kolmapäev, jaanuar 21, 2015

Pullerits: Tahate sportlikult areneda? Teid aitab ainult eratreener!

Eelmisel nädalal mainis endine Eesti suusakoondislane Vahur Teppan, et kui tahan suusatajana areneda, peaksin tema juurde trenni tulema. Teate, mis ma vastasin? «Mulle kõlbab ainult individuaaltrenn, mina koos teistega grupis ei harjuta.»

Tundub põhjendamatu ülbus, eks? Mis on mul selle õigustuseks öelda?

Ütlesin Teppanile: «Mul on puudujääke nii palju, et neid koos teistega treenides ei kõrvalda.»

Eks seda hinda teravama silmaga spetsialistid, kui palju mul vajakajäämisi esineb – üht-teist paljastab kindlasti ka Otepääl peetud Lemeksi harrastajate MK-etapi videokokkuvõte (aga seal oli rada ikka ekstrahullult pehme...) –, ent asja tegelik tuum peitub järgnevas: selleks, et treening, eriti tehnikatreening oleks tõhus ja tooks maksimaalselt kasu, peab kasutama individuaaltreenerit, kes tegeleb ainult ja üksnes sinuga ega kellegi teisega samal ajal.

Toome lihtsa võrdluse: kas matemaatika või keemia või füüsika või klaverimängu saab kiiremini ja kergemini ja premini selgeks koos 20 kaasõpilasega ühistunnis või ainult sulle pühenduva eraõpetaja käe all?

Seda, kui oluline on sportlikul treeningul individuaaljuhendaja, tõestab elektromüostimulatsiooni ehk EMSi trenn. Õigupoolest seda tehaksegi üksnes erajuhendaja silma all. Mitte seepärast, et muidu ühendad juhtmed äkki valesti ja saad surmava särtsu. Ei, asi on selles, et üksnes eratreeneri pidevate juhiste järgi saab teha trenni õigesti.

EMSi trennis tuleb teha mitmekesiseid harjutusi kogu kehale. Samal ajal tuleb jälgida hingamist: sellal, kui harjutust sooritad, tuleb sügavalt välja hingata. Ja loomulikult tuleb jälgida, et teed harjutusi tehniliselt õigesti. Mõnikord on need imeväiksed nüansid, mis määravad, kas harjutus läheb täie ette või tühja: kas õlad on õigel kõrgusel, kas kõhulihased on pingutatud, kas käed liiguvad õige trajektooriga. Ainult harjutust õigesti sooritades saab sellest kasu; valesti sooritatud harjutus ei ole pahatihti ainult kasutu, vaid võib mõnikord lausa ohtlikukski saada, lausa vigastuse tekitada. (13 kuud tagasi tõmbasin jõusaalis süütut sikutamisharjutust tehes selja nii ära, et tulemuseks oli nädalane treeningupaus, millest kolm ööpäeva tuli veeta voodis selili.)

Siililegi selge, et ükski treener ei saa EMSi trennis jälgida samal ajal kahte hoolealust. Rääkimata kahekümnest. Sest tal on niigi tegemist ühe õpilasega: näidata talle harjutusi ette, pöörata tähelepanu liigutustele, neid kohendada, jälgida hingamist, samuti seda, et koormused ülemäära suureks ei läheks. See on pidev hool ja juhendamine.

Nüüd mõelge, kui tahate õppida või lihvida suusatehnikat. Mis moodi on see tõhusalt võimalik, kui treeneril peab jaguma silmi samaaegselt tosinale või koguni kahele tosinale õpilasele? See ei ole võimalik. Sellest sain veel kord ja eriti veenvalt aru, kui nägin pärast Otepää MK-etapi paarissprindi võistluse lõppu Tehvandi radade ääres Vahur Teppanit ja palusin tal kritiseerida ning viimistleda oma uisutehnika tempovarianti laugel tõusul. Meil kulus kümme minutit, et ta jõuaks mu sõidustiili piisavalt vaadata ning esmalt selle puudused välja tuua, seejärel seletada ja ette näidata, kuidas peab õigesti sõitma, kuidas reied ja puusad tööle panna, kuhu ja kui pikalt lüüa keppidega; kuulasin ja jälgisin pingsalt, seejärel näitasin ette, kuidas aru sain ja mis moodi mul välja tuleb, siis sain Teppanilt uusi juhiseid, millele veel tähelepanu pöörata, misjärel näitasin taas ette, kuidas tema õpetusest aru sain. Ta andis nende napi kümne minutiga vaid peamised juhised ehk andis kätte õige teeotsa – kusjuures, pange tähele, tegelesime vaid ühe spetsiifilise osaga vabatehnikast, nimelt tempovariandiga laugel tõusul –, aga selleks, et too tee edukalt lõpuni käia, märkis Teppan, on vaja teha tunde spetsiifilisi jõu- ja tasakaaluharjutusi. Need vajavad aga taas samamoodi individuaalset juhendamist.

Niisiis pole see ülbitsemine, kui kuulutada, et mulle kõlbab ainult individuaaltrenn. Või arvab tõesti ikka veel mõni endiselt, et rühmatreeningud on paremad ja tõhusamad kui individuaaltrennid?
*
Kes igatseb kuulata Andrus Kiviräha ja Mart Juure ülevaadet Otepää MK-etapist, kuulaku seda "Rahva Oma Kaitse" lingil alates 23. minutist, aga keda huvitab spetsiifiliselt kommentaar minu esinemisele, see kuulaku saadet alates 32.40-st kaks ja pool minutit.
*
Kes tahab lisaks kuulamisele ka midagi vaadata, see peab varsti kinno minema, sest on valminud film "Kellele lüüakse pulsikella".
*
Täna kell 16-18.30 kõik Tartu spordipargi sprindiringile klassikatehnikas võistluse starti! Saab kristallsuhkruses lumes paaristõukeid lihvida, sest pidamismäärdega ei ole sealseis tingimuses midagi peale hakata. 
******
Jaanus Laidvee cycling on a primitive road from Elephant Hill to Devils Kitchen, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (nr 10) Otepääl Lemeksi harrastajate MK-etapi lõpusirgel Tehvandi staadionil, tema kannul Suusahullude esindaja Arne Türkson. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Healthy Attitude Fitclubi klubijuht Kärt Rebane (paremal) näitab ette ja jälgib, kuidas sooritada EMS-treeningul harjutusi õigesti. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 3: Healthy Attitude Fitclubi klubijuht Kärt Rebane (vasakul) ja peatreener Johanna Lepp (paremal) näitavad, kuidas käib EMS-treening. Rebane on juhendaja ja Lepp juhendatava rollis. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 4: Otepää MK-etapi meeste sprindi võitja norralase Tomas Northugi klassika(!)tehnika näide. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 14:12, Anonymous vabadusvõistlus e-rinne, põhipataljon said...

Lisaks aitab Andres Keil, sest tema näitab, kuidas ja kellele pulsikella lüüakse: http://www.kino.ee/Event/3279/

Kuna filmis vastatakse elulistele küsimustele, nt kas harrastussport on puhas, oleks täna õhtuks vaja ruttu üks spordigrupeeringu liige vaja infot koguma saata. Kas Harku pundi patrullist leiab täna kellegi?

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Mati A.

esiteks tuleb muidugi treeningmahte tuleb tõsta. Ütlen nüüd peast, et kas eelmine aasta tuli ainult napp tund trenni päevas??? see onju algklassi koormus. Koormust tõsta 3x ja plogida ka samavõrra rohkem, küll siis need tulemused ka tulevad.
Esiteks tõuseme ikka kvantitatiivselt uuele tasemele ja siis hakkame tehnikanüansse õppima.
See onju kuldreegel, et mida vanemaks inimene saab, seda rohkem tuleb treenida. Edu!

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Selle nädala ROK raadiosaade siin:
(blogikande lingi alt avanes eelmise nädala saade)

http://r2.err.ee/v/rahvaomakaitse/saated/796b0a9d-8acb-49ee-b116-59b3db2f94bd

 
At 15:52, Anonymous Taibu said...

15:41, seal lingil saab valida mis saadet vaid, ainult natuke taipu on tarvis. :)

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Suusadotsent Zilmer on Viru Maratoni osas ajakirjanikutöö ära teinud: http://suusatades.weebly.com/evi-torm-vaumlga-tahaks-ikkagi-estoloppeti-otsa-lahti-teha.html

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Valus veeb Zilmeril.

 
At 18:04, Anonymous Noor poiss said...

Verpa ei pidanud aga üldse blogi

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas vanameister jagab homme ka autogramme?

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

14:51, M. Karlovits, kas Teiegi siin?

 
At 18:43, Anonymous Martin said...

Kas Andres Keil on see pehmost humanitaar, teatriteadlane vms, kes kümmekond aastat tagasi EPL-is või Postimehes mõnda aega ajakirjanikuna tegutses. Sisutühi pläma oli. Nõme pealkiri. Aga Keili arvates ilmselt vaimukas. Kahju, et ERR, Eesti Filmifond ja Kulka selliseid filme kinni maksavad. Pulleritsust ei maksa maksumaksja raha eest küll ajaloo jaoks pooletunnist dokfilmi teha. Inimesena on Pullerits täiesti ebauvitav. Tema ainus väljapaistev omadus on oskus väga hästi kirjutada. Seda viimast siis Andres Keili jt sarnaste taseme suhtes.

 
At 18:47, Anonymous Andro, väikeettevõtja said...

Rahandusminister Jürgen Ligina ma ei rahastaks selliseid filme.
Oma raha eest aga, palun, filmi palju tahad.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Kulla väike ettevõtja 18:47.
Hr Ligi ei ole juba päris mitu kuud enam rahandusminister. Mis riigis sa elad?

 
At 19:30, Anonymous Käo Jaan said...

Hr Pullerits, aga kuhu jääb kollektiivi kasvatav ja innustav mõju? Lisaks eeskujud!

 
At 19:36, Anonymous Miina said...

Martin, kas sa ei tahaks lasta omal kodust internetti välja lülitada?
Tundub nagu mõistlik, saaksid rohkem õpingutele keskenduda ja raamatuid lugeda ja rahulikult mõne mõttegi mõelda.
Vastasel korral aga on suur oht, et ei lõpeta ülikooligi ja oledki päris loll valmis ajaks kui peaks emme-issi kukilt ellu astuma tegusid tegema.
Lolli meest ei taha ükski tubli tüdruk. Tasub mõelda sellele.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Miina paneb kulda. Kiidan heaks.

 
At 19:50, Anonymous Karl Joakim said...

Õige Miina!
Samuti on õigel positsioonil seltsimees Kägu. Samuti ma usun kirjutaks sm. Kägu arvamusele alla ka suusadotsent Zilmer. Härra Zilmeri ajal ei olnud mingeid ERA treenerid. Olid vanemtreener, koondise treener ja teeneline treener. Kas Poltoraninil on eratreener? Ei tea. Peaks küsima. Niipalju kui olen aru saanud siis Veerpalu on juhendaja, Alaver on nõuandja, eratreenerit ei ole?
Kuhu kadusid meie noored suusatalendid, kes terve suve ja sügise Poltoranini pealt vaatasid kuidas tippmees treenib ning selle najal arenema pidid?

 
At 21:48, Anonymous Maano, 43, pole egopede ega tipproffidega semmija said...

Spetsiifilisi jõu- ja tasakaaluharjutusi...

OMG, Priit, saa ometi aru

Tuntud ajakirjanikuna võid muidugi saada Jaanus Teppanilt tasuta "teenust". Ühiskonnale tervikuna oleks kasulikum, kui Jaanus Teppan treeniks andekaid, noori.
Paksuke Keba, edukas ettevõtja helde metseenina maksab kinni tipprulluisutajate EMi reisi. Ja Keba saab Eesti tippuisutajalt eratunde. Ega Keba sellepärast paremini sõitma hakka!
Täpselt samuti ei hakka sina maratonidel paremini sõitma. Jaanus Teppan võib sättida - ja kiita! - palju tahad.
P.S. Vaata passi ja mõtle, mis ülesanded Loodus mehele erinevatel eluetappidel on seadnud.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Eesti keelde on hullu moodi imbunud väjend "selles osas" - Priit kui spetsialist peaks võibolla mäletama, mida vanasti selle asemel öeldi ja kas see võib tulla mingist sisemise kvaliteedi muutusest/langusest, et ei minda teema kallale, vaid nagu üldistatakse pidevalt, "mingis osas". Kurat! Suusatamise osas ma olen kõvem mees kui ratta osas?

 
At 22:48, Anonymous Martin, kõnevedur & juhttaibu (tolerantsuse tund) said...

mõistatab eitede ring:
mida tähendab "keitering"?

"Paljud muidu toredad sõnad ei osutunud valituks sellepärast, et olid tavakasutuse jaoks liiga poeetilised. Sellised sõnad olid näiteks „lõimevader“ ja „kõnemihkel“ moderaatori jaoks, „kolmkand“ kolmepoolsete läbirääkimiste“" - http://www.sonavoistlus.ee/tulemused

Eks siin ole peidus ÜKS põhjus, miks Kaplinski enam eesti keeles ei kirjuta.
Sry, Estonians, old land folk, I put higher hopes on you

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

S...a see PP. Tooge, ahvid Pärnusse nüüd lund, tahaks suusa alla ajada taas üle nädala. Muidu jookse ainult, krt. TM- le regatud, stardigrupp kusine 16. Aga noh, kõva mees teeb selle törtsu ka ilma suurema suusatrennita ära.

Toits

 
At 23:00, Anonymous Karvajalg said...

Eratreenerid on mõeldud pehmodele ja nii on! Tahad kiiremini sõita tuleb ka kangiga trenni teha ja nii, et kapsad ninast väljas. Võib ka põllul kive veeretada, maitse asi. Kuskil jõukas ilueedidega koos treenida on lihtsalt veits pede värk. Seega tuleb vähemalt 24kg sangpomm sebida ja seda vasakule,paremale,üles ja alla pilduda, nii et õhtul kepi isu ka kadunud oleks. See on hea indikaator mehed!
Täna käisin ka trummis paaristõukeid laksamas, reisist ikka väsimus sees. Sai ju 3 õhtuga kast õlli sisse ka lastud. Täna 20km 1:16:41

 
At 23:10, Anonymous M. said...

José Saramago (Nobel 1998) http://et.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Saramago
kuulus raamat "As Intermitências da Morte" (Surma streik) on õpetlik lugu sellest, kui Surm äkki keeldub toimimast. Inimesed ei sure enam - tohutu jama sellest.
Eesti - lugu maast, kelle ainus elav Nobeli mastaapi kirjanik keeldub selle maa keeles kirjutamast. Mitte väljamõeldud - tegelikkus.

 
At 23:15, Anonymous Meemeke said...

Toitsis sisu on, kohe näha, et vana eesti tõug. Toits, sellise suhtumise ja tulise entusiasmiga teed selle törtsu ära isegi siis, kui need kuradi ahvid ei peakski enne Luuvalupäeva lund tooma.

Aga miski minus ütleb, et järgmisel TM-l on senjöör Toitsi päralt kui mitte juba tummine 14, siis asine 15 stardigrupp kindlasti.
Hoia meel virge, Toits, ja mäed hakkavad kui metsahaldja käsul mehe teelt liikuma ja ükski ahv ei sega siin vahele!

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Heldeke Karvajalg kas sa sõitsid palja maapeal või puusuusaga, et nii kaua läks? Ma tegin täna pirital väikselt tiksudes 1:13:12 ga 22,45 kilti. aga no muidugi pirital pole tõususid ka 2 korda lükkad pead jälle pöörama

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

PP on Eesti suusatajatest üle (R2 kaader paneb ka kulda).

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Kas oma paar kuud tuleb juba ära seda EMSi kärsatamist? Oluline on alpimajast õigel ajal tulema saamine, mitte minemine. Mehed, mida te vigurdate, kurat, kui latekskombe seljas juba lotendab, siis tuleb pigem eratoitumisspetsi poole pöörduda.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

See kõik on juba olnd. Lugege ka kommentaare, kus asi puust ja punaselt ette tehakse.
http://suusk.blogspot.com/2012/12/pullerits-kuidas-head-mehed-vaart-nou.html

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Väide, et ainuõige on eratreening ei ole mitte ülbus, vaid lühinägelikkus.
1.Ühistreening on odavam. Kui ühistreening maksab ca. 3EUR 1tund(lisaväärtusena ka peale trenni pesemisvõimlus hinna sees), siis eratreening vähemalt 10EUR.
2.Hea treener paneb grupi kaasa mõtlema. Tekivad arutelud ja treenitavad jagavad oma kogemusi töö käigus (ka treener õpib kindlasti midagi juurde). Oluline on, et grupp oleks motiveeritud õppima ja mõtlemisvõimeline.
3.Grupis on kindlasti inimestel oskused erinevad. Neid saab kasutada näitlike“ õppevahenditena“. Mind ennast on kasutatud nii negatiivse, kui positiivse näitena.
4.Grupitreeningus saab harjutused rahulikult enda jaoks lahti mõelda, mitte ei pea kogu aeg ainult treenerile“ esinema“.
5.Grupitreeningus tekivad harjutuste vahele piisavad puhkepausid. Eratreeningu puhul tahad kogu aeg „panna“.
6.Grupitreenigus saab teha harjutusi, mis eeldab treeningpartnerit.
Kindlasti on mõlema treeningvormi puhul veel plusse ja miinuseid. Isiklikult arvan, et kõige tõhusamalt õpib, kui kasutada mõlemaid paraleelselt.

er

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

21:48, jutt on ikka Vahurist ja tema koerast.

 
At 00:19, Anonymous Tõeleid, Viiratsi, Viljandi maakond said...

Väga hea, lugupeetud er!
Ja varsti saame klantspaberil "Jooksjas" lugeda "Eratreener või grupidtrenn? Plussid ja miinused". Kusjuures "Jooksja" pole ainus, kes siit ideid varastamas käib.

 
At 09:45, Anonymous Nõunik, Sihva asum said...

Mina olen Teppani grupis ja veel mõnes käinud, ega siis kogenud harrastajatega ei ole nii, et treener käseb-poob-ja-laseb ning keegi muu ei mõtle ise kepitõugetki välja. Grupiliikmed näevad ise ka teiste vigu ja teevad tähelepanekuid-korrektuure, elus igas valdkonnas ju nii - kas siis toimetustes ja ülikoolis ei tehta kolleegidele soovitusi? Niipalju kui mina olen neis asutustes käinud, siis tehakse küll.

Aga ma ei valeta sugugi, kui väidan, et vana Veerpalu on ennast Tartu maratoonile kirja pannud: https://tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/43/maraton/osalejad/

 
At 09:57, Anonymous Edmund said...

Eestlane on küll ajaloolisest paratamatusest matsirahvas, vähemalt aastatuhandeid selline realiteet, aga võiks nüüd siiski vähemalt püüda sellest mitte kõige eesrindlikumast staatusest välja tulla.
Mitte vana Veerpalu, vaid vanameister Veerpalu - oma suuri sangareid oleks väärikas austada, lugupeetud Nõunik. Libedat suuska!

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

kas saame Mõedakul PP parendatud uisusammu ka näha? Estoloppeti kommentaariumi järgi sõit ikka toimub

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Mõedakul sõit toimub ja lumeolud Eestis keskmiselt on küllaltki head, sest herr Peetsi jutu järgi on kõik Estoloppeti trassid sõidetavad ja praeguse seisuga ükski maraton ära ei jääks.

Intervjuu Robert Peetsiga :
http://media.kuku.ee/intervjuu/intervjuu201501211600.mp3

 
At 12:10, Anonymous Ruimu said...

Vaatasin eesti suusatamise ajalugu. Esimene suusakunn oli Vello Kaaristo. Kunagi K Londi juures trennis käies oli vana treeneri suust ikka Kaaristo nimi kuulda. Mees elas 1911 - 1965, ehk siis suri 54 aastaselt. Kas keegi teab mis juhtus?

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Suusaprofessor Zilmer kindlasti teab. Küsige tema käest.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

http://arvamus.postimees.ee/3063805/peep-pahv-suusatamise-paastmine

Nii diletantlikku juttu pole ammu ammu lugenud. Või et uue peatreeneri juttu peab kuulama? Et nii lihtne see ongi? Uus peatreener ütleb mida valesti teete ja kuidas peab õigesti???

Viimased hooajad on näidanud, et kümmekond aastat tagasi vägevaid võite toonud metoodika enam ei tööta.
???????

 
At 02:54, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 
At 07:16, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 
At 07:53, Blogger Unknown said...

hermes handbags
brady jersey
balenciaga sneakers
yeezy shoes
goyard handbags
nike sneakers for men
af1
adidas nmd
michael kors handbags
golden goose sneakers

 
At 05:16, Blogger Unknown said...

qzz0606
jordan shoes
pelicans jerseys
ray ban sunglasses
coach outlet
bape clothing
true religion outlet
adidas nmd
barcelona jersey
raptors jerseys
real madrid jersey

 
At 06:08, Blogger Unknown said...

off white jordan 1
iniki
crazy explosive
jordan retro
adidas ultra boost
kobe basketball shoes
nike hyperdunk 2017
longchamp
michael kors handbags sale
michael kors factory outlet

 
At 10:19, Blogger miki said...

0815jejechaussures foot nike soldes Envie de marcher Nike Roshe Run Motif Baskets dans la lune? »C'est sans aucun doute l'évaluation la plus flatteuse de Lunar: les consommateurs sont persuadés que asics gel lyte 5 bordeaux les baskets de sport ultimes doivent offrir une excellente absorption des chocs, baskets nike air max plus tn une stabilité supérieure et une légèreté suffisante. C'est souvent un air jordan 1 mid blanche briquet fascinant et étrange dans la mesure où il y a vraiment un coupe-cigare asics gel glorify homme avis guillotine intégré! À propos de l'avant de votre Blazer Optimus air jordan 11 low citrus price est généralement un cutter tenu magnétiquement qui glisse et s'éteint. Une paire pull nike air jordan qui ne sortira pas à chaque fois que vous créez une courte tranche dans la asics gel lyte 3 rouge homme pas cher zone dure.

 

Postita kommentaar

<< Esileht