kolmapäev, detsember 30, 2015

Pullerits: Kuidas ma leidsin aastavahetuseks originaalse treeningmooduse?

Täna hommikul nägin ma, minnes ratta seljas kontrollima, kas Emajõe ääres ikka valge on maa või hakkab lumekahurite jõud kustuma, et mõni mees on tulnud juba suusklema. Aga rullidel, ikka rullidel. Vahur Teppan oli ta ja lisaks talle keegi kaasas ka. Hõikas Teppan mulle «Tere!» ka, millele vastasin umbes, et «Ole terve sa!».

Lumekuhi, veendusin oma silmaga, oli vähemalt kolme meetri kõrgune. Ja siis mõtlesin: kas pole midagi veel absurdsemat, kui talvisel ajal lund toota? Ja vastasin endale: ei, ei ole sellest midagi arulagedamat. Isegi Raekoja platsile liiva toomine on seda vähem.

Aga mis siis teha, kui lumi ei tule, küsite te.

Vägisi punnitada ei maksa. Inimene ei pea end pidama looduse üle valitsejaks, sest see lõpeb varem või hiljem katastroofiga (õppige ajalugu!). Ei ole tarvis väevõimuga lund tekitada, kui seda iseenesest enam ei tule. Hoopis muutuvate oludega kohaneda tuleb.

Muutuvate oludega kohanedes muutub inimene leidlikuks. Nutikaks.

Ma olen leidnud uue mooduse, kuidas musti, nii taevast (pimedat ööd mõtlen) kui maa pealt musti olusid sisustada.

Kuna mu 29-tolliste jooksudega Trek on Eestimaa piirest juba lahkunud, saab vatti vana kollane Optima. Aga see peab hästi vastu. Õhtul, kui pimedus on laskunud Tartu kohale, olen lülitanud Optimal valge esi- ja punase tagatule vilkuma, istunud sadulasse ja sõitnud lihtsalt kõrvalisi teid. Tavaliselt viib marsruut mind Toomemäele, kus saab tänavalampide valguses segamatult tiirutada, ja kui seal kõik teed mitu korda läbi sõidetud, laskun Kassitoome serva mööda Jakobi mäe alla ning suundun sealt mööda Tähtvere tänavat Supilinna spordiparki ja selle taha dendroparki. Liiklust on vähe, pea olematult, jalakäijaid samuti – kogu Tartu linn on minu päralt.

Ja nii ma siis olen sõitnud iga õhtu veidi rohkem kui tunnikese, keskmine kiirus vaevalt 20 km/h (mis Optimal ei olegi nii väike kiirus, eriti linnas, kus on pöörded, kurvid, ristmikud). Aga sellest piisab, et keha kuumaks sooja, et varbad ja sõrmed püsiks soojad. Puhas improvisatsioon, ei mingit kindlat plaani ega marsruuti, keerad sinna, kuhu tuju viib ja mis huvi tekitab.

Olete proovinud? Tehke järele – siit teile idee, kuidas musta ja pimedat aastavahetust põnevamaks teha. Kes teab, võib-olla trehvame kuskil kokkugi, eks siis vahetame kiire «Tere!», nagu täna, kolmapäeva hommikul Vahur Teppaniga. Aga kui ei, siis nendin – kogu Tartu linn on jätkuvalt ja ainult minu.

Sportlikku aastavahetust!
******
A very narrow section of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. Leia pildilt matkajad! (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Lume tootmise algus esmaspäeval Tartus Emajõe ääres. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Vahur Teppan harjutamas 2011. aasta novembris Tartus Supilinna spordipargis Priit Pulleritsu nimelisel ovaalil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Puiestee Toome nõlval. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Laste mänguväljak Toomemäel. Foto autor: Ove Maidla, Postimees/Scanpix

76 Kommentaarid:

At 17:10, Anonymous Martin said...

Haara ratas, täida bidoon!...

Kuhu kaugele maale 29er Trek siis reisib?

Muide, need keeruliste tupikute pildid, mida te iga postituse lõppu üles riputate... need ei ole minu meelest päris normaalsed.. mõnel freudistlikul hulluarstil võiks lasta neid analüüsida.

 
At 17:25, Anonymous žűrii esimees said...

Siin tabab keelekõrv kohe ära faasi-, vabandust, stiilinihke.
Kuigi Schillerini on veel minna, siis asimuudi seadistamist kindlasti tervitame!
Mitu punkti paneme.

 
At 20:47, Anonymous Martin said...

The Doorsi "Riders on the Storm" - või ajaliselt hoopis iidsematest kultuurikihtidest Der kopflose Reiter - või siis hoopis uuemast kirjandusest Jorge Luis Borgese maagiline realism ja gaucho still - võiksid olla sobivad kultuur-paradigmaatilised paralleelid, kui neid hr Pulleritsu seekordsele loole otsida tahta. Võimas, hr Pullerits!
Oskate küll kirjutada!

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, head vana-aasta lõppu.
Pane uuel aastal hoogsalt edasi.

P.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Täna on alles 30. detsember, homme on vana-aasta õhtu. Varuge kannatust, jooge midagi, õllet või glögi. Priit putitab jõuluks saadud kollast Optimat, kõigil on tegevust.

 
At 21:45, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, Martin. Täna kella kaheksast õhtul Optimaga 27 km, peamiselt dendros, aga ei kedagi teist! Kellele ma siin inspiratsiooni jagan - asjatu motiveerimine?
Tänan, P. Teilegi parimat uueks!

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval jääb 50 päeva Suure Mõõduvõtuni, aga maa on must, suusad endiselt tolmukihi all. Taara avita.

 
At 01:01, Blogger soul said...

Milleks pimesi sihitult mööda linna tiirutada? Auras 50m rajad, väga viis vahelduseks.

 
At 09:16, Anonymous Maano, Ravila, Kose vald, Harjumaa said...

Kui Pullerits Tartu dendros või maanteel trenni teeb ja kiirusrekordeid püstitab, siis ei ole ühtki konkurenti kohal. Ei julge vist näole anda.
Kui Filter maantee või temposõidu karikasarjades (http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/veel-kaks-paeva-kehtivad-filter-sarjades-ja-eventrent-elamussoitude-sarjas-aastalopuhinnad?id=73320141) kõik on kohal ja sõidetakse võidu, siis ei anna end näole... Pullerits.
Täitsa lõpp kohe.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

paljudel oli hambus Lilleküla staadionile 5M eraldamine, kuid millegipärast ei loe keegi kokku neid eurosid,mida meie KOVid ja kõikvõimalikud SA kulutavad lume tootmiseks, mis NIIKUINII ära sulab!
kah priit

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Milline kontrast - Pullerits seilab Shanghais tund aega mootorpaadil Princess 54, käies selle eest välja 1773 eurot. Kuu pärast tiirutab kollase Optimaga sihitult dendropargis, sejas Tööriistamarketist ostetud 6 eurone soe pesu. Mul läheb Martini välendumisoskust siin vaja, muidu ahmin õhku nagu kala kuival. Hea, et on aasta viimane päev, vähemalt.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

09:34 - KOVide kulud p*** tervisega inimestele, kes alates 40. eluaastast manalateele lähevad, on kümned-sajad miljonid. Kilomeetri kunstlume hind on mingi €3000-4000. Loe kokku ja lõpetad oma rähkenduse ära!

 
At 11:12, Blogger Priit Pullerits said...

Soul, ma olen Lõvi tähtkujust, mulle ei meeldi vesi. Ja vees ligunemise eest maksta?!? Rattasõit ju puha tasuta.

00:14 - ei maksa nn suurele mõõduvõtule eriti loota. Ei avita siin miski ega keski.

kah priit - nagu juba ütlesin: lume tootmine on absurd. See ju kaduv investeering, nagu tabavalt mainite.

10:29 - valikute küsimus. Ega elus kõike saa. Tuleb osata võimaluste vahel valida. Parem ükskord elus (Shanghais) Lõvina möirata kui terve elu lambana määgida. Kas te vanemad teile tõesti sedagi lihtsat asja ei õpetanud?

Seiklejaile hoiatus: Lazy Lizard Hostelis pole kevadeks juba praegu ühtki majakest võimalik bronnida. Neli aastat tagasi polnud see mingi probleem. Suur Paik on vist ratturite ja teiste seiklejate hulgas liiga popiks saamas.

 
At 11:17, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Head vana aasta lõppu vanameister. Uuel aastal paugutame.

 
At 12:29, Blogger AinK said...

Kah Priidule ja P. Priidule,
Teie arvamuse kohta kunstlume tootmise osas ei oskagi muud öelda- nii lolli juttu pole enam ammu kuulnud. Lilleküla staadionile 5M eraldamise ja kunstlume tootmisel on paraku see vahe, et esimese eest saadavad lisaistekohad ei leia pea kunagi kasutamist, teise tarbimisväärtus vaatamata tema ajutisele iseloomule on oluliselt suurem. Ja kui te ei näe lumetootmisesse ehk siis väljas sportimisvõimaluste parandamisse tehtud investeeringute tulu, siis mis teha. Mitte kõikide investeeringute tulu ei saa rahaliselt või materiaalselt mõõta, kuigi seos mõõduka sporditegemise ja elukommetest tulenevate haiguste vahel on rahaliselt mõõdetav. Näiteks koronaararterite šunteerimine koos šundi maksumusega on üle 3000 euro ehk siis 1 km suusarada! 5 ärahoitud koronaarstenoosi ja meil oleks dendros 5 km suusarada olemas.

aink

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

10.57 Väga rumal sissekanne, miks ei vöiks need lumeihalejad teha rattasporti kasvöi neil lumeta radadel nagu blogi pidaja, vaid peavad ootama KOV tühipanust just lumel tervise tootmiseks?
kah priit

 
At 14:05, Blogger AinK said...

Sest suusatamine toob sportima oluliselt suurema hulga inimesi kui rattasõit külmal ajal pimedatel tänavatel.

aink

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Kui keelaks linnas autosõidud ära 50% ulatuses, paraneks tervis juba iseenesest mühinal.

 
At 14:34, Anonymous Martin, spordisemiootik, TLÜ said...

Suusatamine toob sportima oluliselt suurema hulga inimesi.
Aga kuidas toob? Keskkonnasäästliku ühistranspordiga? Jalgi kõmpides? Rongiga? Jalgrattaga?
Ei!
Toob mersudega, uhkete audidega, RAV-de ja Land Roveritega. Benssu õgivate maasturitega. Toob Dr Holdeni pillavate suusareisidega (kus lisaks lennukikütusega põletamisele - 50 km sortsu pärast tuhandete kilomeetrite kaugusele põrutamine - tegeldakse ohtralt ka enese tervise hävitamisega san migueli, zum Baloun kneedlite, 1,5 kg lihapraadide jm rasvase [koronaararterid!] abil.
Lgp dr Kaare, te ei ole ökonomist. Kunstsuusarada tähendab suuri - ebamõistlikult suuri täiendavaid transpordikulusid. (Need transpordikulud on küll köhida sellele seltskonnale, kes kunstlumele sõidab, kuid kulu ühiskonnale põletatud bensiini ja saastatud keskkonna näol).
Rattasõit on usutavasti 30-40 korda ühiskondlikult kasulikum kui kunstlumesuusatamine. Võib-olla isegi 100 või 1000 korda.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult ka pärislume puhul käiakse üldiselt justnimelt autodega suusarajale ja tagasi. Kus sa seda stuffi siis vead? Ma pean silmas just neid kergemaid sõite - tööle, kooli, koju, poodi, külla, kus ei aeta ennast higiseks, need saab kõik teha jalgrattal. Ma ei tea, miks pole vesinikuautosid veel, aga see autopasa tossu hais on vastik sisse hingata. NB! Autodekolonn on juba katkematu, igas ilmakaares.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Siin üks väärikas jalgratas linnas (aga mitte ainult linnas) igapäevaseks kulgemiseks. Tonn eurot selle iluduse eest pole palju välja käia, kestab kaua. Käsitöö ka Holland.
http://www.workcycles.com/home-products/handmade-city-bicycles/workcycles-secret-service-mens

 
At 17:35, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, vana-aastaõhtupoolikul Optimaga Toomemäel ja dendros ligi 30 km. Toomel lendasin vana anatoomikumi taga kitsal servarajal mäest alla - selline traumaatiline lõpp siis seekord. Alles all Vallikraavi tänaval sain pidama. Väike veri ka ikka aasta lõppakordiks.

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, Martin ja kah priit. Veenev ja jõuline vastulöök Ainile! Väga vabalt saab neil kumeta suusaradadel rattaga praegu sõita, ei hakka ka külm, kui korralikult riidesse panna. Tean, sest täna tegin ligi 1:25.
Ja ega kukkumine mind seganud! Pärast seda sõitsin veel üle tunni, kuigi riided olid mustad ja jalg pisut verine ja valulik. Valu möödub, mõnu jääb (kuulsus ka).

 
At 18:30, Anonymous Martin said...

Monmousseau. Crémant de Loire Monmousseau Rosé Brut. 12% vol.
Ei, veel on vara. Monmousseau Brut-i jaoks on veel vara. Iga asi õigel ajal.
Veinide puhul eriti.
- -
Lõppeva 2015. aasta puhul tasub ehk tsiteerida Eddie Fletcherit, Wattbike Training Guide'i autorit. Suurte kogemustega füsioloog ja treener Fletcher käsitleb ka sellist delikaatset teemat nagu aeg (Age Decline, lk 53):
"The science of aging predicts a gradual decline in the body’s ability to function as we get older. The precise mechanisms underlying the aging process are not fully understood, but the rate of decline in the general population of biological and physiological functions is known to be progressive and age related."
Ja edasi laob Briti rattafüsioloog faktid armutult välja:
"General evidence
• Biological and physical peak is reached between ages 20-35
• During middle age 35-45 physical activity usually declines with a 5-10kg
accumulation of body fat
• In later middle age (45-65) women reach menopause and men reduce
substantially their output of sex hormones. The decline in physical condition
continues and may accelerate
• In early old age (65-75) there may be a modest increase in physical activity
following retirement but by middle old age (75-85) many people have developed
some physical disability and in very old age, (over 85) totally dependency may
set in
• Typical expectation is 8-10 years of partial disability and a year of total
dependency"
- -
Vanematel meestel nagu hr Pullerits on seetõttu kiire. Nemad parem sõitku iga päev, kasvõi 31. detsembril ja 1. jaanuaril.
Mis aga ei tuhmu, on saavutatud võitude ja püstitatud rekordite sära. Olgu see siis Priit Salumäe Pariis-Dakari 2006. a rattasõidu 1. koht, hr Pulleritsu dendropargi kuue ringi suusarekordid või Ivo Suure duubelvõit Filter karikasarja 2015. a maantee ja temposõidu sarjades või iga kestvusspordi harrastaja oma koht Tartu maratonil. Kusjuures kummaliselt kombel mõnede rekorditega on nii, et ajaga lähevad need veel paremaks. Hr Pulleritsu 1.55,9-t tänapäeval, paistab, et noortel meestel on tunduvalt raskem üle joosta kui 1989. aastal. Ja seda vaatamata tohutule progressile spordivarustuse, taastumisvahendite ja sportimispaikade tehnoloogilise taseme alal vahepealsetel aastatel.
Head vana aasta lõppu!



 
At 20:36, Blogger Priit Pullerits said...

Vana-aastaõhtu telemängus 'Me armastame Eestit' oli küsimus: reastada tänavuse Tartu maratoni tulemuste põhjal Jürgen Ligi, Sandor Liive, Veiko Täär, Rasmus Kagge ja Priit Pullerits alustades tugevaimast. Head reastamist! Ja loomulikult ei mingit protokollist spikerdamist. Kes esimesena õigesti reastab, sel juba vanast aastast uude võit kaasa võtta.

 
At 23:48, Blogger soul said...

Täna tunnise jooksuga õnnestus dendros tervelt nelja ratturit näha.
Kuid mõnusaim osa oli peale jooksu karastav paariminutiline suplus Emajões.

 
At 00:56, Anonymous Uno (53), Laulasmaa, Harjumaa said...

Pakuks, et Rasmus Kagge on tugevaim. Liivel ei pea närvid vastu, Tääri löögid on nagu taignast ja Pullerits pistab lihtsalt jooksu. Jürgen Ligi on küsimärk, sest kuigi veri paistab teda vedavat erinevatele kaklusplatsidele - kord on tal Venemaaga rusikad rullis, kord mingid jamad Vabaduse platsil, praegu kommenteerib Delfis Baruto vabavõitlusmatši hollandlasega - pole tal laia jutu kõrval reaalseid tulemusi näidata.

 
At 01:22, Anonymous Anonüümne said...

Pole meil mehepoegadel Ligi selle tulemuse vastu midagi panna, prõõgata ju võib.))

"Ligi kirjutas Facebookis, et triatloni läbimiseks kulub võistlustempos vähemalt 10,5 tundi. Finiši joone ületas ta aga kiiremini. Üle 200 kilomeetri pikkuse distantsi läbis minister ajaga 10:19:12."

http://www.ohtuleht.ee/690139/raudmees-jurgen-ligi-labis-krampe-ja-nalga-trotsides-taispika-triatloni

 
At 02:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ära loodagi mitte oma blogiga uuel aastal kellegi kanni ligi hiilida.

 
At 11:37, Blogger AinK said...

Las koerad (loe: Pullerits, kah Priit ja Martin) hauguvad, karavan liigub (loe: lumekahurid töötavad) ikka edasi.

aink

 
At 12:01, Blogger Priit Pullerits said...

Muidugi, Ain, las töötavad, selle asemele et selle sama raha eest TÜ Kliinikumis mõnele inimesele tõeliselt vajalik ja elusäästev protseduur teha. Muide, Ain, ka praegu saab seal dendros ja spordipargis sportida, eile sõitsin seal rattaga pikad ringid, väga lahe. Ei ole vaja ka autot, et suuski parklasse vedada. Hakkad kodu juurest tulema rattaga ja pärast sõidad rattaga koju ka. Igati säästlik, kust kandi pealt ka ei vaata, ja tervislik - ei ole pärast avatud väljal asju sättides ja riideid vahetades ning külma autosse ronides külmetamise ohtu. Ahjaa, saastav ja kulukas sõiduvahendite määrimine jääb ka ära!

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

"Saab sama raha eest" ja "suuri täiendavaid transpordikulusid" - oskate kahte lauale pandud legoklotsi kahte moodi üksteise otsa panna, aga seda, kust klotsid tulevad ja kuhu lähevad ei adu. Terve ja liikumisega tegelenud inimene ei vaja südameveresoonkonna protseduure, raha säästetud ja võidetud - ta säilitab töövõime. 3000 infarkti ja 4500 insulti aastas - ja kaasnevate surmade, rääkimata invaliidistumiste suhe pole mõõdetav mitte ühekohalise protsentnäitajaga - räägime kolmandikeks jaotamisest!!!

Ökonomist arvutaks nii - kui džiibiga raja äärde tulija (€2k kuupalk, ei arvesta käivet, mida ta oma tööandjale või enda ettevõttele loob ja palga kulutamisel lisaks aktsiiside, käibemaksu jm abil riigieelarvesse veel tulu toob) maksab muidu tulumaksuna igal aastal €13 200, aga kui ta töövõimetuselehele jääb või poole eluea pealt maha kõngeb, hakkab hoopis sotsiaalsüsteemi koormama või läheb saamata jäänud tulu lahtrisse. Bussi või vana opelirondiga tulijate puhul võib arvutuse neljaga jagada, aga ka siis saab juba ühe ekstreemse näitega tervelt kilomeetri lumeraja-arvutusega per hooaeg näidata kasumlikkust. Aga ükski kunstlumerada ei teeninda ühte riskigruppi kuuluvat tööealist elanikku, vaid tuhandeid (väiksema teenindusalaga terviserajad) või kümneid tuhandeid (suurema teenindusalaga terviserajad). Nii. Korrutage nüüd tuhande või kümne tuhandega, p o i s i d ja t ü d r u k u d. AinK tabas seda märki juba kaugelt.

 
At 12:49, Anonymous Martin, spordisemiootika, TLÜ said...

Braavo, 12:26!
See on juba mõjuarvutuse moodi. Aga viskame mõjumudelisse veel mõned parameetrid juurde. Selle sodi ja kahjuliku keemia, mida inimesed kunstvärgist sisse hingavad ja koju viivad. Anchorage regiooni koolide suusatreenerite assotsiatsioon pani 2016. aastast fluoori sisaldavad määrded keelu alla. http://fasterskier.com/blog/article/alaska-high-schools-call-a-wax-truce/. Uuemate uuringute kohaselt fluoorsuusamäärete kasutamine "serious health risks, including cardiovascular disease, liver damage, hormone disruption and cancer". Seega siis täpselt needsamad tõved, mis meie meedikutele, sh lgp Ain Kaarele "kliente" tekitavad.
http://www.scientificamerican.com/article/ski-wax-chemicals-buildup-blood/. Spordipoodides on aga Vauhti, Start, Rex jms kraam kastidena ootamas. Ilma kirjadeta "Keemiliste suusamäärete kasutamine on kahjulik Teie tervisele".
P.S. See kantserogeenne sodi jääb lume sulades sinna loodusessse, rikub jalgratturite rehve ja jooksjate tosse.
Lumekahurid aga töötavad. Sest KOV-id on populaarsuse peal väljas. Süsteemselt ja jätkusuutlikult mõtlevaid inimesi KOVdes ilmselt napib. Või on rahvas nii loll, et ei oska hääletussedeleid õigesse kasti lasta.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Kunstlumi võib olla tervisele ohtlik (Postimees).

"Peaaegu pool Šveitsi suusakuurortidest sõltub kunstlikust lumest, sest ülemaailmsete kliimamuutuste tõttu ei saa nad enam lootma jääda sellele, et sajab piisavalt looduslikku lund."

 
At 13:41, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, kas te teate, kes on Josh Boone?

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas need valgud jõevette saavad? Usun, et Eestis tehtav kunstlumi on dopinguvaba. Või ei ole see dopinguvaba?

 
At 15:31, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, uue aasta esimesel päeval Optimaga Toomel ja Emajõe ääres linnas ja Jänese rajal 32 km, puhas nauding, -10 kraadi ja valge-värske puhas kirme ja teised inimesed jalutamas, päeva nautimas - milleks mingil totral 1 km rajal tiirutada?!? Terve linn ja selle ümbrus on mulle lahti, minu päralt, mine, kuhu tahad. See on vabadus, see on nauding - mõistate, kunstlume orjad? Ega vist...

 
At 16:32, Anonymous Viktor said...

Parklas vaba kohta otsimata, klaasi tagant teistele autojuhtidele vihaseid pilke heitmata.
Kuid on selline elustiil: põrutada risti üle Eesti (muidugi mitte ühistranspordiga, vaid Audi A8 maasturiga).. et süüa trendikas pubis või restos, osta Peipsi äärest rääbist, panna mõnesajameetrisel kunstlumeringil suusad alla..
Nagu alkohoolikud poe ümber: Nõmmel Tallinnas
Jõukale võimsa autoga mehele pole probleem põrutada Tehvandile, Kõrvemaale, Virumaale.. kui seal lund pole, siis Jõulumäele.
Ja hoia sa alt, rajameister, kui siis raja pole tipp-topp, klassikasoon värskelt aetud (varahommikult), vabatehnika ala randaalitud (mitte liiga kõva, mitte liiga pehme, well done, kui mehepojad peale lendavad!
Ja ärgu olgu rajal jookjaid, keppareid-jalutajaid ega rebasesitta!
Head uut aastat!

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Head uut aastat, võhmamehed!

Kohe siis algamas selle talve tähtsaim mõõduvõtt ja suurepäraseim vaatemäng.
Head nautimist!

Lugupidamisega,
Hästitreenitud Austusväärsete Võhmameeste Eesrindlik Selts

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Pidades silmas Suurt Mõõduvõttu, leidsin vahest ehk isegi parema treeningmooduse Taaralinnas - paaristõuked Anne kanalil. Viimaste päevade ilma ekstrapoleerides võib Võrtsjärve teema uuesti päevakorda kerkida.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla nii:
1. Pullerits
2. Ligi
3. Täär
4. Liive
5. Kagge

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Head uut olümpia-aastat!

http://etv.err.ee/v/meelelahutus/aastavahetus_2015/2016/saated/a9584da7-8026-4594-b6f6-72e8aeffd2bd/tujurikkuja-2015

Ajaribalt 10:20

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas kommenteerid Tujurikkuja lõpulualu ja spordisketši ?

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, mehed ootavad korraldusi.
Ütlesid, et see talv Tartu Maratoniga mitte arvestada.
-10 kraadiga rattaga ei sõida. Asfalditoksimisel on ka lõpp.
Mida siis teha?

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Jamad sõnad olid ju lõpulaulul, puhas sallivuse promo.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Tüübid karjuvad, et:
Ei jää see nii, et Mulgimaa
vaid jälestab võõrast keelt!
Ka teatab vapralt Valgamaa,
et suudab raevuda mitmekesiselt.

Ühesõnaga "Welcome to Estonia" endiselt. Ja Rõivas naeratab selle peale "teadva näoga".

 
At 22:07, Anonymous Võhmamees, saavutusi terve rivi said...

No mida kiunu, 21:21!
Suur Mõõduvõtt tuleb igal juhul. Seda esiteks.
Teiseks, asfaldil sõitmisel on alles siis lõpp, kui hanged väljas. Kerge kirme, isegi jää, ei tee paaristõukele mitte midagi. Väike ettevaatlikkus kaasa ja tõuge käib täie jõuga!
Aga see pole veel kõik. Tee valik Tehvandi, Jõulumäe, Valgehobusemäe, ja neid on veel, vahel ning anna puhtal, säraval, hästilibiseval lumel tuld nii kuis jõuad.
Ehk, vähem soigu ja kiunu ja rohkem tööd!
Ja Suurel Mõõduvõtul näeme, kui muidugi mees oled.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Päälinna võhmameestele lähim
http://terviserajad.ee/tervisekeskus/valgehobusemae-suusa-ja-puhkekeskus/

 
At 23:26, Anonymous Martin said...

Tehvandi, Jõulumäe, Valgehobusemäe! Klassika ja vabatehnika rajad tip-top! Baarid, saunad, après-ski. Lenda peale!
Tasuline rada (2 € Valgehobusemäe), keppar-penskareid pole.
Sandorliived ja jürgenligid, Eesti ühiskonna crème de la crème.

 
At 23:28, Blogger Priit Pullerits said...

Tujurikkuja lõpulaul oli vastik. Kõik teised on head ja toredad, aga vaat eestlased on vastikud. See oli puhtakujuline vihakõne, ei muud.
Muide, Jaak Jõerüüt presidendiks, on minu tänane eelistus ja ettepanek.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

tundub et poliitikute taktika ERR rahastamise koha pealt on vilja kandmas ja ETV teeb kõik endast oleneva, et jumala pärast poliitkutele meelepärane olla...
kah priit

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas vasakliberaalid tõesti arvavad, et sedasi on võimalik mingigi ühisosa?

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ütlen ausalt, et selle eestlasi mõnitava ja vihkava lõpulauluga tõmbasid tujurikkujad enda pikale edukale ja menukale tegevusele kõva vee peale.

Jaak Jõerüüti pooldan seepärast, et vaadake (Postimehes), kui hästi ja arukalt kritiseeris ta TH Ilvese vana-aastakõnet. Kohtusin temaga mullu sügisel, rääkisime off-the-record ja sain aru, et sel intelligentsel ning äärmiselt meeldiva suhtlusmaneeriga mehel on süda ja mõistus ja seega eestimeelsus õiges kohas.

Aga täna, teisel, on juba tõsisem teema, -16. See on ratta seljas vist isegi minusugusele 1980ndate aastate keskel Nõukogude armees põhjapolaarjoone taga karastanule liiast. Seal oli 1985. jaan-veebr stabiilselt -41 kuni -42, kasarmus oli maksimaalne +5. Vaat nii karastusid omal ajal mehed. Aga tänapäeval...?

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

A.Noot jooksis üle 3000m. siserekordi,mis oli 33 aastat tagasi hr.Valdmaa poolt tehtud.No ei austa need noored vanemaid inimesi,lisaks on nad veel lootusetud pehmod ka.

 
At 12:31, Anonymous Martin said...

Rahvas on sõjast väsinud. Keda Ilvese asemele presidendiks saadetakse või pannakse, seda ei tea teie, hr Pullerits, ega keegi teine siin.

 
At 13:01, Anonymous Martin said...

12:13, Noot jookseb hästi. Seda ei saa mitte tunnistada. Aga Valdmaa ei kasutanud Flagstaffi, ega ka muud staffi. Võrrelge ka neid sisetingimusi siis ja nüüd. Samuti jalanõusid.

Ajalugu kordub, kordub farsina.
Tunnen ennast noore Marxina.
Sõdurid, jah, varsti nad,
taas üle piiri marssimas.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

11.22, kas valus äratundmine? Kui vihkamisest ja vaenamisest podisete, siis lugege dr Holdeni uue aasta sissekandest, kes tegelikult seda harrastab.

 
At 14:45, Anonymous Jaanes, Tähtvere said...

Supilinn, kell 14:00
Lumetegu täies hoos, kaks lumekahurit paugutavad võimsuse piiril, Spordipargi päälik Marti Viilu oma meestega peenhäälestasid masinate tööd, krõbe külm kipub mehhanismustele liiga tegema. Meeleolu on töine, rõõmus ja reibas – kerkiva lumemäe on lapsed juba kelgutamiseks ja liugulaskmiseks kasutusse võtnud, spordimehed on oma jooksuringid kavandanud just siit mööda, et takseerida, kas alasti Pulleritsu-nimeline ovaal saab järgmisel nädalal vähe viisakama väljanägemise. Hooliv KOV, kellel pappi jagub ja jääb ülegi,

http://tartu.postimees.ee/3453145/tartu-linnale-laekus-labi-aastate-suurim-tulumaks

on teinud oodatud rahapaigutuse. Mõne nõukaja fossiili ja tema klakööri laimukampaania on määratud läbikukkumisele! Side lõpp.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Engels ütles: töö tegi inimese ahvist.
Ja töö - seda tehakse Flagstaffis.
Miks mitte Nuustakul, et ah miks?
Nuustakul ju õhk ei võta pahviks!

--Marksistlikke mõtteid

 
At 16:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ahh, polnud täna -15 kraadi külmaga ka hullu. Tegin vana rattaga 1:16 Jänese rajal (2x4 kraavi tuleb ületada, ratta seljast maha) ning dendro- ja Supilinna spordipargis. Ei hakanudki külm, hoopis higiseks sain, kuigi keskmine tuli vana Optima peal vaid napilt üle 20 km/h. Aga see oli ka maastikusõit, mitte maantee kimamine- Ei ole kahel viimasel päeval ühtegi ratturit näinud, ei tea, kas kardavad jahedust?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

mida on originaalset rattasõidus? kas tegu on lugejatele hämamisega pealkirjas? eile ei sõitnud keegi, sest peeti kerget pohmapäeva. päris meestel on see nii peale aastavahetust. tujurikkuja laul oli hea. kiitus vaid.

 
At 18:42, Anonymous Heints, Sverdlovi ühismajand said...

Täna oli Rõuges Vinterpaik'il 40 ratturit rivis ja keegi neist pole ilmselt Alakurttis käinud. Sõideti võidu ja puha, kuum olevat sõitjatel olnud.

Aga see selleks, Tujurikkuja ongi tuju rikkuja, rikutuse aste sõltub vaataja valulävest. Kes naerab, kes pasandab, kes läheb delfisse kaebama. Poisid tegid taas seda, mida pididki tegema - uroodide tuju rikkuma!

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Genfi 1949. a konventsiooni räige rikkumisena Nõukogude okupatsiooniarmeesse opteeritud Pullerits viibis ajateenistuses teatavasti kevad 1984 kuni kevad 1986. See on päris üldiselt teada.
Kas siin on aga mehi, kes teavad, et 1988. a tuli Pulleritsule Tartus kutse Nõukogude Armee kordusõppusele, mille Pullerits prügikasti viskas ja läks Vene sõjaväe eest peitu:
A. Marju Lauristini loengusse
B. Jüri Talveti loengusse
C. Ene Ergma loengusse
D. Juri Lotmani loengusse?

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

No kas on lootust ,et Tartu Maraton toimub. Mida härra Pullerits arvab?

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

ükskord ikka toimub niikuinii
kah priit

 
At 12:42, Blogger Priit Pullerits said...

Tartu msratoni kohta ei tea, aga täna, pühapäeval selle hooaja esimene lumetrenn kirjas. Väljas 1:42 ja selle aaga n+1 km. Mis on n väärtus? Vihje: parajalt ikka üle 20.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Töö käib! http://meelis.tumblr.com/post/136245438948/lumemöldrid

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Mõelgem ka inimestele, kes suusahüsteeriaga kaasa ei lähe.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

n=25

 
At 16:24, Blogger Priit Pullerits said...

Päris hea, 16:08. Pange üks veel juurde ja oletegi saanud ülitäpse vastuse. Hea töö! Aga teistel?

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Miks arvatakse, et tagatuli vilkuma panna on mõistlik? Ei ole. Õnneks seadus on konkreetne, põlema peavad mõlemad tuled.

Liiklusseadus
§ 87. Jalgrattale, tasakaaluliikurile ja pisimopeedile esitatavad nõuded

(3) Jalgrattal, tasakaaluliikuril ja pisimopeedil peab põlema pimeda ajal või halva nähtavuse korral sõites ees valge ja taga punane tuli.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Trenniaegu võrrelda nagu pole väga mõistlik. Eriti off-season perioodil.
Mis trenni eesmärk oli?

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/toomas-lepp-tujurikkujast-kardan-humoriste-kardan-rahvakunstnikke-kardan-olla-eestlane?id=73339813

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Kah kummaline:
http://epl.delfi.ee/news/lp/riho-suun-loodan-et-inimkonna-onnelikem-ajajark-lopeb-peagi?id=73312267

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Lumetootmise teema on ka ERR Lumeinfo foorumis ilusti käima tõmmatud: http://arhiiv.sport.err.ee/lumeinfo.php?0&id=15#kommentaarid

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Ah, et ärme tooda kunstlund ja mida me nende sentidega siis teeks, maksaks ametnikele preemiaks, või kavatsete kogu raha kirstuga kaasa võtta?

 

Postita kommentaar

<< Esileht