laupäev, august 06, 2016

Pullerits: Kes kaitseb Eesti sportlasi Rios ohverdamise eest?

Ühes võib kahjuks juba olümpia alates kindel olla: Eesti sportlased toovad rohkem pettumust kui rõõmu. See tähendab, et rohkem on neid, kellelt spordireportereil on põhjust küsida, miks võistlus ebaõnnestus ja ei tulnud loodetud tulemust, kui neid, kelle usutlemist saavad ajakirjanikud alustada õhinal ning eduka esinemise puhul õnne soovides.

See ei ole eestlaslik skepsis. See on elukogemusel põhinev tegelikkuse prognoosimine. Kas veame kihla, et läheb nii, nagu äsja pakkusin?

Hea meelega tahaks selle kihlveo kaotada...

Aga spordiajakirjanikud Rios, olge hoiatatud, et teete kolossaalse vea, kui suskate mikrofoni ja diktofoni sportlasele paar või paarkümmend minutit pärast võistluse lõppu nina alla ning nõuate aru, mis siis seekord viltu läks. Esiteks, nii kiiresti pärast võistlust pole ükski sportlane suuteline andma teile sisukat, ammendavat ja mõistlikku vastust. Teiseks, ja just see on siin peamine, pole see sugugi otsustav ega peaküsimus. Kui tahate teada, mille taha tulemus seekord jäi (ja see on debiilne väljend, spordiajakirjanikud, küsida, mille taha (sic!) tulemus jäi; eesti keeles on loogiline ja korrektne küsida, mis segas või takistas tulemuse saavutamist), siis peate alustama sellest, et küsida: kas EOK ja alaliit tegid omalt poolt kõik, mis teil vaja, et valmistuda olümpiaks niimoodi, et olla suuteline konkureerima teiste maailma parematega?

Spordireporteritel meeldib kaitsetuid sportlasi liistule tõmmata. Mulle see ei meeldi. Miks, seda põhjendasin Tartu Postimehe reedeses kuukommentaaris «Rahata Riosse». Olge head ja lugege sealt, sest mul ei ole juriidilist õigust Postimehele kirjutatud töid siin avaldada: nende eest on Postimees maksnud mulle palka ning need kuuluvad Postimehele (täpselt nagu need t-särgid või pakettaknad, mis te õmblus- või aknafirmas valmistate, ei kuulu teile, vaid kuuluvad teie tööandjale).

Seda, kas spordireporterid püüavad oma võistlusjärgsetes usutlustes näha ka suuremat pilti või rahulduvad nad pelgalt võistlusjärgselt hangitud situatiivsete-emotsionaalsete lühiväljaütlemistega teemal a la seitsmenda ja kaheksanda tõkke vahel jäin vist liiga passiivseks, seda saab oma silmaga näha ja lugeda ning oma kõrvaga kuulda järgmise kahe nädala jooksul.

Ehk teisisõnu: kas spordireporterid jätkavad osalemist protsessis, kus sportlased visatakse halastamatult ohvrialtarile ning spordipomod käivad edasi uhkes ülikonnas tähtis nägu ees süüdimatult ringi või ilmub seekord viimaks lisajõude Peep Pahvile, üksikule julgele võitlejale, kes, nagu mäletate, püstitas pärast Vancouveri olümpiat selgesõnalise nõudmise, et kultuuriminister peab tagasi astuma.

Teatan siin, et toetan Pahvi lähenemist olümpiaasjadele, mitte sportlaste ristilöömist. Sest sel juhul, tuletage meelde kirjutise algust, tuleks järgmise kahe nädala jooksul risti lüüa enamik Eesti olümpiasportlastest Rios. Aga EOK ja alaliitude ning kultuuriministeeriumi juhid jätkavad nagu mehed muiste. On see õiglane?

Foto 1: Purjetaja Karl-Martin Rammo viib Eesti lipu Rio olümpia avatseremoonial staadionile. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Vibulaskja Laura Nurmsalu, esimene Eesti sportlane, kes asus juba reedel Rio olümpial võistlusjoonele. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Vehkleja Kristina Kuusk Rio olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Jalgratturid Tanel Kangert ja Rein Taaramäe Rio olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: EOK pressipealik Sven Sommer ja sõudja Kaspar Taimsoo Rio olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

73 Kommentaarid:

At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Riol on juba staadioni kohal ristilöödud kuju. Suuremalt enam ei anna kedagi sinna panna. Seetõttu pole mõtet ajakirjanikel hakata üritamagi. Pealegi toimuvad kõik üritused ajal, kui meil midagi üle ei kanta või normaalne inimene läheb magama. Keda siis need vanad uudised enam huvitavad. Eriti need ebaõnnestumised. Parimal juhul leedukad, lätlased, soomlased, rootslased ja venelased märkavad oma naabri medalit hommikuses uudiste kokkuvõttes aga keegi teine ei aima isegi kus see Eesti asub kuhu mittekuldne medal lendas. Nt tänases paberlehes polnud olümpiatulest ega Eesti marssimisest statkale ühtegi pilti. WTF! Ajakirjanikud tuleb praegu risti lüüa. Kas tõesti pean nagu õndsal NL ajal lugema lehest 3 päeva vanu uudiseid, esmaspäeval vaatama avamise ülevaateid? Või on paberlehe formaat ajale jalgu jäänud ja see tulebki risti lüüa ning lõpetada vihmametsade hävitamine vanade lugude trükkimisega? Kaldun just arvama seda viimast. On aeg.

 
At 13:49, Anonymous Martin, TLÜ magistrand (spordi geopoliitiika) said...

Sõnum on siis, et mul on küll kaks roiet murtud ja pea veel uimane, aga ma olen Eesti parima spordiloo autor 2004 ja 2005, nii, et hoidke alt te ülemuste perselakkujad andetud debiilid - Pullerits jälgib teie kirjutisi erilise tähelepanuga ja kui midagi pole nii, nagu peab, siis hoidke alt!
Väga õige positsioon, sest ainult sisekriitika viib professiooni edasi.

 
At 14:48, Anonymous MargusM said...

Iseenesest teema on ōige ja täiesti päri Priiduga.
Sellega seoses tunnen huvi et kas see artikkel on saadetud ka Rios olevatele ajakirjanikele? ..sest ilmselgelt on see neile suunatud pöördumine.

Täna vōstlustules Eesti ratturid, hoiame neile pöidlaid.
..samas uudis "Enn Veskimägi sai Putinilt Sõpruse ordeni" vot sellised mehed jalgrattaliidu eesotsas : )
http://uudised.err.ee/v/eesti/524bc1c0-70a1-45c1-ad1a-85b74871b8eb/enn-veskimagi-sai-putinilt-sopruse-ordeni

 
At 19:56, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õigesti vastasid Embrich ja Kirpu Tiisleri võistlusjärgsetele küsimustele, et praegu ei oska nad midagi öelda. Loomulikult, kas siis ajakirjanikud ise sellest aru ei saa, et nad nõuavad asja, millele sportlased ei ole ses faasis võimelised midagi arukalt vastama?

 
At 20:30, Blogger Priit Pullerits said...

Kas Lembitu Kuuse üldse ei jälgi, mis toimub??? Taaramäe jääb 2. tõusuringil grupist maha ning ta ei tee seda mitu-mitu minutit märkamagi!!! Hullem veel: ta räägib kell 20:27, et Taaramäe on viieses grupis, kui ta on sealt juba mitu minutit tagasi välja langenud!!! See on igaühele selgelt näha. Kui reporter ei näe, loobugu. Kurat, mis toimub, kes sinna Riosse kommenteerima saadetud on??

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, tõmba sõna otseses mõttes p*tsi ja hoia oma vingumine iseendale. Pole vaja iga asja kallal mõttetult norida.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Lembitu Kuuse jutt ei ole toimuvaga sünkroonis? See ei ole üllatuseks, hr Pullerits. Aga väga tänuväärne, et teiesugune ekspert selle välja ütleb.
Nii kurb kui see ka pole, Taaramäe sõidab seal üle oma klassi. Ta ei ole enam van Avermaeti jt suurturniiride esimese otsa meeste tasemel.

 
At 20:47, Blogger Priit Pullerits said...

Oi jah, nagu näete, panevad ka ässad kurvist välja, nagu Richie Porte, kel paistis samamoodi kõva õlamats, vaata et rangluu. Istus samamoodi tee ääres nagu ma Valgas.

 
At 20:51, Blogger Priit Pullerits said...

20:43, rõõm näha, et siin intelligentsed inimesed sõna sekka ütlevad. Küll on hea, et ma teiesugust ropendavat matsi ei tunne. See siin on, muide, mu blogi ja mina ütlen siin, mida tahan, teie teised olete siin minu armust. Ma jätan te rõveda kommentaari siia seepärast vaid alles, et teised ka näeks, milline õudne inimene te olete. (Te ei saa siin isegi oma enda sõnu tagasi võtta.)

 
At 20:56, Anonymous Martin said...

Kuidas küll sellised, nagu 20:43, siia tee leiavad? Mõistatus.
Hr Pullerits, kust te sõitu vaatate? ERR ei kandvat üle. Mul telekat ei ole. Kas internetist ei näe?

 
At 21:56, Blogger Priit Pullerits said...

...ETV 2-st vaatasin.
Ja tuli veel matse, Nibali ja Heinao lõpulaskumisel. Näis, kas lõpuks loeb keegi murtud luud ka kokku.
Võidumees Van Avermaet oli ka kevadel rangluu murruga rivist väljas.
Keegi ütles, et sa polegi õige rattur, kui pole rangluud murdnud. No ma ei tea, kas see peab ikka õige ratturi peatunnuseid olema... parem, kui ei oleks.
Kahju, et Kangertil lõputõusul veidi enamaks jõudu ei jätkunud. 9. koht on tubli, aga kui paljud mäletavad, et ka Raido Kodanikpork oli Barcelonas 9.?

 
At 22:05, Anonymous Martin said...

Kuuse ei mäleta, noored spordikommentaatorid aga lihtsalt ei tea.
Van Avermeat on juba aasta aega väge täis olnud. Alaphilippe - noored rattamehed tulevad jõuliselt peale. Tinkoffi ennustatud Froome'i valitsemisaeg võib jääda oluliselt lühemaks. Kui Sky masinat taga pole, on britid kööga.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled sa äkki unustanud Riosse läinud ajakirjanike nimekirja koostamata? Tänastel andmetel olid Kuuse ja Maasing ETV monitoride taga ja tegid ümberjutustust sealt. Minu meelest võiks enamuse ülekandeid nii tehagi. Saavad hakkama küll. Koha pealt tulebki teha otse pildiga lülitusi esimesest emotsioonist. Loeb ainult esmamulje kohe sündmuse ajal. Tarku targutusi võime rahulikult lugeda ka PP blogist. Selleks pole vaja Riosse ajakirjanikke saata. Nägime, et vehklejate olümpia läks pekki. Noh jah, ega me ju ei lootnudki sealt midagi head. Samas Tanelilt oli tegu õnnestumisega. See on ikka suht samas klassis Lauri Ausi sõiduga, kuna seekord olid profid kohal, mida Lauri ajal ei olnud. No ja neljapaat esikuuikus. Seni väga paljulubav algus. Siiski jään veel kõva käepigistuse peale kihla vedama, et kokkuvõttes on eestlaste esindus olõmpial peksupoisid ja ühtegi kulda ei tule. Millest on loomulikult ääretult kahju, kuid kes julgeb panustada imele? See on ime, et blogiomanik Valga kurvis traktoriga kokku ei põrutanud ja kaela ei murdnud, sest ta vaatas ju ainult kiireid sõidukeid. Aeglased ei pakkunud huvi. Ime, et traktori asemel rattur oli, kesõnneks ka pidama sai. Tänaste Priidu emotsioonide najal peab tõdema, et peale luumurdude läks ka kiiver rohkem katki kui oleks sellisel juhul pidanud. Kirjatükist on tunda, et veel on põrutuse järgset erutust ülearu kapsli alla jäänud. Eks need peapõrutused olegi salakavalad asjad. Kui pea kukub külgsuunas vastu maad, siis ei pruugi põrutus olla esmalt tuvastatav. Loodetavasti ikka tehti peast kah miski ülesvõte...

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, milleks pärida sportlaselt ebaõnnestunud sooritusete kohta? Seda on ju telest niigi näha, et ei jõudnud, ei osanud või taktikaline plaan läks rappa. Vaja on ehedust edastada. Plangu taga luuravast püstolreporterist on puudu, kes pingutusest oimetut spordisangarit kuuleb vanduvat „T*ra!“ (või oli see siiski „Kurat!“?). Ei, me jäämegi lugema ja kuulma lekkivatest torudest ja sellest, et täna ei olnud see õige päev.

 
At 23:09, Blogger Priit Pullerits said...

Seda hullem, 22.18, kui Kuuse oli kodus monitori taga ja ei näinud seda, mida nägid kõik teised. See on ebaprofessionaalsus, et reporter ei jälgi võistluse ajal sündmuste käiku. Maasingut ei saa süüdistada, tema on abikommentaator, juhtohjad on Kuuse käes.
Kuuse seletas ja rääkis liiga palju asju, mis ei puutunud asjasse. See oli lihtsalt taustamüra, nt, millal on Majka sünnipäev. Miks ei juhtinud reportaaži Eesti parim rattakommentaator Rene Mandri? Oleks tema olnud, oleks sõidu kohta ka midagi asjatundlikku kuulnud.
Ja Sääritsalt saime vehklemise ajal teada, et Korea on kullanaine. Korea on siiski riik ja kullanaine võib olla Korea vehkleja.

 
At 23:17, Anonymous Martin said...

Säärits ehk kasutas vehklejate slängi - või oletas, et vehklejad võiks niimoodi, metafoorselt, elliptiliselt rääkida. Rossija on tegija jne.
22.18 suhtes on teil aga täiesti õige märkus, hr Pullerits. 22.18 ei ole vist väga intelligentne inimene. Sportlaste keeles - ei jaga mängu.

 
At 23:17, Anonymous 22.18 said...

Kui sa telekast seda juba ise nägid, siis miks peab Kuuse seda sulle veelkord rääkima? Tal on seal ikkagi miskid infotabelid ka samaaegselt ees, kus ta üritab jooksvalt näpuga rida ajada ja huvitavamaid teri sõkaldest välja sõeluda. Otsereportaaž on juba selline, et mis läks eetrisse see läks ja ei tohi veel sellepärast pead kaotada. Eks melootsime ju kõik, et kui Taarakas jooksikute pundi lõpus kogu aeg pildis oli, et see ei tähenda tema poolt hammastega meestest kinnihoidmist. Kuid pilt ei valetanud seekord ja oligi poisil siili taktika asemel võhm väljas. Noh,ei olnud tema päev. Olümpia läheb ju edasi ja ega keegi ju ratturitelt medalit loota ei julgenudki.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Nii nii Martin kui su jutt oli miski peen iroonia, siis äkki avad oma mõtte lõpuni?

 
At 23:22, Anonymous Martin, TLÜ üliõpilane (magistrand) said...

22.18, teile tänaseks aitab! Tanel Kangert ütles võistlusjärgses intervjuus, et korgib õllepudeli lahti (sportlane nagu Vändra külajota!). Teie ei ole aga tööd teinud. Pealegi olete juba küllalt võtnud. Tekstist on näha.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Martin, oled Rios, kas kuumus võttis viimase aru ära?

 
At 23:34, Blogger Priit Pullerits said...

23.17, Kuuse rääkis veel neli-viis minutit pärast seda, kui Taaramäe oli jooksikute pundist pudenenud, et see on punt, kus sõidab ka Taaramäe. Siin ei ole midagi tegemist sellega, et ta jättis rääkimata selle, mida niigi näha oli. Ta rääkis selle kohta, mida näha oli, täiesti vale juttu. See on piisav alus ERRi sporditoimetuse juhile esitada reporterile arupärimine ja nõuda temalt seletust, kuidas selline asi sai juhtuda - juba olümpia esimesel päeval, kui meeled peaks veel olema värsked ja silm seletama. Ka Kangerti kiirendusele lõputõusu algul reageeris Kuuse tuntava hilinemisega. Reporter peab hingama võistlusega sünkroonis, reageerima kiirelt sündmuste arengule - see on tema töö. Seni on seda tööd tehtud ebarahuldavalt.

 
At 23:49, Anonymous 23.17 said...

Ehh Priit, unustad ära, et Kuuse lõpetas just antibiootikumi kuuri ja polnud võimeline isegi lennukisse minema. Sellest ka tähelepanu hajumine. Täna loodame ikka, et mees sellestkatsumusest taastub ja ehk nädala jooksul jõuab ka paremasse vormi kus vähem tähelepanu apse sisse jääb. Nagu näha oled ikka kukkumisest väga kõva lopsu saanud. Head paranemist.Võta kõik rohud igaks juhuks ära, mida arstid määravad. Muidu võib ka edaspidi löögihoog raugeda.

 
At 00:16, Anonymous Martin said...

SIS (see teine, mitte see spordijoogifirma, mida Kristo Reinsalu vahepeal promos) või kes need seal seda asja ajavad, keeravad tsipa üle võlli. Venemaa puudega inimesed on täies koosseisus paraolümpialt kõrvaldatud.
Mandri (Mandre?) oli küll hea jalaga, Eesti mõistes tipprattasõitja, kuid kommentaatorina tal perspektiivi pole. Tippkommentaatoriks saamiseks tuleb luua oma personaalne bränd. Nagu on Pulleritsul, Lembitu Kuusel (hr Pulleritsul juhtub ka vahel), Mandrel (endisaja näitlejal), ...

 
At 00:23, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme kergelt, et Kuuse juttu oli täna lausa valus kuulata ja asi ei olnud tähelepanu hajumises, tükiti lausa segav faktor telepildi jälgimisele. Meil on inimesi, kes on võimelised kommenteerima ja tunnevad rattasõitu, nii et kuulajad saaksid ka midagi teada ja oleks põnev.

 
At 00:36, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimehed! Hasartis kommentaatorite jutt pole kunagi normaalne, vaid kellegile häiriv. Rattasport on nii vana ala, et seda peaks tundma iga rahvuslik eestlane juba emapiimaga ja mingit igasugune kommentaar on sellel alal üleliigne. Nagu näha on siin veel selliseid, kes on emapiima asemel lutti saanud. Eks sellisel juhul tuleb loota, et aja jooksul need tühimikud täituvad iseenesest ning kommentaaridest saadud traumaatiline kogemus ununeb peagi.

 
At 00:39, Anonymous Martin said...

Jah, aga need inimesed tuleb üles leida, ära tunda, sõlmida nendega lepingud, panna kogu toimetus ühtse tiimina tööle. Juhtida on vaja. Eestis ei ole mitte ainult spetsialistide põud, puudu on ka adekvaatsetest juhtidest. Kuuse süüdistamine on osutamine tagajärjele, mitte põhjusele. Kuuse nõrkused on ju ammu kõigile teada. Nende kõrvaldamiseks pole aga midagi ette võetud. Asi pole selles, et Kuuse ei sobiks reporteriks, vaid toimetuse tööpõhimõtetes ja suhtumises tervikuna. Kui võrrelda, siis Pahv saab sporditoimetuse tööga enam-vähem hakkama, tugev "4-" ütleme. ERR-is aga valiti juhatajaks keegi ilmetu noor mees, kelles keegi enne ega pärast kuulnud ei ole.

 
At 00:41, Blogger Priit Pullerits said...

Taevale tänu, et ööstuudios oli Rene Mandri, kes tagantjärele võistlust analüüsis. Vaat see oli huvitav ja asjalik jutt! Isegi stuudiojuht Süvari kuulas lummatult, sest Mandri on kommentaatorina lihtsalt suurepärane spetsialist. Tervitusi talle siit!

 
At 00:43, Anonymous Juuniorsemiootik said...

Need ei olnud Kuusel esimesed prohmakad, kus ta sündmused maha on maganud. Seda on varem ka olnud, vist ühel taliolümpial, pärast oli veel skandaalgi väike sellest.

 
At 00:46, Anonymous Risto M. said...

Kas sellise loo kirjutamiseks on vaja Riosse sõita?

http://rio2016.postimees.ee/3790929/teel-riosse-pagasita-jaanud-allar-levandi-soovitan-kettidega-koti-torso-kulge-haakida?_ga=1.54075371.2135424342.1343036209

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

PP, võhmamehed ootavad mõnda Rio ohhoota pilti.

 
At 01:11, Anonymous Martin, spordisemiootik said...

Astana meeskonnas sõidab Kangerti kõrval mees nimega Paolo Tiralongo. Aga teie: torso..

 
At 01:13, Anonymous Anonüümne said...

Mingi link ka Mandri analüütilisele vaatele kuskil on või? PP promo ei ole just eriti adekvaatne allikas. Oma silm on kunn! Kas tõesti mõnele rattahuvilisele jäi midagi õhtuni arusaamatuks? Teate, minge trenni parem. Treening parandab aju hapnikuga varustamise võimet ja siis hakkate juba pilti vaadates poolelt vändapöördelt mõistma, et mis toimub ka analüütikute abita. Need inimesed kes kommentaatorite juttu kulla või hõbena võtavad on lootusetult plindris. Neid inimesi nööritakse igal sammul .

 
At 01:45, Anonymous Martin said...

Minge trenni, siis saate kehad nagu Tom of Finland!! :))))

 
At 01:49, Anonymous Anonüümne said...

1. Kodaniporgi 9. koht aastal 1992 ja Kangerti 9. koht aastal 2016 pole kontekstis võrreldavad - Barcelonas profid ei osalenud.

2. Kuuse ajal lati kolinal maha, see on selge. Naljakas on aga sellist kiunumist kuulata Pulleritsu suust, kelle spordikirjutised ei hiilga just väga suure faktitäpsusega. Eredaimaks näiteks muidugi Pekingi olümpiaraamat.

3. Ka sel on omad põhjused, miks Maasingut saab kuueks tunniks eetrisse lasta, aga Mandrit mitte.

 
At 02:30, Anonymous Illar said...

1. Kodaniporgi kehalisi eeldusi võib lugeda paremateks Kangerti omadest. Ei taha uskuda, et Kangert Kodaniporgi praeguses vanuses samaväärseid tulemusi näitab. Rios ei osalenud venelased (Ilnur Zakarin) - paneme Kangerti kohale kohe numbri otsa.
2. Naljatate? Pullerits on Eesti täpsemaid ajakirjanikke faktide osas.
3. Onupojapoliitika või isiklik tutvus?

 
At 02:35, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/rio2016/uudised/delfi-rios-tanel-kangert-uheksandast-kohast-suurt-pidu-ei-tee-aga-vaikse-olle-ikka?id=75269375#!dgs=dgsee-180541:9oO4Eq_cKieAJstwAYzVxZ

 
At 02:41, Anonymous Anonüümne said...

No siis võib Kodaniporgi Barcelona kohale ka mõned või rohkem kohti juurde panna, kuna profe polnud stardis. Kuhu me niimoodi jõuame?

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Need ei olnud Kuusel esimesed prohmakad, kus ta sündmused maha on maganud.

Seda juhtub kõigi reporteritega ja kogu aeg.
Pange ennast reporteri rolli- väljastada katkematut sõnavahtu, sama-aegselt ajada näpuga järge oma paberites, surfata arvutis ja läbi pisikese tolmunud monitori ühe silmaga ka võistluses toimuval silma peal hoida- see ei ole lihtne ülesanne.

 
At 09:29, Blogger Priit Pullerits said...

Jätkame Rio Reporter Watch'iga, aga esmalt 08:45-le - see pole vabandus. Nii võib öelda, et kui bussijuht avarii teeb ja inimesed surnuks sõidab, et siis ei saa teda süüdistada, sest ta peab ka ju jälgima teed, vastu tulevaid, taga sõitvaid ja kõrvalteilt lähenevaid sõidukeid, samuti liiklusmärke, lisaks armatuurlaua näidikuid ning seda, mis toimub salongis ning tagatipuks vältima ka magama jäämist - ei ole ka ju lihtne ülesanne.

Rio olümpia on aasta tähtsaim võistlus, ERRi meeskond on omasuguste seas Eestis ainus, seega ei saa olla õigustust, miks aasta tähtsaimaks jõuprooviks ei ole väidetavalt Eesti parim telemeeskond oma parimas vormis. Sellisel tasemel on suured vead andestamatud. Väikevigadest ja apsudest pole muidugi pääsu, aga see, mida Kuuse eile tegi, oli colossal fail.

ERRi reporteritest tegi eile parima esituse Kristjan Kalkun USA-Hiina mängu kommenteerides. Juba ainuüksi tundmatutel hiinlastel vahe tegemise eest väärib ta kiitust. Ka reportaaž oli korralik - ei midagi sädelevat, aga tegi kindlalt oma ära. Tubli, Kristjan!

Ka noor Tiisler oli Taaramäe usutlejana, arvestades, et tegu on ta olümpiadebüüdiga, hea ja asjalik. Minu arvates on kaitsevägi noormehele hästi mõjunud, algul oli ta selline paks poiss, lottki lõua all, kellele alati ekraani kaudu hüüdsin, et mees, kui tahad spordireporter olla, pead ka sportlik välja nägema. Nüüd on ta märgatavalt alla võtnud ning ka tema olek reporterina on muutunud enesekindlamaks, samas on ta säilitanud tippsoorituseks vajaliku lõtvuse ja kerguse. Tak deržat, ütleks siinsed kommentaatorid.

Ja lõpuks ka midagi konstruktiivset. Mis tagab pärast võistlust eduka intervjuu?

Retsept on lihtne: päästa inimese häälepaelad lahti ehk pane ta rääkima. Seega, alusta avatud küsimusega, a la rääkige võistluse viimastest kilomeetritest või otsustavast äraminekust. Ära küsi ses faasis suletud küsimust, mis nõuab spetsiifilist vastust, a la miks sa äraminekuga kaasa ei läinud. Suletud küsimus ajab sageli inimese kinni, sest ta ei pruugi osata sellele korralikult vastata. Edasi, kui avatud küsimusega jutupaelad lahti saadud, liigu edasi spetsiifilisemalt - kuid selleks pead ikka olema võistlust ka jälginud ning pead võtma küsimustega vaatluse alla otsustavad hetked. Pane need kas või kirja, siis saad intervjuu läbiviimise ajal neid paberilt vaadata, sest kaamera näitab ju nagunii intervjueeritavat. Praegu paistab, et minnakse välja pelgalt ehku peale või šablooni järgi, näiteks Tiisler seeniori intervjuu nii Kirpu kui Embrichiga toimus täpselt ühesuguses võtmes. Palun, ma ei taha enam kuulata Sotši olümpia aegseid suusaintervjuusid, kus Kaljuveeri Marko küsis pärast ühte-kahte avaküsimust alati, olgu vastas Northug, Legkov või Võlegžanin, et kuidas suusad täna olid, sest ta ei mõistnud muud midagi küsida.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

No näed, Priit magas välja ja juba hakkab lahmimise asemel konstruktiivsemat juttu tulema. Tak deržat. Loogiline, et esimesel olümpiaärevuses päeval kõik veel ei suju 100%. Nt Pahv ei ole ühtegi intervjuud tänaseks veel teinud. Mida see mees seal neid epeenaisi passis? Prtiit, enne kui teisi ettevõtad, tee oma kodukontori meestele peapesu!!!

 
At 09:55, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandan korraks eksitamast, aga arvan, et järgevat on kasulik kõigil teada, eriti spordimeestel:

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud ja Turu-Uuringute ASi läbi viidud uuringu kaudu ilmnes, et 93% Eesti kodanikest on vastu kanepi tarvitamisele.

„Kanepi tarvitamist mõnuainena ei pea õigustatuks 93% ning legaliseerimist 87% valimisõiguslikest kodanikest. Seega on kanepi legaliseerimise arutelu ühiskonnas esile kerkinud ainult väikese, kuid hääleka grupi initsiatiivil, samas enamuse eestimaalaste hinnangul ei peaks see küsimus üldse päevakorras olema,“ rääkis Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Art Johanson.

Vastuseis kanepi tarvitamisele ja legaliseerimisele on tugev kõigis vanuse-, haridus-, sissetuleku- ja muudes gruppides. Vene keelt kõnelevatest vastajatest on kanepi legaliseerimisele vastu koguni 97% ning eesti keelt kõnelevatest vastanutest 86%.

 
At 09:59, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei lahminud, 09.54. Kogu mu kriitika tugines ETVst võetud konkreetsetele näidetele - vaadake eespool, need on ilusasti dokumenteeritud.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Millal hakkavad Pahvi intervjuud ilmuma? Ilukirjanduse tootmisejs pole vaja minna Riosse!

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

10 punkti PP-le selle eest, et ta etv ajakirjanike teema üles võttis. See on masendav milline on küsimuste esitamise tase ja seda juba 20 aastat. Kaljuveer ei saanud omal ajal ise arugi, et terve ta kamp ei oska küsimusi esitada.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaatorid magasid eile rattasõidus Kangerti koha ka maha, kuigi ta sõitis viimased 13-15 km samas kohas, aga temast ei mainitud sõnagi. Ees oli 3 meest, siis oli jälitajate grupp, seal oli 7-8 meest, vist 7. Kangert läks peagrupist neile järgi, Alaphilippe läks Kangertile järgi, mõnda aega sõitsid koos, siis jäi Kangert üksi ja sõitis seal lõpuni. Mõni aeg peale Kangerti rünnakud proovis Froom ka ette järgi saada. Mingi hetk kommentaatorid ütlesid, et Froom on Kangertist maha jäänud, no ei olnud maha jäänud, polnud järgi saanudki :) Lõpulaskumisel kukkus 3 venda, mul oli kohe selge, et Kangert on nüüd 10 hulgas. Enne seda kukkumise matsu just näitas Kangertit ka ühes kurvis, kus vahetult enne seda see jälitajategrupp läks. Viimased 15 km ei räägitud Kangetist sõnagi ja finišis olid nii üllatunud, et Kangert 9. koha sai. Viimase 20 minuti jooksul tahtnuks Kangerti kohta ikka rohkem infot saada. Võinuks kasvõi arutleda, Kas Froom jõuab talle järgi, sõidavad siis koos või mis iganes. Keskenduti ainult eismestele meestele. Kuigi Kangert tegi parima rattasõidu taasiseseisvunud Eestis. Lauri ausi 5. koht on küll kõva, aga ilma proffideta. Seekord oli ikka suur staarideparaad kohal.

 
At 13:33, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, just nii see oli, 13:15, olete sündmuste käigu täpselt dokumenteerinud. Telekommentaator, kes peab olema vaatajaile abiks ja hoidma kogu aeg ja ennekõike silma peal eestlastel, eriti kui nad on suures mängus, ei suutnud seda üldse teha.

Kas Rivo Saarna sealt kaugelt Riost näeb ja teab, milles on probleem ja võtab midagi ette või on tema meelest tõesti kõik korras ja kriisikoosolek täiesti tarbetu?

 
At 13:44, Blogger Priit Pullerits said...

Oli see alles maanteesõit Rios. Nibali murdis rangluu - tere tulemast minu kõrvale. Porte murdis abaluu.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Üks vähestest spordireporteritest, kes rattasõitu jagab, on Ivar Jurtšenko. Kahjuks lõi Marko Kaljuveer ta ETV sporditoimetusest minema. Tüli tekkis sellest, et Kaljuveerile oli tähtsam näidata Hercule Poirot seriaali kordust, aga mitte EM-valiksarja Eesti Makedoonia korvpallikohtumise I poolaega – jalgpallimängu puhul Kaljuveer nii poleks käitunud.
Kui on võimalik valida, siis vaatan võistlusi ETV+ kanalilt. Sealsed kommentaatorid on palju profimad, kui ETV susisejad ja vanakesed.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Näha jah, et Priidul on kanged rohud peal. Kersna muutus kah rohtude mõjul väga targaks nagu ta enesekriitiliselt on tunnistanud. Priidu puhul samas enesekriitikat ei eksisteeri ja selle pärast pole tema koht ka teles vaid sofal näägutajate klubis. Eks ole teisigi näägutajaid sinna sofasse jäänudki. Loodame
, et blogija ikka sellest veel välja suudab rabeleda. 3 nädal liikumatult paneb hormoonid möllama nagu teismelisel. Kaine mõistus on juba ammu maha jäänud.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Paistab nii, et Putin õiendab Krimmi maismaaühenduse augustis ära. Stsenaarium: Ilnur Islamovi krimmitatari terroristid - pardon, vabadusvõitlejad - ründavad venelaste piiripunkte Perekopi maakitsusel. Venelased annavad kohe vastulöögi kõigist relvadest ega peatud enne Mariupolit. Lääne vastus: Venemaa puudega inimeste mitteluvamine Rio paraolümpiale.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

„Henao ja Nibali kukkusid ning itaallane murdis lausa kaks rangluud, kinnitas võistkonna ametnik.“
http://sport.err.ee/v/rio2016/d0d1b633-b154-4387-9b61-dd85421a87cf/vincenzo-nibali-murdis-rio-olumpiatrassil-kaks-rangluud
Ei saa PP oma ühe murtud rangluuga ikka Nibali vastu, kes murdis mõlemad rangluud (aga või-olla on kaks murtud roiet kõvem sõna kui üks rangluu?) :o(

 
At 17:24, Anonymous MargusM said...

Priit on muidugi kõva mees ennast Nibali ja Henaoga ühte ritta upitama.. olgu selleks kasvõi rangluu. Sel samal laskumisel kaotaks neile tõenäoliselt kalendriga.
Kommentaaride osas nõus eelnevatega, eriti 13:15.
Kuuse Lemps võiks pensile minna, see hülgeudu muutub vahel juba talumatuks.

 
At 18:29, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, Kuuse ongi tänaseks naiste maanteesõiduks maha võetud ja Rene Mandri toodud ülekande kommenteerimist juhtima. Kriitika ikka mõjus.

15.31, kaks rangluud on igal juhul vähem kui minu üks rangluu ja kaks roiet. Mul on kokku kolm murdu. Nibali on oma kahega minuga võrreldes poisike. (Tegelikult on ta seis muidugi palju sitem.)

14.35 on kõva laksu all, sellist argumenteerimata ja õelat möla ei ole siin juba nädalaid esitatud. Äkki päästate oma põhjalastud maine ja esitate oma nõmetiraadi tõestuseks ka mõne faktilise tõsiasja?

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Eilne ülekanne oli sujuvama jutuga, praegu tuleb torust mõttetuid detaile, mis pakuvad tähelepanu tippratturile aga mitte inimestele kellele see vaatemäng mõeldud on. Tahame Kuuset tagasi!

18:29 pole ikka veel rohtude mõjust vabanenud. Hormoonid möllavad. Täitsa huvitav, et millega see prõmmimine päädib.

 
At 21:39, Blogger Priit Pullerits said...

Taga targemaks! Andrus Nilk nimetas pühapäevases AK spordisaates ujumise ülevaates Austraaliat saareriigiks! Mis ajast peale Austraalia saar on?! Ja kas keegi ERRis üldse kontrollib ka, mis jama reporterid suust välja ajavad?? Rivo Saarna, olete kuuldel või Brasiilias päikesepiste saanud, et ei suuda midagi ette võtta???

Rene Mandri on täna naiste sõidu kommenteerijana väga hea, jutt arukas ja asjatundlik.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuule blogipidaja, see jama siin samas blogis on ju samast klassist. Inimene kes on Tallinnas on blogistaja sõnul Rios. Ajud ikka päris ära pehmostunud. Mandri jutt peletas mind teleka eest eemale. No ja hea oligi, mis sest naiste väntamisest ikka vahtida kui meie inimesi peale ei lastud.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Kuuset pole maha võetud, Kuuse kommenteerib võrkpalli :)
Pole sellest kuusest ka paremaid võtta, kui siis ainult Jurtšenko, kes ise ka rattaga tihedalt seotud. Kui Kalkun korvpalli kommenteerib, siis vaatan kossu igal juhul Viasat Sport Baltikust. Ujumist vaatan etv-st, mulle Osila meeldib, tal ei jää kunagi midagi kahe silma vahele :) Uba juunior on ja jääb Uba juunioriks :)
kahte spetsialisti ei saa ka ülekannet kommenteerima panna ju. Rattas pikad ülekanded, seal võiks olla Jurtšenko, Kirsipuu ja Mandri korraga :)

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui sind määratakse naiste sõitu kommenteerima, siis see näitab kahjuks ka midagi.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Oi kui valusalt üks lendas...

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Annemiek van Vleuten driftis kurvis siis pani essari blokki ja tegi nipli. Tema elu päästis naiselikult väike kaal. Oleks Priidu kilod tal turjal olnud, siis oleks kaelaluud teinud prõksti ja heal juhul eluks ajaks invaliid. Praeguse infi järgi siiski esmane vaevus on shokk. Millestki hullemast keegi ei teata veel.Eks saab näha, et kas ta eraldistarti ilmuda saab...

Panin lõpukilomeetrite vaatamisel heli vaikseks, et Mandri ja Treieri hüplik mula ei segaks. ETV võiks järgmine kord ikka professionaali ka nö vokispetsialistide kõrvale panna lobisema, kes ei aitaks hoida tühja möla vähem eetris ja suunata juttu ühtlasemaks ja kuulatavamaks. Mandri saag oli räme, mis kõrvust läbi käis. Kannatasime ära, kops käis üle maksa aga pidasime vastu.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

"Spordiajakirjanik" pajatab: http://pluss.postimees.ee/v2/3786051/uelevaade-rio-oluempia-koige-kasutumatest-tarbetumatest-ja-seega-mottetumatest-aladest?_ga=1.233949469.2089414485.1443703922

 
At 00:02, Blogger Priit Pullerits said...

van Vleuteni pauk oli tõest kohutav. Esimese hooga arvasin, et sellest küll ei tõuse, aga ajakirjanduse andmeil pidi olema OK, kuid haiglas.

Mandri igal juhul parem kui Kuuse, sest räägib asjast, tunneb asja ja jälgib asja, kui räägib asjast.

 
At 00:03, Anonymous Martin, TLÜ üliõpilane said...

Hr Pullerits,
kuidas me defineerime saareriiki? Riik, millel ei ole ühegi teise riigiga maismaapiiri, on saareriik. Või kuidas teie defineerite?

 
At 00:12, Blogger Priit Pullerits said...

Loll küsimus, Martin. Palun konsulteerige tarkade teoste ja inimestega, kui te mind ei usu, aga ärge, palun, kiitke siin vargsi lollusele takka ilmselget lollust justkui õigustada püüdes. Austraalia on manner ja manner ei ole saar.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Juba pauk, isegi kordust ei näidatud teles.
Kuuse tühi jutt paneb kõrvad s..a vett jooksma, parem oleks vaikida rattateemades.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, Mandri on nagu vinguv uus reklaam, mille mula keegi ei kannata. Kuuse on juba pähekulunud vaikse häälega taadu, keda ka kõige pingelisematel hetkedel ei pane lihtsalt tähele ja võtad seda kui ignoreeritavat helitapeeti. Mandri ja Treieri ignoreerimine on praegu nende vähekuulsate ja nigela tämbriga häälte tõttu keeruline. Õnneks on veel järgi vaid eraldistart. Kannatame ära. Isegi kui seda peaks Priidu laadse häälega kodaniku poolt kommenteeritama. Üldiselt võiks kommentaatorid rohkem juhinduda ütlusest, et vaikimine kuld, rääkimine hõbe. Need vaiksed hetked oleks sellepärast head, et siis saaks rahulikult ka sõitu jälgida ja ei peaks ennast mingite mõttetute spekulatsioonide kuulamisega vaevama. See on ikka kõva mees, kes suudab 40 km enne lõppu juba kellegile medalid kaela panna. Ja Mandri on just selline, kes sellega aktiivselt tegeles.

 
At 10:06, Blogger Priit Pullerits said...

Mandri on asjatundlikem ja sisukaim, keda jalgrattaspordis Eestis kommentaatoriks on võtta. Aga küllap oli veterankommentaatoril ise hirmsuur soov eestlaste võimaliku hea sõidu taustal omaenda esitust nautida ja näidata ning Mandrile öeldi, et hähh, võta sa naiste sõit, mis kedagi ei huvita, ja kui tahad, kutsu naiskommentaator ka appi. Aga kõiksugu vasakpoolsed kisakõrid, kes iga säärase räigelt erapoolikuna näiva (sic!) suhtumise puhul lärmi taevani löövad, on nüüd vait nagu surnud.

 
At 10:46, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on van Vleuteni õudne kukkumine pealtvaataja mobla ekraani ees ja mis edasi sai:
https://www.youtube.com/watch?v=eyxgToqzKR0

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, eks noormeest peab ikka katsuma, milleks ta võimeline on. Ei ole nii, et pannakse teda üksi krigisema olulistele sündmustele. Oluliste asjadega tegelevad sitast ja kusest läbi käinud kindlad näod. Sarvikud, kellel veel on isikupära segane, pannakse prooviks ikkagi vähetähtsate asjade peale. See on samuti Postimehes.Võtame kasvõi Šmutovi. Alustas PP blogis kaastöödega, et jääda päälikele rohkem silma ja tänaseks on teine ÕL pealik. Rene tase on lihtsalt loba, ei mingit blogi. Tema on kõva orgunni ja pedaali vajutamise mees. Eetris saab hakkama aga tipp tasemel jutuga välja ei vea.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Naiste sõit oli huvitavam, aga mitte selle pärast, et seal aitas SM-i keegi, kelle abiga ei õnnestunud PP-l ERR sporditoimetuse peameheks saada. Naiste sõit oli huvitavam, sest peloton ei olnud tarbetult suur ning tugevate isiksuste katsetel oli mõtet - meeste tavalises profi-tuira-tairas on õnne- ja hasartmängu maik liiga suur ja esimesed 200km pole mõtet vaadatagi. Erilise väärtuse andis GT kohalolek, kes tundis enamikud naise ära ja oskas nendega omal ajal koos sõitmise põhjal selgitada, kellelt mida oodata.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Eesti polegi enam teleajakirjanike, kes oleks pädevad kommenteerima vastupidavusalasid.

 
At 13:30, Anonymous http://expressvitrier.fr/vitrier-drancy-93700.html said...

welcome!

 
At 08:11, Blogger Unknown said...

cartier outlet
snow boots
coach outlet
gucci outlet
north face jackets
christian louboutin outlet
michael kors handbags
coach outlet
ugg outlet
oakley sunglasses
20170214lck

 

Postita kommentaar

<< Esileht