kolmapäev, september 30, 2015

Pullerits: Kas spordis tuleb olla halastamatu ja ülbe?

Kui mängu tuleb panna füüsiline võimekus – ehk see, mis on siin blogis keskne väärtus ja teema –, tuleb sageli olla halastamatu. Jah, see kõlab jahmatavalt. Tunnistan, et selle naturaalne väljaütlemine jahmatas esialgu mindki. Nimelt praegu kinodes jooksvas tõsielutragöödial põhinevas filmis «Everest» on stseen, kus kahe alpinistide grupi juhid baaslaagris vestlevad, ja üks noist, Jake Gyllanhaali mängitud Scott Fischer (fotol alla vasakul) ütleb teise teisele, Jason Clarke’i mängitud Rob Hallile, et nende stiilid on erinevad. Arrogantsena mõjuv Gyllenhaal/Fischer paiskab Clarke/Hallile näkku, et tolle käitumine grupijuhina on kundesid ninnu-nännutav, samas kui tema stiil on selline, et kes jõuab, jõuab tippu, ja teised jäävad maha ning pöördugu tagasi – kogu lugu.

On ikka hoolimatu ülbik, mõtlesin, kui toda dialoogi kuulasin.

Pärast filmi lõppu pidin tolle vestluse ümber hindama.

Minge ja vaadake «Everesti» ning mõelge näiteks, milline on nonde halastamatute sõnade seos Euroopasse tungivate immigrantide hordidega.

Seletan. Euroopa etendab immigrante vastu võttes kohati lausa nahast väljapugevat hoolivust, abivalmidust, vastutulelikkust, teistega arvestamist. Just neist samadest argumentidest lähtus ekspeditsioonijuht Rob Hall (Jason Clarke), kui nõustus tippu viima teistest maha jäänud kurnatud alpinisti (muidu tulen järgmisel aastal tagasi, ähvardas too), ehkki oli selge, et nii hiline tippu tõus on ohtlik.

Tulemus: tagasiteel ei hukkunud tõusnud tormis ainult too alpinist, vaid hukkus ka Rob Hall.

Sõnum on selge: kriitilises olukorras saab teiste inimeste inimlikele soovidele kaastundest vastutulek sulle hukatuslikuks. Ei, olgem siiski täpne: seetõttu, et Rob Hall ilmutas ühe mehe soovide suhtes kaastunnet ja osavõtlikkust, hukkus ühtekokku koguni kaheksa inimest. Teisisõnu: kannatasid ka paljud teised tublid inimesed.

Seega on, millele «Everesti» vaatamise järel mõelda, kui olete valmis nägema suuremat pilti.

Kes tahab näha kitsamat pilti, võib vaagida, kas hoolivusel ja kaastundel on kohta spordis. Ühe näite põhjal võib vastata, et teatava piirini. Näiteks Tour de France’i meeskondlik grupisõit: Astana meeskond (fotol paremal) lagunes, Rein Taaramäe jäi koos teise meeskonnakaaslasega maha. Ülejäänud meeskond ei oodanud neid järele. Astanal jäi kokku viis meest, täpselt nii palju, nagu oli vaja meeskonnale aja saamiseks (ja nonde viie hulka kuulus ka meeskonna liider Vincenzo Nibali; fotol all vasakul). Aga mis siis, kui ühelt viiest oleks järgneva sõidu jooksul purunenud rehv?

Või näide kodustelt võistlusradadelt. Sõitsin Võru rattarallil pärast kukkumist pundiga, kus tundsin, et olen enamikust tugevam. Muidugi on grupis sõita lihtsam kui kõigest paari kaaslasega, ent sellegipoolest nägin korduvalt vaeva, eriti tõusudel – mis siis, et tulutult, aga vähemasti tegutsesin selle nimel –, et osadest lahti saada ja grupp väiksemaks lõhkuda. Et kes jõuab, see jõuab, ja kes ei jõua, see jääb.

Jah, universaalse mõõdupuu jälgi käitusin halastamatult ja ülbelt. Aga kuna mu käitumine ei kandnud vilja, siis tuli lõpuks selle eest maksta. Lõpukilomeetril, kui läks suuremaks kihutamiseks ja trügimiseks, ei tahtnud liigselt riskida – olin ju korra juba kukkunud – ning hoidsin veidi eemale. Loomulikult ei saanud nii head kohta. Kuid oleks teisi kurnavad manöövrid sõidu vältel vilja kandnud, oleks tulemus tulnud palju parem.

Järeldus: seal, kus mängu tuleb panna füüsilised võimed, tuleb olla teiste suhtes halastamatu. Olete nõus?
******
Sandy bottom and high sandstone walls of Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Everesti baaslaager 5364 meetri kõrgusel. Foto: AP/Scanpix
Foto 2: Jake Gyllanhaali mängitud Scott Fischer filmis «Everest». Foto autor: XPUSJP/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Dramaatilised kaadrid filmist «Everest». Fotode autor: XPUSJP/Scanpix
Foto 5: Astana meeskond Tour de France'i meeskonnasõidus. Veel püsivad kõik mehed koos. Foto autor: GodingImages / Press Association Images / Scanpix
Foto 6: Astana meeskond ületab Tour de France'i meeskonnasõidus lõpujoone. Alles on jäänud viis meest. Foto autor: AFP/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 19:48, Anonymous Vello, Põltsamaa said...

Sellist vihakõnelist okset on kohe raske kommenteerida

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

http://rahvuslane.blogspot.com.ee/

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Vello, te pole vist päris maailmas elanud, ega ju. Elate seal Põltsamaal lillede ja liblikate keskel ja arvategi, et elu on selline idüll. Jaa, oleks see vaid nii. Proovige elada kasvõi aastake näiteks Tallinnas, Helsingis, Londonis, Lissabonis vm vähegi suuremas linnas ja te näete, et edu saavutamiseks (teistest parem olemiseks - nagu tänapäeval seda mõistet sisustatakse) on vaja käituda sissekandes kirjeldatud viisil. Ehk siis halastamatult ja ülbelt.
Vaadake natuke avaramalt, mis maailmas toimub, õigemini kuidas, ja te näete, et enamus inimmassist pole loomariigist küll oluliselt edasi arenenud. Ikka tuleb veel tublisti minna...

Siiski, on ka teine võimalus, abielluda rikka mehega. Aga keskmisele jorsile on see veelgi väiksem võimalus kui lotoga miljoni võitmine.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

ei. ei ole nõus. see jutt on pläma. meenutab pigem primaati, kes on kirjutama õppinud.

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Nõus. Olukordades, kus mängu tuleb panna füüsilised võimed, tuleb olla teiste suhtes halastamatu.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Pikas perspektiivis vaadates on inimeste vaheline koostöö tulemuslikum kui halastamatu konkurents ja ärapanemine. Üksi sõites võid algul teatava edumaa saada, kuid kui grupp ühiselt tööle hakkab, pole sul lootustki.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

PP hakkab ka meheks saama. 10 aastat mehelikku mõtlemist ja see hakkab ka kajastuma kõneviisis ja kehahoiakus. Kaob ära vinguv kõneviis ja köökus nohiku kehahoiak. Kui veel lotendavad riided parajate vastu vahetada saab normaalse Eesti MEHE.
Jääb ainult üks küsimus, kaua see kommentaar püsib ?? Tõde on ju valus kuulata ja selle aktsepteerimiseks peab olema MEES. MEES kes vajadusel on halastamatu ja oskab ka olla õrn.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Priidult uus tase. Muudab anonüümsete kommentaaride sõnastust.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

12:45, kas sinuga käituti halastamatult?
Mulle esiti tundus, et oled ikka MEES, aga sa tönnid ju kui plikatirts...

 
At 13:10, Blogger Priit Pullerits said...

Raul Arula lubas mul siin edastada sellise teate:

Head sõbrad, kutsun kõiki järgmise nädala pühapäeval, 11.10.15 kell 11.00 Otepäält, Tehvandi staadionilt algavale pikemale rattamatkale looduskaunis Lõuna-Eestis. Sõit kulgeb mõõdukas tempos marsruudil Tehvandi-Truuta-Kooraste-Kärgula-Kurenurme-Lüllemäe-Kuldre-Otepää, paar kilomeetrit asfalti, ülejäänud heas seisus kruusatee. Toitlustuspunktid 60 km (Lüllemäe pood) ja 80 km (Kuldre pood). Koguneda võiks paarkümmend minutit varem, saaks saunatamise plaani pidada. Vihmase ilma korral lükkame ürituse edasi.
Kõik, ka sõprade sõbrad on oodatud, eelregisteerimine ei ole vajalik.
Tervitustega Raul Arula, tel 5060303

 
At 13:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge hädaldage, 12:45. Hea üldse, et ma siin lugejakirju avaldan. Kirjade toimetamine, et need vastaks toimetuse kehtestatud standarditele ja nõuetele - ja toimetus, see olen siin mina -, on nii meil kui mujal igal pool levinud ja aktsepteeritud tegevus. Liiati, põhisõnum jäi ju teil alles.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Kes jääb maha jääb maha.
Pikkuusi raamat hr. Pullerits arvatavasti lugenud. Samuti toimis kogu liidu spordisüsteem. Kari talente kohale koormused peale. Jääd maha olen kadunud. Kui palju väärt kraami lendas sellise sõelamise puhul tegelikult prügikasti?

 
At 18:14, Anonymous Martin, semiootik said...

Koondisest välja jäetud Sergei Pareiko: ütlesin Pehrssonile, et see ei ole meeste käitumine /Delfi
Hr Pullerits, te olete ise Pareikot ropu ja ülbe keelekasutuse pärast kritiseerinud. Siin aga, näete, räägib Pareiko Pehrssoniga täiesti tsiviliseeritult. Peaaegu nagu Rootsis juba.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Noorhärra M., sa oled piisavalt naiivne. Ega siis Pareiko hakka kaamera ees kordama vene keele rikkusi, mida mees riietusruumis sildtreenerile mitme oktaavi ulatuses edastas.
Oleks noormees M. juhtunud samal ajal ukse tagant mööda minema, oleks tal tõenäoliselt maha kukkunud mõlemad kõrvad.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

üldiselt ei ole sportlase asi peatreenerile midagi öelda. haledalt kukkus välja paraku. muidu ainult tänusõnad pareikole heade mängude eest.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Pareiko ja Linnar Priimäe dispuuti oleks huvitav kuulata. Hr Pullerits, ehk kotraldate Postimehes?

 
At 10:41, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Aga mis teema, 09:34, ette panete, milles need 2 verbaalset gümnasisti võiks enam-vähem samal tasemel olla?
Vastasel juhul võib hea mõte päris ära närbuda, kui läheb ainult ühte väravasse tagumiseks.
Pagulased, mustad naised?
Vene klubijalgpall ja Göthe sonetid jäävad vist liiga eri poolustele?

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Teema... Linnar Priimägi jääks alla. Vene keele rikkusele on raske vastu panna. Kuigi Linnar on tegelt väga hea vene poeetika tundja.
Pareiko võiks aga - Raio Piiroja lansseeris (Pulleritsu abiga) edukalt uue karjääri. Pareiko võiks mõelda Riigikogu peale. Keskerakonda nt.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Homseks on ka üks väike matk välja kuulutatud, konktakt vabanenud kohale kandideerimiseks on huvilistele rattafoorumis sama teksti juures:

"maanteeratastega laupäeval, 3. oktoobril 2015. Sihtkoht on Taagepera lossi saun (taagepera.eu), start on kell 9.00 Jüris Grossi poe eest.

Kaart: http://www.caraudio.ee/Juri-Taagepera-225km.jpg

Hommikul saab korraldaja Tallinna (mõistlikul kaugusel ka lähiümbruse) inimesed/rattad saateautodega kokku korjata ja starti tuua nagu eelmistelgi kordadel. Sõit toimub väiksematel kattega maanteedel. Osalustasu on 25-30 eurot per osaleja, mille sees on 3 tunni sauna maksumus, söök, jook ja osalejate/rataste transport tagasi Tallinna ehk tingimused on kõik samad mis 2010-2014"

 
At 13:50, Blogger Priit Pullerits said...

Uus Eesti maratonitäht on sündinud!
Tänane Kroonika teatab, et teleekraanilt tuntud Roald Johannson (36) läbis Berliini maratoni kahe tunni ja 22 minutiga. Ülikõva!
Seevastu Rasmus Kagge piirdus sealsamas 5:05ga. Põlved... Sel juhul on parem jooksmisest üldse loobuda.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Vaata aga, kuhu sihipärane harjutamine viib!
See pole ju enam lont-lont muidutatsamine, see on juba tõsise jooksu moodi.
Natuke veel ja olümpianormgi pole võimatu.
Hoiame Roaldile pöialt!

 
At 15:44, Anonymous Martin, 3. kursus, kultuuriteooria said...

Hr Toimetaja,
te teete end idioodiks.
"Teleekraanilt tuntud Johannsoni" aeg oli 4:22.
Ettevaatust! "Kroonika" lugemine kahjustab ajusid!

 
At 19:37, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu, et end semiootikuna esitelnud Martin ei taba liini ja arvab tõesti, et ma uskusin toda trükiviga. Helistasin enne siia kirjutamist ka Roaldile - ärme unusta, et ma olen siin ainus, kes inimestega reaalselt suhtleb ja info kogumise ja kontrollimisega tegeleb! - ning ta sai kõvasti naerda tolle tulemuse üle. Mu ainus küsimus oli, et ega aeg ometi 3:22 olnud, et see olnuks samuti kõva tulemus. Ta ütles, et ei, 4:22.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

iga loll oskab aega maratoni leheltki kontrollida, selleks pole vaja inimest tülitada ja ennast tähtsaks teha. aga mulle berliinis joosta meeldis. hea kerge rada.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 04:11, Blogger Unknown said...

20151126xiaodaige
ugg outlet uk
cheap nike shoes
discount oakley sunglasses
nobis jacket
mizuno running shoes
cyber monday 2015
miami heat
tiffany and co
north face outlet
tory burch outlet online
oakland raiders
lebron shoes
michael kors handbags outlet
timberland shoes
michael kors factory online
new orleans saints
prada sneakers
michael kors handbags
moncler outlet
vans shoes
adidas outlet
arizona cardinals
fred perry polo shirts
chanel outlet store
cheap oakley sunglasses
calvin klein outlet
karen millen uk
tiffany and co
mlb jerseys
michael kors uk
oakley outlet store
coach handbags outlet
winter coats
ed hardy clothing
the north face outlet

 
At 02:42, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 
At 08:38, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
coach factory outlet
jordan 4
jordan retro 3
christian louboutin shoes
toms shoes
pandora outlet
christian louboutin outlet
kate spade handbags
cheap nfl jerseys
true religion outlet
nike uk
jordan 3 white cenment
basketball shoes
gucci belt
ugg boots
nike huarache shoes
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
burberry outlet
adidas originals
michael kors outlet
jordan retro 11
coach outlet online
michael kors outlet online
ugg outlet
ralph lauren uk
louis vuitton
caoch outlet
louis vuitton outlet
coach factory
christian louboutin shoes
coach factory outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton
michael kors outlet
longchamp outlet
ed hardy clothing
michael kors handbags
toms shoes

 
At 08:53, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
yeezy boost 350
vibram fivefingers
ralph lauren outlet
uggs outlet
pandora charms
ray ban eyeglasses
nike soldes femme
jordan shoes
air jordan uk
canada goose outlet

 
At 06:12, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
coach outlet
ugg boots
moncler online outlet
coach outlet
reebok
mlb jerseys
ralph lauren uk
louboutin shoes
nike requin
yeezy boost 350

 
At 04:10, Blogger Unknown said...

jinyi921
canada goose jackets
coach outlet
ugg boots clearance
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
christian louboutin outlet
hermes belt
kate spade outlet
jordan shoes
pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht