esmaspäev, november 09, 2015

Pullerits: Kuidas tuvastada hirmsuur traumaoht?

Ma siin üritan teid aidata, aga nagu näha, siis paljud suhtuvad sellesse üleolevalt. Laske käia, küll omad vitsad varsti peksavad.

Aga kes tahab vigastusi ennetada – sest kui vigastus tekib, siis alati ootamatult ja salamahti, nii et see, kui praegu tundub kõik korras ja kontrolli all, ei tähenda, et sama saate tõdeda ka homme hommikul –, siis neile olgu siinkohal abiks ka Y-tasakaalu test (fotol paremal).

Mis see veel säärane on, imestate, silmad punnis.

Minge nüüd elutuppa, lükake vaip põrandalt kõrvale ning märkige parketile ilusa valge kleepribaga maha suur Y-täht, iga haru vahel 120-kraadine nurk. Nii, saite sellega hakkama? (Et miks parketile? Sest sellel on hõõrdetegur väike, mis on väga tähtis, nagu kohe seletan.)

Kui saite hakkama, siis seiske harude ristumiskohta, pilk suunatud Y-i nn tugisamba suunas. (Kui te Y-i mahamärkimisega hakkama ei saanud, siis olete äpu ning edasisega ei tule te ammugi toime; võite lugemise katkestada.) Asetage maha tikutops. Seejärel, tugijalga põlvest kõverdades, lükake enda ees teise jalaga tikutopsi piki Y-i «tugisammast» sujuvalt nii kaugele endast eemale, kui suudate (fotol ülal paremal). Jälgige, et te tasakaalu ei kaotaks. Ja jälgige, et te topsi ei lööks, vaid just sujuvalt nihutaksite – et varvas oleks sellega pidevas kontaktis. Kui olete saavutanud maksimaalse kauguse, peate suutma tuua ettesirutatud jala tagasi tugijala kõrvale. Mõõtke, kui kaugele topsi lükkasite. (Mõõdulindi leiate abikaasa käsitööasjade sahtlist; kes naist pole leidnud, see ärgu hakaku ka mõõdulinti asjatult otsima.)

Samamoodi lükake tikutopsi enda selja taha, nii vasakule kui paremale küljele (piki Y-i ülemist haru tähistavaid valgeid jooni; fotol paremal ja all vasakul), ning tooge seejärel tõukav jalg lähteasendisse tagasi. Ja mõõtke taas topsi kaugus harude ristumiskohast.

Enne, kui lõplikke tulemusi arvutada, tuleb teil ära mõõta jalgade pikkus. (Põmmpeadele: enda, mitte naise jalgade pikkus.) Näitlikustavalt: noore kümnevõistleja Hans-Christian Hausenbergi jalg, millega ta hüppab kõrgust, on pikk 84 cm, ja teine jalg, millega ta hüppab kaugust, 83 cm. Ta suutis tõugata tikutopsi enda ees 87 cm kaugusele, mis on rohkem kui 100 protsenti tema emma-kumma jala pikkusest.

Statistika näitab, et sellel, kes suudab tikutopsi lükata enda ees vähem kui 94 protsendi kaugusele jala pikkusest, suureneb alajäseme vigastamise tõenäosus – oi-oi-oi-oi, te ei taha seda kuulda! – lausa kuus ja pool korda. Kui ette tõugates on vasaku ja parema jalaga saavutatud tulemuse vahe üle 4 cm, suureneb alajäseme vigastamise tõenäosus kaks ja pool korda

Mõistagi on ka taha külgedele tõugates kriitilised tasemed, millest allapoole ei tohiks tulemused jääda. Aga kas mul on õigus kõike, mida füsioterapeudid on välja selgitanud ning mis on nende leib, siin tasuta rahva ette laotada? Ei ole.

Ma olen teile niigi palju saladusi välja rääkinud. Kas keegi mulle selle eest aitäh ka ütleb? Ei ütle.

Küll näete.
******
Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Noor kergejõustiklane Hans-Christian Hausenberg sooritab Tartu Ülikooli Kliinikumi sporditraumatoloogia keskuses Y-tasakaalu testi. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Ma söön oma mütsi ära, kui see seal tikutops on.

 
At 21:04, Blogger AinK said...

Mees võtab mõõdulindi oma tööriistakastist ega käi naise pesusahtlis sobramas.

aink

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen Ainiga sama meelt.

 
At 21:25, Blogger Priit Pullerits said...

Ain Ainiks, aga palun siiski ilmutada väikestki intelligentsust ehk funktsionaalse lugemise oskust (20.57): mitte kuskil mu kirjutises pole kirjas, et "see seal [fotol] tikutops on".
Kahjuks peab taas kurvastusega tõdema, et jälle olen pärleid sigade ette pildunud. Annan asjalikku nõu ja juhin mõtteid vajalikele radadele, aga kõik, mida oluliseks peetakse, on see, kas pildil on tikutops ja kus asub mõõdulint. Need ei ole isegi mitte teise-, isegi mitte kolmandajärgulised küsimused. Kurb on siin see kommentaatorite tase.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Mängu ilu (sic!) jaoks on vaja intriigi tekitada, selleks sobib tõelise mehe mõõdulindi asukoha üle diskuteerimine väga hästi.

 
At 21:48, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, teie kirjutised lähevad aina paremaks.
Kas Koovitil on Y-tasakaalutesti http://www.ybalancetest.com/what/ läbiviimiseks ka nõutav sertifikaat?
Muide, geopoliitikast rääkides, kui Kaplinski peab võimalikuks, et Eesti võib kunagi taas Venemaa geopoliitilisse välja sattuda, siis võib-olla on valdkondi, kus Eesti ei olegi Venemaa geopoliitilisest väljast väljunud. Näiteks mõnel spordialal. Kas te WADA raportit olete juba lugenud?

 
At 22:24, Anonymous Villu, tennis said...

Tahaks aitäh öelda, aga ei saa - piltidel oleva Y-i üks nurk on 90 kraadi, siis korrektse Y-i teised nurgad on 135 kraadi. Nii, nüüd, kui keegi valede mõõtude tõttu kubet kahjustas, siis millisel aadressil ta oma moori kahjutasu välja nõudma saadab, ah?

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Spordiblogist on traumablogi saanud.))

Spordimeestel ei tohiks ühe jala peal küki tegemine probleem ju olla.
Mul vanamehel külmast 100% topsi lükata polnud küll keeruline.
Peale mõningast harjutamist tuleks ka lisa.




 
At 01:23, Anonymous Anonüümne said...

Spordiblogist on traumablogi saanud seetõttu, et blogipidaja on end traumasid täis ripsutanud. Kogu selle komejandi juures on mul Koovitist kahju. Mees tõesti panustab oma töösse ja nüüd on sellisesse komejanti kistud. Tauno on nutikas vend, küll ta puugi maha raputab.

 
At 09:09, Anonymous K said...

Aitäh, Priit!

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, need on Tauno suvel tehtud pildid. Moraalselt ei ole kohane vaest füsiot niimoodi kottida.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Vigastuse tõenäosuse suurenemine 6,5 korda ei ole eriti informatiivne kui pole teada algväärtust. Kui algul on nt vigastuse oht 0,0000001%, siis 6,5 kordne tõus pole eriti oluline. Kui aga 10%, siis juba on. Sellisel kujul pole seega sel infol mingit väärtust.

 
At 10:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mis ma nüüd siin pean ütlema? Kommentaare seinast seina. Aga igal juhul pole see mingi komejant, nagu mõni pahatahtlikult viitab, vaid karm reaalsus, millega vähemal või rohkemal määral varem või hiljem te kõik kokku puutute, ei mingit kahtlust. Küll te siis kõik oma tee nimetatud füsioterapeudi juurde üles leiate, jooksujalu, kui jalad veel vähegi kannavad. Et miks tema juurde? Aga seepärast, et teistest pole te miskit kuulnud ja inimene läheb ikka selle juurde, kelle kohta kuskilt häid sõnu kostub. Siit on kostunud, nt 01.23.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Eee, kas jala pikkust mõõdetakse puusanukist? Või jalgevahest või p.august?

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit,

1) Huvitav, et dr. Ripsil on ka mitu teist head füsioterapeuti soovitada aga sulle neid nimesid ei andnud?! Või vajas Koovit rohkem kõrvalt promomist?

2) "... Et miks tema juurde? Aga seepärast, et teistest pole te miskit kuulnud ja inimene läheb ikka selle juurde, kelle kohta kuskilt häid sõnu kostub..." - isegi Postimehe veergudel on mitme erineva spetsialistiga juttu tehtud, kuid ega sa ise oma lehte ei loe ... Kas ei usalda?
Näiteks - http://naine24.postimees.ee/3385893/spetsialistid-selgitavad-venitada-voi-mitte

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tule veeda aega noorte natsionaalsotsialistide, meil on parasjagu just sinu kohta teema, kuidas sa Kenderile yle tahi annaksid! http://8ch.net/nseesti/res/472.html

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Krt, rusikad tõmbuvad vägisi rulli,kui seda tiputopsi möga siit loen.
Vello

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

20:30, enne kui võõras keeles sõna võtad, võiks ikka mingilgi tasemel keel käpas olla. Seda puuingliši on valus mitte ainult ainult sisutu möga, vaid ka lingvistlisest aspektist lugeda. Väga mannetu.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

22.01 pane kohe molli
Vello.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Alguses ei saanud Aini kommentaari üldisest atmosfäärist taevakaarti lahti, aga nüüd järgnenut lugedes tuleb tõesti välja, et ei ole vaja pesusahtlis ukerdamisele lootma jääda.

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

Ma küsin veelkord: kuidas jalgu mõõdetakse? Kas kannast puusakondini, hargivaheni või on veel mõni kolmas strateegiline punkt, et mitte öelda auk? Mul on isegi lint olemas, aga näe mõõta ei saa.

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

Puusakondini.

 
At 10:24, Blogger Priit Pullerits said...

Üldiselt on teist enamiku kommentaarid sisutühjad ja nõmedad ning loll jutt (nt 13:50), nagu oleks mina ses süüdi, imege oma suhu tagasi. Jagan siin teile asjalikku spetsialistide nõu ja muud teavet, aga vastu kuulen vaid mõttetuid eidelikke kraaksatusi. Milles asi?

Just tuli selline info:
Teadaolevalt on Eesti tööjõu tootlikkus võrreldes Soomega kolm korda madalam just seetõttu, et meie vaim on nõrk. Tugev vaimne vorm tagab kõrge töövõimekuse, seega kui vaim on nõrk, siis on ka tööjõu suutlikkus madal.

Teie pärast ongi meil Eestis nii, nagu siin eelmises lõigus kirjas. Palun parandage end, võtke end kokku.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, eestlase parim toit on teine eestlane ja kõik, kes vähegi hallist massist esile või kõrgemale kerkivad, neid ka sitaga loopima hakatakse.
Väiklus ja väikese inimese kompleksid on selle tegevuse mootoriks.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui mu vaim oleks kolm korda tugevam, kas saaksis siis siin kohapeal kolm korda rohkem palka? Ahaaa!

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Miks Pulleritsul on vaja esile kerkida, miks ta ei lähe õhtul vaikselt trenni ilma sellest teistele kaagutamata?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:19, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits!
Kurdate sisutühjade ja nõmedate kommentaaride üle, kuid ise provotseerite ja õrritate oma lugejaid. Näiteks kasvõi see viimane "faktoid" eestlaste "vaimunõrkusest". See on selge provokatsioon või olete täielik lollpea.
Lugejate provotseerimine on saanud teil blogis domineerivaks jooneks. Siis ei ole imestada, et peate "Blogi administraatori" rollis rügama.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:06, Blogger Priit Pullerits said...

Keegi ei jaga mulle siin näpunäiteid, ammugi mitte korraldusi, Martin 17.38.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

priit, oma tänases artiklis seiklusspordi MM ile minevast eesti tiimist on sul sees oluline viga. ISC saavutatud koht oli 13. mitte 16 nagu sa ekslikult kirjutad. Kas ajakirjaniku kohus pole mitte fakte kontrollida?

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Mõõdulindi afäär on ju Pulleritsu poolt esile kutsutud, see on lugeja pingesse seadmine. Mees juhib jutu munade ja päraku vahelisele alale, seda rõhutades, viibides seal kaua... Andke andeks, selliste meeste kohta on väljendid olemas, mida ma ei hakkaks siinkohal nimetama.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

17.19
Tabavalt öeldud.

 
At 09:37, Anonymous Artemi said...

Nii konflitsel inimesel peaks blogi pidamine olema keelustatud. Kui arteriaalne vererõhk pidevat hüppab, siis see pole hea.
8.47, meestelemb on Pullerits küll, nagu märgite. See paistab kirjutistest-pildivalikust selgelt välja.

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Eidelikest jooksualadest kirjutab dr Holden oma sissekandes, siinsele lugejale on asi niigi piisavalt klaar, mis distants sinna alla kuulub.

 
At 10:21, Anonymous Spordisõber said...

Viidatud seiklusspordi artikkel siis siin:
Eesti võistkond jõudis seigeldes seiklusspordi MMile Brasiilias

Edu võistkonnale!

 
At 11:09, Anonymous to 22.41 said...

Kui Priit kirjutaks faktivigadeta, siis ta muutuks teiste ajakirjanikega väga sarnaseks. Eristuda on vaja!

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

11.09
ise ka aru saad, mida kirjutad?

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

13.23
paku siis ise parem põhjendus, miks PP tekstid faktivigadega on.

 
At 13:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ohh, 13.23, ei maksa teiste tigedusest välja teha. Tigedus hävitab seda, kes on tige, nagunii; ei ole vaja tema tigedust enda külge võtta, et see sindki hävitama hakkaks. Vaat selline on tänase päeva suur mõte ja õppetund. Aga pärastlõunal pange end valmis taas uueks uudisinfoks.

 
At 13:40, Blogger Priit Pullerits said...

No te olete kõva tähenärija, siis olgu, ütlen vastu.
Kui pöördute kellegi poole, olgu ta või tähistatud kellaajaga, on see üte ning üte eraldatakse komaga - seda, muide, õpetati vanasti juba 3.-4. klassis.
Teiseks, verbi ("on") ei jäeta lause lõppu, sest verb on see, mis paneb lause elama ja liikuma ning seetõttu tuleb tegusõna tuua lauses võimalikult ette.
Seega, ninatark, õppige esmalt kirjutama, alles seejärel tulge teistele midagi nina peale hõõruma.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis viga nii küll kirjutada on, kui nasaalverb iga lausungi lõpus kaunis on!

Lgp eelkirjutaja - kolm väntavat ajakirjanikku (võiksite öelda, et samast mastist, eh?) - hakkavad trenni tegema. Kavas on vändata laias laastus kuni 3,5 tundi nädalas. Ja märtsis tuleb lahing - 4km jälitussõit. Lähemalt: http://blog.trainerroad.com/renowned-cycling-journalists-take-on-structured-training-for-the-winter/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+trainerroad+%28TrainerRoad+Blog%29 Tehke kaasa, kuniks õlg kepist läbi vajub!

 
At 15:16, Anonymous Martin said...

Väga hea viide, 14.52. Tänu! Seejuures, structured training - kas meie inimesed saavad aru mis see on? Tavaline harrastaja (ja ehk ka tavaline Eesti tippsportlane) ei saa sellest aru. Sellest ei saa aru ka harrastussportimise teemadel sageli kirjutav ajakirjanik Pullerits. Miks muidu tema harivad kirjutised probleemide tagajärgede leevendamisega, mitte probleemide endaga tegelevad. Füsioterapeudi imelised oskused ja dr Ripsi saed-skalpellid tulevad mängu ju ikka alles siis, kui damage's already done. Õigesti tuleb treenida. Või nagu Valencia maratonile minev Raivo Alla ütleb, liigne ripsutamine on liiast. Kuidas siis õigesti treenida? "Kiired sutsakad" ja igapäevased trennikiirusrepordid on lühim tee dr Ripsi lõikuslauale.

 

Postita kommentaar

<< Esileht