neljapäev, november 19, 2015

Pullerits: Kes Eesti harrastussportlastest on tõusnud kaubamärgiks?

Eelmise nädala lõpus ilmus Postimehe AKs 21 matemaatikaülesannet, millest kaks olid sporditeemalised. Ühes küsiti, et kui Taavi Rõivas (fotol vasakul sinises) jookseb kiirusega 12 km/h, siis kui mitu aastat kulub tal selleks, et joosta ümber maakera. Teine spordiülesanne oli selline:

Andrus Ansipil oli 12 paari suuski. Priit Pulleritsul oli suuski 8 korda rohkem kui Ansipil. Pullerits kinkis 28 paari suuski Ansipile sünnipäevaks. Mitu paari suuski on nüüd Priit Pulleritsul?

Kuigi lähteandmed minu puhul on valed – Ansipi (fotol paremal) kohta ei tea öelda –, tuleb tunnistada, et ülesanne, mis on mõeldud 4. klassi õpilasele, et ole selline, mille viie sekundiga peast lahendaks. (Lisaks olid ülesannete kogus ülesanded seotud Toomas Hendrik Ilvese, Siim Kallase, Edgar Savisaare, Juhan Partsi, Sven Sesteri ja veel mõne tuntud inimesega.)

Nädal varem oli nädalalõpu Postimehes ilmunud nn aknausutlus suusataja Kevin Uljastega, kes, kui keegi äkki ei tea, on koondportree Eesti igavesest ebaõnnesuusatajast. Ajakirjanik uuris, kas ta ei saa haigusest räsituna endale kõrgeid eesmärke seada. Uljaste vastas:

«Kõrgeid sihte seadmata pole mõtet tippspordiga tegeleda, siis võiks ajaviiteks rahvamaratonidel pensionäride sabas tiksuda nagu Jürgen Ligi või Priit Pullerits. Minu eesmärk pole Eesti parima suusataja tiitli hoidmine, see latt on liiga madal.»

Uljaste käib faktidega uljalt ringi, nimetas mind ja Ligi pensionäride sabas tiksujaks – aga noorele mehele võib nii mõndagi andestada –, ent tähtis on siinkohal see, kes talle esimesena pähe tulevad, kui ta Eesti harrastussportlastele viitab.

Novembrikuu ajakirjas Psühholoogia Sinule, mille kaanel on «Mustade leskede» režissöör Andres Puustusmaa ja mille toimetus on välja reklaaminud kui isadepäeva eri, leiab lehekülgedel 56-57 (fotol vasakul) turunduskonsultandi ja copywriteri Maria Vousi kirjutise meestevahelisest rivaliteedist ehk sellest, miks mehed omavahel alati võistlevad. Õige tähelepanek autorilt – seda mehed tõepoolest teevad (ümbersõnastatult: kes ei tee, ei ole mees). Tegelikult on lugu pikk ainult üke lehekülje, sest vasakpoolset külge täidab suur pilt minust pärast 2013. aasta Tartu maratoni finišit, kui olin lõpusirgel pannud kõik välja, et edestada finišispurdiga ajaloolasest kõva pikamaajooksjat Pärtel Piirimäed. (Jah, mehed tõepoolest omavahel võistlevad, alati.) Pildil on allkiri: «Pullerits, Priit Pullerits: vabariigi vihaseim mõõduvõtja».

Kas nüüd vihaseim – see on fotoallkirja kirjutaja hinnang –, aga ilmselgelt ühel kindlal põhjusel, mida siin asjast arusaajaile isegi mainima ei pea, on loo juures minu pilt ning ka tekstis olen ma ainus harrastussportlane (tõele au andes ainus eesti mees), keda on nime pidi mainitud: «[---] Või kes paneb suusad alla ja läheb Tartu [m]aratonile, et vaadata, mitu kohta ta Priit Pulleritsust ees- või tagapool välja sõidab.»

Ma tean, mida paljud nüüd röögatada tahavad. Et ajan nina püsti, et see sissekanne siin on egotripp, ja et seda kõike ei saa ju üldse tõsiselt võtta. Noile viimastele meenutaks siinkohal hea meelega vandeadvokaadi, Tallinna Sadama juhatuse ajutise esimehe Carri Ginteri eluterveid sõnu: «Ennast ei tasu liialt tõsiselt võtta, sest keegi teine seda niikuinii ei tee.» (Ta kinnitas seda ebaordinaarsel taustal Postimehe fotograafile poseerides.) Ja ülejäänutele ütlen, et mul pole küll midagi selle vastu, kui olen oma sportliku tegevusega (milles, tunnistan, puuduvad pärast ülikooliaegset harrastuskeskmaajooksja aastaid igasugused võidud) pälvinud nii palju tuntust ja tähelepanu, et enam ei pea kellelegi seletama, kes on kes ja mis ta teeb. See, tunnistan, on teinud muidu halli elu, mida elab enamik, mul palju värvikamaks, põnevamaks, erutavamaks. Elu on seetõttu palju huvitavam – ja mulle meeldib see.

Aga et pealkirjas püstitatud küsimus? Ahh, ma ei viitsi sellele vastata. See poleks mängu ilu nimel enam huvitav.
******
Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Peaminister Taavi Rõivas tänavu aprillis Sinilille jooksul. Foto autor: Jaanus Lensment, Postimees/Scanpix
Foto 2: Andrus Ansip 2009. aasta veebruaris peaministriks oleku ajal Tartu maratonil. Foto autor: Ülle Kübarsepp, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits 2007. aasta veebruaris Otepääl murdmaasuusatamisega esimesi tutvusi sobitamas. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Lugu meeste rivaliteedist ajakirja Psühholoogia Sinule novembrinumbris. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Priit Pullerits (vasakul) ja ajaloolane Pärtel Piirimäe 2013. aasta Tartu maratoni finišis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

22 Kommentaarid:

At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Enamgi veel, ükski harrastussportlane pole suutnud end Eesti kõigi suuremate ajalehtede huumorirubriikidesse sisse möllida.
Teie suutsite.
Hästi tehtud!

 
At 12:27, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, esimesena kommenteerija, aga vaadake, selleks, et inimese üle saaks huumorit heita, nagu heidetakse Ansipi, Ligi, Rõivase, THIlvese, Savisaare jt alfaisaste meeste üle, nagu oma sissekandeski neid loetlesin, peab inimene olema piisavalt tuntud ehk sisuliselt kaubamärk. See on nagu Apple või Google või BMW - keegi ei pea seletama, mis need on, need on oma nime järgi tuntud. Kusjuures, pange tähele, et see, kui oled rahvahuumoris sees, ei ole mingi halb ega hukkamõistu näitaja. Lihtsalt need inimesed a) kõnetavad teisi ja b) on piisavalt suured ja väljapaistvad isiksused (sic!). No eks võtke Tartu maratoni lõpuprotokollist enamik nimesid, kes on minust eespool, ja püüdke need nii rääkima panna, et need räägiksid. Ei räägi - nad on hallid. Minust eespool on kõvasti mehi, kes on palju tugevamad, kellel on palju rohkem suuski, kes teevad palju rohkem trenni, kes võitlevad veelgi vihasemalt, aga kui te asendate minu nime nonde nimega, siis eesti rahvas kehitaks vaid õlgu ja küsiks, kes nood säärased on.
Aga eks see, kes ise millegagi välja ei paista ega esile küüni, püüabki halvustada neid, kes paistavad ja küünivad. Kusjuures ma saan sellest igati aru. Enamasti lihtne inimlik kadedus, ei muud.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Pole ühtegi valitsuse tasemel poliitikut, kes poleks suutnud end - nagu ütlete - suuremate ajalehtede huumorirubriikidesse sisse möllida. Paljudest vähematest poliitikutest rääkimata.
No on ikka suur õnnetus ja häda!

Kes on aktiivsed ja teevad ja on sealjuures ka värvikamad kui üldine hall mass, siis neist loomulikult kirjutatakse, nii ühes kui teises rubriigis.
Aga kellest siis veel, kas üleni hallist naabri-Antsust?
Keda see huvitaks?

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Ütlesin 'mina' ja panin metamärgi juurde. Sain märkide märgiks.

Nüüd tuleb Siim-Martin ja paneb 'mina' väidetavasse TLÜ märgiteadlaste legokasti. Seal näidatakse hoidvat kõiki erandeid, mis reeglit kinnitavad.

 
At 13:05, Anonymous naabri-Ants said...

Möhh, oota... eee... keegi kirjutas midagi vä? :D
Täitsa pael nohh! :)))))

 
At 13:29, Anonymous Martin said...

PUTIN: Bum-bum bum! (imiteerib kahurit)

OLLAD: Merci, Mr Poutine! Gros merci! Aucun terroriste islam plus!
MERKEL: (noogutab kaasa)

PUTIN: L'Estonie, la Lettonie, la Lituanie (teeb ilmeka žesti)

OLLAND, MERKEL: Ou-ou-ou?!!!

PUTIN (läbi tõlgi): Ce sont des anciennes provinces Russes

- -
Mr Pullerits, te ei ole see, keda väidate olevat.
Eelmises blogikirjas vastate õnnesoovile Vene raketi- ja kahurväelaste päeva puhul "Tänan! (Spasibo). Te ei ole Nõukogude/Vene sõjaväes teeninud.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit peab huumorirubriike tähelepanelikult lugema. Naljal ja naljal on vahe.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

ta ei saa ju naljast aru.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Seekord tõid kommenteerijad su häbist välja, mõni isegi oma vabaduse hinnaga riskides ja ametnike-luurajate närve riivates, kuid kas ka edaspidi? Suu pandi ju lukku, kes sind edaspidi, Priit, aitab, kui Lobjakas sinust taas verbaalselt üle sõidab?

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Ning kui sa tõsimeeli kirjutad ja usud, et Eesti juhid on alfaisased ja muidu imetlust väärt, siis muutub sinu abistamine vähemalt minu jaoks nö. võõraks sõjas osalemises, milles pole mingit isu kaasa lüüa. Head aega! What next? Samuti kaheaastane paus blogikülastamises. Eesti probleem on jh see, et eliit ei saa enam lakast alla tulla. Mängufilm "Siin me oleme".

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Jama lugu, kui 8x12-28 viie sekundiga ära ei lahenda.

 
At 16:43, Anonymous Aleksandr Sergejevitš said...

Ausamba rajasin ma endal eluaegu,
ta juurde rahvarada rohtuda ei saa,
ju kerkib kõrgele veel uhkemini praegu
kui Aleksandri sammas ta.

Ei, täitsa ma ei kao! Maailma kõrvus helab
ka üle aegade mu luulekandle keel –
mu nime tuntakse nii kaua kuni elab
kasvõi üksainus laulik veel.

 
At 17:24, Anonymous Noor patsifist said...

Martin, kus siis sinu meelest Mr Pullerits teeninud on, Puertoriikos või?!

 
At 18:54, Blogger Priit Pullerits said...

...ma ei vastanud seal nimme "Služu Sovetskomu Sojuzu!", mis oleks kõlanud pervsersselt.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

"Ta lendab mesipuu poole..."
http://pilt.delfi.ee/en/show_original/15133333/

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

farmi gabriel? beebi lõust? jaak madison? dj ryan angelos? strippar marko? varro vooglaid? maie parrik? teine arnold? kõik on omaette kaubamärgid ju.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Hmm, kas needus=ebaseaduslik jälitustegevus?

 
At 14:36, Anonymous Martin, spordisemiootika, TLÜ said...

Tänapäeva maailmas, infoühiskonnas on peaaegu kõigel märgiline tähendus. Elame märkide maailmas. Kui sa ei ole märk, siis oled mittekeegi.
Seetõttu üritavadki ka need tegelased, keda intellektuaalsete võimete, karisma, tahtelis-moraalsete omaduste poolest massist eristada ei saa, meeleheitlike pingutustega "pildile saada", iseenda tühisest ollusest mingitki märki kujundada. Märki maha jätta oma armetust eksistentsist. Vahendiks kasvõi oma blogi.
Siit lähedalt näitena võetud Postimehe ajakirjanik hr Pullerits - kas keegi luges kokku mitu korda hr Pullerits Lobjakase nime suhu võtnud on viimaste päevade jooksul? Kas Pulleritsu üritus meediapilti pääseda õnnestus?
Harrastussportlastest kaubamärkide saamise teema on hr Pulleritsul küll õigesti püstitatud, kuid ta jääb teema avamisega jänni. Puuduvad teadmised märgiteadusest.
Tip: neid teadmisi võib omandada Roland Barthesi, Gilles Deleuze, Chomsky raamatutest; Eestis on suurepäraseks võimaluseks Linnar Priimäe loengud.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Aa, PP on nigu maffiaboss, teeb nipsu ja käivituvad seadustest ülelaskvad hammasrattad. Teeb teis nipsu .. ja hammasrattad jäävad seisma? Spectre filmis väideti aga, et need hammasrattad enam ei peatu.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

"Nõus, esimesena kommenteerija, aga vaadake, selleks, et inimese üle saaks huumorit heita, nagu heidetakse Ansipi, Ligi, Rõivase, THIlvese, Savisaare jt alfaisaste meeste üle, nagu oma sissekandeski neid loetlesin, peab inimene olema piisavalt tuntud ehk sisuliselt kaubamärk."

Arnold Oksmaa on ka tuntud, ja ma ütleskin, et tal on Priit Pulleritsuga palju ühiseid jooni, tahtmata sellepärast kumbagi halvustada.

 
At 02:45, Blogger 柯云 said...

2016-02-27keyun
cheap air jordans
oakley sunglasses
toms shoes
michael kors outlet store
canada goose coats
uggs for women
louis vuitton purses
nfl jerseys
mihchael kors outlet online sale
kate spade handbags
hollister jeans
true religion outlet
adidas superstar shoes
nike air max uk
michael kors outlet
ralph lauren outlet
ralph lauren
oakley store
christian louboutin shoes
louis vuitton
air max 90
michael kors outlet
nike roshe run mens
abercrombie & fitch
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
michael kors outlet
nike trainers sale
coach outlet store
christian louboutin outlet
kate spade outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
air max 95
cheap rolex watches
north face
michael kors outlet
chanel purses
jordan 11
oakkey sunglasses

 
At 06:29, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors uk
michael kors outlet
ugg boots
nike roshe
ugg boots
broncos jerseys
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
49ers jersey
giants jersey

 

Postita kommentaar

<< Esileht