neljapäev, juuli 16, 2015

Pullerits: Mis pakub tugevaks esituseks motivatsiooni?

Kui uurisin paar päeva tagasi, miks seadis Eesti Kergejõustikuliit äsja Kolumbias Calis alanud U18 vanuseklassi MM-võistlustele lähetatud kaheksale noorsportlasele tingimuseks, et juhul, kui nad ei jõua 12 parema sekka või ei pääse saavutatud kohaga Eesti kolme edukaima sportlase hulka, tuleb nende vanematel või klubil tasuda vastavalt kergejõustikuliidu esitatud arvele pool lähetuskuludest. See ei ole väike summa, sest nagu avaldas mulle kergejõustikuliidu saavutusspordi juht Marko Aleksejev, õnnestus kõige odavamad edasi-tagasi piletid soetada 2000 euro eest – alaliit hakkas lennupileteid broneerima juba ligi aasta tagasi, aga neid sai välja osta vastavalt sellele, kuidas sportlased MMile pääsuks norme täitsid –, kuid viimase normitäitja pilet, mille alaliit ostis alles juuni lõpus, maksis juba 3500 eurot. Ta seletas, et kergejõustikuliit tahab anda noorsportlastele vähemalt võimaluse osaleda, sest näiteks Soome, Eestist palju jõukam riik, ei pane Calis üldse koondist välja.

Aleksejev lausus, et ehk annab võimalus Calis MMil kaasa lüüa noortele sportlastele lisamotivatsiooni suures spordis jätkata. Kuid ta lisas: «See ei ole siiski otseselt seotud, et kui sinna [Calisse] saad, siis oled otseselt motiveeritud ja paugutad viis aastat veel otsa.»

Jah, nii see on. Ajalugu teab lugematul arvul noorsportlasi, kes osalenud noorte tiitlivõistlustel, aga kes täiskasvanute võistlusklassi jõudes on suurelt areenilt kadunud. Ja see viibki lõppkokkuvõttes küsimuseni, kas sportlase motiveerimiseks tuleb teda ilmtingimata kaugele võistlema saata.

Vastus: ei tule.

Tõestus on siin. Vaatasin teisipäeval Tour de France’i, kus Chris Froome lõputõusul ülejäänutel pikalt eest sõitis. Pani jalad suure sageduse tööle ja lihtsalt vajus teistel eest. Inspireeriv? Igatahes. Lasin keskpäeval panna A&T Spordis Markku Ainsalul hommikupoolikul purunenud tagarehvi asemele uue ning suundusin õhtupoolikul Tallinna maanteelt välja Käreverre, kus keerasin Kärkna peale ja tulin Jõgeva maanteed pidi tagasi. Eesmärk oli teha korralik temposõit. Froome’i hea esitus innustas.

Ja tulemus tuligi igati korralik. Arvestades, et polnud juuli algusest saadik kaheksa päeva jutti kordagi trenni teinud – võtsin aja maha ja puhkasin –, läbisin 41,1 km pikkuse ringi 1:10.22ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 35 km/h. Selle näitajaga võis igati rahule jääda. Või äkki oli tegemist juhusega?

Eile tegin lisakontrollsõidu. Hommikupoolikul läbisin 31,3 km mõõdukalt 59.37ga, keskmine kiirus 31,5 km/h. Õhtupoolikul aga tegin taas tugevama sõidu: 30,9 km 51.57ga ehk keskmine kiirus koguni 35,68 km/h.

Nagu näha, ei ole vorm ilmselt kusagile kadunud. Laupäeval on plaanis teha kaasa Estonian Cupi Lähte etapi matkasõit. Iseasi, mis selleks küll motivatsiooni võiks pakkuda?
******
A jeep road descendiing into Big Water Canyon, Bagpipe Butte in the background, the Maze, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Hans-Christian Hausenberg Kolumbias Calis alanud U18 vanuseklassi MM-võistlustel paljajalu kõrgust hüppamas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Pealtvaataja ergutamas Tour de France'il Richie Portet Austraaliast. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Inglane Chris Froome (kollases särgis) ja Nairo Quintana Kolumbiast on Tour de France'i teisipäevase etapi lõputõusul teistest ette rebinud. Foto autor: AFP/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Ulme numbrid - 35 km/h keskmist. Samas tegin pea 2-aastase treeningpausi ja hopsti korraga keskmine ca 20 km/h. Loomulikult ei hakanud ma pulssi kruttima vaid uudistasin ilma ja nautisin laskumisi. Kogemus ütleb, et sedasi tuleb teha mahutrenni kui pole ammu liigutanud ainult, et trenniaeg peaks olema vähemalt 2-3 korda pikem kui Priidul. Samas, koju jõudes oli olemine värske ja tekkis selline mõnus arusaamine, et kiiremini polegi mõtet kimada. Mida annab pidevalt anaeroobsel lävel kihutamine? Vaevalt, et midagi head. Nagu näha ei anna ta isegi siin blogis kajastatavaid treening kilomeetreid koos haridusministriga. Too mees ei hakka alla 2 tunnist treeningut üldse varustust selga ajamagi, seega pole sellest juhuslikust 35 km/h tunniaja sõidust miskit mõistetavat tulu.

 
At 16:05, Anonymous Martin, TLÜ tudeng said...

Distroofikute kamp siin. "Ka maastikurattaga saab asfaldil suhteliselt kergelt üles kiiruse 35 km/h ja rohkemgi" -- Andres Keba, http://rulluisutamine.blogspot.com/2015/07/kas-rattaga-tasub-ikka-soiduteel-tee.html
Keba blogi tasub, muide, rohkem lugeda, kui seda nartsissistlikku blogi siin.
Artikli sisust. Miks Eesti ei motiveeri?
Jooksjad õed Luiged kirjutavad: "Sestriere on alpiküla Itaalias, [..] Meie elame hotellis nimega Villaggio Olimpico, suurim siinses külas. Hotellis on peale mitmete tubade jõusaal, väike bassein ja Spa kompleks. Toit on mitmekesine ja kvaliteetne. Miks me siin oleme, kui koduses Eestis on suvi ja saaks ju sealgi joosta...? Laagris oleme eelkõige Maailmameistrivõistluste pärast, kus Liina ja Lily esindavad Eesti riiki, 30. augustil Pekingis. Siin saame olla eemal kõikidest ahvatlustest ja segavatest faktoritest, mis paratamatult kodus olles tekivad [..] Kindlasti mängib olulist rolli ka koht, kus treenida. Miks me Sestriere valisime?...eelkõige sellepärast, et treenida kõrgmäestikus (2000m) ning usaldusväärne Hollandi füsioterapeut Jeroen Deen on samal ajal siin, töötades Hiina koondise jooksjatega, kes ka valmistuvad Pekingi MM-ks."
http://luiged.blogspot.com/2015/07/suvelaager-itaalias-sestrieres.html
Eestis, näete, ei ole Villaggio Olimpico hotelli, mägesid, Hiina koondise jooksjaid ega füsioterapeuti Jeroen Deeni. Eesti on üldse mage koht.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Väiksemaid töid ratta juures nagu kummi ja keti vahetamine, kummi pumpamine teeb rattur ikka ise. Kas trennis 35 km/h uhamine on mõttekas selgub ilmselt 8 augustil.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt peab PP hoiakuga noorte motivatsiooni osas mittenõustuma. Loomulikult on juhuslik otsus võistlusele saatmise osas rohkem preemiareis. Reaalne tulu hakkab tulema alles siis kui sellest kujuneb usaldusväärne motivatsiooni süsteem. Siis tekib treenijatel rohkem motti nö 100% sponsorrahade eest reisima saada. Süsteem pole ideaalne, kuid nii tekib reealne motivatsiooniverstapost. Ütleme nii, et talendid leiavad selliste boonuste abil endas võimalust edasi arendamiseks ja ei viska liiga vara ketse seina äärde.

 
At 22:58, Anonymous Martin said...

Delfi kommentaariumist: "Arvestada tuleb ka seda, kui vähe aega enne võistluse algust poisid Kolumbiasse jõudsid. Võistlus algas kolmapäeval, pühapäeva õhtul oli Hans veel Kadriorus U23 EM-i vaatamas. Ei ole sugugi lihtne minna teisele poole maakera ja 2 päeva hiljem juba terve päev võistelda."

EKJL on välja pannud 19. juulil Viljandi linnastaadionil 15:55 joostava 10 000 m registreeritute nimekirjad:
http://www.ekjl.ee/content/editor/files/Yldine/start10%20000m2015.pdf
Tervelt 30 meest!!!! Ja 13 naist. Kristo Reinsalu, Olga Andrejeva jpt tuntud jooksumehed ja -naised.
Miks nimekirjas ei ole õdesid Luikesid? Pekingis saavad tingimused olema kuratlikult rasked. Kõrge õhuniiskus, kuumus, saastatud õhk, inimmassid... Miks mitte joosta Eestimaa vihmases suves, puhta õhuga kaunis Viljandis üks korralik 10 000 m aeg. Või vähemalt teha üks tugevam treening, kui T.Tarmi kontseptsioone järgida...
Pekingis saavad tingimused olema kuratlikult rasked. Kõrge õhuniiskus, kuumus, saastatud õhk, inimmassid...

 
At 23:13, Anonymous M said...

Võrreldes möödunud aastaga http://www.ekjl.ee/content/editor/files/Tulemused/2014/tul_EMV10000m20140628.pdf on 10 000 m Eesti MV-tele registreerunud kaks korda rohkem mehi ja 2,5 korda rohkem naisi.
Tundub, et T. Tarmi sõnu - http://maratonitiim.ee/miks-ei-taheta-joosta-pikemaid-staadionidistantse/ - on kuulda võetud.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei tasu väga erutuda. Nimekirjas on mitmeid mehi, kes tegelikult ei võistle.

 
At 15:22, Anonymous Martin, fännab staadionijooksu said...

Osavõturekordi tegemine on siiski väga reaalne. 30 mehe puhul tuleb võistlejad vist kahes grupis rajale lasta. Kas Viljandis saadakse sellega hakkama?

 
At 15:36, Anonymous Risto M. said...

http://tartu.postimees.ee/3263145/priit-pullerits-panna-on-vaja

 
At 15:38, Anonymous Vootele said...

Lgp ajakirjanik Pullerits. Kirjutate õigest asjast, kuid motivatsiooni allikani te ei jõua. Võitluslikud omadused tekivad ainult mehistudes, aastate jooksul. Ja rahvusliku kasvatuse läbimisel muidugi.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Panen täiega, wtf kodanik Pullerits, kas karu on teie aru ära kaisutanud?

Punkt 1. Valdav enamus nendest kes osalevad nö rahvaspordiüritustel teevad ka ära NATO testi. Seega on võitlusvõime olemas ilma vigaseks panemata.

Punkt 2. Olete näinud millist edu saavutab ilge tinnaga liduv püssikandja kuulipritsi rahe ees? Seal on vaja mõistust nii ohvitseridel kui võitlejatel. Lihtsalt panemine on väärtusliku võitlusvõimelise seltskonna hävitamine. Sama kehtib ka spordivõistlustel, et kui ikka pannakse täiega kael kahekorra siis peab hullusele õhutaja võtma vastutusele.

Punkt 3. Panna on vaja kollektiivselt ühes rütmis, mitte kollektiivile ära panna. Sellise individualistliku rumala ärapanemise õhutajad ja järgijad pannakse karmides oludes tribunali alla. Priit - vaja on treenida kollektiivset koordineeritud ja üksteist toetavat panemist. Võtame näiteks 4x4 matkasellide panemised. Mehed panevad lääne lagunevate länkaritega mööda muda ja võsa ning tänu üksteise toetamisele, heade inimeste abile ja organiseeritud tegevusele on nad suutnud igasugustest oludest võimalikult tervena väljuda. Ei ole nii, et üks meeskond pundist käis üle katuse kraavi ja ülejäänud löövad gaasi põhja, et nüüd saame neilt eest ära, las nad jauravad ise oma probleemiga. Vastupidi minnakse appi ja võimalusel abistatakse ka teisi kaasteelisi võimaluste piires. Kunagi ei tea millal ise jamasse satud emakeses looduses hängides.

Punkt 4. Panemise filosoofiline ajupesu sobib selleks, et eestlased ei ühineks rumalate juhtide otsuste vastu vaid lammastena igasugused oma villast kootud abipaketid kenasti neile saadaks, kes seda rohkem himustavad.

 
At 21:26, Anonymous Robi said...

Panemiseks on rattasõidus time trial, maakeeli eraldistardist aja peale sõit. Võimalusi on Kambjas, Tabasalus jm.
Mõni eelistab aga panna veloklubi trennides, kohalikel rattasõitudel grupi ette poogeldades, ihuüksi maanteel trenni tehes või hoopis oma blogis.

 
At 22:50, Blogger Priit Pullerits said...

Homme siis Lähtes Estonian Cupi avatud rada proovima. (Aga ei mingeid cliplesse ega tubelesse! Ikka naturaalselt.) Näis, kas Rene Mandril õnnestus saada ühe maaomanikuga kaubale, et rada tolle valdustest ka ikka läbi saaks.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas tänane sõit läks? Kaua aega läks ? Järgmine nädal oled stardis ?

 
At 21:19, Blogger Priit Pullerits said...

Raske rada, paar tõusu olid sellised, et isegi profid ei sõidaks sealt üles. Pikemalt uue nädala algul.

 
At 01:46, Anonymous Martin said...

Igavuse žanri suurmeister Priit Pullerits. Need lõputud rattaradade ette-ära-kirjeldamised on küll viimane asi, mida spordisõbrad vajavad.

 
At 02:21, Anonymous M said...

Valtaisan paukku, Göteborg, 2006

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tule seekord mingit rajakirjeldust, hoopis tuleb sellest, keda huvitavat rajal nägin ja mis huvitavat teavet nad möödaminnes puistasid.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane! Ajakirjaniku teekind mööda suvist Eestimaad, keda ta seal kohtas ja mida elust talle jutustati. Radištševi reis žanriliseks eeskujuks.

 
At 21:48, Anonymous Martin said...

Täna 35 aastat tagasi avati Moskva olümpiamängud, kus Enn Sellik sai 10 000 meetri jooksus tulemusega 28.13 8. koha. Olid ajad, olid mehed!
Kuidas joosti täna Viljandis? Postimees, Delfi, Õhtuleht... Ei, me ei leia sõnakestki!
Küll on esilehel autoralli, NBA ja Venemaa riigi pööramine. Ometi oli Viljandis 30 meest üles antud.

 
At 22:51, Anonymous Vedur said...

Noo Fosti saab juba Eesti meestelt ka pähe: http://www.ekjl.ee/content/editor/files/Tulemused/2015/tul_EMV10000m20150719.pdf

 
At 01:22, Anonymous Martin said...

Suurepärane saavutus Priit Ausilt.
Siiski - Eesti meister 10 000 m jooksus 2015 Priit Aus märgib Jooksuportaalile antud lühikeses intervjuus, et pidi end jooksus tagasi hoidma. "Panemise" korral oleks aeg Ausi arvates tulnud alla 30 minuti. Uuriv ajakirjandus võiks vaevaks võtta selgitada, mis on need tegurid, mis meie andekatel jooksjatel kodustel võistlustel "panna" takistavad.

 
At 14:25, Anonymous To Martin said...

Lugemisoskus, kulla Martin. Seal juu selgelt kirjas et hoidis end tulevaste takistusjooksude tarvis, et jätkuks rammu ka seal paugutada.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Jah, kõikjal "täiega panemist" nõuavad sageli just need, kes ei tunne treeningmetoodika aluseid. Lommulikult polnud Priit Ausist "aus" nõnda terve jooksu Fosti taga passida, lastes tal tuult murda ja siis lõpus nagu õige mees spurtida. See pole kuigi spordimehelik käitumine. Aga üldiselt hoitakse end tagasi, et paugutamisaeg kestaks hooaja vältel pikemalt. Loodusseadused lihtsalt ei luba lasta püssil pidevalt paukuda.

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 

Postita kommentaar

<< Esileht