kolmapäev, oktoober 07, 2015

Pullerits: Jah, see on tõsi - rattamehed on edukamad kui jooksjad!

Kõigepealt tuleb Aivar Pilv. Tuntud vandeadvokaat. Sõidab musta BMWga, «haiuim» selle katuse tagaserval. Aga ta sõidab veel ühe riistapuuga. Tollele on kirjutatud «Colnago». Jah, see on ratas. See on maanteeratas. Jooksud kõrge pöiaga. Et kiiremini veereks.

Pilv töötab päevas 10-12 tundi. Nii ta väidab. Pole põhjust ses kahelda. Aga sellegipoolest jõuab ta veel vändata. Kord nädalas vähemalt tund ja 40 minutit, mõnikord isegi kaks tundi. Seda on rohkem, kui mina teen. Ja ma ei sõida üldsegi vähe.

Pilv tahab aastaga ratta seljas 4000 km kokku saada. Ma sõitsin tunamullu 4879 km, aasta enne seda 4081 km ja omakorda aasta varem ainult 3172 km. Aga arvestades, et ma sõidan oletatavasti kiiremini kui Pilv – mul on enamik trenne tempotrennid või sinna lähedale –, ei maksa arvata, et Pilv veedab sadulas minust märkimisväärselt vähem aega.

Ja siis tuleb muidugi Andrus Ansip, endine peaminister, nüüd mingi pika ja keerulise, lihtsureliku silmis pilvedesse küündiva ametinimega europomo. Temal oli tänavu juuni keskpaigaks rattasadulas koos juba 2770 km. Laias laastus sama palju, nagu oli mul. Ma ei tea, kas tema töötab 10-12 tundi, sest see on tavakodanikule nagunii arusaamatu, mida temasugused seal Brüsselis teevad, aga rattakilomeetreid pole tal mingil juhul vähe. Tema eesmärk on muu seas seegi, et ükski trenn ei annaks keskmiseks kiiruseks vähem kui 30 km/h. (Tunnistan üles: mul on paar sellist sõitu siiski sekka juhtunud.)

Aga aitab kilometraažide ja töötundide võrdlusest. Asja tuum on selles, et kaugele ja kõrgele jõudnud mehed harrastavad rattasõitu, mitte jooksmist. Ja just maantee-, mitte maastikusõitu. Sel kõigel on ilmne ja päevselge põhjus.

Esiteks, jooksmine on ennasthävitav. Kui te oleks käinud traumatoloogi-ortopeedi dr Leho Ripsi juures ning näinud tema laual mudelit, kuidas põlv liigub, siis te jätaksite jooksmise päevapealt. See koormus ja need põrutused, mis põlve tabavad, lõpevad varem või hiljem hävinguga. (Ärge «hüpake» siin, kui te põlved veel korras on – oodake ainult veidi.) Aga rattasõit on põlvedele säästlik. Ehk teisisõnu: rattasõit ei lõhu aktiivseks eluviisiks vajalikke konstruktsioone nii, nagu lõhub neid jooksmine.

Teiseks, need, kes on jõudnud kõrgele ja kaugele, vajavad elus adrenaliini. Kas jooksmine annab seda? Kui te ei jookse just 800 meetrit – ja te ei jookse ju –, siis ei anna. Pingutage, palju tahate. Jooksmine on rutiinne, tuim, nüri. Aga rattasõit! – seal on kogu aeg veri vemmeldamas, hormoonid möllamas. Rattasõidus on pinget ja närvikõdi, rattasõidus tuleb pidevalt olla valmis kiirendusteks – no eks katsuge jooksus palju kiirendada, olete varsti omadega kaputt –, rattasõidus (ja me räägime siin endiselt maanteesõidust, ärge unustage) peab kogu aeg olema tähelepanelik, reageerima muutustele. See on see, mida kõrge saavutusvajadusega mehed janunevad.

Kolmandaks, rattasõidus on võrreldes jooksuga väga suured kiirused. Ja kiirus – selles väljendub elujanu, selles väljendub edasiliikumise tahe, selles väljendub pürgimus. Rattasõit on väheseid võimalusi elus tajuda, kuidas sinu isiklik pingutus tagab sulle kiire elu. (Autoga saab muidugi veelgi kiiremini sõita, aga sellega ei kaasne pingutust, mis just teebki kiiruse saavutamise eriliselt nauditavaks.)

Neljandaks, rattasõit on stiilne ala. Vaadake ratturite liigutusi: sujuvad, voolujoonelised, ründavas asendis. Selles kõiges väljendub ju kaugele ja kõrgele jõudnute eluhoiak. Ja võrrelge nüüd rattureid jooksjatega. Kui just tegemist ei ole 800 meetri jooksuga – ja ei ole, nagu eelpool juba nentisin –, siis jooksjate asend vajub kilomeetrite kuludes üha rohkem ära: kõveraks, madalaks, töntsiks. See ei ole ilus vaatepilt. See on päris kohutav vaatepilt. Aga vaadake rattureid võistluse lõpu lähenedes: kuidas kõik lähevad täkku täis, kuidas kiirus tõmmatakse agressiivselt üles, kuidas kõik on valmis ründama – kuidas vaatepilt on veelgi jõulisem ja meeliülendavam, kui oli sõidu alguses. See on ilus vaatepilt.

...Ja n+1ndaks: rattureid hindavad ka ilusad naised - vt foto paremal. Ei ole näinud, et jooksuvõistluse võitjad saavad kaunitaridelt musi.

Jah, mul kulus tükk aega, et hakata mõistma rattaspordi ilu ja võlu. Jah, sellele aitas kaasa tõsiasi, et parem põlv sai 47. eluaastal trauma, misjärel, pärast edukat operatsiooni, otsustasin, et joostes oma põlvi enam ei lõhu. Saatus tahtis, et jõuaksin ükskord ka kauni ja paeluva ala, rattasõidu juurde. Ja ma olen saatusele selle eest tänulik, et ta märku andis. Ja et ma seda märguannet kuulata tahtsin.

Nüüd, kui ma olen teile selle kõik ära rääkinud, küsin: ja mida teie veel ootate, kui te jätkuvalt jooksete ega ole veel ratta selga istunud?
******
Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Pöörake tähelepanu advokaat Aivar Pilve musta BMW katusele! Kas teate, mis raamid seal on? Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Andrus Ansip alustamas 2011. aasta suvel Tallinnas Stenbocki maja eest 195 km pikkust rattasõitu Tartusse. Paremal Priit Pullerits. Foto autor: Laura Oks, Postimees/Scanpix
Foto 3: Andrus Ansip 2011. aasta suvel rattasõidul Tallinnast Tartusse. tema kannul Priit Pullerits. Foto autor: Laura Oks, Postimees/Scanpix
Foto 4: Itaalia rattur Vincenzo Nibali laskumas Lombardia velotuuri pühapäeval etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Jalgratturid MM-võistlustel USAs Richmondis 23. tänava tõusul. Foto autor: USA Today Sports / Scanpix
Foto 6: Jan Bakelandts saab pärast võitu kahelt iluduselt põsemusi. Foto autor: LaPresse/Scanpix

90 Kommentaarid:

At 10:30, Anonymous H ja K said...

ma ei olnudki täna midagi nii lolli lugenud, kui see soperdis siin.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Poodiumile palgatud inimesed vaevalt suurt peale raha neid sportlasi seal laval hindavad: https://usatftw.files.wordpress.com/2015/04/469448028_72279064.jpg?w=1000&h=706

Lisaks tundub, et siiski on tegemist 800m jooksuga.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

kõik suusatajad on vargad!!!???

http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/endine-tippsuusataja-on-mootorrataste-vargusega-kohtu-all?id=72630399

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Tegijamad panevad ühel rattal:
http://lh4.ggpht.com/-tuKJG983mk8/UXmUjqKsi-I/AAAAAAAARc0/uHw-A_FcJe4/s1600-h/DSC01404%25255B2%25255D.jpg

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

11:52, viidatud pildil on ju täielik karvajalg, isegi rattakingi pole, no millest me siin räägime! Hale, tegu ei kuskil.
Kui väntab, siis visuaali järgi jääb tunne, nagu vana saunanaine väntaks poodi kurkide järele...

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult just see, et rattasõitjatest on saanud esteetide, mitte spordimeeste ala, on nukker. Ehkki vaatepilt, kus kõhukas mees on ennast värvilisse profiriietusse viinerdanud, pole ka just ilus (pahatihti annavad voldid muidugi ratturi ära).

 
At 13:32, Blogger Priit Pullerits said...

Öelge, et "vaatepilt, kus kõhukas naine on ennast värvilisse profiriietusse viinerdanud, pole ka just ilus", ja vaadake, mis sellele järgneb. See selleks. Aga jah, õige on ka see, et võrreldes jooksmisega on maanteesõit tõesti esteetiline ja esteetide ala. Värvilised kostüümid, peenikesed ja kallid rattad nagu vibud istumise alla pingul. Millega sa joostes näitad oma edu? Et sul on viimane Asicsi mudel? No kuulge, need Asicsid ei maksa suurt üle saja euro. Ja ega seal suurt vahet ole, kas uusimad Asicsid või Adidaste tunatunamullune mudel. Aga rattavarustust annab täiustuda lõpmatuseni. Mõne mehe kaherattaline sõiduriist on kallim kui paljude meeste neljarattaline sõiduriist. Ja see, erinevalt jooksust, annab ka juba eelise. Ise TRMil tajusin, seega tean, millest räägin.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

priit, mul on pikem kui sul!

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Ütleks vastupidi, et rattasõit on trennis igav, vähemalt maanteerattasõit kui uhada mööda sirgeid maanteid. Keerulisel maastikul siiski jah adrenaliini pakkuv. Kuid põhjus, miks need edukad mehed rattaga sõidavad on ju lihtne. Raha palju, jõuad edeva ratta osta ja rattasõit mingit otsest eelnevat treeningut ei nõua, et enam vähem normaalsel kiirusel liikuda. Samas jooksmine nõuab püsivat ja rasket tööd, et jooksu nautida. See ei ole lihtsalt maanteel kulgemine, vaid lõigutrennid, fartlekid, mäkkejooksud, hüpped jne. Seda need mehed aga teha ei jõua ning minnaksegi lihtsama vastupanu teed. Rattas saab vajadusel ka tirri lasta, samas kui jooksus pead jalgu liigutama ka allamäge joostes. Vaadates algajaid jooksjaid, siis on juba kaugelt näha milline piin see paljudele on - tehnika lonkab, pulss laes jne. Tugev harrastaja aga naudib iga oma jooksusammu.

 
At 15:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, kah õige jutt, 15:23, ent tahan hüüda ja hüüangi: mehed, ärge olge nii jäärapäiselt selles jooksmises kinni! Elus jääb seetõttu palju huvitavat, nagu rattasõidu võlud, avastamata! Või avastate need liiga hilja ja siis kahetsete, et pagan, miks ma seda varem ei teinud, miks ma varem ala ei vahetanud!

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks alavahetusele, et see on vähemalt mul juba läbiproovitud. Kodus isegi 2 ratast (mnt ja mtb), mis on tunduvalt kallimad kui PP-l (vähemalt blogi järgi). Ent ei tulnud seda rattakiiksu, jooksmine on ikka esikohal. Mõnikord siiski tuleb rattasõidu kilomeetri hind ka odavamaks sõita:)

15.23

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Esimeses lõigus on vanameister väikse näpuka teinud. Hr. Pilv käib trennis vähemalt kolm korda nädalas ja vahel isegi rohkem mitte üks kord nagu siin kirjas. Vähemalt nii räägiti eilses Radaris. Ühe korraga nädalas oleks 4000 km. päris raske aastaga kokku saada.

 
At 16:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ahaa, huvitav, näete, olete minu lausest lugenud välja teistsuguse mõtte. Minu mõte oli, nagu ta eile ütles, ja nagu see on ka väljaloetav, et vähemalt üks trenn nädalas on 1:40-2:00, mitte et tal ongi üleüldse üks trenn nädalas ja selle pikkus on 1:40-2:00.

 
At 16:59, Blogger Ain Veemees said...

Kuid spordi alus on jooks.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Jah saab ka nii seda mõtet lugeda aga kui Radari intervjuud temaga vaatasin siis mul vajus karp lahti. Mees teeb 10-12h tööpäevi ja siis suudab veel vähemalt 3x nädalas trennis käia a 1:40-2:00. Seega see 3x nädalas näitaks veel eriti kui kõva mehega on tegemist, kui arvestada veel ka loo üldist tonaalsust.
P.S. Mulle tegelikult kõnealune isik ei sümpatiseeri ja mitte AV kaasuse pärast vaid üks teine Otepää bandiit oleks võinud Kapo vastu kaitsmata jääda. Mida külvad seda lõikad, oleks siis saanud tõestatud. Kuigi tunnistan, et rattatrennis käimine muutis ka Pilve inimlikumaks.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõitja on ilus siis, kui ta on rattaseljas õiges asendis. Kahjuks Pilv seal saates nägi välja nagu tsirkusekaru rattal. Ja seda võib ka õelda paljude teiste tugevate treenijate kohta. Sõiduasend vale aga kangutatakse täiega.

Ka ei tekita ilu ja esteetilisust valed sõiduriided või vale suurusega( liiga väikesed või lotendavad) samuti valesti riietumine. Pikk higisärk lühikese rattasärgi all jne. Õige rattur selliste asjade vastu ei eksi. Kindlasti hakkab siin vabandamine pihta et varustus pole oluline. Minu jaoks on.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Aga praegune peaminister Taavi Rõivas jookseb. Ta on edukas ja jookseb. Niisamuti Kalle Palling, kes riigikogus veedab vahest ka öid, kuid siiski jaksab veel jooksutrennigi teha. Ja see ei ole veel kõik! Need edukad mehed ei tee mingeid alla 2 minuti pikkuseid sutsakaid, vaid tegelevad tõelise pikamaajooksuga. Mis saab mingi kalli rattaga eputamine selle vastu?

 
At 19:07, Anonymous Martin, linnaratas (vintaaž) said...

Nice try, mr Pullerits!
Aga-- te ei tea ju rattaspordist midagi. Selle tehnilisest poolest. Kas oskate nimetada, mis marki on teie ratta sadulapost? Nüplid? Mis vahe on Shimano Tiagra 90 ja Shimano teiste mudelite vahel? Mille poolest erineb Specialized 2014/2015 XTR-HT 500 2015/2016 a septembris avaldatud uuest mudelist? Kuna te seda kõike ei tea, oskate ainult käike vahetada (kummi mitte), siis pole teil ka moraalset õigust nimetatud teemal asjatundjana esineda.

 
At 19:10, Anonymous Džanni Bunjo said...

No just, 17.09, inimlik, kõva mees, sümpaatne, eks ta kundedki ole samasugused.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Sai tegeldud selle rattasõiduga pea 10-e aastat.Õnneks avastasin jooksmise,nüüd kogub ratas ainult keldris tolmu.Kahetsen,et varem jooksma ei hakanud.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Rõivas ja edukas? Rõivas (jooksja ja valitsusjuht) on nõrk võrreldes (rattur!) Ansipiga, poisike. Ja Kalle Pallinguga välja tulla?!! No peab ikka arunatukest nappima. See Palling oli ju see tüüp, kes jooksis nagu Kiir Delfisse või Päevalehte kitule, et appi-appi, ähvardatakse, mul hirm naha vahel, kuna blogipidaja oli saatnud talle kirja, et lubab tema tegevusel kooseluseaduse hääletuse asjas silma peal hoida. Selline käitumine häbistab kõiki jooksjaid. Ahh ja veel! Nooh kui Rõivase tempot jooksmiseks nimetada, siis blogipidaja on vähemasti slalomist või adam malõš.
Tulistasite endale jalga, sm 17.24. Kaks korda, kõmm & kõmm. Kas valus ka on? Või olete juba nii tuim, et ei saa arugi, mis teete??

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa ise jaksad nii pikka maad joosta, kui Palling või Rõivas? Kas sa ise oled rahva poolt prii leiva peale saanud nagu nemad? Ilmselt mitte. Igaüks nende ametkondade peale ei saa. Ja Ansipil oli ju kole avarii, muidu teeks temagi kolmetunniseid jooksuotsi.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Tänane AK: Liikmesriikidele, kes pagulasi piirilt tagasi ei saada, võidakse määrata trahvid.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõit on Pulleritsu sõnade järgi ju mugavussport, aina istukil.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm näha et Priit seda suurepärast alast lugupidama ja aru saama hakanud. Läks küll aega ja palju rumal juttu ennem seda ratturite aadressil.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Jooksjana pead ise tugev olema.Rattasõitja võtab rahakoti selga,läheb ostab kalli velo,uhked riided-kohe näha,et tegija.Kui muidugi riietesse ikka ennast ära mahutada õnnestub.

 
At 22:12, Blogger Andres P said...

Iseeneste on tänuväärt, et Priit uusi alasid avastab. Nii ei sure veel lootus,et ta veel vananedes rulluisutamise avastab.
Milline ründav asend ja kiirus ei jää palju alla rattaväntamise kiirusele. Sõidus on tarkust vaja ja positsioonimängu teha.
Kõik on võimalik, mehe kohta kellel kodus pole nr 15 võtitki (räägitakse).
@Ausalt öeldes pole igavamat ala, kui tunde maanteel rattaga jõlkuda ;)

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Tubli törts verbaalset onaneerimist PP- lt. Piinlik. Kuhu veel?

Toits, jooksu-, natuke ka ratta- ja suusasõber

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Atonen, Ligi, tugevaid jookusumehi ju on.

Tore on lugeda PP vanu postitusi jooksu ülistamisest, kui kõige alusest ja rattast, kui totaalset pehmode mugavusalast))

Olen PP kirjeldatud ahvivaimustuse MNT sõidust läbi kogenud, elanud, nüüd jooksmise juures tagasi.

Ei paku ükski rattavõistlus sellist emotsiooni, kui õige jooksumaratoni lõpetamine.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Kustutame, kustutame neid komme, mis ei meeldi! Nõrkuse tunnus! Aga ikka edasi: seal FB-s saab PP Atonenilt ja Noolelt verbaalselt molli, aga seal ta ei kustuta, siin aga küll! Kas ikka on see blogi tööandjast sõltumatu, nagu peremees väidab? Vist ikka ei ole...

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Meelis Atonen Kaastunne!
2 · 8 tundi

Priit Pullerits

Priit Pullerits Vastu võetud. Aitäh! Kuigi ei vaja seda.
8 tundi

Meelis Koskaru
Meelis Koskaru Lugesin ja veendusin hoopis vastupidises! Just oma blogipostituse lõpus ütlesite täpse tõe oma ratta- ja suusaharrastusele, kui suures mahus treenijale ja võistlejale, et 47-eluaastaks olid põlved läbi. Milleks seda ratas vs. jooks vaja on? Iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde ja hinnaku ka teiste spordialade tegemisi, mitte loopigu mõtetute avaldustega. Jookseme edasi smile emoticon
1 · 7 tundi

Priit Pullerits

Priit Pullerits Jookske aga jookske! Tark õpib teiste vigadest (et jooksmine lõhub liikumisaparaati), loll enda omadest. ... Esimest korda avaldan suure tõe, siin ja eksklusiivselt: minu põlvetrauma ei tekkinud konkreetselt jooksmisest, vaid sellest, et põlv oli saanud varem lühikese ajavahemiku vältel umbes kolm tugevat lööki/obadust. Jooksmine tõi need traumad mul esile. Hea, et jooksmisega pidama sain. Sest vaadake jooksjaid, mis neist saab vanemas eas - peaaegu kõigil põlved läbi. Rattasõit ja suustamine on selles osas palju säästlikumad. Aga mis ma ikka räägin, küll igaüks saab ise oma vitsad, kui neid ikka nii väga saada tahab.
7 tundi
Meelis Koskaru

Meelis Koskaru Jooksjate vanusest rääkides toetun faktidele ja kinnitan, et ainult eakamad neid maratone ainult jooksevadki, näiteks 75-aastane Rein Pärn ja sutsu noorem Leili Teeväli ning mina oma pea 38-aastase eaga olen üks noorimaid. Seegi juba kergejõustiku tabelite järgi 3 aastat veteraniga smile emoticon Enamik meist on 40-50 ja alati naerul näoga. Keegi ei virise.
7 tundi

Erki Nool
Erki Nool Olen täitsa läbipõrunud,meeldib joosta.
7 tundi

Priit Pullerits

Priit Pullerits Erki, aga kunagi ei ole hilja teha muudatus. Mina tegin seda 47-aastasena, sul on sinnamaani veel jupp maad minna. Äkki lööd mind ka selles arvestuses?
7 tundi
Meelis Atonen
Meelis Atonen Oi blin, ma jäin hiljaks ka veel, ma saan kohe 49. Õnneks pole ma suurem asi muutuste mees.
6 tundi
Priit Pullerits
Priit Pullerits Hmm,. Meelis, antud juhul ei oska ma tõesti midagi soovitada smile emoticon
6 tundi

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kustuta edasi!

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal FB-s toimub?

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Seal on paljugi huvitavat, näiteks PP viimased uued sõbrad Kati Saara Vatmann ja Jaak Madison! Ütle, kes on su sõbrad ja ma ....

 
At 23:19, Anonymous H ja K said...

mis see facebook veel on? kas see pole mitte pehmodele? ei oleks arvanud, et pulleritsul see on. ajaraisk kuubis.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Selle Priidu loogika alusel on varsti golf kõige vingem ala. See ei koorma põlvi, lisaks sellele puudub kukkumisoht. Varustusest sõltub seal ka palju, palju sõltub ka tuulest, rajaprofiilist, ilmast jne jne. Golfi mängivad isegi Aivar Pilvest tegijamad mehed :D

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

Tekkis hea idee kuidas homme koolis Krivošapka poole pöörduda ;)

 
At 05:06, Anonymous Anonüümne said...

suusablogi+
https://www.youtube.com/watch?v=H72EGEgPTG8

 
At 08:53, Anonymous Martin, jooksufilosoof ja semiootik said...

Oli plaanis: saada kuulsaks, jääda igavesti nooreks,
Saada kutsutuks TV-sse, olla igat sorti ajakirjade kaantele.

Tegelikult:
Higist haisev jooksunarkomaan, kelle vananemisprotsesse (mis ühiskonna seisukohalt täiesti normaalsed, üksikisiku seisukohalt võivad olla traagilised - kes kuidas asja võtab) ei suuda varjate ei sportlikud liibukad ega rõhutatult reibas sörgistiil. Jooksmisest 800 m mõttes pole enam ammu-ammu juttugi.
Marginaal, literally - jooksuhull.

Halb üllatus Meelis Atonenile.

 
At 10:47, Blogger AinK said...

George W. Bush 3:44
Mikuláš Dzurinda (Slovakkia peaminister) 2:54
Joschka Fischer (Saksamaa välisminister) 3:41
Al Gore 4:58
Alexander Stubb 3:11
Haruki Murakami 3:31
Erich Segal 2:56
Wolfgang Ketterle (Nobeli preemia laureaat) 2:44

Lihtsalt mõned kergesti leitavad näited

aink

 
At 11:33, Blogger margus Kivirüüt said...

Mul poleks küll midagi selle vastu kui ma paarikümne aasta pärast martini kirjeldatud jooksunarkomaanina välja näeks.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

PP: ...põlv oli saanud varem lühikese ajavahemiku vältel umbes kolm tugevat lööki/obadust

Perevägivald? Osad löögid olid ebatäpsed ja tabasid põlve?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

rattaga kukkus nagunii :)

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Lgp blogija, kirjutasid Tartu Rattamaratoni järel: "kui singlil tikkus kett pikaks rebenema, pidid äärtest mööda trügima."

Kas palun selgitaksite, kus kohas te rajalt eksisite ja "singli" peale sattusite?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 13.13

Kas palun selgitaksite, mis sunnib Priit Pulleritsi iseenda blogis tõtt rääkima? Mees kirjutab blogis, mis ise tahab. Ta teeb seda esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti. Kõik ülejäänud kirjutamised on puhas vastutulek teiesugustele. Eestis on kaks meelelahutust, mis meiesuguste halli argipäeva veidigi säravamaks muudavad - Tallinna TV ja Pulleritsu blogi.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Sellest blogist veel põnevam asi oleks Priidu Youtube'i kanal videopostitustega.

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, mis kuradi luuserite listi sa oled siin publitseerinud? Punane Joschka Fischer 3:41 - sa ju ise jooksed ka palju kiiremini.
Ma siin kunagi kirjutasin, kuidas Ameerikas hedge fundide managerid ja miljardärid (billionaires) rattaga kimavad ja kuidas rattasõit on selliste meeste ala - lugege siis kõik uuesti:
http://www.vanityfair.com/news/2013/02/bill-ackman-daniel-loeb-bike-ride

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Ain jookseb. Punane Joschka Fischer jookseb. Eeniku Silver jookseb 24 h. Põlve-Priidule koputati 3x kepsu pihta. Põlve-Priit enam ei jookse.

 
At 15:20, Blogger AinK said...

Luuserite list? Punane või mitte, see pole praegu küsimus, inimest, kes on saanud ühe Euroopa suurriigi välisministriks luuseriks nimetada (Bushist ja Al Gorest rääkimata), no ma ei tea.

Kiiremini jooksen jah, aga ministriks siiani pole millegipärast kutsutud.

Tegelikult minu jaoks kõige imekspandavam mees selles reas on Wolfgang Ketterle, Nobeli preemia laureaat, jooksis selle aja välja 56 aasta vanusena (põlved muuses täitsa terved).

aink

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ja sõu uatt! Milleks joosta, kui on kiiremaidki kondiauru jõul edasi liikumise vahendeid/võimalusi, nagu jalgratas. Nagu ütleb Lance Armstrong filmis "Programm": I just love to ride my bike.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

> Anonüümne Anonüümne ütles ...
> Lgp blogija, kirjutasid Tartu Rattamaratoni järel: "kui singlil tikkus kett'
> pikaks rebenema, pidid äärtest mööda trügima."

> Kas palun selgitaksite, kus kohas te rajalt eksisite ja "singli" peale > sattusite?

13.13, millal Sa varem Pulleritsult adekvaatset kirjeldust oled leidnud?

Nagu kõige muuga siin blogis, on tegu kirjandusliku väljamõeldisega, mille igasugused võimalikud kokkusattumised Tartu Rattamaratonil reaalselt toimunuga on rangelt juhuslikud.

 
At 15:41, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
olete teinud tõeliselt sügava tähelepaneku harrastatava spordiala ja edukuse vahel. (Nagu iga uue ideega, ei ole kõik kohe valmis uut ja mõnele isiklikult valusat ideed vastu võtma.)
Kas aga Teie ise ei ole oma teooria parim kinnitus? Ajakirjanduse auhindu ja short listidesse valimisi olete saanud teie, end Tartu Rattamaratonil 300 esimese sisse sõitnud rattaha(i)(ge) vist saanud kordades rohkem kui vaid suusatamis-, kepikõnni- või - kas neid tasubki nimetada? - jooksu harrastavate ametivennad? Kas te ise ka suudate üles lugeda palju te auhindu olete saanud?

 
At 15:54, Blogger Priit Pullerits said...

Väga ootamatu meelitus Martinilt. Õige vastus on, et ei suuda. Aga üht auhinda, millest väljaspool vähe teatakse, tahaks küll mainida. See oli siis, kui Mart Kadastik oli ajutiselt peatoimetaja, siis sain temalt Postimehe kõige tundlikuma (sensitive) ajakirjaniku preemia. See oli meeldiv. Aga ühe teise preemiaga oli selline lugu, et KTM tahtis mulle anda preemiat rahvasuusatamise propageerimise eest. Selleks oli neil Atlantises kohe pidu ja vastuvõtt. Ma pole party animal, aga siiski hr Kelgu spetsiaalse kutse peale vedasin end kohale. Kelk oli pannud Art Soonetsi valvama, et ma jummala eest enne ära ei läheks, kui ikka auhind üle antud. Aga pidu venis ja mul tuli tahtmine varvast visata (tuleb mõelda, kas see [pidutsemine] aitab tulemust paremaks teha, on õpetanud Alaver). Soonets kutsuti millegagi seoses ette või kõrvale ning täiesti juhuslikult tol ajal leidsingi, et uneaeg käes, peab homseks minema välja puhkama. Pärast kõik asjaosalised naersid, et kurramus, piisas vaid ühest hetkest, kui mult silma pealt lasid, kui olingi kadunud. Auhinna sain muidugi kätte ja see on ka kodus seinal.

 
At 16:34, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Pressiteade!

Laupäeval on liikumas Harku Vallast Tartu poole karvajalgadest koosnev grupetto. Seoses sellega palun Tartu meestel naised ja koerad lukutaha panna. Colnago ja Pinarello mehi meil loomulikult karvajalgade seas ei ole ja edukaid bisnessmehi vist ka mitte? Töölisklass läheb liikvele!

Ette tänades

Harku Valla karvajalg

 
At 17:16, Anonymous Kiire jalaga vändamees said...

Karvajalg, kui Tartusse jõuate, kõik kindlasti ei jõua - töölisklass, teada värk, pöörab jooma ja kaklema -, aga need kes jõuavad, mida Tartus edasi teete?
Lauba õhta ikkagi.

 
At 17:20, Anonymous Veevo, Kaarepere said...

Mehed, lepiks kokku, et punastest ja mehelt mehele sensitiivsusest siin väga ei patraks.

 
At 17:28, Blogger Priit Pullerits said...

Möla maha. Rääkige asjast - või vaikige. Muidu saate diliiti tunda. Pärast nutate jälle nagu hüsteerilised eided, et appi, kustutatakse.

 
At 17:35, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits!
Vene kirjanikud Ilf ja Petrov - Nõuk. Armees oli teil ikka Ilf ja Petrov lubatud? - mäletate: "Пешеходов надо любить. Пешеходы составляют большую часть человечества. Мало того — лучшую его часть. Пешеходы создали мир." Ilf ja Petrov panid natuke mööda, sest kirjandusliku edukuse (ja see on ju mammona kõrval see tõeline edukuse kriteerium) järgi vaadates - väga, väga paljud maailmakuulsad kirjanikud on olnud rattaharrastajad. Mark Twain, Anton Tchekhov, G. Wells, jpt. Mõned isegi tõelised rattasõidu gurmaanik, nagi tänapäeva elavatest prantsuse kirjanikest üks tuntumaid, Paul Fournel, teose Besoin de vélo, essays, 2001; Need for the Bike, trans. Allan Stoekl, jpt autor. Kuulsate kirjanike seas ei ole jooksjaid. Siin üleval nimetatakse Murakamit, kuid erand pigem kinnitab reeglit. Eesti kirjanduses võib veel nimetada Contrat elik Margus Konnulat, kelle naturalistlikud kirjeldused maratonijooksu ajal seedetraktis toimuvatest füsioloogilistest protsessidest on paljude jooksusõprade - kes oma jooksublogides Konnulale kirjanduslikule tasemele ligilähedalegi ei saa, piirdudes jooksueelse vetsu külastamise ja jooksu ajal põõsastes käimise lühidate äramärkimistega - lemmik lektüür. Aga Konnulagi pigem kinnitab reeglit.

 
At 17:40, Blogger AinK said...

Priit, teil ju Postimehes siis kõik valepidi:
Aivar Reinap- jookseb, peatoimetaja asetäitja
Priit Pullerits- sõidab rattaga aga vaid vanemtoimetaja
Kus on PM nõukogu silmad ja kõrvad, et PP veel PM peatoimetajaks pole pandud

aink

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Rattaharrastajatest kirjameestest kindlasti ka Dr Holden (kes on väljapaistvalt edukas ka äris). Rattamees on ka ettevõtja ja bloger A. Keba. Fakt, et mõlemad on eelkõige rattaharrastajad ei ole Keba ja Holdeni ärilise (ja kirjandusliku) edukuse tegurina, usun, et mitte päris juhuslik. -M

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Padjaklubile on rattasõit ümmargune null. Pullerits jääbki seal koinima.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Enamus vanema põlve ratturitest on need, kel noorena polnud piisavalt mõistust korralikult (oma lõbuks) jooksta - nagu näiteks P...t .
Aga need, kes nautisid jooksu noorena, teevad seda ka vanemas eas - näiteks Ants Einsalu (M55) - Tartu Linnamaraton 3:04:29 - üldarvestuse 36.koht. Käesoleval aastal Eesti täispikal triatlonil vanuseklassi meister, jooksis lõpus maratoni 3:30:49.
Samas oleks ilmselt Priidule ka rattasõidus ära teinud - ikkagi TUULESSÕIDU KEELUGA 180km ja 4:55:46,9. (keskmine 36 km/h)
Ah et pole edukas? Minister Jürgen Ligile tõmbas koti pähe ...

Eks see rattasõit ongi sageli liputamise värk - aga minul on ratas mida sina ei saa osta! Jooksmises ei loe bränd ja selle hind, vaid sobivus jalale.

Priit katsu aru saada, et igaüks ei peagi "väikese tilli" pärast end naabri ees tõestama ja lihtsalt naudib aktiivset liigutamist! Sõltumata spordist.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

https://tartumaraton.ee/et/uudised/2015/10/08/
Tahetakse postamenti teha Tartu Maratonile.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits representeeerib siin enda varielu, sest on ju jalgratas tegelikult hobuse e. ratsu prototüüp v. kujutluskehand ning jalgrattal sõitmine ei ole muud, kui eelilsolukord jalakäija ees ning et tegemist on vaimse onanismiga, kui küsimus on selles, et kumb elus edukam on ehk kiiremini liigub, kas ratsamees või jalamees, kellel ju pole raha, et endale ratsut osta...

 
At 21:29, Anonymous Vello, Ülenurme said...

Tõelised mehed mängivad hokit. Vladimir Putin, 63, lõi Sotšis NHL-i endiste tähtede mängus 7 väravat. Lisaks veel andis 3 resultatiivset söötu, kuid nendest meie russofoobne peavoolumeedia juttu ei teegi. Pullerits oma kappava "ratsukesega" - või nagu eelkommentaatorid tabavalt väljendanud - "tillipikendusega" - seega taaskord ei suuda "litrit jälgida" - (rull)uisud alla panevad mehed pole mingid mingid nõrgukesed.

 
At 06:49, Anonymous Anonüümne said...

Oli siin eelnevalt mõte,et rattavõistlustel võiks numbril ka selja peal tuvastatav nimi olla.Kui siit edasi mõelda,siis võiksid harrastussportlased ratta raamile paigaldada sildi sõiduki maksumuse kohta.Siis juba enne võistlust teada,kes on tegija ja edukas.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

18.57-jah,see vend on oma vanuse kohta ikka päris tegija ka suusatamisas,sõudmises,kuuldatavasti varasemalt ka sangpommis ja rammumehes,Priiduga pole siin midagi võrrelda.

 
At 09:34, Anonymous Ain said...

Väga meeleolukas lugemine, millele on maakeeli öeldes nii lihtne vesi peale tõmmata, et kogu edasine näib justkui väikeselt lapselt pulgakommi suust sikutamisena. Juba esimesele väitele enesehävituslikkusest saab tõmmata kõrvale paralleeli sõnaga pehmo. Milline tõsine mees lööb põnnama oma hirmude ja raskuste ees? Nõrgad lähevad ikka kergema vastupanu teed. Ka loomariigis näevad tugevamad vaeva ja riskivad, et saada värsket liha. Neil on kõht täis ja lihased mänglevad. Nõrgad ja mannetud söövad seda, mis teistest järgi jääb. Loomulikult on see juba kaugel värksusest.
Teinegi väide näitab pigem maanteesõidu igavat, lausa unist külge. Enamik sõidust tiksutakse pundis tööd tegemata lihtsalt veeredes üksteisega kaasa. Vaatamata vajalikule tõdemusele, et tegemist ei olegi muu, kui lihtsalt laisklemisega, loob loo autor sellele juurde hoopis taktikamängu oreooli. Eelnevadki sõnavõtud on loonud selge pildi olukorrast, kus grupi eest ikka ära ei minda. Seepärast on ka hirm pigem teeseldud, et muuta igav olukord enda jaoks põnevamaks. Jooksus selline laisklemine läbi ei lähe. Seal toimub algusest peale täie jõuga vajutamine ning terad sõelutakse sõkaldest kiirelt.
Kiiruse argumendil justkui oleks mingi väike iva sees, kui jätta lugemata eelnev lõik ning lisatud väide pingutusest tulenevast naudingust. Grupis laisklemine ja pingutus ei ole sõnad, mida saaks koos kasutada. Jällegi kukub väide suure susinaga kokku.
Rattasõidu stiilsus taandub samuti pigem maitse alla ja näib antud loo kontekstis väga otsitud. Eks seda võib ka mõista, sest nähtavasti sai ka loo autor aru, et eelnevad väited püsivad nõrgal pinnasel. Mis stiilsust nii väga ikka leiab ühes istuvas keskealises mehes liibuvas polsterdatud munanditega kostüümis? Presidendi vastuvõtule nii ei lähe. Isegi mitte passipilti tegema.
Naiste tähelepanu kaasamine teemasse näib juba eriti edvistav. Eemalt vaadates näib justkui kõik ilus. Kuid tüdrukutele palga maksmine higiste meeste suudlemise eest ei tohiks küll ühele härrasmehele heameelt pakkuda. Pigem ikka piinlikkust, sest see peaks tekitama tõdemuse reaalsuse kurbusest.
:)

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

Just käisin raekojas ja andsin hääle dr Aini eestveetava dendropargi arenduse rahastamiseks. Aga ükski heategu ei jää kriitikata, nagu eelnevast näha.

 
At 11:04, Blogger AinK said...

Tänud, Priit!

https://www.volis.ee/gvolis/web.options?command=kov_14833&redirectToView=https://www.volis.ee/gvolis/osale/view/17345?filter=&kid=14833

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Tartu spordimehed, minge kõik hääletama dendropargi poolt (loetelus idee nr 07), vt Aini eelpool viidatud link, ja kel ID-kaardi lugejat pole, nagu mul (ma ei lase end jälitada ega käi ka e-hääletusel, kus kurat teab kes võib mu häält manipuleerida, sest kuidas muidu seletada teatud erakonna edu, kui ma ei tea kedagi, kes hääletaks selle erakonna poolt - ja ma ei räägi Ediku erakonnast)), see võib pühapäevani läbi hüpata raekoja vasakpoolsest küljest linnavalitsuse infopunktist, kus saate oma hääle anda.
Kes ei hääleta, see pärast ei mölise.

 
At 11:29, Anonymous H ja K said...

härra napoljoon, kes sind jälitama peaks ja miks? hääled peas vaigistab äkki raja tänav?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Ansip ise tunnistas ju, et Eestis kuulatakse telefone pealt. Asi see siis kedagi digitaalselt jälitada pole. Ärge olge naiivne!

 
At 11:45, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Ain (09:34) ütleb asja, kui kommenteerida käesoleva blogi juba klassikaks saanud viisil. Loed ja naudid argumentatsiooni ja sõnakasutust. Viimasega küünib juba vaat et blogipidajast vanameistri tasemele.
Esimesega ei jääks ka vanameister alla, kui vaid sooviks. Iseasi, kas alati on tahtmist ja mis on blogipidaja tegelikud ajendid ning eesmärgid paskville kirja pannes. :)

 
At 14:15, Blogger Priit Pullerits said...

Oluline täpsustus: siin ei ole tegemist paskvillidega, vaid šedöövritega. Palun olla faktitäpne ja sõnadel vahet teha!

 
At 15:11, Blogger Pärtel said...

Nagu Betti Alver on kirjutanud, kateedrist hullupalati on ainult väike samm. Samamoodi võib šedöövri ja paskvilli vahe olla õhkõrn. Või lausa olematu: vormilt šedööver, sisult paskvill. Võiks küsida retooriliselt, et kui ajakirjanduse üliõpilane esitab kodutööna sellise teksti (ütleme, et sporditeemalise essee žanris), mis hinde talle hr õppejõud Priit Pullerits paneks? Kardan, et mitte üle D, ja sedagi üksnes stiili eest. Sest argumentatsiooni taseme poolest jookseb töö ju lati alt läbi (kui me seda latti just põrandale ei taha asetada – aga ka sellisel juhul võib latile komistada). Stiililt jõuline, ründav, raiuv, suisa täkku täis; loogika poolest kõver, madal, et mitte öelda tönts.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas kõik saavad hääletada, või ainult Tartu elanikud?

 
At 15:57, Anonymous Martin, eestlane said...

ID-kaardi lugejat pole, nagu mul (ma ei lase end jälitada ega käi ka e-hääletusel, kus kurat teab kes võib mu häält manipuleerida

Suurepärane, ht Pullerits! Ja kui veel mõni võõrvõim maahõive mõtetega üle piiri peaks tungima, siis teiesugune mees vist ei rahulduks asjale kõiki pooli rahuldava lahenduse arutamisega mitmepoolsetele läbirääkimistel Brüsselis ja ÜROs, vaid hakkaks vastu?

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Meil on kodanikke, kellel puudub kehtiv Eesti Vabariigi isikutunnistus selle põhjusega, et Edik ja David võimule ei saaks, aga Davidi mantlipärijale tehakse sama kommentaariumi pärgartiklis reklaami kui sportlikule ja n-sooritusvõimega ametnikule?

Järgmine kord esinen siin nime "Johhaidii" all, saagem tuttavaks.

 
At 16:02, Anonymous Martin, TLÜ tudeng said...

Austatud 9.34,
Teie küll ei ole reaalset rattasõitu teinud. Muidu te ei kirjutaks lauslollust a la "enamik sõidust tiksutakse pundis tööd tegemata lihtsalt veeredes üksteisega kaasa." Lugege siis hr Pulleritsu köitvaid reportaaže siitsamast blogist. Grupis käib pidev heitlus, võitlus paremate kohtade pärast.
Jooksugrupi seevastu - kõik me oleme neid õhupallimeeste järel vantsivaid inimkarju meediast näinud. Hoopis need on kohad, kus ruulib karjainstinkt, kabjaliste ja sõraliste mõistes.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

16.02,
ID-kaart on hr Pulleritsul olemas. Tal ei ole ID-kaardi lugejat, sest kardab, et teda jälitatakse selle lugeja kaudu.
Pärgarter on teil aga hea leid. "Pärgarteri" toimetaja loodetavasti võtab selle kasutusele.

 
At 16:30, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Priit, nõus, šedöövreid oleme näinud ka siinsamas blogis, aga praegune sissekanne... see nüüd šedööver paraku ei ole.

 
At 17:01, Anonymous Martin, Kalamaja, Tln said...

Vaadakem, napakaid ideid on tartlased siis esitanud. Dr Ain Kaare oma on seal kõige mõistlikum. Rea ideid võiks aga küll kohe välja rookida:
Idee nr 02. Arena Tartu eskiisprojekt
Idee nr 03. Discgolfi park
Idee nr 05. Energiaratas
Idee nr 06. Heade mõtete pingid Toomemäele
Idee nr 17. Tartu Maratoni monument
Idee nr 20. Tartu ronimistorn
Õppenõlv on hea idee, aga milleks pinnasetee katmine kruusaga. Kruusal pole hea joosta.

 
At 17:06, Anonymous A7K said...

Kui vaadata Eesti ärieliiti, tuleb nõustuda, et nende seas on rattaga sõitjaid rohkem kui jooksjaid. Rattureid leiab ka päris ärieliidi tipust. Aga kui vaadata, milliseid spordialasid edukad inimesed peamiselt harrastavad, siis nendeks ei ole kindlasti ei jooksmine ega rattasõit. Kohad, kus Tallinna kandis kohtab suuremat hulka edukaid inimesi sportimas, on näiteks Tere tennisekeskus või Jõelähtme golfiväljak. Ei ole veel näinud, et Pirita metsas mõni tuntud inimene ringi jookseks :) Ja kindlasti ei ole ka rattasõit, eriti veel maanteel, selline ala, mis edukate inimeste hulgas kunagi väga populaarseks Eestis võiks saada.

 
At 17:24, Blogger Priit Pullerits said...

Sa näed - ja sa ei mürista. Kuidas info muutub pelgalt viie minutiga. Kodanik Martin saab veel pihta 15.57, et mul pole ID-kaardi lugejat (lugejat, rõhutan!), aga siis, 16.02, jõuab keegi anonüümik selgelt mulle viidates järelduseni, et mul puudub Eesti Vabariigi isikutunnistus!!! No öelge, kaine mõistusega mehed, kuidas ma selliste dolbojoobidega üldse suhelda saan ja miks peakski?

15.13 - mobiliseerige oma Tartus elavad tuttavad!

Aga tagasi Martini juurde - ta põrutab 9.34-le ja teistele, kes rattaspordist mõhkugi aru ei saa ning ülistavad õhupalli ümber koondunud kümneid vantsijaid mingiks erilises emotsioonifluidumis viibivaks seltskonnaks, ikka täie rauaga hella kohta. Martin-poiss on suureks saamas ja hakanud asjadest aru saama - õppige!

A7K - teil on küllap õigus. Aga vähemalt möönate teiegi, et eliidi hulgas on rattasõit popim kui jooksmine. Niisiis, kui tahate ka end Eesti Vabariigis kellenagi tunda - tossud nurka, ratas alla! Ja Pärtel - see käib ka sinu kohta! Sul on jooksus nagunii lagi käes, Pärtel, ja tead ise ka, mis see jooksupõrutus on sulle teinud, ise ju rääkisid, ma siin teistele edasi ei räägi. Oma kerge kondiga oleksid vähemalt Haanjas võimalik tegija, kui ülejäänud aja pundis ära istud ja põnnama ei löö.

Kokkuvõttes ütlen, et jooksjate kiun on mul siin hästi välja meelitatud, nii et jälle, kui mitmes kord juba, olen saavutanud selle, mida tahtsin ja plaanisin ja soovisin. Aga ma ei ole jooksu kohta veel kaugeltki kõike öelnud. Ega siis salve esimese hooga tühjaks pole mõtet tulistada. Järgmise paugu panen teile juba suuremal areenil, Jooksja ajakirjas.

 
At 17:32, Anonymous A7K said...

Priit, jooksutosse päris nurka visata ei saa kui tahta tennist mingilgi tasemel mängida. Aga rattasõitu eelistan ka mina jooksmisele. Rattasõitu maastikul.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet neid jooksmist mahategevaid kirjutisi eriti südamesse võtta.Neid tuleb veel ja need ei muuda tegelikult midagi.Rahvajooksudel osalejate arv on tugevalt suurenenud ja see trend jätkub.Sama ei saa aga öelda rattavõistluste kohta.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt meeldetuletuse mõttes http://suusk.blogspot.com.ee/2008/08/pullerits-miks-mugavusalad-ruulivad.html

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 

Postita kommentaar

<< Esileht