reede, september 30, 2016

Pullerits: Millega lõppes «Alfaisaste verepulm»?

Veidi rohkem kui nädal pärast tänavust Tartu rattarallit, 6. juunil, esitas MTÜ Klubi Tartu Maraton (KTM) minu vastu pretensiooni. Mis siis, et mina polnud sellega seotud. Pretensioon, millele on alla kirjutanud rattaralli direktor ja KTMi juhatuse esimees Indrek Kelk, käis Postimehe Arteris ilmunud materjali «Alfaisaste verepulm» kohta. Pretensiooni esitaja on nimetanud seda arvamuslooks, tegelikult on siiski tegemist reportaažiga. Aga selles polegi küsimus. Küsimus on loo illustratsioonis.

«Loo illustratsiooniks on kasutatud ebameeldivat ja võigast pilti, kus jalgratturi jalgu mööda voolavad alla verenired,» seisab pretensioonis. «Kogu lugu ja pilti vaadates jääb lugejal selge mulje, et antud foto on pildistatud 29. mail toimunud Tartu [r]attarallil ja selline verepulm ongi see, mis kõiki 3500 ratturit seal ees ootas. Kahjuks aga ei ole illustreeriv pilt kuidagi seotud Tartu [r]attaralliga – foto on pärit 2011. [a] Tour de France’[i]lt ja pildil on hollandi rattur Johnny Hoogerland (fotol ülal paremal; foto autor: AP - P.P.), kellele sõitis otsa (just) ajakirjanike auto, mille tagajärjel rattur lendas teelt välja ja okastraataeda. /--/ Paraku ei ole antud foto kuidagi seotud tavapärase kukkumisega rattavõistlustel, rääkimata seostest Tartu [r]attaralli suguse rahvasõiduga.»

Pretensiooni esitaja süüdistab Postimeest ja mind Eesti ajakirjanduseetika koodeksi rikkumises, et ilmunud on ebatäpne ja eksitav informatsioon, sest fotot on kasutatud originaalist erinevas kontekstis ning selle kohta puudub asjakohane märge.

Pretensiooni esitaja kirjutab, et Postimees ja ajakirjanik Pullerits on «arusaamatu pahatahtlikkusega moonutanud tegelikkust, edastanud valeinfot ja kahjutanud avalikkuse ees 35aastase ajalooga Tartu [r]attaralli mainet».

Oma taotluses ütleb pretensiooni esitaja: «Soovime, et Postimees avaldaks trükiväljaandes vabanduse seoses 4. juuni Arteris ja Postimehe veebiväljaandes esitatud loo «Alfaisaste verepulm» lugejaid eksitanud kontekstivälise pildi kasutamisega.»

Kohe pärast pretensiooniga tutvumist, 8. juunil, saatsin Indrek Kelgule järgmise kirja:

Tere.
Olen kursis Sinu kaebusega Postimehe ja minu loo vastu. Pean siinkohal vajalikuks kinnitada, et mina ei osalenud oma kirjutise «Alfaisaste verepulm» juurde piltide valimisel.
Priit Pullerits
Postimees

See on tõsi. Toimetus palus mul kirjutada minuga rattarallil juhtunud õnnetusest, mida ma ka tegin. Kuna loo juurde on alati vaja pilti, käisin seda fotograaf Kristjan Teedemaga pärast Tartu rattarallit tegemas kohas, kus olin kukkunud (foto ülal paremal). Kuid toimetajad Tallinnas, kes lehe kokku panevad, otsustasid teise, Scanpixi varamust leitud pildi kasuks.

Indrek Kelk minu läkitatud teatele, et mina ei ole pildi valikuga kuidagi seotud, ei reageerinud.

Nagu kaebaja oli taotlenud, avaldas Postimees 14. juunil täpsustuse:
Postimehe Arteris (4.06) ilmus loo «Alfaisaste verepulm» juures illustreeriv foto, mis ei olnud seotud Tartu Rattaralliga. Foto pärineb 2011. aasta Tour de France'lt ja pildil on Hollandi rattur Johnny Hoogerland. Talle sõitis otsa ajakirjanike auto ja rattur lendas teelt välja okastraataeda.

Olen kursis Postimehe vastusega pretensiooni esitajale ehk kaebajale, kuid ei oma õigust seda siin tsiteerida. Ent nii palju võin küllap üldjoontes refereerida, et materjali antud kujul avaldamine on õigustatud, sest juhib kaebaja tähelepanu võistluste korralduslikele puudustele, mille tagajärjeks on osalejate kukkumised, neist mitmed eluliselt ohtlikud. (Fotol ülal paremal kukkumine mullusel Tartu rattarallil Kuremaal, foto autor Kalev Saar, Postimees/Scanpix.) Selle tõestuseks oli vastulauses lisatud hulk konkreetseid viiteid hoiatavatele materjalidele nii Postimehes kui muudes meediakanalites.

Ehk lühidalt, omapoolse kommentaarina: tänavusel Tartu rattarallil murdsid kaheksa osalejat rangluu ja üks murdis kolm kaelalüli; kindlasti oleks olnud õigem ja parem, kui hollandi veriste säärtega ratturi pildi asemel illustreerinuks mu lugu üheksa pilti Tartu rattarallil luid murdnud ratturitest; siit siis õppetund tulevikuks.

27. septembril langetas Pressinõukogu «Alfaisaste verepulma» asjus otsuse, et Postimees ei ole rikkunud head ajakirjandustava. Tsiteerin:

Arteris ilmus Tartu Rattaralliga seotud lugu, mille juures oli foto veriste säärtega jalgratturist. Foto juures on kirjas: «Postimehe ajakirjanik oli Tartu rattarallil näinud seni vaid teiste valusaid õnnetusi. Nüüd, eelmisel nädalavahetusel, sattus ka tema veriste sündmuste keskmesse.»
MTÜ Klubi Tartu Rattamaraton kaebas Pressinõukogule, et lugu ja pilti vaadates jääb mulje, et foto on tehtud 29. mail toimunud Tartu [r]attarallil, kuigi tegelikult on pilt tehtud 2011. aasta Tour de France´il ja pildil on hollandi rattur. Kaebaja märgib, et foto juures ei ole ühtegi selgitust, kus ja millise ürituse fotoga on tegu.
Postimees vastas, et avaldas 14. juunil täpsustuse pildi kohta nii paberlehes kui ka veebis ja lootis, et kaebaja jääb sellega rahule. Postimees soovis artikliga juhtida tähelepanu võistluste korralduslikele
puudustele, mille tagajärjeks olid osalejate kukkumised, mis on eluliselt ohtlikud.
Pressinõukogu otsustas, et fotole ei ole küll lisatud selgitavat pildiallkirja, et pilt ei ole tehtud Tartu [r]attarallil, kuid toimetus tunnistas eksimust ja avaldas selgituse. Kuna tegemist ei ole suure ega ka konkreetset isikut personaalselt puudutava veaga, siis ei ole head ajakirjandustava rikutud.

Case closed. I win. You lose. Next, please!

Aga eile oleks pidanud eestlaste Moabi ekspeditsioon, mis piisava arvu osaliste puudumise tõttu ära jäid, sõitma seal seda ja seda rada - ohh, millest nad küll ilma jäid...

44 Kommentaarid:

At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

"Pressinõukogu otsustas, et fotole ei ole küll lisatud selgitavat pildiallkirja, et pilt ei ole tehtud Tartu [r]attarallil,..."

Miks just kirjaviis [r]attarallil?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Mind ikka huvitab millised on need "korralduslikud puudused" mille kõrvaldamine välistaks kukkumised üleüldse ?

Kukutakse TdF-l ,Girol,Vueltal, kukutakse roheliste rattaretkel või poodi piima järele sõtkudes-ainus kindel võimalus rattalt kukkumist vältida on üldse mitte sadulasse ronida..

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

17:16, muutsin tsiteeritavas tekstis nimetuse Tartu rattaralli kirjapilti. Kandilised sulud viitavad originaalkirjapildi muutmisele. Tartu rattaralli oli kirjutatud paljudes dokumentides suure algustähega - Tartu Rattaralli. See ei ole õige. Esiteks, tarbetekstis, mida on nii ajakirjanduse kui blogi tekst, ei rõhutata ametlikkust ehk kirjutatakse üldnimed väikese algustähega. Teiseks, isegi kui keegi tahaks rõhutada ametlikkust, pole põhjendatud kirjutada Tartu rattaralli suur R-tähega. Sõna "rattaralli" on üldnimi, täpselt nagu on Rio olümpiamängud, mitte Rio Olümpiamängud, nagu on Andrus Ansipi juubel (ta saab homme, laupäeval 60, kas olete talle juba õnne soovinud? Mina olen, ja mitte mingi sms-i või meiliga, ikka telefonitsi, helistades), mitte Andrus Ansipi Juubel, nagu on Tartu linnavalitsus, mitte Tartu Linnavalitsus, nagu on Saaremaa velotuur, mitte Saaremaa Velotuur jne.

 
At 21:57, Anonymous Vello, Aravete kilvaklubi said...

Indrek Kelk ei ole eriti tark mees. Eriti kohtuasjades. See on kõigile ammu selge.
Suusaradu sisse ajada ta aga oskab. Miks teie, hr Pullerits, Indrek Kelku peedistate?
Mis mõnu see teile pakub? Haiglane värk.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas te saite võita, kui te vaidluse põhjustanud illustratiivset materjali ei valinud? Te olite lihtsalt tanki pandud, teist endast lavastatud pilt kui ruineeritud ratturist peale õnnetust ei sobinud ju vähese (puuduva) vere ja silmaga nähtavate vigastuste puudumise tõttu. Küll aga tõmbasite oma jutupliiatsiga rattarallile ja korraldajatele tublisti vett peale – lood lehes ja võimendus blogis. Teiseks, kui juba vabandada, siis olgu korralik vabandus: silmast silma, mitte tavapärane nikerdis päramistel lehekülgedel kuskil nurgaveerus.

Luubi ebaõnnestumisele saite omal ajal tublisti kaasa aidata, millele järgmisena kaika kodaratesse viskate?

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest annab see juhtum hea vastuse küsimusele, miks osalejate arv KTM üritustel langeb.
Aur läheb valesse kohta.

P.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Juba täiendavate selgitustega tunnistas Postimees, et esimese artikli pildiga hüpati hea ajakirjandustava lati alt läbi. Pressinõukogust ei saanudki muus vastust oodata. Kuidas siis ikkagi tõestada võimalikku peaeesmärki, et esimene artikkel koos "verise" pildiga suurendad Postimehe kasumit ning lihtne selgitus/vabandus on tegelikult pisike väljaminek.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Pressinõukogu ei arvanud, et keegi oleks midagi valesti öelnud, kui selgitati, kuidas Priit Pullerits jääb Evelin Ilvesele rulluisutades alla. Case closed.

Seksikas keiss.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Mida hülge möla, 23:29!
Olgem ikka adekvaatne. Või kui väga kõvasti valutab, siis apteegitädi oskab kindlasti aidata.

 
At 19:52, Anonymous Vello, Aravete kilvaklubi juhatuse liige said...

Inimesel on ligi 400 lihast. Kas te, mehed, teate aga, millised lihased töötavad kõige enam rattasõidul? Kes on palju rattaga sõitnud, nagu mina sovhoosipõldude vahel, võivad konsulteerida oma lihasmäluga!
Niisiis, mis lihased töötavad rattasõidul? Variandid:
A) tuhara-, sääre- ja reie esikülje lihased
B) sääre-, reie tagakülje ja reielähendaja lihased
C) kõhu-, reie esikülje ja tuharalihased
D) reie-, kaela- ja säärelihased.

 
At 20:21, Anonymous Vello, Rakvere rajooni mälumängumeister 1986 said...

Aeg jookseb, mehed. Mis lihasega te mõtlete?

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Vello, organ, mida sa oma 20:21 küsimusega silmas pead, ei ole lihas. Pigem veresoon.

 
At 03:22, Anonymous Vello, Aravete kilvaklubi said...

Vastake juba ära, mehed! Munete ja ma pean laupäevasel ööl siin passima.

 
At 05:28, Anonymous Vello said...

Kas tuleb vastust?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Säärelihased küll puhkavad rattasõidul.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Selle teadmisega pole midagi peale hakata.

 
At 11:40, Blogger Priit Pullerits said...

Tänaseks pilviseks ja vihmaseks päevaks veidi ilusat päikselist rattasõitu - palun väga! Enjoy!

https://www.youtube.com/watch?v=IzRD1IgZLRc&feature=youtu.be

 
At 12:05, Anonymous Vello said...

11:30, õige vastus!
Vähemalt osaline. Kõhu-, reie esikülje ja tuharalihased saavad rattasõidul kõige rohkem vatti.
Seega kõik, kes rattaproffide reljeefsetest ja rasseeritud - sensatsioonilembese rattahuvilisest kollaka ajakirjaniku Pulleritsu puhul ka veristest sääremarjadest pikki oopuseid kirjutavad, eksivad.
Kes küsib järgmisena?

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

No ja siis???

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui mitmel rattavõistlusel on Priit üldse kokku osalenud ja mitmel neist kukkunud? Kas seda on palju või vähe? See ongi ainult Priidu enda dilemma. Kedagi kolmandat selles süüdistada on mõttetu. Absoluutselt sama, nagu sõita autoga liikluses. Seal on kellelegi tagant otsa sõitmise vältimiseks soovitatud hoida vastavalt kiirusele mõistlikku pikivahet. Kujutage nüüd, et autod sõidavad Tartust Otepääle ühtses tihedas grupis. Kui ohutu see on kasvõi 40 km/h?

Teet

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Frau Kaljulaid

 
At 08:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas selle kaebusega tahtis IK ära teha PP-le või KTM oma meediapartnerile?

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Kogu see pildisaaga on ebaoluline. Vähemalt rattavõistluste kontekstis. Spordimeest sedasorti juriidiline käteväänamine ei huvita. Küll huvitab spordimeest, et mis olid need korralduslikud puudused, millega oleks võimalik vältida kaheksat murtud rangluud, mida tõesti on liiga palju. Omastkäestki tean, nii nagu ka PP, kui ebameeldivalt karm on rangluumurd (PS. TRR ei ole minu murruga kuidagi seotud).

Kahjuks küll väga mõistlikke ettepanekuid pole senini tehtud, et kuidas ja mida teha, vältimaks raskeid vigastusi. Kas äkki oleks lahenduseks rakendada seesamune pildisaaga vigastuste vältimise teenistusse, jagades enne võistlust igale osalejale välja pildid eelmise aasta vigastatutest. Mida verisemad, seda paremad.

Mis mind kogu rattavõistluste kukkumishüsteeria taustal, kuhu ka austatud blogiperemees hagu alla paneb, enim morjendab on maanteerattavõistluste langevad osavõtunubrid. Oma süü selles on ilmselt ka PP artiklitel. ajakirjaniku kohus ongi probleemidest teavitada, kuid samavõrra võiks ka pingutada selle nimel, et tuua välja lahendusi pakkuv artikkel ja leida viidatud probleemile leevendust.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

See lahend tundub tõesti täpselt sama oluline nagu Evelin Ilvese Pulleritsule rulluisuga koti panemise lugu.

 
At 12:00, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 08:50, sageli heidetakse ette neile, kes kitsaskohtadele ja puudustele osutavad, et miks te ei esita konstruktiivseid parandusettepanekuid. Eks ole seda ka tehtud, nt vt "Päästke meid hakklihamasinast!", mis on suurim ja põhjalikem ettepanek, mille mina ja üldse keegi on TRRi ohutuse tõstmiseks teinud. Aga enamasti on siiski liiast nõuda kohe parandusettepanekut. Kujutame ette, et te auto ei taha talvel käivituda, on mingi jama. Mis jama, kes seda teab, ega te ju autoinsener ole. Kas saab tavaliselt inimeselt nõuda, et tee ettepanek, kuidas mingi suures tehases toodetud auto paremini käivituks? Ei saa, sest ta pole spetsialist. Loomulikult võib ta ju öelda, et tehke paremad akud, aga siis tuleb järgmine küsimus, et ütle siis, mille poolest ja kuidas aku paremaks teha.

Sama on ka võistlustega. Osalejatel on õigus ja kohustus asju kritiseerida, aga kuidas siis probleeme kõrvaldada, see on juba puhtalt korraldajate kohustus ja ülesanne.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Oma 08:50 arvamusavalduses viitasin tõigale, et ajakirjanikuna olete paraku poolele teele pidama jäänud. Olete korduvalt viidanud TRR häirivalt suurele vigastuste arvule, mis eelduslikult põhineb eelkõige korralduslikel vajakajäämistel. Osaliselt olen ka väitega nõus, vähemalt selle osaga mis puudutab silmatorkavat rangluumurdude arvu. Samuti möönan, et ilmselt korralduslike meetmetega ehk oleks võimalik vigastuste hulka vähendada.

Kuid millele ma eelkõige proovisin oma lühikese sõnavõtuga osundada oli poolik ajakirjanikutöö. Keegi ei eeldagi, et ajakirjanik suudab igale küsimusele lahenduse väljapakkuda. Teab kuidas vältida rattaõnnetusi, nagu hiljutised sündmused Valgas kahjuks näitavad, te ei tea seda, ja kuidas lahendada talvel mittekäivituva auto probleemi. Selle viimase lahendab küll ilmselt tuliuus Chrysler Pacifica Limited.

Teisisõnu minu tagasihoidlik soovitus Teile on oma alustatud ka nüüd lõpuleviia. Osalejad ja sealhulgas ka mina isiklikult oleksime äärmiselt tänulikud.
Võtke palun ühendust nendega, kes teavad probleemide lahendust. "Päästke meid hakklihamasinast" toodud lahendused olid tubli algatus, kuid te pole ekspert. Seda keegi arusaadavalt ei eeldagi. TRR osas peaks olema parimaks eksperdiks ilmselt hr Kelk. Las aga pakub lahendused välja ja ajakirjanikuna saate teha jätkuloona lahendusi pakkuva artikli. Vajadusel kaasake ka muude võistluste korraldajaid ja küsige nt kuidas seal on proovitud sarnaseid probleeme lahendada.

Tsiteerides meie peatset uut presidenti siis "Inimestega tuleb rääkida".

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal - Maria Kaljuste kogub andmeid residendivalimiste ettemääratusest - nimelt kogub ta portaale, mis olid juba täna hommikul "uue residendi" ära valimise kohta materjalid letti löönud. Näiteks http://www.guide2womenleaders.com/Presidents.htm oli enne hääletusvooru sulgemist uue residendi naisresidentide loetelusse lisanud. Prääga 14:07 bezalternativnõi hääletamine veel käib.

 
At 14:13, Blogger Priit Pullerits said...

See teema, kuidas õnnetusi vähendada, oli jutuks ka ajakirjas Ma Olen Jalgrattur, kus Indrek Kelk laitis mu "hakklihamasina"-artikli ettepaneku maha. Minu arvates on see endiselt parim, mida teha saab. Kahjuks kõik muud variandid taandusid tõdemusele, et rattasport ongi ohtlik ja kukkumised käivad rattaspordi juurde. Korraldajad ju võivad seda tõde raiuda, aga see ei süsti optimismi osalejaile. Paljud on rattarallidest loobunud, sest on ohtlik - ja et korraldajate suhtumine ongi, et kukkumised käivad rattaspordiga kaasa. See on varjatud ülestunnistus, et sõitke ja ärge mölisege ehk meie ei kavatse mitte midagi muuta, ükskõik kui palju te ka kukute.

MIhkel Reile on oma sarjas lühemal maal uuendusi teinud, sellest kirjutasin suvel ka Postimehe loo. Pikkadele distantsidele ei ole need uuendused veel jõudnud. Kuid arvan, et kui korraldajad tahavad, et nende rattarallid edasi elavad, peavad nad lõpuks midagi ette võtma, sest statistika kinnitab juba aastaid, et osalejate vähenemine on pidev ja pidurdamatu ning see ei ole ka neile saladus, mis pärast - kukkumiste ja ohtlikkuse pärast. Isegi selline raudmees nagu Rait Rattasepp saatis Tartu rattaralli kuradile, sest leidis, et sealsed ohud pole kaasalöömist ja riskimist väärt - kukud ja kogu hooaeg pekkis.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit ei sõidaks oma oskustest ja nägemisest kiiremini, siis ta ka ei kuku. Kui kukub, siis oli ta vale koha peal ja ei osanud ette vaadata, ennast hoida. Kui sõidab pundis, kus sõita ei osata, siis võib kas maha jääda või ette sõita. Ja kui ikka kukub, siis pidigi kukkuma - see on see küüraka ja haua lugu.

 
At 14:49, Anonymous Džentelmen Kolgakülast said...

Noo, võmamehed, ma usun, et nii palju on meis küll džentelmeni, et öelda vastsele proua Presidendile tervituseks:
ELAGU, ELAGU, ELAGU !

Väga hea, aga teeme siiski korra veel:
ELAGU, ELAGU, ELAGU !

Suurepärane. Loodetavasti saavad nüüd ka need tegelased üle alaväärsuskompleksist, kellel nii piinlik nii piinlik on pidevalt olnud...

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Ja võttes päevateemast kinni, siis siin mu pikk intervjuu tulevase, st tänasest uue Eesti presidendiga:

http://majandus24.postimees.ee/v2/430460/kersti-kaljulaid-elu-euroopas-kodu-eestis

Spordisõpradele on CVs üks huvitav märge.

 
At 15:11, Blogger Priit Pullerits said...

Juba 2002. aasta septembris avaldasin pika portreeloo tulevasest presidendist, mis algas nii:

Pealkiri: Kersti Kaljulaid kerkis varjust

Alapealkiri: Mart Laari omaaegne šarmantne nõunik on tõusnud taas suurele areenile – sedapuhku kiivriga. Uues ehtmehelikus ametis otsib ta ürgnaiselikku kindlustunnet. Selleks tuleb tal ümber veenda uskmatuid ja tiivustada lähikondseid.

tekst Priit Pullerits

Veel aasta tagasi, kui Stenbocki maja tähtsaimas kabinetis istus Mart Laar, paistis tema noorele naisnõunikule helge tulevik. Küllap sama hele, nagu tema kergelt blondeeritud peagi. Kersti Kaljulaid, kelle sõnavõtud Eesti tuleviku kohta olid oodatud nii Postimehe kui Luubi veergudel, kerkis oma vaheda mõistuse ja vilka pilguga riigimeeste salja tagant üha kirkamalt esile. Kuni viimaks lahvatasid spekulatsioonid, et just tema on see, kes väärib tõusma rahva silmis põrmu langenud ministrite Toivo Jürgensoni ja Mihkel Pärnoja asemele.
Aga siis kukkus Laari valitsus. Ja Kaljulaid, peaministri majandusnõunik, sai paratamatult hundipassi.

Vaat nii. Tehke järele, s*******!

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kaljulaiu märge CVs: ei paneks Pulleritsule (ja meile, palavalt armastatud kommentaatorikomitee pealiikmetele) mitte ainult rullsuiskudega Evelinilaadselt ära, vaid suudab 10km ka joostes läbida.

Harku järve jooksud, Ülemiste järvejooksud, Talna sügisjooks, ükskõik mis - Arnoldi 8km matkarajale on oodata jätku. Aga see ei tule ilmselt Aegviitu ega Ärmale, vaid kusagile Luksusembargio-nimelisse linna?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas Kadastiku raamat läbi loetud?
Naised saunas rääkisid, et see korjatakse poelettidelt ära.

 
At 16:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole veel läbi loetud, aga ostetud küll. Esimene peatükk läbitud. Kas teate, kui palju PM-lt saadud raha Kadastiku rmt ostuks käiku lasin?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Vaat nii. Tehke järele, suuga!

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis tähendab PM-lt saadud raha?

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas too punaste kaantega raamat kah? Mul õnnestus tasuta veel saada, nüüd on vist sellega kutu-piilu.

Pakun, PP sai elutöö nulliga, punane 1 euroga.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Saime sportliku presidendinna. Kiidame heaks.

https://www.sportos.eu/ee/et/kersti+kaljulaid

http://marathon100.com/tulemused/tulemused/jooks?f%5Bperiod%5D=all&f%5Bcompetitor%5D%5B%5D=39330&f%5Bgender%5D=&f%5Bcal_dist%5D=&f%5Bage_class%5D=&f%5Bdistance%5D=42+km#results

 
At 20:57, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, elutöö mingi 23.60ga, sh RR kliendisoodustus. RR seda teist ei müü. 20 oli PM kinkekaart sünnaks, 51.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis on sellel pildil valesti?
https://osta-ee.postimees.ee/no-romeo-vahe-kantud-naiste-pesukomplekt-83892185.html

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Pilt on negatiivis.

 
At 03:30, Blogger Theresa williams said...

Tere, olen Theresa Williams Pärast olles suhted Anderson juba aastaid, et ta mind maha jättis, tegin kõik, mis võimalik, et too teda tagasi, kuid kõik oli asjata, ma tahtsin teda tagasi nii palju, sest minu armastust tema jaoks ma palusin teda kõike, ma lubadusi, kuid ta keeldus. Ma selgitasin minu probleem, et minu sõber ja ta soovitas mul tuleks pigem pöörduda õigekirja ratas, mis võiks mind aidata võluge teda tagasi tooma, kuid Ma olen tüüp, mis kunagi uskunud õigekirja, ma ei olnud muud valikut kui seda proovida, ma postiga õigekirja ratas, ja ta ütles mulle ei olnud probleemi, et kõik saab korda, enne kolm päeva, et minu ex naaseb mulle enne kolme päeva, ta cast õigekirja ja üllatavalt teisel päeval oli umbes 04:00. Minu ex helistas mulle, ma olin nii üllatunud, ma kõnele vastanud ja kõik ta ütles oli, et ta oli nii kahju kõik, mis juhtus, et ta tahab mind tagasi tema juurde, et ta armastab mind nii palju. Ma olin nii õnnelik ja läksin talle, et oli, kuidas me hakkasime koos elama õnnelikult uuesti. Sellest ajast alates olen teinud lubaduse, et keegi ma tean, et on suhe probleemi, ma oleks abiks selline inimene, viidates tal ainuke reaalne ja võimas õigekirja Ratas, kes aitas mul minu enda probleem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com e-posti teda kui teil on vaja oma abi oma suhe või muu.

1) Love Loitsud
2) Kaotatud Love Loitsud
3) Lahutus Loitsud
4) Abielu Loitsud
5) Köitmine Spell.
6) väljasõit Loitsud
7) välja saata minevik Lover
8.) Sa tahad edendada oma kontoris
9) tahavad, et rahuldada oma väljavalitu
Võta see suur mees, kui sul on mingi probleem püsiva lahenduse
läbi drogunduspellcaster@gmail.com

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult murtakse konte rohkem ,kui ametlikus statistikas kirjas.Minu luumurd näiteks fikseeriti alles teisel päeval Põlvas.Kukkumistes on süüdi ratturid ise ja muidugi rattad on paremad ja kiiremad-suuremad kiirused

 

Postita kommentaar

<< Esileht