esmaspäev, oktoober 26, 2015

Pullerits: Kas sportlased hakkavadki rohkem raha saama?

Taas, nagu juba tavaks saanud, eksisid kõik need, kes tormasid kuulutama, kui kirjutasin siin 12. oktoobril, et raha on tekitamas pauku Eesti spordis, täpsemalt kergejõustikus, et ma tekitan tühjast kära. Ei tekitanud. Kohe tuli Peep Pahvi temaatiline kirjutis Postimehes, siis tuli Rasmus Kaggelt avalõik eelmise nädala «Pealtnägijas». Taas väitsid paljud, et midagi ei juhtu, et õhk lastakse lihtsalt välja ja asi kaob vaikse visinaga areenilt. Jälle mööda.

Laupäeval kirjutas Pahv Postimehes, et Eesti Olümpiakomitee plaanib muuta sportlaste toetamise korda. Kui EOK on seni eraldanud olümpianormi täitnud sportlase kohta alaliidule 1333 eurot, siis Eesti Kergejõustiku Liit on maksnud sellest sportlasele kõigest 540 eurot. Pahv edastab, et edaspidi on EOK-l soov maksta see raha otse sportlasele, et sportlase kätte jõuaks ikkagi kogu toetuseks eraldatud summa.

Kui see ei ole kellegi arvates piisav muudatus, mida ajakirjanike torkimine ja asja avalikuks tegemine kaasa on toonud, siis mida nemad ootasid? Et Erich Teigamägi, EKJLi president tiritaks kohtupinki ja mõistetaks viieks aastaks vangi?

Ajakirjanike rolli ei saa siin alahinnata. Odaviskaja Risto Mätas oli ju probleemi üle pikka aega kurtnud, isegi Eesti meistrivõistluste boikotti kavandanud, ent midagi ei muutunud. Jää hakkas liikuma alles siis, kui ajakirjanikud asja suure kella külge panid. (Ja-jah, ajaloolise tõe huvides olgu märgitud, et kõige esimesena kirjutasin sellest probleemist mina siin.)

Aga nüüd võiks meid huvitada hoopis järgmine nüanss. Nagu mäletate, vahendasin 22. oktoobril siin viie Eesti tippkergejõustiklase seisukohta, et senine, EKJLi viljedav toetamise süsteem, kus osa toetussummast alaliidu tarbeks kõrvale läheb, on õige ja väärib toetamist. Siit kerkib suur ja loogiline küsimus: kas nood viis tippsportlast hakkavad edaspidi, kui EOK toetus hakkab nende kätte otse jõudma, eraldama sellest summast vabatahtlikult sama suurt osa EKJL-le, nagu EKJL neilt seni ära võttis (ja mille nad heaks kiitsid), või võtavad nad edaspidi südamerahuga kogu või senisest palju suurema summa endale? Ehk teisisõnu: kas nad elavad ka siis, kui nn kümnise maksmiseks enam sundust ja kohustust ei ole, edasi samade põhimõtete järgi, mille järgi toimis seni raha jaotamine ja mille nad skandaali puhkedes heaks kiitsid?

Vaat seda saab olema huvitav näha.

Kaldun arvama, et Corpore suhtekorraldusfirma, kes viie kergejõustiklase nimel nende seletused-õigustused teele saatis, saab EKJL-ilt tööd ka edaspidi.
******
The bottom of Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Valus pilt. Nii paindub odaviskaja Risto Mätase käsi Eesti meistrivõistlustel viske algfaasis. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: EKJLi president Erich Teigamägi U23 kergejõustiku EMi tutvustaval üritusel Kadrioru staadionil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Ksenija Balta, üks viiest senist EKJLi raha jaotamise süsteemi pooldavast kergejõustiklasest tänavustel Eesti meistrivõistlustel kaugushüppes. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

20 Kommentaarid:

At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Oletame, et tipud hakkavad nüüd rohkem raha kätte saama.
Aga kirjutage siia ka see, kelle arvelt see olema saab, ega raha juurde ei tekki.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

22.01 küsimuse püstitus on pisut kummaline. Varem said teised tippude arvelt raha, nüüd saavad need kellele raha määratud selle ise kätte.
Teie loogika analoogial võiks väita, et kui mina varastan igapäev kollegi rahakotist 5 eurot ja kui kolleeg enam ükspäev raha sinna ei jäta, siis on ta minu arvelt rikastunud.

 
At 23:56, Anonymous Aksel said...

Hr. Pullerits, te kipute nondes spordiasutuste labürintides ära eksima. Põhiasi jääb soiku. Panin teile kokku tegusa plaani:

Uue spordilehe kontseptsioon.

Päises: Sport ilma teeninduseta.
Formaat: Nädalaleht
Pealik: PP veaks kogu üritust paaristõugetega.
Sisu: Lehe põhiosaks oleks võistluste tulemused, tabeliseisud, tulemuste dünaamika . Ühesõnaga – statistika. Lobedad jutud, mis muude ajalehtede ja žurnaalide spordinurkade sisuks on, jäävad lõviosas ära. Kui võtta võrdlusena pilti näitav või kõnelev meedia, siis vältima peaks populaarseid Kalev Kruusi, Taavi Libe ja Joosep Susi (siiski, kaks viimast valdavad hästi ka spordistatistikat) ja eelistama asjatundlikku, täpset ja terast Helar Osilat.
Jah muidugi, esindatud on kõik žanrid, kui kõike saab teha siiski pealik, mis ei tähenda, et teised oleksid vähemtähtsad.
Spordialad: Traditsioone tuleb austada. Seega eelkõige kergejõustik, korvpall, suusatamine, raskejõustik, jalgrattasport ja sõudmine. Siiski tuleb tabada ka hetke tõusulainet. See tähendaks nüüd näituseks, et võrkpallist tuleb kõnelda lehe olulistemalel külgedel, mis tavaolukorras jääks maakondlike tegemiste rubriiki, nagu ka orienteerumine, käsipall jne.
Jalgpall. Ilmselt ei kvalifitseeru, sest mida siin õigupoolest kirjutada, kui tõlkeartiklid on keelatud. Teiselt poolt läheb jalka sinna hoovispordi või vaba aja veetmise alla, mida me kõik oleme omal ajal teinud ja nautinud nagu rahvastepalligi. Kas rahvastepallist kuskil kirjutatakse, peetakse tiitlivõistlusi? Kui jah, siis on tänased lehed asjaga ausalt hakkama saanud – ei kirjutata.
Rubriigid: „Treener annab nõu“, siin isegi PP ei sekku. Mehed nagu Killing, Salumets, Mati Karlovitš avaldavad omi mõtteid, mida lehelugejad peale lugemist lehest välja lõikavad ja oma kladedesse talletavad. Siis on ka teenetega spordiajakirjanike nagu Kuuse Lemps, Karuks, Martinson oma pajatuste koht, kus nad muljetavad spordisündmuste telgitagustest. Mida nähti, mida kuuldi, sest see on sageli huvitavam kui sport ise.
Viimane lehekülg. Ei anekdootidele ja ristsõnadele. Küll aga malenurk ja reklaam ümber järve jooksudest.

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr 2 võttis pildilt nr 1ja andis pildile nr 3. Kas nii vää?

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

"..Varem said teised tippude arvelt raha.."
Kes need teised olid ja kui palju nad said?

 
At 07:46, Blogger Priit Pullerits said...

Palju said. 1333-540=793. Ehk teised said Pahvi vahendatud info järgi tipu teenitust rohkem raha, kui tipp endale välja teenis. Kas selline ebaproportsionaalne ümberjaotamine ei ole sotsialism? Mida ütleksite teie, kui teenite 1333 eurot, sellest saate kätte 540, ja üle jäänu ei lähe mitte maksudeks isegi, vaid ülejäänu läheb teie vähemvõimekatele ja vähemtulemuslikele kolleegidele maksmiseks. Te laseksite sellisest asutusest ju päevapealt jalga.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

arvestades, et maksuamet ei soosi sportlastele stippide maksmist tegelikult töö eest, siis mis raha see 1333 eurot juriidiliselt on? Töötasu?Stipp? Toetus? lihtsalt makse? Kui hakatakse otse sportlastele maksma, kas siis need peavad tegema OÜ? Kas nad peavad hakkama seda siis käsitlema kui töötasu ja maksma sellelt tulumaksu ja sotsmaksud? Uurimist küll
kah Priit

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, kui toodud numbrid tõele vastavad, siis on ikka väga mage lugu selle kergejõustikuliiduga...
EOK eraldab tippsportlasele sihtotstarbelise raha, et sportlasel oleks võimalik tippu või vähemalt sinna lähedale üldse üritadagi jõuda, aga siis tuleb ametnike armaada ja võtab rahast 60% (!!!) ilma vähimagi süümepiinata ära, suuresti sisuliselt endale ja oma aparaadile...
Samal ajal tatsab ka alaliidu hästisöönud juht rõõmsalt mööda ilma ringi ja muudkui kiidab, kui hästi ja isegi toredasti kõik tal on.

No aga miks ka mitte, Lausannes konverentsidel ja auhinnagaladel koos president Thomas Bachi, president Sebastian Coe ja president Patrick Hickeyga käia ja muljetada kui tublid presidendid omavahel - see on ju igavesti vahva. See võib isegi nii meeldima hakata, et ilma selleta ei kujuta enam õiget elu ettegi.
Kiidamegi spordiliitu nende ilusate hetkede eest!

 
At 11:14, Anonymous Imre said...

Mul ei ole põhjust siiani olnud ühtegi toimetust külastada. Kuid antud loo valguses jääb mulje, et toimetuste seinad on kaetud suurte peeglitega, mille ees ajakirjanikud igapäevaselt rohkelt aega veedavad. Eneseimetluse puuduses ajakirjanikke nii selle üllitise kui muude samalaadsete lugude valguses süüdistada ei saa. Samas kriitikataluvus näib olevat kahjuks olematu.
Teine küsimus on tasu ümberjagamise temaatika. Arutledes selle üle loo autori loogika kohaselt on kahtlemata tegemist sigadusega. Kellel on õigust röövida meie armastatud olümpialaste raha? Lisades siia arutlusse veel aga üleüldise spordi rahastamise temaatika, eelkõige noorte lootustandvate sportlaste rahastamise vähesuse, siis kipub senine loogika väga logisema hakkama. Kergejõustikuliit on leidnud võimaluse vähendada tippude ja veel sinna pürgivate sportlaste rahastamise vahemiku ulatust. Selle põhjus ei ole mitte niivõrd Kergejõustikuliidu tegevus kui üleüldise spordi rahastamise süsteemi vildakus. Kannatajaks on praegu süsteem tervikuna ja suletud süsteemis tõstes tippude tasusid väheneb paratamatult tagala toetus. See omakorda piirab aga nende arengut ja harvendab tippu pürgijate hulka veelgi ning tulevik paistab järjest tumedam. Kuid toimetustes vähemalt lambid põlevad ja toas on soe.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Kõik rattaentusiastid ja loodusesõbrad võiksid võtta see 7 minutit ja nautida nii meeliköitvaid vaateid kui ülitehnilist sõitu.
Hooaja lõpetuseks ja järgmise planeerimiseks päris inspireerivad kaadrid, mis?

Danny Macaskill: The Ridge

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Suusaentusiastide kord. Kes Postimehest homme Ülemistele suusaliidu pressikonverentsile olulisi küsimusi küsima läheb? Vastused?

Milliseid tempo- ja kiirenduslõike selleks talveks tegema peaks?

Kui mitu % oma rullidel läbitud kilomeetritest on Harku Karvajalg teinud puhtalt paaristõukelises sõiduviisis?

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliit:
"Kolmapäeval, 28. oktoobril kell 12.00 toimub Tallinnas, Ülemiste hotelli konverentsikeskuses (Lennujaama tee 2, II korrus) murdmaasuusatamise rahvuskoondise hooajaeelne pressikonverents. Hooaja eel räägivad kohapeal senisest ettavalmistusest, hooaja plaanidest ja eesmärkidest kõik murdmaasuusatamise rahvuskoondise liikmed ja peatreener Christoph Schmid. Kohal ka Eesti Suusaliidu president Andreas Laane, peasekretär Jaak Mae ja murdmaasuusatamise ala juhataja Robert Päkk. Murdmaasuusatajad teevad hooaja avastardi 13 – 15. novembril Olosel peetaval traditsioonilisel esimese lume võistlusel. Maailma karikasarja avaetapp toimub Rukal 27. – 29. novembril."

Kas see hooaeg hakkame nägema lõpuks ka tõusu tagasi sinnapoole, kus kunagi on oldud?
Toimetamas paljuski uued mehed, võib-olla isegi uus energia, kas loota võib?

 
At 01:23, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud kommentaatorid,
Loe teie kommentaare ja pean ütlema, et kuigi on ju positiivne, et Pulleritsu blogikirjutis on teid liigutanud, ärgitanud ka mingi oma jutuga maha saada jne - on teie kommentaarid üldiselt on mulin. Loogikat on vähe, mõttelõnga punuda keegi teist ei oska. Seal, kus on emotsioon, ei ole fakte. Seal kus on faktid, ei ole arutlust. Jne.
-- Heidame ehk veel korraks pilgu 22. oktoobril PR-firma Corpore edastatud kirjale EKJLi raha asjus.
"[..] arvamused tippkergejõustiklastelt, kelle arvamust saatetegijad ei küsinud: Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Grit Šadeiko, Ksenija Balta, Märt Israel. Kõik viis sportlast on sealjuures sellised, kes on olnud aastaid ühisrahastussüsteemis sees, võitnud tiitlivõistluste medaleid ning teavad süsteemi toimimise põhimõtteid."

Mille alusel Pullerits väidab, et Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Grit Šadeiko, Ksenija Balta, Märt Israel on aastaid saanud ja saavad 540 € kuus?

Ei ole alust arvata, et nad 540 saavad. Okei, Märt Israel võib küll 540 saada, kuid tunnistagem, et Eesti kettaheite suhteliselt kõrget taset arvestades on Israeli-sugusele mehele see summa küllamast küll.
Olümpiavõitja Gerd Kanteri puhul peaks küsima mis eelarveridadelt tema üldse raha saab. Teatavasti Kanter on Teemantliigas teeninud kuuekohalisi summasid. Kas need rahad on samuti nagu odaviskajate rahad läbi EKJL-i käinud ja kas nendest rahadest on samuti osa kinni või valele kontole läinud? Gerd Kanter võib-olla on rahaasjades odameestest lihtsalt nutikam.
Võtmesõna on aga "teavad süsteemi toimimise põhimõtteid". Võiks avada mida see tähendab. Parim moodus selleks oleks sõltumatu finantsaudit EKJL-s koos tulemuste avaldamisega.
Martin

 
At 08:57, Blogger Priit Pullerits said...

Siseinfot kah:
laupäeval toimub Tallinna teletornis EKJLi kergejõustikutreenerite üldkogu, kus Erich Teigamägi peab pooletunnise kõne.
Ja te ütlete, et asi sumbub ära. Vastupidi, asi käärib ja podiseb ja hakkab ka ilmselt muutuma (vt EOK).

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, Martin! Toetame sõltumatut finantsauditit EKJLis koos tulemuste avaldamisega.

 
At 10:38, Anonymous Kettaentusiast said...

Seda "süsteemi" peaks uurima küll.
Ma muudkui heidan ja heidan, suure innuga, aga millest ma elan, millest ma söön!
Ka naine küsib juba aastaid, kas sa oled tola?
Aga mis saab siis, kui veel väike kettaentusiast sünnib.
Ketas lendab hiljemalt siis kindlasti suure sahinaga võrku...

 
At 10:59, Anonymous Suusaentusiast said...

18:06:
"Kes Postimehest homme Ülemistele suusaliidu pressikonverentsile olulisi küsimusi küsima läheb? Vastused?

Milliseid tempo- ja kiirenduslõike selleks talveks tegema peaks?"

Ei tea, kas peale hr Pulleritsu enam ongi PM-s kedagi, kes oskaks ja suudaks spordi vallas olulisi küsimusi küsida. Martinsongi on igal pool mujal, aga mitte PM-s...

Aga mis puutub treenimisse, siis lõigud peavad olema tempokad ja kiired, lõigu lõpus pulss vähemalt 95% max.
Ainult nii on võimalik areneda ja loputada talvel konkurente kui - nagu vanarahvas elutargalt ütleb - rannamees rotte.
Jõudu tööle!

 
At 03:34, Blogger Unknown said...

20160317meiqing
cheap jordans
adidas originals
mont blanc pens
moncler sale
prada bags
air max 90
toms shoes
tods shoes
nike air max
kate spade
nike basketball shoes
coach factory
ugg boots
michael kors outlet
gucci shoes
ugg boots
kobe 11
michael kors outlet online
hollister clothing
jordan concords
michael kors handbags
coach outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
louis vuitton handbags
ugg australia
louis vuitton
coach outlet store online
jordan 3 infrared
nike air max
true religion outlet
burberry outlet
jordans for sale
nike uk
tory burch flats
michael kors outlet
lebron james shoes 13
michael kors outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet

 
At 23:36, Blogger Unknown said...


I have got you saved as a favorite to check out new things you post
http://www.kuwait-bazaar.com
http://www.kuwait-bazaar.com/technician-health/
http://www.kuwait-bazaar.com/sewage-company/





 
At 10:46, Blogger Unknown said...

www1020

nike shoes
coach outlet
pandora outlet
jordan shoes
adidas outlet
canada goose outlet
ed hardy uk
ugg outlet
canada goose clothing
nike tn

 

Postita kommentaar

<< Esileht