esmaspäev, jaanuar 18, 2016

Pullerits: Kes paneb valesti ja kes paneb üle?

TÄIENDATUD LÕPUS ESMASPÄEVASE TREENINGUGA.
«Võimas, Priit!» kuulsin raja äärest ergutust. «Võimas!»

See, nagu häälest ära tundsin – ja nagu kiire pilguheit vasakule kinnitas –, oli Margus Ader (vasakpoolsel fotol vasakul), endine Eesti laskesuusakoondise liige, mees, kes on minu ühe juhendajana kirjas isegi Eesti spordi biograafilises leksikonis. (Kui paljude kohta teist on ESBL-is artikkel?) Niisiis, ta teab, millest räägib ja mis ta hinnangud maksavad.

«On või?» küsisin igaks juhuks. Või jutu jätkuks, sest mis sa paremat ikka kosta oskad, kui auguga Fischeritel mööda tuhised.

«On! On,» vastas Ader.

Mõne aja pärast tuli ta ise ka rajale, liikus jõuliste, teravate paaristõugetega. Jõudsin talle järele. Vahetasime kahesaja meetri vältel mõned mõtted ja sõnad. Siis läksin oma teed. Rohkem teda ei näinud. Kahjuks. Sest palusin, et ta asjatundja kõrvalpilguga mu tehnilisi finesse kohendaks. Või peenhäälestaks, nagu nüüd oleks vist moodne öelda.

Too, mida Ader kommenteeris, oli laupäeval mu viies suusasõit sel talvel. Tegin esmalt veidi rohkem kui pool tundi Tähtvere spordipargi ovaalil sooja, siis siirdusin sprindiringile, et harjutada tõusude võtmist ja kurvide läbimist. Kokku suusatasin tol päeval mõõdukas tempos 1:35.30ga 23,2 km (keskmine kiirus 14,6 km/h). Jah, ilmselt mugavustsoonis, aga eesmärk oli lihtsalt suusatamisaega ja suuskadel viibimise kogemust koguda, mistõttu jälgisin ennekõike tehnikat.

Pühapäeval oli kavas oluline muudatus. Esiteks plaanisin teha vähemalt kahetunnise trenni ning teiseks siirdusin sel talvel esimest korda klassikasuuskadele. Ei hakanud kohe paaristõukeid raiuma – ega traumeeritud vasak õlg seda lubakski –, vaid panustasin sellele, et saada esmalt kätte õige tunnetus ja vajalikud liigutused. Seetõttu sõitsingi laugel ovaalil valdavalt kas ühesammuliste paaristõugetega või vahelduvtõugetega. Et õppida korralikult suuski libistama ning korrektselt tõukama. Teate ju isegi – et tõuge ei läheks mitte taha, vaid enda alla, mis omakorda nõuab õige kehaasendi jälgimist.

Treeningu põhiosa moodustasid siiski kuraditosin ringi sprindirajal. Algul sain suusad tõusudel kenasti pidama, kuid alates teisest tunnist läks tasapisi raskemaks. Pidev tõusude võtmine (ühel 1,3 km pikkusel ringil on kuus väikest tõusu) nõudis peaaegu lakkamatut kogu keha mobiliseerimist, ent see kulutab ju energiat. Mis seal salata: viimastel ringidel võtsin kolme järsemat tõusu juba rajast väljas.

Ühtekokku suusatasin pühapäeval 2:03.40ga 26,8 km, mis teeb keskmiseks kiiruseks veidi rohkem kui 13 km/h. Tunnistan, et viimane pooltund läks raskeks. (Aga oleks te näinud jalgrattur Andres Kulbini nägu, kes suusatas ainult poolteist tundi ja minust veelgi aeglasemas tempos, ehkki uisutehnikas.) Eks raskeks minekut soodustas seegi, et mul polnud kaasas süüa ega juua. (Joomine on nõrkadele, kas pole? Ka vedelikupuuduses sõitmisega tuleb organismi treenida, on ju?) Esmaspäeva hommikul tundsin, et reielihaste ülemised piirkonnad on klassikatehnika viljelemisest kergelt valusad, mida oligi tegelikult oodata.

Eelmisel nädalal suusatasin neljal päeval kokku 88,9 km, aega kulus selleks 6:12.40. Koos üle-eelmisel nädalavahetusel sõidetuga on nüüd sel talvel kuue korraga suusakilomeetreid kogunenud 137,5. Aga üle ei tohi pingutada. Kõik targad mehed on rõhutanud, et otsustav ei ole see, kes jõuab rohkem trenni teha, vaid hoopis see, kes oskab targemini puhata. Seni olen trennipäeva järel võtnud alati puhkepäeva, v.a nädalavahetused, kui olen väljas käinud nii laupäeval kui pühapäeval.

Aga teie ärge mind kuulake, nagu te kunagi ei ole kuulanud. Tehke ikka risti vastupidi. Te treenige ikka nii palju, kui vähegi jaksate. Kõige kõvemad mehed on siiski ju need, kes jõuavad nädalas vähemalt kuus, aga veel parem, kui seitse korda suusatada. Nii et vähemalt kümme, aga veelgi parem, kui tosin treeningutundi kokku saab. Andke minna! Sest Viru maraton on juba laupäeval. Suur, kõiki erutav küsimus on nüüd muidugi selles, kas minu nimi ka sinna stardinimekirja ilmub.
***
Esmaspäeval, pühapäevase klassikatrenni järelmõjud kehas selgelt tunda, läksin kergelt suuskadel liikuma. Sõitsin algatuseks ovaalil kümme ringi ehk 8,5 km 37.25ga. Siis mõtlesin, et peaks organismi ikka turgutama ka, niisama lonkimisest pole kasu. Siirdusin sprindiringile. Võtsin seal kõiki tõuse umbes 90-protsendilise jõu ja tempoga: panin jalad, käed ja kere tööle, võtsin üles rühkides kasutusse ka kerged hüpped. Kui tõusu otsa sain, lükkasin sealt end innuga alla, keha korralikult sirutades ja kerega hoogu keppidele üle kandes. Tõusude vahel laugetel osadel sõitsin rahulikult, taastumiseks, Niiviisi neli ringi. Lõpuks veel ovaalil neli ringi lõdvestuseks. Kokku 1:14 ja 17,2 km.
******
A faint road at the back side of the eastern edge of San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Margus Ader 2008. aastal laskesuusatamise MM-võistlustel Rootsis Östersundis. Paremal Eveli Saue. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tartu Tähtvere spordipargi suusaradade kaart. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits aasta tagasi Otepääl Tehvandi suusaradadel vabatehnika tempovarianti sõitmas. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Venemaa tippsuusasprinter Nikita Krjukov mullu treeningul Otepää sprindirajal laskumas. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Klassikatehnika paaristõugetega sõiduviis Triin Ojaste esituses. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 17:33, Anonymous Martin said...

ESBL - Eesti Samasooliste ja Biseksuaalide Liit, jah? Teie, hr Pullerits sealt? Või õigemini, väga ei üllatagi. Mida hr Ader teile seal õpetas?

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaat, kus mees! - Räägin kommentaariumis talle mõõdukuse vajalikkusest ja ta paugutab oma kirjatükis kohe sellesama mõttega vastu. Jälle lõvi.

 
At 20:44, Anonymous No mis sa hing veel tahad said...

http://ilmajaam.postimees.ee/3472833/homme-tuleb-monus-talveilm

 
At 21:21, Anonymous Paul, end. Pavel said...

Kes maratoni tahab võidu sõita, sellel võib pikemaajalist ilmaennustust vaadates Viru maraton ainus võimalus olla. Ja kuna PP supikal hoogsalt uiskleb, siis pakun, mees on stardis kui viis kopikat, ainult too tehtud klassikatrenn on küsitava väärtusega.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks piirduda 6-e trenniga nädalas? Nii tugevaks ei saa,kindlasti on võimalik mõnel päeval kaks treeningut teha.Maratoniks tuleb ikka tõsiselt valmistuda,naljamehed väsivad ruttu.

 
At 22:02, Anonymous Martin, spordisemiootika uurija said...

"Kõige kõvemad mehed on siiski ju need, kes jõuavad nädalas vähemalt kuus, aga veel parem, kui seitse korda suusatada. Nii et vähemalt kümme, aga veelgi parem, kui tosin treeningutundi kokku saab." -- Hüsteeriline eidekisa lahti! Kõvad mehed teevad nädalas kaks kõva trenni, nende vahele 3-5 taastavat, kerget trenni. Kusjuures, kui if easy, then it means easy!.

Ja veel: backside on inglise keeles sama, mis Dr Holdeni läti keeles Dzirna.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Treening kiirused on küll lahjad, suht jooksukiirus.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Kohe näha, et Priit on teravas vormis. Mul aga täna mojo täitsa null. No sõita veel kannataks, reite post treeninguline flammatsioon on veel talutav aga silmist lööb eilsest linnuvaatlusest küll tuld välja. Täna pean vahet. Pealegi laululinnud tehisvalguses lennata ei armasta ja seetõttu jääb suusatamisest pool naudingut saamata. See kui mõni kamraad ergutab, pole ikka võrreldav lindude siristamisega. Mu meelest on sihuke uuber treenimine miski narkomaania erivorm. Jah, ka ise tundsin päeval, et tekkis nagu kohe paaristõugete vajadus. Kuid loobusin.

 
At 23:55, Anonymous Sass said...

Ei no selge, 23:49, seda muidugi jah. Ikka. :))

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

:) jeehh, 23.49, te proovige ikkagi noid paaristõukeid, siis jääb too hilisem frustratsioon olemata. Linnud laulavad toda tobedat laulu nii ehk naa.

 
At 02:53, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
teid tuleks Eesti Spordi Biograafilisest Leksikonist välja heita.
Põhjendan, miks:
1. Teie tasemega harrastajal pole asja olümpiavõitjate ja maailmameistrite kõrvale.
2. Oma juhendaja M. Aderiga trollite tõsiseid tippsportlasi - ESBL-i veergudel.
3. Spordiajakirjaniku pole teil saavutusi. Olete (blogis korduvalt) deklareerinud, et te pole spordiajakirjanik.
4. Järelikult pole teil mingit asja ESBLi. Raus!

 
At 08:15, Blogger Priit Pullerits said...

...punktist 3: ma olen ilmselt võitnud Eesti spordiajakirjanduse konkursil rohkem auhindu kui kutselised spordiajakirjanikud. Rohkem pole võimalik ses konkurentsis saavutada. Põhjendage oma haledat väidet.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

kahju, et eraelu pole ja peab kogu aeg suusatama.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamine on vanem, kui eraelu.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, näha on, et tegevused ja vorm liiguvad õigel rajal, Suure Mõõduvõtu suunas.

Enne päris suurt pauku, tuleb aga vormi testida ja teritada vähematel mõõduvõttudel,
mille olukorrast kuuleb siin.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Mida sa 10:35 siin mõõdad, suusa või kepi pikkust? Asjalikumalt öeldes, et mõõdetakse ja siis? Lapsest peale on inimesi mõõdetud aga ikka on nii, et kui poodi lähed, siis pole varasematest mõõtudest miskit tolku, ikka tuleb proovida ja katsuda, kas ikka hilpudel olevad mõõdud sinu mõõtudega reaalselt ka sobivad. Ma siin ikka imestan, et kuidas näiteks Kanter endale õige triiksärgi saab Spordigalale minekuks ostetud. Kas laseb kuskilt üleilmast kulleriga saata või läheb ta sobilikku suurust shoppama Helsinkisse, Stockholmi, Kopenhaagenisse või lausa Londonisse. Ma pole just miski pikk nägu aga no pole õigete mõõtudega häid kenasid särke saada. Miski pusa veel leiab aga muu on siin ulme. Seega ärge nendest mõõduvõttudest väga erutuge. Kui vaja minge käige ikka kuskil mekas ära ja siis pole vaja ennast kohalike rüselemistega erutada.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

10:56,frustratsiooni on, see on ilmne. Tead, mine tee ka ise täna törts suusasõitu, usu, läheb kohe mõõtmatult paremaks ja helgemaks.
Metsas pole ka triiksärke ega viigipükse vaja. Piisab täiesti dressipükstest (võivad ka vanaisa või vanaema omad olla, kui endal pole) ja vanast puhvaikast.
Head lipet! Ja anna meile pärast ikka ka teada, kuidas oli ja ega ometi mõnd konti murdnud. Blogilugejad on kindlasti elevil.

 
At 11:19, Anonymous Ahto, Madruse tänavalt, Kvissentali said...

Kuniks VIPid Virule regavad, mehed, mida prognoosite meie kangelase, Pärnu kaluri vormi ja mineku kohta? Uisku sõidab tehniliselt suht sama sandisti kui PP, aga kas see hooaeg teeb järgmise arenguhüppe, siis juba päris etteotsa? Hr Gelmut, mida teie vaist ja tabelanalüüs näitavad?

 
At 11:39, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot, Vahur ütles, et pole mu uisutehnikal viga midagi, tasakaal on paigas. Valige sõnu! Lahmijad lumme, nina ees.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

No vaadates kaluri sünniaastat ja tehes excelis matemaatilise arvutuse selgub, et potentsiaal on meeletu. Stardis on ta kindlasti eesotsas. Suure tõenäosusega suudab ta ka ilma arenguhüppeta ühele siin tuntud jutupaunikule särgi püksi surada.

 
At 12:17, Anonymous Ahto said...

Vahur on lihtsalt nõnda viisakas mees. Jään oma arvamuse juurde teie sõidutehnikast, taolist rangisjalgset minekut arendavad ovaalil vaid tsainikud. Kuid, mis ma tahan rõhutada, kiirus on teil hea, ja see on ju peamine. Nii et hästi-hästi, tubli-tubli!

 
At 13:47, Anonymous Midagi ei saanud aru said...

Kuidas on suusatamine seotud Shanghai hotellis ööbimisega?

 
At 13:51, Anonymous Ahto said...

Mehed, üks asi veel, mis seisus on too 100-kilone saksimees. Suusatab?

 
At 14:08, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Hea Ahto,
kalurite vormi ja nende saagikuse kohta ei tea midagi kosta, ma olen rohkem lumiste alade spetsialist ja mis toimub allpool vett ning veelgi enam mandrist kilomeetrite kaugusel, selle kohta peate pigem Veeteede Ametist või kalurite ametiühingult hinnangut küsima, ma nende ampluaasse siiski ei sekkuks.
Teile aga imekauneid ja unustamatuid hetki sinna kuningate, lordide, generaalmarssalite alleele! Olete heas seltskonnas.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Oi Ahto,

Kas Lobamokk puhub saksofoni? Vaevalt, et ta viisi peab. Iga murjami kepivibutamine meid nüüd kah ei huvita. Vastus on ei tea ja kui teada saad pane siis meile kah infomüra siia üles.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Jätke jutt, mehed. Täiesti oma asi, kelle raha eest ta Shanghais luksuslikult ööbis. Mis puutub siia klassikatehnika ja ESBL?

 
At 15:15, Anonymous Heints said...

Spordimeestel on nii, et kui otsustatakse, et tehakse trenni, siis tehakse. Nädal jutti pole küssa. Kui otsustatakse, et puhatakse, siis puhatakse. Pannakse pidu nädal otsa. Maratonis ollakse aga stardis. Ja kui panemiseks läheb, on finišis Pulleritsust eespool.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Suusatage, aga ärge mölisega samal ajal.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

14:51 - Kui uskuda ÄP kommentaare, siis PP ei pidanud tasuta võtma rohkem kui tassi kohvi. Seega pidi PP maksma. Ameerikas on kombeks, et maksta tuleb vähemalt 1 sent, siis on jokk.

 
At 15:48, Blogger Priit Pullerits said...

Ahto, tõepoolest, tehnika pole oluline, oluline on see, kes kiiremini liigub ja kes esimesena pärale jõuab. Igaühele ei sobigi ühtemoodi tehnika, meil kõigil on oma füsioloogilised erisused ja eks me selle järgi ka vaistlikult oma tehnikat sea. Tean siiski, et mu kurvitehnika jätab suurel kiirusel soovida, ei leida seda õiget kehaasendit ja jalgadega tõukeliigutust ega saa keppe alati kõige tõhusamalt maha löödud. Seevastu mogrenis, usun, olen täitsa normaalne, seda on Ader tõemeeli kiitnud ja mullu Tehvandil Priit Narusk ka, kui ta sõduritega MK-etapi eel tribüüne lumest puhtaks viskas ja ma all Tehvandi staadionil üksinduses uisku lasin, nii et seega on välistatud võimalus, et ta mind kellegagi segamini oleks ajanud.

 
At 16:27, Anonymous Ahto said...

Jah, nõus, loeb see, kes esimesena päral. Väljaarvatud vast Narusk, on kõik mainitud mehed ju teie juhendajad, kes ikka oma talli meest maha teeb.

 
At 17:35, Blogger Priit Pullerits said...

Mis siis teistel uisutehnikas puudu jääb? Rajal on veidi aega ka konkurente piiluda, kui teed kergema trenni. Esiteks see, et sõidetakse sirgete jalgadega. Teiseks see, et tõuget ei sooritata lõpuni, vaid lõpetatakse loiult. Seda, et keegi reied ka tööle paneks, on juba väga palju tahta. Edasi: käed vajuvad küünarnukkidest läbi. Tõuke algfaas on pehme, pigem toetav, kui raksakaga lööv. Lõpufaasis on sirutus tarbetult pikk - see vehkimine, mis toimub puusadest tagapool, ei anna enam midagi juurde. Nüüd kehast. See on püsti nagu telefonipost. Puudub agressiivne hoiak ettepoole, mis, muide, algab juba pea asendist - kui ikka kullipilguga eesootavat distantsi ei ründa, siis jääb kogu keha loiuks. Kui aga keha on loid, ei tule sealt ka pauerit välja. Kui paljud teevad enne kätelööki kehast korraliku sirutuse, ajavad keha strammi, et siis kehasse pingestatud energia eeskätte kehaga, mitte isegi niivõrd kätega keppide kaudu lumme suunata?
Oma ilutehnika võite seejuures p***se pista - ainuüksi see ei aita. Häälestus on vajalik, õige häälestus, ja sealt edasi enesedistsipliin, vaimne kontsentratsioon - need moodustavad vundamendi. Kui need pole paigas, ärge parem välja tulgegi. Jääge koju.

Vaat selline on lühike suusaõpetus. Tean, millest räägin. Eks proovige vastu vaielda.

 
At 18:35, Anonymous hõumer simspon said...

booooooring!!!!

 
At 18:42, Anonymous Ahto said...

Vaadake veel toda Northugi mäest ülessööstmise tehnikat (tubli mees, kes selle siia linkis!): milline motoorika ja koordinatsioon, kohati ajab isegi segadusse, mis on loomulik kiirus, mis kiirendatult näidatud. Võib olla kimp Teppaneid nõu andmas, aga järgi seda teha ei saa.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Äkki õige tehnika ongi nn rangis jalgadega? Vahur Teppan sõidab ka minumeelest suht harkis jalgadega.
Teet

 
At 23:33, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Nii ei saa ju magama minna!
Ei ole mitte murjam, 14:37, vaid eesti keeles on sõna murjan. Kordame kooris - murjan, murjan, murjan, murjan.
Nii, nüüd jätkake omakeskis ja et me enam sellist kolmanda klassi viga ei pea taluma!

 
At 02:54, Blogger 柯云 said...

2016-02-27keyun
michael kors outlet
chanel outlet
nfl jerseys
louis vuitton outlet
michael kors outlet
oakley store
gucci handbags
cheap tods
michael kors outlet
ebron james shoes 13
abercrombie and fitch
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
mont blanc mountain
canada goose outlet
polo outlet
ugg boots
abercrombie & fitch
sunglasses oakley
beats by dr dre
tods outlet store
michael kors outlet online
mulberry uk
michael kors outlet online
coach factory
louis vuitton purses
true religion jeans
ray bans
michael kors outlet
coach factory outlet online
michael kors outlet
ugg for cheap
true religion
p90x
ugg outlet store
louis vuitton outlet stores
ugg outlet
louis vuitton bags
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet

 
At 03:56, Blogger raybanoutlet001 said...

hermes belts
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
coach outlet online
rolex replica
coach outlet
nike air max 90
michael kors handbags
kate spade sale
adidas nmd

 

Postita kommentaar

<< Esileht