esmaspäev, august 24, 2015

Pullerits: Mida rattaga kukkumine tegelikult põhjustab?

Eelmise nädala kolmapäeval hakkas rinnust, südame kohalt tasapisi torkima. Algul ei pööranud sellele suurt tähelepanu, sest, nagu öeldakse, kui minu vanuses hommikul üles ärkad ja kuskilt ei valuta, siis oled tõenäoliselt surnud. Nii mõtlesin vaid möödaminnes, et ju olen kas mõne roide n-ö äramaganud või lihtsalt argitegevuste käigus mõnda rinnalihast veidi venitanud. Lõppeks oli mul paar nädalat tagasi tekkinud eimillestki vasaku õla nihestus, st õlg hakkas valu tegema, kui seda liiga hoogsalt liigutada – suusatades oleks see igal juhul suur probleem, mis ei laseks paaristõukeid teha –, mis näitab, et valud ja hädad lihtsalt tulevad, teadmata kust.

Aga valu rinnus vasakul pool ei taandunud, vaid läks järgmisel päeval suuremaks ja ülejärgmisel päeval veelgi suuremaks. Elukvaliteeti see ei seganud, aga järsemad ülakeha pöörded polnud soovitavad, kui tahtsin end hästi tunda. Sellegipoolest hakkas mure süvenema, sest valu hakkas laiali kiirgama, sh kaenla alla. Hakkasin mõtlema, mis võib olla selle ootamatu probleemi põhjus.

Esimese hooga ei tulnud küll meelde, et oleksin teisipäeval endale millegagi liiga teinud. Ent siis mõtlesin: äkki on valu rindkeres pühapäevase Võru rattaralli kukkumise tekitatud? Maandusin ju üle leistangi lennates vasaku küljega asfaldile. Kuid imelik oli see, et valu rinnus ei andnud seejärel üldse tunda, ei andnud ka esmaspäeval ega teisipäeval. Samal ajal olin kukkudes löönud ära vasaku põlve ning see andis endast koheselt, juba võistluse ajal märku, ning läks pärastlõunal ka kergelt paiste, mille sain kodus külma kompressiga kiiresti alla võtta.

Mis mõtet on omas mahlas marineerida? Võtsin ühendust ortopeedi-traumatoloogi dr Leho Ripsiga ning palusin telefoni teel endale diagnoosi panna. Dr Rips oli juba kursis, et olin Võru rattarallil kukkunud. Ta ütles, et see on üpriski tavaline, et pärast kukkumist annab keha endast märku alles paar päeva hiljem. Ta oletas, et võistluse ajal võis adrenaliin osa valuaistingust alla suruda. Ta rääkis, et asfaldile maandumine on kehale suur pauk, eriti neile, kel vanust juba üle 40, ning sellest toibumine ehk väljatulek võib teinekord võtta nädalaid – ka noortel meestel, muide. Ja ta lisas, et see on tavaline, et inimesed hakkavad endal seesuguste valude puhul kahtlustama näiteks igasuguseid südameprobleeme, sest tõepoolest, nentis ta, nii kummaline kui see ka ei ole, esineb kukkumistest tingitud valu rohkem vasakul kui paremal pool. Dr Rips soovitas mul oma keha jälgida ning ütles, et kui kahe-kolme nädalaga pole valu taandunud, siis vaatame lähemalt edasi. Vahepeal soovitas ta mul ülakeha massaaži teha, see pidi pingeid leevendama.

Pärast seda vestlust, tunnistan, saabus oluliselt rahulikum tunne. Sõitsin hommikupoolikul rattaga 70 km ja õhtupoolikul veel 30 km otsa.

Kuid kummaline, kas pole, kuidas vigastus end alles mõne päeva möödudes ilmutab? Millised on teie kogemused sporditraumadega
***
Kel rattasõidus saadud traumadega hakkamasaamise kogemusi pole jagada, neile lohutuseks küsimus: kus Eestimaal asub see rand pildil?
 ******
Ekker Butte seen from Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kukkumine rattavõistlustel USAs Colorados Steamboat Springsis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Suuremat sorti külakuhi naiste rattavõistlusel Londonis. Foto autor: PA Wire / PA Images / Scanpix
Foto 3: Nicolas Edet (taamal) ja Damien Gaudin (mõl. Prantsusmaa) ajavad end püsti pärast kukkumist Tour de France'i kaheksandal etapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Suur kukkumine Tour de France'i viiendal etapil. Foto autor: AFP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Nii see on, kukkumine asfaldile on hoopis midagi muud kui kukkuda metsateel. Palju sõltub muidugi kiirusest ja lööginurgast ning kuhu täpsemalt kehasse löögid tulid, kuid minu kogemus ütleb, et kui 2-3 nädalaga hakkama saab, on väga hästi läinud.
Näiteks viimasest kukkumisest ja sellest tingitud rindkere valust vabanesin alles 5 nädala möödudes. Esimene nädal ilma valuvaigistita sügavalt hingata polnud võimalik.
Sagedasemad tagajärjed pärast rindkerele kukkumist on põrutus, (vahe)lihase rebendid või roiete mõrad. Viimased on eriti tüütud ja pika vinnaga. Aga mõistlikult sportimist saab siiski jätkata.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Õlaliigese nihestuse ehk luksatsiooniga peaks samuti arsti poole pöörduma. Traumatoloog-ortopeed võiks olla sobiv. Kui sul see nihestus ehk luksatsioon on juba nädalaid olnud, peab selle narkoosis ja ehk isegi operatsiooniga paika panema. Imetlusväärne, et sa värske nihestusega oled suutnud ka rattavõistlustel osaleda, kuna tegu on väga valusa traumaga.
Või siis sa lihtsalt ei tea, mida nihestus tähendab.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Luksatsiooniga, nagu mõni mees kirjutab, on rattamaratonile minek, tulevat suusahooaega silmas pidades, väga riskantne otsus.

 
At 20:56, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kogemusi jagamast. Pigem vähem kommentaare, aga olgu asjalikud ja asjakohased. Aitäh! Kuid selle luksatsiooniga on selline veider lugu, et see on pärast asfaldile kukkumist justkui taandunud. Enam ei ole nii, et kui õlga ebasobivalt liigutad, lööb valu sisse, nii et pead venitama, et valu taanduks.

Täna kontrollisin ka võitlusvõimekust. Sõitsin 33,7 km pikkuse ringi 57.30ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 35,16 km/h. Ei ole just rekordkiirus, aga küllap läks parem aeg selle nahka, et esimesed 5-6 km sõitsin rahulikult, kohati alla 30 km/h. Ega rekordisõit olnudki plaanis, lihtsalt oli nauditav pedaalida ja panin sõidu edenedes kiirust aina juurde. Õnneks rindkere stabiilses asendis nii palju valu ei tee, et vändata ei laseks. Aga kõvem ülakeha tööle panek annab küll pisut tunda.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Piirissaare rand?

 
At 22:51, Anonymous Martin said...

Kellega te võitlete, hr Pullerits?

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti ei ole tegemist õlaliigese luksatsiooniga e nihestusega, ei osalise ega täielikuga. Olgu muude asjadega kuidas on. Head paranemist!

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma usun küll, et tegu on õlaliigese nihestusega. Lugupeetud ajakirjanik on ju ainus, kes fakte kontrollib, ning ilmselt sobivad kõik ta sümptomid selle kliinilise pildiga, mille ta selgitas välja vähemalt Wikipedia kaudu, kui mitte isegi WebMD abil. Küll jääb õhku küsimus, et miks ei ole me kangelane juba nädalaid tagasi selle probleemiga oma ihuarsti (kellele just selliste patoloogiate ravi leiva lauale toobki, ning kes oskuslikult välistas rindkerevalu põhjusena südame- ja kopsupoolsed võimalused [müokardiit, südame isheemiatõbi, üleneva aordi aneurüsm, spontaanne või traumaatiline pneumotooraks jne.] ühe telefonikonsultatsiooniga) poole pöördunud, aga eks müsteerium sobibki talle hästi.

 
At 11:52, Anonymous Mõigu KEK said...

Pildil on Võrtsjärveäärne?

 
At 12:30, Blogger Priit Pullerits said...

22:47 ja 11:52 eksivad mõlemad. Kuid üks neist on õigele vastusele lähemal kui teine. Ei ütle, kumb, sest see teeks äraarvamise liiga lihtsaks.

Usun, jah, et luksatsiooniga, vähemalt tõsisega, tegu pole. Kust see häda tekkida võis, seda ei oska kuidagi välja mõelda. Ja mida see annakski? Mis tähtsus sel on, millest see tekkis? Oluline on probleemi enda olemus. Kuid tühja praegu õlast, rääkige oma kogemustest, kuidas ratta seljast kukkumise järel olete taastunud!

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan ühe teemavälise piste eest, aga ehk teab blogipidaja kinnitada või ümber lükata.
Kurioosum järgmine: kes Tartus rattaga trenni teeb, see teab, et kõige paremad rajad algavad ja kulgevad mööda Jõgeva maanteed, seal aga sõidab teile sageli vastu Ekspressi kõige huvitavama rubriigi „Valitud sahinad“ toimetaja Ülo Jalakas Postimehe kirjadega rattarõivis. Mees, muuseas, on üks viisakamaid trassil, alati teretab - viipab käega või noogutab. See võib olla muidugi Luige vimka, et panna sahinate päisesse just tema foto, kuid, kas teil seal toimetuses ei tööta mõni tema moodi mees?

 
At 12:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ausõna, pole kuulnud, pole näinud, pole kohanud, ei tea midagi, ei oska kommenteerida. Ise sõidan endanimelises vormis, ainukeses sellises terves Eestis. Aga sellest edaspidi, kui olen avalikkuse ette toonud, mis vea on teinud Peloton (nagu üks teine kuulus profiklubigi), kui juba metatasandil tekstiloomeks läks.

 
At 13:27, Anonymous Priimabaleriin Maige said...

Nice reply, 12:42! :)
Õppige sitakotid, kuidas meistrid kirjasõnaga ümber oskavad käia.

V: Aga sel juhul on see Narva-Jõesuu.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes ta ikkagi on? Teid ma muidugi ei kahtlustagi, te sõidate ju ka pigem allpool, Tiksoja ja Ilmatsalu kandis.

 
At 14:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ka Narva-Jõesuu ei ole paraku õige vastus. Hämmastavalt raskeks on osutunud see lihtne küsimus.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit ise kah usub, et õla nihestusega polnud tegu, miks üldse siis oli vaja nõmedalt tolmu üles keerutada ja eputada, et tema käib raske vigastusega trennis??? Blogi algusaastatel oli isegi põnev lugeda, kui Priit teksti üle võlli laskis ja reaalsusest kaugel olevaid lauseid sisse puistas. Enam mitte.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas tuuakse avalikkuse ette (teist korda - khm..) see, et tumedate vormidega on kehva sõita? Saab vanast loost copy-paste teha

Taavi

 
At 20:47, Anonymous Annes said...

Omedu

 
At 22:52, Blogger Priit Pullerits said...

Täna tegin 33 km pikkuse ringi 56.56ga. Kuus tõusu oli ka sees. Keskmine sedapuhku siiski üle 35 ei tulnud, jäi 34,77 km/h. Asi seegi ju, eks ole?

Omedu ei ole ka õige vastus.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Värska.

Teet

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Karepa

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas vanameister tänasel Vaderi pressikal kohal?

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ei Värska ega Karepa, vaid Kolkja rand Peipsi ääres Alatskivist paar kilomeetrit lõunas.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma just tahtsin Kolkja pakkuda, aga mängu ilu rikuti enne ära.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Sel juhul mannetult aeglane vend ikka, 09:53.
Mine treeni staadionil reageerimiskiirust.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa, reageermiskiiruse masin on rikki. Aga kui sa videokordust vaatad, siis näed, et valestarti ma ei teinud.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 05:53, Blogger chenlili said...

ralph lauren
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
marc jacobs handbags
nike tennis
nfl jerseys
celine
tom ford sunglasses
jordan
louboutin
20187.27chenjinyan

 
At 06:24, Anonymous Anonüümne said...

Enamik eesnäärmevähkidest on adenokartsinoomid, mis tekivad eesnäärme epiteelirakkudest. Eesnäärmevähk areneb tavaliselt aeglaselt ja ei tekita algstaadiumis mingeid sümptomeid. Lõpuks võib kasvaja laieneda nagu minugi eesnäärme, surudes uretrile ja põhjustades valulikku või sagedast urineerimist ning verd uriinis. Nii et ma olin nii ebamugav selle eesnäärmevähi haigused siis otsustasin teha online otsing, kuidas ravida vähki, sest ma hästi on lugenud palju taimse meditsiini, ma sattusin palju tunnistust, kuidas Dr Itua ravida HIV / herpes siis vähk oli loetletud allpool kommentaar. julgelt ma ühendust Dr Itua ja ta saatis mulle oma taimse ravimi läbi Courier teenuse siis paluti mul võtta see minu postkontor, mis ma kiiresti tegin. Võtsin ühendust dr Itua, et olen saanud oma taimse ravimi, nii et ta andis mulle juhiseid, kuidas seda kolm nädalat juua ja nii dr Itua taimne ravim ravib minu eesnäärmevähki, ravi võtab kolm nädalat ja ma olin täielikult terveks ravitud. Dr Itua on jumala saadetud ja ma tänan teda iga päev oma elus. Võtke temaga nüüd ühendust: Email:drituaherbalcenter@gmail.com/ Whatsapp:+2348149277967.
Ta loetles, et ta saab samuti ravida järgmisi haigusi allpool..... Cerebral Amides. Kopsuvähk,ajuvähk,söögitoru vähk,sapipõie vähk,raseduse trofoblastiline haigus,pea- ja kaelavähk,Hodgkini lümfoom Soolevähk,neeruvähk,leukeemia,maksavähk,melanoom,mesotelioom,hulgimüeloom, Neuroendokriinsed kasvajad,Hodgkini lümfoom,Suuvähk,Munasarjavähk,Sinusevähk,Pehmete kudede sarkoom,Seljaaju vähk,Maovähk,Meniere'i tõbi , Munandivähk,Kurguvähk,Kilpnäärmevähk,Emakavähk,Emakavähk,Vulvarivähk. Alzheimeri tõbi,Autism,leetrid,teetanus,läkaköha,tuberkuloos,lastehalvatus ja difteeria Adrenokortikaalne kartsinoom. Alma, emakavähk, rinnavähk, allergilised haigused. Neeruvähk, armulahtisus, glaukoom., katarakt,makulaar degeneratsioon,südameveresoonkonna haigused,kopsuhaigused.eesnäärme suurenemine,osteoporoos.generaliseerunud dermatiit,Alzheimeri tõbi,ajukasvaja,lupus,emakakaelavähk,ajuveresoonkonna haigused.
Dementsus.kolorektaalne vähk,Lotikavähk,põie vähk,nahavähk,munasarjavähk,kõhunäärmevähk,HIV/AIDS,ajukasvaja,herpes,Non-Hodgkin lümfoom,põletikuline soolehaigus,koprabiid,diabeet,hepatiit.

 

Postita kommentaar

<< Esileht