esmaspäev, august 11, 2014

Pullerits: Miks ma olen spordis parem kui ameeriklased?

Dear Mr. President Barack Hussein Obama:
I am proud to announce that I am by far much better than 80 percent of the people of your country. Those 80 percent of Americans are lazy and non-active and most of them are probably also overweight. Do you see a problem? I see a problem. A major one.
How would you plan to deal with it?
Yours sincerely,
Priit Pullerits
a citizen of Estonia


Vaevalt Obama mulle vastab. Aga sellegipoolest jään ma öeldule kindlaks. Asi on selles, nagu on selgunud hiljutisest üleameerikalisest küsitlusest, mille mõned tulemused tõi ära eelmise kuu Vanity Fair, et ainult 20 protsenti ameeriklasi teeb puhkuse ajal trenni. Seega, nagu ütlesin, olen parem kui 80 protsenti ameeriklasi, sest kui mul algas eelmise nädala algul puhkus, siis alustasin järjepideva treenimisega juba nädalavahetusel enne puhkust (mis loomulikult ei tähenda, nagu ma poleks enne seda üldse trenni teinud). Siin on ülevaade väga palavate päevade jooksul tehtust, veidi vähem kui nädal enne Võru rattarallit (päev, rattakilometraaž, sõidukiirus, keskmine kiirus).

L, 2.8. – 60,4 km – 1:51.43 – 32,45 km/h
P, 3.8. – 44,8 km – 1:24.05 – 31,95 km/h
E, 4.8. – 26,9 km – 48.54 – 33 km/h
T, 5.8. – 40,1 km – 1:12.02 – 33,4 km/h
K, 6.8. – 30,7 km – 57.51 – 31,8 km/h
N, 7.8. – 42,6 km – 1:12.35 – 35,2 km/h
R, 8.8. – 29,0 km – 54.15 – 32,05 km/h
               30,6 km – 51.43 – 35,5 km/h
L, 9.8. – puhkus
P, 10.8. – 35,3 km – 1:05.31 – 32,3 km/h
E, 11.8. – 35,9 km – 1:06.02 – 32,6 km/h

Enamiku trenne olen teinud Vooremaal, et sealsetel mägedel harjutada oludeks, mis ootavad ees Haanja mägedes.

Aga ameeriklastega on asjad käest ära. Toosama küsitlus, millele algul viitasin, toob välja ka järgmised ehmatavad faktid.

Tervelt kaks kolmandikku ameeriklasi ei pea probleemiks, kui nende president oleks ülekaaluline – peaasi, et ta oma tööga hakkama saab (aga seda, et ülekaalulisusega kaasnevad paljud haigusriskid ja haigused, mis segavad nii pingelisel kohal, nagu seda on presidendi amet, töötamast, ei tule ameeriklastele ilmselt pähe). Lisaks arvab 15 %, et väljanägemisel pole tähtsust. Ainult 10 % arvab, et ülekaaluline president saadab ühiskonnale tervise teemal vale signaali, ja üksnes 9 % tuli selle peale, millele ma lõigu algul sulgudes osutasin: et ülekaalulisusega kaasnevad terviseriskid.

Kolm neljandikku ameeriklasi usub, et neil võib kiindumus tekkida ka nende vastu, kes on ülekaalulised. Arusaadav, ega neil seal eriti valikut ole, arvestades, et üle 70 % ameeriklastest ongi ülekaalulised või lausa rasvunud.

Eelnevat arvestades pole midagi imestada ka selle üle, et kõige enam, kolmandik ameeriklasi, laseks iluoperatsiooniga vähendada oma kõhu mõõtmeid.

Ja samuti on eelnevast arusaadav, miks pisut rohkem kui pooled ameeriklased tunnistavad, et spordiklubi riietusruumis tekitab alastus nendes ebamugavust.

Kuid kõik pole ameeriklastega siiski päris hukas. 84 % ameeriklasi on seisukohal, et isegi kui anaboolsete steroidide kasutamisega ei kaasneks ohte tervisele, ei tohiks neid profispordis siiski lubada. (Arvestades, kui paljud eestlased ei näe probleemi selles, et Eesti spordi kohal hõljub sünkmust dopinguvari, siis ilmselt oleks eestlased dopingu lubamise seisukohalt palju tolerantsemad [sähh teile sallivust!].)

Ma muidugi ei tea, mida te nende faktidega peale hakkate, nagu ma ei tea, mida teil on peale hakata selle teadmisega, kui kiiresti ja kui vähe või palju ma viimasel ajal trenni olen teinud. Võru rattarallil oleneb paraku väga palju sellest, kas õnnestub startida esimese saja hulgast või tuleb teele minna kolmanda saja seast. Kui kolmanda saja keskelt, siis ei ole mõtetki tulemust üritama minna ega lootusi kõrgele ajada.
******
Four cyclists on Hell's Revenge jeep trail, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Ja mis on naiste roll spordis? Pakkuda meestele silmarõõmu. Nn Grid Girls Hockenheimi rajal Saksamaal. Foto autorid: LaPresse/Scanpix (ülemine foto) ja Reuters/Scanpix (alumine foto)
Foto 3: Vene tüdrukud, nagu need siin Moskvas autovõistlusel, on saledamad kui ameeriklannad. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

28 Kommentaarid:

At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Õige tähelepanek!
Ameeriklased on ikka ülijämedad. Söömise/puhkamisega sellist kere laiust ei saavuta. Arvan, et keemiseeritud toit, mida nad enesele sisse ajavad, lööb ainevahetuse sassi. Sellest siis kehavormide ebaloomulik vohamine.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits mängib osavalt Ameerika-vastastele meeleoludele, mis Euroopas kaugeltki olematu nähtus pole. Ei suuda seda aga puhtalt teha. Spioonina jääks Pullerits kohe vahele. Ameerikas ei öelda overweight. Öeldakse obese. Vahe on selles, et overweight on lihtsalt ülekaaluline, obese on aga tõeliselt, ropult paks. Selle viimase all kannatavad Ameerikas aga väga paljud.
Mida arvata aga sellest, kui meie president Šveitsi õpetab, miks see Venemaa suhtes sanktsioone ei rakenda? Kelle asja president ajab - Ameerika asja või Eesti asja?

 
At 19:20, Anonymous Õuna Endel said...

Oi kuidas ma vihkan selliseid lihtsa-maria tüüpi ninatarku. Mis kuradi ameerikavastased meeleolud? Kust sa tattnokk selle välja loed? Vastupidi, Priit tunneb muret ameerika kodaniku vaimse ja füüsilise olukorra pärast. Ning põhjust on, sest kes muu kui ameerika kodanik on meile praegu toeks. Ei lase meile liiga teha. Seda täna, mis homne toob, see on loterii. Pole midagi teha aga seep see Eesti poliitika on. Kord teevad vene-saksa-prantsus meile selle ameerika-sõpruse pärast kambaka ka.
90-tel (siis kui Vene nõrk oli) oleks Eesti pidanud harrastama ränka natsionalismi. Sellega oleksime venkud enda poole võitnud ja vähemalt poleks meil 5. kolonni täna. 2004 oleks tulnud eurosse ja NATO-sse astuda, kuid poole persega ka Venemaale pugema. Kardetavasti poleks lubatud iseseisvat poliitikat ajada, ikka Kentmanni tänava hüpiknukuna esinema. Praegu oleme sionistide toidulaual ja miski ei taga, et Obama või tema järglane ei tee roosevelti. On märke, mis näitavad et MRP2 on juba tehtud.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

2aastat tagasi floridasse sattudes, oli näha vast 2-3% pakse, tunduvalt vähem, kui eestis... aga ilmselt on florida veidike parema kvaliteediga osariik ja muud kohad siis teevad tasa selle... või ei tule paksemad lihtsalt kodust välja? vähemalt seal olels tundus, küll täiesti valejutuna see ameeriklaste paksus... eestlased pigem olid sel hetkel selle probleemiga silme mõttes ja omavahelgi naisega arutasime just sel teemal...

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Endel,
natsionalismist tuge otsides peaksime pilgud pöörama praegu eelkõige just Prantsusmaa, aga ka mõnede teiste Euroopa (mandri-Euroopa!) riikide poole. Hoiatan, et nad ei räägi inglise keeles. Sina vist muid võõrkeeli ei oska. See, mida Ameerika ellu viib, ei ole natsionalism, vaid midagi muud. Pullerits tunneb jah ameeriklaste kehalise seisundi üle muret. Tõesti, USA sõdurid, keda Eesti tänavapildis juba kohtab, on oma vormrõivastuses nagu puhevil kalkunid. Nende seas on palju - ei, mitte just obeesseid - kui ülekaalulisi. Seda möönan, et Ameerika sõjaväelaste Eestisse sissetoomine võib parandada meie kergejõustikukoondise šansse, eriti plhavatuslikku kiirust nõudvatel aladel, seda nii u 20 aasta pärast. Kuigi siin, kui jätame ideoloogia kõrvale, pole venelastega erilist vahet. (Kui poleks olnud Nõukogude okupatsiooni, kus oleks Eesti koondis praegu? Võta nimekiri ette ja vaata palju on mitte-eesti nimesid. Vene naised, nagu Pullerits kirjutab, on aga top-klass (jooksudes)).
18:50

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Meid on juba vähem kui miljon. Kuid paljud mehed, ka siin kommentaariumis, lasevad tirri. Irratsionaalne?

 
At 04:01, Anonymous Anonüümne said...

KÄES ON AUGUST.
Stopperid lüüakse käima
paugust.
Mehed jooksevad ja hüppavad
kaugust.
Kas kergejõustik väljub
august?

 
At 11:19, Anonymous Carl Joakim Tillenbäk said...

Millal teeb eesti sport kammbäki? Korvpall eelkõige? Piisab kui saaks lätlaste tasemele. Soomet ja Rootsit enam ei püüa

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Lõpmatuseni positiivne Madis Kallas kiidab et eesti jooksmine on nii naiste kui meeste osas tugevasti edasi läinud. ??? Epiteedi oleks võinud ära jätta.
On edasi läinud jah, võrreldes paari viimase aastaga. Tsernov ja Jagor olid oma jooksudes küll täielikud statistid. Eesti maine viiakse nõndaviisi sinna eksootiliste riikide, kes jäävad poole ringi jagu maha, kasti. Ei ole vaja kõiki, kes normi täitnud võistlusele saata.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Varsti ei ole ühtegi eluvaldkonda, kus Priit ei oleks TOP 3-s ... Hurraaa! Jäänud on vaid mööduda Putinist ja Chuck Norrisest.

Aga mis saab edasi? Kui arenguruumi ei ole, siis kaob motivatsioon. Priit jää ikka kindlameelseks ja ära kaldu uute võimaluste otsimisel kõrvale ... rattasõit aeglasemalt kui 30km/h, jalgpall, temposõit ja muud sellised perverssused.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

2 lätlannat odaviske finaali. Kas eesti naised on kunagi EM-il üldse võistelnud?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Balta, Iljutsenko
rohkem ei tule praegu meelde.

 
At 17:09, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 18:50, nüüd on küll muna tulnud kana õpetama. Obese ja overweight on kaks eri asja. Lihtsustatult öeldes: obese on need, kes põevad rasvtõbe, overweight on ülekaalulised.

Lp 22:15, Florida on kehakultus-osariik, seal pole paksude probleemi. Üldiselt on Ameerika inimesed võrdlemisi saledad rannikute suurlinnades, aga kui lähete rohkem keskmaale, siis seal näete ikka selliseid rasvamägesid, et... neid ei suuda isegi mina adekvaatselt kirjeldada, neid peate ise nägema.

 
At 21:15, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, teisip. õhtul Velo Klubi trennis grupiga 73,3 km 2:05.05ga, keskmine kiirus 35,16 km/h. Väga kerge. Vorm on vist hea. Kas ka paljulubav?

 
At 22:38, Blogger Priit Pullerits said...

Kas nägite, mida pikaaegne Riigikohtu esimees täna "Ringvaates" ütles ja mille üle imestas: et ükski neist spordikuulsustest, kes on ju olnud eesti rahva silmis kangelased, ei ole midagi ette võtnud, et Bernatski süüdistustega määritud head nime ja renomeed kaitsta ja taastada, kuigi võimalusi selleks on ju küll.

 
At 01:34, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu. Olga Andrejeva on võitnud Kuusalus Lauritsapäeva jooksu uue rajarekordiga, vahendab Jooksuportaal.
Naiste 800m kujuneski oodatult "Madalmaid esindava" Sifan Hassani ja "Rootsit esindava" Abebe Aregawa omavaheliseks asjaks.
Ja kommentaare lugedes on näha, et on mõjunud. Alaväärsustunne on eestlastesse sisse süstitud.

 
At 01:40, Anonymous Anonüümne said...

... Meeste parimal keenialasel Ibrahim Mukungal jäi rajarekordist puudu 17 sekundit.

Keeleliselt veel pisuke tähelepanek, et "treeningpartner" (mida kasutab Jooksuportaal: Tiidrek Nurme keenialasest treeningpartner Ibrahim Mukunga) ja "treeningupartner" on semantiliselt erineva - kuigi lähese - tähendusega. Kumba on silmas peetud?

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav seeria märgitud. Huvitav mis pulsiga need tehti ja kas grupitreeningul?

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

treeningpartner on sama vigane eesti keel nagu sporthotell, sportkeskus, ....

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Eesti kergejõustik on vinge. Mees sai viga, kuid lubas augusti lõpus juba uuesti paugutama hakata. Sitke rahvas. Halleluuja

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas te mehed belgia tõkkesprindi esindajat nägite? Operaator polnud ka kade mees, näitas pilti kui kaunitar trepist üles sammus. Must kui öö aga millised sääre lihased. Kas peaks Eestigi mõne treeningpartneri* lisa hankima? Miks ainult Tiidrekul on treeningpartner*? Teised tahavad ka. Meiegi oleme maksumaksjad.

 
At 11:10, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 08:29, kõik on individuaalsõidud.

 
At 12:02, Anonymous Kessu Sink said...

Kriitikat ka. Paljukiidetud sveitslaste kohta. Kas nägi keegi käimist? Kitsas rada 2km ja seegi trammirööpa peal. Vihmasajus ja loikudes ei tundu just mõnus käia/joosta. Korraldajad ei suutnud leida trammirööpata tänavat? Mina ütleksin selle kohta sitt korraldus. Venelased panid ulja jooksusammuga, kohtunikud vaatasid kuhu?

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Olen eestlane ja hea on olla
Jopa Kolla...

 
At 14:09, Anonymous Puljongi Mati said...

Ohmoon oled jopa kolla. Toksa endale vasaraga vastu pead. Kas kõliseb ka?

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 12:31, Blogger Unknown said...

www0516
air max trainers
canada goose outlet
mcm outlet
longchamp outlet
heat jerseys
dolce and gabbana
canada goose outlet
dansko shoes
coach outlet
michael kors outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht