neljapäev, august 13, 2015

Pullerits: Mis juhtus Tartu tänavasõidu lõpus?

Ühe asja olen võlgu. Jah, Tartu tänavasõidu videopilt sai ju päris hea ja isegi heli, mida salvestas kaamera kiivril, tuli täitsa hästi läbi, nii et vihisev tuulgi ei seganud. Aga millega võidusõit lõppes? See jäi videoülekandest ju nägemata, sest tehnika, nagu ilmnes, pole sugugi nii vastupidav ja töökindel, nagu inimorganism.

Viiest ringist koosneva 62 km pikkuse võistluse neljanda ringi lõpus oli minu grupis, kus sõideti kohtadele alates kuuenda kümne keskelt, selgelt tajuda, et on alanud valmistumine viimaseks ringiks. Keegi ei ilmutanud ringi kaugeimas otsas, Ropka linnaosas initsiatiivi. Sattusin tagasipöördekohas ligi 20-mehelist gruppi vedama, ja muudkui vedasin ja vedasin. Siiski, on palju öelda, et vedasin. Pigem liikusin grupi ees. Hoidsin tempot rahulikuna. Kui mööda kergelt laskuvat Teguri tänavat Turu tänavale liginesime, võtsin eesotsast pisut kõrvale, et pakkuda teed teistele. Ja mis selle peale tehti?! Selle peale tõugati mind tagant sadulast – aga ise ette ei mindud. Nagu näha, ei tahtnud keegi tööd teha.

Tunnistan, et olin samuti püüdnud sõita säästlikult, teinud vaid teisel ringil Tähe tänava alguses teiste õrritamiseks ja endale meelelahutuseks ühe poolpiduse atrõõvi, kuid enamasti olin hoolitsenud selle ees, et püsiksin grupis viiendal-kuuendal positsioonil. Kindlasti vältisin töö tegemist 2-3 km enne Jakobi mäe tõusu ja samuti Vabaduse puiesteel enne Vanemuise tõusu. Küllap oli sest kasu, sest vähemasti teistega võrreldes liikusin, mida ring edasi, tõusudel üha paremini. Neljanda ringi Jakobi mäe tõusu võtsin koguni kõige ees ning läksin seejärel riskantsele Kassitoome laskumisele teisena. Üldiselt jälgisin, et kogu aeg jaguks reservi ning asjatute vahespurtidega kaasa ei läinud. Kas see ei juhtunud mitte neljanda ringi lõpus, kui neljane punt saavutas umbes 150-meetrise edumaa, aga viiendal ringil said nad pärast Jakobi mäe tõusu Veski tänaval kinni püütud ilma, et suur grupp oleks selleks spetsiaalselt pingutanud?

Viiendal ringil hoidsin oma plaanist kinni mitte tõmmelda ning säilitasin kohta grupi esimeses pooles. Kui Teguri tänavale keerasime ja sealt Turu tänavale suundusime, sain rivis suurepärase, neljanda positsiooni. Lõpuni jäi kaks kilomeetrit. Kiirus läks üle 50 km/h. Püsisin kindlalt oma kohal, tundsin, et vajadusel on käik veel varuks.

Kilomeeter lõpuni, seis endine: olin rivis neljas, kiirus 51-52 km/h. Vedaja oli pikalt ees tööd teinud, ära ei vahetanud. Kõik klappis ja sobis. Siis seal, kus vasakut kätt seisid tee ääres koondiste sinised hooldetelgid ning kust jäi lõpuni 300 meetrit, algas tagant vasakult kiirendamine. Mitu meest, tagumik sadulast püsti, sööstis minust mööda. Kuna ma ei teadnud, et videoülekanne on tehniliste probleemide tõttu katkenud, andsin reportaaži, et ei julge teistega koos kaklema minna. Ristmikul, kust finišini jäi veidi üle 250 meetri, võttis leistangi korraks isegi vibama. See oli märk, et mees, võta vaikselt, ära mine hullu panema. Istusin edasi sadulas, et oleks stabiilsem tunne, ning püüdsin hoogu lisades spurtijate kannule hoida.

Ühtäkki, sadakond meetrit enne lõppu nägin, et äsja kiirendanud lõpetasid meeleheitliku kiirendamise. Ju olid nad alustanud liiga vara, ikkagi 300 meetrit enne lõppu, ja end kinni tõmmanud. Teada ju on, et profidki panevad lõpus maksimumiga 200 meetrit, mitte eriti enam. Märkasin ette sööstnute vahel avaust. Vajutasin veelgi tugevamini pedaalidele ning libisesin kolmest mehest kergelt mööda. Siis märkasin, et üks mees (Illar Lood, nr 65) peaks olema enne lõpujoont veel püütav, ja panin veelgi rohkem juurde, endiselt sadulas istudes. Umbes 20 meetrit enne lõppu, raja paremas servas, sain temast mööda. Finišeerisin ja tundsin heameelt: olin lõpuheitluses suutnud nii mitmestki mööda suruda. Protokolli läks 63. koht (diplomil on kirjas 62. koht) ajaga 1:41.33, kaotust võitjale Norman Vahtrale 10.53 ehk laias laastus pool ringi. Minu taga said sama aja veel kaks meest, Lood ja šveitslane, viis meest, sh suusataja Rasmus Pind, kaotasid sekundiga. Meesveteranide vanuseklassis olin viies. Kokku startis 122 ratturit, lõpuni jõudis 93 meest (ja ei ühtegi naist). 29 nime leiab protokolli lõpust märkega «Abandoned» ehk katkestasid.

Küsisin pärast Klubi Tartu Maraton juhilt Indrek Kelgult, et ega rohkem vist sellist võistlust niipea korraldada saa, sest liikluse sulgemine Tartus läheb liiga kalliks maksma. Kelk ütles, et ega vist mitte, sest vaevalt oleks osalejad valmis tasuma stardimaksuna 150 eurot. Seega, õigesti tegid need, kes võimalusest haarasid ja tänavasõidus elamuse said. Just – tühja sest ajast ja kohast, peamine oli sedapuhku tõepoolest elamus. Ja seda jagus. Loodetavasti sain seda video vahendusel osalt jagada ka nendega, kes võistlusest eemale jäid.
******
Chocolate Drops seen from Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Loosung «Panna on vaja!» ergutab Tartu tänavasõidul Vanemuise mäel Kroonpressi esindajat Marko Arot (ei ole Fabio Aru sugulane). Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits (ees vasakul heledas vormis), kaamera kiivril ja muud tehnilised vahendid vöökotis, ründamas Tartu tänavasõidul Vanemuise mäe tõusu. Taamal ülal paremal paistab suurelt ekraanilt videopilt, mida edastab Pulleritsu kaamera. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits (taamal vasakul heledas vormis) alustamas Tartu tänavasõidu neljandal ringil Vanemuise mäe tõusu võtmist. Ülal keskel on suurelt ekraanilt näha, kuidas videoülekanne hakkab katkema. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tartu tänavasõidu liidrid, näod pingutusest kõverad, alustamas Vanemuise mäe ründamist üksteise tuules. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 12:12, Blogger Kevo said...

Terve tänavasõit siin ülesse võetud... https://www.youtube.com/watch?v=ZsBvqBGU_2A

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

"(ei ole Fabio Aru sugulane)" - see on kahtlemata teravmeelne. :)

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Jevgeni Kolessovi paardakaamerat on plju huvitavam vaadata tõesti. Seal ikka toimub terve sõidu ajal miskit.

 
At 14:18, Anonymous Olemata eriline vändamees said...

Ei saa nõus olla, 12:47. Poolteist h ilma ühegi kommentaarita pilti ei suuda tavaline vaataja kuidagi vaadata, ma suutsin 5 min. Veel enam videolt, otsepildina oleksin vast mõne minuti kauem vastu pidanud.
Ja nüüd tuleb tarkusetera: igasugusel reaalajas toimuval ülekandel peab olema (mingisugunegi) kommentaar peal, vastasel korral ei vaata peale filmija seda keegi, ka ta naine mitte.
Teine asi on siis, kui see materjal kokku lõigata tempokaks 10-15 min ülevaateks ja lisada asjakohane muusikaline taust, siis kannatab tõesti ka ilma kommentaarita vaadata.

Näiteks ajakirjanikuhärra otsereportaaži vaatasin ära nii palju kui seda ülekannet oli ja ei tekkinud soovi kinni panna. Miks? Sest teatud põnevus säilis kogu aja. Samas ei saa salata, et igasugune otseülekanne paneb juba iseenesest teistmoodi kaasa elama.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Järgmisel korral tuleks seda rohkem arvestada, et PP-l meeldib grupis ees püsida, tööd teha, siis võiks kaamera pigem jäädvustada sündmusi taga (kaamera asuks sadula all), või veel parem, pilti võiks saada ümber lülitada, kiivrilt sadula alla ja tagasi, kuidas parajasti sündmused arenevad.
Mõned nüansid veel. Tundus, optika küll petab pisut, kuid PP kurvitehnika, optimaalse trajektoori valimine vajaks ehk järeleaitamise tunde. Kahtlemata on siin oluline ka nägemisteravus. Nii mitmelgi korral veeresid teised kurvides, pööretel ette.
Miks Peip viimaseks jäi?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

14:20, kui võrrelda PP ja Kolessovi pildirida ehk pöörlev-keerlev kaamera kõrgel ja staatiline kaamera madalal, siis igal juhul on esimene lahendus atraktiivsem. Teine asi (lisaks väikusele), mis vaataja kiirelt "tapab", on staatilisus ja sadula alla kinnitatud kaamera just seda pakubki.
Kiivrikaamerat saab sõitja täiendavalt juhtida sinna, kus parasjagu on huvitavamat toimumas, kas siis kaassõitjaga rääkimine, tee ääres millelegi viitamine, kukkumisel pikemalt peatumine jne. Kinnitatud kaamera hoiab aga vankumatult ainult oma ahtakest vaatevälja.
Aga sellega olen nõus, et 5+ oleks kiivri- ja sadulakaameraga koos ülekande tegemine. Et sel oleks aga loodetud lisaväärtus, eeldab selline ülekanne ühte inimest puldi taha, kes operatiivselt vastavalt rajal juhtuvale ka pilte vahetab.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Sry, "(lisaks vaikusele)" oli loomulikult mõeldud.

 
At 14:54, Blogger Priit Pullerits said...

Hea diskussioon kolmelt eelmiselt. Arvestades, kui palju oli selle ühe kaameragagi jändamist ja kui palju läks kaasa lisavarustust, siis teine kaamera ajaks vist juhtmed lootusetult sõlme... Meil oli ka valida, kas kinnitada kaamera kiivrile või leistangile, ja kuigi kiivrikaamera oli selgelt ebamugavam, siis andsid PMi fototoimetused mehed õigel ajal õiget nõu, et lenksukaamera pilt jääb igavaks ja staatiliseks ning kiivrikaamera on elulisem. Lisaks pidi olema sel vähem vibrat, sest keha pidi summutama rajakonarusi - kas on nii?
Kurvides olin, jah, ettevaatlik, ühes Jakobi mäe aluses kurvis kommenteeringi, et palju ei puudunud, et oleksin vastu äärekivi sõitnud.

 
At 18:22, Anonymous Martin, kultuuriteooria, 3. kursus said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Peip reedi on Priidu videos ilusti peal. Esimesel ringil raiub uljalt jakobi tõusu kuid mäe otsa jõudes vajub läbi grupi. Tundub, et kustus.
Teet

 
At 22:54, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 05:52, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

Kustutasin siit ära mõttetu ja asjasse puutumatu ila. Aitab, ma ei lase siin mölalõugadel enam reostada ja atmosfääri rikkuda.

22.34, see nr 12, kellele viitate, ei ole Peip Reedi, tema ei startinudki. Nr 12 on Marko Vilipson.

 
At 15:06, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake sissekande teist pilti. Märkate, et kõik peale minu hoiavad tõusul leistangi ülalt, pidurite pealt, mina hoian alt. Kes teeb õigemini? Arvan, et mina. Miks? Sest alt hoides saab paremini ka käte jõudu mängu panna, kergem on kallutada ratast paremale-vasakule, teiseks viin raskuskeskme madalamale ning kompaktsem asend annab kindlasti eelise, kolmandaks on sellise positsioon agressiivsem ehk laseb energiat eesmärgipärasemalt tõusul edasiliikumiseks kasutada kui püstine hoiak, ja neljandaks on tuuletakistus väiksem.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas kommenteeriks ühe "Pulleritsu-laadse" tegelase käitumist Narva maantee ringil endise Zootoomikumi kõrval (tuli Botaanika aia suunast üle jõe ja läks Narva mäele), kes lõikas autode vahelt üle kahe rea, ilma kordagi manöövrist käega märku andmata? Ja kuidas see sinu arvates mõjutab autojuhtide suhtumist jalgratturitesse?

Aeg 19:53, teisipäev, ratturil postimehe rattariided ja seljas väike seljakott...

 
At 19:47, Anonymous Martin said...

Leistang altvõttes, pöidlad piduritel, et paremini käte jõudu mängu panna, raskuskese agressivselt madalal, energiat säästvas kompaktses asendis, tilgakujuline kevlarkiiver [mõtteliselt] peas, pingul maleruuduline prantsus- ja itaaliakeelsete kirjadega trikoo [mõtteliselt] ümber [mõtteliselt] punguvate lihaseliste reite (nagu sprinteritel) - ILA voolamas kahe peene triibuna vasakust ja paremast suunurgast (sest kiirus on [mõtteliselt] nii suur.
Hr Pullerits, kas te kujutate end Time Trial-i mehena?

 
At 00:46, Anonymous M. said...

Hr Pullerits, miks teie arvates ratturid vahel sadulast püsti tõusevad, eriti tõusudel?

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin esimest esimest toome laskumist. Varju pealt on näha kuidas blogi autor hoiab ülevalt kinni. Pole siis imestada, et jääb laskumise peal teistest maja ja peab pärast kõvasti punnima et järgi saada.

 
At 10:46, Blogger Priit Pullerits said...

...Too laskumine on väga ohtlik, asfalt on väga halb, lisaks pöörded, meestel küljed külje kõrval - ülevalt hoides on ratas kindlamini juhitav.

Oluline on pigem see, 17:41, et võtsin seljakotiga seljas Narva mäe tõusu üksinda 33 km/h. Kas märkasite ka seda, kuidas vaatasin pidevalt üle õla, kust tulevad sõidukid? Autojuhid võiks ise ka ikka suunda näidata, kui rada vahetavad - suunatulekang asub vasakul pool rooli all, kui mõni on unustanud -, ja mitte keerata julmalt rattureile ette, eriti Jakobi mäe all, kus on rutiin, et autojuhid ei pea ratturit mitte kellekski, justkui poleks teda liikluses olemaski, ja siis jäävad ise ette, kui tuleb pööre Laiale tänavale, ei suuda kurvi välja võtta.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga tema tegi ju kaa.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja puru silma ajada, kui ei oska liigelda.

 
At 11:53, Anonymous Martin said...

Vabandust, härra Pullerits
Lääne poolt on kuulda lõginat ja undavat mürinat. Nagu töötaks kõrgetel tuuridel mootorid.
Kas need on Abrams tankid ja Bradley lahingumasinad ning sõjakäik Venemaa allaheitmiseks- milleks teiegi oma väikese panuse andnud - alanud?
Aga need ei ole lahingumasinad, vaid rahatrükimasinad Brüsselis.
83 miljardit € antakse taas kreeklaastele. Seejuures on siililegi selge, et Kreeka ei jõua oma võlgu tagasi maksta. Teie sõber hr Jürgen Ligi oli varem asja juures, kas saaks temalt mingit kommentaari selle kohta, mis toimub ja mis meist saab? Kontrollisin, peavoolu meedias on teema millegipärast vaikne.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

10.46 teine lõik on masendav.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit 10:46
Miks sa sellisesse liiklussõlme üleüldse ronid?
Selle nurga läbimise marsruut on Lubja-Staadioni-Sauna-Kroonuaia sild - kiire,stressivaba ja turvaline.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Aja peale võidu sõitja laul - "Kiirelt möödub aeg"
https://www.youtube.com/watch?v=V7R5o2MNsU0

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit kes siis keerulisel laskumisel ülalt hoiab..see pole ohutu. Laskumistel hoitakse ikka alt. Vaata ükskõik millist sõitu..parem kontroll ratta üle ja sinu poolt õeldu tõusu kohta.
Tõusul hoidku mees sealt kus mugavam..seal pole voolujoonelisusega eriti pistmist.
Proovis ka Contador oma lapsepõlve iidoli Pantani tõusu asendit..alt hoides. Tulemuseks minutiga jalakrambid..pidi endale sobivama mooduse leidma. Nagu ka Ullrich kes oli effektiivne tõusul sadulas rasket rauda keerates. Igale oma.
Aga laskumistel ôpi alt hoidmine ära..see on parim moodus ohutult mäest alla tulla.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, käisin arvamusfestivalil. Üritus kui asutuse suvepäevad - lootusetu taidlus ja teeseldud lõbusus. Või võtame konkreetsema nurga pealt - mis muutub peale noid mõttetalguid nt meedias? Mitte midagi, ikka eliit artiklitega ühelt poolt ja pööbel kommentaaridega teiselt.

21.04, halvad näited, kõik dopsivennad, hoidku nad pealt või alt...

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane tabavus, 22:31!:
"Üritus kui asutuse suvepäevad - lootusetu taidlus ja teeseldud lõbusus."
Twelve points. Ja sellega ongi kõik öeldud selle mõttetu kõvatamisürituse kohta.

 
At 23:04, Blogger Priit Pullerits said...

Eks need, kes tänavasõidule välja tulla ei julge, proovivad kisa tõsta mingi tühise argmanöövri üle, nagu oleks see mingi teema. Jutt on neist: 17.41, 11.00, 11.41, 14.05 ja 15.18. Vean kihla, et ükski neist ei ole homme stardis ka Võru rattarallil Lõuna-Eesti mägesid murdmas.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

"Tegemist on hea meeskonnaga, kuid tahan minna ja teha midagi muud,"
teatas Taaramäe.
Kui Vaderi peas on kõik korras, siis sellise fraasi põhjal saab teha ainult 100% järelduse, et mees on uue meeskonnaga lepingu sõlminud või vähemlat lõplikult käed löönud.
Aga samas, miks ka mitte. Astanas ta suuri kalu ei hakkaks (loe: ei saaks) kunagi püüdma.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

23:17
Rein peaks põhjalikumalt kaaluma. Tour de Franciks ta paari aastaga taas küpseks ei saa. Samas Astanas tema eest korralikult hoolt kantud ja ta taas ratturi laadseks saanud tagasi. Nägime mis sellest Cofidises kunni mängimisest 2 aastaga sai. Tema ambitsioonid\ reaalsus on nädalased tuurid. Tagant järgi tarkusena suurim viga oligi Cofidisega lepingu pikendamine tollal. Auahnust tal jagub..see on positiivne ja viib edasi.
Samas olen ma rohkem Kangerti mees, kes kolm aastat tiksunud täpselt nagu kell ja teinud oma tööd kui proff ilma tõmblemiseta.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Arengus suure sammu teinud Priit Aus alistas Rakvere ööjooksul Mukunga.
Juba mitmendat aastaringi rahvajooksudel Eestimaa põlisperemeeste eest auhindu noppinud Keenia jooksumees pani stardipaugu kõlades kohe kõva tempo peale. Finišikanga alla aga jõudis Ausi järel alles teisena. Kange mees on Priit Aus!
Kas Mukunga saab nüüd "kinga", tema Eestisse toojad tünga?
Pagulaspoliitika seisukohalt on küsimus selles, miks üks aafriklane on teistega võrreldes soosingus? Lubada Eestisse kõik või pidurdada tungi? Võõrsportlased oleks Eesti spordi hüvang või häving ja kas vajame ikka kodukohajooksudele aafriklaste hõngu? See pole juhuslik ilming vaid suur mäng. Kahjuks peavoolumeedia vaikib, sest teema käsitlemiseks puudub "akrediteering". Nii on lood.
Teue aga, rattasõidusõbrad, arutage muidugi, kuidas Taaramäe ketrab maailmas ringi. Kuidagi on vaja maandada rahva alalhoiutungi. Sellega lõpetangi oma loengu.
tudeng Martin

 
At 13:41, Blogger Jaanus said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:45, Anonymous Robi said...

Rahvasportlane Pullerits, proovib siin igasugu asendeid, aga purakat ei tule.
Mis siis teha?

 
At 13:51, Blogger Jaanus said...

Vaatasin hilisõhtul Norra tuuri eilse etapi lõpplahenduse üle.
Uhke oli vaadata, kui Vader kõigepealt lõputõusul 1,9km enne lõppu kiirenduse tegi ja esmalt keegi kaasa ei tulnud. Siis kui mehed aru hakkasid saama, et asi võib tõsine olla, üritati lõustad grimassides järgi saada ja mõnel mehel see ka õnnestus. Kui need Vaderi kätte said, tõmbas koheselt meie mees uuesti ja nüüd ei tulnud keegi järgi, olgu lõust ees milline tahes.
Selliselt üksi korraliku vahega ees sõitis Taaramäe pea 1,5km. Siis aga leidis puraka üles Ben Hermans ja spurtis järgi ning 200m enne lõppu sai kätte ja kohe ka mööda. Sellele spurdile enam Vader vastata ei suutnud - 3 sek võit.
Aga sellele vaatamata väga tugev esitus ja ilus oli lõpplahendust vaadata.
Kas jätkub purakat veel ka tänaseks?

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused, Rein, üldvõidu puhul!

 
At 21:00, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Eks need, kes Võru Rattarallil ei suuda esimese poole sees lõpetada, proovivad kisa tõsta mingi tühise harrastajate tänavasõidu üle.

 
At 21:22, Anonymous M said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:42, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 
At 10:23, Blogger 柯云 said...

2016-01-15keyun
celine bags
ugg outlet
canada goose outlet
cheap ugg boots
tory burch boots
ralph lauren
louis vuitton outlet stores
coach outlet store
tiffany jewelry
canada goose outlet online
ralph lauren
kids lebron shoes
uggs on sale
swarovski crystal
p90x
ray ban outlet
cheap oakley sunglasses
louis vuitton
christian louboutin outlet
kate spade outlet
louis vuitton outlet
burberry sale
ralph lauren outlet
coach outlet
michael kors outlet online
louis vuitton
timberlands
uggs boots for women
coach outlet
ugg boots
michael kors outlet
vans sneakers
chanel outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
michael kors handbags
oakley sunglasses cheap
air max 95
louis vuitton outlet stores

 
At 19:15, Blogger Mai said...

خدمات دبي
توريد وتركيب السيراميك للمطابخ بدبي
تركيب السيراميك للمطابخ بدبي

 
At 21:22, Blogger Mai said...

خدمات دبي
بناء الشبرات وبراكن بدبي
بناء الشبرات بدبي

 

Postita kommentaar

<< Esileht