neljapäev, juuli 24, 2014

Pullerits: Kus tuleb õppida ratast valitsema?

Kus on küll Eesti vaprad rattataltsutajad? Jah, kus? Ilmselt leidub meie maanteedel ja maastikel küllaga mehi, kes arvavad, et nad on sigaosavad. Suudavad foori taga 24 sekundit võidukaga paigal seista, minna 42-kilomeetrise tunnikiirusega kurvi, mis kannatabki 42 km/h-ga läbimist, ja sõita kuskil Rõuge rajal niiviisi mäest alla, et jalga maha ei pane. Vägev!

Vägev?

Mina ei arva, et ma oskan ratast hästi valitseda. Ma isegi ei arva, et ma oskan seda keskpäraselt teha. Aga palun, ärge teie ka, kes te isegi 43 sekundit rattaga kohal suudate seista ja Toomemäe treppidest alla riskite sõita, arvake, et olete mingi meisterlik sadulamees.

Mida siis teha?

Aitab küll siin Eestis jukerdamisest. Käige ära American Southwestis - imekaunis, eks ole? -, näiteks Utah’s, ja katsuge omal nahal järele, mis seal teha saab ja mida seal ka tehakse.

Inspiratsiooniks vaadake seda, mida mehed teevad Lõuna-Utah’s Zioni rahvuspargi lähistel – olen seal pargis käinud kolm korda, väga vägev –, ja siis ehk mõistate, kui suur on teil arenguvaru. Jah, mõnikord lõpevad nood sõidud seal ikka üksjagu õnnetult, aga harjutamine, teadagi, teeb meistriks. Vaat need mehed seal Utah’s on ehtsad ja tõelised rattavalitsejad. (kes tahab läbi Zioni rahvuspargi sõita, saab seda teha siin - see on nagu sõit Disney lõbustuspargis.)

Äge, kas pole?
******
Castle Valley seen from La Sal Loop Road, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jalgratturid Zioni rahvuspargis Lõuna-Utah's, kus kandis toimub ka maailma pöörasemaid rattavõistlusi, Red Bull Rampage. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Zioni kanjon Lõuna-Utah's. Foto autor: AFP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 10:52, Anonymous Fotograaf said...

Priit, väga hea võtte oled saanud viimasel pildil. Ten points!

 
At 11:13, Anonymous Jakup said...

mis tähendab ten points? Kas ülbitseme edasi või õpime viimaks eesti keel selgeks?

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Otsene reklaam punapullile. PP on leidnud omale uue sponsi :)

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks asjaosaliste seletust et kust on pärit selle rahvuspargi nimi?

 
At 11:23, Anonymous Fotograaf said...

Jakup, minu viga, näpukas.
Vahest annad andeks.

 
At 11:31, Anonymous Jakup said...

ülbitsege palju tahate, aga tehke seda eesti keeles, sest kauaks seda mõnu enam pole. Ootaks blogimeistri poolt karmimat (puutinlikku) sõna, sest segaduses viibiv rahvas vajab seda.

Vaadake tänast meedia rünnakut. Mistralid pole meie ohuks, Iisrael peaks lõpuks vaenlase maatasa peksma, Vooglaid on vaenlasega voodis.

 
At 11:37, Blogger Priit Pullerits said...

11:18 - minu teada sellest, et kui omal ajal Springdale'i jõudnud mormoonid sealt läbi rändasid, siis neile tundus too paik nii kaunis ja võimas ja püha, et andsid talle nimeks Siion. Rahvusparki, kui õigesti mäletan, taheti algul nimetada teisiti, vist oli Mukuntuweap, aga see tundus ameeriklastele nii võõras, et rahvuspargi rajajad leidsid, et selle nime peale ei tule küll keegi sinna kohale ja andsid talle nimeks Zion ehk Siion.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Zion, also transliterated Sion, Tzion or Tsion, is a place name often used as a synonym for Jerusalem.

 
At 14:12, Anonymous Paul said...

Tere
tulin siia et andeks paluda.
Olen ülbitsenud kommentaariumis rohkem kui ühe korra ja rääkinud halba juhtide ja spetsialistide kohta. Südametunnistus piinab ja muidu ka paha olla. Loodan väga et annate mulle andeks.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Siioni targad valitsejad ütlevad, et allamägesõit on teise tehnika sport kui jalgrattasõit.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei sa Paul va rüveduste kirjutaja loodad nüüd andeks saada? Olid siin kõva mees Priitu, kommentaatoreid, Putinit ja Lembitu Kuuset sõimama. Prae nüüd oma rasvas terviseks. Loodan et sinusugusele raisale ei anna keegi andeks.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Oooo õudust, pidin siia üllasse keskkonda peitu tulema, sest et rattaproffides, mis pidi igati siivas seltskond olema, tuli terve hulk jalgpallipedesid kapist välja ja hakkas tänaseid Eesti klubide Euroopa liigade mänge arutama. Pesin silmi seebiga, et sellest rõvedusest lahti saada.

Üllas Priit, tule löö kord majja ja karista futbooliste oma raevuga!!

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sul on uus vorm? Ei või olla. Loodetavasti see on veits korralikum ja ei lopenda sarnaselt vanaga tuules nagu hernehirmutisel.

Ma ikka vahest imestan kust kurat inimesed saavad selliseid rattariideid, mis istuvad seljas nagu kaltsud. Priit vaata tuuri, kas seal lopendab kellegil särk? Ei, sest nad on soliidsed inimesed ja austavad rattasporti ja seetõttu riietuvad korrektselt, mitte nagu klounid:)

 
At 20:46, Anonymous Majakavaht said...

Õige ta on, PP, ja vaated on ägedad, kuid kui kiiresti ma ka ei jookseks torni tuld süütama, ei suudaks sellist mammonat kõrvale panna, et rattavalitsemise kunsti sealsetes kanjonites õppida.
Aga torni otsast näeb ka nii mõndagi, millest mormoonidel halli aimugi pole.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits sai Ameerikas tõenäoliselt mormoonidelt teatud liiki ajupesu vms. Valge särgi ja tumesinise ülikonna värk on sellest ajast.

 
At 21:43, Anonymous Paavel, vinnilise näoga said...

Järelikult mormoonid olid sionistide kannupoisid? Priitu ma küll milleski ei süüdista. Sel ajal kui vaba meediat (internetti) ei olnud, ei saand kuskilt asjalikku infot.
Vaadake etv-st kui ajupestud meil täiskasvanud inimesed.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti,
eilne söök tõuseb kurku kui Eesti jalgpalli klubisid promotakse vägisi. No kellele valgele inimesele läheb korda Floora või Levaada kohtumine mõne tšehhi või serbia klubiga? Ometi leidub tribüünidel mingeid kaasaelajaid ja lehed teevad jutu. Üäkk!

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Paul, va ülbar ja rüvedik!
Et siin sinu haisegu enam ei oleks, mine vene delfisse ja krõbise seal kui tingimata tahad kommida.

 
At 22:05, Anonymous Vidrik, kossusõber ja tsikllismo harrastaja said...

Bulgaarias alanud kuni 18-aastaste noormeeste korvpalli Euroopa meistrivõistluste B-divisjoni turniiril kaotas Eesti D-alagrupi avavoorus Islandile 45:72

Millega tegeldakse korvpallimaa Eestis? Üks kossusõber mulle seletas et pakke saavad vaid täiskasvanud. Et vaata kuidas noorte ja juuniorite mansad lammutavad. Veel natuke ja kasvavad täiskasvanuks ja siis on Eesti taas tipus. Ei usu ma millegipärast seda juttu.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled juba valmis mõelnud, mis spordiala bandwagonile siis hüpata, kui Kangert ja Taaramäe lõpetavad? Vehklejatel ja sõudjatel läheb viimasel ajal hästi, mõõgad ja aerud kätte

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, unustage ära eestlased ja meeskondlikud alad. Individualistlikumat rahvust kui eestlane annab lõuna poolt tulles ikka päevi otsida.
Räige kontrast, kui tullagi mõned nädalad alt üles ja siis üle piiri jõudes hakkad silmamunasid pealuust välja jõllitavaid, alaväärsuse all kannatavaid, suhtlemisprobleemidega (vabandust määratluse pärast, aga nii lihtsalt on) tölle nägema. Loomulikult on palju meeldivaid erandeid, aga üldpilt on masendav...

Kui edu peal väljas oleme, siis tipptasemel panustada tuleb ainult indiciduaalaladele. Gibraltari majakavahtidega ja Islandi lambakarjustega võib loomulikult nalja teha (siiani on see tähendanud rohkem enda kulul), aga siis nii peabki seda võtma, mitte kirjutama täis lehekülgi nuttu ja hala, miks jälle nii läks. Mis tähendab jälle?

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

22:42 kirjutad kulda mees,
vaat selliseid selgeltnägevaid visioone vajab Eesti sport. Las Haapsalu naised harrastavad vehklemist, neil tuleb see heasti välja.

 
At 23:11, Anonymous Kamratov, kolonel, Kaitseliit said...

Mis plaan oli neil mormoondel ikkagi eesti rahvaga? Meelitada nad tagasi totalitaarsesse ühiskonda? Kui PP on vabade müürimeeste poolt palgatud agent, siis ma küll ei tea mis edasi saab.

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

Noojah jalgratas ja jalgpall. Aga kergejõustikku, kui spordi kuningannat ei analüüsita enam kuskil?
Jooksuportaal seda igatahes ei tee. Kaur Kivistik jooksis Soomes 3K takistusi 8.48 Mida siit välja loeb?

 
At 01:00, Anonymous habemik said...

Mida te siin sonite neist myyriladujatest? Kui neil sellidel yldse miskites vandenõu teoorites miski koht on, siis ainult jooksupoiste oma. See,et PP on agent ei muuda asja. Räägime parem kagebiitidelt NL lammutamise ajal kuuldud stoorit. Nimelt tollal juba oli kvantarvuti valmimisjärgus, mis oma võimekuselt on valgusaastate kaugusel ka praegusest laiatarbe ITst. See võimaldab jälgida, profileerida ja lavastada inimestega seotud syndmusi ning hoida masse kontrolli all. Tavainimestele paistab see maavälise tehnoloogiana kuid reaalsuses on tegu inimeste kätetööga. Harmoonilise arengu tarbeks antakse jupp haaval seda tehnoloogiat räniorgude kaudu tavakasutusse. Selleks,et rahvas ei nõuaks kogu stuffi oma kasutusse ongi vaja PP suguseid tolmukeerutajaid,kelle ylesandeks on tõe hägustamine, et valitsev eliit saaks muretult tyyri taga juga suunata.

 
At 02:56, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud härra Pullerits!

Palun, kas võiksite öelda, kas Paet on veel välisminister?
Olen juba kolmandat kuud "infodieedil" - loen ainult Teie blogi, lisaks veel Dr Jooksuportaali, Andres Keba blogi 'Let's Run'. Korra nädalas vaatan Dr Holdeni blogisse. Raadio ja TV kuulamisest-vaatamisest olen loobunud, Teie eeskujul lülitasin end välja ka jalgpalli MM-st, samuti Tour de France'st. Ajalehti ei loe. Juba ammu.
Seetõttu Teie blogi koos Jooksuportaaliga on praktilised ainukesed infoallikad minule. Tahaks hirmsasti teada, ega sõda pole lahti läinud. Noored mehed Nooda Andi ja Kivistiku kaur jooksevad Soomes võistlustel isiklikke, sellest järeldan, et parved Soome siiski käivad. Kui võimalik, siis oleks tore, kui lülitaksite oma blogisse vahel ka rahvusvahelise olukorra lühidaid tutvustusi. Muidu jääb silmaring väga ahtaks ja ei orienteeru enam ilmaelus.

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Tänases Õhtulehes on kaks huvitavat materjali.

Esiteks saame teada, et Raido Ränkel ei jää Andrus Veerpalust maha vähemalt selles suhtes, et kes suudab oma lapsele (...?) nime panna. Ränkeli järeltulija nimi: Loreen Shisell. - ?!!??

Teiseks on huvitav lugeda, kuidas LA Clippersi omanik Donald Sterling kotib NBAd, kuigi NBA üritas teda kottida, kui Sterling ütles seda, mis NBA-le ei meeldinud - lahe on see seepärast, et mees ei tõmba saba jalge vahele, vaid paneb vastu, ja see, kes on tahtnud teda karistada, ei ole seda kuidagi suutnud, sest mees lihtsalt ei tõmba ega tõmba saba jalge vahele, mis muudab mehe karistamise ürituse vaid totramaks ja naeruväärsemaks ja lootusetumaks. Kuidas NBAs öeldaksegi: I love this game!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Ränk lapsepõlv on olnud neil, kes oma lastele võõramaiseid nimesid panevad.
Don Sterling, Ameerika rassist, kes mustanahalisi väheväärtuslikeks peab? This game we play in this blog too?

 
At 11:27, Blogger Unknown said...

qihang0904,"toms outlet,toms wedges,toms.com,cheap toms,cheap toms shoes

"
toms outlet store
ray ban sunglasses
jordan shoes
ugg boots
pandora rings
cheap jerseys
true religion sale
coach factory outlet
michael kors handbag
michael kors outlet online
ray ban wayfarer
louis vuitton handbags
jordan retro 5
ugg boots
michael kors outlet
ray ban sunglasses
jordans for sale
christian louboutin shoes
kevin durant shoes 2015
coach factory online
coach factory outlet online
pandora bracelets
ralph lauren outlet
longchamp pas cher
louboutin
kate spade outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet online
coach outlet
coach outlet online
michael kors outlet
jordan 8.0s
cheap oakleys
louis vuitton outlet
oakley holbrook
ugg boots cheap
instyler curling iron
q

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht