esmaspäev, märts 21, 2016

Pullerits: Kuidas ma debüteerisin suusaoperaatorina?

Enne jõule ostsin GoPro seikluskaamera. Siis on heade hindade aeg ning Hero+ kaamera sain Matkaspordi poest tavalise letihinna 229 euro asemel kõigest 169 euroga. Aga nagu ikka sellistel puhkudel, tuli nüüdki välja, et kaamera hind moodustab vaid osa sellest, mis on vajalik, et seda riistapuud üldse kasutada saaks.

Esiteks, vaja on SD kaarti. Igaks juhuks kahte, sest kui üks saab täis või osutub vigaseks, ei jääks tühjade kätega ja mäksa molu näoga. Kust neid saab? Art Soonets Scanpixist tuli appi ning hankis mulle kaks 32 GB kaarti kokku 24 euro eest. Nii, nüüd kaamera vähemalt töötas.

Aga selleks, et midagi üles võtta, tuleb kaamera ju kusagile kinnitada. Aga kas teate, mis need kinnitused maksavad? Kõige lihtlabasem kiivrikinnitus, mis koosneb tükist plastmassist ja kahest lühikesest riiderihmast, maksab meil poes ligi 20 eurot. Kuid ärgu poodnikud unustagu: nüüd avatud maailm. Soonets näitas, kuidas Aliexpressi veebikeskkonnas saab igasugu asju lausa poolmuidu. Sealt siis tellisingi kiivrikinnituse, mis maksis koos saatmisega Hiinast 2,76 eurot, leistangikinnituse, mis maksis 4,59 eurot, ja auto armatuurlaua- või esiklaasikinnituse, mis maksis 6,85 eurot – mõlemad hinnad sisaldasid loomulikult saatekulusid Hiinast. Kokku laias laastus 13 eurot. Kolme nädalaga tulid kõik kohale. Oleks ma neid jupstükke Eestis ostnud, maksnuks, pakun, nende eest kokku ligi sada eurot.

Eile, pühapäeval, käisin sellal, kui Raio Piiroja ja Vahur Teppan võistlesid Pärnumaal Jõulumäel Eesti meistrivõistlustel 50 km klassikasõidus – teine lõpetas kolmandana ja esimene 13ndana ning sellest kirjutasin ka tänase Postimehe spordirubriiki loo –, katsetamas GoPro kaamerat Tähtvere spordipargi suusaradadel. Lisan siia oma kommenteeritud suusasõidu sealsel 1,3 ja 0,85 ja 1 km ringil. Keskmine kiirus oli pisut üle 17 km/h. Kaamera vaatenurga oleks võinud küll rohkem ülespoole seada, aga debüüdi asi ikkagi – see oligi mõeldud katsetusena, et edaspidi, kui asi läheb otsustavamaks, saaks oskuslikumalt kadreeritud kaadrid. Vähemasti saavad nüüd ka mittetartlased oma silmaga näha, millised on need rajad, kus ma suusavõitlusteks juba aastaid vormi kogun, ja samuti jälgida suuskade ning käte tööd. Hüva nautimist!

Igatahes, nagu spordis öeldakse, saab siit edasi ainult paremaks minna. Lootkem seda.
******
Campground on the bank of San Rafael River at San Rafael Swell, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Andrus Veerpalu 21. veebruaril Võiste suusamaratonil Jõulumäel. Fotode autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix

52 Kommentaarid:

At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Nojah. Väheinformatiivne. Kui suusaninasid vaadata, siis selle kiiruse juures lükatakse jalg ette ja otse libisema, raskus kantakse konkreetsemalt jalalt jalale. Varju pealt keha vaadates kähmid kätega, keha tööd ei tee. Parem keeranuksid kaamera oma saapaninadele, saaks rohkem öelda. Muidu 3+ ,nice try;)) Harjuta veel!

 
At 12:39, Anonymous Kärna Ärni said...

Kaididest mitte mööda kihutada, siis oleks ka mida vaadata.

 
At 12:46, Anonymous Spordisõber said...

Priit tegi nii äkilise pöörde tuliseks kiskunud - aga samas ka väga põnevate - meistrivõistluste juurest päikselisse Emajõe linna, et ausalt öeldes on esimese hooga raskusi õige orientiiri leidmisega...
Aga eks me peame paremini püüdma. :)

 
At 12:53, Anonymous Spordisõber said...

Ahjaa, niipalju veel lisaksin juurde, et selline loll tunne on nagu oleks justku suure hooga teravas kurvis otse lepasesse padrikusse põrutanud ja nüüd ei leia kuidagi tagasiteed rajale. Lumi ka, sinder, paksu võitu ja põlvini... :D
Aga nagu öeldud, peab ikka püüdma.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Siiski, siiski!
Vanameister on toonud sisse olümpiavõitja kahe teema vahelise sillana või - kui tahta moodne näida, siis tuleks öelda - isegi sildtreenerina.
Äkki hakkab nii midagi hargnema ja saab mingi pidepunkti kätte?

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Meldooniumi pakike vedeles raja ääres maas?

 
At 17:43, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits!
Endise staadionijooksjana ja praeguse spordimehena teate muidugi, mis juhtub, kui liiga kiirelt alustatakse. Kui alguses 200, 400 või isegi 600 m täiega pannakse. Neid mehi on küll olnud, kes Hubert Pärnakivi tempos esimese ringi lõpuni suutnud püsida. Seal aga joostakse - palju oligi? 7, 8? 12 ringi.
Kirjanduses ja esseistikas aga see ei kehti. Seal peab avapauk olema võimalikult kõva. Linnar Priimägi rõhutab seda alati ja on ise supernäide.

 
At 18:24, Blogger Siim S said...

Priit, kas nüüd hakkad võistlustel ka kaamerat kandma?
Kui metsas peaks midagi juhtuma, siis on kohe videosüüdistus olemas.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui kaamera ka dendrosse jõuab, siis alles saate aru, kui "nüri see ovaalil tiirutamine" on - kombinatsioonid seega sprindiring, Pulleritsu ovaal, Lauri ring ning dendropark (ca 4,5km) ehk kõik kokku 8 kildi lähedale vahelduval maastikul. Peale selle dendro ja jõeäärsed (ka jõepealsed) matka- ja kalameeste suusarajad. Vaat nii! Ootame lisa, teinekord ka törts spordijuttu mõne kaasteelisega.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, liugleb meie kotkas, operaatori töö ja tehnilise poolega võib igati rahule jääda, kui ka selle kaamera vaatenurga õigeks saab.
Kuid esimese korra kohta tubli töö!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Oi Priit miks see em suusatamise artikkel Piirojast lukus on? Tahaks lugeda. Tasuta!

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju auhinnaraha teenib kuningliku suusaala Eesti meister, et kaks parimat eelistavad Birket.
Kas riigimeistrivõistlistel osalemise kohustus ei olegi kirjutatud sponsorlepingutesse? Kas meistritiitliga ei tule kaasa kõrgemad riigipoolsed toetusrahad?

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Kui jõuluks osteti kaamera ja esimesed liikuvad pildid tekivad alles märtsis, läks juhendi lugemisele ikka omajagu aega.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Selle kaameraga minnakse "ameerikat avastama".

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

19:52, milles küsimus:
1 kuu vaid 5,99 € Telli kohe!

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

5,99 saate teada, kes on moosekant, kuidas blogipoeg eestikateks valmistus, kuhu peale sõitu läks ja palju muud huvitavat.

 
At 22:38, Blogger Unknown said...

Võib kaamerat tulla sel nädalal võistlusolukorras katsetama Ida-Virumaale http://www.liigume.ee/spordi%C3%BCrituste-uudised/?bwiaction=news&bwiid=412

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu artikkel ilma papita ei avane, ei saagi teada, kas Kevin Uljaste oli ka eila stardis.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Vanameistri poolt videotervitus blogipojale. Kiidame heaks.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Mehed jäävad alati lasteks, ainult mänguasjad lähevad järjest kallimaks.
Kaamera peas on ohtlik asjandus -- Schumacherile sai saatuslikuks kiivri küljes olnud kaamera.
Ja ärge mulle kirjutage, et Priidul pole kiivrit peas -- ta jooksis UTAH's kiivriga.

 
At 10:58, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh videot vaatamast ja arvustamast, aga võtame nüüd pildi veidi laiemaks. Ja küsimus on, et kuidas suhtuda sellesse, et riigi meistrivõistlustel ei löö kaasa enamik riigi paremaid suusatajaid. Kas see ei ole teie arvates näotu ja lugupidamatu? TH TH-ks, ma ei taha uskuda, et asi on selles, et ESL egiidi all korraldatavale jõuproovile trääsa näidata, aga kui riigi paremad ei pea vajalikusk isegi riigi MVtel osaleda, siis see, paraku, räägib midagi nii nende enda kohta - kui ka selle kohta, et süsteem on käest lastud. Kuidas saab olla, et selline eemale jäämine on üldse võimalik. Mida tähendab, et mingi mees sõidab seljakotiga Birkel? Mis, kas ta läks sinna võitma või? No ei läinud ju. Kui võita tahtnuks, võinuks sõita Jõulumäel. Aga ei, millegipärast ei kõlba, ei sobi plaanidesse... Minu meelest võiks ESL kehtestada reegli, et need, kes riigi MVtel ei osale - arstitõendiga haigus on ainus vabandatav põhjus -, neil pole mõtet ka ESLi kaukast mingit toetust loota. See on nii absurdne, milline ligadi-logadi olukord on lastud tekkida! Johhaidii, kurat - rattaspordis tulevad kauge maa profid Kangert ja Taaramäe ja Jõeäär ka kuskile Vändrasse starti, et sõita 180 km EMV-l ja sõita ka eraldistarti. See on loomulik ju. Aga suusatajad on meil sellised härrad, et... Minu arust tuleb see teema suure kella külge panna. Mis arvate kogu värgist?

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Võõras mure. EMV pole kunagi miski eriline näitaja. Ratturitel on EMV stimuleeritud õigusega sõita järgmise EMV-ni meistrisärgis. Teistel sellist promo ei toimu. Seega motti on vähevõitu. Traditsiooniliselt on ikka tegu uute nimede promomise üritusega avalikkusele. Edasi selgub, kas uuest tiitlikandjast tuleb ka säravat tähte või kustubki ta eestikate tasemel.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Birke kohalt: kuna mehed on Ski Classic sarja profitiimide liikmed, siis on neil kohustus ka antud sarja võistlustel osaleda. Seega kui oleks mõni suurem rattatuur eestikatega samal ajal, siis vaevalt Astana või Cofidis oma mehi ära lubaks. :)

Kuid üldjoontes tuleb nõustuda, et kevadised *täiskasvanute* EMV'd suusatamises on muutumas kunagise osalejate arvu haledaks varjuks. Millegipärast kaob enamusel juunorite ning U23 vanuseklasside sportlastel huvi ära täiskasvanute hulka jõudes. Kusjuures alati pole probleemiks puudus finantsvahenditest. Seega on suusaliidul küllaltki palju mõttetööd teha sportlaste ala juures hoidmiseks.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Vänta-pänta võrdlemine sukskamisega ei päde. UCI on teinud kalendri selliselt, et ükski tähtis võistlus ei kattu riiklike meistrivõistluste (nendel aladel, kus Taara ja Kange käivad) pidamise nädalavahetusega. FIS riiklike murdmaasuusa maratonidega nii teinud ei ole. Kui mõtlema hakata, siis UCI pole maastikumaratonide meistrivõistlustega kah nii teinud ja ei tippvormis Kange ega Taara pole mingit Tartu Rattamaratooni medali pärast sõitma tulnud - need sõidud jäävad karjääri esimesse noorusse või siis on sattunud vaba hetk (nagu 2015 sealsamas Jõulumäel juhtus - medaleid ei jagatud, aga külavõistlus ikka kotti). Tippklubide ratturite toetamine kohaliku rattaliidu poolt pole, nagu isegi aru saate, kah mingi asi. Suusatamise alaliit kah kellelegi mingit suurt tasu ei maksa - kuidas mõtlete sanktsioneerida - soovitate niigi pooleldi suusatajate endi õlul olevad hooldemehed ära võtta? Või solvumisstrateegia - saadab FISi kirja, et kuna naine/mees x või y meie starti ei tulnud, siis keelake nende startimine kõikidel FIS üritustel?

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Teiselt poolt võib uudistest lugeda, et FIS võistlusi ikkagi eelistatakse rahvamaratonisarjadele: "6.märtsil toimus traditsiooniline 16. Albu Suusasõit Jaak Mae karikatele. Võistlus oli FIS kalendris. Võisteldi 2,5 km suusarajal, klassikalises tehnikas. Meeste võistluse parim oli Venemaa suusataja Aleksei Petuhhov, kellele järgnes Algo Kärp. Algo kaotas võtjale 4,6 sekundiga. Kolmas oli Karel Tammjärv. Naiste parim oli Kati Tammjärv, teine oli lätlanna Anna Muizhniece, kes kaotas võitjale 1.14 minutiga, kolmas oli taas lätlanna Paula Bergfelde."

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Taarakas kodumaa üritustel osalemisest https://youtu.be/A6wXwNefFRY?t=46s

Reporter stardialas: Rein, MISSA teed siin!?
V: Puhkan, lõbutsen. Selle asemel, et kodus trenni teha, võib ju siia tulla - nalja nabani! Meenutan lapsepõlve!
Reporter: ja mis tänane eesmärk on?
V: Nautida, see tulemuslik pool on jumala suva. Pigem ei tahaks nagu koduste poiste tuju ära rikkuda. Ise kindlasti neilt võitu ära võtma ei hakka.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Rattasport on matsimeelelahutus ja suusatamist sellega võrrelda on nagu võrdleks õllesummerit kolme tenori kontserdiga

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Kes need pakutavad 3 tenorit siis on, kas Jass, Mäks ja Iff. Nende üritus just õllekast suurt ei erinenud, rahvas oli sutsu kainem, laulud taatide põlvkonnast ja vanamutikesed lõid käsi kokku. Eks suusatamisega on jah midagi sarnast.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

14:36, hoidke jutt ilma jorinata EMV kursil.

 
At 15:22, Anonymous Sauli Pets said...

Ei, 14:36, need on
Pavarotti, Carreras, Domingo.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

15:22 tee teete nalja. Suusatmaise EMV-d võrrelda hoopis nende kolme tenoriga on sama mis meie EMV-l laseksid liugu ainult miljonärid. Teil on natuke suurusjärgud sassis aga muidu päeva suurim ülevõlli vimka. Võid jätkata samas Tartu vaimus.

 
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

No ei lähe teil mõte lendu, mehed, siplete nagu lõpnud varesed. Kuidagi viletsad on te tiivad, kui mind tiivustamas pole, peaaegu üldse ei kanna...

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin seda videot ja tõdesin, et rada oli luksuslik. Sellisel privaatsel ja personaalsel hooldatud rajakesel võib lõputult ringe lasta sest lipe on ideaalne. Tehnika saab kenasti sujuvaks timmida ja ei võta isegi hingeldama.

Mul oli see hooaeg eesmärk väga tagasihoidlik. Õppisin uisutama ja seetõttu oli eesmärk, et pean suutma sõita vähemalt sama kiiresti kui 10 km jooksutempo. Läbi puhkimise see ka õnnestus. EMV-le sellise tempoga küll asja ei ole ja kuna latt oli piisavalt madal siis nagu juba Priit ütles, et siit saab minna ainult paremaks. Tegelikult ongi väljas juba ilus ilm ja suusatamine tundub nagu asendustegevuse moodi.

Tegelikult tahan ma teada, et paljud hardcore mehed siin miskeid tenoreid suudavad nautida? Alustaks Eesti omadest ja lõpetakse nende võõramaiste imelike nimedega miljonäridega mida Pets siin promos. Tõsiselt. Olete neid kordagi nautinud? Mulle tuleb esmalt meelde üks kohaliku tenori lauluke"digiboks, digiboks, digiboks...". Ainuüksi selle viis kuulmisest hakkab magu tagurpidi tööle. Eks neid pärleid on muidki. Tegelikult kipub magu ka praegu suusatamise peale mõeldes tagurpidi tööle sest aknast praegu neid ridu kirjutades välja vaadates on lähima 20 ha vaate osas näha 99% ulatuses ainult kolletavat muru ja paari ärasulamata tumedat lumehunnikut.

 
At 17:21, Anonymous Martin, spordiimagoloogia, TLÜ said...

Rattamehed on kestvusharrastussportlastest kõige edukamad - tööalaselt, äris, riigiametites. Neil on ka kõige kõrgem IQ.
Suusatajate hulgas on palju näitlejaid, meediategelasi jms seltskonda. Samuti vähemintelligentseid ärimehi.
Jooksjad küünivad tööalaselt hea spetsialisti tasemeni, see on neile max.
Parandage mind, kui eksin.

 
At 17:48, Anonymous Sauli Pets said...

Kuule, Martin-poja, sulle juba öeldi, et rattasporti suusatamisega võrrelda on nagu võrdleks õllesummerit kolme tenori kontserdiga.

Kas IQ ei võta nii lihtsat tõsiasja kinni?

 
At 18:03, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan, et Martin on siin esimest korda originaalset biiti tabamas. Laias laastus, tunde pealt, ilma mingi analüüsita võiks tõdeda, et nii see vist tõesti on. Peaks tegema sellekohase analüüsi, aga keegi ei maksa sellele kuluvat ajakulu kinni ja omast unikaalsest ajast seda teaduslikult välja timmida on kahju, sest ajakulu on meeletu - ja mida saadud teadmisega peale hakata? Kahjuks mitte midagi...

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Kuningliku suusaala eestikatel oli stardis neli TH esindajat, protokollist muidugi sellist klubi millegipärast ei leia.


http://www.suusaliit.ee/bw_client_files/suusaliit/public/competition_result_file/268_MS_EMV_M50_tulemused.pdf


Ränkel sõitis end pilti, sponsor-reklaamid õhtuses AK-s pildis, kas see ei võiks olla eestikate üks väljund.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

1."Jooksjad küünivad tööalaselt hea spetsialisti tasemeni, see on neile max."2."Ma arvan, et Martin on siin esimest korda originaalset biiti tabamas. Laias laastus, tunde pealt, ilma mingi analüüsita võiks tõdeda, et nii see vist tõesti on." 3. Millist tulemust PP kõige rohkem siin meelde tuletab? 1.55,9 ehk kõige uhkem on jooksutulemuse üle. 4. Lihtsalt üritasin loogiliselt tuletada. PP on küll liikunud jooks-suusatamine-ratas.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Tudengist tühikargaja ei peaks siin arutlema spordimeeste inteligentsi üle.Isegi siis mitte kui tõesti muud pole teha.Või suudab noorherr tõesti mõne võistlusega(peale kabemängu) hakkama saada?

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed, suusad on veel vara nurka visata.

Laupa Valgehobusemäel.

http://www.suusaliit.ee/et/voistlused?competition_id=170

 
At 20:12, Blogger soul said...

Palju Soomes analoogsel võistlusel startijaid on?

 
At 20:48, Anonymous Martin said...

19:45,
Tänan huvi eest! Teatan alandlikult: ma olen Arturit võitnud ntx. Ülikoolis Narva mnt mängime pärast loenguid pinksi

 
At 21:24, Anonymous Kärna Ärni said...

Pühapäevast Jõulumäe klassika protokolli lugedes tekib küsimus ,kas Kevin Uljaste on suusatajapalgast loobunud?
Pullerits, uurige palun järgi.


Neile, kes ei tea, kes on kes:

http://pluss.postimees.ee/3520407/kevin-uljaste-suusatajapalk-annab-kindlustunde

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit,kas sul on Tiit Tali tel.nr.,seoses Otepää -tartu jm-ga paar küsimust.

 
At 08:28, Blogger soul said...

Otepää maraton
http://marathon100.com/est/kalender/eesti?heat=otepaeae-maraton-42-km

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

kirjutasin selgelt,et mul on paar küsimust.

 
At 08:36, Blogger Priit Pullerits said...

On küll.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

kirjuta see nr. siia või tee reporteri tööd,mul oli see nr.,aga on kuskile kadunud.

 
At 09:20, Blogger AinK said...

08:56-le vastuseks: souli antud lingil on Tiit Tali telefoninumber mustvalgel kirjas, milleks seda siia blogisse on vaja ümber kirjutada?

aink

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

http://www.jooksja.ee/kalender/otepaa-maraton/ see number ei toimi või?

 
At 10:49, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses
longchamp
ralph lauren femme
adidas wings
true religion jeans sale
bottega veneta outlet
coach outlet store
michael kors handbags on sale
swarovski crystal
uggs clearance
michael kors outlet
michael kors handbags
mizuno running shoes
louboutin pas cher
kobe shoes
prada outlet
adidas wings shoes
mulberry outlet
burberry outlet
tods shoes
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs
tiffany and co
uggs outlet
uggs outlet
polo ralph lauren
valentino outlet
ferragamo shoes
coach outlet
michael kors outlet
longchamp bags
canada goose outlet
coach outlet store
ugg outlet
fitflops sale
nike trainers
20160812caihuali

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803

canada goose jackets
mlb jerseys
moncler jackets
air jordan 8
michael kors handbags
asics shoes
pandora jewelry
moncler online
polo ralph lauren


 

Postita kommentaar

<< Esileht