kolmapäev, veebruar 18, 2015

Pullerits: Kelle tulemus Tartu maratonil diskvalifitseeritakse?

Ennekõike olgu meelde tuletatud: ärge unustage täna, kolmapäeva õhtul kell 22.40 vaatamast ETV ekraanil tõsielufilmi «Kellele lüüakse pulsikella», kus mul on au ja rõõm olla peategelaseks.

Aga endiselt on lahendamata küsimus, kes saab Tartu maratonil rahvakeeli kellad ehk kes võetakse vale sõidutehnika kasutamise pärast maha ehk diskvalifitseeritakse.

Kandidaate on palju. Ja ilmselt pääsevad paljud, kes reegleid rikkusid, puhta nahaga. Näiteks endine tipptriatleet Ain-Alar Juhanson rääkis mulle, et alustas Tartu maratoni kõige tagant ning tegi juba esimestel kilomeetritel valju häälega hoiatuse kahele osalejale, kes nahaalselt uisutasid. Juhanson kinnitas, et nood võtsid teda kuulda. Ent vaevalt nad tehnikakontrolli vaatevälja jäid ja kontrollile huvi pakkusid.

Samuti nägin Tartu maratoni finišialas tehnikakontrolli juhti Allar Kivilit, suusaõppejõudu ja -treenerit. Ta rääkis, et Tartu maratonil oli tosinas punktis väljas seitse tehnikakontrollijat. Ja neid, kes vale sõiduviisi kasutasid, oli tema sõnul ikka päris palju, näiteks ühes kontrollpunktis tuvastasid kontrollijad neid tervelt 20. Ühtlasi lisas Kivil, et üks mees, kes jõudis autasustamisele ehk 12 parema sekka, kasutas samuti selliseid suusasamme, mille eest Piret Pormeister Otepää MK-etapi sprindisõidus diskvalifitseeriti.

Kivil ütles pühapäeval, et kedagi ei hakata diskvalifitseerima enne, kui vastav žürii on kokku tulnud ja tõendusmaterjalid üle vaadanud. Tahaks neile lisada veel ühe materjali: jälgige siin lingitud ERRi maratonilõigul ajajoonel alates kella 13.50st kuni 14.20-ni, kuidas Kuutse TPs pärast pööret vasakule mäest alla teisel kohal sõitev suusataja – ilmselt Eldar Rönning – teeb ligi kümme uisusammu järjest. Kui see ei ole uisutehnika, siis mis on uisutehnika? Samas arvan, et žürii seda ilmsemast ilmseimat uisutamist ei arvesta, sest see toimus vahetult pärast TPd, kui sportlane jõi, ning see uisutamine ei mõjutanud võistluse käiku. Mis teisalt tekitab jälle küsimuse: milleks siis kehtestada reegleid, et klassikalises tehnikas peavad suusad liikuma paralleelselt ning kõrvale tõugata ei või? Ja kui sellise ilmselge tehnikarikkumise puhul teha erand, siis miks mitte teha erandit ka teistel juhtudel, kui osaleja kasutab ligi kümmet uisusammu järjest, sest eales ei saa veenva kindlusega väita, et need sammud tõepoolest mõjutasid võistluse kulgu?

Aga rikkumisi oli teisigi. Reporter Lembitu Kuuse juhib eelviidatud lõigul tähelepanu, kuidas ajajoonel kella 11.20 kandis, kui suusatajad saavad rajal juua, rikuvad nende abistajad ilmselgelt võistlusreegleid, sest, nagu Kuuse viitab, peab jootmine toimuma paigal seistes. Aga vaadake, kuidas üks jootja täiest jõust kaasa jookseb ning norrakale uue pudeli selja taga joogivöösse topib.

Olen täna püüdnud saada ühendust nii tehnikakontrolli juhi Kivili kui Klubi Tartu Maraton juhi Indrek Kelguga, kuid kummagi telefon ei ole päeva jooksul vastanud. Arvatavasti on nad vaadanud läbi tehnikakontrolli salvestisi ning lähiajal saame teada, kelle nimi protokollist kustub.

Kuid teie ärge unustage täna õhtul vaadata filmi «Kellele lüüakse pulsikella». Olgu nii palju lisatud, et seda filmi tuleb vaadata lõbusas ja entusiastlikus meeleolus – jah, õlu tuleb seekord isegi kasuks –, sest mis puutub minusse ja filmi tegijatesse, siis me ei teinud seda mingite tõsiteaduslike eesmärkidega. Enamgi veel: minu eesmärk ja vaikimisi esitatud tingimus oli, et sellest ei tohi saada mingi tuim ja surmtõsine higifilm, vaid selles peab olema intriigi ja irritatsiooni ja provokatsiooni. Eks seal ole muidugi nii üht kui teist. Trikk on selles, et tavavaatajaile tuli luua mulje, nagu oleks harrastussport hirmus julm ja professionaalne ja halastamatu, mis minu arust on ka õnnestunud, aga neile, kes on ise asjas ehk mängus sees, on ilmselt arusaadav, et asjaosalised, nii mina peategelasena kui ka filmitegijad, võtavad kogu asja mõnuga ja muigega suunurgas. Teie nüüd teate seda, süüdimatud kõrvalseisjad aga mitte. Seetõttu ongi ebaadekvaatsed järelreaktsioonid avalikkuses küllap garanteeritud. Mis laias laastus ongi kogu projekti eesmärk – et see film ei jääks mingiks suvaliseks reafilmiks, mis kohe unustatakse, mida keegi ei mäleta ja mis mingeid emotsioone ei tekita.
******
A jeep climbing up Elephant Hill Trail, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tartu maratoni tagumise otsa sõitjad Matu teeninduspunktis punasel joogitopsiväljal. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Viienda tuhande sõitjad Tartu maratonil. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Tagumise otsa sõitjad Tartu maratoni stardi järel Tehvandi suusastaadionilt lahkumas. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Pealtnäha rahulikud suusasahistajad Tartu maratonil. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 5: Näib normaalne suusamees või -naine, aga milleks need playboylikud jänesekõrvad Tartu maratonil? Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

129 Kommentaarid:

At 18:48, Anonymous Anonüümne said...


Propelleriga poiss, nagu keegi siin ütles, peab järgmine aasta ilmselt uuesti oma nippe proovima- ilmselt need aga tulevikumõttes enam ei õnnestu.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

jänesekõrvad on täitsa normaalsed. Ei saa aru, mis teeb nad "pleiboilikuks"?

 
At 20:15, Anonymous Ants, veteran Assamallast said...

Faktid on natuke ebatäpsed.

"Pudelijooksu" ei tehta norrakale(nr 4-le) ja pudel pannakse kõhule.

4 - Aliaksei Ivanou BLR Valgevene (protokollist)

Pudelimees oli muidugi ka karvane norrakas. Suusasõit meenutab juba rattasõitu, kus pudelikandjad-jootjad ja tempotakistajad(Palu TPs sama habe). See annab muidugi "mänguilu" juurde.

----

Õlled on külmas ja ootavad filmi.

 
At 20:18, Anonymous Paul, Tamsalu spordiveteranide koondis said...

Tubli mees Ants, laseme heal maitsta jah.

 
At 20:23, Anonymous Risto M. said...

http://tervis.postimees.ee/3096573/kristjan-port-jooks-mojub-paljudele-nagu-narkootikum

 
At 20:27, Anonymous Pullikakk Paavo said...

Härrased, palun võtke end kokku ja ärge postitage suvalisi linke, eriti kui teil endil kommentaari juurde lisada ei ole. Olge päris kindlad, et inimesed kes loevad elitaarset PP suusablogi loevad ka postimeest ja mustasajalist delfit, seega on nad kursis seal avaldatuga, kaasa arvatud Pordi artikkel. Pealegi, kes ise kestvussportlased, teavad seda asja isegi?

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

väga hea et Rokk kaotab, ei pea seda piinlikku eesti kossu enam nägema.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Seda Rönningu uisutamist Kuutse kasndis vaatasin juba otseülekandes - et mis krt seal toimub? Loodetavasti on žürii munadega ...

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Kõige rohkem uisutas Kärp. Disklunn temale.

 
At 21:23, Anonymous Kägu said...

Ma ei tea, mis toimub seal FIS i võimukoridorides, aga kuna klassika sõitudes on järjest popimaks läinud uisusuusa kasutamine, siis on ka väga massiliseks muutunud selle nn uisusammu kasutamine. Kui see Tartu Maratoni videojupp rangelt läbi vaadata, siis võiks ilma igasuguse süümepiinata kogu esiviisiku diskvalifitseerida. Arusaamatu on et miks ühele on see pisike uisksamm lubatud, aga teisele mitte. Otepää Mk etapp, kus Pormeister maha võeti oli ka teisi uisutajaid, aga maha võeti ainult Pormeister. FIS peaks selles osas mingi konkreetse seisukoha võtma. Kas siis aksepteerima seda uisutamist või mitte, aga hetkel on kahjuks nii et paljude jaoks on nagu mingid oma reeglid.
Samas Tartumaratoni puhul oleks pidanud selle diskvalifitseerimisega tegelema kas kohe võistlusjärgselt või siis suisa võistluste käigus. Mehed olid ju kogu aeg pildis. Kas kellegi tehti hoiatus?
Praegusel hetkel diskvalifitseerimine jätab minumeelest tiba halva maigu asjale. Rönning ja Kärp uisutasid teistest enam, kui nad maha võtta, kas see oleks õiglane? Kas üritus teeniks nii rahvusvahelisel tasandil pluss punkte?

 
At 21:27, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Mehed mul on närvid juba ootusest läbi 1:15 veel jäänud, kas peaks teise õlu lahti korkima (joon tõmmu hiidu), kuid siis jääks ainult 1 veel järgi. Muide kas teate mis õlu on TM finisis? Vastus on lähemal kui arvate.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Vootele, anna tuld, kui puudu tuleb, saada eit uue järgi. Tänane õhtu on pidu ja pillerkaar.

 
At 21:41, Anonymous Kägu said...

Viimase aja trend terviseradadel on selline nn hübriidsuusatamine. Lausikud lükatakse paaris ja tõusud uisutatakse. Kusjuures nii teevad üsna heas vormis ja sportlikud mehemürakad. Eks siuke asi harjub sisse ja lööb maratonidel välja.
Kas klassikaline suusatamisviis on hinge vaakumas, sest inimesed ei viitsi ja ei oskagi nende pidamismääretega möglada? Kindlasti on selles oma süü massiliselt pakutavas määrimisteenuses. Väga paljude jaoks on suisa kosmoseteadus omale suusa keskele mingi mitmekihiline pidamisala ehitada. Maratonideks lastakse proffidel määrida, aga igapäevases trennis aetakse pigem ilma läbi ja hoitakse raha kokku.

 
At 21:54, Blogger Priit Pullerits said...

Klassikasuusatamises võiks äkki ka kasutusele võtta käimisvõistluste süsteemi: teha sportlasele vale tehnika eest kohe rajal hoiatus ja teise rikkumise järel koheselt diskvalifitseerida. Esimesi ju saatis TMil kogu aeg saan, asi see seal siis paar saani kohtunikega sõitma panna, et kkogu esiotsa jälgida. Siis kaob ära ka see hilisem loll olukord, kus tuleb hakata võidutsenud, ent sigatsenud sportlasi salamisi õigustama ja reeglite rikkumisele läbi sõrmede vaatama, sest mööngem, jah, ei ole kerge kedagi pärast maha võtta, kui talle on juba n-ö pärg finišis pähe pandud. Seepärast oleks võistluse käigus reeglite järgimine, hoiatuse tegemine ja koheselt maha võtmine palju mõistlikum. Kui ikka esimese litaka kätte saad, ega siis teist korda enam lolli mängima kipu.
Mis arvate?

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Ammu oleks aeg võtta kätte ja tühistada kõikide uisutajate tulemus, siis kaoks tulevikuks see jama ära.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kägu sul on terav silm. Sa peaksid olema Eesti Amatöörsuusatamise Föderatsiooni peadirektori ametikohal.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen nõus tagantjärgi diskvallimisega. Ma ise patustasin ka, aga nö täitsa teadvustamata, nagu Kägu seletab, vana rasva peal hübriidsuusatamise korras. Aga ma olin peale 600+ lõpetaja. Kui valemängijad krunksu panna, siis saaks Priit 320 koha või veelgi ettepoole.

 
At 22:03, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Priit oleks võinud täna teha suurpresentatsiooni, omanimelisel ovaalil suure 5*5 m ekraani ülesse pannud ning laiadele rahvamassidele filmi näidanud. Nüüd peavad sajad tuhanded harrastajad seda kodus televiisori ees vaatama.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Soojendusbändiks on ETV targu valinud väikeparteide Foorumi, peagi lendab PP oma filmiga peale. Kurat, mehed, tänane teeb ERRi aastavahetusprogrammile pika puuga ära. Pinge kasvab, õlli läheb õige kenasti.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

See on küll kōva tase, kui ette selgitatakse, kuidas ja mida ma peaksin filmist aru saama.
Pulleritsul sõeluvad püksid ilmselt kōvasti püüli vōimalike "ebaōigete" tõlgenduste hirmus, et lausa pidi eraldi sissekande tegema;)))))

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

No tere mõte - tuua suusatamisse käimise reeglid! See on ikka tõeline eeskuju. Suusatamine saab siis vähemalt sama popiks spordialaks. Inimesed kohe tungleksid suusatama, nagu nad käimisesse trügivad. Sama hea oleks trahvisekundeid jagada. Iga sammu eest saad sekundi. Siis saab finišis kokku arvutada, kes võitjaks tuli. Matemaatika võitku! Alternatiiv oleks muidugi reegleid lõdvendada, sest seniseid ei järgita nagunii. Tõusul, rajavahetusel ja kurvides võiks libistamine olla lubatud. Nüüd tuleb veel defineerida tõus, rajavahetus ja kurv :(

 
At 22:42, Anonymous Kägu said...

Noh, ega siis suusatamine kohe käimiseks ei muutu, kui sealt mõned reeglid üle tuua. Kõik me teame ju, et ilma tagumikku vänderdamata joostes saab kiiremini edasi kui tagumiku vänderdades. Viimast nimetatakse püüdlikult käimiseks. Küsimus on kui mõtekas selline ala üldse on? Äkki kaotame ära käimise, klassikalise suuatamise jne, kui vähem efektiivsemad liikumisviisid?
Näiteks ujumises ei tule kellegi mõttesse rinnuliujumise distantsil teha vahel mõni tõmme krooli?
Kuidas suudavad ujujad tehnikat jälgida ja miks ei kaotata ära vähem efektiivsemaid ujumisstiile?

 
At 23:10, Anonymous R said...

Film oli hää! Aitäh!

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Selline nōukaaja " süütenööri" võtmes lugu.

 
At 23:19, Anonymous Ants, veteran Assamallast said...

Aitäh, vanameister ja filmitegijad, elamuse eest.
---
Filmi ajal kulus ainult üks lõunanaabrite "karutapja", sest "andmine käis" ja ei olnud mahti uue järgi minna.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti hea film, hea tempo ja õhkkonna ning kunstilise teostusega. Selles sees olnuna muidugi inside värki, biiti, lihtne tabada, mispärast PP esitust veel eriti kiidaks (mees oskab etendust anda). Nädala parim saade!

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista seda moe maaniat klassikastiilis mitte sõitjate jahti.
Tõsi kui ikka keegi uisku mäest üles sõidab ajal mil see peaks klassika olema saan ma aru..aga kiljuma hakata iga rajavahetuse eest jääb arusaamatuks.
p.s. sõitsin ise maratoni läbi radade vahel sõelumata ja kaotasin sellega kokku umbes paar minutit.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

to 23:25.Moe maaniat sa ei mõista, aga klassika võistlustel uisu sõitjaid sa mõistad ja tolereerid? Mille pagana pärast siis üldse jamada mingite klassikasuusakdega, sõidame kõik uisku ja asi vask? Pole tõesti vaja reegleid mida mõned täidavad ja mõned, kes on nutikamad, autoriteetsemad jne. , mitte. Üsna tõenäoline, et valdav enamus läbiks vabastiilis Tartu maratoni nii 10-15 minutit kiiremini kui klassikas.
Lihtsalt kuidagi totakas on minna üritusele , mida reklaamitakse nagu rangelt aerupaadi võistlust ja avastada, et ehki mootori kasutamine on reeglitega keelatud, põristavad mõned ikka mootoriga ja võidavad.

 
At 23:52, Anonymous Koreograaf said...

Esmamulje: film oli hea, hoogne, sundis pilgu kogu aeg ekraanil hoidma. Ka endal oli plaanis õllepudelit vahetada kui eelmine tühjaks saab, kuid mõtteks see jäigi. Täpsem analüüs pärast järelvaatamist.
Aga krt, Pullerits on ju sündinud staar! Sisuliselt ongi nagu rockstaar, millist staatust filmis kahetsusega eitas.

 
At 00:03, Anonymous Ants said...

Iga mees, kes on sõitnud TMi esisaja sisse või sinna lähedale teab, et seal on üliharva paralleelseid ronge. Sõit käib keskmise kiiruse hoidmisele ja optimeerimisele laial rajal. Reavahetus võimaldab panna ühe tõuke küljele, et hoida keerutaval laial mitmete jälgedega rajal optimaalset trajektoori ja samas hoogu üleval. Absurdne oleks reegel hoida ühte rada ja astuda radade vahel paralleelsammul. Kuidas siis radadeta kurvilisel laskumisel käituda - mäesuusatamise stiilis sahatades? Panna on vaja, mitte ägiseda. Laugalandi Kuutse sõidus täiesti tavaline trajektoori hoidmine laial rajal, Kärp lõpukausis ja tõusul - see on ju nurgaga lõik ja seal käib üle radade saalimine alati ja sündsuse piirides - või tuletagem meelde kunagist Priidu süüdistamist ette lõikamises viimastes kurvides? Ma ei ne põhjust paanitsemiseks, see on pehmoteema.
Film oli täitsa humoorikas! Abikaasad said tõdemuse, et nad ei ole üksi oma hulluga (samas nad ei tahaks voodisse enda tiheda tüki asemel ka mingit pelmeeni ja see hoiab meid kõige kindlamalt reel) ja pehmod saavad ahhetada, et on oinad. No kurat, mis vahet seal on kas pead primaarseks kunstinäitusel käimist, teatrielamust, püssilaskmist või spordirajal paugutamist. Igaühele oma! Spordimeeste tsunft on kõva ja lõbus ja sinna on rõõm kuuluda!
P.S. ette üks õlu, jooksvalt vanakat veidi ja nüüd downgrade tee-vanakas! Täna öösel mõtlen priimabaleriinist (kuigi pehmo-Martin kummitab)!

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Kokkuvõte on, et tahate head kohta ,unustage reeglid.

 
At 00:20, Anonymous Ants said...

Rajavahetusel on küljele tõuge lubatud

 
At 07:23, Anonymous Anonüümne said...

Vahendan siia FB-st Mart Juure arvamuse, loodan, et ta ei pahanda, sest kõik on ju ilusasti viidatud, kelle arvamusega tegu:
tiiter oli tilluke ja helikujundus segas. peategelane ja filmi teema võib jääda tabamatuks, kui pole end priidu blogisse sügavalt sisse lugenud. aga no see mis on, on ikka tore et jäädvustus.

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

No need mõtteterad või mis iganes tekstid seal filmi alguses jooksid, need jäid küll minu poolt lugemata. Kas aeg sammud prillipoodi seada?

 
At 08:13, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Hea film. Lödipüksid ja pehmod ja pelmeenid pandi paika. Üks õige kõva Eesti mees sõidab vähemalt 10 tuh km-t ratast aastas, teeb vähemalt 500 tundi trenni.

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa sellise toru all töötadki? Nagu keldrinurk, ime, et siis inimene ära ei pööra.
Ainsad head asjad selles filmis olid nn lenksukaamera kaadrid peategelase rappuvast büstist ja ammuli suust.

 
At 08:54, Anonymous Avo said...

Ütlen otse, et eilne suurt eelreklaami saanud film oli sisutu ja mõtetu. Miks? Sellepärast et seal puudus uudis ja oli väga pealiskaudne.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Nägime mandrossimise maailma tippu kui Priit enne rattarallit targematelt meestelt nõu küsis, kuidas käituda ja riietuda. Lausa piinlik oli vaadata. Ise tark mees, aga ei oska iseseisvalt otsuseid vastu võtta.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ka filmi ära. Oli selline üsna pealiskaudne üllitis, ei jätnud erilist muljet. Gaspodin Pulleritsu poolt väljareklaamitud peen huumor ja iroonia jäid ka minu jaoks tiba tabamatuks/olematuks/haledaks. Meelelahutusena (suht nõrgana) oli ju omal kohal, ent see oli ka kõik.

Aga paar elementi, mida tahaks ära märkida: kas Pullerits kasutas velotrenažööril tõesti pulsikella? Kuidas muidu edevate neoonvärvide vastu võitlev PP järsku sellise kireva neoonkollase rattakübara oli pähe saanud? Ja need valged sukkpüksid olid ka vahvad.

Endiselt TM-st natuke lonkav, kuid siiski PP blogi innukas lugeja

Toits Pärnust

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas filmi alguses oli Pulleritsul buff kaelas?

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit käskis enne filmi vaatamist ohtralt alkoholseid jooke pruukida ( Ma ei tea miks ta propageerib siin blogis joomist ja ebaterveid eluviise?), siis juhtus niisugune lugu, et mina, kes ma alkoholiga sugugi harjunud ei ole, jäin korralikult purju ja ei saanud selles filmist mitte midagi aru.
Häbi tunnistada, aga jäin suht filmi algfaasis suisa magama.
Eks proovin täna uuesti läbi interneti vaadata. Kas ikka tingimata peab vaadates alkoholi pruukima või äkki on erandkorras lubatud kaine peaga vaadata?
Lugupidamisega spordimees Volli Vigalast

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin. Seda poolt tundi tagasi ei saa. Oleks võinud parem Reinsalu värsket üllitist lugema hakata, äkki too on etem, üritame täna õhtul.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks natuke laiali valgus see teema seal. Selle ajaga ei jõutud süvitsi minna, liiga laialt oli ette võetud. Harrastajad ise said muidugi aru, aga võõrastele võis see küll ilge kõverpeegli mulje jätta.

V

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Aga mina olin kavalam. Tegin Pealtnägija ajal oma traditsioonilised 3 õlut ära ja läksin magama. Varahommikul ärgates vaatasin salvestise kõvakettalt üle (ilma õlleta!). Krt! Kõik oli hea, aga voodis külili lösutades ei näinud ma klassiku väikest teksti lugeda. Vaatan uuesti ja proovin "pause" nupu abil sõnumid ära lugeda.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsule Oscar parima peaosatäitja rolli eest, filmile Kuldglobus :)

 
At 10:40, Anonymous Sten said...

Tundub natuke vastutustundetu jagada hõigata välja, et aeroobne trenn on mõttetu ja joomine on nõrkadele.

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

Kolleeg Raimu Hanson kirjutas FBs filmist nii ja lubas oma mõtted ka siin avaldada:

Reklaami järgi pidi olema film Priidust kui spordiponnistajast. Selle teadmisega tegin teleka väga kartlikult lahti. Aga oli hoopiski huvitav, kohati naljakas ja mõneti silmaringi laiendav film harrastuslikust saavutusspordist kui imelikust meeste tegevusalast. Aitäh, Keil! Võrdõiguslikkuse ametil on ilmselt muidugi teistsugune arvamus - et kas siis seda sorti naisi ei olegi olemas, kes ninast tatt lendamas pressivad ennast esimese kolmesaja hulgas finiši poole. Üks suurem märkus siiski ka filmi tegijatele minu poolt isiklikust vaatevinklist: kahjuks oli mind ühes toimetuse stseenis näha ainult poolteist sekundit, kusjuures väga uduselt. No aga ega ma ju ei ole ka miski sportlik tüüp. Tiitritega on nii, et kui neid vaadata eemalt, siis on nad väikesed, ja kui vaadata lähemalt, on nad suuremad.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Toits ära virise, aeg on meheks saada, PP teeb Sulle lõdva randmega ära.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

08:35, mis toru, seal oli ju tore blond pats. Kes mida näeb ...

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

08:54 ja 09:49, sellel sarjal on oma formaat.

-----

„Eesti lood“ on sari pooletunnistest tõsielufilmidest, mis keskenduvad inimestele ja olulistele teemadele tänapäeva Eesti ühiskonnas. Tegemist on erinevate autorite nägemustega ....

http://etv.err.ee/l/dokumentaalfilmid/eesti_lood

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

Kolleeg Enn Hallik Pärnu Postimehest, kogemustega spordiajakirjanik, kirjutas mulle sellise kirja ja lubas selle ka siin avaldada:

Kui Maimik näitas USAs filmi "Kuku. Mina jään ellu", siis olid kriitikud sillas, et milline näitleja, kuidas suudab mängida seda maani täis olekut ja pohmakat jne. Ning ei uskunud, et ei mänginud, oligi.
Ootasin eilset filmi suure huviga ja arvan, et Sind kui näitlejat ootab suur tulevik. Või Sa ei mängi, oledki.
Mis aga filmi puutub, siis jättis see minu hinge jälje küll, kuid miski seal nagu kokku ei kõlanud. Ühest küljest oli see portreefilm duracell-sportlasest Pulleritsust, teisest küljest üldse spordihullude teemal, kolmandast servast tõmbasid Port, Laugamets ja Austa õhupalli justkui maa poole tagasi. Võib-olla oli asi natuke laiali valguv, aga võib-olla ka taotluslikult igaühele tõlgendusvõimalusi pakkuv.
Aga igatahes Sulle aitäh, ilma Sinuta olnuks filmis vaid klišeed.

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Siit näeb filmi „Kellele lüüakse pulsikella“

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Volli(09:04), "käskis ohtralt", kust Te seda välja lugesite?

-----
PP - Olgu nii palju lisatud, et seda filmi tuleb vaadata lõbusas ja entusiastlikus meeleolus – jah, õlu tuleb seekord isegi kasuks ....

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Uisutajate "diplomid" jagatakse täna-homme välja.
Juhend lubab ametlike tulemusi homme, reede kella 17-ks.

 
At 11:37, Anonymous Lemps said...

Meie Pets hakkab täna paugutama, ärge maha magage!

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Volli meenut mulle torssis tölli,
igas asjas näeb vaid kanget õlli.
Mõni ime, ta pärit on ju Vigalast,
mis ei asu kaugel üldse sigalast.

Lugupidamisega,
spordimees luuletaja rüüs

 
At 11:54, Anonymous Volli Vigalast said...

Nii film vaadatud. Pean tunnistama , et poole filmi peal tekkis tahtmine ennast taas täis juua. Rohkem emotsioone nagu hetkel ei olegi.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

to 23:48
Sõida uisku kui tahad. Minu uisusuusad kolm aastat seisnud. Nu ei naudi seda sõiduviisi

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Teenaks oleva filmi lemmikkoht oli see kuidas pisut paanikas pilguga Priit proovis välja pinnida ennem ratta starti..
"Mehed..mehed. Mis taktika..mis taktikaga lähme?

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Tiitrid olid tõesti liiga tillukesed.
Mõni naisterahvas oleks võinud ka pildis olla, et ka nende hulgas sarnased ponnistajad saaks ära näidatud. Muidu oli mõnus ajaviide.

Mis puutub TM-il uisutamisse siis soovitaks vaadata ka seda hetke kui võitja tegi otsustava kiirenduse ca 1,5km enne lõppu. Vend vahetas seal sirgel vähemalt 4 korda rada. Tänu sellisele uisutamisele ta eest ära saigi. Mina oleks raisa maha võtnud aga kõhukas tehniline delegaat jalutas vip alas ringi ja vaatas ilmselt telekast mööda.
Seega teeks ettepaneku, et rada vahetada ei saa iga tõuke järel, vaid peab vahepeal tegema x arvu tõukeid paralleelsete suuskadega.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

11.05-le. Tiba homolik väljendusviis sul.
Mina ei lase ühelgi mehel endale "lõdva randmega ära teha". Mõnikord oma proual ainult.

Aga kui juhtusid kogemata silmas pidama, et PP mind ratta- ja suusasõidus võita võiks- no ei vaidlegi vastu.

Toits

 
At 12:30, Anonymous Eesti geispordi ühenduse esimees, Arnold Lillak said...

Meil poistega oli eile ühine filmivaatamine. Tegime enne väikesed saunad, õlled ja muudki värgid. Film ise polnud ka halb. Meie liidu poistele hakkasid vaga meeldima need sekspesulaadsed valged retuusid, mis Priidul jalas olid. Tekkiski huvi, et et kust selliseid osta või tellida saaks? Me paneks kogu oma pundi järgmiseks rattamaratoniks niimoodi riidesse.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Hea 12:28
Norralastele kehtivad igal pool maailmas teised reeglid. Nii oli, on ja ...

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Lõustaraamatus on komm ühelt kaunima soo esindajalt, peaks olema PP endine kolleeg.
Vaatasin ka just ära. Kuna mees& tema sõbrad samuti keskeas rattaspordiga tegelema hakanud, siis tuli väga tuttav ette. Väga hea film! Kohati oleks nagu tahtnud üleolevalt muiata, tekkisid paralleelid naiste ilulõikustega (no see vananemise vastu võitlemine). Mõni koht ajas vihaseks, tõesti nende tüüpide naised võiks ka jala kõvemini maha lüüa ja käskida vahelduseks isal ka lapsega tegeleda ... Eriti hea oli lõpp: neli tundi vahtis pulsikella, et kas heinamaad ja metsa ka nägid? Kokkuvõte: mehed jäävad poisteks, mänguasjad lähevad ainult kallimaks. Aga parem ikka jalgratas, kui noor bimbo.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Toits(12:29), see väljend on võetud eilsest filmist.

 
At 12:50, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on Valdo Jahilo arvustus filmile «Kellele lüüakse pulsikella»

 
At 13:12, Blogger Priit Pullerits said...

EPL/Delfi kirjutab filmist „Kellele lüüakse pulsikella“

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Filmi tegijatel siiamaani Kulkale raha kasutamise aruanne esitamata. Kas peategelase honorar läks planeeritust suuremaks ja nüüd otsitakse nõkse bilansi õigeks väänamiseks?

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

...no aga mis te arvate siis, et ma kogu seda pulli teile tasuta teen või?

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Rääkides suusa MM ist, siis huvitav kas see ohtra pasakarva pruuni kasutamine ekraanikujunduses, on kuidagi seotud Rootsis vohavate homoideaalide juurutamisega ülejäänud maailmale?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul on õigus. Film oli väga hea ja meie Belmondo tasemel. Palju edu!

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et vanameister on vähemalt topeltvõidu võtnud. Kõigepealt proovis filmiga õhutada konkurente vähem trenni tegema, toetudes erinevate tippude intervjuudele. Nüüd selgub, et tagatipuks tegi seda veel meie enda raha eest! Lisaks soovitas, ja mõned läksidki õnge kah, ennast veel joobesse võtta. Vaat kuidas keeras konkurendid ümber sõrme, hakkate kõik saama lõdva randmega! Aga see ei ole meie asi kõrget mängu arvustada. Tuleb lumiseid vagusid edasi künda.

 
At 14:29, Anonymous Kägu said...

Meie rahvuslik uhkus ja etalonmees on nüüd suurte tähtedega Eesti spordi ja filmiajalukku raiutud. Kas on lähiajal oodata ka monumendi püstitamist?

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Nagu juba traditsiooniks saanud, tõmbas Priit elegantselt terve kogukonna haneks. Ning väga hea. Palju edu senjöör Pulleritsule!

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Kägu - etalonimürgitus?

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit on meile (ja teile) koha kätte näidanud. Juba vanem mees, aga paugutab mis hirmus!

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Film oli hea ja Priit pani kulda. Võiks kunagi veel mõne filmi teha.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimees tehke vahet sõnadel etalon ja etanool

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Pets paugutas hakatuseks korralikult. Jääme lootma.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit jälle ETV-s!

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis ta seal teeb?

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit hoidis taseme kõrge. Film oli lahe ja Priit pani kulda. Osake lugeda ka ridade vahelt. Priit mõnitas nii mõndagi punaparunit.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Vaid härra Pulleritsul on piisavalt autoriteeti ja võimu see kopitanud, alaväärtuslik kommentaarium laiali peksta. Loodame, et nii ka juhtub.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Hea kino! Vaatasin seda täna kolmandat korda ja leidsin uusi detaile ning tabasin paremini mõningaid intonatsioone. Mees paneb ikka täiega, kui (ridade vahelt lugeda =) lausete vahelt kuulata! Kuna olen ka ise Tartu kolmiküritustel üle 30 korra osalenud, siis saan kannatustest ja kannatajatest aru küll. Kui ma varem arvasin, et meeste egoism seisneb selles, et nad ei suuda naistele ära öelda, siis pärast filmi vaatamist ma mõtlen Priidu poolt öeldu üle.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, olgem teravmeelsed, ent ärgem unustagem seda, et PP ennast ilma asjata laia avalikkuse ees tolaks tee, ikka meie eest ja meie nimel. Talle kõige loomulikumates olukordades mõtleb ta ikka ja alati, kuidas publikule show'd teha , kuidas saadet huvitavamaks muuta. Mõelge, mehed!

 
At 16:55, Anonymous Hants Hansupoeg said...

EE Kranaat, Nädala erootikaelamus: "Distantsi keskosas tuli tagant üksjagu möödujaid, ka päris suurte rinnanumritega" PP Tartu Maratonist

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Ärge ajage Priitu kurjaks. Saate üle turja nii mis tolmab!

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit hoiab tagasi. Vajadusel paneks ta teile kõigile suhkamit.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Seda ta on. Priidul on nii kõvad tutvused sees, et vajadusel saaksite mitte ainult kerge suhkami, vaid korraliku kooslepi. Seega, hoidke mokad koomal.

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

Just, tutvused on kõvad. Näiteks vabariigi ühest uhkeimast, kõrgeimast ja tähtsaimast kontorist tuli pärast filmi säärane sõnum:
Oo Priit, sa oled võimas ja teed asju nii, et pehmod muutuvad kadedaks. Seda öeldes ei ole minu hääles irooniat, on imetlus sinu suhtes ja kahetsustunne enda vastu. Siiralt, ...
Või teine vastukaja, mis saabus kõrgelt ja rohkete tipptutvustega äriringkonna liidrilt:
Põnev ja siiras ja mõtlemapanev teemaarendus. Tänan.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis ma ütlesin. Priidu kuulsus, au ja võim ulatuvad üle piiride. Tehke järgi sitakotid.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Krt, aga Petter Northug on ikka lahe vana. Ilma selle vennata oleks suusatamine igav. Pidasin finaalis fovoriitideks Hattestadi ja Kriukovit, aga vanal rebasel oli selline käik varuks. omaette müstika oli muidugi ka Harvey lõpp.
Nii meeste kui naiste finaal olid väga haaravad. Natuke tumestas asja muidugi selle meesnaise võit. Kovaltsik sõitis finaalis taktikaliselt nii valesti, et sellest saaks noortele õppevideo, näitamaks kuidas ei tohi sõita

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit paneb kulda, ning see on põhiline.

 
At 18:22, Anonymous Buntsikoff said...

Kovaltsik on järjekordselt täitsa uhhaa. Milleks oli tal vaja eelsõit võita? Oleks seal 10 sekundit aeglasem olnud ja vabalt edasi pääsenud. Samuti veerand ja poolfinaalis säästnud. Oleks lõpuks medali saanud, aga vaid moingi 4.koht ???

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ka filmi nüüd. Sealt jääb kangelasest palju sümpaatsem mulje kui blogitekstide ja võistlustel nähtu põhjal.
My world has been rocked.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Kuskil oli hästi öeldud et PP on nüüd rokistaar. Seda ta on jah!

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Rokistraar on Taaramäe. Paugutab seal kuskil Portugalis jälle üle ja on suurtuurideks tühi. Ma olen alati rääkinud et PP peaks talle isafiguuriks olema.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe võib ju staar olla, aga PP on kunn.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Priidu vanused mehed pole enam mingid rokistaarid,neist on saanud rokipeerud.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

hea film, vaatasin täna veelkord. Kuid siiski - väike valge kiri mustal tausta - halvasti loetav. Ja viimane oleks nagu väga lühikest aega ekraanil olnud, mõlemad korrad ei jõudnud lõpuni lugeda

 
At 19:31, Anonymous emakeeleõpetaja said...

19:15, te lugeda oskate muidu?

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Filmis absoluutselt pettunud. Laialivalguv, katkendlik, mõtted jäid lõpetamata, seostamata. PP hääl kõlas kuskilt kaugusest, mitmed ajatäiteks kordused. Mida te küll sellest filmist saite???

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas filmis klassikaline muusika "For Whom the Bell Tolls" ka kõlab? Kui kõrgkultuuri pole, siis siinset pohmohuumorit ma vaatama ei viitsi hakata.

 
At 20:13, Anonymous Isa Toolik said...

Northug on jah kõva, nii võimult kui vaimult (positsiooni valik, rajal tegutsemine, jõu jagamine jms ehk kõva nii strateegias kui taktikas).
Tegi täna, mis vaid tahtis, aga Harvey oli lõpusirgel vääriline vastane ja pigem lõpujoon päästis Northuguile täieliku triumfi.

Väga põnevad võistlused olid, ka naistel. Neiu Maariti ülekaal polnud õnneks nii suur nagu eelneva põhjal võis karta.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

No comments:
"Northug on nüüd karjääri jooksul suutnud suurvõistlustel (MM või OM) triumfeerida kõikidel aladel.
Varasemalt oli ta neli korda võitnud teatesõidus, kolm korda 50 km distantsil, kaks korda suusavahetusega sõidus, korra 15 km distantsil, korra meeskondlikus sprindis ja nüüd korra ka individuaalses sprindis."

PM: Björgen sihib Välbe rekordit, Northug jõudis ajaloolise saavutuseni

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Olles ise pikaajaline Pulleritsu blogi lugeja, pean tunnistama, et mu suhtumine on temasse muutunud. Kuigi tegemist on küllaltki lühikese süütenööri ja aeg-ajalt lahmiva härrasmehega, mis paneb muigama, siis peab tõdema, et mees on viinud harrastuspordi eesmärkide kuvandi uuele tasemele rahvasportlaste silmis. Ning peale "kõva mehe testi" väljaütlemisi on mees täielik harrastusportlasest staar ka üldises meedias. Eriti pani sellele mõtlema Pulleritsu kommentaar Tartu maratoni kokkuvõttes, et ta peab võistlema terve Eesti vastu ja seega ei saanud enne võistlust sõba silmale. Pullerits on paljude jaoks rahvaspordi eesmärkide nurgakivi ning kui temast mööda saada, siis võib oma "spordikarjääri" edukaks nimetada. Et enam pole oluline, kas võistlusel tulla 298. või 467. kohale vaid oluline on ainult kas sa oled enne või pärast Pulleritsu. Endale isiklikult annab see motivatsiooni küll, et tänusõnad härra Pulleritsule. On kuhu pürgida.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt mõnusalt kerge film ja vahest annab veidi aimu, mis saavutusharrastuspordis toimub inimestele, kes ise seda ei tea.
Teistele meiesugustele, aga tõmbab rahulolu nöole, sest täpselt nii ju ongi. On pidev trenn, on pidev võistlus, on pidevalt küsimused kas naine või ratas jne. Selline on tase hetkel ja thats life :)

 
At 21:35, Anonymous A.L. said...

Selle mõttevahetuse raames oleks mul küsimus uurivale ajakirjandusele. Kes on see Eesti suusataja, kes on diskvalifitseeritud Vasaloppetil väidetava uisusammu kasutamise eest? Vihjeks, et mees võitis samas sõidus vähemalt ühe vahefiniši. Uisusammud "juhtusid" olema otseülekande reklaamipausi ajal.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitav ja intrigeeriv küsimus, AL.
Äkki ütlete aasta või ajajärgu, nii läheks väga huupi pakkumiseks.

 
At 21:56, Anonymous I.Kelk said...

A.L.- le. Igaüks kes eesti suusajaloost midagi teab teab ka seda,et see Vaasaloppeti kangelane oli Peip Reedi. Nagistas seal koos legendaarse Maurizio de Zoltiga. Nii kõvad mehed on selle blogi lugejad!

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Peip on ammu juba out: valemängureid, tehvandimehi ei tolereerita siin.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

22:14, ära rohkem peale võta.

 
At 22:27, Anonymous Uneta Mati haiige Eesti mees said...

Täna avati e valimised, no krt keda siis valida. Mõtlesin nii- et kellega tahaks ühes paadis olla, mulle meeldiks Urve Palo.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis aasta Reedi maha võeti, AL?

 
At 01:33, Anonymous Martin, pole mitu aastat suuski alla saanud, intellektuaal said...

Jätkame mängu! Kes on see eestlane, kes Vasaloppetil tegi palju suuremat pättust, aga erinevalt Peip Reedist ei jäänud vahele? Hiljem tegev Suusaliidus.
P.S. Keda huvitab, võib eelmise postituse alt lugeda ka minu arva,ust herr Pulleritsu filmiseiklustest.

 
At 09:11, Anonymous Volli Vigalast said...

Äkki oli see see mees, kes Bernatski käest samal aastal tolmuimeja ostis? Muide ,kui vastus on õige, siis mis auhinnaks on?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Volli, Martini auhinnad on kuuldavasti musid põsesarnadele.

20:57 - aga kas ei peaks siis hakkama protokollidesse märkima uut finishijoont, hakkama lugema kohti PPst ette- ja tahapoole? Või piisab sporditegijale teabest, et kas PP jäi ette või taha? Mulle tundub, et PPle kõige viimasena veel kandu näidata on küll väärikas, et tohutult erinev sellest, kui pika puuga ära panna.

 
At 10:38, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 20:57!

Ja aitäh kõigile, kes vaevusid filmi vaatama ja selle kohta arvamust avaldama.

09:31-l hea mõte - et protokollis inimestele võrdlust lihtsamaks teha, peaks edaspidi minu nime alla alati punase joone tõmbama, on ju?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Kelgu kambal muutub tulevikus elu lihtsamaks. Protokolli on vaja iga osavõtja nime järgi märkida ainult kas eP (= enne Pulleritsu) või pP (= pärast Pulleritsu). Nii on ju tavaks märkida eKr (= enne Kristust) ja pKr (= pärast Kristust). Koht ja aeg ei ole olulised.

 
At 11:07, Anonymous Käo Jaan, kehakultuurlane said...

Natuke kaotada mehele, kellel on om terapeudid, logistikud, psühholoogid ja nii edasi, ei olegi häbiasi ju. Samas sellist meest võita, olulisemalt väiksema meeskonna toel või siis üldse mingit meeskonda omamata, on suisa kangelastegu ja see vääriks eraldi medalit. Pullerits räägib filmis, et otsib filmis veel kuskilt ühte käiku. Palju nagu enam kuskilt pigistada ju polegi. Lugupeetud Pulleritsu kanged konkurendid, aga mõelge kui palju käike teil veel varuks on? Ma arvan, et kui pooled selle blogi lugejatest, kes vähegi suuskadel püsida suudavad, nüüd sellest filmist shnitti võtavad, siis järgmisel maratonil Pulleritsul 1000 hulka enam asja ei ole.
Kaotust või võitu hr Pulleritsu üle võiks hakkata väljendama mingi protsendipõhise koefitsendiga.
Selle võikski suure sportlase ja teerajaja auks nimetada "pulleritsu koefitsendiks"

 
At 11:12, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea, hr Kägu! Teie nupp nokib ja mõistus lõikab!

 
At 11:15, Blogger Andres P said...

14:05 - See pole mingi pruun. See on kuulus Rootsi punane. Loe kasvõi http://renoveeri.net/postitus/rootsi-v%C3%A4rv
Seda on Rootsis igal pool väga palju kasutatud.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Saingi targemaks. Tänud, Andres! Selle Faluni punase saamislugu on seal lingil väga ilusti ära toodud.

 
At 11:30, Anonymous Volli Vigalast said...

to 9.31 Ma mõtlen, et ma annetan oma võidetud auhinna loomade varjupaigale või siis kodutute varjupaigale .Martin on kindlasti toimetab selle omal valikul neile kätte

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:55, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 

Postita kommentaar

<< Esileht