reede, august 15, 2014

Pullerits: Epohhiloov avaldus - mis on sportimise tegelik mõte?

Mõned mõtlevad, et selle blogi pealisülesanne on konkurente provotseerida. Teised oletavad, et metatasandi funktsioon on suuri vastupidavusalasid, nagu suusatamist ja rattasporti ja jooksmist propageerida. Kolmandad usuvad, et leitmotiiv on hoopis ennast Eesti massispordis sadade anonüümsete keskelt suureks kirjutada. Kas veel midagi? Unustasin?

Tegelikult on olulisim tagamõte hoida eesti paremates, suutlikumates poegades võitlusvaimu. Maailm ei ole ju juba ammu enam endine. Läänes on need, kellest on järele jäänud enesekesksed hedonistid, impotendid ja lödipüksid, ning idas on need, kes on valmis hea meelega võimaluse avanedes noist hedonistidest, impotentidest ja lödipükstest üle sõitma. Ja nad suudaksid ka seda, kui vaid seltsimees Putin neile selleks korralduse annaks – nad jõuaks Lissaboni alla enne, kui lääne vanakesed jõuaksid Brüsselisse kokku tulla, et arutada, milliseid sanktsioone seekord Putini lähikondsetele võiks kehtestada. Meie jääme nende kahe maailma vahele ja seega on meie suurim ülesanne olla valmis enda eest seisma.

Enda eest suudavad seista vaid need, kes on sportlikult suutlikud ja vormis, ja need, kelles on tõelist eesti meelt, kes ei ole lasknud oma ajusid nn euroopalike väärtuste ajupesust püdelaks sõeluda. Nii: valge mees on rääkinud.

Rääkisin nädal tagasi ühe Eesti-Rootsi ärimehega. Ja ta ütles: Rootsil, Põhjamaade suurriigil, kelle sarnaseks meie president on tahtnud Eestit kujundada, puudub kaitsevõime. Ütles, et hoolimata oma lennukitest ei suudaks Rootsi nädalatki vastu pidada. Ja lisas Rootsi nn progressiivse arengu tõestuseks: sealsed rohelised, kes pole nii marginaalsed, nagu Eesti omad, on teinud ettepaneku, et Rootsi armee võiks üldse olla ilma relvadeta. Küsisin üle, kas see on mingi nali. Ta ütles, et ei ole nali – nii tahavad nad teistele eeskujuks saada.

Nüüd ehk saate aru, kui olen öelnud, et andke mulle veel kolm võitlusvõimelist eesti meest ja me võtame Rootsi ära. Mitmed on pidanud seda ärplemiseks, aga kui nüüd näete, kuhu Rootsi soovib areneda, siis on asi ärplemisest ikka väga kaugel.

Kui rääkisin tollele ärimehele, kuidas omal ajal Taani kuninganna lossi lõdva kehahoiakuga valvureid nähes tabas mind mõte, et läheks õige ja võtaks neilt püssid ära, sest sellised tüübid ei suuda ju end kaitsta, vastupanu osutamisest rääkimata, hakkas vestluskaaslane laginal naerma. Ei, mitte selle üle, nagu ma seda ei suudaks. Vaid ta küsis: «Aga mida sa nonde plastmassmänguasjadega peale hakkad?»

Seega, laiemat ja olulisemat pilti vaadates on tervitatav, et nii paljud mehed on aktiivselt spordi kallale asunud. See sisendab lootust, et kõik pole veel kadumas. Aga siin tuleb lisaks kahele viimasel ajal kuumale teemale tähelepanu tõmmata, et sportides kogutud võitlusvalmidus oleks tõhusam.

Esiteks, mida vaenlane idas austab? Loomulikult jõudu. Aga kuidas me suudame endast projitseerida jõudu, kui me laseme nn euroopalikel pehmetel väärtustel enda üle võimust võtta? Sedasi muutume idanaabri silmis samasuguseks lödipüksis ja naerualuseks, nagu juba on Lääne-Euroopa. Võtame kas või sellise pealtnäha väikse asja, nagu kooseluseadus. Me ju teame, kuidas Venemaal sellistesse kooseludesse suhtutakse, nii Duumas kui rahva seas. («Piderast, bljääd!» oli Vene armees isegi suurem solvang kui «Jobannõi fašist» või «Neemets».) Ja nüüd, kui meie parlament selle seaduse vastu peaks võtma, millisest küljest see näitab Eestit Venemaale? Kas Eestis peale minu keegi selle peale ka mõtleb?

Ei, ei mõtle. Aga mina koos teiega mõtlen siit edasi. Mäletate, kuidas hiljutine suurküsitlus tuvastas, et Eesti venelaste seas on vastuseis kooseluseadusele veelgi suurem kui eestlaste hulgas? Me oleme rääkinud vene elanikkonna lõimimisest – aga kas keegi riigikogus selle peale ka mõtleb, kuidas see aitab vene elanikkonda paremini lõimida, kui Eesti võtab vastu seaduse, mis vene elanikkonnas tekitab veelgi massiivsemat vastuseisu kui eestlaste seas? Ei, ei mõtle.

Tundub, et peale Rootsi tuleks veel midagi ära võtta, hoopis lähemalt.

Ent mõtleme veel. Lubasin ühele teisele asjale veel tähelepanu tõmmata. Ja see on nimelt patriootlik valmisolek oma riiki, oma isa- ja kodumaad kaitsta. Kui vaatame kergejõustiku EM-võistlusi Zürichis ja näeme, kui palju – kui laenata Eesti sõnavarast – võistleb seal igasuguste Lääne-Euroopa riikide värvides igasuguseid poluvernikuid ja migrante, siis mis te arvate, kui suured ja ennastsalgavad oma elukohamaa (oleks ju liialdus öelda isamaa?) kaitsjad nood poluvernikud ja migrandid oleks? Mis lühidalt tähendab, et olukorras, kus meist ida pool teritatakse hambaid, pole jutud sisserändajate rikastavast mõjust ja rahvaste segunemisest kui rahu tagavast tegurist lihtsalt inimeste eksitamine, vaid lausa riigivaenulik tegu, mille eest tuleks vastutusele tõmmata.

Vaat selles, et Eestis säiliks vähegi kaitsevõime ja -tahe ning mehed oleks sportlikult vormis ja valmis kodu- ja isamaad kaitsma, on selle blogi suur mõte, pealisülesanne ja metatasandi funktsioon. Kõik muu selle ees või kattevarjus – kes kellele ära pani ja kui pikalt – on vaid puhas meelelahutus.

Vastuväited minu argumentatsioonile?
******
Three cyclists on Hell's Revenge trail, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Suudab ka valge naine võidukalt joosta: Dafne Schippers Hollandist, 100 meetri jooksu Euroopa meister. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Aga must tüdruk hüppab ikkagi kaugemale kui valged. Vasakult naiste kaugushüppe medalivõitjad EMil Zürichis: Ivana Spanovic Serbiast (2.), Eloyse Lesueur Prantsusmaalt (1.) ja Darja Klišina Venemaalt (3.). Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Need on Euroopa meistrivõitlused - meeste 100 meetri jooksu finaal. Foto autor: TT News Agency / Scanpix
Foto 4: Saage tuttavaks - Euroopa mehed: Prantsusmaa kümnevõistlejad (vasakult) Gael Querin, Florian Geffrouais ja Kevin Mayer. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Somaaliast pärit ja Ameerikas harjutav Mohamed Farah - Euroopa meister 10 000 meetri jooksus. Ta esindab Inglismaad. Foto autor: AFP/Scanpix

79 Kommentaarid:

At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Põhja-koreas pole ka vist lödipükse. Kas Eesti peab saama sarnaseks, kus kõik PP juhtimisel lähevad lahingusse? Kas põhiline tulevikueesmärk on vastuseis vaenlasele, kogu riigi ressursid kaitsevõime tugevdamisele? Või siis las Venemaa võtab kogu maailma ära, saab korra majja, igasugu lödidest ja pededest maakera puhtaks? Või peaks Venemaa ära kaotama, kui mingit vaenlast pole, saaks kõik rõõmsalt midagi kartmata lödid olla. Või ei saa inimkond ilma vaenlaset hakkama, mandub?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vastuväiteid. Kõik on õige.
Daphne Schippers on jah valge, kuid ta selline mehelik, suure kondiga.
Ainult üks küsimus veel: kas Scanpixil pole naissportlastest rohkem pilte?

 
At 14:44, Anonymous Martin said...

Minule tundub, et selle blogi tagamõte on vaenlase leidmine ning selle puudumisel vaenlase loomine. Et oleks võimalik ärgitada kellegi- millelegi kallale minemist ja tekitada viha. Nagu Venemaa, mille klikk on alati teeninud plusspunkte välisvaenlasele viitamisega.
Muu on siin jah, meelelahutus.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Endised ajad, kus suguharud kaigastega varustatult teineteist kolkima läksid, on möödas. Seega, ütleksin et tähtsam kui füüsiline trimmisolek, on vaimne valmisolek. Selle saavutamine on aga väga raske. Seda kuidas rahvas vaimus ühte torru puhuks, seda kunsti valdavad tänapäeval vaid üks kaval suguharu, kes alati kardina taha peitu jääb kui valged ukrainlased, venelased, eestlased, lätlased, soomlased, sakslased teineteisel aadrit lasevad.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa on paha, Venemaa vastu saab ainult jõuga, ärge olge Venemaaga sõbrad, minge Venemaaga sõtta -- levitab Ameerikas Columbia University's haridusele viimase lihvi saanud Pullerits järgijätmatult oma evangeeliumit.
Tõepoolest, USA on meie selja taga, nagu Columbia mehed räägivad. Miks siis mitte minna.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi ahvid ma ütlen! Mis kuradi jutt minge sõtta! Kes teile seda rääkinud on? Lausa tiblad siia kommima pääsenud. Kui midagi juhtub siis oleme meie need kes räsida saavad. Nagu alati. Lääne euroopa patsifistid neil muidugi hea elu. Enne tehakse balti rahvastest ja poolakatest verine liha. Sinnamaani võivad need seal läänes ju puuksu lasta. Pange tähele, lääne meedias tehakse meist siin veel süüdlased, et ei osanud läbi rääkida, ei osanud küllalt alandlikud olla jne jne.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Noojah, rinna ja kaelalihastega mehed on, aga kus on lihaseliste reitega naised? Sportlased ma mõtlen. Ma loodan et Scanpixi fotograafid teevad ikka hoolega pilte.

 
At 17:51, Blogger Priit Pullerits said...

Me ei ole päris üksi:

Valge Maja teatas täna, et USA president Barack Obama külastab septembris Tallinnat ning selle viisidiga soovivad Ühendriigid kinnitada Balti riikidele julgeolekualast pühendumust Venemaa ähvardavate sammude tõttu Ukrainas.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Alles oli isand Pullerits puutinlane ja nüüd äkki Venemaa ja vaenlane, rohkem järjekindlust seltsimees! Aga paljuski on Venemaa võimsus üleglorifitseeritud, pidev Teise Maailmasõja võidu meeldtuletamine ja liitlaste osa selles võidus unustamine on venelastel tekitanud põhjendamatu üleolekutunde. Tegelikult on Venemaal mõned ülihea väljaõppega eliitväeosad, aga dedovštšinast, korruptsioonist ja alkoholismist läbiimbunud regulaararmee puhul on hirmutav ainut selle suurus. Hea väljõppega eliitväeosad on olemas kõigil NATO riikidel ja väljaspool seda, näiteks ei usu, et Soome ajateenijad vene omadest mingil viisil kehvemad on. Mis puutub koosleluseadusse, siis tagurlikkuses me Venemaaga võistelda ei suuda nii kui nii ja nii veider, kui see ka ei ole on ka venelaste hulgas geisid ja vabaabielupaare, kellele see seadus just näitaks Eesti eeliseid Venemaa ees. Ükskord tuleb see seadus nii kui nii. Meie reliikvia on vabadus!

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine vend - Esimeses pooles räägid arukat juttu, aga teises pooles keerad ikka täiega metsa.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Ja siis, kui nädal otsa tehtud "Arterit",
teist liiki drooge aeg on lasta veeni.
Tööl tuleb kiita Obamat, Bush, Carterit.
Ja pikk peab olema lugeja tee tõeni.
- -
Ameeriklase juttu tuleb uskuda. Venemaa naiskond võitis lõppenud maleolümpial kuldmedali. Venelased on primitiivsed agressiivsed paariad.
Teine, kellest tuleb eemale hoida, on hiinlased. Hiinlased tulid maleolümpial meeste arvestuses kuldmedalile.

 
At 21:02, Blogger Priit Pullerits said...

Olukord Eesti piiril juba pingestub:

Politsei- ja piirivalveamet teatas, et eile ennelõunal anti Piusa kordoni piirivalvuritele teada, et Põlvamaal Värska vallas Voropi külas Piusa jõe kalda äärest on leitud mustanahalise mehe surnukeha.

 
At 22:06, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, kurat, saimegi oma valusa laksu kätte sel teemal, millest siin viimati rääkinud oleme: mingi Šveitsit esindav egiptlane võttis meie Rasmuse eest Euroopa meistritiitli.

Ilge oli vaadata, kuidas šveitslased selle üle rõõmustasid. Annaks saatus, et meie ei hakkaks kunagi käituma nii, nagu šveitslased.

 
At 22:12, Anonymous Päial püsti said...

Kõva saavutus Mägilt, ajalugu jälle tehtud.
Eesti kõigi aegade esimene staadionijooksu medal tiitlivõistlustelt.
Avasin pudeli.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Paras porno on seda "eurooplast" vaadata küll!
Aga erinevus rikastab? Ermi, kas nii?

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Tohoh till ae! Alles kuu aega tagasi kuulutas Pullerits suurelt ja kõlavalt:

"Priit Pullerits ütles ...

Olgu kõigile öeldud: ma ei vaata televiisorist sporti. Veel kord, et meelde jääks: ma ei vaata televiisorist sporti.

Sest see on aja raiskamine. Või nagu ütleb Mati Karlovitš: tuleb mõelda, kas see aitab tulemust paremaks teha. Mina lisan: mis siin mõelda - muidugi ei aita!"


Kas nii vähe siis kestabki Pulleritsu meelekindlus. Vaat kus lödipüks alles. Anna kuu aega veel ja läheb isiklikult vene tanke Narva piirile tervitama.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Заправляйтесь, mljadžii seržant Pullerits!
Võtate siin sõna, aga endal on särk pükstest väljas.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, alati korrutad, et kodutöö tegemata. Kariem Hussein - sündinud Šveitsis. Ei maksa ikka nii leili minna. Kõva mees, jooksis ainukesena isikliku rekordi finaalis. Aga ka Rasmuselt sellegipoolest ülikõva tiitlivõistlus.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Kariem Husseini on siiski Šveitsis sündinud ja vähemalt sama palju šveitslane, kui on eestlased Eestis sündinud vene või mõnest muust rahvusest Eesti koondislased.Immigratsioon on kahjuks tõsiasi ja tõsiasi on ka see, te immigrantide jaoks on just sport üks vahendeid ühiskonda sulandumiseks. Vaadates Kareim Husseini pisaraid Šveitsi hümni ajal ütleks, et ta on rohkem šveitslane, kui need vene rahvusest Eesti jalgpallikoondise liikmed, kes Eesti hümni ei laula.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kariem_Hussein

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Šveitsis sündinud või mitte - mis vahe seal on. Ma tean hiinlast, kes läks ühe USA programmi kaudu sohiga USAsse, et seal sünnitada, varjas rasedust, et laps saaks USA kodakondsuse (sellest tuli ilge jama neile USAkatele, kes programmi vedasid), ega ta seepärast siis mittehiinlaseks muutunud. Kodakondsus ja selle sünnijärgne jagamine on totter bürokraatlik parameeter. Kes Husseini näkku vaatab ja tema nime loeb, see näeb, et mees on läbi ja lõhki mitte-europiidse rassi esindaja ja täiesti egiptlane. Valge mees on rääkinud.

 
At 07:51, Anonymous Anonüümne said...

Oi Priit, lahmid jälle rassistlikult. Meie mehe eest kulla kahjuks ära napsanud mees EI OLE Šveitsi esindav egiptlane, vaid täitsa Šveitsi poiss. Kui sa asud alltoodud juhul seisukohale, et mees ei tohi Šveitsi esindada, siis on sinuga küll midagi väga pahasti lahti (väljavõte tema veebilehelt):
Kariem was born on the 4th of January 1989 in Münsterlingen (Switzerland). Kariem is a dual citizen of Switzerland and Egypt. His mother grew up in Tägerwilen (Switzerland). His father is originally from Cairo and emigrated to Switzerland 35 years ago. Kariem has a four year older and an eight year younger sister.
Kariem spent his childhood in the idyllic village named Tägerwilen, where he attended primary and secondary school. From 2005 to 2009, he attended the grammar school in Kreuzlingen, from which he graduated.



 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

200m finaalis oli eile Azer, Türgit esindav Ramil Guliev. Mäletan, kui ta aastaid tagasi Kadriorus jooksis ja meie omad vaimustusse sattusid. Samal ajal osales 1500m jooksus peaaegu meie oma mees värske Euroopameister Jukka Keskisalo, kellest piuksugi ei tehtud. Eks neid näiteid ole teisigi, kui me igasugu asiaatidest vaimustusse satume.Nii on.

 
At 09:25, Anonymous martin said...

Kahju, et autor pole vaevunud "vaenlase" kuju loomisel seekord taustaga tegeleda ning erinevalt kommentaatoritest ei teadnudki, et Kariem Husseinile pole mitte midagi ette heita ei moraalselt ega funktsionaalselt.
Pigem tuleb vanematele kiitust avaldada, et nad on kasvatanud poja selle riigi kodanikuks, kus ta on syndinud, sest kahtlemata oleks võidud ka Egiptuse egiidi all sportida.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

kl. 10 hakkavad kolm õde jooksma maratoni

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Kariem Hussein - dual citizen of Switzerland and Egypt - ?!???

Aga mis ta selle Egiptuse kodakondsusega siis teeb, ah? Kui ta nii läbi ja lõhki Šveitsi mees on, seal sündinud ja kasvanud ja puha nii, siis milleks mingi Egiptuse kodakondsus??? Valigu ära, kumba riiki ta siis esindab, see topeltkodakondsuse värk on üks libe tee. Mis see ka teile meeldiks, kui meil tekiks Eesti ja Vene topeltkodakondsed, ah? Kas see oleks ka teie meelest okei, ah? Tahaksite selliseid Eestit esindama? Kes siis järgmisel hetkel, kui Venemaa aktiveerub, ei taha järsku üldse poolt valida, sest on topeltkodakondsed, ja viskavad heal juhul püssi põõsasse, halvemal juhul keeravad meie vastu, ah?

Lihtsameelsed ahvid olete.

 
At 10:43, Blogger Priit Pullerits said...

Oh, mehed, mehed, te ei tea midagi. Tänane Postimees paljastab ja kirjutab, et K. Hussein on hoopis Türgi sportlane - vaat nii, konspiratsioon ja petekas teile missugune!

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Ehee, väga suurepärased küsimused meie nn uuseurooplastele kod. 10:29-lt. Hästi pandud!

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kahju kui kogu sinu hinnang Rootsi kaitsevõimele põhineb mingi lödipüksist ärimehe arvamusel. Tean mitmeid noori rootslasi, kes on vastupidisel arvamusel ja valmis oma kodumaad kaitsma. Sinu viidatud rohelised on üks väike äärmuslaste grupp teiste roheliste seas, kes vajab radikaalseid ettepanekuid just selleks, et sensatsioonimaiad ajakirjanikud (näiteks Postimehest) neid avalikkuse ette tooks.

Riigi ja eestluse kaitse?
Alusta kõigepealt oma hoovi korrastamisega - katsu teha nii, et et Postimehe eestikeelsed ja venekeelsed võrguväljaanded oleks võrdsed, mitte aga ei korjaks klikke erinevate allikate ja MEELSUSE kajastamisega. Tahad tunnistada või ei, kuid just ajakirjandus õhutab venelaste ja eestlaste vahelist hõõrumist, kasutades selleks info eristamist ja kommentaariumit. Eriline pärl on muidugi eest vs. vene DELFI!!!

Tee oma uurivat tööd ja võta sellel teemal sõna - sport on siin suisa köki-möki ...

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea nali päeva alustuseks. Kujutate keegi ette, kuidas PP võtab st suudab võtta kellegi käest relva ära? Olgu võ plastmassist. Ja ärimeeste jutt ei ole nüüd asi, mida kuskil tsiteerima peaks ja absoluutseks tõeks võtta võiks. Üks ärimees alles mõni päev tagasi seletas suure suuga Venemaast ja sankstioonidest. Võtame ka tema jutu kummardamiseks?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Oh, mehed, kes siin pahased on, et mõni venelane end tänaval eestlase ees maast madalamaks unustab teha ja mõni "asiaat" (kust me ise tulnud oleme?) eurooplastest staadionil kiiremini julgeb joosta. Nad ongi - nagu 9:25 õigesti kirjutab - funktsionaalselt paremad. Samuti paremad moraalselt. Tahate uskuda on eestlased on superrahvas. Et Eesti on maailmas nr 3 või isegi nr 2. Kohe Iisraeli meeste ja Ameeriklaste järel. Unustage ära. Oleme allamiljonirahvas. Euroopa kaarti hakatakse ümber joonistama ja pole üldse kindlad, et mingi Suur-Eesti sinna tekib. Iive on meil negatiivne. Väljaränne suur. Eestlase loomuse kohta ütlesid juba baltisakslased karmi tõe välja. NB! See, et Hillary Clinton saadab siia neegermehe ja kohalik eliit üles rivistub, et põske saada, ei tee meid veel maailma mastaabis nr 2 superrahvaks! Milline oleks siis lahendus? Lahendust ei ole raske leida, kui vaid mõelda viitsitaks.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Nii, särgirebija sai teenitud karistuse. Õige joon kohtunikelt. Aplodeerime.
Atletismo tulebki futbolli ideoloogiast ja tänavakraakleja esteetikast puhas hoida. Kompromissitult.
Õige signaal Boltile ja kõigile teistele, eriti aga sellele saksa kettaheite-gorillale, meie Kanteri konkurendile.


 
At 18:27, Blogger Priit Pullerits said...

Egiptuse kodakondsusega mees poetas Zürichis paar pisarat ja kohe on mõni isehakanud arvamusavaldaja heldimas. Et mees on suur Šveitsi patrioot ja kaitsja. Mida see Šveits üldse praegusajal enda kaitsmisest teab? On tal mõni naaberriik, kes kogu aeg ohtu kujutab? On Šveits viimasel ajal kellegi okupatsiooni all elanud? On Šveits pidanud üldse viimasel kolmveerandsajandil, mille kohta saame rääkida, et on veel elus mehi, kes ise oma silmaga seda näinud ja seega on olemas ajalooline rahva mälu, sõdima ja oma maad kaitsma pidanud? Ei ole. Vot siis ärge tulge rääkima Šveitsist ja selle egiptlasest kui mingist eeskujust. Šveits on selline riik, et isegi meie muidu vaoshoitud president pidi neid äsja noomima, et poevad Venemaale. Swiss my ass.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus. Swiss my ass!
Vaadake kui sitt on võistluste korraldus! Ja siis veel räägitakse mingist sveitsi kellavärgist.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit - šveitslased käivad korralikult reservväelaste kogunemistel ja harjutavad sõda võimaliku vaenlasega. Millal SINA viimati tegelikult proovisid selga vormi ja harjutasid püssi laskmist? Sõnadega vehklemine peret vaenlase kuuli eest ei kaitse.
Olen ise näinud, kuidas mitukümmend meest sõitsid täisvarustuses (jalgratastel!) mägedes ja harjutasid positsioonide võtmist. Rattad olid 90-ndatest, rummusisese 3-käigulise vahetajaga. Meie seas on vähe neid, kes seda sellise varustusega suudaks - siin ei aita ka mitte tempolõigud 35-se kiirusega.
Äkki nende isamaa kaitsemise valmidus ongi see, miks neid ei ole rünnatud? Mägi üksi ei kaitse, kui sellel ei istu relvaga meest ...

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Põhjused, miks Šveitsi ei ole rünnatud ja ära võetud, on ikka natuke sügavamad.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

põhjuseid on mitmeid jah.
Miks ei ole ära võetud Lichtensteini, Luxemburgi, San Marinot, Andorrat?

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Meil on tublid sportlased, aga suurvõistlustel ei ole siiski kena pidevalt viimaseks jääda (nagu seitsmevõistlejad 800m) , naismaratoonmarid, odaviskepoisid, Iisrael. Mis kuradi reied krampis (Sadeiko) ja muud hädada. Hooaja tähtsamal võistlusel ei saa midagi krampis olla. Ei oska järelikult valmistuda.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

20:29, aga võta leht tagurpidi ette. Meil ei ole mõtet meist 20, 40, 80 korda suuremate riikidega konkureerides loota, et neid edestame.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

20:41 sellegipoolest,
ühel-kahel alal võib välja tulla tasemelt kehvemate sportlastega. Eesti püüab aga välja panna pea igal alal. Sellest jääb televaatajale juba tempel mällu, et ahaa, too sinise särgiga jääb niikunii poole ringiga maha. Nagu homme Tiidrek Nurme. Nagu Liina, nagu odaviskajad, nagu mitmevõistlejad.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

20:41 ma ei ootagi, et me suuri riike edestaksime, küll aga ei maksa võistlema saata sportlast, kelle isiklik on 2.05, kui 10 konkurenti jooksevad 1.59 - 2.01
Veel üks nüanss. Kui sportlase isiklik rekord on konkurentsis, siis 90% eesti sportlastest jääb suurvõistluses sellele olulselt alla. Parim näide meie odaviskajad. Kodus enne EM-i olid kõvad finaali lubajad. Aga võta näpust. Ei saa oma isiklikule ligilähedalegi, ning finaalist ära mitte unistagi. Ei leia et kogemusi peaks tiitlivõistlustel käima hankimas. See pole asjalik jutt.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

No 2.05 on vist ka kõva aeg, 2.01-ga võrreldes. Vähemalt nii paistab mitteasjatundjale.

 
At 22:09, Anonymous isehakanud arvamusavaldaja said...

Olen hea meelega "isehakanud arvamusavaldaja", kuigi "Õiged spordimehed ei samasta end tolerantsist hullunud nõrga Euroopaga, vaid pigem samastavad end Putini jõulise Venemaaga." http://suusk.blogspot.com/2014/05/pullerits-koik-spordimehed-on-putinlased.html
Loodetavasti on enamus siinseid arvamusavaldajaid siiski isehakanud, mitte kellegi poolt angažeeritud ja palgatud, nii võimatu, kui see puutinlasele ka ei tundu.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Viimaseks jääda pole häbiasi. Ei tasu ületähtsustada neid kõrgeid kohti ja võite, mille taga pere- või kildkondlikud suletud ringid, avalikkuse eest varjatud suhted, meetodid, abivahendid. Ei saa näiteks aru, mis mees see Mägi on, keda nüüd kõik pilvedeni ülistavad. Kas vanemate projekt, nagu too saksa nimega poiss? Kahtlase maiguga värk. Seevastu võta näiteks noorema põlve jooksumees Priit Aus - mees nagu kuld. Tehnikaülikooli tudeng, Keila poiss. Alati positiivne, võitlusvaimu täis, peab lugu konkurentidest. Noori jooksumehi on meil veel: Lamp, Andi Noot, Kohtla-Järve Aristov. Self made man'id. Nagu üks õige mees peabki olema.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

22:31 väga asjalik tähelepanek sul.
Kahjuks jäävaad Aus, Lamp ja Noot kohalikeks kangelasteks.
Kesk ja pikamaajooks on kõige konkurentsitihedamad alad. Seal on ees tuhanded kiltmaa mustad ja kõrbe araablased, kes on jooksu jaoks andekamad kui soome-ugri rahvas.
Me teame et pikk maa nõuab ööpäevaringset harjutamist. Siin ei saa nii et pärast tööd teen 2 tundi trenni. Tiidrek on saanud profina harjutada. Nüüd kui maailm lahti saad käia aafrikas ja ameerikas. Aga mida pole, see on oodatud tulemus. Kes jooksuportaali ja Tiidreku ja Luikede blogisid loevad - seal on isegi videod üleval ja pidev jutt a la Keenias peab harjutama kuna seal harjutavad maailma parimad ja seda sama rada edasi. Aga ikka jooksevad 2:40. Ei ole ikka päris nii et lähen vaatan KUIDAS neegrid harjutavad ja siis .... mis siis? Miks meil kettapoisse ei ole rohkem kui alati vigane Israel? See oleks ju lihtne. Vaadata kuidas maailma tipp Kanter harjutab ja teha järele ja oodata et ehk saab minustki.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Lahendus on spordi tagasitoomine amatöörluse põhimõtte juurde. Ööpäevaringsed harjutamised, hapnikumaski küljest rippumised, alpitubades magamised (Tiidrek Nurme Eestis viibib tingimusel, et ööbib alpitoas) - keelustada. Kvalifikatsiooninormiks teoreetlise mehhaanika test. See sõelub keenia mehed kiiresti välja ja amatöörsportlane Priit Aus saab võistlusele.

 
At 01:14, Anonymous Anonüümne said...

Mul on kuri kahtlus kallal.
Tahaks heita pilku põlvikute alla..

 
At 03:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit Aus on Rakveres 10 km jooksus saanud 2 sek kaotusega Peterburi jooksja Aleksei Sokolovi järel teise koha. Peterburis on kaks jooksumeest Aleksei Sokolovi - vanem ja noorem. Mõlemad on tugevad.
Veel on Tiidrek Nurme treeningpartner Ibrahim Mukunga võitnud poolmaratoni distantsil leedu jooksjat.
See Mukunga pull ei ole ikka õige asi..

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga paneb siin rahvajooksud suveräänselt kotti. On tal siin elamisluba? Või pikutab Tiidreku juures tagatoas?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Häda mõistuse pärast.
Valvehurraakarjujatele ei jõua kuidagi pärale, et ka kõige sitem rahu on parem kõige kuulsusrikkamast sõjast.
Just nimelt OMA rahvast hoolivad valitsused ja poliitikud üritavad teha kõike, et rahu säilitada.
Kuhu hurraakarjumine viib, on ju olnud näha nii Gruusias kui Ukrainas, Iraagis, Süürias ja mujal. Poliitikud karjuvad hurraa, surevad tavalised inimesed, meie teiega, meie lapsed ja naised.
NIISAMA LIHTNE SEE ONGI.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit! Ära siis järgmises postituses ohhoota tüdrukuid unusta. Juba ette tänades ja jõudu soovides
Voldemar

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

A Case for Mukunga

Eile toimunud Rakvere ööjooksu korraldajad olid pisut pettunud: peadistantsi, poolmaratoni võitja Ibrahim Mukunga Wachira ei tahtnudki võidujärgset intervjuud anda. Napisõnaline must mees ei saanudki sõnu suust välja ööjooksu ainulaadse elamuse, suure rahvapeo jne kohta.
Mukunga napisõnalisusele on mitu usutavat, head põhjust. Esimesel pilgul tundub imelik, et jooksuharrastaja on Keeniast pika tee ette võtnud, et osaleda Lääne-Virumaa suurimal suvisel meelelahutusüritusel (korraldajad positsioneerivad Ööjooksu just meelelahutus, mitte tõsisportliku üritusena). Siit peaks tekkima emotsioone ja muljeid, mida jagada. Võib-olla ei ole reisumees veel harjunud meediaga suhtlema. Hoopis usutavam põhjus avaneb aga siis, kui vaatame sündmusi statistilises reas ning ka majanduslikust vaatest. Mukunga on kahe aastaga võitnud praktiliselt kõik jooksud, kus ta on Eestis osalenud. Ja neid pole vähe.
Millised on Mukunga sissetulekuallikad? Ilmselt ei ole tegu varanduslikult kindlustatud skandinaavlase, sakslase või itaallasega, kes Estonia rahvaspordiüritustel lihtsalt huvi pärast osaleb. Mukungat on järjekindlalt tutvustatud kui Tiidrek Nurme treeningupartnerit. Mida see tähendab? Nurme on kirjutanud, et Itenis te maksis kohalikele meestele treeningpartnerluse eest dollar päevas. Mukunga võib siis suusõnaliselt sõlmitud käsunduslepingu alusel osutada Eesti koondislasele vajalikku teenust, s.t teha tööd ja saada sellest tulu. (Kust Nurme oma raha saab? Eesti riigi sporditoetustest - üks väike osa jõuab sellest toetusest siis ka Mukungani). Selge on aga ka see, et Eestis dollariga päevas keegi toime tulla ei suuda ja Mukunga toimetulekuallikateks on puhtalt Eesti rahvaspordiüritustel võidetud auhinnarahad. Must mees teeb Eestis tööd.
Ütleme selle otse välja. Pulleritsu blogi on, muide, sellisteks väljaütlemisteks õige koht. Meil on ju küllaltki levinud soovmõtlemine, kus võetakse üks seisukohta ja teisiti mõelda ei tahetagi.
Ja soovmõtlemine on meil vägagi levinud ka spordis. Usume, et Veerpalu, Mae, Smiguni medalivõidud tehti lihtsa pudru peal (ainult üks hull mees TLÜ Spordiinstituudist kahtleb veel). Usume, et kõik jalgpallurid, aga samuti treenerid tegelevad enesetäiendamisega jne. Võiksime samamoodi uskuda, et Keenia mees on reisi Aafrikast ette võtnud selleks, et nautida Elva mägise maastiku jooksuvõlusid ja augustikuise väikelinna Rakvere erilist aurat.
Kuid me ei saa niimoodi uskuda. Kahel põhjusel. Esiteks, et Mukunga Wachira ei oska intervjuus seda Wesenbergi erilist õhkkonda kirjeldada. Teiseks - ja nüüd jõuame Maksumeti ja teiste riigiametite juurde - Eesti Vabariik ei ole küll nii suur sotsiaalriik nagu Skandinaaviamaad või uuem Venemaa (ja-jaa - ka Venemaa!), kuid meilgi kehtivad töötegijatele olulised sotsiaalsed garantiid. Ühelt poolt sotsiaalsed garantiid (s.o õigused), teiselt poolt aga ka kohustused. Küsimusel on ka moraalne aspekt. Millised on Eestis tööl käiva Mukunga sotsiaalsed garantiid? Tal peaks miinimumina olema õigus tervisekindlustusele. Aga samuti haridusele. Usutavasti on Mukunga haridustee üsna lünklik. Eesti Vabariigis me ei saa lubada, et keegi jääb hariduselt teistest kõvasti maha. Õnneks on meil päris palju mitmesuguseid haridusasutusi, kus saab end täiendada. (Ja siin on sõna "täiendamine" õigel kohal).

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/liikumine/uudised/eesti-oojooksu-tiitel-randas-esmakordselt-keeniasse.d?id=69556405

väga huvitav. On olemas eesti meistri tiitel, euroopa meistri tiitel, aga et on olemas Ööjooksu tiitel?

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Yared Shegumo (ur. 10 stycznia 1983 w Addis Abebie[1]) – polski lekkoatleta pochodzenia etiopskiego, specjalista od średnich i długich dystansów. Były halowy rekordzista Polski w biegu na 3000 metrów.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Asjalik jutt Mukunga kohta, aga küsima peaks eelkõige seltsimeeste Tiidreku ja Lembergi käest, et mis värk? Arvata on et Mukungal elamisluba puudub. Kus ta elab? Tiidreku/Lembergi sugulaste juures? Noh, las teenib endale natuke elatist, kuid, ta võtab usinatelt eesti rahva- ja poolproffide eest olulise osa auhinnarahast ära. Eesti poolproffidelegi on auhind jooksu eest suur motivaator. Sest enamiku euromaadega võrreldes elame me koduses Eestis nagu Mukunga Keenias - iga kross ja euro on arvel.

Tiidreku/Lembergi poolt imelik samm - tuua Mukunga siia elatist teenima. Kas Mukunga on aidanud Tiidrekut edasi? Raske ütelda. Treeningupartner ei pea tingimata sama kõva mees olema. Tippjooksjatele kõlbavad ka endast oluliselt nõrgemad jooksjad treeningupartneriks, sest ega kogu aeg 100-ga panda.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

15:45 siin on vastuolu jah.
Mehelikult karmidel spordialadel nagu jalgpall ja jäähoki peaks selle teooria kohaselt Eesti Rootsile iga kell pähe tegema. Aga kas teeb?
Sama asi korvpalliga. Meie oma traditsiooniline machospordiala korvpall. Juhtusin telekast nägema B-koondise mängu Austriaga. No selline memmekate palliveeretamine meie poiste poolt et anna olla. Imestasin et kas tänapäeva korvpall ongi selline?

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Kõik teevad tööd.
Kõik maksavad maksu.
Kõik võtavad vajadusel püssi kätte.
Need on sotsiaalriigi põhimõtted.
Eesti spordifinantseerimise süsteem on sisuliselt meie sotsiaalsüsteemi osa. Ühiskondlik kokkulepe on, et sportlasi toetakse ühiskonna teiste liikmete arvelt. Pole eriti oluline, kas ja millises proportsioonis toetusraha tuleb maksumaksjalt, riigifirmade "toetustena" või auhinnarahadena.
Aga mida Nurme ja Lemberg on teinud - nad on leidnud Eesti sotsiaalsüsteemis augu, võimaluse, kuidas "screw the system" - ja selle oma aafrika tuttavale lahkelt teatavaks teinud.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Pole eriti oluline, kas ja millises proportsioonis toetusraha tuleb maksumaksjalt, riigifirmade "toetustena" või auhinnarahadena.

Rahvajooksud Eestis on siiski eraettevõtjate tehtud, seega auhinnarahad ei ole maksumaksja taskust

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin 15:45 juttu.
No ei usu, et mees tõesti Kaitseväes nii kaua on olnud ja 3 missiooni seljataga. Liiga kunstlik jutt. Muuseas, olin ise 1995 mõnda aega Bosnia põhjaosas ja tean täpselt mida tegid taanlased (neil olid AINUKESTE RAHUVALVAJATENA Leopard tankid) ja mis probleemid olid hollandlastel.
Ise Kaitseväes alates 1992 ja meie iidolist Priidust mõni aasta vanem.

PS. Sporti ka - kuldmärgid kõigilt Tartu Maratoni põhialadelt; seljataga paar Haanja100 ning mitmed jooksumaratonid ja triatlonid.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Rahvajooksud tehakse MTÜ-de poolt ja kohalike omavalitsuste, samuti riigi raha on seal see olulisel määral. Või ma olen midagi valesti aru saanud, 16:12?
(Oo-jaa, Eesti Energia on ju eraetttevõte)

 
At 17:17, Anonymous Kõrvaltvaataja said...

Aga kas mitte pole nii, et Mukunga teenib siin tiim Lembergile raha?
Sellise mehe Eestisse toomine on teenimisvahendina pea 100% peale minek. Taseme vahe on nii üüratu, et risk ju sisuliselt puudub.

Niisiis, mehed kalkuleerisid välja, et Mukunga osaleb aastas X võistlusel, võidab neist loomulikult kõik, korrutasid aurahaga läbi ja no-noo... pole paha!
Mukunga saab midagi 20% pluss prii madratsi ja purgisupid Tiidreku juures ning ülejäänud läheb tiimi ettevalmistuskuludeks ja treeneri palgaks.
Kuidas autoriteetidele selline bisness plan tundub?

 
At 17:55, Blogger Priit Pullerits said...

Mulle 15:45 jutt väga meeldis. Suur aitäh! Igati teretulnud, kui mõni oma kogemustega mees ka sõna sekka ütleb ja ei pea paljuks asju realistlikku konteksti panna. Aitäh, 15:45, tänan südamest, lugesin naudinguga.

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

Väga huvitav ja arukas arutelu Mukunga teemal. Suur tänu kõigile sõna sekka ütlejaile, eriti teema tõstatajale 15:15. Ma arvan, kui head kommentaatorid lubavad, et selle teema peaks suurde meediasse tõmbama, aga ilma teilt luba küsimata, sest te olete välja toonud väga kaalukaid argumente, mida tahaks kasutada, ei ole seda kena teha. Niisiis, kas lubate siit teema koos mitmete argumentidega suurde meediasse viia?

Aga Obamalt muidugi järjekordne jäle käik, hea, et sellised asjad nüüd välja tulevad. Vennad Gruusias lahendavad selliseid teemasid nii:
http://www.buzzfeed.com/hunterschwarz/anti-gay-rioters-shut-down-march-against-homophobia-in-georg

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Pikamaajooksud on EM-il haledad. Eriti see meeste 5000m. Lastakse nii 70% peal siis ring poolteist enne lõppu hakatakse jooksma. Aga noh, eks ta ole, ise ka jooksu harrastanud. Ehk ta nii kergem olegi et mitte kogu aeg hing paelaga kaelas kogu distantsi valu kannatada.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Nurme on ju usklik, tal katus ka vähe sõidab, ei usu, et seal taga mingit bisnisplaani on.

 
At 19:48, Anonymous Uritski said...

Kopin siia asjaliku ülevaate:
(mujal saab sellise arvamuse eest piki päid ja jalgu)

Gerd Kanter - tegi maksimumi,hinne 5.
Rasmus Mägi - uus rekord,aga kuld oleks pidanud tulema,hinne 4.
Risto Mätas - ühe viske mees,täna tuli välja,aga koht lahja, hinne 4-.
Heleriin Haas - Soome toode,soome klubit esindav ja soome treener ja võib juhtuda,et juba lähiaastail vahetab riiki,ei mingit pistmist Eesti kergejõustikuföderatsiooniga,1.94 on hea,hinne 4.
Marek Niit - USA toode ja tänu kiirele jooksurajale suutis 400m uue rekordi joosta,hinne 4-.
Klaup,Shadeiko,Raja - oleksid võinud koju jääda,ei mingit arengut,pigem tagasiminek,hinne 2.
Tiidrek Nurme - tohutult raha raisanud,aga tulemust siiani pole,hinne 2.
Roman Fosti - kui võidab Vändra maratoni sama ajaga,siis saab 3.
Kupper ja Israel - oleksid võinud kodus harjutada.
Tshernov - samuti kodus vaja tööd teha,pole tippvõistlustele asja.
Nikolajev ja ülejäänud tüübid - milleks Zürichis?

 
At 19:54, Anonymous Joakim said...

Nüüd kui oli teatevõistkondadest pilte, siis selline tähelepanek et briti prantsuse hollandi teatenelikud olid reeglina 3:1 mustade kasuks. Naiste 4x100 võitnud britid olid kõik mustad.

 
At 20:06, Anonymous Šaljapov said...

Kõik pole veel kadunud. Belgia bašiirid jäid igatahes Tiidreku selja taha tänases jooksus. Eesti mehed saavad siit julgust juurde.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Kanter - Ando Palginõmm.
Haas - Ando Palginõmm.
Fosti - Ando Palginõmm.
Ma niisama. Lihtsalt ilus seda rida lugeda. Ja Haas oli omavanuste maailma edetabelijuht enne, kui ta Soome kolis. Ma nimetaks teda ikkagi Eesti tooteks.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas õed Luiged on ületreeningus?
Pikad laagerdused lõunamaa mägedes peaks ju ainult head tegema.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et Lembergil siin otsest ärimotiivi on. Aga peame küsima, kas ja kuidas Mukunga - kes on ju natuke meie Mo Farah - ikkagi Eesti jooksu taset aitab tõsta?
JOOKSUPORTAAL: "Tiidrek Nurme jooksis täna Zürichis kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel 5000 meetri finaalis, kus sai 10. koha ajaga 14.13,89. Varem ei ole Nurme nii head kohta täiskasvanute EMil saavutanud. Eelmisel EMil sai ta 16. koha ajaga 13.51,29. Veel enne seda, üle-eelmisel EMil jäi Nurme esimesena finaalist välja ajaga 13.49,19."
-- Nurme jookseb igal MM-il natuke kehvemini. Aga koha saab parema. 5000 m jooks käib Euroopas tasapisi alla. Miks? Kas valgetel meestel pole enam motivatsiooni?
Nüüd Eestisse tagasi tulles, kui võtta näiteks meie EM-koondislane Ilja Nikolajev, kes on problemaatilises, kui mitte raskes seisus, perekonnainimesena, Iljal ei ole praegu lihtne oma pisukese eelarve turgutamiseks sügistest rahvajooksudest osa võtta.
EM-i maratonil 55 meest lõpetas, 22 meest katkestas. See on väga suur protsent, mis näitab, et kerge pole kellelgi. Päris viimase piiri peale tuleb end ajada, ja nagu E. Talts ütleb "riske võtta". Ega me Taltsi ja Nikolajevit tõenäoliselt SEB Tallinna maratonil näe. Ilmselt rihitakse Frankfurdi vms peale. Väga pika vinnaga ala.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Ei ta käi midagi alla.
Valge mees Vernon jooksis tänavu 13.11, sakslane Arne Gabius on viimastel aastatel aega näidanud. Kuigi jah, jooksjad on raskes seisus, neid araabia ja aafrika kiitsakaid jooksjaid on iga nurga taga, katsu sa teemantliigas auhinnarahadele ligi pääseda. Kettaheide on lausa kulla-auk sellega võrreldes. Kui Harting on platsis saad teise koha ja kui mees ei viitsi kohale tulla siis on võit sinu.

 
At 20:36, Anonymous Martsipani poiss said...

Kahju et Bernadski kraan kinni keerati. Tiidrek oleks pronksimees ja õed Luiged kõik esikümnes. Ning mnaailm ahhetaks kui väike, aga tubli rahvas.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

To 19 48. Suhteliselt asjalik hinnang, aga kas siiski ei ole Kanter tiba üle ja Fosti alahinnatud? minule isiklikult jäi Fosti jooksust positiivsem mulje, kui Kanteri lõppvõistluse sooritustest. Tuleks süvenda natuke ka sellesse palju on ühel või teisel alal konkurente.

 
At 21:02, Anonymous Kostas Nublitskas said...

Jah nõustun. Fosti sooritus tegelikult 5+. Hindaja ei tunne pikamaa spetsiifikat.

 
At 22:16, Anonymous Kõrvaltvaataja said...

Jah, Priit, argumente võib kasutada.
Sest juba keskajal teati, et kuluaarides kohut ei mõisteta. Puuakse või antakse armu ikka linna keskväljakul.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult täitsa sümpaatne sell kui natuke rohkem tundma õppida:

http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/em/delfi-video-tokkejooksu-kuldmedalist-hussein-kartsin-et-rasmus-jookseb-lopusirgel-minust-mooda.d?id=69557915

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht