reede, detsember 02, 2016

Pullerits: Kuidas eelmine peaminister paljastas mulle oma sportlikud eesmärgid?

Algul pidime kohtuma võimukoridorides. Leppisime selle juba aegsasti kokku. Aga kohtumispäeval otsustasime ümber. Initsiatiiv selleks tuli endiselt valitsusjuhilt. Ja see meeldis mulle. Ega ei olegi vaja kõrvalisi silmapaare uudistama ja hiljem suid jahvatama, et mis küll toimus, millest räägiti, mis on selle kõige tulemus ja tagajärg. Ei ole vaja vabatahtlikult kuulujutuveskeid toita.

Uue kokkusaamiskoha leppisime kokku vanalinnas Pikal jalal. Seal pääseb vanade madalate majade vahel ühest müüriavausest tillukesse sisehoovi, mille tagaotsast viib uks Bogapoti sfääridesse. Läksin sinna ettenähtust kümme minutit varem kohale, et leida strateegiliselt sobiv istekoht. Põhikorrusel olnuks me kõigile sisseastujaile nagu peopesal – see langes ära. Keerdtrepist läksin ülakorrusele, kus avastasin, et lauad on liiga tihedalt üksteise kõrval – ka see ei sobinud. Siis uurisin, kuhu veel saab eralduda, ning leidsin paremalt (ikka paremalt!) letist mööda minnes veel ühe keerdtrepi, mis laskus keldrikorrusele. Seal on neli lauda, aga polnud mitte ühtegi kundet. Kell lähenes neljale. Heitsin oma riided ja asjad suurima laua toolidele ehk võtsin positsiooni laialt sisse, tellisin koogi ja apelsinimahla ning jäin ootama. Seina ääres küdes raudahi.

Viie-kuue minuti pärast saabus Taavi Rõivas. Viimati olime silmast silma kohtunud mu mälu järgi siis, kui ta oli äsja saanud sotsiaalministriks ning andis vahetult pärast ametisse kinnitamist Toompeal mulle oma kõige esimese intervjuu värske valitsusliikmena. Tollele ajale järgnes peagi ja ootamatult kaks aastat ja kaheksa kuud Eesti peaministrina.

Taavi Rõivas tunnistas, et pole saanud päev otsa süüa, ning tellis endale borši. Me jutt, muide, algas spordist – ja lõppes samuti spordiga (kui naisevõtuteema, millest olin paar nädalat tagasi kirjutanud pika loo, lõpuarvestusest välja jätta).

Taavi Rõivasel on nimelt uued sportlikud eesmärgid. Ta rääkis sel teemal seda: «Olen peaministrina jooksnud ühe täispika maratoni, sotsiaalministrina püstitanud isegi isikliku rekordi. Aga hästi pikkade tööpäevade ja pikkade reiside tõttu ei ole saanud korrapäraselt treenida. Nüüd on kolleegid seadnud mulle maratonis normi 3:30. See oleks päris hea eesmärk. Tunnen pöörast kadedust oma hea tuttava Tanel Padari üle, kes ütles eelmiste jõulude paiku, et hakkab treenima triatloniks. Pidasin seda täiesti hullumeelseks heas mõttes. Aga ta tõestas mitte ainult mulle, vaid kogu Eesti rahvale, et kui mingi asi ette võtta, isegi kui see tundub pöörane, on see saavutatav. Sellist saavutusjanu on minus ka piisavalt. Eneseületus aitab hoida vaimu ja füüsise erksana, nii tööl kui spordis.»

Me vestlus Taavi Rõivasega kestis kaks ja veerand tundi. Seda saab lugeda laupäevases Arteris. «Taavi Rõivas räägib suu puhtaks» on leheloo pealkiri. Veebiversioonile panin uljama ja äkilisema pealkirja: «Taavi Rõivas käis üle kahe tunni keldris ülekuulamisel». (Aga ju pidasid teised toda pealkirja liiga uljaks, kuigi kõik vastas tõele, ning asendasid selle - vaata, millega.)

Ka täna, reedel, oli tihe tipp-poliitikutega suhtlemise päev. Olen vestelnud teiste hulgas järgmiste uue valitsuse ministritega, nagu Margus Tsahkna, Andres Anvelt, Urmas Reinsalu, Indrek Saar, Mihhail Korb. Jevgeni Ossinovski jäi ootele – perekondlikel põhjustel.

Teile nädalavahetusel puremiseks üks huvitav küsimus: kes Eesti tuntud tipp-poliitikutest on läbi sõitnud Eesti ratturite seas kuulsa ja hinnatud Saaremaa velotuuri? Vihjeks nii palju, et kord Saaremaal põrutas ta rattaga krossi sõites Kuressaare linnuses järsust nõlvast laskudes nii kõvasti vastu puud - rattasõidus tuleb ette ju igasuguseid keerulisi laskumisi -, et sestsaati on tal üks õlg teisest rohkem längus. Kes see on?

Foto 1: Taavi Rõivas päev pärast pikka jutuajamist Priit Pulleritsuga. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits kaks nädalat tagasi oma töökohal Postimehe endises Tartu toimetuses Gildi 1. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Taavi Rõivas saabumas kaks päeva pärast pikka jutuajamist Priit Pulleritsuga Tartu linnavalitsusse kohtuma linnapea Urmas Klaasiga (paremal). Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Taavi Rõivas eelmise aasta aprillis Pirital enne Sinilille jooksu, paremal teadustaja Riho Järveläinen. Foto autor: Jaanus Lensment, Postimees/Scanpix
Foto 5: Margus Tsahkna (vasakult teine) vaatamas eelmise aasta algul Tartu Rocki ja BC Kalev/Cramo korvpallimängu. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

saare ints muidugi
kah priit

 
At 02:13, Anonymous Anonüümne said...

Pakun noorpeaministri järgmise maratoni ajaks 4:47

 
At 02:34, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, teie kirjatükil on "parim enne:" tähtaeg möödunud.

 
At 08:30, Anonymous Anonüümne said...

Seekord ei olnud huvitav lugeda.

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Küll see käis kähku, kah Priit. Well done!

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Härrased täpp-, harrastus-, tervise-, muidu- ja blogisuusatajad oodatud Läänemaale Palivere suusaradadele, kus on kõikse enam lund ja heas korras suusarajad. Värske lumeinf leitav err lumeinfost, kus on kadunud radade kommenteerimise võimalus, millest tuline kahju ja ET veebist:http://terviserajad.ee/tervisekeskus/palivere-turismi-ja-tervisespordikeskus/ ning FB lehelt: https://www.facebook.com/paliverekeskus/. Seega tere tulemast Läänemaa lumepealinna Paliveres

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, Palivere mehed, tuleme vaatame üle.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga kus on meie Poltoranin?

 
At 12:32, Blogger Priit Pullerits said...

Oeh, nii kui algab distantsisõit, on TH kaugel Siberis. Siin Lillehammeri 10 km vabasõidu TH liikmete tulemused:
Karel Tammjärv oli 66. (+1.50,1), Raido Ränkel 81. (+2.33,2) ja sprinter Marko Kilp sai 97 lõpetaja seas 93. koha (+3.14,4).

Küsimus ka: Matti Killing ja Rein Ottoson said kõrgeima, 8. kategooria ehk eliittreeneri tunnistuse, esimesena eestlastest. Aga TH taganttõukaja Mati Alaver, kes on meil ju teadupoolest suusaakadeemik ja suusaprofessor - miks tal pole eliittreeneri taset?

 
At 12:44, Anonymous Sööstlaskuja said...

Priit, ka sul endal on küsimus vastamata, kuigi vastust pakuti.
Miks siis olid slaalomiprintsessi Mikaela silmis pisarad?

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka seda Pulleritsu tehtud Rõivase lugu Postimehest. Igav lugu oli. Tasapaks. Siin blogis suudab PP teemat teravaks ajada küll, kuid suures meedias pole teravusest paraku mingit lõhnagi. Taavi pani oma ammutuntud iseenese kiidukõnet edasi ja ajakirjanik lasi tal seda ka rahulikult teha. Andis veel hoogu juurdegi. Nõrk tulemus. Lati alt läbijooks kahjuks. PP - rohkem teravust paluks ka suures meedias. Eks ma saan muidugi aru, et lihtsam on Taaviga sõber olla, kui valusaid küsimusi küsida.

Lõpetuseks ka lugusid suurte Eesti riigimeeste sarjast.
"Eesti ajaloos on ainult kolm inimest, lisaks minule Jaan Teemant ja Andrus Ansip, peale peaministri perioodi tagasi valitud, ja väga suure toetusega" - Taavi Rõivas.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Lisame siiagi tausta, vabatehnikas midagi meie meestelt loota on ülekohtune (vaid AR saab selles tehnikas hakkama, kui vaid jaksu jätkuks). See teeb sama välja kui nõuda Pulleritsult Põhja-Eesti maratonidelt head tulemust. Noored nagad teevad vabas puisele vanameistrile tuule alla, õpetagu teda kasvõi koonduse peatreener või ta pojad. Küll aga Tartu ja Haanja maratonidel liigub mees kenasti, Nõukogude armee eelsed ja järgsed suuskadel tiirutamised on korralikult lihasmälus.
Mehed, kes te metsas pole, mitu kilomeetrit suuska täna tuleb? Palivere meestele kiitus!

 
At 13:46, Blogger Priit Pullerits said...

Sööstlaskuja, 12:44, palun lugege olümpiaraamatust, seal on vastus olema. Palun nähke ise ka vaeva, mitte ärge nõudke ega lootke, et siin peab vastused kandikul kätte tooma. Olen ju osutanud, kus vastus on kirjas!

12:57, lubage seletada. Minu põhimõte on inimest intervjueerima asudes vabaneda igasugustest eelarvamustest ja eelhoiakutest, v.a juhul, kui inimene on tõesti millega kuritegeliku või laushukkamõistetavaga hakkama saanud. Meie ajakirjanduses on kahjuks väga palju eelhoiakulist, ja nüüd eeldate teie seda minult ka. Arvan, et keegi võiks siiski jääda mõistvaks ja neutraalseks ja tasakaalukaks. Väga lihtne on hagu alla kütta, aga sel juhul oleksin ma sotside ja keski suuvooder - seda ma ei taha olla. Intervjuu eesmärk, antud juhul, oli anda inimesele võimalus asju seletada, näidata Rõivase vaatepunkti, mitte lähtuda - pange nüüd tähele! - peas juba valmis punutud eelarvamuslikust konstruktsioonist, nagu sageli ajakirjanikud teevad, kuhu siis intervjueeritava vastustest vaid sobilikud tükid sisse sobitada. Lihtne on materdada, raskem on olla mõistev. Olen valinud raskema tee, sest see on huvitavam.

Mis puutub sellesse, et blogis olen intrigeerivam, siis lihtne: ajakirjandusel on ühiskondlik vastutus ja ajakirjanikul on sotsiaalne roll, mida tuleb võtta vastutustundega. Blogi on hoopis midagi muud.

 
At 14:22, Anonymous Martin, Linnar Priimagi Graduate School of Humanistic Studies said...

"Perselakkumise õigustuseks". Jah, just nii, võiks teie 13:46 sõnavõtu ülevalt teise lõigu kokku võtta. Teravust on vähe. Tasapaks, ütleb 12:57 tabavalt.

Miks neid treenereid tervelt 8 kategooriat peab olema? Kas siin natuke üle võlli pole keeratud? Eriti olukorras, kus riik treeneritele palka maksta ei taha - öeldakse, et hundil olgu endal jalad, kihvad.
Kategoriseerima ollakse aga mihklid. (EOK pole muud, kui oligarhilise riigi üks struktuur).
Ei ole kuulnud, et kusagil maailmas treenerid 8-sse kategooriasse oleks jagatud.

Siin on teile tsipa teravam küsimus, hr Pullerits! _Cojones_? No?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Veel mõned aastad tagasi oli viis kategooriat. 5. kategooria oli kõrgeim, ülikõva. Hr Pullerits, toimunud on treenerikategooriate devalvatsioon! Mis toimub?
Varsti on ehk 20 kategooriat?

 
At 15:09, Anonymous Martin, masters student, Linnar Priimägi Centre of Sports Imagology, Tallinn City U, Estonia said...

Hr Pullerits, kas teie hinnangul Mati Alaver vääriks (Rein Ottosoni ja Mati Killingu kõrval) 8. kategooria treeneri (eliittreeneri) nimetust?

 
At 15:20, Anonymous Martin, spordiimagoloogia tudeng said...

R.Ottosoni silmapaistvamad tulemused treenerina:
- juhendanud mitmed Nõukogude Liidu meistrid
- juhendanud mitmed noorte ja juunioride maailmameistrid
- OM hõbe 1988 (Tõnu Tõniste ja Toomas Tõniste), OM pronks 1992 (Tõniste ja Tõniste)
- EM kuld 1992 (Tõniste ja Tõniste), EM pronks 1997 (Tõniste, Tõniste, Ants Haavel, Indrek Haavel)
- Osalenud treenerina 1988 Sŏuli, 1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2012 Londoni ja 2016 Rio de Janeiro OM-il

Mati Alaveri juhendatavate nimekiri on ilmselt kõvasti kuldsem ja kaalukam.

Vastus saab olla ainult üks - 8. kategooria on MA jaoks liiga nõrk. Tema kõrgum Eesti treenerite hierarhiapüramiidi tipus, 9. tasemel. (10. tase on Jumal ise).

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah, EOK-l ja massaažimeister Sõõrukal on veel Alaveri tasemeni minna. Vast arenevad. Sest praegu pole ju kapis midagi, mida välja anda.

Underline: kas kürvamassaaži õpetlastel ka kategooriad on?

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Selliste tulemuste jätkudes TH distantsimehed järgmisel hooajal, samalt rahastajalt vaevalt enam toetust saavad.Koos tolmuimejate äri lõppemisega on ka pika distantsi sõidumeeste head tulemused otsa saanud.Ehk tuleb noorte hulgast uusi tegijaid ?

 
At 16:27, Anonymous Martin said...

15:36,
Kürvamassaži viimine iseseivaks spordialaks saab olema Sõõrumaa peamine panus Eesti olümpiaspordi arengus. Jah! Tuleb aeg, kus võisteldakse kürvaspordis ja Sõõrumaa juhtimisel võib olla kindel, et uuendusmeelsuse poolest maailmakuulsad eestlased, kes kõige uuega mitte ei veereta juttu, vaid löövad kohe "käes külge", nagu ikka, on uuel olümpialal esimeste seas.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole Priiduga nõus, et Arter on tõsine ajakirjandus ja tolles väljaandes peab ajakirjanikuna leiba teeniv inimene suruma oma tegeliku mina maha. Minule on viimaste kuude Arteritest meelde jäänud Priidu lood autot testides, söögikohta külastades jms. Arter on sisuturunduse mõttes blogile kurvakstegevalt lähedal. Lugeja ei ole loll, ta tunnetab seda. Miks peaks siis lugeja järsku eeldama, et Pulleritsu intervjuu Taaviga on tõsine ajakirjandus. Kirjapanijaks ju ikka seesama sisuturundaja, nii Arteris kui blogis. Aga sellest kõigest ei maksa arvata, et Priit on halb mainekujundaja. Vastupidi, kui seesama "sotsiaalset rolli" täitev meinstriim-ajakirjandus on TH ja ESL vaidluses jäänud pigem neutraalseks, siis Priidu jaoks pole probleemi - teeme ära!

 
At 02:40, Anonymous Raimo said...

Millal peremees ka suusad alla paneb?
Täna tegin värskel lumel Vooremaal 28 km.

 
At 07:39, Anonymous Anonüümne said...

Rõivas on minuarvates, sedavõrd tähtsusetu tegelane, et lihtsalt ei paku pinget.

 
At 07:41, Anonymous Anonüümne said...

Treeneritele tasemeid määrata on üks suur häma

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Pandud, Raimo.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, otsi SPORT.ERR.EE-LUMEINFO lehele rahastaja, siis oled millegi tubliga hakkama saanud! Sinu sidemete kaudu oleks see lihtsalt "käkitegu".
Tänud ette!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

to 10:51
Kas teil on infot et viimane pandi rahapuudusel kinni? Pigem jäi mulje et see sündis just siinses foorumis terviseradade kodulehe kohta käiva kriitika tagajärjel :)

Ega midagi muutunud ei ole- vaatamata sellele et igasugune kommenteerimine on lumeinfos juba nädalaid kinni on sealne leht tänagi paljuski informatiivsem.

 
At 13:04, Anonymous M. said...

1. ERR-i Lumeinfo veebirakenduses polnud modeerimise võimalust, kõik kommentaarid läksid kohe eetrisse. Igaks juhuks pandi kinni.
2. KAPO panin saidi kinni.
3. Kõrgemelt poolt tuli käsk Lumeinfo kinni panna.
4. Server läks katki, ERRil pole aga raha parandada. Pandi vaikselt kinni.
5. Andmekaitse inspektsioon tuli kohale ja ütles, et tuleb kinni panna.
6. Kommentaarides oli palju roppusi ja riigivastast juttu. Kinni, mis muud
7. Tulebki kinni panna.
8. Sporditoimetuse juhatajale öeldi; paned saidi kinni või lähed ise kinni.
9. Kodanike kaebuste alusel pandi kinni.
10. Merkost või EE-st helistati ja kästi kinni panna.

Hr sotsiaalse kaalukusega Postimehe palgaline autorevüüde nikerdaja Pullerits, milline ülelolevatest ajakirjanduslikest hüpoteesidest on tõde?

 
At 13:22, Anonymous M. said...

11. ERR-i pole raha, et Lumeinfo kommentaariumi ülal pidada.
12. Euroopa Liidu vene-vastase propaganda meetmete rakendamisel on tähtsamaid prioriteete. Lumeinfos kirjutasid rahvuslikult meelestatatud eesti mehed. See sihtrühm pole venevastase propaganda meetmete kontekstis aktuaalne.
13. ERR-il on saja teemat ja saiti. Kas tõesti arvate, et piiratud tiimiga suudetakse kõike üleval hoida ja pakkuda?
14. Kas Põhiseadus ütleb, et ERR peab lumeinfos kommenteerimist pakkuma?

Äkki võtaks südame rindu - cojones - hr Pullerits, ja saadaks ühe e-kirjakese ERR-le. Ärge kartke, nad on kohustatud vastama. Isegi teile.

 
At 13:35, Anonymous Mihkel, Ilmatsalu, põllumees said...

"Putin: Trump on nutikas mees" kisendavad tänased ajalehed üle maailma.
Hr Pullerits, ka teie olete nutikas mees. Öelge, mis Eestist saab? Kas jääme Samule Huntingtoni Narva jõge pidi kulgevast tsivilisatsiooni ja barbarismi joonest vasakule? Või lükatakse seda joont ühele või teisele poole? Aitäh.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Aga palun väga, tehke lumeinfot siin. Kommenteerige igasugu olusid ja jagaga teavet, palju aga kulub. Pole minu huvi mingit ERRi, mis sageli kaldub ka vasakliberalismi sohu, kuidagi toetada ega ülal pidada. Minu poolt: Tähtvere spordipargis annab Atomicega sõita küll, aga silmad peab igaks juhuks lahti hoidma. Nii. Algus tehtud. Lisage oma lumeinfot.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Põnev sõit ja lõpplahendus täna meeste 15km klassikas Lillehammeris.
Meie meestelt, jah, siiski mitte eriti...

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Pseudo-suure 'M'iga kammantaatoritele: ERRil pole isegi suusafoorumi jaoks raha, projekt on lõpetatuks kuulutatud. Lumeinfo samamoodi, püksid rebadel tuules tilpnemas.

võtke raha ja lumeadministraatorid kokku ja hakake terviseradadele kankuraatoriteks, kui asja on, muidu olete mustlased karavani servas, eks

 
At 15:10, Anonymous Raivo, Saatre-Lokuta said...

Kes suusarada rikub, sellele sõidame vasta türi!

http://jarvateataja.postimees.ee/3934051/turil-soitis-bmw-end-suusarajal-kraavi?utm_source=pm_fb&utm_medium=wallpost&utm_content=3934051&utm_campaign=fb_post

 
At 08:00, Blogger Unknown said...

true religion sale
michael kors outlet
christian louboutin outlet
moncler coats
michael kors outlet store
canada goose jackets
christian louboutin shoes
ralph lauren shirts
polo ralph lauren
michael kors handbags outlet
20170214lck

 
At 09:42, Blogger raybanoutlet001 said...

hugo boss sale
armani exchange
pandora jewelry
dallas cowboys jersey
true religion jeans sale
chicago bulls jersey
hugo boss
michael kors handbags clearance
nike trainers
birkenstocks
2017.3.29

 

Postita kommentaar

<< Esileht