kolmapäev, veebruar 17, 2016

Pullerits: Kes peab rõõmustama Tartu maratoni ärajäämise üle?

Eile pärastlõunal kohtasin Tallinnas Coca-Cola Plazas Rasmus Kagget. Peale selle, et ta on tuntud «Pealtnägija» tegija, on ta viimastel aastatel saanud tuntuks ka kui võhmamees ehk pikkade alade harrastaja. Kroonika avaldas paar nädalat tagasi isegi kolmeleheküljelise loo Kagge ja tema endise kolleegi Roald Johannsoni katsumustest Itaalia Marcialonga suusamaratonil. See on midagi sellist, milleni isegi mina pole küündinud. (Pean silmas spordilugu Kroonikas.) Otsustasin Kagget veidi rööpast välja lüüa. (Aga miks Coca-Cola Plazas!? Kes maksis? Kellelt tuli idee? Loodan, et Äripäev ilmutab järjekindlust ja toob vastused neile uurivatele küsimustele peagi oma külgedel teie ette.)

Laususin Kaggele pikema sissejuhatuseta, et tegelikult on ju hea, et Tartu maraton ära jääb.

Ma ei tea, kuidas ta sisimas reageeris, sest vilunud ajakirjanikuna on ta kindlasti õppinud oma tõelisi tundeid peitma, kuid mulle tundus, et ta sattus veidi segadusse. Selle varjamiseks, nagu mulle taas tundub, ütles ta, kui õigesti mäletan, et tegelikult on ju kahju, et maratoni ei toimu. Seletasin talle, miks arvan vastupidi.

Miks siis ikkagi on hea, et Tartu maraton ära jääb?

Muidugi on sajad selles pettunud, et Tartu maratoni ei toimu, ennekõike Klubi Tartu Maraton esindajad. Aga alati ei saa mõelda nii mina-keskselt. Maratonile tulnuks ikkagi üle viie tuhande osaleja. Kui paljud neist on saanud piisavalt treenida?

Pakun, et enamik on saanud treenida vähe. Mul on suuskadel kogutud veidi vähem kui 330 km. Selgus, et Kaggel on ligi kolm korda vähem – 130. Mäletan, kui olin 1980ndate esimeses pooles keskkoolipoiss ja läksin 10. klassis esimest korda Tartu maratonile. Mu stardinumber oli umbes 5500, lõpuks, kui õigesti mäletan, sain vist 1684. koha. Nii suur tõus õnnestus teha tänu sellele, et olin enda arust selleks ajaks küllaldaselt suusatanud, umbes 330 km. Järgmisel aastal, keskkooli lõpuklassis, olid ilmad kehvemad ning läksin Tartu maratonile, pagasis umbes 70 km. Ja see andis kohe tunda – selg väsis poolel maal kohutavalt ära, pidin isegi korduvalt peatuma, ning langesin lõpuks kuskile 3200. koha kanti. Vaat siis, mida teeb vähene treenitus.

Arvestades, et sel talvel on enamik inimesi saanud viletsate lumeolude tõttu samuti treenida vaid napi kuu jagu, on alust eeldada, et kui maraton sel pühapäeval toimunuks, oleks see kujunenud paljudele katsumuste ja kannatuste rajaks. Paljud oleks saanud ebameeldiva emotsiooni. Tõenäoliselt oleks tulemus see, et nii mitmedki neist ei tuleks seetõttu tuleval aastal enam starti. Nii et pikas perspektiivis vaadeldes kaotanuks Tartu maraton võimalikke osalejaid. See siin, muide, ei ole mingi pehmojutt, vaid tegelikkuse kaine tunnistamine. (Olgu selguse nimel lisatud, et ma ei rääkinud endast, vaid enamikust teistest.)

Kogu selle hapuks kiskunud maratonitemaatika taustal tuleb kiita Klubi Tartu Maraton juhti Indrek Kelku. Nimelt selle eest, et erinevalt riigijuhtidest ei karda tema otsedemokraatiat ega referendumit. Ta korraldas ju rahvahääletuse, kas pidada Tartu maraton Tehvandi ringil või see sootuks ära jätta, ning võttis siis referendumi tulemust ka arvesse, kui ligi neli viiendikku vastanuist avaldas arvamust, et pigem maraton ära jätta. Vaat siis, argpükstest riigijuhid, kes oma piruka pärast värisevad, kuidas julge mees ei karda rahva arvamust!
***
Tähelepanu, mehed, ja nüüd Anna Rizatdinova (fotol vasakul) update. Mõned tähelepanelikud lugejad on tõstatanud küsimuse, kas tema eesnimi on Anna või Ganna, nagu seisab mõnel pool protokollides ja andmebaasides. Küsisin temalt endalt, kuidas on ta nime õige kirjutada. Ta vastas selgelt, et Anna.

Samuti küsisin Annalt otse, mis rahvusest ta on – ka selles küsimuses tekkis eelmise sissekande kommentaarides ägedat poleemikat. Ta vastas:

«Ma olen ukrainlanna. Mu vanemad on sündinud Venemaal, isa on tatarlane ja ema on ukrainlanna. Vanemad elavad Simferopolis ja neil on raske minu juurde Kiievisse tulla, teekond on raske, sest lennuki või rongiga tulla ei saa, saab tulla ainult autobussidega, mis võtab ööpäeva aega, et ületada piirid, see kõik on väga keeruline. Varem läks tunnike lennusõitu ja olingi vanematekodus. Nüüd seda võimalust ei ole. Olen pärast Krimmi annekteerimist käinud Simferopolis vaid korra.»

Mainisin, et kentsakal kombel treenib ta iluvõimlemistreenerist ema nüüd Vene sportlasi. Anna vastas:

«Jah, tuleb nii välja. Aga kõige tähtsam, et [iluvõimlemis]kooli kinni ei pandaks, et lapsed saaksid seal käia. Seal on suur ja uhke kool, Kiievi kooli järel iluvõimlemises paremuselt teine kool. Krimmi iluvõimlemiskool on väga tugev. Nüüd peavad nad käima Venemaa meistrivõistlustel, sest on Venemaa kodanikud. Mu ema neil võistlustel ei käi. Ta ei taha.»

Selgrooga naine, kas pole?
******
Temple Mountain, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rasmus Kagge treenimas kolm talve tagasi Pirital. Foto autor: Andres Haabu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Tartu maratoni rada 4. veebruaril 2016 Matul. Fotode autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Tartu maratoni finišipaik 26. jaanuaril 2016. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Ukraina iluvõimleja Anna Rizatdinova vastamas Priit Pulleritsu küsimustele. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

39 Kommentaarid:

At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

see jutt on hullem kui kassisitt. mitte keegi ei tunne rõõmu, et ära jääb. isegi oleks läinud. "treeninud" olen napid 150 km, aga olen käinud ka maratonidel 60 ja korra ka 30 km all. sa ei näe teiste inimeste pähe, kuigi sa tahaks. aga noh, kirjutada võib igasugust jama, peaasi, et klikke tuleb.

- miniatuurne harrastaja, kohti ei loe, läbimine on oluline.

 
At 11:01, Blogger Tauno said...

Eks nutikas inimene oskab enamike juhtudel leida mõne nurga, mille järgi paistab negatiivne sündmus pigem positiivsena. Iseasi on see kas kõigi selliste "positiivsete" argumentide põhjal oleks keegi tegelikult eelistanud TMi ära jätta ka siis kui lumeolud oleks tegelikult võimaldanud maratoni toimumist? See vaatenurk paneb paika kõigi selliste argumentide tõelise väärtuse.
Tõsi ta on, et paljudel osalejatel oleks "erialane" ettevalmistus jäänud napiks. Üldfüüsiliseks ettevalmistuseks olid aga soovijatel kõik võimalused olemas. Võib-olla oleks osadele seekordne maraton kujunenud ka keskmisest raskemaks. Arukas inimene ning ka veidi kogenum harrastussportlane muidugi oskab ka olusid õieti tõlgendada ning järeldada, et suurem raskusaste tuleneb ainult vähesest erialasest ettevalmistusest ja seda on võimalik mõni järgmine kord paremini teha. Ma ei usu, et just seetõttu oleks järgmistel aastatel oluliselt vähem osalejaid. Pigem võib seda mõjutada just maratoni toimumise regulaarsuse kadu ning pettumus ilma jäädud osalustasust. Päris kindlasti on nüüd selle aasta detsembri alguses palju rohkem neid, kes ikka hoolega mõtlevad, kui kindel maratoni toimumine üldse on. Kui esimene registreerimisvoor lähebki niimoodi kõheldes mööda, siis osalustasud järjest tõusevad ning see jällegi ei mõju soodustavalt.

 
At 11:02, Anonymous Rivo said...

Millest see kõneleb, et ajakirjanduse õpetaja (ühtlasi majakas ja eeskuju tulevastele kirjutajatele) ei suuda üle olla/saada sellest, et mõni väljanne julges tema käitumise eetilisuse üle diskuteerida?

 
At 11:31, Anonymous šamaan said...

Veel on vara. Vanuse lisandudes inimese nurgelisus väheneb. Sellele aitab kaasa elukogemuste rohkenemine. Mõne inimese juures toimub see varem, teiste puhul hiljem. Loodame kõige paremat, et muutused on tulemas...

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Hm, ma ei tea küll ühtegi inimest, kes sellisel põhjusel oleks õnnelik, et TM ei toimu. Veelgi enam, jätaks järgmisel aastal tulemata...
Küll aga tean mitmeid, kes tõusnud hinna tõttu TMile enam ei tule.
Samuti tean mitmeid, kes enne TMi suusatavad kokku kõvasti vähem, kui TMi enda pikkus on :) Ja ometigi on nad jälle platsis... Kõik ei ole "sportlased"...

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas Tamsallu tuled??
Sina kui meie eestvedaja,valguse tooja ja suur iidol...küsi hr Leemetsalt kommenraare,kuidas seal seis on ja mis toimuma siis pühapäeval hakkab

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

80-datel sai mindud maratonile ca 33 km ettevalmistusega. Oli vahva. Keda see koht siis huvitas. See oli rahvapidu. Ainult kanged tegid raja läbi ja väljusid Karu kausi lainetavatest rööbastest eluga ja ühes tükis. Kilometraaz pole miski näitaja, kõik oleneb eesmärgist. Kui ikka esimese 100 sisse ambitsiooni ei ole, siis mida sa selle koha numbriga ikka pihta hakkad?

 
At 13:07, Blogger Priit Pullerits said...

Kilometraaži peaks ikka nii palju olema, et reite eesmised pinnad ei jääks ülevalt, sealt kubeme kandist (ma ei ole anatoom, seetõttu kirjeldan piirkonda, ei kasuta nimetust, mida ma ei tea) pärast maratoni valusaks. Kui sõidetud on 30 km, siis on valu enamikule garanteeritud. Tegin tänavu jaanuari keskel esimese klassikasõidu, 27 km, ja järgmised päevad olid nood kohad väga valusad. Mis juhtuks pärast 63 km klassikat? Ega siis vähesõitnud kasuta ju ainult paaristõuget! Selleks, et toda valu ei tekiks, peab ikka keskmine inimene vähemalt kaks nädalat järjekindlalt ja läbimõeldult klassikat lihvima. Enne tänavust Tartu maratoni, kui see toimuks, ei ole see kaks nädalat võimalik olnud. Nii et ärge hüpake siin oma 30 km-ga ning ärge ajage inimesi hukatusse.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

a kes sa oled, et ütled - peab? iga osaleja teeb täpselt mida ta tahab. valu käib asja juurde. maraton on pidu, mitte sport. esimesed sada, nagu siin tabavalt öeldud, kihutagu.

 
At 13:41, Blogger Andres P said...

See on loll vabandus. Kus kohas need Marcialonga osalejad pidid treenima? Või Jižerska. Eestis oli niigi valitud regioonides päris palju lund maas.
Suusasõbrad valavad igatahes krokodillipisaraid.
Pealegi, ma sügavalt kahtlen, kas 1000- lõpuni kasutvad üldse lihaseid nii intensiivselt, et see neil juba poole peal valutama hakkab. Seal jalgade vahel lõppevad nii reie eesmised kui tagumised lihased. Lihtsustatult eesmised sirutavad säärt, tagumised painutavad säärt ja sirutavad puusa ja hoiavad jalgu koos.
Siit saaks ainet üliõpilastele - küsitlegu finišis igat lõpetajat, et mis teil valutama hakkas ja siduda see lõpuaegade vahemikuga ( no et mitte privaatseid isikuandmeid lekitada).

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

et reite eesmised pinnad ei jääks ülevalt, sealt kubeme kandist

Tüüpiline istuva eluviisi (ka rattaväntaja) häda.
Viimane aeg täiendada oma harjutusvara Kevin Uljaste jt juhendamisel:

http://fitmotivation.ee/login.php#dates

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

Tänases Õhtulehes räägib kiiruisutaja Saskia Alusalu sellest, mis ta hooaja on nurjanud. Kuid ta ei räägi ühest tervisega seotud probleemist. Millisest? Ma tean, millisest, sest juhatasin ta arsti juurde, kes on sel alal spetsialist. Kelle juurde? Use your brains!

 
At 17:01, Anonymous M. said...

Hr Pullerits!
1) Putini armuke (uus abikaasa) Kabajeva on ka iluvõimleja.
Miks Putin tahab Krimmi iluvõimlemiskooli kinni panna?
Jah, Delfi kirjutab, et Putin sööb lapsi, aga kas võiksite seda moskalite iluvõimlemisviha natuke selgitada?
2) Kuidas Anna (Ganna) vanemad aga Venemaale sattusid?
Kui ta on Venemaal sündinud, äkki Anna on hoopis venelanna?

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Spordiga kursis olevad inimesed teavad, et Alusalul on allergiaprobleemid. Võib-olla eksin, aga küllap Pullerits sokutas talle oma venda.

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

Otse kümnesse, 17:07! Väga võimas etteaste! Õppige, tühikommijad, kuidas matsu tuleb jagada!
Ja nüüd kõik see mees rajale, hakkame Tähtveres õhtul hagu andma, Marti Viilu kinnitas, et kõik kolm ringi on sõidetavad, sulanud augud on parandatud.

 
At 17:38, Anonymous Martin, medioloogiaüliõpilane, TLÜ said...

Aga miks Coca-Cola Plazas!?
a) sest Coca-Cola Plazas on kesklinna parim koola ja purks;
b) sest Coca-Cola Plazas on mitu väljapääsu (Hobujaama tänavale, Rotermanni kvartali sügavussse), mille kaudu on hea märkamatult tulla ja kaduda;
c) sest viisakama koha jaoks polnud raha;
d) sest CC Plazas on aktiivne gay scene.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, mine häbene oma maratoni ärajäämise pehmo- jutu pärast! Kasva suureks! Kas just teistel sellest kasulikum ( huvitavam) oleks, aga ehk vähemalt sul endal......

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Maratonil peab ikka prestiizi olema.Kui Tartu suusasõidu pääse maksaks näiteks 30 raha,siis kui paljud tahaksid seda osta? Mersut ostad ikka täie raha eest,mitte odavauto hinnaga.Jõudu Tartu pundile hinna kruvimisel,maraton peab ikka väärikas ja soliidne välja nägema,siis osalejatel ka parem enesetunne.

 
At 18:57, Anonymous Doktor Vatson said...

Nii nii, härra valmistub Tamsalu maratoniks. Seda on hea kuulda!

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et Priit usub rohkem kõnet kui passis kirjas olevat. Ganna (Anna) ajab naiselikku udu hästi veetlevalt ja ajakirjanik panebki kõik tõepähe kirja ilma mõistliku kriitikameeleta. Igatahes tõmbas Priit oma erudeeritusega rahvusvaheliste iluvõimlemiste ametlike protokollide koostajatele näpud kubemesse. Leidsime ajakirjaniku kes on nõus pseudonüümi kasutajat ametlikult nii ka kutsuma. Väärt kursusetöö aine tudengitele. Kumb on ametlikum kas hüüdnimi või vanemate poolt sünnitunnistusele ja hiljem passi kirjutatud nimi.

 
At 21:15, Blogger Priit Pullerits said...

Anna nimi on Anna, mitte Ganna. Jätke ükskord ometi meelde, ärge targutage.

Ahjaa, Oleg Blohhini tütar saatis täna kena kirja.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Priiduga osaliselt nõus..olin minagi oma 100km'ga (2014 tuli kõik mis sai teha kunstlume 1,5km ringil ja ebaausalt ootasid Otepääl meetrised lumevallid) eelmine aasta seljaga tõsiselt kimpus, nii et pärast laskumistel enam kükki ei läinud, sest ei olnud kindel kas sealt ka püsti saan.
Selle aasta 100 pealt oli enesetunne palju parem (täna normaalsele rattahooajale?), esimest korda nautisin suusatamist. Kõik teame rattasõidust hetki kus valjusti üksi olles ütled..kurat see on meeldiv tegevus. See aasta juhtus seda ka suusatades.
Hullem kui läbitud km. on võimalik sitt rada , mis sind maratonil ees oodata võib. Vat see tapaks veel rohkem kui vilets ettevalmistus.

Lauri

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuna suusakilomeetreid tänavu eriti ei kogune, võib ülakeha kängu jääda. On viimane aeg end Võhandu maratonile kirja panna. Lisaks saate proovida kas õnnestub seal kas Kagge või isegi AV tulemus üle lüüa.
Aerutaja

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Ganna tuleb eesti keelde tõlkida kui Hanna.
Vrdl ukr Гетьман, eesti Hetman.
Ukraina keeles ei ole nime Anna.
"Annal" ja vahendajana teil, hr Pullerits, tundub, nagu varjate midagi.

 
At 12:14, Anonymous Suusaromantik said...

TMi ärajäämise uudisest teadasaamine võrdub spordisõbra jaoks tundega kui oleks just kuulnud lähedase inimese lahkumisest.
Sellest uudisest pole võimalik rõõmustada, vähemalt hingelt spordimehel kindlasti mitte.
Kas all on 0, 1000, 5000 km või hoopis kast õlut,
see EI OMA MINGIT TÄHTSUST.

Paluks kuuldud tõsiasi protokollida ja igaveseks meelde jätta!

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Mitmes Estoloppeti maraton Pulleritsul pühapäeval tuleb?

http://sport.postimees.ee/3588199/viis-meest-lahevad-80-korda-estoloppeti-sarja-maratoni-starti

 
At 12:31, Anonymous Raud said...

Igati nõus Suusaromantikuga. Poleks uskunudki, et minu silmad näevad ära Priidu pehmoks muutumise.

 
At 12:43, Blogger Priit Pullerits said...

...Mehed, ma ju kirjutasin, et see ei ole pehmojutt, et ma ei kirjuta iseendast, vaid teistest, teist. Palun hakake ükskord ometi korralikult ja tähelepanelikult lugema, mul hakkab teie mõttetust lahmimisest ja sildistamisest villand saama. Kuidas te aru ei saa, et seda käitudes näitate vaid iseennast lollina?

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Väljendid "keskmine inimene" või "enamikud teised" on vaid ise-enda peeglid, kuniks valimit ja küsitluse läbiviimise viisi näidatud pole. Lauristin ju rääkis sellest. Ja kui ennast ise tiitlitega kaunistav Martin esimese õpiku lahti löönud oleks, saaks temagi siin sama üle kinnitada.

Kepikõnni- ja suusaimitatsiooniettevalmistused olid võimalikud 2015 märtsist detsembrini välja, ilmaolud seejuures ideaalilähedased. Pühabä Võistes stardis näeme!

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Need 79-korra mehed on vintsked vennad tõesti.
Annab ikka startida 79x alati sel päeval kui kalender, korraldajad ja ilmataat ette dikteerivad, mitte siis kui enda ajakava, tervis jne seda paremaks peaksid.

Suusablogi stammlugeja igatahes tunnustab viisikut!
Sada pole enam mägede taga.

 
At 14:12, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

13:21: "Kepikõnni- ja suusaimitatsiooniettevalmistused olid võimalikud 2015 märtsist detsembrini välja, ilmaolud seejuures ideaalilähedased."

Täpselt nii, lisaks keegi ei ole keelanud juba suvest saati rulle sõita, nende jaoks on ilmaolud alati sobilikud senikaua kui lumevaip ja jää maha tulevad.
Seega, kes natukenegi ette suutis mõelda ja soovis maratone läbida nii, et "kube ei valutaks", samuti selg ja jumal teab mis riist(apuud) veel, küll see leidis väga hea erialase võimaluse ka igal suvalisel päeval kalendris.
Lisaks veel jõusaal või vähemalt jõuharjutused, mis on kahtlemata kohustuslik arsenal, kui me räägime kiirest suusatamisest. Variante nö mustmiljon!

Kes aga on laisk ja lohe või ka lihtsalt ettenägemisvõimetu, sel muidugi kube kärnas ja kärss viltu ja mis hädad kõik veel...

PS. Viimases lauses pole PP-d mõeldud.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõte on "korralikult ja tähelepanelikult" lugeda, kui on aimata, et arvatavasti jätab ajakirjanikuhärra mingi talle ebasoodsa fakti märkimata või teeb ta üldistusi/järeldusi, mis on laest võetud.

Ärme lähme rööbastest/rollidest välja - lugejad eeldavad, et hea Priit kirjutab muinasjuttu, ja blogipidaja ei lähe närvi, kui kommentaatorid vastavad samaga.

 
At 14:33, Blogger Priit Pullerits said...

Mis muinasjuttu?! Ärme unusta, esiteks, et mina olen siin ainus, kes teeb tegelikku reporteritööd. Ja teiseks, kõik, mis ma kirjutan, on parima teadmise juures alati tõde (ei saa väita, et absoluutne tõde, sest seda ei olla olemas).

 
At 15:30, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tea, kas anda teile ülevaade ka Tamsalu maratoni raja- ja lumeoludest? Või pole mõtet? Siin on ju niigi tarku palju, kes teavad minust paremini, kas Rizatdinova eesnimi on Ganna või Anna, äkki nüüd need tarkpead valgustavad teid ka selle kohta, mis Tamsalus ees ootab. Nad teavad ju enda arust seda nagunii paremini, kui mina.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Lubage, juhatan tarkade klubi ettekanded sisse: "mis Tamsalu, tegemist on ju Pariisi-nimelise maratoniga! Seda ei tohiks Tamsalu maratonide arvestusse pannagi, tegemist peaks olema tabelis uue eraldi reaga ja kõik kes osalevad, peaksid saama arvestusse Kõik Pariisi Estoloppeti Maratoni Läbinud Sangarid!"

 
At 16:03, Anonymous Ants said...

Misten'd nüüd, härra peremees! Kas meiepoolset väikest möödapanekut nimedega ja muidu ka täiesti harimata olekut võib meile väga pahaks panna?
Me ju püüame kõigest väest ja kui kohe kõik ka välja ei tule, siis - paha lugu küll -, aga rohkemaks meie ettevalmustus kahjuks sellel hooajal veel ei küündi.
Mina, igatahes, luban ennast parandada.
Kas nüüd pühendatakse ka lihtrahvas Pariisi saladustesse?

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

surmkindel et Vahur jättis eile midagi ütlemata ja hoidis seda tänaseks ainult Pulleritsu jaoks.

 
At 02:45, Blogger 柯云 said...

2016-02-27keyun
cheap air jordans
oakley sunglasses
toms shoes
michael kors outlet store
canada goose coats
uggs for women
louis vuitton purses
nfl jerseys
mihchael kors outlet online sale
kate spade handbags
hollister jeans
true religion outlet
adidas superstar shoes
nike air max uk
michael kors outlet
ralph lauren outlet
ralph lauren
oakley store
christian louboutin shoes
louis vuitton
air max 90
michael kors outlet
nike roshe run mens
abercrombie & fitch
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
michael kors outlet
nike trainers sale
coach outlet store
christian louboutin outlet
kate spade outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
air max 95
cheap rolex watches
north face
michael kors outlet
chanel purses
jordan 11
oakkey sunglasses

 
At 14:48, Blogger بروكر said...

I definitely love this site.
http://prokr.over-blog.com/
http://prokr2020.angelfire.com/prokr2020/
https://sites.google.com/view/prokr2020
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

 

Postita kommentaar

<< Esileht