kolmapäev, märts 23, 2016

Pullerits: Kuidas ma avastasin suusatamises edu suure saladuse?

Mõnikord on vaja vaid pisukest tõuget, et see, mida sisimas tead, sealt ka aktiivsesse teadvusse jõuaks. Ja selle tõuke andja oli kes muu kui Vahur Teppan.

Nüüdseks teavad juba kõik – ja kes ei tea, peab küll ainult ennast süüdistama –, et kui kirjutasin hittloo Raio Piiroja pühapäevasest sõidust Eesti meistrivõistluste 50 km distantsil, loo, mille Vikerraadio esmaspäeva varahommikuses lehetutvustuses Postimehest pea ainsana pikalt-pikalt ja mõnuga suures osas ette, saatejuhtidel põnevus hääles (nagu kirjeldas mulle üks top-40 suusataja Alutaguse maratonilt), siis ei jätnud ma seal tähelepanu osutamata ka Vahur Teppanile, kes tuli kolmandaks hoolimata sellest, et ei ole enda sõnul saanud tänavu talvel pikkadeks sõitudeks vajalikke pikki trenne piisavalt teha. Eriti intrigeeriv oli see, kuidas suudab mees, kes talvega kogunud vaevalt tuhat suusakilomeetrit ning kel jaanuaris-veebruaris tekkis treeningutesse suur «auk» – jutt on jätkuvalt Teppanist –, tulla Eesti meistrivõistlustel pjedestaalile ning jätta selja taha terve rea palju tõsisemalt harjutavaid suusatajaid.

Niisiis helistasin pärast võistlust Teppanile, soovisin talle õnne ja pärisin, millega ta oma edu seletab.

«Mingi tase mul on, suudan poistel tuules sõita,» rääkis Teppan (fotol vasakul). «Lõpuspurt oli mul hea. Aga tempotegijat minust pole. Loksusin moosekandina kaasa. Paar korda olin piiri peal, et kas püsin pundis ära.» 500 meetrit enne lõpujoont tegi ta rünnaku, sai Kein Einaste ja Marko Kilbi ees vahe sisse ning otsustas kolmanda koha saatuse ära.

Kuidas suutis Teppan heitliku treenimise foonilt nii tugevasti sõita? Vaat selles vastuses peitub Suur Õppetund.

Ta seletas, on tegi talvel igal nädalal kaasa väikestel 5-6-7 km pikkustel võistlustel, peamiselt Lemeksi sarjas, mis aitasid tal saavutada ja säilitada teravust. Ta rääkis, et selliseid lühikesi maksimaalseid pingutusi on võistlevale suusatajale vaja, ja väitis, et tugevad treeningud neid ei asenda, sest ega sa treeningul nagunii nõnda palju pingutada suuda, nagu võistlustel.

Lihtne tõde, tegelikult, mida sisimas teadsin. Mu enda kogemused kinnitavad Teppani räägitut.

Tegin ka aastaid tagasi Tartus kaasa peamiselt dendropargis ja samuti Tähtvere spordipargis (fotol paremal) peetud 3-10 km pikkustel võistlustel. Need vaat et igal nädalal peetud sõidud panid ikka väga tugevasti pingutama. Aga aitasid ka ennast vormi viia. Just noil aastail, kui osalesin neil tillukestel kohalikel võistlustel, sõitsin ka Estoloppeti maratonidel stabiilselt saja sisse. Ent mingil ajal ja mingil ajendil – olgu selleks töökohustuste lisandumine või lihtsalt tüdimus, ei mäleta – loobusin neil võistlustel osalemast. Ja tagajärg oli, et siis, kui enam väikestel lühivõistlustel ei startinud, langesin ka Estoloppeti maratonidel esisajast välja.

Tänavu on juba lootusetult hilja ettevalmistuses korrektuure teha, aga tuleval talvel tuleb taas lühikesed kiired sõidud kavva võtta. Ja mis kõige tähtsam: nende lühikeste maksimaalse pingutustega võistluste tähtsus kinnitab seda, mida olen siin kogu aeg vasardanud – et ei ole vaja aeglaselt ja rahulikult suusatada, sest see ei aita tulemusi paremaks teha (ei aitagi!), vaid tuleb nädalas kord-kaks hullu ja purakat panna.

Lühidalt: panna on vaja!
******
Buckhorn Wash Road at San Rafael Swell, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.) 

Fotod 1 ja 3: Lemeksi suusasarja etapp Tartu Tähtvere spordipargi sprindirajal 10. veebruaril. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Vahur Teppan 2008. aasta detsembris Davosi MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

54 Kommentaarid:

At 11:00, Anonymous Siimeon said...

Oh seda järjekordset avastamisrõõmu.. Ja eriti mehelt, kes kuulutas peale Tamsalu ebaõnnestumist oma suusakarjääri lõppenuks.. Õnneks sai ka talv otsa.

 
At 11:12, Anonymous Martin said...

Austatud hr Pullerits!
Te olete väga tagasihoidlik inimene. Jätsite märkamata, et just teie oli see, kes Raio Piiroja, aasta tagasi veel täiesti märkamatut alustavat harrastuskestvussportlast tähele panite, tema potentsiaali - mis nädalavahetusel täis jõus Jõulumäel avanes - oskasite oma kogenud silmaga hinnata.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Üks mees katkestas. Üks võeti rajalt maha (tippsuusataja, pidevalt "varastamise" eest). Mitmed "tippsuusatajad" jätsid üldse starti tulemata. Need, kes tulid, kurtsid, et pole motti. Emapalka ei saa, suusatajapalka ei saa, ei jaksa autole benssu osta jne jne.
Aga Raio Piiroja, kuigi nominaalselt viimasel positsioonil, leidis jõudu võidelda.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis kuningliku suusaala eestikatelt puudu olid?

Kaks tegijat olid seljakottidega Birkel. Mitmel starti mittetulnul oli arstitõend?


Kes on salapärane Kevin Uljaste?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Tuleval laupäeval saab veel Valgehobusemäel suuska panna.

Kas Piiroja ja Pullerits on stardis? Võibolla ka omakandimees Jack?

http://www.valgehobuse.ee/?SID=eda784939b48740cdc5b2cc996c543d5&n=4&newsnr=241#news241

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Selle talve viimasele suusamaratonile saab regada täna keskööni.

Saab näha, kes ässadest stardis on, või on puhkus juba alanud.

 
At 15:29, Anonymous Osmo Petteri, Helsinki Metropolitan Region, FI said...

Rayo Piiroya, who's that man? He skis like a Norwegian.
Honestly, Estonians, I'm positively surprised.
Didn't believe you're capable for more than your WC traveling clowns - Peeteri? that fattish guy always missing top 30, always complaying his wax is wrong.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Osmo Petteri, bear in mind, that we, Estonians, may be critical of our skiers, but if a foreigner opens his mouth on that matter, we'll turn fiercely protective. If you attack an Estonian skier, you attack the whole Estonian nation. Actually, as you may understand, if you are intelligent enough, you might start a war. Do we need one more war in Europe in addition to the one already started be European softies and tolerasts?

As for the Finnish female skiers, go and have a look at them: what would you say about their physique? Come on, say it! Are they slim and glamorous in you mind? Our Peeter is much more manly that your women are womenly, wouldn't you agree, ahh?

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Vanal pole jälle millestki rääkida ja ketrab vana plaati. Panemisega saavutad mingi taseme 2-3 nädalaga. Edasi sellelt tasemelt viib ainult tuim aeroobne töö. Selge see, et tipu tegemine käib panemise abil. Harrastajal piisab panemiseks kord nädalas toimuvast võistluse laadsest pingutamisest.

Aga üldiselt on elus mõistlikumaid asju mida üle treenimise asemel teha.

 
At 18:20, Anonymous Alus "V-frīstails" Gaišaiš said...

Soomes klassikatehnikat suusaliidus eriti ei austata, SM-mestaritteli riputati kaela meestele ja naistele selliste alade eest: vabatehnika sprint, vabatehnika 10/15km (N/M eraldistardist, vabatehnikateade 3x5km/4x10km, vabatehnika paaristeade, klassikas 3,75km/7,5km ja siis vabatehnikas 10km/15km jälitussõit. Klassikatehnika maratonsõidud vähemalt sel aastal veel tulevad - Rukal mõni nädal enne hooaja lõppu 10.4.2016 (radade hooldused lõpetatakse enamasti 01.05.2016) - 30km/50km eraldistardist (!).

Šuht pehmotamine see tehnika vabaks laskmine.

 
At 18:22, Anonymous Alus "V-frīstails" Gaišaiš (hinne 2, saadetud vigadeparandusele) said...

Mind võiks nüüd võind osmiku-moodi parandada, oles vist pidand kirutama "SM-mestarititteli"

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Saab näha mida uut on spordi ja tordimeestel Foorumis öelda.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Seda Ratase (tordimehe) ümmargust ja ilgelt libekeelset mõttetut jauru (kui nüüd väga täpne oma sõnastuses olla) on ju võimatu kuulata!
Aga õnneks ei peagi, sest selle täiesti ebaolulise mõmina ajal saab - nagu siin juba asjatundlikult viidati - näiteks kolme tenori taustaks laulma panna.
Tõnnil ja Sõõrukal on aga vast midagi ka konkreetsemat keelel ja seda võiks kannatada kuulata.

 
At 22:35, Anonymous Osmo Petteri said...

15:40,
Varo, ettei tule turpiin jos avaat suusi ja rupeat puhumaan PASKAA Suomen naisista! Virolainen hölmõ! You're so stupid, it's not even funny. Tule turpiin! Joo, kyllä tulee!

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

pileti-priit tegutseb.

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

Rattarambo tõestas eile jälle seda milleks ta viimasel ajal võimeline on, st saama jubeda paki esimeste käest. Varsti kuuleme, mis juhtus, lõõrid olid kinni või jalad vatti täis.

 
At 09:03, Anonymous Homme Juba Põtkimisest said...

Priit, katkestasin lugemise esimese lõigu ajal. Kirjutatud on, et tugevast tõukest on saja sisse või nii sõitmiseks küll. Ei ole. Vaja on ka libiseda ja lõdvestuda. Siis saab soti sisse.

 
At 10:40, Blogger Priit Pullerits said...

Kas teate, kes Eesti kuulsatest ja ääretult lugupeetud ning väärikatest inimestest on öelnud:
"Naised ikka ei sobi maletama!"

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma ostsin Postimehe päevapileti. Midagi väga olulist tuli vahele ja lugeda ei saanud. Priit, kus ma vana piletiga tänaseks lugemiseks pöörduma pean?

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

10:46 hea point, kui teenust ei kasutanud, kas siis saaks raha tagasi või teise päeva valida. Vaatame, mis vanameister vastab.

 
At 12:17, Anonymous Martin said...

Tõukefaasi kõrval on ka libisemisfaas. "Panemise" kõrval on "põhja ladumise" periood. (Esimese ja teise proportsioon harrastajal 5%:95%).
Pullerits jt temasugused sellest aru saada ei suuda. Ja temasuguseid on Eestis palju, oi-oi-oi kui palju. Äris, poliitikas, töös, peresuhetes.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Brüsseli enesetaputerrorist oli tippsportlase vend.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

to 13:32
Sama tark mees kui et:
Brüsseli enesetaputerroristil oli 2 kätt ja 2 jalga...

Ja edasi?

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Tippspordis ei ole armastust.

 
At 14:44, Blogger Priit Pullerits said...

Te niikuinii mu küsimusele vastust ära ei arva, kuid võtke teadmiseks - see mees, kes nii ütles, oli maletaja Paul Keres.
Et kust ma tean? I read a lot. Vt Paavo Kivise mullu ilmunud Kerese-raamatust lk 391.
Nüüd suusad alla ja läks!

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

on sul ikka tänase päeva suusapilet?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas suhtute?
Arvan, et on olemas ka kuritegevust, kus inimene pannakse sugereerimisega uskuma midagi, mis tiksub pidevalt kõrvus ja annab signaale ajule, käituda vastavalt.
http://sport.postimees.ee/3629409/kas-ajudopingust-saab-jargmine-voimas-relv-tippspordis

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, nendest kandidaatidest, kes eila Foorumis olid, keda toetate?

 
At 17:23, Blogger Siim S said...

Priit, kas nüüd on jooksmisega kõik?

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Armas lugeja SiimS, mismoodi "nüüd"?

 
At 23:26, Anonymous Peeter said...

Siim S, kas te olete Kuu pealt kukkunud?

 
At 23:38, Anonymous Martin, spordiimagoloog said...

Austatud Siim,
ajakirjanik Pulleritsust pole juba aastaid jooksumeest. Aga sarnaselt ühe ajaloost tuntut ühemunandimehega ei takista see teda oma blogis tuliseid "panemiskõnesid" pidamast.

P.S. Linnar Priimägi Delfis! EOK presidendi valimistest.

 
At 01:11, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Postimees reklaamib teid välja vanemtoimetajana. Nõukogude Armees olite vanemseersant.
Vanemseersandist vanemtoimetajaks. Hiilgav karjäär, tõepoolest.

Või on teil mingi kiidumus vanem- liitesse? Olete ehk veel kusagil auastmega kirjas?
Mis auaste teil inglise keeles on? Senior Editor-At-Large? Associate Managing Editor

 
At 02:27, Anonymous Martin, spordimedioloog said...

Üks asi, mida teadsid juba vanad kreeklased ja mida teab Linnar Priimägi - aga millest Pullerits on ajuga ei suuda aru saada:
MIS see on? ;)

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge kilulinna mehed. Te olete seal lähemal. Kas keegi saaks sellele isehakanud imagoloogile molli anda. Üliõpilane ei saa aru, kuhu ta sattunud on. Ära tüütab juba oma lapsikustega.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Siia higist ja peerust paksu bloggerisse on hädasti vaja inimesi kes õhu klaariks oma kildudega löövad! Selliseid mehi tuleb hoida ja delikaatselt suunata õigele teele. Tra mulle sellised taksistidest mölli lendavad trääsa herod ajavad harja kirevaks. Millega te mökitavad taksistid peale piduri vajutamise ise ka hakkama olete saanud?

 
At 10:02, Anonymous Mitte-Martiinovitš said...

Imoloog ja Tallinnast. Ärge võtke anonüümiku juttu ega unistusi tõe pähe. Tavaline delfinaarium on meil siin, mitte mingid erialaste mõteteni kalduvad spetsialistid.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Õpetliku lugu - isegi Microsoft ei kipu internetis inimese imago loomisega hakkama saada - http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/03/24/microsofts-teen-girl-ai-turns-into-a-hitler-loving-sex-robot-wit/

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

(õigemini saab hakkama, aga kes selle imagoga rahule jääb...)

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

10:02 pole veel aru saanud, et see siin on panemise blogi. Spetside jaoks on nt EAS jm kohad kus tolerastse vahutamise eest füüri lastakse. Siin aga tehakse kõike tasuta, puhtalt missioonitundest.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Kõvamees Paša jookseb igavesti:

http://sport.postimees.ee/3631459/rekordimees-loskutov-stardib-taas-umber-viljandi-jarve-jooksu

 
At 11:04, Anonymous Risto M. said...

Kergeraksu ohhoota:


http://sport.postimees.ee/3599903/galerii-kergejoustikukaunitarid-pakkusid-eesti-meistrivoistlustel-ponevust




 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma nüüd ei saa aru. On siis panna vaja või ei ole? Mõni aeg tagasi polnud vaja, enne seda aga pikka aega järjest oli. Mis oli, lausa pidi.
Üks mees rääkis nunna ära. Viis voodisse ja asub ahnelt asja kallale. Nunn laseb asjal juhtuda ja lõpuks ütleb:"No ma ei tea, otsusta nüüd ära, tahad sa sees olla või väljas, mida sa nühid edasi-tagasi."

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Suusad tuleb ära panna, siililegi selge.

 
At 13:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, mehed, hakkame otsi kokku tõmbama.

Eile, neljapäeval vabatehnikas 20,2 km 1:08.50ga.
Täna, laupäeval 17,7 km 11:11.05ga. Tehnika sama.

Aitab küll. Alavahetus.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Eile, neljapäeval... Täna, laupäeval... Reedet ei olegi -- segi kamminud, suusatanud!

 
At 14:37, Anonymous Martin said...

Risto M:
Linnar ütleb, et vanade kreeklaste meelest on meestevahelist armastus on kõrgem kui armastus mehe ja naise vahel.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Reede reedeks aga 11 tunniga 17 km läbimine on juba müstika.

 
At 19:19, Anonymous Martin-Charlie Jebtuu said...

Tartlased omavahel
- Miks see mees seal rattaga uhab? Ja talvel suuskadel? Kas ta on maailmameister?
- See on ajakirjanik Pullerits. Ta kardab nuga saada.

 
At 19:43, Anonymous Martin-Charlie said...

Ja kui siinset blogi peaksid külastama Ekspressi jms väljaannete esindajad - ja teame, et nad siin käivad, ideid ja ainest varastamas - siis annan ühekordse geograafiliselt piiramatu lihtlitsentsi ülalesitatud teose esitamiseks suvalises mitte Postimehe gruppi kuuluvas väljaandes.

Rait Pallo "Jooksja" veebr-märtsi numbri esikaanel, miks ilma mehe tähtsaima atribuudita?

 
At 20:01, Anonymous vest said...

Meestevaheline armastus, see on vendlus. Mõni muidugi seostab seda mingi geivärgiga. Geivärk on teise mehe naisaspekti turgutamine, kui inimene on moraalselt langenud ega suuda olla naistele toetavaks, lõbusaks kaaslaseks. Praeguses Eesti elus on nii palju geimeelsust tänu sellele, et naised on viidud suhteliselt kõrgele elujärjele ning ega neile ju sellest piisa, asi peab lõppema orgutiga;) Kujundlikud suured mõttemustrid (Martin suudab ehk jälgida), mis meeste jaoks tähendavad tihti juba enesetapu lähedal olekut. Seega, kas on kuidagi õigustatud täna raadiost esmakuuldud eestikeelne uudissõna "suitsiidivest". Pidasin seda esialgu värdsõnaks, kuna meie emad ju ei kudunud veste niisugusel eesmärgil. Kuid nüüd ehk selle uudissõna tuleku taustal paljastuvad meie naiste vägiteod ja pimeda armastuse sööstud...? Oma paratamatute viljadega...

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

20:01, kuidas see suitsiidivest "töötab"? Ma ei mõtle efektiivsuse skaalal, vaid tehnilist lahendust.
Kust seda saab, ära praegu ütle.
Hetkel tootekirjeldusest piisab.

 
At 22:11, Anonymous vest said...

Ei mina tea, milline see on.
Aga üks pimeda armastuse sööstu väljundeid on näiteks õhupallide sidumine teeostide külge, allapööramise märgiks - pime lapsik usaldus... tühine asi tegelikult, aga sisult ninnu-nännu kummardamine ja kõrgemaks pidamine millestki asjalikust. Markko Märtin ütleks, õnnelainel elamine.

 
At 05:47, Blogger raybanoutlet001 said...

kobe basketball shoes
yeezy shoes
cheap rolex watches
coach outlet online
michael kors handbags sale
vera bradley outlet
vera bradley backpacks
kobe shoes
basketball shoes
chrome hearts

 

Postita kommentaar

<< Esileht