reede, august 12, 2016

Pullerits: Miks ajakirjandus pehmendab dopingupetiste tegusid?

Lööge veebiotsingusse väljend «dopinguga patustanud» ning vaadake, mis tulemuseks saate:

*Dopinguga patustanud Kreeka sportlane saadeti Riost koju
*Dopinguga patustanud Kanguri klubikaaslane saab septembrist taas mängida
*Dopinguga patustanud Eesti jalgpallurite meeskond diskvalifitseeriti meistrivõistlustelt
*Dopinguga patustanud Šarapova jääb ilma suurest teenistusest
*Dopinguga patustanud Kanada hokimees sai 20mängulise keelu
*Dopinguga patustanud venelase asendusmees on kõva kivi

Või otsige lühemat sõna «dopingupatt»:

*Nesta Carteri dopingupatt ähvardab röövida Usain Boltilt olümpiakulla
*Saksa tippratturite dopingupatt leidis tõestust
*Tyson Gay dopingupatt röövis veel viielt jooksjalt medali

Aitab! Paha hakkab, kui lugeda seda ilulemist ja pehmendamist.

Ettepanek Eesti spordiajakirjanikele: palun lõpetage dopingust rääkides sõnade «patustamine», «patustanud», «patt» jms kasutamine. Et miks? Aga sellepärast, et argiteadvuses tähistab patt väikest, tühist, kerglast eksimust, mida dopingu kasutamine pole kohe kindlasti.

Patt võib olla kogemata või hetkelisest ettevaatamatusest maastikurattaga kõrbes üle krüptobiootilise pinnase tükikese sõitmine (alates 4.12; see ei ole seadusega karistatav, vaid on soovituslik, et seda püütaks vältida) – või teatud olukorras kellegi arvates kellegi kallistamine (mäletate «Viimset reliikviat»? Siim: «See mõni patt!») –, aga keelatud ainete söömine või süstimine vastaste ees eelise saavutamise ning tulemuse parandamise eesmärgil on ilmselge petmine, pätitegu, sigadus, kaabaklus, sohi tegemine. See on tegu, mis väärib karmi ja jäägitut hukkamõistu. (Ja ei maksa siin ajada õigustamiseks muinasjutte, et konkurent pani steroide hambapasta tuubi sisse. [See on tõsi – ka niisugust jama on mõni vahele jäänu enda õigustuseks püüdnud väita. Mäletate, kes?])

Need, kes seostavad oma väljenduses dopingu patustamise või patuga, asuvad sisuldasa dopingu tarvitajate poolele, sest pehmendavad nende toime pandud sigadust. Justkui oleks see hetkeline pisieksimus.

Aga spordis, nagu on korduvalt rõhutanud teenekas suusatreener Mati Alaver – ja küllap paljud teised treenerid ja sportlased samuti – ei ole pisiasju.

Niisiis, ajakirjanikud ja kõik teised ka, unustage sõna «dopingupatt». Selle asemel võtke käibele sõna «dopingupätt».

Foto 1: Riiklikult mahitatud dopingusüsteemiga Venemaa sportlased Rio olümpial. Foto autor: Sputnik/Scanpix
Foto 2: Venemaa 800 meetri jooksja Julia Stepanova (toidab oma pisipoega, taamal abikaasa), kes aitas paljastada riiklikult mahitatud dopingusüsteemi Venemaal. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: President Vladimir Putini süsteemi ohver, teivashüppaja Jelena Isinbajeva 27. juulil Kremlis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Kas teivashüppaja Jelena Isinbajeva on tõesti nii loll ja naiivne, et ei saa aru, et tegelikult on teiste seas ka Kreml süüdi selles, et ta ei saa Rio olümpial võistelda? Isinbajeva 27. juulil Kremlis. Foto autor: AFP/Scanpix

81 Kommentaarid:

At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit ilmselt nägite sõudjate pingutust, mis päädis pronksmedaliga. See on ala kus on vaja ikka tõeliselt pingutada, ratturid on nende kõrval täiesti poisikesed nagu ka 800m jooksjad. Rattur sellises piimhappevalus ilmselt kukuks pikali ja ei jõuaks lõpuni samuti jooksja, on meie meestel ikka sisu. Hurraa.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Siit blogi kommentaariumist käis läbi, et CAS eemaldas Sundby dopingutarvitamise raporti avalikkuse eest ja on samanimelise faili sisu asendanud vene sõudja Ivan Balandini dopsipanekulooga. Kirjutasin neile, et miks seda varjatakse - vastust ei saanud, aga aadressile http://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Award__FINAL_.pdf panid nad nüüd selle loo igatahes pärimise peale tagasi. Kes siin ennist tahtsid lugeda, nüüd on see taas avalikult saadaval.

Põhiosa:
“Dosage of Salbutamol: WADA advise that the maximum dose of inhaled
Salbutamol is 1,600mcg in 24 hours. Introduced by the IOC in 1997, this ceiling
was considered to equate to not more than 16 inhalations of 100mcg from a handheld
metered dose aerosol (MDI). When WADA assumed responsibility for the
Prohibited List, this recommended maximum daily dose was continued and has
since. From 2000, the IOC introduced a maximum urinary threshold of 1,000ng/mL
[…] which WADA has continued. However, currently, WADA’s Prohibited List
states merely that 1,600mcg is the maximum dose by inhalation […].
WADA has never addressed the issue of nebulised Salbutamol but it is
acknowledged to be an acceptable method of administration as it is ‘by inhalation’.
The manufacturer’s recommended dose of Salbutamol for nebulisation by adults is
2.5-5mg three times a day – i.e. a maximum of 15mg per day which is nine times
greater than 1,600mcg"

Norra koondise arst Dr Knut Gabrielsen kirjutas seepeale WADAle ja kohtule, et austatud ja kummardusväärt sportlane oli dehüdratsiooniseisundis ja see ometi muudab uriinis ainete hulkasid. Üks dopinguproovidest, mis 26-päevase vahega võeti, oli ometi pärast suurt suusatuuri. Kommentaarist jäi kahjuks ebaselgeks, kuidas 9-kordne vahet lubatud ravimikoguse ja proovidest mõlemal korral leitu vahel tekkis - ligi kümnekordne dehüdratsioon ja kodanik ikka veel elus? Arst lisas halastuspalvekirja, mille järgi on sportlane juba lapsest saati brohniaalsete hädade pärast kannatama pidanud. WADA oli vastuses õnneks aus - lapsepõlv lapsepõlveks, isegi selle 9-kordse doseerimise oleks nõus andeks andma raske ja ühekordse haigusjuhtumi puhul, aga sportlane tõestas mõlema 26-päevase vahega proovi põhjal, et laksab regulaarselt selliseid anaboolsete tagajärgedega koguseid ja sealjuures tegi sama aasta tippvõistluse jooksul (selge, et ta ei olnud suusatuuri ajal raskelt haige), niiet mingi erandliku käitumise ja lapsepõlvenutuga tõendite põhjal tegemist pole - tegemist dopinguainete manustamisega.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Aga kristlased ütleks ilmselt küll, et hullemat pahategu kui patt ei ole olemas.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Just, 15.53, PP üks suurimaid prohmakaid, muidu igati kena konservatiivse joone hoidmisel, ongi kristluse salgamine, et mitte öelda eitamine. Vähendab sõnumite tõsiseltvõetavust.

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea töö, 15:26! Müts maha teie ees! Oleks teiesuguseid konstruktiivseid panustajaid siin vaid rohkem!

Aga Sundby kohta ei saa avaldatu põhjal järeldada muud, kui pätt mis pätt. Jutt mingist patustamisest, nagu te kõik isegi 15:26 seletuse põhjal taipate, oleks naeruväärne ja lauskohatu.

 
At 17:56, Anonymous Martin, spordiimagoloogia magistrand said...

Hr Pullerits!
Kuidas aga teie enda patustamistega on? Kas hakkame neid siin ette lugema? Võistlusel kõrvalise abi kasutamine. Võistlusel mittepingutamine (korduvalt, demonstratiivselt). Jne. Te ei taha? Kustutate sellise loetelu kommentaari ära. Ärge siis ise ka teistele moraalilugejaks kippuge.

 
At 18:01, Anonymous Martin said...

Anton Vaino sai Putini administratsiooni ülemaks https://lenta.ru/news/2016/08/12/voino/
Hr Pullerits, te teate, kes on gospodin Vaino, Anton Eduardovitš? No vot, võib-olla teete Vainoga oma "Arteris" ühe intervjuu? Teil ju vene keel suus.

 
At 18:25, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei arva, 18.01, et Putini käsilastele peaks Eestis ruumi andma.

Minu väidetavate (sic!) pattude (sic!) register on siin nii avalik ja mitu korda läbi käidud, et see on kõigil peas ega pakuks kellelegi enam huvi, 17.56. Mida te minu puhul aga kindlasti ei leia, on see, et ma oleks kunagi dopingut tarvitanud ja keelatud ainetega sigadusi teinud.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Hrt Pullerits, aga Anton Vaino on tuumanupule väga lähedalseisev isik. Tõenäoliselt sama lähedal kui Nõuk. okupatsiooniarmee sunnitud väeteenistuses Kandalakšas 1985. Ja ühtlasi vist üldse üks kõige kõrgemale positsioonile jõudnud eestlane üldse - võime Vainot ikka eestlaseks nimetada? Maailma suurima, tuumariigi presidendi administratsiooni ülem peaks olema reaalse mõju poolest üle meie presidendist?

 
At 21:39, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin ETVs presidendikandidaatide debatti. Kas panite tähele, kuidas Kallas ja Helme olid enamikus küsimustes valdavalt ühte meelt. Selgelt oli näha, et neil meestel on praeguses närvilises ja ebastabiilses maailmas teistest rivaalidest märgatavalt rohkem elukogemust ja poliitilist taipu. Nestor oli vaieldamatult kõige nõrgem, ebakindel, pehme, ei tekitanud absoluutselt usaldust, polnud jõudu ega otsustavust, seevastu palju sinisilmset ja õõnsat euroopalikku naivismi.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

You must be joking, Mr Pullerits. Üks on populist, paremäärmuslane natsionalist, kelle võimulesaamisel ootaks Eestit häving ja lõpuks tõenäoliselt tagasilangemine Venemaa mõjusfääri. Teise jõud ja otsustavus ei ole aga päris eestlase jõud ja otsustavus.

 
At 04:09, Anonymous Anonüümne said...

Kõik õige, 18.25, aga te olete siiski Nõukogude armee soldatina andnud vande ja see teeb teie avaliku plekilise renomee veelgi tumedamaks. See, et te praegu külma sõja uuel faasil dopingupatustajate inimõiguste vastu nii kriitilisel ja kontraproduktiivsel positsioonil olete, ei kergenda teie dopinguvaba olekut. Pealegi, omast kogemusest, 2 nädalat katkistele roietele (ja rangluule, kui otsad koos) on küll, saab juba jälle treenida. Kui huvi on, "krõbistage" kasvuhormooni jätkuravina edasi, ja olete ajakirjanike rattavõistlustel Kreetal elu vormis. Ravi on inimõigus.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Ega dopingupatt pole surmapatt, et selle ümber nii lokku lüüa, nagu oleks see kõige koletum asi maailmas. See on siiski kelmus või pettus ja adekvaatne karistus selle eest ei saa olla eluaegne, vaid tähtajaline ja võib - olla hoopis rahaline. Ega korra täis peaga sõites ka lubadest alatiseks ilma ei jäeta. Teinekord mõistetakse karistus ka raskemate kuritegude puhul koguni tingimisi või teinekord tehakse lihtsalt hoiatus. Karistus peab olema teoga proportsioonis. Vaevalt, et Priidulegi meeldiks, et tema mõne nädala eest põhjustatud liiklusõnnetuse tõttu temalt liikluses osalemise luba eluajaks ära võetaks. Riik (WADA) peab olema karm, aga õiglane.

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Ja mis on siis need dopingupättide (miks te ilulete, kasutades pehmendavat väljendit dopingupatustajad?) inimõigused, mida rikutakse? Et olümpial osalemine on inimõigus??? You must be kidding, man!!! Ärge ajage naerma. Ja ärge demonstreerige siin oma lollust!

Veel kord: olümpia, MMil ega EMil osalemine ei ole inimõigus. Seletan, kuigi asi lihtne. Olümpiale ja teistele tiitlivõistlustele pääsemiseks tuleb täita seatud norm. Aga mõnel alal võib normi täitjaid olla rohkem, kui olümpiale lastakse. No näiteks Keenias maratonijooksus või Jamaikal 100 meetri jooksus. Sugugi nad kõik ei pääse olümpiale hoolimata isegi sellest, et norm kuhjaga täis. USAs pead sa lisaks olema oma riigi MVtel kergejõustikus esikolmikus, ja isegi kui oled neljas, aga normi oled ületanud kõige rohkem - hüvasti, olümpia. Ja kaevata ei ole kusagile, ammugi mitte mingisse inimõiguste kohtusse, isegi CASi mitte. Edasi, te ju teate, et paljud riigid ei saada olümpiale ka normi täitnud sportlasi. Nonde arvelt, nagu teate, on ka nõrgematele, kes limiidi all, avanenud osalemise võimalus. Kas Eestigi mõni sportlane pole seetõttu kohta saanud, need purjetajatüdrukud? Ei ole kunagi juhtunud ega juhtu ka, et keegi normi täitnu ja väljajäänu oleks hakanud kisama, et inimõigusi rikutakse. Sest kaasust lihtsalt ei ole! Peep Pahv pani PMis oma kolumnis sellele viidates täiega puusse, aga küll ma teda ses osas hiljem valgustan. Ammugi ei saa rääkida nende inimõiguste rikkumisest, kes on dopinguga pätti teinud.

 
At 10:25, Blogger Priit Pullerits said...

Riik on liiga pehme, 09.59. Täis peaga sõitmise ehk põhimõtteliselt avalikult potentsiaalse mõrtsukana käitumise eest peaks olema paju rangemad karistused, minu poolest kas või pool aastat reaalset vangistust. Kui öeldakse, et karmid karistused väidetavalt ei aita, siis fakt on see, et senised leebed karistused pole samuti aidanud (sama kehtib narkokuritegude kohta). Aeg on seega anda enda tõestamise võimalus karmimatele karistustele.

Ja dopinguga petmine on spordis ränk kuritegu nende vastu, kes jäävad sinust seetõttu tahapoole, jäävad ilma uhkest medalitseremooniast ja ülevast võidutundest ja võimsast vastuvõtust, lihtsalt saavad hiljem medali postiga. Selle nimel ju sporti väidetavalt tehaksegi, et võita ning saada tunda toda võimsat võidu ja võiduga kaasnevate rituaalide tunnet. Selle kõige pettuse abil röövimine teistelt on jõhker sigadus. Või arvate tõesti, et ohh, tühiasi? Et kui viis aastat hiljem tuleb välja, et keegi hiina epeenaistest pani dopsi, siis okei ju, näe, Eesti naised said anno 2021 oma pronksi ikkagi kätte, õiglus lõpuks võidutses. Oi, kuidas Embrich jt siis rõõmustaks, eks ju?!... Rahvas läheks neile lennujaama vastu, kannaks õlgadel, Rios tõuseks nende auks masti Eesti lipp, neile korraldataks Rios värske medaliemotsiooni pealt medalipidu... Arvata võib, et selle pronksi võtaks nad vastu suht külma kõhuga, sest enam ei muudaks see nende elus enam midagi. Sest nad on vahepeal neljanda koha tõttu jäänud ilma preemiarahast, mida olnuks vaja järgnevateks laagriteks, elukulude katteks, et ei peaks palgatööle minema, vaid saaks edasi sportida vms-ks, kaotanud pettumuse tõttu motivatsiooni jne. Ehk nende sportlaselu oleks too konkurentide pettuse tõttu ilma jäädud kolmas koht keeranud totaalset pea peale. Ja nimetada seda pettust hellitavalt patuks ning taandada selle tähendust väikseks ja väheoluliseks - südametu olete või?

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on see inimõigus elada nii nagu tahad ja valida enda tegevusala nii nagu tahad. Kui sa teostad enda õigust rikkumise kaudu, siis pead selle eest vastutama proportsioonis tehtud teoga, aga ükski rikkumine ei ole a priori definitiivne. Loe põhiseadust või inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni, kus mõlemas on inimõigusena kirjas õigus vabale eneseteostusele ja õigus vabalt valida tegevusala, elukutset ja töökohta. Pole mõtet oma rumalust välja näidata ja väita, et need pole inimõigused.

Äärmuslik näide ajalises mõttes on Šmiguni saaga. Kui kuritegudest ei aegu kümne aastaga ainult sõja-, genotsiidi- ja inimsusevastased kuriteod, siis vastutus kelmuse eest spordis peaks olema mis, igavene? Kui Priit dopingu"pattu" kuriteona ei käsitle, vaid lihtsalt mingi tsiviil- või lepingulise käitumisena, siis ega ka hagi aegub tavaliselt kolme, maksimaalselt 10 aastaga. Ärikeelu pikkus on kah kuni kolm aastat (sisuliselt samasuguse tähendusega tegevusala või elukutse kui profisportlasel).

Ega aegumistähtajad ole ilmaasjata välja mõeldud. Kas keegi mäletab, mida ta või keegi teine tegi 10 aastat tagasi??? Pole hulluks vaja minna.

 
At 10:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel: enamik sportlasi ei salli dopingupätte:

«Suhtumine Venemaa sportlastesse on Rios kohutav. Ma pole sellist õudusunenägu näinud kogu sportlaskarjääri jooksul,» rääkis Venemaa sünkroonujuja Aleksandra Patskevitš. «Konkurendid keelduvad meid poodiumil õnnitlemast, nad ei suru isegi meie kätt.»

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Teine, mida ajakirjandus ütleb on "jäi vahele", olgu siis doping või liikluses.

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

Aga näete, 10:35, ikkagi keelatakse vaba tegevust, nt kui teist korda dopinguga vahele jääd, võid saada eluaegse (see ähvardas Gatlinit: On August 22, 2006, Gatlin accepted an eight-year ban from track and field, avoiding a lifetime ban in exchange for his cooperation with the doping authorities). See ei ole ju ometi proportsionaalne!!?

Ja keegi ei võta ära õigust rattasõitjal sõita rattaga edasi ka siis, kui ta on korra, kaks või isegi kolm vahele jäänud. Sõitku palju tahab - sõitku terviseks! Keegi ei võta talt ju ratast ära, nii et mingeid õigusi pole rikutud. Olümpial võistlemine on aga privileeg, see tuleb välja teenida. Muidu võiks meist igaüks tõsta kisa, et näe, sõidan aastas tuhandeid kilomeetreid, aga olümpiale ei lasta - mu "õigus vabalt valida tegevusala, elukutset ja töökohta" on rikutud.

Teil on moraalne kompass ikka väga vildakas, kui püüate pätte õigustada.

Ja 10:35, spordis ei kehti mingid kolm aastat jms teie tavajuriidika. Elu ju tõestab, et ei kehti! Kiku tõmmati liistule... oli see ligi 8 aastat pärast OMi? Too Belgia mootoriga noor naisrattur sai litaki kohe kuus aastat. Gatlin sai teistkordse sigaduse eest esialgu 8 aastat, hiljem vähendati see siiski 4-le. Te ju näete ise, kuidas käib hoogne järeltestimine ja kümnete kaupa võetakse aastaid hiljem tagant järele vahele.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui Gatlin 2010 vist Rakveres oma esimese jooksu tegi, siis ma küll ei näinud, et keegi oleks teda vaenanud. Hea ju, et poisile uus võimalus anti. Kui ta oleks eluaegse saanud, võidaksid mingid hoopis nirumad sellid. See oleks ju täitsa vastuolus olümpia põhimõtetega.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Mitu võimalust saab spikerdaja? Peaks ju olema 0 tolerants. Mitu võimalust saab õppejõule rahanutsu susanud õpilane 1, 2, 3 palli parema hinde eest. Mitu võimalust saavad rikaste vanemate lapsed tasulises ülikoolis läbiveetamise eest? Nad on röövlid kes varastavad tiitlite ja sidemete abil ausate eest tasuvaid ameteid. Ausad tehku lihtsaid töid. Nii see on ugal alal. Sellepärast on ka aegumised, et kõik saaksid aru, et ausad tarkpead ja sportased on lollid.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Imelik on see maailm oma reeglitega. Üks petab - võtab dopingut - ning saab karistud ja avalikult risti löödud. Teine petab - nt kukub jalgpallis ilma, et keegi oleks teda puudutanud - ja kogu maailm räägib mängu ilust, meeste mängust, ning laulavad kooris eesotsas Zelinskiga, et "see käib jalgpalli juurde". Ütlete, et need näited pole võrreldavad? Võib olla pole. Ehkki samamoodi muudavad need mängu, spordi tulemusi. Aga ma olen naiiv, ma tean seda.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Üks asi on jõhkralt dopsi panna, nagu Gatlin seda tegi (ainuüksi vahele jäi korduvalt), siis teine, mu meelest veelgi vastikum lugu on dopingupättide rehabiliteerimisüritustega, nagu too Rakvere kergejõustikuvõistlus oli (11.10, hea, et te seda võistlust mainisite) – ikka leidub mõni selgrootu limukas, kes nahaali jälle ree peale aitab ja talle nö uue võimaluse annab; antud juhul oli see vist EKL, või kes toda kergeraksu õhtat korraldaski? Too uue võimaluse andmine ei ole muud kui dopingupanemise kui süsteemi toetamine – mees jäi dopinguga vahele, kandis karistuse ja kõik läheb vana viisi edasi. Ei maksa arvata, et nüüd ta puhas on, lihtsalt d-taristu mehed on kogemuse võrra rikkamad ja teavad paremini, kuidas vahelejäämist vältida.

 
At 13:01, Anonymous Martin, spordipolitoloogia ja -imagoloogia üliõpilane said...

Tüüpiline Marju Lauristini kooli töö. Pahelise ja kurja Lääne (vabandust, Venemaa) tümitamine 95 %. Usutavuse ja enda "vabameelsuse" illusiooni loomiseks 5 % nentimist, et ka Nõukogudemaal (vabandust - Eestis ja meie liitlastel) on veel "üksikuid puudusi". Tööl arusaadav, aga miks seda oma isiklikus blogis oma vabast ajast peab harrastama, sellest on raske aru saada. Kui siin on mingi kaalutlus mängus, siis asi eriti ei tööta. Russofoobia (ja selle väikese venna - norrafoobia) alal on konkurents tihe. Pulleritsu püüdlikud kirjutised jäävad tähelepanuta. Tagasi ikka selle juurde, et millest kirjutada. Kirjutamisoskust nagu oleks. Tulemus aga ilmetu käkirada.

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

11.10 ja 11.59 - hea ja täkkesse iroonia!
12.27 - sellepärast ma jalgpalli ei vaatagi ja sellest midagi ei pea. Raio tegi õigesti, et selle värgi ära lõpetas ning tõeliste meeste sekka üle tuli.
12.38 - moraalselt selge ja konkreetne mehelik seisukoht.
Tänan debatti panustamast, sest vahepeal püüdis siin üks jurist meid ikka väga eksitada ja moraalsesse mädamülkasse juhtida.
(Martin-poiss peab veel küpsema, seda on taas tema sõnavõtust näha. Aga hea, et noormees vähemalt püüab - nii tuleb viimaks ka areng, küll ta tuleb. Seetõttu on mu ettepanek suhtuda tema nooruslikult pidetuisse plärtsatustesse siin stoiliselt ja tolerantselt.)

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Kes ütles , et elu on õiglane?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Martinil on jah veel lootust, et silmad avanevad, ehk pisutki.

 
At 13:44, Anonymous 11.10 said...

Olümpial on uut motot ka vaja - citius altius fortius nodopingus

Topeltiroonia mõjus. Tegelikult ongi hea, et Gatlinile teine võimalus anti. Muidu ei oleks põhjust altiusest rääkida.

 
At 13:48, Anonymous Martin said...

Sportlastelt võetakse uriini- ja vereproove. Ajakirjanikel peaks analüüsima sülge.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Potensiaalne mõrvar tuleks eluks ajaks trellide taha panna ja keelata tal igaveseks autojuhtimine, poliitika ja haridusega tegelemine ning naeratamine ja sülitada talle natuke peale ka veel. Peaminister on aga lojus ja tunneb veel kahetsustki. PTÜI!

http://uudised.err.ee/v/valismaa/d326e54d-0c26-441c-9cb0-57f23df98cfb/autoroolis-napsisena-vahele-jaanud-rootsi-minister-astus-tagasi

 
At 16:36, Anonymous Martin said...

Sportlasi oodaku uuring - uriin,
kuid ajakirjanikel uurige sülge.
Sest nii nagu sportlastel efedriin,
veneviha neile kergesti hakkab külge.

Ja kui siis hädas ei aita muu -
tuleb teha läbi üks ravikuur.
"Bulavat" kirjutab välja doktor Pu,
400 kt annus pole ju suur.

 
At 16:54, Anonymous Martin, Linnar Priimägi õpilane said...

Uskumatu, aga ei leidunud ühtki meest, kes Jõksile oleks pasunasse andnud. Sh ka Pulleritsu promotud "jõuline" Kallas.

 
At 16:58, Anonymous Martin said...

Jõksile oleks pidanud kohe nätaki! vastu kõrvu andma ja lavalt alla viskama!

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

Miks oli Viasatil ja TV3-l vaja Rio kergejõustikuvõistlusi endale rabada, kui nad ei suuda tagada seda, et saavad ise pildi kokku panna, mistõttu peab kettaheite lõppvõistluse asemel vahtima naiste mõttetuid 400 m eeljookse (Somaalia rätipeaga naine 1.10 - no see on olümpia mõnitamine!) ning lisaks on eesti meeste katsete ajal ka reklaamipausid ning ETV-le on selle asemel jäetud täiesti marginaalne ja üldse mitte meisse puutuv tennis?

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nüüd pead küll aitama.
Loe seda: http://sport.postimees.ee/v2/3340643/hea-uudis-spordisopradele-tv3-kannab-uele-kogu-rio-oluempia-kergejoustikuprogrammi

tsiteerin sealt ühte lõiku: «Me kanname üle kogu kergejõustiku programmi ja me spetsiaalselt tahame tellida pildi niimoodi, et ühegi eestlase esitlus Rios ei jääks eestlastel OTSE (!!!) vaatamata,» sõnas Leito.

See teema tuleb üles võtta. See on täielik absurdus kuubis. Delfi kommentaarium kihas vihast TV3 vastu

Priit, oled mees või ei ole ? Pead meid aitama, et tulevikus sellist jama enam ei tuleks. Küsi nendelt, kes selle eest vastutavad, et miks nad rahvale valetasid.

Reaalselt panin pildi YLE2 peale ja kuulasin Vikeraadiost heli, tean, et nii tegid paljud. See ei ole normaalne!

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Lisan.

See teema tuleks küll suure kella külge panna.
Milline ajas tagasiminek. 10-15 aastat on eestlased saanud nautida finaalidest pilti, kus eestlased osalised on olnud.
Nüüd siis: 1) Ei suudetud pakkuda HD pilti 2) meie meeste katsete ajal vaatasime reklaami 3) Kupperi sellisest katsest jäime ilma, mis võis olla aasta üks suurimaid spordiemotsioone (lubati ju otse nöidata eestlaste sooritusi) 4) sellisel kujul ülekande kuulamine ei paku mitte mingisugust põnevust 5) Osila on siiski sel alal üle prahi (See küll maitse asi, aga usun, et enamus minuga nõustub). Timo Tarve on kõvasti sarjata saanud, Jaak-Heinrich Jagori lugu teavad kõik psordimehed. 6)Ülekande vahele ei tule intervjuusid 7) Klõpsi 10 erineva kanali vahel.

Mis läks seekord paremaks võrreldes eelmiste kordadega ???
Kes oskab vastata?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Rahvusvaheline telepilt kinnitas Priidu mõttetute olümpiaalade valusat loetelu. Jah, objektiivselt võttes, pigem vaadata jamaikalaste ja teiste kaunitaride silkamist eelringides, kui jurakate kangutamist heiteringis. Pigem juba ilu.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Tänaseni oli veel usku, et eestlased saavad Rios veel medaleid. Täna see usk mattus objektiivse reaalsuse faktide alla. Kas on mõnigi põhjus, miks keegi veel koju medali toob peale neljapaadi? Kui sihuke peksasaamine Rios jätkub, siis pole enam vahet kas Eesti reklaamimeedia kannab mingeid alasid otse üle või mitte. Ja ilma on siin ka täna nigel. Saabus meie suvi.

 
At 22:08, Blogger Priit Pullerits said...

21.58, ajalugu ja statistika näitavad, et seni on eestlased alates Barcast saanud igal suveolümpial keskmiselt 2 medali. Kui ei usu, lugege ise üle!
Aga see võib muidugi ka tähendada, et seekord saadaksegi 1, kuid Tokyost tuleb 3.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Positiivseid uudiseid ka

ИААФ: Клишину отстранили от Олимпиады из-за данных, полученных на прошлой неделе

https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/890425/iaaf_klishinu_otstranili_ot_olimpiady_iz-za_dannykh_poluchiennykh_na_proshloi_niedielie

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Lahja! Pigem võib EOK suunamuutusega oodata, et edaspidi peame 1 medalikomplektiga olümpialt rahulduma. Nüüd jääb ikkagi küsimus, et mis pagana kasu on meil olümpiast? Mis mõte on olümpial kui me peame seda vaatama OTSE YLE vahendusel ja emakeelset ülekannet kordusena saame näha vaid reklaamide vahepeal. See kommerts ninnu nännu ümber olümpialiikumise on ületanud rahvustundliku taluvuse piiri. Äri matab spordi. Ärikad on mugavaks, laisaks ja ülbeks läinud. Nad on röövinud meilt vaatemängu. Tänane olukord on sama nagu Uuspõllu etendusel politsei saali marssimine. Mis pagana mõte on otsespordiülekande jälgimisel kui iga paari minuti pärast keegi sulle ette hüppab ja oma sodi hakkab promoma? Nii kaob igasugune huvi ju selle sündmuse vastu ära.

 
At 07:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks rahvusvaheline pilt näitama kettaheidet, jooksualad on alati eelisjärjekorras, olgu see siis eeljooks,finaalist rääkimata. Kujutage ette olukorda, kui kergejõustikus oleks ainult väljakualad, need omakorda jaguneksid veel hüppe ja heite-ja tõukealadeks - keda see huvitaks! Milline ja kes oleks vaatajaskond? Jooksud ongi need alad, mis teevad kergejõustiku atraktiivseks ja suureks alaks kuna terve maailm jookseb, kandepind on lai ning tase kõrge. Vaadake kas või tulemusi. Kui vähe kaotavad jooksjad maailmarekorditele ja kui palju teiste alade esindajad!

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Meenub poisikesena vaadatud kergejõustiku MM Helsingis 1983. Kui naiste odaviske otsustava katse asemel näidati pikalt 1.rajal teatejooksuks valmistuvat tõmmut jooksjat. Ühel hetkel staadion "röögatas" ja see tõmmu jooksja keeras ka korraks pea ümber vasaku õla a la "mis nüüd siis juhtus". Juhtus see, et Tiina Lillak viskas end viimase katsega maailmameistriks. Soomlane kes telepilti valis űtles enda õigustuseks, et naiste odavise ei huvita maailma mõistes eriti kedagi.

https://youtu.be/uo_Vu1ZenYU

Televaatajal jäi see pilt nägemata (vähemalt rahvusvahelises telepildis).

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas Pullerits ise ei olnud purjus, kui rattaga lihtsas kohas kukkus? Pandi teid puhuma? Vältisite politseid, kas oli midagi varjata?

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

07:34 kirjutab õigesti. Jooksualad on atraktiivsed. Täna saab lõpuks ka Eesti pikalt, väga pikalt rahvusvahelises telepildis olla. Õdedele Luikedele tuleb tänasel olümpiadebüüdil appi muuhulgas ka Gerd Kanter, kirjutab Delfi. Wow! Kolmikud maratonijooksjad-õed on ju nii nummid! Eriti kui mehemürakas [mis siis veel saaks, kui Gerti asemel oleks saksa gorilla Hartung?!!] õdedele appi tuleb. Ja kindlasti tuleb õdedele appi ka Jan Uuspõld. Ja tuleb Getter Jaani. Ja tuleb see eesti laulja, kelle vend on ka (veel kuulsam laulja) ja vend tuleb ka appi, vend tegi hiljuti läbi täis-ironmäni. Ja kogu eesti rahvas tuleb appi!

 
At 11:55, Anonymous Martin said...

Varro vooglaid Jõksi väikesest noksist:
http://objektiiv.ee/repliik-joksi-piinlik-nali-viitab-tosisemale-probleemile/

Hr Pullerits,
Kas arvate, et olete pärast Valgas juhtunut veel pädev üldse rattaga sõiduteel sõitma? Millised järeldused olete juhtunust endale teinud, kui üldse?

 
At 12:04, Anonymous Martin, spordiimagoloogia üliõpilane, Tallinn (Linnar Priimägi kursus) said...

"NATO-keskse ja Venemaa suhtes klähviv-ärpleva Eesti välispoliitika viljelejate" - kas Varro Vooglaid peab silmas ka Pulleritsu? Nii ja naa. Jah, Pullerits on karjas, kuid nagu on kääbusšpaniel mis-ta-nimi-oligi Daisy jms 8)

http://objektiiv.ee/juhtkiri-kovemad-nato-mehed-kui-nato-ise/
"Objektiivi" tasub sagedamini pilku heita.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Vabariiklaste parteil on suuri raskusi Trumpi "keele ohjeldamisega", tunneb esilehel muret pikaajaline Demokraatliku partei häälekandja New York Times.
Kui Trumpi ei õnnestu muidu vaikima sundida, kas siis tuleb mängu kuul?

P.S. Hr Pullerits, kas teil tuleb tööl ebameeldivusi, et teie blogis Varro Vooglaidu viidatakse? Kui jah, siis kustutage kommentaarid ära.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

11,35---täitsa soodaks joonud,täisironmän

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Käisin piilumas aerobike lehel palju sõjamehi on kirja pannud Võru rattarallile ja see näitas hetkel poole vähem mis eelmistel kordadel.Kas sõjameestel on puss välja lastud või milles asi aga see on muret tekitav kuhu see elu minemas on.Enda maast lugu pidav sõdur tõuseb püsti isegi kui on rasked ajad ja teeb mis on tema kohus,ehk ütleb endamisi"Tuleb minna"Võibolla äratab seda uinuvat sõdurit üks muusikaline tagumiku laks-ei tea elame näeme https://www.youtube.com/watch?v=F46r-_jPPHY

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Alfaisaste "surmasõitude" turul on ülepakkumine. Kukkumisterohked rallid ja sõidud on ka harrastajate ridu hõrendanud. Täitmata on turul aga grand fondo-de nišš. Korraldaja, kes selle ära tabab, jääb ellu.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah kui asjad hakkavad kokku kuivama siis tuleb innovaatiline olla. Võimalik et ongi aeg uuendusteks-Võru rattaralli rada on ka aastaid ühesugune olnud kuigi arvatakse et kompenseerib selle raskus.Tegelikult saaks ju veel raskemaks ja huvitavamaks teha haarates näiteks pikal distantsil 100 km Läti maa kamarat ja portsu sealseid sõjamehi juurde.Grand fondo aga paistab juba sellise raskema rahakotiga sõidumehe üritus olema-eks ta uus nish ole kas just uus õnnestunud massiüritus kahtlen miski pärast.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled juba härra Leitole helistanud, seoses selle TV 3 kergejõustikuülekandega? Ilmselt tahetakse temalt intervjuud praegu sama palju nagu Luikedelt. Kes ta esimesena kätte saab, see saab meeletult palju klikke ja kommetaare. Kas Postimees on esimene, kes selle debiiliku kätte saab ? :) Leitole peaks kohustuslikus korras kõik kommentaarid läbi lugema, mida rahvas on sellest pasast arvanud. Tüüp on metsikult valetanud. Õhtuleht sai ta esimesena kätte, siis kogematta võttis vist telefoni vastu ja ütles, et see pilt on VÄGA kallis. Kaljuveer ütleb, et 2000-3000 on suurusjärk. See on ju kommiraha. Pidanuks panema annetusnumbri ekraanile ja oleks TV3 saanud ilma reklaamita ülekande tehtud ja kettaheite pildi eest makstud. Sest see üritus läks sedavõrd rahvale korda. Tüüp valetas ka sellega, et eestlased ei jää nägemata ja olulised sündmused ei jää nägemata. Nii väga tahaks teada, mis sel tüübil öelda on. Siin on enamus rattasõbrad. Aga Eurospordis Touri ajal mind küll reklaamid ei häirinud. Ma ei teagi mis süsteem seal on, aga viimasel tunnil seal polegi eriti vist reklaami. Midagi olulist seal küll pole nägemata jäänud. Aga siin ei näidata naiste 100m finaaligi :) Milleks TV3 seda pilti tahtis, aru ma ei saa.... ainult ja ainult raha pärast ?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit Leitot kätte ei saa, siis Pahv võiks ta ise kätte saada, ta selline suur mees ja pole selgrootu. Ootan juba teisipäevast Mehed ei nuta raadiosaadet Kukus, kus ta seda teemat kommenteerib. Pahv on selgelt arvamusel, et OM peaks olema ERR-i käes. Pahv võiks mõned sõimuminutid seal omale lubada küll :) Erakanal võinuks korvpalli omale võtta. Seal saanuks minutilistel vaheaegadel ja veerandaegadel ning poolajal reklaame näidata. Aga kergejõustik, absurdsus kuubis. Soome YLE2 ülekandest oleme valgusaastate kaugusel. See on umbes sama, kui maratonijooksus kaotaks võitjale kahe tunniga :)

 
At 20:19, Blogger Priit Pullerits said...

Leito ja TV3 saavad homme mult lehes litaka, nimeliselt ja konkreetselt, midagi tagasi hoidmata.
See on õige, et ühe ala pildikanal (feed) maksab ca 2000 eurot, igatahes mitte üle 3000 euro. See pole mingi suur raha ühe võistluse eest, kuradi vaestemaja.

Aga rattavõistlustega on nüüd kööga küll pärast minu luumurde, osasid see enam ei koti ja teine osa ei taha mu halba saatust jagada - nii polegi enam osalejaid.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Gran Fondo Tallinn-Tartu raja osalejate limiit on 500, registreerunuid on sellest pool ja mida seal ohutum on, kui Võru rattarallil?

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Ja ei ole Venemaal midagi muutunud, pehmod lubasid ainult nad Riosse.

Paljastus minevikust: Los Angelese olümpial pidanuks Nõukogude Liitu aitama steroidisüstid

http://sport.postimees.ee/v2/3799931/paljastus-minevikust-los-angelese-oluempial-pidanuks-noukogude-liitu-aitama-steroidisuestid?_ga=1.27294972.1919202886.1446970523

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

HE pole siis Gran Fondo korraldamisel õiget mudelit leidnud. HE ongi rahameestele suunatud firma. Kui Dr Holden ette võtaks, oleks tulemus ehk tiba teine.

Muide, kui linkimiseks juba läks https://lenta.ru/news/2016/08/07/chongar/
Kui Krimm on okupeeritud, mida need inimesed siis sinna jooksevad?

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Üks võimalus rattarallisi päästa oleks veel Rocki tantsutüdrukutele sponsor korras rattad ja osalus garanteerida-ma oleks oma katkise seljaga igatahes stardis ja arvatavasti tervem kui kunagi varem:)

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

venelased on imeinimesed.

ARD: RUS athlete Klishina: alleged #doping cover up according to McLaren Report/IAAF: two DNA from different persons in one urine sample.1/2


https://twitter.com/hajoseppelt/status/764900361706541057

 
At 00:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, kuulus dopingukütt Hajo Seppelt viitab, et Klišina ka ilmselt paras pätt ja et ROK uurib juba Vene spordiministeeriumi tegevust dopingu mahitamisel. Tuleb vist loota, et äkki ka Vene epeevehklejate proovides leiab midagi. Eks alati leiab, kui hästi otsida. Ei maksa 4. kohta veel kivisse raiuda.

 
At 00:31, Blogger Priit Pullerits said...

Siin TV3 häbiväärsest ülekandest:
http://arvamus.postimees.ee/v2/3799843/priit-pullerits-rikutud-elamus?_ga=1.225122458.1011412794.1458239514

 
At 01:04, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Hea Urmas,
mitte energiaringi, vaid kürvamassaaži oleks pidanud hommikul proovima.
Medal võinuks olla käega katsuda.

 
At 01:21, Anonymous Valter, tõhusate massaažide praktik said...

Energiaringi?! WTF, te teete ju nalja!
Keskenduda tuleb, härrased, olulisele, mitte mõnusalt niisama ringe keksida...

 
At 01:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kiitus, tubli töö!
Endiselt on huvitav, kas Leito kavatseb seda jama kuidagi kommenteerida või suvatseb lihtsalt peidus olla ja välja tulla siis, kui ajakirjanikud selle unustanud on???
Ja mis edasi saab. Kui odamehed ja- naised end lõppvõistlusele viskavad või siis Balta end lõppvõistlusele hüppab. Teoorias võib see oma 6000-8000 maksma minna. Kui seda pilti ka ei tule, siis läheb ju jälle mölluks. Osavise on küll selline ala, kus võib ka üllatuspauk tulla. Oleks vahva küll, kui nii läheks ja see jääks Eesti rahval nägemata, ja just olümpiamängudel, mitte kusagil EM-il või MM-il.

 
At 01:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuulukse, et Leitol olid halvad nõuandjad. Kalev Kruus on kurja juur?

 
At 02:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis nõuandjad sellises küsimuses, omal ei ole pead otsas?

 
At 08:30, Anonymous Anonüümne said...

Leito tegi õigesti. Ketas oli mõttetute alade nimekirjas, miks pekaksi seda näitama.

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Klišina lubati ikkagi võistlema.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit pingutab kettaga üle. Kõik sai ju nähtud, mis vahet seal on kas on otsepilt või mõni minut hiljem. Kergejõustiku paraadalad on jooksualad. Mina isiklik eelistus on näha alati esmajärjekorras mistahes jooksualade eeljookse. Väljakualad ei ole kunagi nii popluaarsed kui jooksualad ja nii lihtne see ongi.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis vahet seal on kuna neid jooksualasid näha, eestlasi seal ju pole

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

See on tore, et eestlased osalevad, aga seda ei maksaks ületähtsustada. OM vaatan ikka kui sündmust laiemalt, mitte kitsalt meie mehi.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Kes vaatas Bolti öösel otse, mõni üksik ehk, oleks ketas meie meestega öösel olnud ajaksin ennast küll üles.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Kui staadionil on ketas, kuul, vasar, kümnevõistlus, koguneb rahvas staadionile nagu murdu.

 
At 10:42, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Hommikul tuleb kahtlemata teha ikka üks korralikult raputav virgutusvõimlemine, mitte tatsata mingis tilu-lilu energiaringis.
Selles on praktik Valteril loomulikult tuline õigus.
Kiidame heaks!

 
At 10:57, Anonymous Oskar, Valtu küla, Raplamaa said...

Jätke oma meheau ikka ühtimiseks, mitte jaburdamiseks. Mehed, hooglema peab, see tõstab toonust!

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väga hea arvamus su sulest täna tv 3 suunas.
Nii, kirjutad dopingupatustajatest, aga millal julgeb Priit avada meie enda Pandora laeka. Mis on meie kahekordsest om kuldse medalinaise dopingusaagast saanud...ei julge sellest keegi enam midagi arvata, kardavad vist kohtukulle

 
At 11:11, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on täna teine arvamuslitakas ka, kus isegi Peep Pahv saab oma osa.
Kiku kohta pole kellelgi infi, pole millestki lähtuda...

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas see artikkel on ka veebis ?
Kuna Rio OM on öösel, siis olen paljusid alasid vaadanud hommikul. Mul on kodus elion ja kasutan salvestusteenust. Nädal aega vaatasin kõik ujumisvõistluste finaalid ära, super oli vaadata. Panin salvestuse tööle ja kohe sain hakata vaatama. Proovisin täna öösel sama kergejõustikuga. Tahtsin Bolti finaali näha. Hakkasin salvestust vaatama. kõigepealt nägin 20 minutit mingit filmi ja siis hakkas kergejõustik. Ülekanne pidi kestma 2h 30 min. Otseloomulikult sai aeg otsa napilt enne seda, kui meeste 100m jooksu finaal otsa sai :). See kala juhtus tänu sellele, et telekavas hakkas kergejõustiku ülekanne 02:00, seetõttu ta kell 2 salvestama hakkaski. Aga Rio programmis hakkas õhtune programm 02:30. Reaalselt hakkas ülekanne orienteeruvalt 02:20. TV3 ei suuda isegi ajakava paika panna. Sellistest väikestest asjadest tuleb ka nii palju jama. ETV-s polnud mitte mingisugust kala. Ühesõnaga, mul jäi Bloti finaal nägemata tänu sellele lambi telekavale.

 
At 03:32, Blogger chenlina said...

toms wedges
the north face
fitflops
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
gucci uk
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
beats by dre
cleveland cavaliers jerseys
chenlina20161007

 
At 07:11, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 

Postita kommentaar

<< Esileht