neljapäev, juuli 02, 2015

Pullerits: Kuidas politsei võistluse korraldajad liistule tõmbas?

Politseinikud ilmusid kohale varasel pärastlõunal ja täiesti ootamatult. Neid oli tervelt kolm ja nad saabusid tunnusmärkideta sõidukiga. Olin selle ja kõige järgneva vahetuks tunnistajaks. Nii et kõik edasine põhineb autentsel esmaallika infol.

Viibisin möödunud reedel Lääne-Virumaal Vao külas, kus uurisin kohalike elanike seas maad võtnud pahameelt, sest sealses Eesti ainsas pagulaste majutuskeskuses elab juba 85 inimest, mitte 35, nagu algselt oli kavandatud. Lugu «Vao rahvas kurdab pagulaste arvu üle» ilmus kolmapäevases Postimehes. Ent samal ajal oli Vao küla jõudnud Eesti uudisvoogu ka seoses tõigaga, et sajad mootorratturid kavatsesid sõita selle nädala laupäeval Vao külla sealsele esmakordselt peetavale ratsavõistlusele «Vao karikas», et avaldada toetust Vao küla elanikele.

Seoses plaanitava ratsavõistlusega politseinikud saabusidki. Usutlesin parajasti võistluse korraldajat Mihkel Mehistest MTÜ Vao Ratsaklubist, ja kuna ta pidi minema politseinikke vastu võtma, kutsus ta ka mind kaasa. Et kõik oleks kohe algusest peale selge ja läbipaistev, tutvustasin end politseinikele, kes ma olen. Nad ei väljendanud sõnagi selle vastu, et ma edasist väitlust tunnistan. Omalt poolt hoidsin suu kinni ega sekkunud kordagi. Kuid tegin ratsabaasi teise korruse laua taga istudes avalikult ja aktiivselt märkmeid, millele nüüd järgnevalt tuginengi.

Kohe esimestest sekunditest oli tunda, et pinge on õhus. Olin kuulnud külajutte – ja tunnistan, et külajutud võivad alati olla täiesti valed ja liialdatud –, mis rääkisid, et seoses tsiklimeeste saabumisega olla korrakaitsjate eelistus, et võistluse korraldajad ei saaks avaliku ürituse korraldamise luba. Rõhutan, see oli külajutt ja võib täiesti vabalt olla täiesti alusetu ja pahatahtlik. Ent fakt on see, et ürituse korraldamise loa pidi andma kohalik omavalitsus, seega Väike-Maarja valla juhtkond, ja tol päeval, reedel, oli neil oma otsuse langetamiseni jäänud aega selle nädala teisipäevani.

Kui politseinikud olid autost väljunud, ütlesid nad, et tulid kooskõlastama ürituse turvaplaani. Selle peale lausus Mehiste, et ta on rääkinud teiste Eestis peetavate ratsutamisvõistluste korraldajatega ning lisas, et nonde sõnul ei ole turvaplaan iialgi aruteluks tulnud. Politseinikud ütlesid, et nemad tahavad ürituse korraldajatega lihtsalt läbi rääkida, et kõik oleks turvaline ja leitaks parim lahendus kõigi huvides. Seepeale kutsus Mehiste politseinikud õuest talli teisele korrusele, kus kolme politseiniku ja Väike-Maarja vallavanema ning Mehistega liitus veel kolm ratsaklubi esindajat.

Keegi pani lauale küla kaardi ja edasine arutelu keskendus sellele. Politseinikke huvitas liikluse ja parkimise korraldus võistluse ajal. Nad esitasid üksteise järel konkreetseid küsimusi: kellele kuulub mingi tee? Kellele kuulub mingi põld? Kas teil on liikluse reguleerijad? Kui viimasele küsimusele tuli vastuseks «jah», järgnes sellele pikk sõnavõtt kolmest politseinikust kõige kogukamalt, kes ütles, et reguleerija saab olla ainult vastava väljaõppega ametnik ja seda korda reguleerib määrus, mille numbrit ta hetkel peast öelda ei oska.

Esimese viie-kuue minutiga surus politsei minu hinnangul korraldajad nurka. Nähes, et küsimustele vastates jääb alati viimane sõna politseinikele, pöördus Mehiste nende poole ettepanekuga: «Kuulame pigem lahendusi.»

Politseil olid varuks järgmised küsimused: kas mootorratturid tulevad ühes pundis või eraldi?

«Võtame rahulikult, ärme lähme emotsioonidesse!» püüdis Mehiste isa, hobusekasvataja Jaanus Mehiste olukorda rahustada.

Edasi keskendus arutelu viitadele ja liiklusmärkidele. Politsei tundis ka huvi, kellele kuulub maa, kuhu on mõeldud parkla, kuid saanud Jaanus Mehistelt vastuse «meile», läks see teema päevakorrast maha.

Politsei muretses, ega liiklus küla vahel kinni jää. Politsei ütles, et ei saa tulla võistluse ajal liiklust reguleerima, sest tal pole ressurssi, aga lisas, et on valmis aitama. Politsei selgitas, et osutab ürituse korraldamisele nii suurt ja põhjalikku tähelepanu seepärast, et kohale saabub suur mass inimesi.

Jaanus Mehiste: «Meil kogemused puuduvad.»

Politsei: «Selleks me siin olemegi, et teid aidata.»

Kui probleemid näisid lõpuks lahenevat, üllatas kogukaim politseinik korraldajaid, soovitades neil küsida kooskõlastuse Päästeametilt, kui peaks tekkima evakuatsiooni vajadus või tulekahju. Korraldajad lubasid seda teha.

Jaanus Mehiste resümeeris liikluskorralduse teema: «Praegu leidsime lahenduse.»

Politsei: «Jah, kindlasti.»

Aga politsei küsimused polnud sellegipoolest otsas. Näiteks: kuidas on korraldatud piletite müük ja piletiala eraldamine?

Korraldajad vastasid, et pileteid pole, vaatama võivad tulla kõik, kes soovivad.

Mihkel Mehiste: «Tsiklimehed on meile samasugused pealtvaatajad nagu teisedki.»

Politsei uuris, mis saab siis, kui keegi hakkab alkoholi jooma.

Palume tal lahkuda, vastas Mehiste.

Aga kes korda peab ja mis õigused on turvamehel, päris politsei.

Võistlus toimub eramaal, selgitas Mehiste.

Aga kui see on avalik üritus, lausus politsei, siis muutub eramaa avalikuks maaks. Ehk küsimuse tagamõte: kes avalikul areenil korda peab?

«Aga kas meil selleks politsei ei olegi?» tuli vastuküsimus kohalike leerist.

Politsei: «Avalikul üritusel korra tagamine on korraldaja vastutus.»

Mihkel Mehiste: «Ratsavõistlus on rahumeelne üritus. Oleme kuulutanud selle alkoholivabaks.» Ta viitas levitatud juhistele, mis on pealkirjastatud «Hoidkem end Vaos!».

Lõpuks, pärast umbes pooleteise tunni pikkust arutelu, mille protokollis Väike-Maarja vallavanem ja mille lõpuks politsei tunnistas, et on järgmisele kohtumisele juba hilinenud, esitas kogukaim politseinik veel ühe küsimuse. Sedapuhku mulle. Ta uuris, mida mina sellelt kohtumiselt sain.

Kui küsiti, siis vastasin, ja ausalt. Ütlesin, et mulle jäi mulje, et politseinikud tulid kohtumisele vaenulikult – võib-olla kasutasin isegi sõna «agressiivselt», sest enda sõnu ma ju samal ajal üles tähendada ei saanud – ja nagu Ameerika filmis, mitmekesi, ning tulistasid küsimusi üksteise alla, nii et mulle jäi mulje (rõhutasin, et see on pelgalt mulje), et nende eesmärk on korraldajad niimoodi nurka suruda, et nad tõstaksid käed üles ja teataksid, et hea küll, me loobume selle võistluse korraldamisest, sest me ei suuda kõiki neid nõudmisi, mida politsei esitab, ning kõiki eeskirju ja reegleid lihtsalt täita. (Lugejaile: eelnevas kirjelduses olen hoidnud võimalikult neutraalset joont ja tooni ning edastanud ainult lausutud sõnu, kuid sellise ajakirjanduslikult neutraalse esituse juures lähevad paraku kaotsi kõik need emotsioonid ja pinged, millest – minu hinnangul – oli läbirääkimiste ruum mitte ainult tiine, vaid suisa paks.)

Politsei kuulas mu kõrvalseisjana (õigemini, kõrvalistujana) antud hinnangu viisakalt ära. Ütlesin neile, et mu hinnang ei ole sugugi pahatahtlik, vaid ütlesin neile ausalt, ilma ilustamata, mis mulje võib kõrvaltvaatajale jääda, kui minu arvates ennast nii jõuliselt, liiga jõuliselt kehtestama tulla. Olen veendunud, et ma ei olnud politsei vastu ülekohtune. Igatahes oli politseil võimalik seda minu kohta väljendada, kuid ta ei teinud seda.
******
Flint Trail leading towards the Maze, Canyonlands National Park, Utah. 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: MTÜ Vao Ratsaklubi liige ja Vao küla aktivist Mihkel Mehiste koos kuldse retriiveri Anniga. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Mihkel Mehiste koos kuldse retriiveri Anniga. Tagaplaanil vasakult ratsutajad Piret Ervald ja Merit Mehiste. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Mihkel Mehiste koos dobermann Narnijaga. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Mihkel Mehiste koos Vao talli ratsahobuse, belgia soojaverelise täku Must de Lison BWP-ga. Foto autor: Priit Pullerits

57 Kommentaarid:

At 22:55, Anonymous Martin said...

Pagulased tulevad niikuinii, hr Pullerits.
Eesti ei ole maailmast eraldatud saar.
Pagulasmehed on karmid mehed.
Dobermannidega ja nahktagidega neid ei heiduta.
Miks te ei kirjuta parem millal siis riigireetur Paet [Vello Leito, Iseseisvuspartei] - Paet on muide teie endine kolleeg? - ja 800 miljoni euro mees Jürgen Ligi [Irja ja Inno kovik] - olete hr Ligile lähedalseisev isik? - viimaks oma tegude eest vastust peavad andma? Ja kas süüpinki astute ka Teie ise?

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Hästi kirjutatud lugu. Olgugi, et on püütud hoida võimalikult erapooletut joont ja värve vähemaks keeratud, säilis sellele vaatamata ka lugedes mõnus pinge kuni lõpuni.
Well done, master!

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

kiidan ka autorit, hillitsetud stiiliga vägagi emotsioonikas ja mötlemapanev lugu
kah Priit

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Sul, Martin, ei tohiks nii savi asjast olla, peame vastu pidama, kuni Euroopa ärkab. Sa oled veel noor ja lollike, uduse pilguga.
http://www.ohtuleht.ee/684253/taani-uus-valitsus-soovib-oluliselt-piirata-pogenike-sisserannet-riiki

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Politsei ilmselt püüdis kirvega kurge vähemalt reguleerija nõude osas.
Liiklusseaduse § 9. "Reguleerijale ja reguleerija koolitajale esitatavad nõuded" ütleb:

(5) Perioodiliselt mittekorduva, kuni kolm ööpäeva kestva reguleerimisvajadusega ürituse või tegevuse korral, välja arvatud eriveose saatmine, on reguleerija ettevalmistamise õigus ka isikul, kes on saanud käesoleva paragrahvi lõikes 8 nimetatud koolitajalt reguleerija ettevalmistuse. Tee omanik, kelle teele on liikluse reguleerimine kavandatud, võib nõuda lõikes 3 nimetatud reguleerija kasutamist.

Seega piisab kui on üks isik kes on koolituse saanud ja see võib juba omakorda instrueerida ülejäänuid. Seda muidugi juhul kui vald või riik teeomanikuna ei sea (seadja ei saa olla kindlasti politseinik) muid nõudeid.
Emotsioonitult:)
Terv. Toomas

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju on Martinil õigus, et mingeid karme neegreid ei koti mingi rivi mootorrattureid, nad kusevad selle peale, kusjuures arvatavasti otse tee ääres.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Me tegelikult aimame läbi läänemaailma tehnoloogilise imperatiivi sõrestiku, et ka meil, eestlastel-maarahval, kalossides, on õigus, kuna me teame, et tehnoloogia ei ole ülimuslik.

 
At 09:59, Anonymous Ain said...

Kuna üldiselt on Eestis ratsaürituste vastu huvi vähene ning enamasti mootorratturid karvaseid elukaid naljalt vaatama ei kipu, siis praeguses olukorras ei kujune korraldatav üritus mitte niivõrd ratsutamisvõistluseks kui meelsuse väljendamiseks. Sisuliselt on tegemist siiski miitinguga ükskõik, milliseid silte sellele külge kleebitakse. Arvestades teema tundlikkust on Politsei huvi ja tähelepanu selle ürituse vastu väga mõistetav ning isegi oodatud. Seda eriti olukorras, kus korraldajal näib loo valguses olevat vähene kogemus nii väikeste kui suurte (milliseks antud üritus tõotab kujuneda) ürituste korraldamiseks. Vägisi jäi mulje, et tegelikult ei suudeta võimalikke ohte ette näha ning vajaduse korral ka reageerida. Politsei ei saa olla iga ürituse turvalisuse tagajaks. See kohustus on ja jääb korraldajale. Samuti ka vastutus tagajärgede eest. Mulle näis, et see on peamine, mida korraldajad täna ei mõista.
Teine teema on Politseinike suhtlusmaneer. Paratamatult peavad Politseinike küsimused olema konkreetsed. Kohati võib konkreetsus näida ründamisena. Eriti veel olukorras, kus küsimustele ei suudeta adekvaatselt vastata.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

"Nalja" hakkab seal Vaos veel saama laupäeval, loodetavasti laabub kõik rahulikult ning viisakalt. Motomeeste erinevatest foorumistest ja vastavalt FB-i lehelt ürituse kohta loetu paneb küll paraku arvama, et selle arvatavalt tuhatkonna tsiklimehe seas võib leiduda ka selliseid, kes ei suuda end kõige viisakamalt seal üleval pidada, end vaos hoida.
Selles osas Martinil õigus, et pagulased tulevad nagunii- tahame me seda või mitte. Selle vastu protestimine, allkirjade korjamine jms loob mõne jaoks lihtsalt illusiooni, nagu me saaksime reaalselt midagi ära teha. Sittagi. Pole neist allkirjakampaaniatest varem midagi tolku olnud, pole ka praegu. Loodame siis, et sisserändajate hulk jääb väiksemaks kui Eestis kohalikke omavalitsusi on.
Pulleritsu sissekandest niipalju, et mis seal salata- Politseil on põhjust karta, et asjad kasvavad üle pea, neile olekski oluliselt mugavam kui asi ära jääks.
Isiklikult arvan, et paarsada sõjapõgenikku pole Eesti jaoks mingi number, aga eelistada tuleks siia kultuuriruumi sobivaid pagulasi, nt ukrainlaste vastu poleks mul suurt midagi.

Toits

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Põhim. on see elav näide, kuidas pagulus juba spämmib üritust.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma küll ei arva, et mul ukrainlaste vastu poleks midagi nagu neid slaavlasi veel siin vähe oleks. Ukrainalsed on siis Eesti kultuuriruumi sobivad pagualsed. Mul isiklikult ei ole slaavlastega mitte midagi ühist ei kultuuriliselt ega elulaadilt, ja ma küll ei leia, et nad kuidagi sobituvad siinsesse kultuuriruumi. Kus eelkirjuatja võtab, millise mõttelelaadi see aholl siia kaasa toob. Nagu seda nõukogudeaegset elementi siin veel vähe on. Vene keeles on üks hea ütlemine- где aholl проходил там евреям нечего делать. Eestis on pea kolmadik slaavipäritolu võõrrahvast, mina neid küll siia rohkem ei oota.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Pagulased lähevad niikuinii, eestlastel pole muid valikuid ja Toits ning Martin koos nendega.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Mootorratturite poolt on vastutustundetu minna niimoodi ratsutamisüritusele, kui tegelikult minnakse Vaosse pagulaste suhtes meelt näitama. Teevad karuteene Vao ratsavõistluste korraldajaile. Ilmselt on motojõugu juht kaua monitori sisse vaadanud ja silm ei liigu enam. Arvatavasti on jõugu juht ka zombilinnast Tallinnast. Võinuks ausalt minna, mitte kiibitsedes, teiste najal. Tallinn imeb, Ülle Madise elab ka Tallinnas, Rein Raud ka.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Lugege Õhtulehes Oleskit

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Primaadi aju (aafriklane) + korilase psüühhika (eestlane) = reaalne viirastus (virtuaalne reaalsus, 50:50)

Pigem kuulamiseks, kui jälgimiseks:
http://etv2.err.ee/v/haridussaated/ooylikooli_rannakud/saated/46d4baf9-c12f-4bb9-98f5-fd97823c97ee

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti ei ole maailmast eraldatud saar.
Pagulasmehed on karmid mehed."

Huvitav,kuidas need multikulti propageerijad ometi oma skisofreeniaga elada saavad?
Kord on need pagulased, keda nad sisse soovivad tuua "nõrgad naised ja väetid lapsed", samas teises kontekstis "karmid mehed". Ma muidugi ei arva, et tegu oleks reaalse skisofreeniaga, pigem ikka räige ja jultunud valetamisega, mistõttu tundub, et igasugune diskuteerimine teemadel kuipalju ja millised täpselt võiks lõpetada ühese seisukohaga, et iga nullist erinev arv on vastuvõetamatu. Nii nagu 35-st pagulasest Vaos sai 85, nii moodi hakkab ka iga kokkulepitud kvoot automaatselt kasvama, kuna teine pool ei oma lihtsalt mingisugust eetilist baasi kokkulepetest kinnipidamiseks.
Minu poolt kindel EI!

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Milline idüll vaatab neilt piltidelt vastu! Ja see kõik võib korraga olematuks muutuda! Vaid südametu saab pagulaste ja politsei poolt olla.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...


#2
"Milline idüll vaatab neilt piltidelt vastu! Ja see kõik võib korraga olematuks muutuda! Vaid südametu saab pagulaste ja politsei poolt olla."

Ja sa oled valmis oma ema või laste nimel vanduma, et Eesti on selline eriline riik , et "idülli" kadumine pole võimalik? Kas Pronksiöö oli võimalik? Võibolla puudub sul kogemus nõukogudeaegsest ajupesust ja propagandast kuid mina isiklikult mäletan, et internatsionalismi ja rahvaste sõpruse propageerijad ei rääkinud küll kunagi sellest , et ühe skulptuuri teisaldamine on normaalne põhjus vandaalitsemisteks ja rünneteks eraomandi ( jumal hoidku,sellist asja ei olnudki meil tol ajal) ja ühisomandi (mahakistud trammiliinid) vastu.
Kui raske on normintellektiga inimese jaoks aru saada, et vastuseis pagulastele ei ole tingitud mitte kohaliku rahva geneetilisest eripärast vaid isiklikest ja kolmandate isikute kogemustest nende samade pagulastega erinevates riikides?
Kui keegi soovib parandada eestlaste suhtumist pagulastesse, siis annan täiesti tasuta nõu, saatke oma emissarid ja selgitajad nendesse riikidesse, kus juba praegu on pagulased ja tehke selgitustööd, et selline nendepoolne tegevus ja käitumisnormid, mida nad sealsetele sootsiumidele peale suruvad, teevad kõige rohkem kahju nendele inimestele kolmandates riikides ja konfliktitsoonides, kes tegelikult varjupaika vajavad. Ja ma usun, et kui see tegevus on viljakas ning need "pagulased" muudavad oma meelt ja käitumist ja suhtumist vastuvõtja maa riigikorraldusse, siis on ka eestlased tulevikus palju soosivamad teiste pagulaste suhtes.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Valitsusliikmeid "tapetakse", "süldistatakse" samuti meeleheitega.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

#3
14:04, nõukaaja propat olen kogenud küll. Antud lugu ei jää Jaak Kaljo šedöövritest põrmugi maha.

 
At 16:38, Anonymous Martin said...

Näha on, mehed, et te ei oska oma soove-nõudmisi formuleerida.
Udjute lõdvalt ja umbropsu.
"Riigireetur" Paet, "triatleet" Jürgen Ligi ega Columbia-mees Priit Pullerits mängitavad teid nagu mängukanni.
Ja ega te ise ka aru saa, mida te tahate.
Araablast, hiinlast, neegrit enamus teid lähemalt näinud ju ei ole.
Araabia luule on maailmaklass. Firdouzi, Hafiz, Jelalabad Rumi... Maailmakirjanduse kursus, kas TLÜs või TÜs tuleks võtta..
Ajaloolane Pärtel - milleks meil siis Tartus rahvuslik ülikool on? - võiks aidata teil oma tahtmised mingissegi programmilaadsesse vormi klopsida. Võiksin teid ka ise aidata. Hetkel on kiire. Võib-olla pärast õhtul. Olge kuuldel.

 
At 11:13, Anonymous Benny Hill said...

Politsei hoiab silma peal hoopis uutel kahtlusalustel ehk tsiklimeestel, kuna Vao pagulased on täna "juhuslikult" karnevalil.

 
At 13:48, Anonymous Martin said...

Mehed, mis kell on?

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas politsei ei peaks üldsegi alles siis kohale ilmuma, kui keegi neid kutsub? Kas keegi konkreetselt tegi kurja, et politsei juba rapsib? Selliseid krdi vedrusid pole meile ju kah vaja, kes kogu aeg pingul on.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Politsei: «Avalikul üritusel korra tagamine on korraldaja vastutus.»

Miks siis politsei ikkagi kohal nillis, kuigi ressurssi napib ja kord on korraldaja vastutada?

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Ja politsei pidanuks enne küsimuse esitamist kodanikule ennast tutvustama, mida ma aga ei näe, on selle paksukese nimi.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Äkki oli see Seaküla Simson, kes kandis politseimantlit? Kust mina tean.

 
At 00:51, Anonymous Martin said...

ükskord — kui terve mõte — ,
ükskord on Eesti riik!
— Juhan Liiv, ca 1890

Üks kordon oli Eesti riik.
Pagejate vastu.

ükskord on Eesti riik!

Kordon erastati. Ehitati villad.
Rand jagati traattaradega ribadeks.
Uus kord on.

Uus kordon on.
Pagulaste vastu.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Politsei on tegelt
allilm,
kel üks silm
on sinisilm
teine silm
on väljas
vaino elab veel
sündind kolmknd üks
silm on sinisem
teisel laug all tõmbleb

 
At 18:35, Anonymous Martin said...

Millal Jürgen Ligi ja Urmas Paet liistule võetakse?
Politseil on Jürgen Ligile mõned küsimused maksumaksja nimel võetud Eesti riigi võlakohustuste kohta. Ehk saaks valgustada, mis seal seis on? (800 milj € katteta garantiisid - vt Irja ja Inno kohvik)

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

suvepaus? Kui pausi panna, siis võiks ju miski meeleolukama pildiseeriaga blogitüki üles kleepida. nt midagi sellist - või sellist.

PS Priimabaleriinil palun viimast linki mitte vaadata alaväärsuskomplekside vältimiseks.

 
At 13:35, Anonymous H ja K said...

Ain on jutu kenasti kokku võtnud.
Ratsutamine mu eesel.
Ja see korraldaja on tavaline külarullnokk-provokaator.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

No kuidas siis ühele alfamehele jääb mulje, et keegi on agressiivne? - ok nali.

Pagulaste teemal,

kogu selle pagulaste vastu olemise teemale tõmbavad vee peale täpselt sellised tegelased, nagu seal Vaos käisid. Lisaks, erinevates kanalites levivale rassi ja usu põhjal üldistavale halvustamisele, mida on häbiväärselt palju, olid seal Vaos meedias avaldatud piltidel Breiviku pildiga särkidega tüüpe ning ka puhta natsisümboolikaga "keenjusi". Selliseid nimetatakse kasulikeks idiootideks, kes on võimelised paari teoga peldikust alla laskma kogu pingutuse, mis 20 aastaga tehtud on, et võidelda vastu idanaabri ponnistustele meid kogu maalilmale natsidena näidata, ning isegi kui ma ei soovi pagulasi siia, siis veel vähem soovin ma enda samastamist enamiku nendega, kes agressiivselt ja argumenteerimata pagulaste vastu on, sest kui seda kontingenti vaadata, nende juttu kuulata ja lugeda, siis liigub mõte pigem sinna poole, et sellisel kambal ei saa lihtsalt õigus olla.

Jälgin ka Facebookis nii vastaste, kui ka sallivate kommuune ning selliste hiilgavate mõttelendudega nagu vastased hakkama saavad, ei ole sallivad küll veel silma paistnud. Üks hämmastavamaid oli see, kus kutsuti üles pagulastevastasele meeleavaldusele ning täie tõsiduse juures sooviti selline meeleavaldus ka Helsingis teha....

P

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

13:35
Vähemalt ei ole ta hobuse peeruvahe.

 
At 21:47, Anonymous Martin, TLÜ tudeng said...

Tagasi Kadrioru staadionilt.
Kaya 27:53 10 000 m-s näitas veenvalt, et allakäigu peatamiseks vajab Euroopa värsket verd.
Eriti vajab seda russo- ja ksenofoobitõvega maadlev väike Eesti.
Eesti allakäigu peatamiseks vajame siia erineva kultuuritaustaga noori, energilisi inimesi. Küll paari sugupõlve järel tulevad ka eestlastel paremad jooksutulemused.
Praegu jätsid euroopa mehed Kayega võrreldes väga kehva mulje. Kõik said vähemalt ringiga sisse. Eestlast aga kahjuks jooksus polnud. Kuigi tagumiste meeste stiili vaadates oleks Priit Aus seal küll Eestit esindada.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Kadrioru staadion asub ju Eestis, mida siis veel tahta? Mis võiduhaigus see on ainult, arusaamatu!?

 
At 04:31, Anonymous Martin said...

Ahtletics Illustrated kirjutab omaaegsest kuulsast jooksumehest Rodney Dixonist (sünd. 1950): http://athleticsillustrated.com/editorial/steve-prefontaine-was-great-but-rod-dixon-was-better/. Muuhulgas jooksis Montrealis 1972 5000 m.
1. Rod Dixon on võistelnud 1982. aastal ka koos Enn Selliku ja Toomas Turbiga. Kus?
2. Nimetatud jooksus oli Dixon 3. kohal, Sellik ja Turb vastavalt 45. ja 71. Kes oli 2. aga kohal?

 
At 07:25, Anonymous Karvajalg said...

Lembit Kaun?

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Loomulik, et politsei muretseb, kui on arvata, et ca. 100+ inimese asemel 1000+ inimest ürituse ajaks kohele peaks tulema.
Ja loomulik, et muretsetakse liikluse ja tuleohutuse pärast.

Muide, kas antud kirjutise autor pole ka mitte varem "kõva korda" pooldavaid arvamusi avaldanud?
Nüüd tundub virin olevat selle üle et see pole isiklikult temale meeldivate tegelaste poolt kehtestatud "kord"

 
At 09:32, Blogger AinK said...

Alberto Salazar

 
At 09:32, Blogger AinK said...

Murdmajooksu MM

 
At 13:56, Anonymous M said...

Suurepärane, AinK!
Roomas 1982. a murmaajooksu MM-il. Huvitav milline oleks olnud järjestus, kui oleks tehtud tänapäevaste meetoditega dopingukontroll?
Samal 1982. a jooksis T. Turb muide oma parima aja 5000 m - 13.30,53.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

1982 oli aeg kui NL esindajad neelasid kamaluga spets "vitamiine" Seetõttu ma väga 13.30 aega tõsiselt ei võtaks, kuna kodanik ei pruukinud "vitamiinide" toimest teadlik olla.

 
At 10:48, Blogger Priit Pullerits said...

Jätsin targu sissekande lõppu lisamata ühe olulise asja, et loo retseptsiooni mitte kallutada. Aga nüüd olgu avaldatud, et pärast seda, kui politseinikud olid Vaolt lahkunud ning oli saavutatud teatav kokkulepe, mis sätestas, et kui korraldajad täidavad umbes 12-15 nõuet, siis on neil lootust saada ürituse korraldamiseks luba, tulid kaks Vao ratsaklubi liiget minu juurde ja tunnistasid, teineteisest sõltumatult ehk kumbki rääkis minuga eraldi, et kui mind poleks läbirääkimiste laua ääres kohal olnud, siis nende arvates ei oleks läbirääkimised korraldajate jaoks niiviisi suhteliselt positiivselt lõppenud.
Mul on hea meel, kui sain lihtsalt oma eksistentsiga kaasa aidata.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

#2

Küsimus Martinile...
"Eriti vajab seda russo- ja ksenofoobiatõvega maadlev väike Eesti.
Eesti allakäigu peatamiseks vajame siia erineva kultuuritaustaga noori, energilisi inimesi. Küll paari sugupõlve järel tulevad ka eestlastel paremad jooksutulemused."

See on muidugi liigutav, et muretsetakse Eesti tuleviku pärast, aga millegipärast põgenetakse Euroopasse riikidest kus on suurepärased jooksutulemused ja kindlasti ei ole seal russofoobiat. Ksenofoobia kohta ei oska 100% kindlusega öelda, et Aafrikas seda ei esine, millegipärast tundub just vastupidi. Ja probleemide lahendamise loogika osas ei tee TLÜ haridus küll kellelegi au, nimelt küsiks veel, kui Eestis ei oleks mitte mingisugust russofoobiat, mittemingisugust ksenofoobiat ja oleksid suurepärased jooksutulemused, kas see tähendaks seda, et sel juhul ka Aafrikas ja Lähis-Idas ei oleks probleeme ja ühtegi pagulast siia ei tuleks? Kui see nii on, siis hakkan isiklikult tegelema Eesti jooksutulemuste parandamisega ja russo- ja ksenofoobiavastase võitlusega, eeldusel, et sellisel juhul ei saabu Eestisse enam ühtegi pagulast. Ma arvan, et minu ettepanek on lausa geniaalne, esiteks, võtaks maha siseriiklikud pinged pagulaste sissetrügimise osas ja teiseks lahendaks ära poliitilised konfliktid mille kallal Lähis-Idas maadeldakse juba sellest ajast mil mina koolis käisin, nii kolmkümmend aastat tagasi...

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Peda on läbi aegade olnud lojaalsete tallalakkujate kasvuhooneks kelle loogika lähtub eesmärgist mis pühendab kõik abinõud.Ses osas pole elu muutunud.

 
At 16:02, Anonymous Martin said...

13:05,
kolmandas reas olete kasutanud sõna "loogika". Kahjuks on see ka ainus koht, kus teie sõnavõtus loogikat - laseme lati veel allapoole - W. Quine-likus pragmas - sisaldub. Mujal mitte essugi. Kahju.
Vaadake, kuidas itaallane Yassine Racik üllatusega vaatab, kuidas venelane Strelkov Kadriorus 10 000 m finišisirgel end temast mööda, EM hõbedale pressib. http://www.rusathletics.com/nov/news.14857.htm Yassine ei saa seejuures enam midagi teha.
Ma nüüd tagasi Kadriorgu. Õhtune sessioon juba algab.

 
At 04:01, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
üks küsimus, kui tohib? Kuidas Teil õnnestus saada luba sellise blogiloo kirjutamiseks? Kas kasutasite mõnda oma tutvustest? (Neid on teil ilmselt küllaga)

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

See on veider. Miks peaksime uskuma, et 2 meest tulid iseseisvalt ja eraldi Pulleritsu tänama? Nimesid pole, fakti kontrollida ei saa. Vahepeal oli paar nädalat rahulik, nüüd hakkab jälle vahtu keerutama. Rahune maha.

 
At 21:02, Blogger Priit Pullerits said...

Ära prõõka ja ülbitse, 19:39. Need kaks olid Mihkel Mehiste ja Jaanus Mehiste. Näid, kas teil on nüüd "mune", et vabandada ka oma alusetu ülbamise pärast. Rahune maha, your ass... vaat kus ütleja väljas.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Hüva, uurime siis lähemalt, kes tegelikult on Mihkel ja Jaanus Mehiste ning kui suurt usaldusväärsust nad oma senise avaliku käitumisega võiks pälvida.

Mihkel Mehiste on Mihkli Metall OÜ ainus juhatuse liige. Mihkli Metall OÜ omab maksuvõlga, maj.aasta aruanded on esitamata ja Ametlikes Teadaannetes on avaldatud kustutamishoiatus.

Jaanus Mehiste on OÜ Sternhill ainus juhatuse liige. OÜ Sternhillil on suur maksuvõlg, maj.aasta aruanded esitamata ja Ametlikes Teadaannetes on avaldatud kustutamishoiatus.

Ütle mulle, kes on su sõbrad, ja ma ütlen, kes oled sa ise.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

23.12 Kas tänu avaldusel, usaldusväärsusel, avalikul elul, võlal, kustumishoiatusel ja sõprusel on mingi resümeeritav oluline seos ka olemas või on tegu lihtsalt suvaliste faktikildude infomüraga?

Kasulik on kui teada olevad seosed täienduseks kirja pannakse, mitte ei arendata siin poliitbroileritele omast tuututamist.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Vanal Mehistel on alimendid maksmata

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Alimentide mittemaksja ei võigi tänu avaldada? Feministid võtavad vist sõna. Eesti kohtusüsteem on mõeldud lahutatud naistele nö elusambaks kus otsas hea lehvida. Ei hakka sellele otsest hinnangut andma aga pigem soosib see lahutusi. Liberalism mis muud.

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 

Postita kommentaar

<< Esileht