel, koos maratoni toimumise operatiivse teadaandmisega Postimehes jm meedias, siis nii ongi.
Vastutustundetu on aga pidada harrastajaid teadmatuses, õigemini eksiarvamuses. Tuhanded neist teevad oma plaane aasta peale ette. Oktoobris panevad paika, et 23.02 teen koos tuhandete teistega 63 km suusasõidu.
Andke neile kurb uudis teada, nad saavad oma plaanid ümber teha.
Varasemaid kirjutisi arvestades sobiks ehk teie blogi selliseks teadaandeks kõige paremini.

 
At 14:16, Blogger Priit Pullerits said...

Martin, selle teadaandega tuleb oodata aasta lõpuni. Kui vaatate aastataguseid selleteemalisi käsitlusi, saate aru, miks. Praegu on veel veidi vara.
Seda, et Porcupine on teatud osas jama, ütlen ma ka ju enda videos kohe algul lingitud kohas. Aga see osa, mida näete, on pretty nerve-wracking.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

On ka meil noori rattamehi-maastikurattureid, kes julgevad kiirelt ohtlikust kohast laskumisi teha.Nimesid ei hakka ette ütlema ,las jääda blogimehe kodutööks.Ja ei ole need ameerika mehed neist palju paremad, lihtsalt võimalused on erinevad.Tartu maratoni peaks aga ära jätma lihtsalt seepärast ,et tavaharrastajale läheb see liiga tervist kahjustavaks.Kui tulebki see lumi maha ,siis aega korralikult valmistuda ikkagi enam ei ole.

 
At 19:49, Anonymous Juhan Meedo said...

17:04, armetu ving!
Kui teed regulaarselt aeroobset (jooksu, ratast, ujumist vms, vahet väga pole) ja paar-kolm kuud enne maratoni teed sekka rullsuuska ja veelgi parem kui ka imikat, siis tulgu lumi või nädal enne maratoni, ettevalmustus on igati piisav ka korraliku tempoga TM läbimiseks.

Niiet vähem pehmovingu ja rohkem viibimist värskes õhus!

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Meedolt õige jutt. Minu pärast olgu või 10 päeva pärast TM. Priit räägib ka õiget juttu, pikaajalised suusablogi vaatlused on näidanud, et kui jaanuari 1 nädalaga lund ja külma ei tule, ei tule ka talve ja TM. Häid pühi blogiomanikele, kommenteerijatele, TH-le, ohoota tüdrukutele ning pavkale, isegi ESL-le.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Meedomehel on metoodikat! Minagi olen juba alates esimesest oktoobrist valmist "täna või 10 päeva pärast" purakat välja laskma. Päeval käisime selle kihnu või pärnu jalgpallurkaluri koduradadel andmas, endomondosse endale kingituseks 40km mitmekülgses tehnikas klassikamahtu purgis! Tuli vähe autoga sõita, aga pühade puhul peab ikka midagi meelehead ka saama.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Tänud peremehele "Jooksja" artikli ja selle esimese taustapildi eest.Hea meenutus 2012a.Kirna- Türi jooksu algusest, kerge tõusu lõpul.

 
At 02:19, Anonymous Martin, TLÜ magistrant said...

Mida Pullerits "Jooksjas" kirjutab?
"Priit Pullerits kirjutab ohtlikuks muutuda võivast spordihullusest"

Jõulutervitus ka EE ajakirjanikele, kes siinset blogi ikka ideede ja vihjete otsinguil kammivad. Millest kirjutada? on ju iga ajakirjaniku - kui just Priit Pulleritsu klassi tipptegija ei olda - üks põhiküsimusi. Kirjutage Urmas Viilmast. EELK peapiiskop on Dmitri Klenski nägu.

 
At 02:59, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin Teet Hanschmidti intervjuud. Kohati panevad vastused kulmu kergitama. Kuidas ajakirjanik peaks käituma, kui vastustes on näiteks faktiviga?
a) jätab taktitundeliselt vigase vastuse välja;
b) naerab pärast intekat ja räägib vastaspoole IQ-tasemest töökaaslastele;
c) tahaks vaikselt vea parandada, aga ei saa - kvantiteet on oluline, mitte kvaliteet, kõik läheb sisse!
d) Arteri ajakirjanikul puudub teadmiste baas veast arusaamiseks.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Need on need mehed, kes vajavad kõrvalärritajaid enesega toimetulekuks. Häid pühi!

 
At 14:00, Anonymous Martin said...

Ajakirja "Spordihull"
värskes numbris:
- Spordihullude edetabel
KUS TREENIME
- Kas lõunalaager on saatanast? Arutleb Priit Pullerits
- Reisikiri Moabist (4/6) - P.Pullerits
MOTIVATSIOON
- Mehed, panna on! (juhtkiri) - Priit Pullerits
- Tahtejõuga lumevaesuse vastu - P.Pullerits
TULEMUSED
- Rekordisadu Tähtveres. (reportaaž) reporter P.Pullerits
OPERATSIOONILAUALT
- Traumatoloogi märkmeid. Kaasusi lahkab ortopeed L.Rips
VARIA
- Varalahkunud liikmeid

 
At 14:58, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa põnev number. Kunas müüki ilmub?

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Peris konsumeeritav number paistab olema jah, 14:00.:)
Anna aga julgelt teada, kui lettidel, loeme kaanest kaaneni!

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Uurivale ajakirjanikule: Eesti energia kodulehele ei saa juba nädal aega, aga ees kiri seal: Seoses korraliste hooldustöödega võib hetkel esineda lühiajalisi katkestusi Eesti Energia internetikeskkonna töös.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

TELGITAGUNE
*Lumeinfo kommentaariumi sulgemise tagamaadest - Priit Pullerits

esikaanele lääge-läila perepildi asemele (Mardna pole kellegi spordimees) Hull-Ahti Nõmme-Hiiu kergliiklusteel paaritõukeid lükkamas! Ja vahelehele Tanel Kangert Al-Jabeet tõusul Richie Porte ees Abu Dhabi tuurivõitu ründamas!

 
At 23:45, Anonymous Kilvaklubi "Hellad pead" said...

Mehed!
Jõulud läbi saamas ja aeg teha esimesi kokkuvõtteid.
Et kas läks umbes sama rada nagu allolevas ülestunnistuses?

Kõht on rikkis, pea valutab üha.
Suus veel praegugi maitse nii mõru.
Ei iial läe meelest kaunid rahupühad.
Suu ümber mul nutune võru.

Naise kasukanööbid jäid kirikusaali.
Lapsed kadusid rahvamurrus.
Kuigi tahtsin, polnud võimalik laulda koraali -
rinnakorvi võõras küünarnukk surus.

Ma litsutud nurka kui karbisardiin,
mu ümber vaid hardunud massid.
Ent kui kirikust välja trügis rahvalaviin,
mul kadusid jalast kalossid.

Kui siis autosse istusin, kingad täis lund,
mootor turtsus, siis lõplikult suri.
Ma tow-trucki ootasin terve tund.
Lapsed nutsid ja naine oli kuri.

Kodus sülti süües ma tõstsin mässu -
naine sinepi unustand poodi.
Vorstid kõrbend, toad külmad, keldris ahi läks nässu.
Nõnda jõulud meil majja toodi.

Ja kuusk, mille eest maksin ränka raha,
selle ostis mu naine nii tark.
Jõuluõhtuks tal okkad langesid maha,
seisis nurgas kui kitkutud part.

Lastel otsides kinke nägin muret ja vaeva.
Nad mu kingid lihtsalt lükkasid nurka.
Õhtu läbi pappkastis nad mängisid laeva.
Seda nähes tõusis pisar mu kurku.

Kui siis lapsed lõpuks voodis,
naine köögis pakkus kohvi.
Mõttes arveid ajasin kokku.
Siis ahastuses lauale tõin armsa Smirnoffi,
õige pea olin täielik otu.

Teisel päeval pea lõhkus, suulagi tolmas,
naiselt anusin surma passi.
Möödus esimene püha, möödus teine, möödus kolmas.
Kogu aeg ma tapsin kassi.

Möödus esimene püha, möödus teine, möödus kolmas.
Kogu aeg ma tapsin kassi.


Ja siit tuleb ka jõulukilb.
Kes on ülaltoodud teose autor?

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

"Paraku on jõutud seisu, kus Eesti suusatamine vajub Annuse abi ja Team Haanjata lihtsalt kokku."

http://sport.delfi.ee/news/arvamus/lood/nadala-kommentaar-suusatajad-votsid-alaliidu-kori-pihku?id=76722268

Mis on täielikult rahata murdmaasuusafunktsionääride mõte üldse?

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

23:45

https://www.youtube.com/watch?v=Nfnxi-qwVHE

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Eile oli ilus vaikne päev siin, aga ka täna on veel siiski 3. jõulupüha.
Vonnil on "valged jõulud"
https://www.instagram.com/lindseyvonn/
Kumb on normaalsem mees, kas Annus või Vonni peika?

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

23:45 - Meie Mats 1996 kirjeldab sündmusi mis toimusid enne kiriku lahutamist riigist. Täna oleme seisus, kus juba vaidleme selle üle, et kumb oli enne, kas muinaseestlaste talvepuhkuse periood, mis kestis oluliselt kauem kui praegused kiriklikud pühad või Kristuse ristitamine. Leerikoolis räägiti ikka, et paganad olla ennemuiste pimedal ajal pirruvalgel istunud ja õlgedel mõdu mekkinud. Ristiusustamise käigus kärbiti aga see pikk logelemise, joomise ja tülinorimise periood nädalaseks üldiseks leboks. No ikka selleks, et pealikele rohkem mammonat kokku krabada jõuaks. Kommunistid kohisid ka selle aja ära, et taaruvat kolossi ikka paremini ülal hoida. Eesti Vabariik tegi ülla zesti, et no olgu vanade ennemuistsete pikkade aastavahetuseprallede mälestuseks ka paar puhkepäeva kirikupühal. Nüüd ateismi promo käigus tõmmatakse varsti ka sellele paarile päevale mõne aasta pärast kriips peale kui kiriklikule reliktile. Ma oleks täitsa päri kui asemele pakutaks kohustuslikku lisa talvepuhkust juba praegusele puhkuselimiidile. Ma võtaks siis lausa suusad ja kepid kätte ja läheks Kadriorgu toetusmiitingule.

 
At 11:44, Anonymous Kilvaklubi "Hellad pead" said...

Õige vastus, 08:39.
Olaf Kopvillemi Jõulud
Teosest parima elamuse saab kindlasti originaali kuulates.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
surmapõlgurist ratturit võiks nimetada ka teisiti - korduvalt ebaõnnestunud enesetapja.

 
At 14:33, Blogger Unknown said...

adidas stan smith
kobe 11
true religion outlet
adidas nmd
air max thea
nike zoom
yeezy shoes
true religion outlet
lacoste outlet
adidas nmd runner

 
At 02:34, Blogger raybanoutlet001 said...

ray bans
new england patriots jerseys
michael kors handbags outlet
michael kors outlet
new orleans saints jerseys
titans jersey
bills jerseys
ray bans
new york knicks jersey
green bay packers jerseys

 
At 09:55, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap oakley sunglasses
chicago bears jerseys
salvatore ferragamo
michael kors handbags outlet
under armour outlet
nike blazer
michael kors handbags
ed hardy clothing
chiefs jersey
nike air max 90
2017.3.29

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

curry 2
air jordan shoes
longchamp online shop
pandora charms
hermes belt
yeezy boost 350 v2
http://www.nikedunks.us.org
nike air zoom structure 19
yeezy shoes
nike zoom

 
At 11:14, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
oakley sunglasses wholesale
jacksonville jaguars jersey
true religion jeans
coach factory outlet
jerseys wholesale
replica watches
louboutin shoes
cheap ray ban sunglasses
true religion outlet

 
At 04:37, Blogger Unknown said...

goyard handbags
nike mercurial vapor
patriots jersey
adidas nmd
hermes belt
yeezys
adidas superstar
cartier love bracelet
jordan shoes
air jordans

 
At 10:14, Blogger raybanoutlet001 said...

coach factory outlet
browns jerseys
hermes belt
basketball shoes
chargers jerseys
hugo boss outlet
air jordan uk
ralph lauren outlet
asics outlet
ferragamo outlet

 
At 04:16, Blogger adidas nmd said...

nike outlet
san diego chargers jerseys
polo ralph lauren
cheap nike shoes
seahawks jersey
nike shoes
jordan 4
cheap nfl jerseys
kate spade outlet
bears jerseys

 
At 09:25, Blogger Unknown said...

uggs outlet
coach outlet online
michael kors handbags
nike outlet
uggs outlet
christian louboutin shoes
new york knicks jersey
louboutin shoes
carolina jerseys
coach outlet

 
At 07:24, Blogger Unknown said...

adidas yeezy boost
cheap mlb jerseys
chrome hearts
nike air force
nike air force 1
air jordan shoes
converse outlet
atlanta falcons jersey
yeezy boost 350
adidas nmd

 
At 10:16, Blogger Unknown said...

www0416asics shoes
louboutin shoes
christian louboutin shoes
cheap ray bans
tods shoes
nike outlet
ralph lauren outlet
chiefs jersey
polo ralph lauren
nike outlet store

 
At 12:11, Blogger Unknown said...

qzz0419
christian louboutin shoes
chicago bears jerseys
michael kors outlet
true religion jeans
tn pas cher
dsquared clothing
air jordan shoes
coach outlet online
adidas outlet store
louboutin outlet

 
At 05:59, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
oakley sunglasses
true religion jeans
true religion outlet
nike factory outlet
coach outlet
jordans
nike factory store
adidas superstar
michael kors outlet online
nike chaussure femme

 
At 05:07, Blogger Unknown said...

qzz0606
air max 90
christian louboutin outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
michael kors outlet
lebron james shoes
true religion jeans
fingerlings monkey
nba jerseys
soccer jerseys

 
At 10:49, Blogger Unknown said...

www1020

ugg boots
christian louboutin outlet
red bottom shoes
fidget spinner
moncler outlet
ugg boots clearance
ralph lauren polo
ralph lauren polo
ugg outlet
basketballl shoes

 
At 18:12, Blogger Unknown said...

bandar adu ayam online s128 paling aman

 

Postita kommentaar

<< Esileht