esmaspäev, detsember 14, 2015

Pullerits: Kas parima sportlase valimist tabas krahh?

Vigursuusatamine on minu ala. Seepärast on mul õigus siin sel teemal sõna võtta. Neljas viimases taliolümpiaraamatus olen just mina kirjutanud vigursuusatamise peatüki. Lisaks olen korduvalt intervjueerinud Tõnis Sildarut, Kelly Sildaru (fotol vasakul) isa ja treenerit.

Kui aga vaatate Eesti Olümpiakomitee koduleheküljel aasta parimate naissportlaste valikut, ei ole seal Sildaru nime. Ent Sildaru pühapäevane võit, USAs Colorados peetud Dew Touri pargisõidu esikoht, teeb temast raudselt Eesti tänavuse parima naissportlase favoriidi. Selja taha jäi ju kogu maailma absoluutne paremik, sealhulgas Sotši olümpiavõitja Dara Howell.

Paraku on olukord selline, et tõenäoliselt on suur osa inimesi oma hääle valimistel juba andnud ning kuna ümber hääletada ei ole võimalik, jääb Sildarul ilmselt palju-palju rahva hääli teenimata.

Miks peaks aga Sildaru valima Eesti parimaks naissportlaseks? Ühe põhjuse juba ütlesin, ja see ongi peamine: ta võitis vigursuusatajate ühe olulisema võistluse ja jättis vahetus võitluses selja taha kogu maailma paremiku. Mis on teistel Eesti naissportlastel talle vastu panna?

Epp Mäe (fotol paremal) tuli vabamaadluse MMil kolmandaks. Kõva tulemus igal juhul, aga me ju teame, et ta võitis selle medali suuresti seetõttu, et turniiritabelis sattusid tema poolele nõrgemad vastased. Anett Kontaveit, kelle paigutasin ise hääletusel esikohale, mängis küll edukalt USA lahtistel meistrivõitlustel, aga kui nõrgem Williams lõpuks vastu tuli, ei olnud tal enam šanssigi. Erika Kirpu pronksmedal Euroopa mängudel on siiski teise- või koguni kolmandajärgulisel võistlusel saadud medal. Teistel naissportlastel, olgu Ingrid Puustal, Merike Andersonil, Saskia Alusalul või Ksenia Belomestnoval (kes see veel on?) ega ka Katrina Lehisel ei ole Sildaru saavutusele vähimatki konkurentsivõimelist vastu panna.

Niisiis, mis nüüd teha, et parima sportlase hääletus tuleks õiglane? Asi on lihtne: EOK peab tühistama kõik senised parima naissportlase hääletuse tulemused, lisama valikusse Kelly Sildaru (fotol vasakul). See ei ole ju veenev argument senise valikuga jätkamiseks, kui keegi väidab, et igaüks saab ise lisada oma valikusse Sildaru, kui klikib valikule «Keegi muu».

Sellest saaks väga kurioosne parimate sportlaste galaõhtu, kui Sildaru ei mahu isegi kolme parima sekka. Ja kui ei mahu, siis on see ei kellegi teise kui EOK süü. Ja see süü saab siis ka avalikult ja valusalt välja toodud. Kas skandaalist niigi räsitud EOK seda vajab? Ei usu. Seetõttu alustagu parima naissportlase valimise protsessi uuesti nullist.

Ahjaa, üks asi veel: parimate treenerite valikusse tuleks tingimata lisada Tõnis Sildaru (parempoolsel fotol paremal). Kes teine on suutnud niisuguse pühendumusega viia Eesti sportlase maailma tippu, ja seda veel alal, mille harrastamiseks puuduvad Eesti talvel peaaegu igasugused tingimused?

Mina tahan nii naissportlaste kui treenerite osas ümber hääletada. Sest olukord on muutnud, ja väga palju. Usun, et ei ole oma tahtmises üksi. Kes kuulub siin minu leeri?
******
The lower section of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kelly Sildaru tänavu jaanuari Otepääl. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Vigursuusataja Devin Logan tunamullusel Dew Touril USAs Colorados. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Epp Mäe septembris Rakveres. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa teataja / Scanpix
Foto 4: Kelly Sildaru mullu novembris Tallinnas. Foto autor: Albert Truuväärt, pildistanud Arterile / Scanpix
Foto 5: Tõnis Sildaru laste Kelly ja Henryga. Foto autor: Albert Truuväärt, pildistanud Arterile / Scanpix

63 Kommentaarid:

At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Nõus. Üldse ei saa ma aru, miks parimate valimist alati nii vara peab alustama? Paljudel aladel alles hooajad käivad.

Tarmo

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

ee ... parim naisjuunior ikka

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis leeri Pullerits ise kuulub üldse: http://suusk.blogspot.com.ee/2009/12/pullerits-mis-on-mottetuim-taliala.html

"Just, ära arvasite. Jutt käib kõigist nendest mittesportlikult ehk kubujussina riietuvatest tüüpidest, kel pole isegi nii palju kasvatust, et nad taipaks siseruumis oma mütsilotu peast võtta ning kelle kõnepruugis, kui kuulata nende usutlusi, on iga kolmas väljend "fun" või "a lot of fun" või "great fun". Kusjuures ma ei ole millegipärast sugugi kindel, et narkootikumid neile väga võõrad oleks. Jah, need on need tüübid, kes suuskadel või laudadega mööda käsipuid alla libistavad ja muud seesugust mõttetust teevad. Kord juhtusin telerist isegi nägema, kuidas nad mööda suusahüppe laskumisnõlva alla sõitsid ja selle otsa ehitatud lumenõlvalt võimalikult kõrgele hüpata püüdsid. Ma olen sada protsenti nõus Postimehe sporditoimetuse juhi Peep Pahviga, kes keeldub seesuguseid alasid üldse spordiks pidamast ning selliste alade viljelejaid sportlasteks nimetamast. Mis järgmiseks? Võtate vanaema malmist pesukausi ja vaatate, kes sellega kõige kiiremini mäest alla jõuab?"


Ühesõnaga, miks promob Pullerits äkitselt parimaks sportlaseks ühte ebaviisakate kottpüks-narkarite ala esindajat, kes pole üldse õige sportlanegi?

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

...vaatame ikka aastanumbrit ka. Too on kirjutatud kuus aastat tagasi. Vahepeal on nimetatud ala oluliselt muutunud, saanud rohkem küpseks spordiks, ei ole enam nii palju kalkarite ala, nagu oli tookord. See virisemine, et vaata, mis sa kunagi kirjutasid, lähtub väga kitsapiirilisest ja staatilisest elunägemusest - ja näitab, et seda on just toosuguste etteheidete tegija. Kas te, 10:26, olete samuti kõigis asjades täpselt sama meelt, nagu olite aastaid tagasi? Alustage näiteks sellest: kas olete alati, juba valimisea algusest, valinud ühte ja sama inimest/erakonda või on te valikud ja eelistused selle aja jooksul muutunud? Kas te lemmikroog on lapsest peale olnud üks ja seesama? Lemmikbänd samuti? Ja lemmikfilm ja lemmikkirjanik?...

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Aastanumber aastanumbriks. Loomulikult võivad valikud ja eelistused muutuda. Ja just selle taustal paistab PP eriti lootusetu. Ta ei õpi. Ta ei õpi, et võivad muutuda ja just seepärast ei olegi vaja iga kategoorilisusest tiine postitusega särki rebida.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Eks PP ole muutliku meelega. Siis kui PP veel jooksumees oli, mäletate, kuidas jalgratturid va mugavuspehmod siin vastu päid said. Otsige vanu postitusi ja lugege.

Tänane algatus on kiiduväärt, toetame.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Ainus muutus ala juures on see, et nüüd on üks eestlane seal tegusid tegemas. Teised sportlased ja ala ise on täpselt samasugune nagu 6 aastat tagasi. Pullerits ei saa aru, et tema 6 aasta tagune lähenemine oli lihtsalt tema enda kitsarinnalisusest ja piiratud maailmapildist lähtuv. Nüüd on ta ise alast rohkem aru saanud ja tutvunud seda harrastavate inimestega. Aga selle asemel, et tunnistada kui võhiklik oli tema eelnev lähenemine kujutab ta endale ette, et tegelikult on ala ise ja selle harrastajad kuidagi "arenenud"...

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Palun konkreetseid põhjendusi, mis on vigursuusatamises kuue aasta jooksul muutunud. Milliste tunnuste järgi "ei ole enam nii palju kalkarite ala"?

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Kõva mees Epp Mäed maha tegema. Ise tahab valida parimaks tüdruku kes ei pääse isegi MMile vaid võitis ühe telejaama kutsetega võistluse.

 
At 12:20, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
tagasi tulles veel eelmise blogipostituse juurde: kes see mees ikkagi oli, kellega eile kuueses grupis Tartu ümbruses üle 2,5 tunnise treeningu tegite ja kes pärast seda läks veel Wattbike-i võistlusele. Blogi lugejatel on õigus seda teada.
Ütlete, et enamus olid Pelotoni mehed, ise te ei kuulu kuhuigi klubisse, kas pundis oli ka üks SK Velo Tartu mees?
Kes arvab ära selle mehe nime?

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Valijate leeris kostub paraku ämbrikolinat jah.

 
At 15:00, Anonymous M said...

Hr Pullerits, kas on mingi eriline põhjus, et te ei taha selle Wattbike mehe nime avaldada? Tegu peab olema tugeva harrastajaga, kellel reies ikka lihast - suvalised könnid Wattbike-i ei sõida - näe eile said üks mees 500 W keskmiseks 4 km sõidus. Kes see tõelise rattasõidu entusiaston, kes 2,5h teiega ära kannatas, ei ütlenud, et mul teie venimisest siiber.. ?

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

...ta istus kogu aeg tuules, ei käinud vist kordagi vedamas. Hoidis end. Targalt sõitis. Eks ta ise ütleb, kes ta oli, kui soovib, pole siin minu asi teiste eest rääkida.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

keegi Paul Lõiv tegi 3 tundi ratast alla ja sai hea tulemuse. lambist, nagu ise ütles, pingutamata.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Seda oligi arvata,et nüüd Sildarut kõvasti kiitma hakatakse.Tegelikult pole ju tõesti selle alaga rohkemat muutunud,kui et meie tüdruku head tulemused on tulnud.Ja nüüd üritavad paljud tema abil ennast upitada.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Lapsi ja täiskasvanuid ühte potti mitte.

 
At 20:06, Blogger soul said...

EOK ei lisa Kelly Sildarut aasta naissportlase kandidaadiks

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/eok-ei-lisa-kelly-sildarut-aasta-naissportlase-kandidaadiks?id=73204017

 
At 21:15, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, selle küsimuse võttis minu arvates Delfi küll siit. Ega ma kade ole - keegi pidi selle teema ju lõpuni viima.

Aga mis juhtus täna, esmaspäeva õhtul? Tulin rattaga töölt, võtsin Tähtveres suurel kesksel ristmikul kurvi ja lendasin paugust külili, just haige, traumeeritud õlaga küljele. Kodus vaatasin, et hmm, vasak küünarnukk on verine ja vasak põlv on ka verine. Uued haavad. Aga nagu öeldakse: armid kaunistavad tõelist meest.

 
At 21:29, Anonymous Tõsine spordimees said...

Ah et nüüd on siis mingi klounaad tõsine sport või. Sellised alad kus võitja määratakse kohtunike subjektiivse arvamusega, mitte sentimeetri ja sekundiga mõõtes on lihtsalt tsirkus ja show. Põhjendan oma arvamust sellega, et näiteks 100 meetri jooksu võitja on võitja igasuguse kohtunike kolleegiumi juures, aga sellise tilulilu puhul sõltub esikolmiku järjestus suuresti kohtunike suvast.

 
At 21:29, Blogger Priit Pullerits said...

Eilsest rattasõidust huvitatuile: lugege teile huvi pakkuva mehe enda kommentaari eelmise sissekande kommentaariumi lõpust, see on 128. (!) kommentaar seal.
128 kommentaari... Ohohoo, sellist tulemust näitavad meinstriimmeedias ikka väga teravad ehk ülevindilood. Hästi paneme siin, kas pole nii? Elu käib - rõõm näha. Nii jätkata!

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

1. Naissportlaseks tohiks ja saaks valida ikka nime järgi naist. Sportlast, kes ei saa vanuse tõttu tiitlivõistlustel esineda, ei tohiks sellele tiitlile asja olla. Noorte arvestuses jagatakse ju ka esikohti.
2. Kas miski kommertsvõistlus kus osalesid ka mingid tuntud näod, on tähtsam tiitlivõistlustest? Mis ajast ja kes nii arvab?
3. Kontaveit näiteks on esisajas metsiku konkurentsiga alal (tegijaid loetakse kümnetes tuhandetes + harrastajad) ja jõudis absoluutsel ala tippturniiril 16 hulka. Kuidas saab selle tulemusega võrrelda miski marginaalse harrastajate arvuga ala mingi kommertsturniiri võitu?
4. Taustaks küsiks ka, mitu lauasõidu renni on Eestis, mitu laskumisnõlva, mitu spetshüppekohta? Palju on selle ala harrastajaid kokku? Suusaliidu lehel pole alast mingit märki. Kas see ongi Sildarude erainitsiatiiv?

Küll tahaks kutsuda mõistusele neid kõiksugu eksperte, kes murdeikka jõudmata tüdruku saavutusi taevasse tõstavad. Lapssportlastega on maailmas palju tegeletud ja täiskasvanuna on neist edukad väga, väga vähesed

 
At 21:42, Anonymous Sööstlaskuja said...

Armetu EOK, väga armetu.
Kas jaanuaris saavutatud tulemus on millegi poolest parem kui detsembris saavutatud tulemus? Kui, siis mille poolest, härrased funktsionäärid? On see ka statuuti nii sisse kirjutatud?

"Aasta naissportlase nominendid on Saskia Alusalu, Merike Anderson, Ksenia Belomestnova, Erika Kirpu, Anett Kontaveit, Kristina Koroljak, Katrina Lehis, Epp Mäe, Nelli Paju ja Ingrid Puusta."

Head spordimehed ja -naised, käsi südamel, mitut nime te siit rivist peast teate ja seejärel, nimetage ka ala ja tulemus, millega sportlane ajalukku läks?
Ning siit edasi, kui Kellyt ei esitata kandidaadiks, siis ametliku doktriini järgi on kõik eelnimetatud temast sel aastal tituleeritumad ehk kõrgemal tasemel omal alal.
Kas tõesti, härrased funktsionäärid?!

Vanadekodu, aga mitte spordielu biiti jagav-tabav katuseorganisatsioon...

 
At 22:11, Anonymous Verner, Loksa said...

Tee siis oma spordiorganisatsioon, "biit jagav" 21:42.
Seal võid kasvõi oma hobusele aasta tiitli anda.

 
At 22:12, Anonymous Jaanek, Valga-Valka said...

Õige konstateering, sööstlaskuja!

Toda pansionaati on vaja tuulutada, oi kuidas on vaja!

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

69,62-mees on liiga kauaks poodiumile jäänud.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

21:42, nimekirjas on ainult Ksenia tundmatu nimi. Ülejäänusid teavad spordiviktoriinimehed une pealt.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

PP peab naelad alla panema, täna oli linna vahel õhtul juba libe.

 
At 07:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ei mingeid naelu. Täna ei lähe ratastel, vaid lähen jala.

21:42 versus 21:36 väitluses annan oma selge toetushääle Sööstlaskujale. Ent tänan 21:36 sellegipoolest diskussiooni panustamise eest.

 
At 09:21, Blogger Andres said...

Üks võimalus (neid on ilmselt rohkemgi), kuidas saab EOK konkursil Kelly Sildaru poolt hääletada: Vali 5. Punkti menüüst "KEEGI TEINE". Kirjuta ise sinna avanevasse lahtrisse KELLY SILDARU. Anna teistele ka punkte ja hääleta ära.

 
At 11:10, Anonymous Eestitroll said...

Üleskutse!

Käige kõik lehel ja pakkuge ise Sildarude esindajad parimateks vastavates katergooriates.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Nii lolli juttu muidugi annab ajada...
Kelly jäi hiljaks?! Kas on 2015 aasta või ei ole, halloo?

«Meie tegime oma valiku, Kelly Sildaru jäi kaks nädalat hiljaks. Tal oli lihtsalt ebaõnn, et ta õnnestus nii hilja. Aga samas ma usun, et me oleks võib-olla ka kaks nädalat tagasi jõudnud sellele järeldusele (teda mitte nomineerida). See on küll vaid spekulatsioon,» sõnas EOK kommunikatsioonijuht Aivo Normak ERR Spordile.
EOK ei kavatse Kelly Sildarut aasta naissportlase nominendiks seada

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Sry, link uuesti.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Just nii, 9:21 ja 11:10, hääletatud!

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Et kuna Kelly õnnestus 2 nädalat liiga hilja, siis valigem muuhulgas sportlasi, kelle õnnestumised pole ligilähedasedki?

Tubli, Normak & Co, bürokraatias olete ühegi kahtluseta maailma tipus või nõks isegi üle!

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

KEEGI TEINE!

 
At 12:09, Anonymous bontshik said...

Aga millegipärast pole vöimalik EOK.ee lehelt praegu hääletamise kohta leida. Äkki nad nad töesti teevad uue hääletuse ?

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui vasaramees pukist läheb, siis kas see rumala jutuga kümpimees ka?

 
At 14:26, Blogger soul said...

Kas see on mingi sigadus nüüd? Aasta naissportlase 2015 puhul pole võimalik kedagi muud valida ja teist nime kirjtada.
http://www.eok.ee/aasta_naissportlane_2015


Samas Delfi teeb reklaami.
VÄIKE SPIKKER: Just nii saad Kelly Sildaru hääletada Eesti parimaks naissportlaseks!

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/vaike-spikker-just-nii-saad-kelly-sildaru-haaletada-eesti-parimaks-naissportlaseks?id=73207307

 
At 17:00, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

Siin kommentaariumis on ka ogaraks mindud selle preili Sildaru haipimisega. Tunnistan, et ei jaga sellest alast midagi, ega pea seda isegi mitte õigeks spordiks, aga minu meelet on biit tegelikult hoopis muus. Kelli Sildaru nn. saavutused on tehtud mingitel nn kommertsvõistlustel, see et ta nendel mingeid alavormis "staare" on võitnud pole mingi näitaja. Näiteks suusakuningas Northug ei mahu samuti vahel Norra meistrivõistlustel esikümnessegi, aga OM idel ja MM idel teeb suuri tegusi ja näitab mis puust ta tehtud on. Kui muu spordimaailm peab teda tiitlivõistlustel osalemise tarbeks liiga nooreks, miks krt meie teda nii hirmsasti aasta sportlaseks peaks "bushima" ? Tubli tüdruk muidugi, kindlasti on talenti ja tahet jne. Aga vaatame kui ka talle rinnad kasvavad ja naiselik tagument tekib, kas ta siis suudab täiskasvanud naistega, sama edukalt võistelda? Te olete siin kõik spordimehed eks ja heas vormis ? Minge ja proovige mõne 12-13 aastase poisiklutiga batuudil võidu trikitada? Vean kihla et enamus teist saaks keskmise koolipoisi käest igast asendist silmad ette. Mina kes ma usun ennast heas füüsilises vormis olevat ja omavat head koordinatsiooni tunnen ennast laste sünnipäevadel batuudile ronides nende kõrval küll üsna kohmaka vanamehena. Leevendust pakub vaid see, et enamus, ka minust 10-15 aastat nooremad mehed nn isad on veel haledamad. Lastel ei ole hirmu ja neil pole lihasmassi, mingisugust "tikujuku" keha on hoopis lihtsam valitseda ja kontrollida. Aasta parimale naissportlase tiitlile peaks ikka kanditeerima naine, mitte laps!

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Toetan kehakultuurlase Kägu arvamust.Tiitel on mõeldud parimale naissportlasele,lapsed ei pea selles osalema.Ja on ikka küll neid tublisid naisi,kellele seda anda.Sildaru las treenib edasi,vaatame kui tubli ta paari-kolme aasta pärast on.Noored kõvad tegijad kipuvad täisikka jõudes tulemusspordist loobuma,nad pole muud elu peale trenni näinudki.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

lõpuks ometi ka üks asjalik kommentaar. pullerits muidugi on nagu savipaks - igas pulmas pruut ja matusel kadunuke. kuskil klikivõimalus tekib - treib uue jutu. mis pea alati läheb vastuollu ta enda varasemate soperdistega.

 
At 22:32, Anonymous LP said...

Priit, kõvad mehed tõmbavad kostüümid selga ja panevad rattad sel laupäeval joonele, kas lööd kampa? https://www.facebook.com/profile.php?id=554622568019379&fref=ts

 
At 22:36, Blogger Priit Pullerits said...

Kõlbab Kellyl naistega võistelda, kõlbab ta ka naissportlaste arvestuses konkureerima. Kõik, muud pole siin lisada.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, selles ju asi ongi et, ei kõlba naistega võistelda, st kõlbab võistelda ainult nn külavõistlustel. Ei lubata tema vanuseid ei OM idele, ega MM idele.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

VIDEO JA FOTOD: Pühadeks koju! Kelly Sildaru saabus hinnalise karikaga, vastas kallistused ja tort

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/video-ja-fotod-puhadeks-koju-kelly-sildaru-saabus-hinnalise-karikaga-vastas-kallistused-ja-tort?id=73214833

 
At 23:14, Anonymous Arbiiter said...

Kehakultuurlane Kägu müttab küll tublisti puuõõnes - ja initsiatiivi eest kindlasti aboluutkaalu 12 punkti! -, vähe sitt on loos aga see, et Käo-onu rahmeldab ju täiesti vales õõnsuses.
Kui madalamas või nõrgemas või nooremas kategoorias keegi tegusid teeb, mis ka isakesed (käesoleval juhul loe: emakesed) varju jätab, siis on tulemus enesest mõistetavalt edetabelikõlbulik.

Toome uskmatutele ka mõned juurdeviivad näited:
1) kui Taaramäe oleks too aasta noore särgis võitnud TdeF, siis oleks ta seisnud kõrgemal astmel kandes nii valget kui kollast särki.
Või arvab Käo-onu, et Tuuri võit oleks antud teisena lõpetanud isakesele?

2) kui noor ujuja teeb maailmarekordi ja võidab MM-tiitli, siis seisab ta kõrgemal astmel (küll ilma särgita) ja on ka uue maailmarekordi omanik.
Või arvab Käo-onu, et teisel kohal lõpetanu oli kõvem mees - kuna poisil karvad veel ei kasva ja jumal teab üldse, kuidas ta 3 aasta pärast nende karvadega üldse hakkama saaks ja kas ta siis enam ujuda oskabki - ja tiitel antakse temale?

3) kui kulturismi MM-il tuleb kaalukategooria kuni 90kg võitja ka absoluudi võitjaks, siis teenib ta nii oma kaalu kui ka absoluudi meistritiitli.
Või arvab Käo-onu, et kui 120kg isakestele tundub, et sel noorel nolgil pole ju liha luudel ollagi, et siis võetakse talt absoluudi tiitel ära?

Edasi pole vist mõtet jätkata, hr Kägu, hakkab nagu midagi koitma Teilgi, eksju?

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/video-ja-fotod-puhadeks-koju-kelly-sildaru-saabus-hinnalise-karikaga-vastas-kallistused-ja-tort?id=73214833#!dgs=dgsee-166719:E62Phms0qTeBNmruY6Sn_s

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Kodanikele ka üks vana artikkel vanusepiirangutest.
http://sport.postimees.ee/2676658/kelly-sildaru-tase-lubaks-olumpiale-vanus-mitte
See lapssportlus on sportvõimlemises ja muudelgi aladel juba läbi elatud ja seepärast ka vanusepiirangud sisse seati, et ealiste iseärasuste tõttu eeliseid omavad dresseeritud lapsed ei saaks neid eeliseid tiitlivõistlustel kasutada.
Huvitav, et isand Pullerits ja ka näiteks 23.14 ei too oma väidete toetamiseks peale demagoogia midagi tummisemat.
Laps EI OLE NAINE, kas see teile pärale ei jõua?

 
At 00:01, Anonymous Käo onu said...

Lugupeetud Arbiiter, kes te kirjutasite 23:14. Olete kirjutanud pika jutu ei millestki. Tunnistage ausalt, et te polnud päris kaine, kui selle üllitise kirjutasite? Kas te saate aru, et spordifunktsionäärid üle maailma, ei luba lapsi täiskasvanute võistlustele? käoonu ei puutu siin asjasse, tema heakskiit või mitte lubamine, ei muuda asja. Kindlasti pole see ka käoonule üllatuseks, et paljudel spordialadel nagu iluvõimlemine, iluuisutamine, suusatamine, ujumine jne võistlevad lapsed edukalt täiskavanutega ja isegi pigem võidavad neid. On spordialasid, kus 25 aastane on sisuliselt rauk. Siiski on peetud vajalikuks seada mingid vanuselised piirid millest nooremaid lapsi täiskasvanutega tiitlivõistlustele võistlema ei lasta. Selleks on rida põhjusi, põhiline ilmselt kaitsmaks lapsi ülekoormuse eest. Lastel võiks olla ka mingi lapsepõlv. Kelly on tubli tüdruk ja kui ta jätkab saab temast mõne aasta pärast naine ja kindlasti saab ta siis võimaluse kanditeerimaks aasta naissportlase tiitlile.

 
At 00:05, Anonymous Arbiiter said...

23:34, kas lugemisega on suuri raskusi? Kui sellega ei ole, siis loetust aru saamisega paraku küll.
Lugege veelkord, mida te just postitasite. Teie väide, et "seepärast ka vanusepiirangud sisse seati, et ealiste iseärasuste tõttu eeliseid omavad dresseeritud lapsed ei saaks neid eeliseid tiitlivõistlustel kasutada." on antud ala puhul siiski vale. Tegelik elu on täpselt vastupidine, oma väiksuse ja kerguse kohta on tal hoopis puudus teistega võrreldes.

Aga loeme artiklist:
"Oma väiksuse tõttu kaotab Kelly punkte, selgitas isa. «Trassil on tavaliselt kaks trampliini kõrvuti – suur ja väike. Hüppad väiksest, saad punkte vähem, aga suure jaoks napib Kellyl hoogu, ta on liiga kerge. Kellyle on soovitatud isegi raskust juurde panna – tinavöö või midagi säärast –, aga see mõjuks kehale ja liigestele halvasti.»"
"Küll aga pole vanusepiirangut ekstreemsportlaste olümpial, igal aastal USAs Aspenis toimuvatel X-mängudel (X-Games), kuhu pääseb vaid kutsetega, ning Tõnis Sildaru väitel on sponsorid teinud korraldajatele vihjeid, et Kellyl oleks aeg seal startida."
"Kelly saab oma ea kohta piisava võistluskoormuse, tal on seitse-kaheksa starti aastas, sellest piisab kogemuste hankimiseks ja närvide tugevdamiseks. Me pole isegi mõelnud, kas tasuks taotleda Rahvusvaheliselt Suusaliidult eriluba."

Kokkuvõte: Liiga noortel ei lasta sellel alal alati startida, et see võib olla - eeskätt nende väheste kogemuste tõttu - neile liiga ohtlik, aga mitte, et oleks kuidagi eelisseisundis. Kelly saaks emakestega võistlemiseks eeldatavalt ka eriloa, aga isa teadlikult ei ole seda teed läinud.

 
At 00:20, Anonymous Arbiiter said...

Köo-onu, nagu soovite, tunnistan ausalt, olen veel päris kaine.

 
At 00:32, Anonymous Vello said...

Mõni mees tahab siin vist üle kurgi saada

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Vello, ega selline vastu ööd soigumine midagi paremaks tee, minge ära magama.

 
At 01:48, Blogger soul said...

Kas Tehvandi 1km suusarada on sõidetav?

 
At 09:37, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

Lihtne küsimus emotsioonide pealt lahmijatele, sealhulgas ka blogi pidajale endale. Mitu TIITLIVÕISTLUSTE medalit on Kelly Sildaru auhinna kapis sellest aastast ?

 
At 09:53, Anonymous H ja K said...

pakun *0*

 
At 10:13, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on kaks lihtsat küsimust.

1. Need, kes räägivad vanusepiirangust, et nn lapssportlased ei saaks eeliseid (nt 23.34), siis vigursuusatamises on hoopis vastupidi: väike vanus EI anna eeliseid. Korduvalt on juttu olnud, et Kelly Sildaru on vanusest tulenevalt liiga kerge, mis teeb tal konkureerimise hoopis RASKEMAKS, sest keeruline on saada hüpeteks vajalikku hoogu. Kuidas siis vanus talle eelise annab???

2. Need, kes kuulutavad, et tütarlaps ei ole naine (nt 23.34), palun, defineerige täpselt see piir, mis hetkest saab tütarlapsest naine! Kui te ütlete, et see vanus on 15, nagu siin mõned on viidanud, siis minge puu taha - 15-aastane pole enamasti mingi naine. Aga võib väita ka vastupidist: mõni 15-aastane on rohkem naine kui 23-aastane. Niisiis, kust jookseb naise ja tütarlapse vaheline piir?

 
At 11:22, Anonymous H ja K said...

ja palun, priit, ütle veelkord, miks peaks kelly olema aasta parim sportlane? kutsetega reklaamüritus - võitis, väga tore. aasta parim valitakse ikka muudel alustel.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Sportlase pikkus, jõu-massi suhe, lisaks naistel puberteedi järgsed muutused kehas - need on põhjused, miks nö trikialadel (riistvõimlemine, iluuisutamine, vigursuusatamine) on sisse viidud vanusepiirang. Isegi Nadia Comaneci tegi vanuses 14 selliseid liigitusi, mida ta paar aastat hiljem enam ei suutnud. Eestis on väga heaks näiteks Gerli Liinamäe.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Mul on hea meel Kelly saavutuse üle, jälgin ta käekäiku juba pikalt. See et Hr. P. suhtumine freestyle suusatamisse on aja jooksul muutunud, on ka ok. Kivistunud seisukohtadega inimesed on igavad. Aegade ja asjaolude muutudes on alust ikka ka positsioone revideerida. Mina MTB harrastajana ootan huviga et kuhu see seisukohtade revideerimine veel viia võib, kas kunagi ehk saab siit blogist ka H100 muljeid lugeda ja siis ehk autor nendib (sarnaselt enamuse teiste maastikusõitjatega) et ega see TRM ikka õige maastikumaraton ei ole. Aeg näitab :)

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

"kutsetega reklaamüritus - võitis, väga tore. aasta parim valitakse ikka muudel alustel"

Tour de France on ka kutsetega reklaamüritus.

 
At 17:26, Blogger Unknown said...

download video sambung ayamterbaru

 

Postita kommentaar

<< Esileht