esmaspäev, mai 23, 2016

Pullerits: 70 km soolosõiduga top-50-sse. Vägev!

Jaan Kirsipuust, omaaegsest Tour de France’i kauasest liidrist, möödusin siis, kui sõidetud sai ligi 40 km. Jätsin ta selja taha vastutuulelõigul, mõni kilomeeter enne seda, kui jõudsin suures grupis Kuremaale. Tegin seda, mida Kirsipuu (fotol vasakul sinises, nr 4) oli soovitanud. Nädala algul oli talle helistanud Postimehe sporditoimetuse noorreporter, et küsida kommentaari Rein Taaramäe ja Tanel Kangerti sõidu kohta Giro d’Italial, ning siis oligi Kirsipuu saatnud tema kaudu mulle sõnumi, et mina pean tegema Jõgeva rattarallil vedamistööd.

Seda soovitust Eesti rattaspordi autoriteedilt ei saanud ühest kõrvast sisse ja teisest välja lasta.

Niisiis, kui mootorrattur, kes grupi Jõgevalt rahulikus tempos välja viis (fotol vasakul, keskel nr 4 Jaan Kirsipuu) – pärast seda, kui kohtunik oli stardi umbes viis minutit edasi lükanud, sest Venemaalt tulnud kolm-neli osalejat poleks muidu teistega koos starti jõudnud (nad ei olnud õigesti arvestanud Moskva ja Eesti aega) – ning kahe kilomeetri järel, pärast viadukti ületamist ning ringtee läbimist eest sõitis ning võidusõidule lähte andis, mispeale enamik kohe tagumiku sadulast üles kergitas, ei jäänud ma meestesumma passima. (Ühtegi naist stardis ei olnud – see räägib iseenda eest, kui kõva võistlusega oli tegu; korraldaja Sander Maasing ütles, et põhisõit ongi plaanis kujundada rohkem tugevate võidusõiduks ning 50,5 km matkasõit on rohkem tavaharrastajaile – seetõttu oli seal ka ligi kaks korda rohkem startijaid kui 110 km pikkusel põhisõidul.) Vasakult puhuvas küljetuules võeti kohe tee äärde paremale rivvi. Spurtisin vasakult, tuulepoolselt küljelt ning sättisin end pisut rohkem kui 60-mehelises karjas umbes kümnendale kohale. Märkasin, et kolm meest on juba teistest lahti rebinud. Kirsipuud nonde hulgas polnud. Kuid vahetult minu ees sõitjate seas ka mitte.

Seejärel peagi pööre paremale Kuremaa järve poole, kust alates ootas ees kolm ligi 30 km pikkust ringi (fotol paremal tõenäoliselt teine ring), ning püüdsin jätkuvalt hoida grupi esimesse poolde. Et ei juhtuks see, mis juhtus mullu – kui enne Kuremaale jõudmist kihutavast grupist maha jäin. Seekord ei olnud kiirus alguse kohta liiga suur, umbes 50 km/h.

Aga Kirsipuu oli ju käskinud mul vedada.

Pärast Palamuset, kui läbitud sai umbes 20 km, meenus veel üks omaaegne viga. Üle-eelmisel Jõgeva rattarallil, kui sõitsin samuti peagrupis, passisin selle lõpus ning kui pärast Palamuset tuli kiire laskumine orgu, millele järgneb kohe järsk tõus, jäin tõusul maha, sest pidin tõusu algul teiste taga tulles hoo meestesummas kinni pidurdama, ja kui hoog on tõusu algul maha tõmmatud, siis ega harrastaja seda enam üles tõmba. Seda viga ei tahtnud enam korrata.

Niisiis, paarsada meetrit enne laskumise algust võtsin grupist vasakule ning sõitsin kõigist mööda, grupi peasse kõige ette. Tõsi, seal nägin, et seitse jooksikut (fotol paremal) on poolsada või veidi rohkem meetrit ees, aga peagrupi vedamine oli nüüd minu töö. Loomulikult polnud see eesmärk omaette. Mõte oli selles, et jõuda laskumisele järgneva tõusu alla esimeste seas ning kasutada võimalikult palju hoogu ära ja vältida teiste taha kinni jäämist. Siiski lootsin, et mõni sõidab minust enne tõusu mööda, et ma ei jääks kõige ees tuulemurdjaks. Heitsin vasakult silmanurgast pilgu üle õla, et näha, mida teised teevad. Aga kõik järgmised püsisid minu tuules pikas rivis – ju siis tempo rahuldas neid.

Niisiis pidin jätkuvalt kõige ees väntama, ka laskumisel, mis tähendas, et kui lõpuks tõusu alla jõudsin, kus mõned mehed nagu raketid minust mööda sööstsid, pidin tõdema, et olin reied üksjagu tuimaks pedaalinud (fotol paremal nr 21). Võtsin teadmiseks järjekordse õppetunni, et ei maksa alati liigset innukust ilmutada, ning püüdsin tõusust koos teistega üles saada. Kui viimaks sain, täheldasin, et suur grupp on mitukümmend meetrit eest ära saanud.

Aga õnneks polnud ma üksi. Neli saatusekaaslast oli veel. Ning nondega koos jõudsin pooleteise kilomeetri pärast peagrupile taas sappa. Tõmbasin seal mõne aja hinge ning otsisin siis vaba ruumi, et end ohtlikust tsoonist, tagaotsast, välja tuua. Enne tõusu Kaareperre seadsin end Kirsipuu sappa. Ja kui Kaareperest väljusime, liikusin taas grupi peasse, seitsmendale-kaheksandale positsioonile. Arvestusega, et peagi järgneb Kaarepere ja Palamuse vaheline järsk tõus ning seal on kasulik taas eesotsas olla.

Üllatuslikult suurt rünnakut tõusul ei toimunudki. Püüdsin hoida mõningat reservi, sest eeldada võis, et pärast tõusu järgneval laskumisel läheb kihutamiseks. Ja nii juhtuski.

Grupp venis üksjagu pikaks, juba tundus, et lagunebki küljetuules gruppettodeks. Kuid Palamuse tõusul said kõik mehed taas kokku. Sellele järgnes eesmistelt meestelt, kui Palamusel keerati vasakule Kuremaa poole (fotol vasakul), uus kiirendus. Taas tundus, et nüüd toimub lagunemine. Kuid Palamuselt väljudes suundub tee kergelt vastumäge, liiati tuli nüüd sõita suurel lahtisel väljal vastutuult, mis tõi kaasa selle, et grupp sai uuesti kokku. Leidsin üles sinises võistlusvormis Kirsipuu (nr 4) ning seadsin ennast tema taha paremale küljele.

Kuni otsustasin kaks-kolm kilomeetrit enne Kuremaale jõudmist, et jätan Kirsipuu selja taha ning liigun grupis ettepoole.

Sel liikumisel oli oma tagamõte.

Juba esimese ringi algul olin täheldanud, et vasakult puhuv küljetuul ning krobeline asfalt, mis pani ratta hüppama – ei tea, kas rehvid said liiga õhku täis löödud? –, on mulle problemaatiline koht. (Fotol vasakul küljetuulega tõus Palamusele.) Pidin seal kõvasti vaeva nägema. Ja nüüd, teise ringi algul, juhtus sama. Või oli häda ka selles, et olin liiga alalhoidlik ega söandanud ülemäära paremale tee serva tõmmata, mistõttu nii mitmedki pressisid just sealt minust mööda ning surusid mind veelgi rohkem vasakule, tuule kätte. Ja kui oled «rongist» kõrvale surutud, siis kõrvale jäädki. Raske on üksinda võidelda, kui kogu grupp töötab sinu vastu. Igatahes enne Kuremaa tõusu järeldasin, et olen ilmselt peagrupi sabas.

Tõusul püsisin veel tagumiste kannul, aga liiga palju energiat oli kaotsi läinud. Kui eesmised ujula kõrval laskumisel kiirendasid, polnud ei sisimast ega jalgadest enam midagi lisaks võtta. Kärrrrrdi, hakkas vahe vaikselt kärisema. Ja liiati küljetuules. (Fotol paremal liidrite grupp.)

Ega grupp esimestel kilomeetritel minust eriti kaugemale pääsenud. Tükk aega püsis vahe enam-vähem sama suur. Oleks kaks-kolm meest veel seltsiks olnud, võinuks ehk üritada midagi ette võtta. Ent üksinda oli see lootusetu. Ja milleni võib ülepingutamine viia, seda näitas ilmekalt, kui nelja-viie kilomeetri pärast nägin vasakul teeservas lamamas näoli sinises võistlusvormis ratturit, mõned külainimesed tema ümber. Kiirabi oli just kohale jõudnud.

Edasine, alates teisest ringist Kuremaal, kujunes enamjaolt 70 kilomeetri pikkuseks soolosõiduks. Kaareperes jõudsin järele lätlasele Edmunds Klimpmanisele (nr 49), kellest ei olnud kuni Palamuseni suurt abimeest. Palamuse ja Kuremaa vahelisel vastutuule- ja kergelt vastumäge lõigul vedasime siiski vaheldumisi (fotol vasakul), aga võrreldes suure grupiga, kes kulges esimesel ringil tol raskel lõigul 35-36 km/h, oli meil tegu, et hoida kiirust 28-29 km/h.

Enne Kuremaad, kolmandal ringi algul, jäi lätlane minust maha ning rohkem ma teda ei näinud. Protokollis leiab ta katkestajate hulgast. Ju tal polnud enam jaksu ja tahtmist kolmandat ringi ette võtta ning keeras tagasi Jõgevale.

Katkestamine ilma mõjuva põhjuseta (kukkumisest saadud trauma, tehnika lagunemine) ei ole argumenteeritav tegu. Niisiis võtsin kolmanda ringi ka ette, ihuüksinda. Aeg-ajalt vaatasin selja taha – ei näinud kedagi tulemas. Sellegipoolest jätkasin pingutamist, ei läinud üle matkatempole (fotol paremal matkasõidul osaleja).

Viimased 20 km alates Palamusest tagasi Jõgeva suunas olid üksinda muidugi ekstrarasked. Tuul oli päeva peale järjest tõusnud. Sellest oli valus läbi murda. Kaitset ega abi selle vastu polnud kusagilt ega kelleltki saada. Eriti rängad olid umbes 9.-5. kilomeeter enne lõppu, alates sealt, kui tuli üles pressida ligi kilomeetrisest tõusust, misjärel ei läinud olukord sugugi kergemaks, vaid veelgi hullemeks – tuul muutus üleval veelgi pöörasemaks, nii et isegi kergelt allamäge lõigul, kui poleks pressinud, oleks ratas lihtsalt seisma jäänud.

Kuid pikad üksinda sõidu kogemused aitasid. Suutsin ka viimase 70 kilomeetriga omaette hakkama saada ja jõudsin Jõgevale 45ndana. Üksteist meest tulid minust veelgi hiljem. Viis meest katkestasid. Kaotus võitjale, Cofidise profile Gert Jõeäärele (vasakpoolsel fotol vasakul Karl-Patrick Laugu tuules) kujunes muidugi kolossaalseks, veidi rohkem kui 32-minutiliseks. Aga neist kaotusearvudest ei maksa suurt numbrit teha. Pole mõtet rääkida oleksitest, et mis oleks, kui ma ei oleks teise ringi algul maha jäänud. Aga fakt on see, et kui jääd üksinda – ja seda teab iga harrastusrattur –, võid pingutada palju tahes, ent vahe nondega, kes sõidavad kas või paarimehelises grupis, käriseb lõpuks ikkagi selliseks, et seda võib mõõta kalendriga.

Kirsipuu lõpetas 8. kohaga (fotol vasakul), üheksamehelise grupi peas, minust veidi rohkem kui 26 minutit eespool. Kui küsisin pärast suppi süües, kas ta esimese seitsme jooksikuga ei üritanud kaasa minna, vastas ta, et ei tahtnudki seda teha, sest esiteks pole ta piisavalt treeninud ja teiseks tulnuks koht ikka sama, kaheksas – jooksikute hulgas viimane.

Loomulikult kasutasin temasugust asjatundjat, et nõu küsida. Pärisin Kirsipuult, kuidas on tark toimida küljetuules, mis on mulle mitut puhku varemgi saatuslikuks saanud. Kirsipuu ütles, et ega seal muud teha ole, kui tuleb minut-kaks üle oma võimete panna. Siis lasi pilgul kiirelt, sekundiga, minu pealaest jalalabadeni käia. Ja ütles väga tähendusrikkad sõnad:

«Sul on jooksja lihased.»

Ta seletas, et mul on pikad lihased. Ja et nendega ei ole rattasõidus suurt midagi peale hakata. (Fotol paremal nr 21, Marko Vilipsoni (nr 33) kannul.)

Et põhimõtteliselt minu geneetilise lihaskonstruktsiooniga ei olegi võimalik rattaga sõita.

(Seega võiks loo pealkiri kõlada ka nii: Kuidas jooksja lihased ei võimalda rattasõidus tipptulemust näidata?)

Ometi tulin ma oma lihastega 70 km suurelt jaolt üksinda lõpuni. Ja sain oma vanuseklassis Sen3 kolmanda koha.

Kirsipuul oli Jõgeval teisigi vestluskaaslasi, näiteks minuvanune armeenlane Vigen Sarkisjan (fotol paremal nr 76), endine NSV Liidu tasemel trekisõitja, kes lõpetas 12. kohaga ning tuli minu vanuseklassis võitjaks. Sarkisjan, kes oli just saabunud Venemaa kaudu Ameerikast ning kaebas ajavahest tingitud unisust – ja tegi Kirsipuuga muudkui kaupa, et auhindu vahetada (lõpuks saigi temalt rattapumba, kuhu ümberkaudsed soovitasid tal Kirsipuu allkirja võtta, mis aitaks pumba turuväärtust tõsta) –, rääkis Kirsipuule, et Venemaal peetakse temast (st Kirsipuust) endiselt väga lugu.

Kui enamik Jõgeva rattarallil osalenuid oli juba kodu poole sõitnud (fotol vasakul tõus Palamusele) ja Kirsipuugi end minema asutas – ja mina ka –, jäi stardi-finišiala kõrvale platsile õhku kellegi Kirsipuule esitatud küsimus: «Huvitav, mis sa seal Venemaal teinud oled, et sinust seal siiamaani lugu peetakse?»

Ehk mõnel järgmisel korral õnnestub see teada saada. Seda muidugi juhul, kui õnnestub Kirsipuuga kauem ühes grupis püsida. Mis, mõistagi, on kahtlane, arvestades, et mu lihased ei peaks üldse võimaldama rattaga sõita. Seega oli 40 km temaga ratas-rattas sõitmist paras kangelastegu. Ega igaühel see vist õnnestugi. Isegi palju paremate ja sobilikema lihastega meestel.

Kõigi fotode autor Aldis Toome, avaldatud Sander Maasingu vahendusel.

47 Kommentaarid:

At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme juhtis ka OM-il 1500m jooksu 3 ringi. Rehemaa on korduvalt esimestes vaheajapunktides paljudes staaridest kiirem olnud. Suusatamise ühisstardides on neid mehi hulgi (suur enamus), kes suudavad grupis 1/3 distantsist vastu pidada. Eesti on teatesuusatamises olnud kullakonkurentsis isegi 35 kilomeetrini - ometi pole medalist lõhnagi olnud.

Eks inimesi on erinevaid, aga mul on küll keeruline mõista, et kuidas selline sõit saab rahuldust pakkuda? Tunnike saab staaridega koos sõita ja siis 2-2,5 tundi üksinda. Ma arvan, et siin pole küll küsimus julguses. Paljud julgeks Jõgevale sõitma tulla. Asi on selles, et enamus hindavad oma võimeid reaalselt.

See on umbes sama teooria, et kas olla Kalev Cramos pingipoiss või Raplas/Tarvas saada mänguaega ja hullata. Ma valiks igal juhul Rapla satsi, eriti juhul, kui ma tean, et kaugemas tulevikus ei hakka mu võimed iial küündima sellise tasemeni (Jõgeva rattarallil esimese grupiga lõpuni tulla). Muideks, Kirsipuu sai Elvas oluliselt kehvema koha kui Jõgeval.

Tubli ettevõtmine igal juhul, aga ma ei oska kadestada seda "suurt tegu".

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Keegi suudab seda lobamehe kriba tõlkida? Nädal tagasi kilkas mees siin, et tegi hea treeningsõidu Tartu kandis koos ühe kamraadiga ja sai 50+ kiirusrekordeid ning keskmine kiirus oli lausa 36 km/h seda EMHI andmetel 2 korda tugevama tuulega kui eile. Samas nüüd võistluse ajal isegi pärast ühte ringi peagrupiga tuli keskmine kiirus alla 34 km/h. Oleks siis kordagi kuskil mainitud, et tegu miski trenniga või nii, ei vastupidi, Priit esines hoopis irriteeriva üleskutsega:"Kes tuleb nädalavahetusel lahingut andma?" Pärast seda saab mees kõigi osalejate käest tappa ja jääb oma vanuseklassis eelviimaseks ning viriseb tuule üle. Eelviimaseks klassis kus oleb ainult võit. Vabanduseks tekib kohe anatoomiline spekulatsioon, et jooksja lihased ei kõlbagi rattasõiduks. Kamoon, mees Kirsipuu ju ütles, et pikad lihased ei anna eelist. Tõlge ajakirjanikule oleks, et treenida tuleb ka muskli jämedust kui on soovi poolprodega jõudu katsuda. Peene lihaga mehed küpsetatakse sihukeses sõidus lihtsalt kiiresti läbi.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Jõeäär peaks mõne suusahüppekoondisega, aastaks või nii, liituma. Ja siis Euroopas uuesti proovima. Imelik, et Kanksil ja Vaderil praegu aega pole "Tilsi Rattarallit" sõita, aga Jõeäärel on.
Vot selline eestlaslik rünnak kargas kerest välja.
B-to.

 
At 11:29, Blogger Priit Pullerits said...

Andke aga tuld, mehed, nüüd saate siin (blogis!) kõik oma looma välja lasta. Nagu 11:14.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Kuidagi jah jäeti mainimata palju üldse osavõtjaid oli. See umbes sama nagu veel mõned aastad tagasi oleks Estonian cupil tulnud 700nda koha kanti.
Õhku vähemaks ja sisu rohkemaks.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks järjekordselt tüüpiline Pullerits - sõnad ja teod ei lähe kokku. Aga tähtis on see, et tegelane sai (blogis!) kõik oma looma välja lasta.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, põhjenda blogi lugejatele ära, et miks sa eelistasid Jõgeva Rattarallit Elva omale, kui oli juba ette teada, et see tase seal käib sulle natuke üle jõu erinevalt Elva Rattarallist? Kui ilusti ära põhjendad, siis on lugejatel ehk vingumist vähem.
Realistina saavad siinsed lugejad ju aru, et hoolimata su trennide ülivingetest numbritest sa Jõgeva rattarallil esimeses pundis lõpuni ei tule.

Miskipärast meenus mulle praegu see "Tujurikkuja 2015 - Sportlane"

https://www.youtube.com/watch?v=M4bbDDehL7A

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, mulle oli endale üllatus juba seegi, et ma tulin põhigrupis ära terve esimese ringi. Ma ei olnud Jõgeval põhigrupis veel kunagi nii kaua kestnud. Nii et selge edasiminek, kui teie mõõdupuu järgi mõõta. Ja oleks ka tollest raskest hetkest Kuremaal üle saanud - tegelikult oli seal vaja vaid 10-15 sekundit max tuld anda -, siis oleks vist poolteist ringigi vastu pidanud. Kuid see on rattasõit - üks lühiajaline kriitiline hetk otsustab kõik ning hiljem venib kaotus oi kui pikaks, kui abi pole.
Jõgeva rattaralli toimub mul maakoha lähedal pooleldi koduradadel, õigemini nende lähedal. Seda esiteks. Teiseks on Jõgeva sõit üks raskemaid, see ei ole suures pundis lõpuni veeremine, seal saab end päriselt proovile panna. ja osalejaid ei ole liiga palju, sest kui mass suur, siis on ju ohte ka rohkem. Need on kolm peamist põhjust - olete nüüd rahul?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, tagant 3.fotol (jooksja lihaste jutu kõrval) on kaks Pulleritsu (erinevas vormis) :)

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kohe hommikul ei tasuks ka ikka jooma hakata, 12:45.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan Priidu poolt aastate jooksul pakki saadud minutite numbrijada - 28, 26, 24, 32 ja pean tõdema, et jämedalt võttes ühte auku. Areng 0. Moabi mõju aga lausa negatiivne. Nüüd tahaks lausa iriseda aga panete tähele ma ei tee seda, sest eks igaühe omaasi, kuidas ta vaba aega veedab.

Tegelikult tahtsin öelda seda, et ega isiklik eeskuju ei too kamraade võistlusele juurde. Seega Priit lootusetu üritus on siin vahutada ja lokku lüüa ning arvata, et keegi tahab Priiduga panema hakata. Isegi Utahhi ei tuldud poole hinnaga. Peamine mootor on ikka massihüsteeria mida toidavad sponsorite lahkus ja osalejate ahnus, soodukas peab olema ikka vähemalt 70-80% kogukulust, et mõte üldse haagiks. Oli see vene ajal nii defitsiitsete viinerite abil ja on see ka praegu nii igat sorti soodsate kruiisidega. Verbaalse motivatsiooniga kaugele ei jõua. Seda, et tegelikult motiveerib inimesi raha, teadsid ka vene ajal majandusspetsid. Lauristin koolkonnale aeti aga miskit sotsialistlikku udu sõna kõikvõimsast jõust. Isegi Luteri kirik klaarib riigiga Niguliste kiriku kompensatsioonist ikka rahalistes terminites. Headest sõnadest ei piisa ka kõige vägevama sulastele. Seega, äkki võtaks edaspidi blogipidaja kah ülbitsevat möla vähemaks ja püüaks rohkem hüperrealistliku sõnakunsti poole?

 
At 15:43, Blogger Priit Pullerits said...

Esiteks, 14:57, taevale tänu, et keegi Utah'sse ei tulnud. Seal ei oleks nagunii keegi minuga 16 päeva jutti, iga päev 7-8 tundi vastu pidanud, enamik mehi oleks juba neljandal päeval keeranud poole päeva pealt boksi, st läinud linna peale Ameerika õlut jooma. Mõttetus kuubis!

Minutite vaagimisega näitate oma asjatundmatust rattasõidus. Kaotuse suurus oleneb sellest, millal ja kui tugeva grupiga kokku saad pärast maha jäämist ehk teistest. Seekord, erinevalt kolmest eelmisest korrast, ei olnud ühtki gruppi abiks, tuli ihuüksinda sõita. Seda arvestades on ju 32-minutiline kaotus võrreldes kõige esimese korraga, kui võitis samuti Jõeäär ja kui sain kogu aeg sõita grupis, suurepärane edasiminek. Enamik mehi, vean kihla, oleks minu asemel kolmanda ringi hakul boksi keeranud ehk teinud lätlast.

Sõnades on siin kõik hirmkõvad targutajad, aga millegipärast pole mitte ühtegi siinseist "sõnameistreist" näha ei Jõgeva ega muul rallil. Vähemasti mitte nii kõrgetel kohtadel, nagu mina sõidan. Need, kes osalevad, selliseid kommentaare siia ei jäta, sest nad tunnevad asja ja niisama sõnu ei tee; nad oskavad konkurendi pingutust hinnata. Näiteks täna olen telefonis pikalt rääkinud viie endast kõvema ratturiga - sh ühega, kes tegi Jõgeval kõva sõidu - ja mitte ükski neist ei ole tulnud tarka panema stiilis et "nooh, mees, ei jõua või!" jne, millega hiilgavad siin tundmatud "analüütikud". Need, kes on sõidumehed, oskavad lugu pidada neist, kes on ka neist nõrgemad, aga kes tulevad vähemasti välja ja ajavad ratta joonele ning püüavad anda endast parima. Sõidu- ja spordimehed tunned ära sellest, et nemad sinu kallal tühja ei mölise.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Numbrite mittetundmine on Priidu karjääri läbiv probleem. 14:57 on ju selgelt kirjas, et jämedalt ühte auku. Ratturi keeles lasti jalg sirgeks ja veereti trenni tempos lõpuni. Eks ta ole ajakirjanik ei ole veel aru saanud, mis spordialaga ta tegeleb. Pealegi oli lisatud selge remark "Nüüd tahaks lausa iriseda aga panete tähele ma ei tee seda, sest eks igaühe omaasi, kuidas ta vaba aega veedab. " Kui selle järgi ikka veel hing kripeldab ja tahaks ennast kaitsta, siis pole ajutegevus veel üleeilsest pingutusest taastunud ning see on selge vananemisele viitav sümptom. Väga veider on, et selle jutu peale lisab vanameister hüperrealistliku sõnakunsti varasalvest epiteete nagu "sõnameistreist" "analüütikud", lisaks veel peksa saanud inimese jutuna: "...spordimehed tunned ära sellest, et nemad sinu kallal tühja ei mölise." Samas just eelmine lause ütleb Priit: "pole mitte ühtegi siinseist "sõnameistreist" näha ei Jõgeva ega muul rallil. Vähemasti mitte nii kõrgetel kohtadel, nagu mina sõidan. " Seega juba alavääristab Priit spordi.mehi justkui oleks spordimees ainult Priidust kiirem mees. Tõsi mis sportlane nüüd mina. "Sportlane" on ikka kes lõugu ei laksuta ja võitleb medalitele ning salaja paneb dopingut. Aga Priit, kas Priit on ka sportlane või hoopis spordiajakirjanik või reporter või Hunt Kriimsilm koos 9 ametiga? Kui Priit on sportlane siis vastus ongi Priidule, et sellepärast ma ei tulegi Jõgevale, et seal käivad sportlased. Mulle meeldib lihtsalt erinevaid alasid harrastada ja tulemus protokollis ei pane mind õigustusi otsima, et protokolli lugeja ei tunne ala või ei tea mis ilma oli ja kui palju sai seekord võistlusel viilitud. Ja oleme ausad - õige spordimees ütleb ikka otse välja, et kui jalad on nagu makaronid, siis tulemust pole sellel alal loota, selleks on teine ala...

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Nõus Priiduga, aga....... keegi ei irisegi sinuga, proovime sind lihtsalt mõista, aga nagu näha, siis valmistab see enamikele raskusi. Ei mõisteta sinu paugutamist harrastajate trennis, ei mõisteta sinu 50 km/h numbreid, ei mõisteta seda, mis mõnu sa saad üksi sõitmisest. Samas võiestelda sa ju tahtsid. Kui tahtnuks Rattaralliks vormi timmida ja samas ässadega sõita. Siin Sõitnuks Jõgeval nii kaua nagu sõitsid ja siis katkestanud ja järgmine päev Elvas oleksid lõpuni tulnud. Oleksid saanud Tartu Rattaralliks väärt ettevalmistuse. Kindlasti sa suudad ära põhjendada miks said nüüd veelgi parema ettevalmistuse. Priit, sinu arvamus ja su meetodid ei ühti enamuse arvamusega ja me teame, et sa ei taha olla üks paljudest, seepärast sa paljusid asju isemoodi teedki. Aga kui sa nii talitad, siis on ju selge, et siinne rahvas hakkab vastu paukuma. Ütlesid, et need mehed ei ütle sulle midagi, kes Jõgeval stardis olid. Aga miks nad siin su teooriaid ei kinnita? Kes seda blogi üldse loeb? Sinust tugevamad mehed on vait, ei ütle midagi, ei kiida isegi takka, sinust nõrgemad mölisevad....... mis me nüüd siis teeme :) ??? Kui need mölisejad ka vait jäävad, siis see kommentaarium kukub ju üldse kokku siin.
Eks me ikka tahame huvitavaid lugusid lugeda, kirjutada sa ju oskad, selles ei kahtle keegi. Aga lood peavad põnevad olema. Algajate trennis kõvamehetamine ja siis tood siin imelisi numbreid välja oma trennidest ja siis selline sõit Jõgeval. Palju huvitavam oleks lugeda selliseid lugusid: Miks trennis kiirust pole? Kuidas ma trennis grupist maha jäin? Kuidas ma Rattaralli esimeses grupis enamustele koti pähe tõmbasin. Vot selliseid lugusid me tahame.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit-
Sa esitad siin blogis vestlusi endiste ja praeguste kangelastega. Kirjeldad värvikalt oma ponnistusi trennis ja võistlusrajal. Samas lõpetas sinust 10(!) aastat vanem Omniva-mees Nikolai Fjodorov tervelt 15 minutit varem.

Tee ajakirjanduslik uurimine ja anna teada, kuidas ta suutis sinusugust trennihunti lüüa!?
Ootame ja õpime koos sinuga.

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

"...ei mõisteta seda, mis mõnu sa saad üksi sõitmisest." - No kas tõesti ja ikka veel? Ma ju kirjutasin regulaarselt põhjalikke reportaaže, kuidas ma ihuüksinda kolm nädalat Utah's Moabis käisin ja üksinda sõitsin ja ikka ei saa mõni mees aru, et mis mõnu ma saan üksinda sõitmisest? No öelge, kui kauaks ma pean Moabi minema ja kui pikalt sealt pean veel reportaaže kirjutama, et te ükskord ometi hakkaksite aru saama, et mõnu ei ole ainult grupis poolkõvaga väntamine. Oehh, ma olen väsinud teile kõike puust ja punaseks tegemast, tõesõna...

Aga vähemalt ühest saab 16:25 aru, kiitus talle: "et sa ei taha olla üks paljudest".
Loomulikult ei taha!
Kas teie tahate või?
Vaat nüüd ei saa mina aru, mis lõbu see teile pakub.
Ah et mis lõbu pakub mulle teistest erineda? Aga seda lõbu, et teistest erinedes eristungi ma teistest, ma olen siin ainus ja eriline; oleks ma nagu enamik, hall mass, siis vaevalt siin käidaks minu tegemisi nii põhjalikult analüüsimas, nagu seekord näiteks paljud on teinud, sest keda huvitab tavalisus?...
Seni kui ma olen eriline, ei kuku see kommentaarium kuhugile, nii et seda ärge peljake. Kui muutun teiste sarnaseks, vaat siis on kaputt.

PS: kes numbrites kahtleb, siis need on sellest kevadest kõik Endomondos minu nime all olemas. Kõik on avalik ja kontrollitav.

 
At 18:31, Anonymous Vello, Aravete said...

Mehed, te tabate siin Pulleritsu olemust lausa "kümnesse". Aga tsipakene kilba ka vahele.

Jakob Liiv kirjutab oma mälestusteraamatus ("Elu ja mälestusi", 1936): "Viimasel karjapõlve suvel sain endale "parandamatu haiguse", mida küll vist surmani põen". Millisest "haigusest" on jutt?
A. tuberkuloos
B. spordiharrastus
C. vaimuhaigus
D. luuletamine.

 
At 19:22, Anonymous Valdis said...

Muidugi närune lugu, et lihaskond rattasõiduks kõlbmatu on, aga kui Jass juba nõnda konstateeris, siis nii on. Pigem kibe tõde kui magus vale; võrrelge oma suusatreenerite öeldud hinnanguid - „Hästi!“, „Tubli!“, „Ilus tehnika!“- ja tegelikke tulemusi.



 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Ma pole küll eriline rattamees, aga panin eilsetele Giro meestele ära. Sõitsin 11 km 23 km/h, eilsel võitjal oli keskmine kiirus sama pikal distantsil 22 km/h. Numbreid saab alati endale kasulikus suunas tõlgendada. Välja tuleks tuua kas siis rekordid või mingid keskmised. Endomondo ei näita suurt midagi. Sinu endmondos on kaart lukus. Mina ju ei tea, kas sõitsid üles mäge või alla mäge. Aga olgu, anname alla. Jääme ootama järgmist Jõgeva rattarallit ja sellest ülipõnevat ülevaadet. Erilise põnevusega ootan distantsi teise poole ülevaadet ja esimeses pooles loodan, et vähemalt 5 korda kirjutad, kuidas sa Taaramäele või Kirsipuule tuulde võtsid ja neid siis vedama läksid.

 
At 20:52, Blogger Priit Pullerits said...

Need anonüümmehed, kes siin verbaalselt ässavad, võiks oma tulemused ka üles panna, olgu Jõgevalt või Elvast, siis oleks tegelikult ka näha, mida nende möla maksab, või on lihtsalt tegemist kõige sitemat sorti kadedusega, nagu seni paistab, selgelt.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kes siin tulemustega ässanud on? Kui mõni mees väidab, et on 11 km läbinud keskmise kiirusega 23 km/h, kas see siis on ässamine? Selleks on vaja Endomondo tõestust ? :) Keegi siin pole väitnud, et Jõgeval või Elvas oleks eriti vinge sõidu teinud. Aastate jooksul on siin olnud ju väga-väga palju postitusi. Ilmselgelt hr Pullerits teab ka ise, et mõned postitused on pehmelt öeldes metsa läinud. Mõned on kindlasti ka õnnestunud. Aga meile ta peaaegu kunagi ei tunnista oma ebaõnnestumisi. Kui ta tunneb, et miskit on metsa läinud, siis pigem paneb kiirelt uue postituse peale - taktika. Sportlik vorm on Priidul ok, nii nagu ta vanusele ja treenitusele kohane. Aga see muu vorm on praegu veitsa vilets. Aga küll ta sellest üle saab :)

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Aga pole ju millegi peale kade olla, head tulemust ju ei ole.Kui endast 10-e aastat vanemale mehele nii suurelt kaotada(15 min.),siis peab tunnistama, et tase on nõrk.Tartu rattasõidul saab eestpoolt startides, targalt sõites end grupiga kaasa lohistada ja hea koht jälle olemas.Aga see ei näita ju õiget taset.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Mille poolest erineb ratturi ja jooksja lihastüüp? Mida tähendab "pikad lihased"? Kust kohast selle kohta lugeda saab?

 
At 22:26, Blogger Priit Pullerits said...

Rääkigu siin igaüks ikka iseendast, ärge vehkige teiste, sh 60a saavutustega. Huvitav, kuidas te seletate ise seda, et olete minust 5, 10, 15, isegi 20 a nooremad, aga saate kõik mult rattasõidus kitli peale? Teiste meeste tulemustega võib kekata iga jobu - noh, 25a-sed, kuidas saate endast tervelt kümnendiku võrra vanemalt Taaramäelt valgusaastaga?! -, aga tõeline mees ei poe teiste taha, vaid on ise mees ja enda eest.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Pane see anonüümne kommentaarium siin kinni, siis ei pea iga postitus nende "lahmimist" lugema ja ennast koguaeg ja lõputult õigustama. Aina kordad ennast.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 06:42, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 07:31, Blogger Priit Pullerits said...

Hea ettepanek, 23:04. Muidu "kommentaatorid" ei saagi rahu, kogu aeg peavad minu peale mõtlema. Näete, võtsingi kohe teie ettepanekust kinni. Eks pole, mõnikord tasub lugejaid ka ikka kuulata, muidu nad heidavad ette, et ma ei arvesta nende väärt ettepanekuid.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

bääd lakk

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, eks pole.

 
At 12:17, Anonymous Üllar Saar said...

Kommentaariumi kinnikeeramine pole lahendus.
Demonstreeriks ainult väiklase blogipidaja nõrkust.

 
At 12:50, Anonymous Tallinna huumor said...

Kui te seal üksinda niiviisi sõitsite, siis pidite märkama tee ääres ka mõnd kolemaja, kas jah?

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümse kommentaariumi võiks küll kinni panna. Tahaks kohe näha, palju neid "tarku" nõuandjaid siia siis jääb. Kahtlustan, et siis võib siin kole igavaks minna. Miks on nii, et siin kommentaariumis on enamasti ainult lollid ja arad sõna võtmas (vähemalt Priidu arvates)? Miks ei käi siin Priidust ässamad mehed oma nime alt kommenteerimas ja talle nõu jagamas? Ah et teevad seda suusõnaliselt ja mujal - OK. Aga milleks siis ikkagi see kommentaarium, kellele ?

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

See kommentaarium on meiesugustele ahvidele oma nõmedate komplekside väljaelamiseks. Nii see on ja sellega tuleb meil leppida. Karm tõdemus, aga tõene tõdemus. Mis te arvate, et Priit vajab meie targutusi? Muidugi ei vaja. Sest olgem nüüd ausad, et kui ta siin meiesuguseid kuulaks, oleks tal asjad ikka täiesti metsas. Õnneks on blogipidajal nii palju oidu peas, et endale kindlaks jääda ja meie klähvimisest sõltumata oma rida edasi ajada.

Väärarusaamade ja debiilsete tõlgenduste vältimiseks: eelnev ei ole mõeldud irooniliselt, sarkastiliselt ja isegi mitte groteskselt.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit on nii suuremeelne mees, peab blogi ja siis muretseb veel hälvikute pärast? Priit on küll eriline, aga nii eriline ta nüüd ka pole, et talle läheb korda see, kui hälvikud saavad siin end välja elada :)

 
At 15:48, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Üllar Saar, kinni kommentaariumi ei keera, sest muidu, kes teab, läheb mõni suurest frustratsioonist äkki veel vanakesi peksma ja süüdistab pärast selles mind, aga korda tuleb mul siin küll rohkem hoida, muidu, nagu näha, läheb asi käest ära, nii et äraandjalikud ja allaheitlikud sotsdemmid ei peaks siinses kontekstis rääkima pelgalt vihakõnest, vaid peaks rääkima suisa mega-giga-vihakõnest. Ja ma ei taha, et te siin mu blogis kommentaariumi vihakõne kantsliks muudate.

 
At 16:16, Anonymous M&M said...

Kommentaariumi idee üldisemalt on tagasiside, sõbrad, mõttekaaslased..
Selle blogi puhul on vajadus arusaamatu kuigi kommentaariumi pärast ma vist 50% siin käingi, huumorit siin saab : )

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Mulle jäi ka arusaamatuks Priidu huumor vihakõnest ja ärakustutatud kommentaaride seos vihakõnega. Kas pole mitte nii, et Priidul on mõlema jala otsas ämber ja kui kolin liiga kõvaks läheb, siis asub usinalt "Delete" nuppu kasutama?

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole nii, 16:21. Tehke endale teene ja ärge näidake end lollimana, kui te tegelikult olete. Kustutanud olen need anonüümsed kommentaarid, mis lõõmavad vihakõnest, kuigi peaks veel rohkem kustutama, aga las mõned jäävad näitlikuks eksemplariks, sest muidu mõni tuleb väitma, et vihakõnet pole olnudki.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Ilma törtsu vihakõne, kerge sildistamise, mahlaka otseütlemise ja vandumiseta ausat ja haaravat diskussiooni ei arenda, mehed, ja ma olen aru saanud, et seda me just hindamegi. Nii et anname aga valu ja teeme sporti.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:58, Anonymous Jaan Krela said...

Tegelikult on asjad nii ... pikka distantsi lähevad sõitma need harrastajad , kes ei kujuta endale ette kaotust mingile noorele ja kelle närvikava ei võimalda võitlust võidu nimel . Nagu sa Priit ütlesid Haaslava ralli kohta : " nii kerget sõitu pole olnudki " . Vaata sellepärast oli kerge sõit , et Sa ei üritanudki võita seda sõitu ! Minul oli küll mootor punases kui lõpetasin , kohast protokollis ei ole kahjuks mõtet rääkida . Pikal distantsil on vaid mõned seeniorid kellel on tõesti mingi mõte seal sõita ( Palm . Kopli , Jass ja veel mõni ) , ülejäänud tegelevad lihtsalt imemisega s.t. üritavad mitte tööd tehes saada head kohta . Jaan Kirsipuu käest Sa ei saa mitte ühtegi normaalset soovitust , sest ta ei kujutagi ette , et " nii" saab ka sõita . tema läheb siiski alati andma endast parimat ja kui ka mitte parimat siis temal on lõbus ka niisama sõita , sest ta on ikka kuskil ees . Pane end järgmine kord kirja lühikesele distantsile ja ürita näiteks eest ära saada või mis iganes ja Sa näed , et see on kuradi raske . Sa räägid tihti pehmodest aga vot tule välja ja proovi võita ! See kas keskmine kiirus oli 36 või 56 ei ole üldse tähtis , tähtis on võit või vähemalt üritus ! Nagu ütles Sergei Olivson : " austus tuleb välja teenida !"

 
At 02:07, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Priidul pole jalga, julgust ega nahaalsust lühikesel endast noorematega finishit teha.
Ja eest ära võidu peale sõita pole ka reaalset võimalik, seega jääb nii nagu on, treeningutel paugutada.))

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Minul on tugev närvikava, aga inimkond ajab siiski närvi. See on isegi probleem.

 
At 07:20, Blogger Unknown said...

salomon shoes
hollister uk
canada goose jackets
michael kors canada
adidas nmd runner
michael kors handbags clearance
mulberry sale
oakley sunglasses
nike tn pas cher
canada goose jackets
chanyuan11.18

 

Postita kommentaar

<< Esileht