reede, aprill 29, 2016

Pullerits: Kes ikkagi maksis kinni Moabi-reisi? Isegi Äripäev ei tea

Las ma paljastan teile ausalt, kuidas tekivad ajakirjandusse paljud nn uurivad pommlood. Osad tekivad niimoodi, et ajakirjanik silmab mingit avalikku detaili – ohoo, keegi on käinud Hiinas, ahaa, kohe küsin järele, kelle raha eest! Osad tekivad jälle naamoodi, et keegi tassib sisuliselt kandikul materjali kohale – näe, siin on dokumendid, sul on nüüd alusmaterjal olemas, jõudu tööle, lase see tüüp põhja! Seega, esimesel juhul ei ole tegemist mingi uurimusega, vaid lihtsalt kommentaaride hankimisega, ja teisel juhul, mis on veelgi hullem – ja millest, pange tähele, mitte kunagi lugejaid ei informeerita! –, kellegi (aga kelle?) vendetta-himulise räpase tellimuse (isegi mitte heauskse!) täitmisega.

Nüüd te siis saate ilmselt aru, miks Äripäev, kes suutis mugavusasendist, lihtsalt küsimustega e-kirju laiali saates, tekitada minu Hiinas käigust leheküljese loo – sest Shanghai ja The Peninsula lugu oli Postimehes laotatud ju üle kahe külje –, ei ole rohkem kui kuu aja jooksul söandanud/suutnud tekitada piuksugui, kes ikka rahastas keset kibedat tööaega – aega, mil Arter muutus, läks paksemaks, sai uue kujunduse, käivitusid paljud uued rubriigid – minu äkilise sõidu lausa kolmeks nädalaks Moabi, millest isegi siinse blogi stammlugejad ei olnud ette informeeritud. Sest sellele küsimusele vastuse hankimiseks tuleb tööd teha, tuleb uurida.

Ja see küsimus, kes ikkagi maksis, on, nagu teate, juba rohkem kui kuu aega oodanud vastust. Sellest on siin blogis korduvalt juttu olnud, selle üle on kõvasti arutatud. Tulemusetult.

Et asi oleks veel selgem ja läbipaistvam, siis tunnistan siin, et kui oma reisist kõige suuremale ja tähtsamale ülemusele ette kandsin, ütlesin talle sõna-sõnalt ka nii: «Ma ei maksa selle reisi eest ise.»

Nagu ehk tähele panite, ilmus Postimehes ligi kolm nädalat rohkelt nii piltide kui videotega illustreeritud «Priit Pulleritsu reisiblogi», mis, tunnistan taas, ei olnud pealtnäha enamasti pelgalt faktipõhise esitluse foonil kitsi loomaks muljet ja tunnet, kui huvitav ja põnev ja adrenaliinirohke seiklus käib Utah’ osariigis Moabis.

Paljud on imestanud, kas olingi kogu aega ühes kohas, Utah’s Moabis. Jah, olin küll. Mis võiks ju anda tõeliselt südikale uurivajakirjanikule alust uurida, kas minu reisiga ei ole seotud näiteks Utah’ osariigi turismiamet või Grand County või Moabi mõni ametkond, kas või Chamber of Commerce.

Osa inimesi, need tähelepanelikumad, märkasid kindlasti, et sageli jäi pildile minu rendiauto GMC Terrain, ja eriti tähelepanelikud küllap märkasid, et see oli täpselt sama marki auto, millega sõitsin ka neli aastat tagasi, kui tegin Moabi-ekspeditsiooni koos Jaanus Laidveega. Ühele õigele uurivajakirjanikule näiks see kindlasti väga kahtlase kokkusattumusena ning ta küsiks, et äkki maksis reisi eest General Motors. (Ta ei hakkaks kindlasti kahtlustama autorendifirmat, sest selle nime ei ole, kui õigesti mäletan, vist ühestki mu kirjutisest läbi käinud, aga GMC Terrain oli peaaegu iga päev nii tekstis kui pildil.)

Ja kui uurivajakirjanik oma mälu veidigi liigutaks, siis tal tuleks kindlasti meelde, et kohtusin ühel talveõhtul Tartus õdusas restoranimiljöös Ühendriikide uue suursaadikuga. Kui GMC on kauge ja kättesaamatu monstrum ning Utah’ osariigi, Grandi maakonna või Moabi linna bürokraatias võib õige, minu võimalikest asjust teadva inimese leidmine olla võrreldav Pühajärvelt kuldkala noolimisega, siis Ühendriikide esindajad Eestis on ju ometi ühe-kahe telefonikõne kaugusel.

Ahh, ma enam ei viitsi õpetada, mind ei motiveeri algajaile ja initsiatiivituile motivatsioonikõnede pidamine. Aga sellegipoolest paneb teatud uurivajakirjanike passiivsus, ükskõiksus, söakusetus mind imestama. Või äkki ilmaasjata? Sest tegelikult ei ole ju neile midagi kandikul ette toimetatud, millest saaks mugavalt vorpida järjekordse pika loo, vaid siin tuleks tõeliselt kaevuda ja vaeva näha. Kuid kes seda tahab? Peale minu, kes ma valasin Utah’s Moabis rasketel radadel ikka kõvasti higi ja punnitasin lihaseid. Utah’s Moabis – et just seal, seda teavad nüüd Eestis kümned tuhanded.

Ja Moab Utah’s ei ole pidanud selle tuntuse saavutamiseks ostma Eestis mitte ühtegi reklaami.

Hmm, kuidas sel tundmatul tillukesel kohal küll see õnnestus?

Foto 1: Circle O Trail.
Foto 2: VertiGo.
Foto 3: Dunestone.
Foto 4: Boondocks.
Foto 5: GMC Terrain Mineral Bottom Roadi parklas.
Foto 6: GMC Terrain Kane Creek Roadi ääres.
Foto 7: Vaade tükikesele Moabist ja La Sali mägedele Pipe Dreami rattarajalt, all vasakul rattaraja parkla.

40 Kommentaarid:

At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu reisiblogi andis tõuke mõnele MTB ostmiseks
ja mõnest sarjast osa võtma?

Milline sari valida?


Kohalesõidu kulu
Tallinna kesklinnast 8 etapi starti ja tagasi
MRS - 2622 km , keskmine 328 km
HEC - 2120 km, keskmine 265 km
FMK - 1774 km, keskmine 222 km

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Kõikse rohkem on PP teinud reklaami sügisese Moabi retke korraldajale.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Jüri Pihel ütles Alo Matiiseni mälestussaates lihtsalt NSVL-i võimude kohta: "See ei koti!" Sama kehtib ju ka tegelikult selle reisi kohta, keda kotib see mis rahade eest käis eestlane ameerikas? No tegelikult ka ju, ei koti! See, et lehemehednaised üksteist kotivad on kahtlemata emotsionaalne vaatepilt. Kahjuks puudub sellisel teemal uudisväärtus ning pikem huvi. Rohkem nagu paja ja katla jutt.

Reisikiri iseenesest on muidugi oluline maamärk neile kes selle kandi kohta huvi tunnevad. Veel huvitavam on, et kuidas tekitada lugejates tolle piirkonna vastu huvi? Vaevalt nüüd reisikiri siin aitab. Küll aga annab intriigi punumisega teemat üles puhuda. Tundub, et Äripäeva rahvas ongi sellisesse tahtmatusse lõksu astunud ja muutunud kasulikuks l..liks.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et korruptiivsele ning mõjuvõimu kuritarvitamise teele libiseva ajakirjaniku paljastamiseks tuleks uurivaid ajakirjanikke ja muidu entusiaste pettemanöövritega eksitaval kahtlusalusel vastata kõigepaelt küsimusele, kas NKVD-lane Пуллериц, Ян Янович, kes omade terrori tõttu hukka sai, on teie sugulane?

http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=12209

Nõnda kaugematelt ja üldisematelt teemadelt konkreetsele lähenedes, arvan, on võimalik heita valgust ka kurioosumile, miks, vaatamata väga odavale Moabi kaasareisimise hinnale, isegi Laidvee loobus teiega koostööd tegemast.

 
At 18:31, Anonymous Sten, 19, Põllküla, Harjumaa said...

Hea 17:20
Mis on MRS, HEC ja FMK? Kas saab teha veebirakenduse, mis näitaks millised oleksid vahemaad igast Eestimaa punktist?
NKVD-lane Pullerits. Kui mõelda, siis ega see nii väga suure üllatusena tulegi. Huvitav, kas Ян Янович puutus kokku ka Иоганнес Гансович Ла́уристин-ga.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Maastikurattasari, Eesti Karikas ja Marimetsa Kapp.

 
At 21:17, Anonymous Martin said...

Oh, Eesti Karikas ja Marimetsa Kapp!
Siin ühituvad egod, spordiharrastus ja papp.
Ku tahad, vali Maastikurattasari -
kuid seegi pole muud kui lihtsalt äri.

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas te Ameerikas mõne jännu uru juures kah passisite? Nõnda, et pool päeva sinna läks.

 
At 02:08, Anonymous Anonüümne said...

Ikka. Pullerits ei ole sellest veel kirjutanud. Kükitas jäneseuru juures 3-4 tundi. Rattaga sõitis ligi, auto jättis eemale, et jänest mitte ära hirmutada. Moabis on palju häid jänese uru passimise kohti, Horseshow Bend-i ümbruses, Dead Snake Creekis, Dumb Towerite juures jm. Tom Weldoyne "Rabbit Hole Spotting in Moab" on parim käsiraamat sellel teemal.

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see on moraalselt aegunud. Palju parem on Barry Boondocksi "Mountain Bike and Jeep Trails to Rabbit and Other Holes in Moab, Utah". Lugege ja kasutage parem seda.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Kes maksab kinni homse mtb telesaate, täna rajale mineja või diivanil istuv maksumaksja?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Keda kotib mida maksumaksja raha eest tv vaatajale lastakse. Puldi nupp on vaataja käes ja reitinguga lastakse nõrgad saated põhja. MTB saated on nõrgad aga nigeka teostuse tõttu. Loogiline on ju kohustada kandma poodiumi pretendente stabilisaatoriga rinnakaameraid koos kiiruse, kaardi ja rpm ning pulsi kuvamisega. Sellisest materjalist saab normaalse ja vaadatava saate.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Selle saate maksavad kinni nii maksumaksja kui ka osaleja. Saadet tehakse maksumaksjale kuuluvate vahenditega nagu kaamerad, autod jne. See osa saatest siis maksumaksja kulul. Teise osa, saate tegemise töö eest saab raha hoopis üks osaühing ja see raha tuleb osalejate käest

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Soov oleks hakata ratast sõitma. Kaalu alla saada. Ratastest ei tea midagi. Maastikuratast ei taha. Porisse mürama ei tõmba. Mida soovitate?
Ja mida veel peaks ostma? Rattakingad, kiiver jms. Raha pole piiraja.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades reisimarsruuti ja mullusuvist juubelit püstitaksid kompetentsed organid versiooni, et reis oli vend Teedu kingitus vend Priidule.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

22:35, sel juhul omamoodi kingitus ka PM-ile.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Üksinda sellise koha peale minna ronima nagu kaljuserv - on hea mõte. Kui kaaslane alla kukuks, mis elu sa siis edaspidi elaksid?

 
At 03:20, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
kas olete lugenud Seth Stevensoni artiklit (ajakirjas Slate) Jaapani püksilukutootjast YKK? See ilmus küll juba neli aastat tagasi. Mõtlemapanev, miks kuradi pärast küll see japsifirma maailma tõmblukuturust üle poole enda käes suudab hoida. Ilma mingi reklaamita.

 
At 03:25, Anonymous Anonüümne said...

Eesti tööstus on aga nii mannetu, et püksilukki ei seisaks meie meestel kinni, asjandused rüniksid välja, kui neid japside asjandusi sisse ei toodaks.

 
At 09:40, Anonymous Laseme õhu sisse said...

Tore, et jaapanlaste toodangu pooldaja muretseb meie püksiaugu pärast.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Vajan kiiresti abi ratta soetamiseks. Mees. Parimas eas. Tahaks ratast tegema hakata. Kaalu vähemaks saada põhiliselt. Ratas ei peaks olema mingi fatbike vm ogarus. Kerge, kvaliteetne, ilus. Põhiliselt kergliiklusteel tahaks sõita. Ratastest ei tea midagi. Tänud ette!
ja kas kingad, kiiver ka? Mis kola veel tuleks hankida?

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Hähh, nii lihtsat asja ka ei taipa või? Kui lennureis oli tasuta, siis on ju ainumas võimalus, et maksis lennukompanii. Mis hea peast peaks autorendifirma või autotööstur või mingi turismiamet maksma kinni lennupileteid? Nad peaks ju ka need kuludesse kandma, aga siis tuleb audiitor ja küsib, et mida mehed, mingi tüüp kuskilt tundmatult maalt Ameerikasse lennutatud, see ei paista õige, siis on mingi kamm. Ja jama kui palju. Loogiline ju, et kinni saab reisi maksta ainult see, kes lennutab. Johhaidii, teil pole nii palju ka isegi oidu, et seda ära jagada. Ja Äripäevast ma üldse ei räägigi, seal ei ole üldse mõttelendu, nokivad nagu kanad terakesi, no more,

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis vahe selles on kes maksis, keda see peaks üldse huvitama?

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga is back in business.
87 aastat ja kivisse sai raiutud ....

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas meie Mukungal juba kodakondsust pole? Selliste saavutuste eest peaks küll olema.
Ja siis edasi, mõelda vaid!
On ilmas olemas üks vilgas ja tubli väikeriik, keda esindavad kõige kõrgemal üleilmsel areenil kolmikutest linalakad imeilusad ja üks neeger imekiire.
Vat see oleks juba midagi, isegi puutini käed vajuksid jõuetult rüppe...
Paet, Kaljurand, mida me ootame?

 
At 23:59, Anonymous Sõbralikult tervitades said...

Priidu Tähtvere lasteringi vaimumurdvat pühendumust olla Soomes nähtud - https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13124694_941654169281750_6771661957239525671_n.jpg?oh=b0c916cc8fd1dd45f689e81c9689d791&oe=57AFBBA4

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Kes maksab kinni pideva rongisõidu Tln-Tartu vahel?

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Toimetus. Ja kui kulu liiga suur, siis tuleb ka oma panust anda.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Märtsikuu ajakirjas Sport on üks pilt, kus näha, et seal kivisel Pulleritsumaal on ikka eestlasi käinud.

PP reis oli juubelikingitus sugulastelt ja sõpradelt?

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Vägisi jääb mulje, et te tambite mingit miinust tagant järgi kinni.
Puhkuse kulusid te ei maksa (osaliselt), kuid töölähetuse kulusid plekite omast taskust (osaliselt). Või tahate hoopis väita, et Moab oli komandeering ja raju rongisõit Tallinn-Tartu trassil on teile puhkuse eest, ah?

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

11.13 palun vaadake siia http://velo.clubbers.ee/foorum/viewforum.php?f=5

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Eks see vigur peitu kusagil seal, et Pullerits ülemusele pidi ütlema, et "mina selle reisi eest ei maksa!". Miks ta pidi nii üldse ütlema, näib nagu oleks vaidlusest väljarebitud lause? Tähendab, Postimees maksis reisi kinni, kuid väljamakstud summa peeti Pulleritsul jällegi palgast kinni.

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Jah, 21:09, osundate olulisele asjale: miks PP deklareerib seda, mida ta ei ole ise kinni maksnud (mida ta kinni ei maksa?), kuid väldib ülestunnistust, kes arveid tasub?
Vanameister on kilbade kilva püsti pannud.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Blogipojalt eila Viljandis korralik jooks.

-
Esimene mees pani kotti korraliku auhinnaraha.

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Näljane ajakirjanik on parem ajakirjanik.
Kapitalism, mis teha. Sorry.

 
At 18:56, Anonymous Risto M. said...

Rege rauta suvel.

http://sport.postimees.ee/3679625/eesti-suusaliit-asub-otsima-koondisele-uut-peatreenerit

 
At 15:04, Anonymous débouchage canalisation boulogne billancourt said...

good article

 
At 05:42, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan retro
tiffany and co jewellery
tiffany and co outlet
yeezy boost 350
nike air zoom structure 19
nike huarache
http://www.oakleystoreonline.us.org
yeezy boost
nike roshe run

 
At 03:14, Blogger Unknown said...

north face outlet
rolex watches
tiffany outlet
cowboys jerseys
yeezy boost 350 white
los angeles lakers
michael kors outlet
patriots jerseys
kansas city chiefs jerseys
nike air huarache

 
At 10:25, Blogger raybanoutlet001 said...

mont blanc pens
jordan shoes
golden state warriors jerseys
michael kors handbags
ghd flat iron
michael kors handbags
los angeles clippers jerseys
under armour shoes
baltimore ravens jerseys
2017.3.29

 

Postita kommentaar

<< Esileht