kolmapäev, detsember 16, 2015

Pullerits: Millisest pudelist saab taastumiseks abi?

Kunagi, kui Tarvo Kiudma tegutses Eesti suusatamise hiilgeaegadel suusakoondise arstina ja mina toimetasin aastas kolm-neli korda Postimehe vahel ilmuvat vastupidavusalade erilehte Maraton (mida ilmus, kui õigesti mäletan, kokku 17 numbrit), kohtusime ühel õhtul, kui väljas oli juba ammu pime ning kõik mu kolleegid olid juba koju läinud, Postimehe Tartu toimetuses. Mäletan, kuidas istusime kolmandal korrusel koosolekute ovaalse laua taha ning asusime vestlema. Ma ei mäleta, kas see juhtus enne või pärast seda, kui Otepää MK-etapi eelõhtul korraldati õhtutulede valguses kolmeliikmeliste meeskondade teatesprint, kus, nagu parema mäluga spordisõbrad kindlasti teavad, lõppes mu võistlus juba tükk aega enne stardipauku, kui kaotasin Eesti koondise määrdeboksis millegipärast meelemärkuse ja varisesin kokku, nii et lõin kulmu juurest pea lõhki, misjärel Kiudma, kelle olin ära rääkinud oma võistkonda – koos Tartu Ülikooli suusaõppejõu Allar Kiviliga –, pani mind auto peale ning sõidutas enda poole Otepää külje all, kus tegi mulle kiirkorras õmbluse ega lubanud mul pärast seda mingil juhul enam osaleda.

Aga polegi tähtis, millal me Postimehes kokku saime, kas enne või pärast toda kummalist pildikaotust, vaid tähtis on see, mida Kiudma mulle tol kohtumisel muu jutu sees mainis. Ta rääkis mulle põhjalikult sportlase energiakulust ning energiareservide taastamisest ning mainis, et kehas endas jätkub loomulikku-looduslikku ressurssi pooleteise tunni pikkuseks pingutuseks, seejärel – õigemini, muidugi enne, kui varud otsa saavad – tuleks hakata neid varusid täiendama.

Olete tähele pannud, et poolteist tundi kannatab treenida ka ilma söömata ning enamasti ka ilma joomata?

Aga kui trenn kestab üle kahe tunni, nagu kestis mul laupäevane rattasõit, või veelgi kauem, üle kahe ja poole tunni, nagu pühapäevane rattasõit? Loomulikult oleneb enesetunne sellest, kui palju tuleb pingutada (ja see sõltub teinekord suuresti ka ilmaoludest). Ent igal juhul tundsin pärast mõlemat rattasõitu, et keha on roidunud – see tunne tekib eriti tuntavalt siis, kui oled käinud pikalt sooja duši all ja kõhu head-paremat täis parkinud ning viskad diivanile pikali, et lugeda mõnda järjekordset paeluvat lugu Vanity Fairist või uurida Amazoni kaudu tellitud raamatutest Moabi kandi maastikuratta- ja maasturiteede kohta. Siis tuleb tukk peale. Mis kõik moodustab kokku ju igati kasuliku taastumisprotsessi – ent kas see on ikkagi piisav?

Viimasel ajal olen pikkast trennidest taastumisse kaasanud proteiinijoogid. Neid valmistab nüüd ka mu kodulinna õlletehas, A. Le Coq. Puhtast piimast valmistatud Arctic Spordi 0-33-liitrised proteiinijoogid, mida on nii banaani-šokolaadi kui maasika maitsega, sisaldavad 28 grammi proteiini ehk valke – väidetavalt rohkem, kui neid leidub sajas grammis kanalihas. Kuna valgud on inimkeha üks peamisi «ehitusmaterjale», on mõistetav, miks proteiinijook sobib pärast treeningut taastumiseks, ent ka lihasmassi kasvatamiseks.

Keskmiselt on tavainimesel soovitav tarbida päevas üks gramm valke ühe kehakaalu kilogrammi kohta – kõvadel treenijatel olla soovituslik tarbida sellest kaks ja pool korda rohkem –, mis minu puhul tähendab, et peaksin päevas ära jooma minimaalselt kolm, aga pingelistel päevadel vähemalt kümme pakendit Arctic Spordi proteiinijooki.

Taastumine, nagu teate, on nüüdisaja spordis, kus enamik, ka tõsiseid harrastajaid, treenib niigi võimete piiril, järjest määravama tähtsusega. Nüüd siis vähemalt teate, kust leida taastumiseks kasutamata reserve. Neid on mulgi. Seni olen joonud pärast trenni vaid ühe proteiinijoogi. Vähe, nagu näha. Kümme korda rohkem tuleb juua. Vaat nii.
******
The lower section of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tarvo Kiudma (paremal) ulatab 2007. aasta Sapporo MMil juua Kaspar Kokale. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tarvo Kiudma seab 13 aastat tagasi Tartu Ülikooli kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravi kliiniku liikurrajal Priit Pulleritsule enne maksimaalse hapnikutarbimise testi spetsiaalse mõõtevahendi suu ja nina ette. Foto autor: Ove Maidla, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: A. Le Coqi toodetud Arctic Spordi proteiinijoogid. Fotode autor: Priit Pullerits

51 Kommentaarid:

At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu totaalne muutumine: vigursuusatamise mõnitajast Sildaru ülistajaks.

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/priit-pulleritsu-totaalne-muutumine-vigursuusatamise-monitajast-sildaru-ulistajaks?id=73219537

)))

 
At 13:13, Blogger Priit Pullerits said...

...Vaat nii, mehed, tehke järele! Kas teist kellegi arvamus mingi spordiala kohta on vabariikliku tähtsusega uudis, ah?
See võib teile kõlada ülbelt, aga nii see on: mina olen see, kes määrab, millest Eestis räägitakse ja mille üle arutletakse. Tuletan meelde, et ka Sildaru teema sai arenduse minu blogist - vaadake kinnituseks mu eelmise blogipostituse aega ning millal Delfi selle üles korjas.
Näete siis, kuidas suunatakse ühiskondlikku debatti - ja juba mitmendat päeva jutti!

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Vahel harva tuleb nõustuda, Sildaru teema vääris seda, kiidame heaks.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

kommentaaridest selgub päris tõde

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Mõtetu keemia sisseajamise asemel joo ära 1 liiter piima saad sama koguse valku. Soovitatavalt pastöriseerimata piim.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul oli eelmises postituse kommentaariumis tundub, et põhiliselt mulle kaks küsimust. Vabandan, et nad siis teile veelkord kopeerin.
Mul on kaks lihtsat küsimust.
1. Need, kes räägivad vanusepiirangust, et nn lapssportlased ei saaks eeliseid (nt 23.34), siis vigursuusatamises on hoopis vastupidi: väike vanus EI anna eeliseid. Korduvalt on juttu olnud, et Kelly Sildaru on vanusest tulenevalt liiga kerge, mis teeb tal konkureerimise hoopis RASKEMAKS, sest keeruline on saada hüpeteks vajalikku hoogu. Kuidas siis vanus talle eelise annab???
2. Need, kes kuulutavad, et tütarlaps ei ole naine (nt 23.34), palun, defineerige täpselt see piir, mis hetkest saab tütarlapsest naine! Kui te ütlete, et see vanus on 15, nagu siin mõned on viidanud, siis minge puu taha - 15-aastane pole enamasti mingi naine. Aga võib väita ka vastupidist: mõni 15-aastane on rohkem naine kui 23-aastane. Niisiis, kust jookseb naise ja tütarlapse vaheline piir?
Kõigepealt esimesele küsimusele vastuse saamiseks tuleks hr Pulleritsul tuletada meelde põhikooli füüsika seda osa, mis käsitleb massi ja seda liikuma panevate jõudude suhet. Kui hüpete kõrgusele ehk tõesti väike kaal on miinuseks, siis sellel alal vajalike saltode ja pöörete tegemisel on see loomulikult plussiks. Pargisõidus pole aga kõige tähtsam mitte hüpete kõrgus (loomulikult arvestatakse ka seda) vaid nende originaalsus ja elementide sooritamise täpsus, nagu hr Pullerits Eesti selle ala parima asjatundjana kahtlemata hästi teab.
Nüüd jõuame teise küsimuseni. Kõigepealt tahaks täpsustada selle kuulsa võistluse, mille Kelly, tubli tüdruk, võitis, tulemusi.
1. Kelly Sildaru, 90.80
2. Tiril Sjastad Christiansen, 86.00
3. Emma Dahlstrom, 83.40
4. Johanne Killi, 77.20
5. Yuki Tsubota, 74.20
6. Dara Howell, 29.60
http://www.dewtour.com/actionsports/event/breckenridge-2015/news/13-year-old-kelly-sildaru-wins-womens-toyota-freeski
Nagu näete, konkureeris Kelly 5 naisega, neist kolm on maailma FIS tabelis juhtkohtadel.
http://data.fis-ski.com/freestyle-skiing/cup-standings.html?suchen=true&suchcompetitorid=&suchseason=2015&suchgender=L&suchnation=&sector=FS&suchcup=WC&discipline=SS&search=Search
Link on FIS ametlikule edetabelile. Milles aga, ülla-ülla, Kelly nimi puudub.
Küll on ta aga kenasti sees miskis APF edetabelis
http://www.afpworldtour.com/rankings/?d=2
Taustaks niipalju, et esimeses tabelis on 27. teises 37 naist(tüdrukut?).
Milles siis küsimus?
Mind jätab ausalt öeldes üsna ükskõikseks hr Pulleritsu kogemus naiseks saamise vallas. Teemas, millest me siin blogis räägime, reguleerivad seda väga täpselt FIS reeglid
http://www.fis-ski.com/mm/Document/documentlibrary/FreestyleSkiing/02/03/28/FS_FIS_FreestyleICRclean10.08.15_English.pdf
Ei hakka teile seda kopeerima, lugege ise, punktist 3046 Age Limits, kus on täpsed daatumid, millal lapsest saab naine Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni jaoks.
Aga nüüd läheb asi huvitavaks. Nimelt on eespooltoodud reeglites üks niisugune tagasihoidlik punkt 203. Licence to participate in FIS Races (FIS Licence), mis ütleb, et FIS võistlustel osalemiseks vajab võistleja Eesti Suusaliidu litsentsi. Mida Kelly Sildarul aga pole ja miks ta ei saa mitte ühelgi FIS (mitte ainult tiitli) võistlusel võistelda. Küll aga saab ta osaleda kõiksugu kommerts, pargi, küla ja misiganesvõistlustel, esikohti võita jne.
http://sport.err.ee/v/talisport/3f4dbcb1-dbcb-4c22-b9a6-a06acedf712f
Tuleb aga välja, et Eesti Meistrivõistlustel tohib Kelly võistelda. Millegipärast pole aga Suusaliidu lehel ega kalendris sellest võistlusest mingit jälge.
Niiet kas oli ikka juhus, et EOK Kellyt parima naissportlase tiitli kandidaadike ei esitanud?


 
At 17:52, Anonymous Vello said...

Üle kurgi saate kõik, kes palju möliseb.

 
At 18:03, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

Suurepärane postitus 16:31! Loogiline analüüs, faktid ,põhjendused jne. Midagi sellist peaks tegema spordiajakirjanik, aga selleasemel ta lihtsalt lahmib ja ajab mingit lapsejonni ning kui see soovitud tulemust ei too, siis vahetab lihtsalt teemat.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Halvad uudised, Priit. Teema püstitaja oli hoopis Siim Boikov ERRist. Ta lugu ilmus 1,5 tundi enne sinu blogi. Ilmselt sealt sa idee saidki... http://sport.err.ee/v/1b7ec2cc-258f-4a48-81c2-83bdcadb0dbb (Arvamus: Kelly Sildaru aasta naissportlaste nimekirja ja kohe!). Aga sa olid vähemalt teine ehk kerkisid poodiumile. Mulle meenub veel üks mees - Joel Lindpere: mina otsustan mänge, mina! No ja siis otsustas ta Eesti meistriliigas aupaklikult mööda lasta Flora ja Kalju. Jutupaunikud, ei muud.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Teen ettepaneku valida aasta naissportlaseks Priit Pullerits!

 
At 20:02, Anonymous Siim said...

18:25, ah et anonüümsetest kommentaaridest saabki teada, mida RAHVAS arvab?
Pigem näeme siiski seda, kus tulihingelisimad vastased ja elus kibestunud tegelased leiavad misiganes ajendil võimaluse madalalaubaliseks ärapanemiseks.
Ja kui mõni eriti positiivne sündmus välja jätta, siis erilist vahet ju pole, milline anonüümne kommentaarium avada, vastu vaatab ikka suht sama pilt.
Nii et ei maksa liialt erutuda.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Delfi debiilikud defileerimas... Leidsite ka, keda rahvaks pidada. Mina küll end sellise delfidebiilse rahvaga ei samasta, usun et enamik siin sõnavõtjaist samuti mitte.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

ega siinsed kommenteerijad kuidagi paremad /kehvemad pole.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi see on. Kahjuks. Väärikalt käituda ei osata, nii kui Priit midagi kirjutab ilmub välja teatud hulk sitapäid, kes kukuvad lõugama nagu oleks nina umbe tõmmanud ja igasugused piirid minetanud. Väidelda ei osata, kohe minnakse isiklikuks ja hakatakse solvama. Uskumatu, et spordimeeste seas liigub selliseid idikaid.

 
At 22:51, Anonymous Aksel, elustiililt Kinder, Küche, Kirche said...

Kägu ja too teine hea argumenteerija lõid noa selga.

 
At 00:38, Anonymous Inimhingede insenäär said...

Aga teie diskursuse järgi, 22:53, ajab PP siis ju pool ajast puhast kulda siia ritta. Pole ju üldse pahaa!
Seega, kas te ei usu enam meie peenhäälestatud Eestisse ja olete transformeerunud paadunud pessimistiks? Seda on küll väga kesine kuulda, sest optimist ütleks olukorra kohta, et klaas on pooltäis. Ja jätkaks, rõõm rinnas: vennad, welcome, poehhali!!!

 
At 06:43, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et pärast seda, kui selgus, et selle tüdruku haipimise taga on Siim Boikov (kes saaks tüdruku aasta sportlaseks valituks osutumisel kahtlemata internetikogukonna au osaliseks), ei ole Priit Pullerits enam sõna võtnud.
Ei tea, äkki muutus vigursuusatamine taas kottpükstes narkomaanide alaks?

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik 00:38,
saasta ja kulla vahele mahub ikka palju muud ka!Ärge sattuge kohe eufooriasse

 
At 08:55, Blogger Priit Pullerits said...

16:31 esineb küll pika ja põhjaliku sõnavõtuga, kuid põrutab kahjuks mööda.

Esimesest asjast. Õhus võib (just võib, aga ei pruugi, sest tõestust sellele ei ole) saltode ja pöörete tegemisel olla väike kaal mõnel juhul plussiks (kindlasti mitte tugevas tuules!), aga mis on sellest kasu, kui Sildarud on pidanud korduvalt tõdema, et Kelly ei saa üldse hüpetele minnagi, sest ei jätku lihtsalt kehakaalu, et piisavat hoogu sisse saada. Teisisõnu: 16:31 võtab ette aspekti B, ent unustab sujuvalt ära, et enne seda, kui saab rääkida aspektist B, peab olema täidetud eeldus A, mida sageli ei ole võimalik täita - sest kaalu ei jätku. Seega, kus on eelis, kui inimene ei saa oma väikse kaalu tõttu isegi mitte osaleda? 16:31 argumentatsioon on naeruväärne.

Teisest asjast. Mul on kama kaks, mida ütleb mingi FIS või ROK vanuse alampiiri kohta. Miks? Sest Eesti parima naissportlase valimine ei käi FISi või ROKi statuudi ega reeglite järgi. Liiati, nagu teate, on erinevatel aladel vanuse alampiirid erinevad. Ütleme, puht teoreetiliselt, et iluvõimlemises on see 13, riistvõimlemises 14 ja vigursuusatamises 15 (peast võetud arvud, et asja tuuma lihtsalt selgitada). Kas see siis tähendab, et napilt 13-aastane iluvõimleja võiks kandideerida aasta parimaks naissportlaseks, aga 14 aasta ja 11 kuu vanune vigursuusataja ei või? Absurd ju! Kus on EOK aasta parima sportlase valimise statuut ja seal kehtestatud alampiir? Ei ole. No vaat siis ei maksa hakata ka käigu pealt reegleid leiutama.

Võtke heaks!

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

330ml valgukokteili sisaldab tõesti rohkem valku kui 100gr antud proteiinijooki. Aga 100gr vs 100ml(gr) võrdluses just väga see väide paika ei pea. Ehk siis kanalihas/kodujuustus/kohupiimas siiski valke per-gramm rohkem.

Mitte, et selles valgujoogis nüüd midagi väga hullu oleks, aga faktid õigeks.

Heiki

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, te üritate küll meelevaldselt tõestada, et 100 kilone musklimürakas ja 45 kilone kõrend on trikkide sooritamisel võrdses seisus, ehk siis naiselik tagumik ja rinnad ei pärsi sooritusvõimet, aga te jätate ikka kommenteerimata,fakti et tegemist on äärmiselt hõreda konkurentsiga nn niššialaga. Lisaks sooviks ikkagi teada millistel tiitlivõistlustel Sildaru on sellel aastal medaleid võitnud?

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

...Milleks ma pean sellise jama peale (09.59)aega raiskama?

...üritate küll meelevaldselt tõestada, et 100 kilone musklimürakas ja 45 kilone kõrend on trikkide sooritamisel võrdses seisus... - pole seda kordagi üritanud, kõrvutades 45- ja 100-kilost;

...tegemist on äärmiselt hõreda konkurentsiga nn niššialaga - peale selle, et sõna nišš on omastavas käändes ühe š-ga, olgu mainitud, et tegemist ei saa olla nišialaga, sest see on siiski olümpiaala ja olümpiale nišialasid ei võeta;

...millistel tiitlivõistlustel Sildaru on sellel aastal medaleid võitnud? --- Aga olge nii kõva mees ja öelge, millistel tänavustel tiitlivõistlustel - räägime ikka rahvusvahelistest, mitte Eesti meistrivõistlustest, eks ju - on medaleid võitnud Anett Kontaveit, Saskia Alusalu, Ingrid Puusta, Gerd Kanter, Kristjan Kangur, Ragnar Klavan, Aigar Leok, Raul Must, Kert Toobal, kes kõik kandideerivad nimeliselt Eesti parima sportlase tiitlile? Kui hakkate nende õigustamiseks vehkima mingite suvaliste karikaetappidega, siis tuletan meelde, et näiteks aasta algul võitis Sildaru Prantsusmaal Varsis peetud SFR Freestyle Touri teisel etapil pargisõidus esikoha.

Miks ma pean selliste mõttetute lahmijate (nagu 09.59) vastu oma aega kulutama? Loomulikult ma ei taha oma aega igasuguse jama peale raisata ja ütlen siin otse ära, et ega edaspidi iga lahmija peale reageerida küll ei kavatse.

Näete ju ise, et te ei suuda mind isegi mitmesajapealise kamba peale kokku väitluses alistada. Nagu te kaotasite vaidluse Tartu maratoni netoaja diskussioonis, kaotate te väitluse ka Kelly Sildaru kandideerimise küsimuses.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

09:59 paneb hästi:
100 kilone musklimürakas võrdub naiselik tagumik ja rinnad.

Sporditüdrukud, pange kõrva taha:)

 
At 10:45, Anonymous Martin, märgiteadlane (semioloog) said...

Mehed, ärge lolliga vaielge.
- -
Avaliku sektori töötajate arvu vähendamine 700 inimese võrra on kavandatud lähtudes eesti rahvastiku vähenemisest tempoga 0,7% aastas. [peavoolumeediast]

Eesti on lennuk, mis on asunud pikeele.
Venelane, kes on ära õppinud eesti keele.
Vaenlane, kes on ära õppinud eesti keele.
Lükkab eestlase ratastooli.
Pagulane, kes kusagil kaugel -
mõtleb veel, ei ole asunud teele.
Mis järgneb pealetõmmatavale veele?
Seda me ei tea.
Ega meid huvita ka - see ei puutu enam meisse.


 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

See on nüüd küll ebameeldiv ülllatus, et Pullerits korjas Sildaru teema üles Siim Boikovilt.

 
At 11:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ei korjanud. Tulin selle peale oma peaga. Sest ma ei jälgi ERRi spordirubriiki. Nii et ärge üllatuge, ammugi mitte ebameeldivalt.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

11.00 selgitus ei ole usutav, kui tugineda Pulleritsu varasematele väljaütlemistele. Sel teemal ei ole mõtet Teil enam rinda ette ajada. Läheme uute teemadega edasi, eks igaüks teeb ise omad järeldused.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

11:21 ägab nii suure alaväärsuskompleksi all, et isegi kahju hakkab...

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, mis on mul Eesti juhtiva ajakirjaniku, ajakirjanduse õppejõu hr Pulleritsu viimastele hiilgavatele postitustele vastata. Loomulikult ei midagi. Vaatasin järgi, eelmisel aastal valis Eesti Suusaliit freestyle Eesti parimaks NAISEKS 12 aastase Kelly Sildaru, kes sama liidu poolt korraldatavatel võistlustel NAISTE klassis võistelda ei tohi. Aga jäägu niisugused reebused minust targematele järada.
Otse loomulikult pole mul mittemidagi vastu panna ka hr Pulleritsu raudsele loogikale, mille kohaselt konkurendid Kelly ees mäekõrgusi eeliseid (kehakaalu mõttes) omavad. JA talle ikkagi kaotavad. Tegu on ilmselt üliinimese ja supertalendiga. Kes otse loomulikult peab 6 ja 17 osalejaga külavõistluste võitmise eest pälvima Eesti parima tiitli. Konkurentidel on ju ette näidata näiteks mingi kõigest 730 osalejaga edetabeli armetu 21 koht, Euroopa mängudel võidetud individuaalne 3. ja naiskonna 2. koht, EM võistluste naiskonna 2. koht, kaks MK etappide 2. kohta ja üks naiskonnaesikoht. Rääkimata muudest konkurentidest - tühisustest.
Ega midagi, hr Pullerits, mõnusat saabuvat jõuluaega, olge ikka oma tudengitele eeskujuks, nagu ka meie Olümpiakomitee president ka täna kogu Eesti sportlaskonnale Ausa Mängu (http://www.eok.ee/euroopa-spordieetika-koodeks,
www.tlu.ee/opmat/ts/TSK6005/e-kursus%20TSK6005/2.3%20Aus%20mĄng%20spordis.pdf)
reeglite täitmises eeskujuks on.

 
At 15:40, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

TO 12 Tunne parem blogiperemehele kaasa, sest tema ägab veel suurema alaväärsus- kompleksi all. Olukorras kus võitja ja kohtunik on ühes isikus, ongi raske kedagi "väitluses" alistada. Kuigi väitluseks on raske nimetada sõnavahetust, kus üks pool esitab fakte, loogilisi põhjendusi jne, aga teine pool lahmib, moonutab fakte, eirab neid ja vahetab iga natukese ajatagant vastavalt tuulesuunale seisukohti. Ma usun , et kasutades hr Pulleritu stiili võiks väga edukalt ka Eha Rünne Eesti aasta naissportlaseks nimetada.

 
At 16:03, Blogger Priit Pullerits said...

No selline sõnavõtt küll kehakultuurlane Kägule au ei tee. Loodetavasti saab ta ise ka aru, kui mõistust vähegi peas on, et selle sõnavõtuga liigitas ta ennast tühikargajatest mölisejate leeri. Pole just seltskond, kellega mõistuslik olend end samastada tahaks.

Aga no te võite siin ju prõõgata ja pasundada, palju tahate, aga homme panen avalikul areenil ehk kümnetes tuhandetes mõõdetavas tiraažis, suurest veebikeskkonnast rääkimata, Sildaru tõrjujatele lõpliku paugu - alati ei ole ju mõtet avalikult esimesena tulistada, las teised paiskavad oma argumendid esmalt välja, siis on hea need kokku koguda ja pliks-plaks põhja lasta - ning teen, erinevalt muidulõugajaist ja tühjatargutajaist, ka ettepaneku, mille EOK esindaja juba entusiastlikult heaks kiitis.

Vaat nii tehakse poliitikat, kujundatakse avalikku diskursust ja dominantset paradigmat ning pannakse vastaseid paika - õppige, tohmanid, kelle ainsaks väljundiks, päeva tipphetkeks ja maksimaalseks nähtavaks kordaminekuks elus on hale anonüümne kommentaar minu mõjuka spordiblogi n-ö joone all, ei enamat. Tšainikud...

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

mul on su'st hale...

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

järelikult oled nõrk. (eelmisele)

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus laiale ringile:
Kas Kristjan Kangur liitub tõenäoliselt:
A. Varesega
B. Harakaga
C. Kaarnaga
D. Rongaga?

 
At 18:03, Anonymous Mehine Risto said...

Kangur ühineb mingi linnuga?
Väga huvitav!

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsuga väitlemine ja profipoks on äärmiselt sarnased. Profipoksis saab üks mees korralikult peksa, aga kui lõpuni jalgel püsib siis, vahel tunnistavad kohtunikud ta vaatamata publiku vilele ja meelepahale võitjaks. Siin on umbes sama, aga võitjaks ei tunnista teda kohtunikud ,vaid seda teeb mees ise.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge mehed, te olete haledalt lutti saanud ja siis püüate nüüd omale vastu rinda taguda, kuidas te ikka enda arust justkui nagu ei ole saanud. Ise ka pihta saate, kui naeruväärsed te olete või? Vaatan siit kõrvalt ja naer tuleb peale teie juttu lugedes.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit ise anonüümses vormis blogilugejate aadressil vihakõnesid ei kirjutaks, siis poleks tal vist ühtegi sõpra. Saage õige kokku ja naerge koos

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Kes siin varem seda pirita koprajuttu ajas?:

Pirita jõekääru metsatukas jäi koertekooli meisterõpilane kopraraudade vahele ning suri saadud vigastustesse. Kohalikud paluvad koeraomanikel olla väga ettevaatlikud, väidetavalt on juhtunust teavitatud ka keskkonnaametit.
"Selle uskumatult intelligentse koera jaoks said saatuslikuks ebaseaduslikud koprarauad Pirita jõekääru metsas," kirjeldati Facebookis.

Tegemist oli koertekooli Leader dog training school tubli koera, pisut üle aasta vanuse Maeglin Nuggetiga. "Tegemist oli äärmiselt treenitud ja sõnakuuleka koeraga. Seega kõik, kes te käite ka seal kandis jalutamas, palun hoidke oma koertel silma peal ja/või kes näeb kahtlast tegevust, sellest teavitada keskkonnaametit," vahendab Facebooki lehekülg Pirita inimesed.

 
At 23:17, Anonymous Martin said...

Hr Pulleritsul on õigus. Homme ta alles näitab. Ülehomme on aga laupäev, "Arteri" päev - ja siis paneb Pullerits sellise paugu, et selle järelvapustusi on tunda mitte ainult Eestis, vaid kogu Läänemere regioonis. Kuueleheküljeline suurte piltidega intervjuu järjekordse rahamehe, parempoolse poliitiku, primitiivse poliitiku või tissika seltskonnadaamiga. Seda loetakse! Siia juurde võrdluseks näide, kuidas kirjutab üks eestivaenlasest iriseja oma blogis (mida keegi ei loe). Avaldame selle siin kommentaaris mitte täielikult, vaid mõningate kärbetega.

"Et olla õige eestlane
Et olla õige eestlane, ei aita venevastasusest. On veel mitmeid väiksemaid asju, mida endastmõistetavaks peetakse. Näiteks ootab õige eestlane jõuludeks lund, nii et ilmajuttudeski räägitakse lumeootusest ja lumelootusest. [..] Õige eestlane muidugi jälgib Eurovisiooni ja elab omadele kaasa. Ja ka igasugu MM-isid ja EM-isid ning olümpiaid. Õige eestlane on tõsine tugitoolisportlane. Teda ei häiri ka see, et Eestis ei ole enam tõsist ajakirjandust, ajakirjandus on saanud osaks ajaviitest ja natuke ka propagandast, mis peaks olema vastus "Kremli propagandale". Aga seegi upub spordi ja seltskonnaklatši alla. Kui see vastu hakkab, [..]"

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Noh mehepojad, vanameister on 22.dets eetris...

http://www.postimees.ee/3439465/aastalopp-postimehega-saravad-saatekulalised-ja-otseulekanded

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

M., Arteriga ei saa PP kunagi püünele, sest Kivirähk avaldab oma kolumni samal aja ühes teises väljaandes. Võib punnitada nii kuis jaksab, kuid tulemus on sama. Vaat kadunud Maratonil oli tegu ja nägu, aga too pandi padjaklubi poolt kinni. Video ja raadio on vanameistri kahetsusväärne solgutamine, pole selle ala mees.

 
At 23:58, Anonymous P said...

Oli kunagi üks kõva suusamees, ka Priit nimeks. Enne võistlusi oli tal alati kange purakas sees,mis kahjuks püksi tuli. Loodame, et härra Pulleritsuga midagi sellist ei juhtu.

 
At 08:15, Anonymous Tanel said...

Lihtsalt infoks - Arcticu proteiinijooke ei valmistata Tartus, vaid Soomes. A le Coq'i silt on lihtsalt "peale kleebitud" ja nagu näha petab inimesed ära küll :)

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

"... Ent igal juhul tundsin pärast mõlemat rattasõitu, et keha on roidunud – see tunne tekib eriti tuntavalt siis, kui oled käinud pikalt sooja duši all ja kõhu head-paremat täis parkinud ning viskad diivanile pikali, ..."
Priit, roidumuse taga on peale söömist tekkinud veresuhkru tasakaalu muutus - sama tunne on ka ilma spordita peale tugevat lõunasööki. Lihtsalt sa pole osanud keha kuulata!

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

kõik on ok

 
At 23:07, Anonymous tom said...

ok

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa tõesti arvad, et need proteiinijoogid on valmistatud "puhtast piimast". Vaata pakendilt säilivuse kuupäeva ja mõtle uuesti. Suure tõenäosusega oled jälle odavalt kaupa saanud, mida nüüd blogis hea reklaamida.

 
At 23:20, Blogger Andres P said...

kogused on väheke segaselt kirjutatud jah:
Broiler, kondita, rinnaliha - valku ~21 g 100 g kohta
See spordijook - 8,4g 100 ml kohta.
Kahjuks ei leidnud joogi täpset valgulist iseloomustust - piimast?
Seega võib eeldada et mõlemil juhul on tegemist nö aeglase valguga, ehk, mis on hea päeval tarbimiseks, kuid mitte kiireks taastumiseks peale intensiivset (SIC!) trenni. Sel hetkel peaks tarbima vadakuvalgul baseeruvaid tooteid. Jah, ka piimavalk koosneb ~ 20% ulatuses vadakuvalgust ja seega parem ikka kui mittemidagi.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Sellest valgujoogist on kasu eriti siis, kui sellesse usud. Peale Priidu kirjutist saab sellesse rohkem uskuda, ehk siis rohkem kasu. See rohkem usuküsimus.
Tiit

 
At 08:47, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
michael kors outlet
nike trainers uk
canada goose
louis vuitton outlet
tiffany and co
prada bags
air jordan 8
louis vuitton handbags
ugg boots
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach factorty outlet online
replica watches
air jordans
supra shoes
michael kors outlet store
cheap ugg boots
coach outlet
ray bans
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike uk
coach outlet
cheap jordans
rolex watches
cartier watches
adidas uk
abercrombie and fitch new york
air jordan 13
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses outlet
toms shoes
louis vuitton handbags
nike trainers
coach factory outlet
michael kors
cheap air max
cheap oakley sunglasses

 

Postita kommentaar

<< Esileht