esmaspäev, august 08, 2016

Pullerits: Mis mõte on grupis incognito konutada?

Rein Taaramäe, kui uskuda ajakirjanike vahendatut, oli pärast Rio olümpia grupisõidu katkestamist öelnud: «Kui jõuad, siis jõuad, kui ei jõua, siis ei jõua. Ütlesin ka Tanelile enne, et ega see seis mul väga hea ei ole. Aga kui minek oli, siis kuna jõudsin veel kaasa minna, mõtlesin, et lähen: saab vähemalt pilti! Niisama seal pundis konutada on ka mõttetu.»

Täpselt see, millest olen samuti alati rääkinud: niisama pundis konutada on mõttetu. See kehtib ka nonde ligi kahetunniste ühistrennide kohta, kus minnakse ühtlaselt mugavustempos, isegi alla selle. Alati räägitakse, et mugavustsoonis trenn on kõige mõttetum, kuid nii palju kui olen ühissõitudes osalenud, on need 95 protsendi ulatuses mugavussõidud. (Nüüd ei sõida ma muidugi tükk aega enam kusagil, ei üksi ega grupis [ja grupis eriti mitte]).

Samamoodi olen imestanud võistluste üle, kus sajad mehed on pundis koos ja pilti ei pääse neist mitte keegi. Mitte selles mõttes, et nad võidaks – ma ei ole ka ratta seljas kunagi midagi võitnud ega võida ka, eriti nüüd –, aga keegi ei teagi, et nad seal üldse sõitsid. Üks võimalus on alati eest läbi käia, nagu käisin viimasel Jõgeva rattarallil enne esimest kiiret laskumist ja järsku tõusu. See on see, millest rääkis Taaramäe. Teine võimalus on teha end muul moel nähtavaks, näiteks sõit reportaažina kirja panna, et teised sellele sinu vahendusel lugedes kaasa saaksid elada – samuti asi, mida Taaramäe on juba tükk aega teinud ning teeb aeg-ajalt nüüdki – ja oma tulemust sinu omaga võrrelda.

Üks on kindlamast kindlam, nagu ütles ka Taaramäe: niisama pundis konutada on mõttetu.

Mulle meeldib Taaramäe suhtumine, kohe väga. Aga teile? (Tean, muidugi mitte, ja sellepärast, et see meeldib mulle.) Aga ikkagi: miks te konutate? Parem sõitke ihuüksi, siis on kogu nauding on teie.

Foto 1: Tanel Kangert ja Rein Taaramäe enne Rio olümpia algust olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe enne Rio olümpia algust olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Miks sa sellise artikli kirjutasid?
"Ülevaade Rio olümpia kõige kasutumatest, tarbetumatest ja seega mõttetumatest aladest"
B-to

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

See on oskus võrrelda käitumist Jõgeval ja olümpial. Esimese puhul on see, mida sa teed ainult sinu asi, "pilt" sinust on sinu eralõbu. Olümpial on skaalad veidi teised, seetõttu on ka see vägisi minemise eesmärk ja mõte Jõgeva ja olümpia vahel absoluutselt erinevad. Esimene on nagu edevuselaat, kus ennast ja oma ratast kellelegi (kellele?) näitamas käiakse ja teine sõda, kus mängus riigid ja nende au.
PS. Mõnele meeldib lahingute asemel sõdu võita ja seetõttu on ka taktikad erinevad.

 
At 12:14, Anonymous MargusM said...

Priidu jaoks ongi Jõgeva sõit nagu olümpial käik, TRR kahh. Käib korra eest läbi ja jokk..
Teeb oma paar võistlust hooalal ja bogiseb sellest terve aasta, nii aastast aastasse. Õnneks on vahepeal jalgpall, TdF, Olümpia jne mille pealt saab vahtu blogisse juurde kloppida.
Kanx tegi targa sõidu ja oli 9-s.
Kumbki mees oli erineva sihiga rajal- üks pildis, teine tulemustes. Mida paremat veel tahta, mõlemast räägiti ka inglisekeelses teles piisavalt.

 
At 12:19, Anonymous MargusM said...

PS.
Kui peaks hääletatama kõige mõttetumat, kasutumat, tarbetumat artiklit Rio olümpiamängudest siis Priit võidaks.

Äkki saaks isegi Bullshitzeri preemia?

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis kasu on hetkelisest särast? Kas 100 aasta pärast teab keegi PPd? Kas 1000 aasta pärast teab keegi PPd? Kas 10000 aasta pärast teab keegi PPd? Vastus on kõigile neile küsimustele ei. Seega sellisel enese säristamisel puudub mõte. Hetkeline sära teenib vaid hetke huve. Blogi lugejad teavad PPd niigi. Kahjuks on Blogi külaswtatavus kännu taha jäänud. Saavutatud on tase ja seda nivood ei õnnestu enam suurendada. Ainuke võimalus blogile suuremat kõlapinda leida on selle viimine suurema publiku ette. Mis mõte on siin Eestis blogiga törtsutada. Suur raha on traditsiooniliselt olnud meie idanaabri juures. Lisaks on PP-l ka hea suure lombi tagune keeleand. Miks mitte ka selles keeles blogida. Võiks ju hoopis hakata tegema videoblogi sellest kuidas mees tõuseb tuhast, õpib rattaga sõitma ja osaleb mõnel maailmakuulsal ratta/suusavõistlusel. Blogi, video, vene ja inglise keel (subtiitrid eesti keeles) ja reklaamiraha tuleb mühinal. Spordihiiud sponsoreerivad ja maksavad kogu loomingu kinni. Priit, miks teed seda blogindust nii väikselt, lausa incognituna laia maailma jaoks. Keegi ju peale spämmarite ja TÜ soomlaste ei külasta seda blogi. Võta ennast kätte. On aeg.

 
At 12:44, Blogger Priit Pullerits said...

12:23, olete teie siis spämmar või soomlane?
Mul on siin vähemalt oma nimi, 12.23, aga teil kellelgi pole sedagi, olete kõik anonüümsed, inkognito.
Saja aasta pärast, 12.23, usun, et on see blogi ja mu nimi ka leitav, nagu palju muudki minuga seoses - tuhanded lood, ülevaade ühe harrastussportlase elust 21. sajandi alguses. Milline tänuväärne materjal sadade aastate pärast ajaloolastele, ka mu lehelood. Aga mis jääb järele ja maha teist kõigist? Teid poleks sel maamunal nagu kunagi olnudki...

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd siis peaks hüüdma: "vahhhuuu! jah," aga käib ainult: "kolks! kolks!"

Taaskord saab nägu naeru täis lõunale minna.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Jah, hingesugulus näib olevat tugev, ja seetõttu muidugi olen enamjaolt nn. opositsioonis, aga täpsemalt: Ilmselt ei jäänud sõidu jälgijatel, ja hiljem, intervjuusid lugenutel märkamata, kuidas RT kiitis ennast, kuidas ta ikka tublisti Kanksi aitas. Aitaja kiidab aitamise eest! Loogiline oleks, et seda teeb aidatav; Kanks on muidugi tagasihoidlik ja ütles Reinule aitäh kah sõbramehe poolest. Kuid mida siis enesekiitja abistavat tegi: jalg oli kehv, nagu tunnistas, st tulemust ei tule. Asi selge, aitab kamraadi. Aitab kamraadi atrõõvi minnes ja ennast seal kustutades?! Jah, pudel vett ja energiabatoonid on abiks. Atrõõvist pudenedes vihtus mõni aeg täiega jälitajate grupis. Aitas tõesti tegijaid, muuhulgas ka meie meest. See on abistamise simuleerimine. Too on just too pilti saamise vajadus, mitte kaasvõitleja aitamine. Ja tõesti, nägimegi Vaderit olümpial sõitmas võistlejatele vastu mäest alla. Blamaaž! Olümpia ettevalmistusest ei taha aga mitte kõneldagi. Lugege ise mida mees hooaja algul kostis, või Giro eel ja järel. Astmaatiline spordimees kogub mäestikus vormi?!

PP protežeeritavatest sportlasest on üks võimaliku nõrgima tulemusega juba maha saanud, kuidas läheb viskaval treeneril ja arhitekt-treeneril?

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult on su nimi leitav. Meie kõigi nimed on kuskilt leitavad. Tõenäoliselt on 100 aasta pärast otsustatud, et avaldatakse ka kõigi varasemate anonüümsete kommenteerijate nimed. Uus aeg ja uus kord. Kõik on olemas, kedagi ei unustata. Samas ei saa mee keegi 100 aasta pärast selle blogiga tuntuks. Siin blogis on väga vähe juhtumeid, mis pakuvad siis huvi, mis võivad omada mingit seost tuleviku kujundamisega ja olla siis aktuaalsed teemad. Dopingustoorid ei paku kellegile selleks ajaks pinget. Täna võiks hoopis arutada, et mis saab olümpiamängudest 100 aasta pärast või mis saab spordist, kas saabub lõpp? Ja blogi käib ju hoogsalt allamäge. Millal saabub lõpp? Ükskord ju see saabub paratamatult. 3 aastaga on külastatavus vähenenud 2 korda. Kas pole mitte murettekitav trend?

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Miks Martin Johnsrud "ainult astmaravimitega" Sundby CAS otsus veebist ära korjatud on?

http://www.tas-cas.org/en/jurisprudence/recent-decisions.html viitab juhtumi CAS 2015/A/4233 (WADA v. Martin Johnsrud Sundby & FIS) juba mitmendat päeva failile, mille sisu on hoopis ühe venelase Balandini juhtum. "Ups!"-väljanägemisega faili asendamine vale sisuga, et ajakirjandus ja mõtlevad inimesed ei saaks neid koledaid "ravimi"koguseid ise oma silmaga üle lugeda?

 
At 16:57, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ütlesin ju spetsile viidates et Sundby oli silmini seda Syndikorti täis nagu akuutse juhtumi puhul.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Noh, oleks PP rääkinud seda juttu 5 aastat tagasi taliolümpia ajal oleks tegu olnud tõsiselt võetava mehejutuga. Täna jääb mulje, et mees räägib igal riigikorral "õiget" juttu. Eks selliseid on kah vaja.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Silmini täis küll, aga mul on oma soome kollegiga vaja rootsi ja norra kolleegidele faktid enne komandeerignut mailiga ette saata. Niiet, mida see CAS peidab - kust kohtus kasutatud faktid saab?

17:21, kas tarnite need faktid või jutustate niisamuti?

 
At 17:42, Anonymous MargusM said...

appi kui hale: "Mul on siin vähemalt oma nimi, ...olete kõik anonüümsed, inkognito.
Saja aasta pärast,..on see blogi ja mu nimi ka leitav, nagu palju muudki minuga seoses - tuhanded lood, ülevaade ühe harrastussportlase elust 21. sajandi alguses. Milline tänuväärne materjal sadade aastate pärast ajaloolastele, ka mu lehelood. Aga mis jääb järele ja maha teist kõigist? Teid poleks sel maamunal nagu kunagi olnudki..."
Priit, kas oled juba seitsmendas taevas? Suurushullustus või vajadus jälg maha jätta? Mida need ajaloolased selle blogiga pihta võiks hakata, mingi ahvist arenenu sõitis kahel rattal ..ja oma ribid katki? Teevad sinust Bollywoodi filmi?

Minust jääb maha oma erialal aastapreemia, 2 last ja 2 lapselast (loodan et tuleb lisa). Päris null pole, pikendab natuke eesti rahva püsimist.

 
At 18:39, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Lugupeetud Margus, ärge käituge nagu suur EMM, kuigi teie nimes sisalduvat kaks suurt EMM-i selleks nagu näiliselt õiguse annavad !

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Kes see Margum EMM on, et siin pidevalt nagu suur EMM käitub? Siin blogis on aeg-ajalt ikka selliseid järjekindlalt vastikuid ninatarku nähtud, nüüd siis Margus suur-EMMi kord see tühik täita. Mees arvab siin, et on mingi tegija, tegelt aga tühi tundmatu koht.

 
At 20:39, Blogger Priit Pullerits said...

Mõtlemisainet Clint Eastwoodilt:
«Me kogeme praegu tallalakkujate generatsiooni. Me elame tõepoolest keset lödipükste põlvkonda. Kõik kõnnivad munakoortel.»

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Palju mehi startis ja palju lõpetas? Kuidagi ülisuur katkestajate osakaal oli?

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

Ehh russky americanec, ei tea siis, et munakoortel kõndimine tähendab pehmokõnet mis ei heidutaks kedagi? Siin blogis näitleja sõna ei kehti. Just sellistele ameeriklastele ongi vaja näidata, et sellise stiiliga blogides ei käida mööda mune. Siin pannakse täiega munadesse. Mees, vaja on frantsiisi blogisid hakata litsentsi eest avama. Aeg on käes. Mis passid?

 
At 10:37, Anonymous MargusM said...

22:35 Katkestajaid palju sest need kes tahavad TT-d sõita peavad ka grupisõidus osalema. Nii siis tehtigi oma trennipäev ära ja "katkestati". Lihtne põhjus..

 
At 11:40, Anonymous Kristjan said...

Kuigi ma enamasti olen Priiduga nõus, ka nendes teemades, kus valdav enamus poole, siis siinkohal vaidleks natukene vastu. Nimelt leian mina, et harrastussportlasel on küll mõtet grupis konutada.

Harrastajad on vaja liikuma saada ja liikumas hoida, nendes on vaja liikumisharjumust kinnistada, tulemus võistlustel pole nende jaoks tegelikult oluline, kuigi nad ise võivad arvata, et on. Võimete piiril punnitamine pole nende jaoks. Oluline on liikumise regulaarsus ja head emotsioonid (piisavalt palju mugavustsoonis treenimist), mis selle käigus saadakse. Maksimumi lähedal pingutamine ei ole just väga hea tunne ja väidab ka kirjandus, et et päris suur osa treeningutest tulekski teha aeroobses tsoonis ehk siis võrdlemisi madala pulsiga.

Ka Kristjan Port on samuti korduvalt rõhutanud, et Eestis on harrastajate üks suurim viga selles, et tehakse liiga lühikeselt ja liiga intensiivselt ning vajaka jääb pikkadest ja madala pulsiga treeningutest. Vaadates oma tutvusringkonnas teisi treenijaid, siis ma näen, et nii ongi. Kui on raske ja lühike treening, siis tuntakse nagu oleks trenni tehtud, aga lühikene ja pikk tundub mõttetu lonkimisena, kuigi on siiski vajalik ja kasulik. Viimast ei taheta uskuda, tahtetakse pigem panna.

Minu hüpotees on, et kui mõni selline harrastussportlane, kes panna armastab, näiteks Priit ise, võtab oma treeningute hulka ka pikkasid ja madala pulsiga treeninguid, siis Rattaralli ja Rattamaratoni tulemused pigem paranevad, mitte ei halvene. Iseasi on muidugi selles, kas on tahtmist ja võimalust nõnda palju aega kulutada.

 
At 05:15, Blogger raybanoutlet001 said...

toms outlet store
adidas yeezy boost
nike zoom
air jordan retro
timberland outlet
kobe basketball shoes
skechers go walk
mlb jerseys shop
oakley sunglasses

 
At 07:54, Blogger Unknown said...

louis vuitton
tory burch outlet
fitflops
cheap jerseys wholesale
oakley sunglasses
gucci outlet
ralph lauren pas cher
ray ban sunglasses
ferragamo shoes
michael kors handbags sale
20170214lck

 
At 18:13, Blogger Unknown said...

cheap ray ban sunglasses
true religion outlet store
adidas nmd
coach factory outlet
cheap nfl jerseys
christian louboutin outlet
louis vuitton pas cher
longchamp
ugg australia
longchamp bags
20170217caiyan

 
At 14:24, Blogger Unknown said...

adidas tubular sale
adidas nmd
cheap jordans
salomon speedcross
adidas stan smith shoes
hogan outlet
nike huarache
adidas online shop
nike air zoom
yeezy boost 350

 
At 10:06, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
browns jerseys
nike outlet store
instyler max
giants jersey
gucci outlet
replica watches
michael kors handbags
michael kors handbags
michael kors handbags
2017.3.29

 
At 04:15, Blogger adidas nmd said...

air huarache
ray ban sunglasses
cheap ray bans
mont blanc outlet
uggs outlet
cheap basketball shoes
polo ralph lauren
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
carolina jerseys

 
At 08:51, Blogger Unknown said...

dallas cowboys jerseys
true religion outlet
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap mlb jerseys
coach outlet online
polo ralph lauren outlet
nike store
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

christmas presents
pandora outlet
nike shoes outlet
tod's outlet
true religion
coach outlet
yeezy boots 350
canada goose outlet
ralph lauren polo
prada shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht